Tagovi

Šok i nevjerica

Znate ono kad momak mlad priđe djevi mladoj i kaže nešto u stilu "obdaren sam kao konj". Pa završe kod nje ili kod njega u stanu, pa se ispostavi da je momak mrvicu iskrivio istinu, pa usljedi reakcija u vidu šoka i nevjerice. E pa praktično identičan skandal trenutno potresa financijsku industriju, samo što u ovom slučaju nije šokirana stranka koju je trebalo nategnuti, već momak. A i njegova obitelj. A i prijatelji.

London Interbank Offered Rate (LIBOR) je prosječna kamata po kojoj se referentne banke u Londonu mogu međusobno zaduživati, a osmislila ga je udruga banaka British Bankers Association (BBA). Uz LIBOR je vezano brdo financijskih derivata, u kikiriki iznosu od 350 triliona dolara – što se Hrvatske tiče svi krediti s promjenljivom kamatnom stopom vezani su uz LIBOR. S obzirom da su BBA ljudi u skupim odjelima i znaju što rade, sam proces računanja LIBOR-a je strogo definiran i vrši se pod budnim okom javnosti i ulagača, koji mogu mirno spavati znajući da je LIBOR sračunat kako spada i samim tim vjerodostojan. Naravno, prosjek 1, 2, 3 je uvijek 2, ali je BBA velikodušno prihvatila da regulacija i transparentnost nisu šala, pa tu brojku potvrdi i komitet. Ono što nije regulirano (niti dolazi u obzir biti regulirano ako se BBA pita) je način na koji referentne banke dolaze do brojki (osim zamolbe da budu poštene), a koje za svaku banku daju indikator koliko druge banke imaju povjerenja u nju da vrati posuđeno. Mislim da je iz ovog jasno kako dalje ide priča.

Prije par dana Barclays je kažnjen od strane američkih The Commodity Futures Trading Commission (200 mil. dolara) i Department of Justice (150 mil. dolara) i londonskog Financial Services Authority (59,5 mil. funti) za neprimjereno ponašanje. Pretpostavljam da bi se, uz izvjesnu dozu šoka i nevjerice, lažiranje podataka, financijskog stanja banke i manipulacija LIBOR-om od 2005. nadalje moglo tako nazvati. Još malo šoka i nevjerice uleti kad usporedite iznos kazne s 2,3 triliona dolara, koliko vrijedi četvrta najveća banka na svijetu, a i s vrijednošću tržišta kojim su manipulirali. Barclays je naravno potpuno u šoku, BBA ne može povjerovati da se takvo što moglo dogoditi. Moguće da bi i koja banka u Hrvatskoj bila šokirana, kad bi ih se netko sjetio pitati. Evo par šokantnih i nevjerojatnih izvadaka iz elektroničke komunikacije iz istrage:

On 6 August 2007, a Submitter even offered to submit a US dollar rate higher than that requested:
Trader F: “Pls set 3m libor as high as possible today”
Submitter: “Sure 5.37 okay?”
Trader F: “5.36 is fine”


Various instant messages exchanged after the final benchmark rates were published on 19 March 2007 indicated that the traders involved considered that their strategy had been successful. Trader E commented to the external trader at Panel Bank 6 “this is the way you pull off deals like this chicken, don’t talk about it too much, 2 months of preparation […] the trick is you must not do this alone […] this is between you and me but really don’t tell ANYBODY”.

I dok momak i obitelj pokušavaju doći sebi, nategnute stranke (dužnici i sitniji investitori) pripremaju tužbe. Sitna boranija baš i ne, ali i najsitniji investitori su sasvim u mogućnosti unajmiti svoju vojsku odvjetnika. Da bi podebljali dnevnu dozu šoka i nevjerice, bio bi red spočitnuti kako se Barclays nagodio s američkim regulatorom, što će reći da niti je kriv niti nevin, pa se rezultat te istrage ne može koristiti u njihovim procesima (zvuči poznato?). S obzirom da je sam proces davanja brojki netransparentan, teško je odrediti kada i koliko je Barclays štete nanio investitorima. FSA namjerava proširiti istragu na druge referentne (čitaj najveće) banke – iz mejlova se da zaključiti da su i druge velike banke bile uključene – Barclays sam i nije mogao puno utjecati na LIBOR s obzirom da se pri računanju brojke koje jako iskaču izbacuju iz računanja prosjeka. FSA regulira City of London, financijski centar s najmanje regulative (kula od karata se i za Lehman Brotherse i za MF Global počela urušavati u njihovim londonskim podružnicama), i većinom se bavi gledanjem u cipelice, pa će zaista biti šok i nevjerica ako išta u tom smjeru zaključe. Ipak, ovaj put su se bankari osim bezubim regulatorima zamjerili i investitorima, pa je prognoza dugo, toplo ljeto, i za bankare i za odvjetnike.

Širok izbor blockbustera za ovo ljeto – "The Untouchables" ili "The Unregulators".

FSA notice

Komentari

prebogati da bi ih regulirali?

The new law lasted for 66 years until it was repealed in 1999 as a result of bank lobbying. They were then free to do again what they did between 1922 and 1929, and the result was the same, except this time politicians and central bankers are scared of them.

But the underlying problem is that if they're too big to fail they're too big to regulate, and the efforts to do something about that more fundamental problem are moving very slowly. In November last year at their summit in Cannes - three years after the crash - G20 leaders asked the Basel Committee and the Financial Stability Board to look into it. They have come up with the idea of a capital surcharge for "globally systemically important banks" (G-SIBs) as well as "improving global recovery and resolution frameworks", whatever that means.
The Basel Committee has just released a consultative document for dealing with "domestically systemically important banks" (D-SIBs) which is waffly and about as far from Ferdinand Pecora as it is possible to be.

In fact, Australia's APRA could teach them what to do, and it's all about vigilance, not rules.
APRA has a wonderfully named system called PAIRS/SOARS, which stands for Probability and Impact Rating System (PAIRS) and the Supervisory Oversight and Response System (SOARS). Basically, and to cut out the jargon, APRA is all over them like a cheap suit, constantly issuing speeding tickets and forcing changed behaviour.

Unless you're going to break the banks up so there's lots of little ones instead of really big ones, that sort of principles-based, hands-on regulation is the only way to go.

It works in Australia but would it work in the United States? Perhaps not: money doesn't talk there, it shouts.

http://www.abc.net.au/news/2012-08-16/kohler-the-banks-got-away-with-it/...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

koliko sam ja bacio pogled na

koliko sam ja bacio pogled na rijesenja iz basela, meni kao laiku se cini da je njihovo rijesenje za objesnu voznju jos vise zracnih jastuka i jos deblji branici u financijskoj varijanti. s obzirom da su takva rijesenja u prometu rezultirala s jos rizicnijim ponasanjem (jer se osjecas sigurnije), ne znam da bih ocekivao ista drugo kad se to primjeni na financije.

Tko je glasao

Libor se ukida? ili dilema 'ocemo li subjektivno ili objektivno?

Mervyn King, guverner Bank of England, poručio je u pismu kolegama središnjim bankarima da je "vrlo jasno da su radikalne reforme Libor sustava potrebne". Najavio je da će to pitanje staviti na dnevni red Gospodarsko savjetodavnog odbora svjetskih središnjih bankara na sastanku u švicarskom Baselu 9. rujna. Libor (London Interbank Offered Rate)
http://www.poslovni.hr/vijesti/sredisnji-bankari-razmatraju-napustanje-l...

Libor se izračunava svakoga dana u Londonu za američki dolar i druge valute, kada panel banaka procjenjuje troškove međusobnog kreditiranja. To je, dakle, subjektivan pristup, za razliku od drugih mjerila koja su objektivnija i kojima je teže manipulirati.

„Osnovna je dilema želite li tražene kamate ili stvarne... na kraju dana banke izvještavaju koje su transakcije obavile po kojoj cijeni. Kada bi se koristile stvarne transakcije, problem bi bio riješen“, kaže Carney. Zabrinutost zbog manipuliranja Liborom izazvala je preispitivanje i drugih kreditnih mjerila u svijetu. Europska središnja banka (ECB) zatražila je od organizatora sustava Euribora da učini sve kako bi ojačao povjerenje u to euro mjerilo.

Singapur i Hong Kong najavili su preispitivanje načina na koji se određuju međubankovne referentne stope u azijskim financijskim središtima, dok je u Južnoj Koreji agencija za zaštitu tržišne utakmice proširila istragu zbog mogućeg manipuliranja tamošnjom referentnom kamatom.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

heh...

Do malih problema će doći kada ga slučajno upere na sebe ili na razne vladine dužnosnike i slične... onda će sustav naglo tajanstveno zakazati :)

A izumitelj ovoga će biti spaljen i njegov pepeo rasut nad radioaktivnom šljakom ...

Tko je glasao

frit, frit, ....sir Oliver.

...ne uzimaj to tako ozbiljno...
naši će ionako kupiti samo verziju koja broji nofce u žepu...drugo ih ne zanima...

Tko je glasao
Tko je glasao

...ma, sve su to samo

...ma, sve su to samo privremena rješenja...treba vremena dok se ne priviknemo na misao da i "soylent green" nije tako loše rješenje.

Tko je glasao

pocelo je

Bivša ravnateljica američkog Riff-Raff Tradinga Karen Kalaway podigla je tužbu protiv Barclaysa u kojoj tvrdi da je manipuliranje te britanske banke Euriborom naštetilo njezinom poslovanju s futuresima.
Prema kopiji tužbe koju je Bloombergu dostavio odvjetnički ured Hagens Berman Sobol Shapiro, investitorica nije udarila samo na Barclays, već je među krivce uvrstila i američke bankarske divove JPMorgan Chase i Citigroup.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

"...the Fed knew all along

"...the Fed knew all along that Barclays self-reported levels were impossible. And did nothing. Which of course was not an issue until 2 days ago. Now that heads are rolling, it is.
So we wonder: will the captured and corrupt congressional critters even pretend to have the guts to escalate LiEborgate on US soil, where the real bodies are buried, or will everyone continue to tiptoe around the issue, hoping it just blows off on its own? If the latter, look for many new and exciting $0.99 apps to hit the iTunes store in the next 12-24 hours. After all must keep the fat, lazy, easily distracted muppets, occupied with cool retina displays and even cooler games where stuff happens fast without draining the battery for hours."

http://www.zerohedge.com/news/and-now-fed-gets-dragged-lieborgate

Tko je glasao

Mafijaška prijevara Wall streeta

Šok i nevjerica, link sa Rollingstonea - u prvom suđenju modernoj američkoj mafiji 15 osoba je osuđeno zbog namještanja natječaja za obveznice američkih gradova.

http://www.rollingstone.com/politics/news/the-scam-wall-street-learned-f...

Glavnooptuženi Dominick Carollo, Steven Goldberg and Peter Grimm radili su za GE Capital, produženu financijsku ruku General Electric, ali i za J.P. Morgan Chase, Bank of America, UBS, Lehman Brothers, Bear Stearns, Wachovia i druge. Creme de la creme globalne financijske bande. Pljačka američkih gradova se odvijala gotovo desetljeće.

By conspiring to lower the interest rates that towns earn on these investments banke su pljačkale škole, bolnice, knjižnice... praktički svaku američku saveznu državu i svaki grad.

Još jedan šok i nevjerica, barem kod svjetskih bankarskih mangupa. Neposlušni predsjednik Islanda Olafur Ragnar Grimsson koji je odbio svaliti gubitak banaka na leđa poreznih obveznika Islanda, težak 3 bilijardi funti, osvojio je na izborima 5. predsjednički mandat.

http://www.guardian.co.uk/world/2012/jul/01/iceland-president-olafur-gri...

Tko je glasao

...

http://blogs.telegraph.co.uk/finance/thomaspascoe/100018367/revealed-why...
...o tome koliko političari znaju o financijama .....ili o tome koliko ih zanima stanje poslije isteka mandata
http://www.zerohedge.com/news/barclays-wins-euromoneys-best-global-debt-...
...zanimljivo kako je sa stranica Euromoney isparila nagrada jučer....da bi se danas vratila...

Tko je glasao

Pljačka američkih gradova se

Pljačka američkih gradova se odvijala gotovo desetljeće....mislim da si preskroman u procjeni od desetljeća.
...i da sami predatori nisu jedini u kolu koji su zainteresirani, članovi izabranih predstavnčkih tijela nisu ništa manje u svemu krivi, čak i kada se radi samo o nekompetenciji....
....i ovaj rollingstonov link bi valjalo prevesti na sve evrpske jezike....za one koji bi rado znali što se i u njihovoj,(malo modificirano,) okolini dešava...svo ovo vrijeme....

Tko je glasao

Englezi

Bob Diamond's decision to step down from Barclays was encouraged not just by political pressure but also by an "unambiguous message" from the Bank of England and the Financial Services Authority that he should go.
He,he, da je poruka našeg predsjednika Čačiću bila malo više "unambiguous message" , možda bi je drugačije razumio.

Tko je glasao

...Filipinski zastupnik i

...Filipinski zastupnik i kolumnist se pita...zašto njegova Vlada sudjeluje kroz mmfovo kreditiranje u spašavanju neodgovornih evropskih banaka?
http://opinion.inquirer.net/31427/why-are-philippine-funds-being-used-to...

Tko je glasao

Američki general i rumunjska Vlada

I EU sarma, sve na rubu znanosti.

Vijest sa Romania insider:
http://www.romania-insider.com/retired-us-general-wesley-clark-becomes-a...

Rumunjska ekonomija može odahnuti a EU se ne mora bojati kako će siromašna Rumunjska i dalje plaćati avanture IMF-a. Bivši američki general Wesley Clark postao je ekonomski savjetnik premijera Victora Ponte.

Premijer siromašne zemlje je u svečanoj tv izjavi rekao kako je "ovo velika prilika, general Clark je veliki ekonomist, uključen na najvišoj razini u ekonomsku strategiju, čovjek kojeg bi svatko poželio a niti jedan premijer ne bi propustio. Obećao sam mu kako ćemo brzo razriješiti političku krizu i sačuvati nezavisno pravosuđe."

Clark je svečano odgovorio: "Mislim da mogu privući investicije i da će ekonomija Rumunjske rasti. Znamo da imate rezerve hidrokarbona kojim se može proizvoditi energija. Vjerujem da Rumunjska može postati veliki izvoznik energije."

Bivši general je u upravi BMK Petroleum, marljiv lobist tzv. američkog pokreta za masovnu upotrebu etanola i i uopće sklon je borbi za energetsku nezavisnost USA.

Zvjezdane medijske balkanske trenutke zadnji puta je doživio onda kada je britanski kapetan odbio njegovu naredbu da puca na ruske vojnike ispred Prištinskog aerodroma, rekavši Clarku kako ne želi započeti 3. svjetski rat. Clark je nakon ove epizode ekspresno povučen u USA i umirovljen prije reda.

Početkom civilne karijere Clark je javno zaželio 3. stvari: da zaradi 40 milijuna $ kako bi se bavio filantropijom, da postane izvanredni profesor te profesionalni igrač golfa.

Taman sve što mu EU Rumunjska država može nesebično pružiti.

Sitnica oko političke krize u Rumunjskoj se inače odnosi na Pontievu ideju o suspendiranju ovlasti Ustavnog suda kako bi parlament pod kontrolom njegove Unije socijalnih liberala mogao svrgnuti predsjednika Rumunjske Traiana Basescua, njegovog političkog oponenta. EU maše prstićem kako ništa ne bi poremetilo farsu demokracije zapadnog tipa.

Vezane vijesti:

5. srpnja, Protest u Bukureštu protiv cijele rumunjske političke scene
http://www.romania-insider.com/protests-in-pta-universitatii-and-pta-vic...
6. srpnja, Još prosvjeda u centru Bukurešta protiv rumunjskih političara
http://www.romania-insider.com/more-protests-in-central-bucharest-agains...

Mislim da bi Šok i nevjerica i Cenzura u Hrvatskoj trebali biti stalne rubrike pollitike.

Tko je glasao

Da. i ja si mislim da bi

Da. i ja si mislim da bi ovdje mogli napraviti kutak u koji bi svatko odložio dobar link na koji naiđe...već tokom jutra bi imali svjetski relevantan izbor, ono, digest, pa tko što voli...
...i ne treba ga nazivati šok i nevjerica, do sada smo naučili da možemo očekivati nevjerojatne i šokantne priče uz javnog, političkogi gospodarskog života...šokirani su samo oni koji sudjeluju u njima, i s nevjericom prate naše nerazumjevanje njihovih dobronamjernih postupaka...

Tko je glasao

evo jedne koja ne izgleda šokantna...

...za one koji sudjeluju. O brzoj željeznici između L.A. i San Francisca...
The first segment of the line will run from Madera to Bakersfield. The final cost of the completed project from Los Angeles to San Francisco would be $68 billion. (cca.550 km. op. indian)
http://www.usatoday.com/news/nation/story/2012-07-06/california-high-spe...

Tko je glasao

nije financijski link.. ali

nije financijski link.. ali mi se cini vrlo upotrebljiv.. Japanci i struja..
stvarno mi se ovo svida.. nadam se da nije tako daleka buducnost i da cu za par godina imati sve to u kuci i auto na ovakvom principu.. (jedino da jos rijesim detalje oko velicine napona).. dosta slobode daje ili opet samo sanjam :)

Korisnici tako mogu proizvoditi vlastitu struju pomoću vjetra ili solarnih panela, a višak pohranjivati u baterijama automobila smanjujući si račune za struju.

Sustav automobil-mreža dio je vizije inteligentnijeg energetskog sustava u Japanu koji se ubrzano razvija od prošlogodišnje nesreće u nukleranoj elektrani Fukushima.
http://www.business.hr/business-class/elektricni-auto-koji-proizvodi-str...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Amerikanci i Tesla

Evo još na temu - američka Vlada dala UN-u tajni Teslin patent na bežični prijenos energije.
http://www.blacklistednews.com/US_Government_Gives_Classified_Tesla_Tech...

Tesline patente USA drži "tajnima" od kada su pokrali svu njegovu dokumentaciju, sat vremena nakon što je umro.

Tko je glasao

...od 2009e stvoreno više invalidskih nego radnih mjesta

The disability ranks have outpaced job growth throughout President Obama’s recovery. While the economy has created 2.6 million jobs since June 2009, fully 3.1 million workers signed up for disability benefits.
http://news.investors.com/article/617233/201207061636/disability-climbs-...

Tko je glasao

ono sto je meni izgledalo

ono sto je meni izgledalo interesantno (ali ne znam da li krivo vidim) jest da ce se izgleda poceti stimulirati osobna potrosnja prekomjerne proizvodnje tj. samoregulativa.. sto na neki nacin znaci da se u buducnosti nece potencirati proizvodnja za otkup uz silne drzavne subvencije vec samoodrziva proizvodnja struje sa osobnim balansiranjem potrosnje i stvaranjem rezervi..

sto je na koncu i logicno..

planirani otkup struje sam shvatila kao nadogradnju sustava.. gdje se stvarno otkupljuje tek pravi visak .. (vjerujem da ce japanci napraviti regulativu u tom smjeru)

ono sto sad imamo je sistem koji te subvencijama stimulira da sve sto proizvedes prodas drzavi skupo a koristis iz mreze jeftino.. sto je suprotno svakoj ekonomskoj logici i moja je pretpostavka da ce to kad tad prestati biti opcija.. ukidanjem subvencija ili sveukupnim povecanjem cijena elektricne energije

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

sizifov pos´o,

logično je tražiti logični slijed...
međutim, sustav kojemu je svejedno kako stvara društveni proizvod, kjemu je svaka potrošnja produkt...koji izmišlja bilo kakva "radna" mjesta za milost rasta BDPa, kojemu je i sama deficitna potrošnja dio stvorene nove vrijednosti, sustav u kojem je svejedno koliko je što isplativo ako je potvrđeno ili izabrano od političkog establišmenta a u ime birača....a sve da zadovolje zahtjeve bankarske kaste i masmedija što im daju životnu silu.
...u tome nema logičkog ekonomskog slijeda... ima jedino volje za moć i samoodržanje bez obzira na cijenu ....

Tko je glasao

to je normalna, današnja mogućnost ovdje

upravo zbog toga hep-mafija (odnosno, kad god poželi ekipa uhljebeljenika skupi harač) glumata silnu potrebu za centralama na uvozni ugljen i ekstravagantnu podzemnu za struju nedostatnu jednog gradskog kvarta na način kako oni "proizvode" struju.
gaće im se tresu od toga da si svako instalira kakav crni bojlerić u vrtu za podgrijavanje vode ljeti, a kamo li na spomen kolektora .... siju spin o silnom onečišćenju okoliša kolektorima.... pa već jesu u proizvodnji foto naponske ćelije u raznim fasadnim površinama, staklu i ostalom - kako onda da ekipa uspostavi harač? da drmne lovu na Ombli (od 1963, ovo je bar sedmi put)

Tko je glasao

Stvarno ima sličnosti sa

Stvarno ima sličnosti sa trenutno aktualnim slučajem kod nas, ovaj Diamond me podsjeća na don Ratka, prvog potpredsjednika :)
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jun/29/barclays-scandal-not...
Znači kaznili su ih cifrom u visine jedne desetine bonusa koji su odličnici sebi isplatili za težak rad u "kriznoj" 2011., pa ako ih to ne natjera da se upristoje ja ne znam šta hoće.
S druge strane, u istoj zemlji je zločin kad sirotinja jede hranu iz nečijeg smeća
http://therandomforest.com/woman-tesco-theft-by-finding-waffle/

Pa se ti sad misli.

Tko je glasao

meni se to cini kao cisti

meni se to cini kao cisti damage control i bacanje prasine u oci.

Tko je glasao

...nu, možda, i jest...ali uz

...nu, možda, i jest...ali uz opći cehovski pokušaj otšutjeti temu i to mi se čini informativnim....
...i ovo:
http://www.ianfraser.org/the-wages-of-sin-bankers-on-the-fiddle/
...a ima i humornih pokušaja relativizacije:
http://www.newsbiscuit.com/2012/06/29/barclays-ceo-rescues-six-kittens-f...
...to bi više bilo usmjereno na skretanje teme u pubovima uz pivo...

Tko je glasao
Tko je glasao

BarcLIEs

smješak na slici sliči na debelu otpremninu

Tko je glasao

new age

...i bez otpremnine mu osmjeh ne bi sišao s lica.
Samo božanstvo može stvarati nešto iz ničega...a on je bio u poziciji božanstva, uličarskim fintama stvarao je novac, koliko god je od njega traženo...i ne samo stvarao, bio je u poziciji da ga po svom nahođenju i alocira, selektivno i, naravno, u okviru svijeta koji poznaje.
...a poznaje svijet financija, politike, zabave, ostalih bijelih ovratnika, savjetnika, pravnika, državnih i javnih službenika...svijet za koji iz prve ruke zna da donose brzu i sigurnu zaradu i ima garancije javne kase...
...onaj drugi, svijet proizvodnje, plavih ovratnika, inženjera, malih trgovaca, poljoprivrednika.... vjerojatno njemu nepoznat mu je isto tako vjerojatno bio sumnjiv da odobri kredite, jer mu egotrip ne dopušta da pomisli da tako radnozahtjevne profesije mogu donositi neki profit...a i hipoteke koje mogu ponuditi ne izgledaju seksi niti nemaju miris palača u poslovnim središtima, nisu nešto iskoristive za tulume...
E, tako obogotvoren u svojim očima a naviknut da rizik preuzima društvo kad god zaškripi, da samo treba zacviliti premijeru i eto garancija za nove podvige....njemu nije teško sam sebe ujutro pogledati u ogledalo, i kada ustreba podmetnuti leđa za predpostavljenog i preuzeti formalnu odgovornost za nešto što i ne smatra hajdučijom...naprosto, u tom lancu "stvaranja" novca gospodari ceha financijaša nemaju problem, problem imaju svi ostali...a posebno oni koji ih uzimaju za ozbiljno.

Tko je glasao

rekao bih prije "bitno da mi

rekao bih prije "bitno da mi nitko ne dira u moju teskim radom stecenu imovinu".

Tko je glasao

tajna bankarska gramatika

present:
lay
p i pp:
lie

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci