Tagovi

Solidarnost

Stanovnici Kupske ostali bez krova nad glavom zbog greške "Tehnike". Zbrinuti od Remetinečkog hostela do hotela s tri zvjezdice na ranžirnom kolodvoru, i čak 400,00 kuna dobivene socijalne pomoći. To se zove solidarnost!! Želim vjerovati da će im se osigurati stanovi, upravo od onih koji su im porušili dom.
Netko tko je odgovoran za ovo što se dogodilo, mirne savjesti spava u svom domu, ne razmišljajući o 59 ljudskih sudbina koje su prouzrokovane njihovom neetičnosti u obavljanju svog posla i naravno zbog NOVCA.
Međutim, postavljam sebi jedno drugo pitanje. Što bi se dogodilo da Zagreb, ne daj bože, strese neki jači potres ili pogodi neka druga elementarna nepogoda. Gdje bi se zbrinuli svi stanovnici grada? Imamo li dovoljno atomskih skloništa? Kako funkcionira krizni stožer grada, ako uopće postoji?
U želji da se zaradi velika suma novca na brzinu, ugrožavaju se životi ljudi. Na sreću, do sada bez ljudskih žrtava, bile to vodovodne cijevi ili armaturni okovi, svejedno. Cilj ne bira sredstvo.
Civilna zaštita je nekad bila predmet u školama, a sad smo toliko sigurni da ćemo zauvijek biti pošteđeni prirodnih katastrofa i atomskih ratova, da nam više ne treba.

Tagovi

Komentari

nisam sigurna da je baš

nisam sigurna da je baš korektno tako proglašavati tehniku krivom. provode se neka vještačenja, istraga, što već pa ćemo znati. i zašto misliš da taj netko spava mirno?

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao
Tko je glasao

meni iz toga uopće nije

meni iz toga uopće nije razvidno da je upravo tehnika ta koju treba kriviti.
danas su bili na terenu vještaci, istraga se provodi. pa čemu uopće to kad nam novinari jutarnjeg lista mogu stvar besplatno istražiti?
da se razumijemo, ja u tome nemam nikakav interes braniti tehniku ili bilo koga drugoga, ali ne vidim potrebu da nekoga napadam dok mu još nije službeno utvrđeno da je kriv, pogotovo s obzirom na to da se radi o području u kojem smo (pretpostavljam) laici.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

kako su ječer izjavili na

kako su ječer izjavili na TV, nitko neće da plati ništa oštećenim stanarima, jer je to indirektno priznanje krivnje.
S druge strane, u Hrvatskoj, ponašanje u slučaju većih incidenata poput zemljotresa, poplava i sličnih, je ad hoc, snađemo se očas. DUZS bi trebala imati neke procedure i planove u tim slučajevima. Koliko se sjećam, otvaraju se robne rezerve za prehranu i osbnovne potrepštine, poput deka, šatora i sl. Sjećam se da je toga prilično nedostajalo. Ne znam da li se išlo u nabavu, i kakava je situacija s robnim rezervama. Na siteu od pomenute uprae, postoje neki dokumenti o proceduru. Ali se bojim da ne postoji "zapovjedni" lanac u takvim slučajevima, kao ni kontrola opskrbe. ALi mi kakvi jesmo snaćemo se.

Tko je glasao

Ni na državnoj razini

Ni na državnoj razini situacija nije ništa bolja. Probajte nazvati 112, čija je jedina uloga da vas prespoji na 92, 93 ili 94. Naravno, pod uvjetom da im telefon nije isključen.

Sjećate se priče o neuspjelom noćnom slijetanju helikoptera na Mljet. Prepucavanja između tri ministarstva oko nadležnosti nad heliodromom. Pa da li je opremljen reflektorima, pa tko tu koga itd. Rezultat svega je da je pilot dobio nalog da se okrene i vrati u bazu.

Nekada smo imali školski program zvan NNNI (Ništa Nas Ne smije Iznenaditi). Danas imamo situaciju da u robnim zalihama nedostaje ogroman broj najnužnijih potrepština za zbrinjavanje ugroženog stanovništva (šatori, deke, lampe...), a o planu i programu da ne pričamo.

Tko je glasao

Dakle, atomskih skloništa

Dakle, atomskih skloništa nam ne treba, jer ako dođe do atomskog rata, oni koji eventualno prežive biti će zavidni onima koji su odmah poginuli. A kako ovdje ima zagovornika NE ni u slučaju hrvatskog Černobila ne bi pomogla atomska skloništa. Dok bi mi shvatili što se dogodilo, pola Hrvatske bi već bilo ozračeno. Super perspektive.

Tko je glasao

Kada se ne poštuju

Kada se ne poštuju procedure, zakoni i Ustav, vlada diktatura. U diktaturi nema stručnosti niti pravne države. Političke i stručne odluke donose nekvalificirani pojedinci. Takve odluke su kobne i vode prema katastrofama.
U Hrvatskoj se nažalost događa takav scenarij. Tijekom vremena uništile su se civilizacijske vrijednosti, institucije i službe koje su trebale provoditi i nadzirati život u državi. Umjesto neovisnih i stručnih službi dobili smo poslušnike koji izdaju rješenja po naruđbi diktata.
Rezultat takvog kaosa su katastrofe koje su se dogodile na Kornatima, Vrbanima i Kupskoj.
Nažalost, ništa se ne poduzima da bi se promjenilo stanje pa se mogu oćekivati i nove katastrofe.
Žrtve takvih katastrofa samo su smetnja diktaturi da postigne svoj cilj. Nemaju šanse preko državnih ili lokalnih institucija bilo što postići. Šanse su im samo u pritisku javnosti.
Nije potonula samo Kupska, potonula je Hrvatska.

Tko je glasao

U Kupskoj (pa i u Vrbanima

U Kupskoj (pa i u Vrbanima III) odgovorni profesionalci nisu donosili odluke po političkom diktatu- Radi se sve o poresionalcima koji kroz dugo vrijeme imaju najprivilegiraniji položaj u poslovima i o stvarima koje se jako dobro znaju i bez ispitivanja, a i to su trebali izvršiti. Dakle, prije je obrnuto. Takva elita koja bez ravnopravne konkurencije dobiva najkrupnije poslove u slijedu u kojem se na vlasti izmjene sve stranke i desetine ekipa je prije dio nečeg što manipulira i politiku i javnost, koja im daje podršku za novodnu stručnost. Slično je pravilo oko raznih spornih velikih projekata Sveučilišna bolnica Blato, stadion, razne velike gradnje, pročistač, sanacija Jakuševca ...

Ta "elita" i "elitna građanska i javna podrška" sustavno kreiraju i provode prave pizdarije.

I bez ispitivanja se zna da je podzemna voda tu negdje gdje je sada i gdje se dobro vidi. To znači ujedno da je Zagreb nepodesno područje za duboke rupe, nebodere, podzemnu željeznicu i slično, a i ima mjesta za širenje pa je to i onako beze veze. Zna se i laički da ako štediš i igraš se ruletom i ako ne ojačaš, da se igraž životima onih koji rade u rupi i onih okolo. To više jer su jedva spašene od slične havarije razne prethodne rupe i također nepotrebne i muljajuće gradnje - jedva Importanew centar, pola godina je trajala drama, drugi Importane, Varteks, Hypo, HOTO neboder, još neki neboderi itd. Također se zna da su bilo kakve duboke garaže i gradnje na području Donjeg grada još veći rulet, obzirom na okolinu i u usporedbu s ovim gdje nije bilo razloga za štednju novaca (državni HEP) i gdje su kao najelitnije snage - nadzor Interkonzalting Hari Relja Vladović kojem se 30 godina povjeravaju sve velike gradnje (valjda za pažljive brige oko novaca), Građevinski fakultet, Tehnika, projektant i izvođač zaštite jame CONEX (vezan valjda za sve rizične prethodno nabrojane rupe), još samo fali IGH ali izgleda da stižu. Za usputni informaciju, iako to zvuče kao tip top imena, Hrvatska ima ne konkurenciju, nego puno referentnije snage, one bez mrlje u delikatnim poslovima, pa i svjetski. Samo to nikoga ne zanima, jer su kod nas preekskluzivno raspoređene sve napredne snage, od dnevnog reda do diskusije.

I u Vrbanima III su sigurno sudjelovale sve elitne profesionalne snage, one koje rekordno maznu. I među žrtvama ih ima, dobije se i kakav stančić za takve uspjehe.

Ad stranaka je uključeno najviše HDZ (zato šute oni i ministarstva i državni nadzori), zatim SDP, značajno HSS i HNS, čak rubno HSP u smislu da istaknuti član SK Pero Kovačević i dama koja je završila tečaj za policajku u Kanadi odvlače pažnju dok vođa pomalo posluje, kakav stan, malo prostor za skromnu strančicu i slično, kao i drugi. Ali ponavljam, profeionalna elita je jača, smao neki vrli akademici maznu bitno više nego 2-3 strnake zajedno, i to rade dugo, jer imaju široku javnu podršku.

Tko je glasao

"Doznajemo da su investitor

"Doznajemo da su investitor i izvođači dužni napraviti stručni elaborat kako bi, nakon sanacije jame, nastavili gradnju »kobne« podzemne garaže. Uz policiju i Ministarstvo nesreću istražuje i Institut građevinarstva Hrvatske. Ali iz IGH poručuju kako će izvješće o nesreći predati izravno Tehnici, o njemu neće govoriti u javnosti." - Vjesnik,26.09.
Dali je ispravno da javnost ne bude informirana o tom izvješću? Da li to spada u domenu poslovne tajne, ili otvara mogućnost za daljnju trgovinu?

Tko je glasao

Pale su dionice Tehnike

Pale su dionice Tehnike

Tko je glasao

Imamo dva

Imamo dva teorijsko-praktična načina ponašanja, oba jako tradicijska, po logici od pamtivjeka a već dugo kod nas uređena i prakticirana ko i svugdje u Evropi.

1. Model - normalno
Desilo se šta se desilo. Sudjeluju sudionici koji su dobivali i realizirali podosta velikih poslova (vidjeti gore), sa dosta zarade na pristojan i nepristojan način. Podjele poslova i odgovornosti se znaju. Tehnika je izvođač i zajedno sa svojim kooperantom CONEX-om izradila projektu i izradu zaštite jame (CONEX) te organizirala gradilište i izvršila iskop, pa je naručila IGH da joj izvrši ispitivanja i pomogne u zajedničkom elaboriranju uzroka i sanacije (i CONEX su stručnjaci za to a i Tehnika ima razne), jer je to njihova odgovornost. To sada nadzire i traži državna građevinsk inspekcija, što je u biti mala birokratska rutina propisana zakonom. Također sudjeluje nadzor građenja, čuveni Interkonzalting i osobno sam Hari Relja Vladović, tip top za sve velike državne i gradske gradnje, koji nadzor sve to nadzir u smilu da bude po projektu, propisma i stvarno u redu i veliki državni invstitor HEP, koji nema izravnu ulogu. To je normalno. Normlano može biti i da to neće predočavati javnosti, jer im je već izmaklo kontroli, za razliku od puno puta kad su se izvukli, i uz pomoć drugih, jer se to odvija kao složenija zbivanja u bolnicama oko zdravlja više ljudi, u tijeku se dopunjuju nalazi, dvojbe, nije egzaktno itd. pa ni sami nisu na sigurnom a ako bi javnost, za nju saopćenja. Policija radi za sebe u smislu kaznene odgvornosti i daljnje opasnosti a inspekcija kontrolira sudionike oko rješenja. U nekom trenutku će se morati obratiti javnosti. Vjerojatno ili gotovo sigurno tako duboke garaže neće biti a možda s time i ničeg sličnu u Donjem gradu, hrpe novih neboder itd. Ali i ne mora, u slučaju istog projekta javnosti i struka bi trebali izvršiti pritisak da izvrše opsežne radove, lako je HEP državna lova, raznih sanacija i bitno dubljih i jačih rješenja, uz angažman manje zvučnih od njih ali boljih stručnjaka, kao što rade kad je panika (Importane centar, Varteks, razno). Dakle, to je normalno.

2. Model - uspjesi zadnjih 40 godina
To je sve isto ali banalno različito. To je teže opisrati, ali je najlakše shvatiti po globalnom ponašanju, sve je kao normalno ali mali koga zanimaju i minimumi pravila i činjenica u sferi rada, novaca, podjela i bilo čega, kao da smo svi jedan amorfni savez nečeg a zapravo nismo, sve se jako dobro zna, uigrano, naviknuto da ne treba ni uvježbavati itd. Obzirom da se radi o preuskusnima, ne bi taj posao od HEP dobili i razne druge, onda u biti niti oni ne znaju točno šta će. Ta banalnost je takva da ni jedna osoba do podne ne zna točno koliko varijanti mišljenja će imati sama sa sobom a gdje bi međusobno i sve. To ne znači da je to nespetno i za njih krivo, obrnuto, to je odličan uhodani načina da i najokorjeliji porofesionalci odustanu od bavljenja logikom stvari, jer zbilja čemu kad je interes za takvu fluidnu neodređenost 99 % a za minimum logike ga praktički i nema, jer da ima ne bi ti to radili niti bi se vjerojatno ili sigurno to radilo niti bi se desilo (pa idealno je raditi kad je državna velika tvrtka, naprosto mora platiti sve što treba i hoće i još se na tome dobro zaradi i istakne dobrim rješenjima, nema idelanije u svijetu nego kod nas, drugo je Horvatinčić pa i za takve rade. E, u ovom modleu će javnost biti vozana i da se nitko ne trudi, kao Vrbani III, jer će i sami akteri sebe vozati, jedni druge, svi zajedno, onda mediji na 36 varijacija da bi prodali sav raspon od jedne krajnosti do druge, i još k tome imamo Bandića koji sam sa svitom to sve skrene na sebe, pa stranke, pa hrpe elitnih ljudi naviklih na svašta, sve skupa raznovrsnije nego kineska kulturna revoluciuja.

Ovo će se rješiti, nije to više bitno, bitno je da ljudi nisu poginuli, ali u vezi toga i drugoga slijedi puno bitnije odlučivanje. Donji grad, ne samo Horvatinčić nego i IGH Cesarčeva i puno toga, i hrpe nebodera sa dubokim garažama i razne ne bi trebalo graditi. Ako ipak nastavi, kako inercija i navijanja raznih struka, interesa i politika vuče, onda treba razmisliti po ovome šta to može biti, to su najelitnije snage u igri bez stiske ograničenja novca - treba razmisliti kako djeluju da presingom brzine i puno manje love te pod zapovjedima Horvatinčića, Bandića i sličnog. Također treba osvježiti stanje Bolnica Blato, sanacija Jakuševca, pročistač, spalionica, stadion i drugo - zagreb je na raskrižju i sada su pravi izbori oko toga i modela 1 ili 2, ovi državni i razni su od puno manje uticaja od ovoga.

Tko je glasao

Evo, objavili su izjave i

Evo, objavili su izjave i podatke koje uobičajeno prate ovakve uspjehe. Izvorno su bili predviđeni dublji i deblji a.b. zidovi sa više sidara, koji pridržavaju okolinu da ne padne u rupu, ali su navodno iz nekih razloga, to se zove iskustvo, racionalizacija i prilagođavanje terenu, kakvih 1 milijun EUR-a manje, promjenili u ovo što se urušilo. Puno puta uspije, i kad se ljulja (Varteks, Importane centar, sanacija Jakuševca ...) a ponekad i ne - takav je život, bitno da nitko nije poginuo, napredak ide dalje uz jedno zanimljivo iskustvo, korisno za uvid, razmišljanje i uspjeh sam.

Biti će i zarade, to je naša (državna) tvrtka, i sada je prilika.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci