Tagovi

Softverska prijevara u HFP

Akcija Vlade, Hrvatska zemlja znanja pokazuje prve rezultate. Predsjednik Republike Hrvatske pohađa tečaj za korištenje računala. Da je to tako, može se zaključiti iz izjave koju je dao u subotu a koja glasi, u slobodnoj interpretaciji “došli smo do hardvera, potrebno je pronaći softver”. Kako i sam pohađam tečaj znam o čemu predsjednik govori. Ipak, mene uče drugačije. Softver je sastavni dio hardvera i u svakom trenutku se zna gdje se nalazi, tvrde moji predavači. Hardver je beskoristan i ne može raditi bez softvera. Softver opet može ograničiti pristup nekim korisnicima.
Pokušat ću sada svoje znanje iz tečaja informatike promijeniti na primjeru hardvera koji je predsjednik spomenuo.
Dakle, radi se o hardveru koji se zove Hrvatski fond za privatizaciju. Na njegovom tvrdom disku u folderu Vlada, smješten je softver. Softver ima zaštitu i ne dozvoljava pristup neovlaštenim osobama, a korisnici imaju pristup podijeljen u nivoe. Tako je građanima Republike Hrvatske i saborskim zastupnicima dozvoljen samo pregled fotografija koje prikazuju imovinu tih građana koja je ili će biti prodana po nepoznatoj cijeni, nepoznatim uvjetima i nepoznatim kupcima. Državnom odvjetništvu, USKOKU i policiji dozvoljen je prvi nivo. U tom nivou mogu igrati igrice sa nižim službenicima. Drugi nivo dozvoljava pristup Predsjedniku Vlade i Predsjedniku Republike da se igraju sa građanima Republike Hrvatske, Europske unije i svijeta. U toj igri uglavnom se otima i prodaje državna imovina. Postoji još jedan, posljednji nivo, koji još nije otvoren i o njemu se malo zna. Uglavnom se zna da igra ima sretni završetak u kojem negativci završe tamo gdje im je mjesto.
U zatvoru.
Pustimo sada moja računalna naklapanja i pogledajmo izvještaj koji nudi igrica HFP.
Istraga koju su proveli DORH, USKOK i policija nakon površne analize pokazuje svu jad i bijedu tih institucija. Prihvaćenjem i provedbom ove prijevare dohvatili su samo dno. Zašto.

1.Spektakularna istraga bazirana na filmovima, pod vodstvom Bajić, Mladen Bajića, trajala je više od godinu dana, koštala je više stotina tisuća eura. U slučaj su uvedeni prikriveni agenti, jedan iz Rusije, da bi po fondu glumatali kupce, nudili i davali mito. Rezultat uhićenje četiri radnika i isto toliko pomoćnih radnika. Javnost nije upoznata sa djelima koja im se stavljaju na teret. Istraga je proglašena, tajnom, tako da javnost ne može čuti obranu optuženih.
2.Istraga je trebala, umjesto angažiranja ruskih tajnih agenata, angažirati dva do tri knjigovodstvena ureda, koji bi u privatizacijskim ugovorima i dokumentaciji pronašli dovoljno kaznenih djela da svi, hrvatski prekobrojni i nesposobni suci mogli raditi do mirovine.
3.Istraga nije utvrdila nepravilnosti u privatizaciji i krivce iz privatizacije. Istraga nema korisnih efekata i može se svrstati u kategoriju sitne lopuže.
4.Tajnost nastavka istrage i najave drugih i novih tajnih istraga za koje ne znaju čak i Mesić i Sanader su nepotrebni i neprihvatljivi. Naj vjerojatnije istrage i ne postoje, već će se ako bude potrebno nešto javnosti prikazati. i t. d.


Ova velika i opasna prijevara ima za cilj:


1.prikriti sedamnaest godišnje nepravilnosti u HFP,
2.prikriti četiri godišnje nepravilnosti u vladavini Sanadera,
3.demonstrirati efikasnost pravne države,
4.popraviti lošu sliku HDZ u javnosti

Umjesto navedenoga velika prijevara je skinula maske Mesića i Sanader. Pokazala je da njima nisu važni interesi građana koji su im povjerili mandat, već vlasnici sumnjivo stećenog kapitala kojeg štite i kojem se klanjaju. Sada su pokazali da godinama pažljivo građen kaos ne žele mijenjati. Naprotiv žele ga nastaviti i u drugom mandatu.
Zbog toga osuđujem sve sudionike ove gnjusne i plitke igre na čelu sa Mesičem, Sanaderom i njihovim “neovisnim” pravosuđem. Također, pozdravljam zahtjev za ostavkom Vlade pokrenut od strane zastupnika HNS i SDP. Oni zaslužuju čestitke i podršku javnosti i kolegica i kolega. Zastupnici moraju zaustaviti ovu katastrofu koja hara hrvatskom, odmah. Svakim danom štete su veće. Apeliram na zastupnike da sagledaju stanje i postupe prema savjesti. Odgovornost je na vama, uključite zadnji nivo igrice i pokrenite igru prema sretnom kraju.

Komentari

Mesić brani Sanadera jer

Mesić brani Sanadera jer Sanader brani Mesića. Napisao sam to na pollitiki nebrojeno puta. To odgovara Mesiću jer se neće spominjati njegove veze s mafijom. Paše Sanaderu jer će pasti u zaborav Verona, Brodosplit, Kalmetin vozač...

Da su DORH i USKOK doista nezavisni davno bi oni na razgovor pozvali Ivu Sanadera da objasni legalnost posla koji je izveo za Kutlu i Hypo banku, pa mu se kralj privatizacije u Hrvata zahvalio sa 800.000 DM. Kad im već nije bio dovoljan iskaz Kutline tajnice da na razgovor pozovu Sanadera, mogli su se posavjetovati i s Tomislavom Dragunom, nekadašnjim revozorom Kutline grupe.

Sjećate li se da je Stjepan Mesić ikada potegnuo ovo pitanje?

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Ako je Mesić sudjelovao u

Ako je Mesić sudjelovao u kriminalnim radnjama, koja je njegova korist od istih?

Tko je glasao

Ne mogu ti to tako na

Ne mogu ti to tako na prečac odgovoriti. Uzmimo za primjer slučaj Hrvoja Petrača i otmice sina Vladimira Zagorca. Je li sud utvrdio koju je Petrač imao korist od otmice? Nije se osobito trudio jer bilo glupo da se Turudić trudio objasniti da je Petraču trebalo  1,500.000 eura pored svega što posjeduje, a što je izlagao njegov odvjetnik Nobilo. U našem kaznenom pravu nije važan motiv. Ali i na to ćemo doći kad se pokaže slijedeća prigoda. Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Zaista sam uživala

Zaista sam uživala čitajući Tvoj post. Sve teze si vrlo dobro postavio i dao nam izvrstan alat za analizu prošlih i budućih događanja vezana uz ovu aferu.

Mislim, međutim, da si imao nerealna očekivanja od Predsjednika RH (što treba razlikovati od građanina Stjepana Mesića). Predsjednik radi ono i samo ono što mu je Ustavom određeno da radi. I to radi jako dobro.

Također mislim da je bilo realno očekivati da će HDZ i opozicija nastojati dobiti političke poene na postavljanju prema otkrivenom. Svatko uglavnom radi ono što mu je u opisu posla.

Ne dijelim sasvim Tvoj pesimizam što se tiče rezultata operacije. Štoviše, ako ona i ne bude posve uspješna, svi koji će u budućnosti biti u prilici da odlučuju o anti-korupcijskim mjerama, neće moći ići ispod postavljenih standarda.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Dal sam jednu zvjezdicu zbog

Dal sam jednu zvjezdicu zbog predsjednika. S tim da dela svoj posel dobro se ne slažem.

Tko je glasao

Bio sam u dilime što se

Bio sam u dilime što se tiće prdsjednika do trenutka kada je rekao da ministri iz upravnog odbora nisu krivi, odnosno dao im podršku. On je pravnik i treba znati da, ako za ništa drugo trebaju odgovarati zbog nesavjesnog poslovanja. Također, zašto tajne istrage. Nitko nije maloljetan, ne radi se o sigurnosti zemlje. Naprotiv, radi se o državnoj imovini i istraga mora biti javna. Agenti ne trebaju nuditi mito. Revizija treba češljati ugovore, knjige, račune. Takva istraga nije istraga i predsjednik se treba od toga ograditi. Ne smije, svjesno ili nesvjesno omogućiti jednoj strani, Sanaderu, da ga kao koristi kao dokaz svog uspjeha.

Tko je glasao

Kako npr. danas dogovoriti

Kako npr. danas dogovoriti veće energetske i prometne poslove kad imaš nered oko hapšenja ljudi koji znaju ispisati šta treba? Niti se takvi dogovori mogu držati samo u glavi, nešto se stavi bar na salvetu, niti je takvo ozračje stimulativno za dogovore (pa ne može ruski predsjednik održati autoritet samo nekim ćaskanjem s tamo nekim zemljicama).

Tko je glasao

Ja mislim da je sve to skupa

Ja mislim da je sve to skupa powerplay; Mesić je (čini se) gurnuo cijelu priču, što je izletilo van je izletilo u subotu i onda se Sanader našao na ledini, preko vikenda se regrupirao podsjetio Mesića&co na štogod o njima ima ili kojegod dogovore su imali i partija se nastavlja kako je bila zamišljena.

Mesić si bilježi jedan plus, Sanader jedan minus. Sanader servira (loš sam u sportskim analogijama pa sorry ako sam fulao).

Ima stara američka izreka da se konzerva s crvima koju si otvorio može zatvoriti samo tako da je staviš u veću konzervu. Pa to nam se i desilo, jedna je otvorena u subotu i sada je proces containmenta u tijeku.

Tko je glasao

Nisam to shvatila kao

Nisam to shvatila kao davanje podrške ministrima, nego Vladi da nastavi s provođenjem zakona. Da je bilo što drugo izjavio, osim da u dosadašnjoj istrazi nije utvrđena povezanost ministara i predsjednika UO, bio bi to uvod u major crisis vrha državne vlasti. Ali, ako se sjećaš, on ih je neizravno pozvao da ponude ostavke.

Zadatak je opozicije da trese vladu što je moguće više i češće. Predsjednik im to ne brani kao što niti svjesno niti nesvjesno NE omogućava (nit ga sprečava) Sanaderu da čini sve kako bi poentirao.

Skeptična sam u pogledu tajnosti daljnjeg postupka. Mislim da to nitko ne može jamčiti, a koliko će pravosudni organi biti dosljedni u kažnjavanju povrede tajnosti, ostaje da se vidi.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Mene je Mesić razočarao s

Mene je Mesić razočarao s podrškom Vladi, i uvijenim pozivom ministrima na ostavke. Toliko ga je uvio da mi jepromaklo. Morao je odlučnije stati i tražiti političku odgovornost.
Naime, u svakoj tvrtci u kojoj sam radila, kad bi podređeni napravio svinjariju, njegov neposredni šef je odgovarao upravi, ili slijedećem u hijerarhiji, kako mujje promaklo da mu podređeni radi svinjarije. Prvo što se moralo dokazivati je da nisu u "talu".
S druge strane, kako ova Vlada s ovim ministima može provoditi zakon. Zar smo s ovim hapšenjima resetirali memorije, gdje šofer, šta je u HAC-u, Brodosplit, Podravka, Liburnija, Sunčani Hvar, sve refernce u biografiji o proveđenju zakona.
Sve navedeno, prokazuje ministre kao potenijalno zainteresirne strane. Pa kako će onda provoditi zakon, ne ometati istragu?
Ja im nevjerujem. Jedan mali birač, ništa više od toga, i uzimam si pravo da im više ne vjerujem, i hoću da se maknu, da istraga može ići i šire i dalje.
Da li postoji netzvisni, objektivni novinar, medij koji će nastaviti pisati o predhodno pomenutim aferama, da znamo kako napreduju,a oni da znaju da pamtimo.

Tko je glasao

Kad se po valjda drugi put

Kad se po valjda drugi put prodavali sisačku željezaru d.o.o. firmi s jednim poštanskim sandučićem u nekom hodniku, vlasnici iz Rusije preko drugih tvrtki, onda su na nekom dogvoru u predsjedničkim dvorima na nekom papiru dogovor potpisali Đuro Brodarac HDZ, Davorko Vidović SDP, presjednik Mesić i razni, onad je potom ministar Jurčić osigurao garancije, onda je to obavljeno, onda su bili neki štrakovi i opet su svi sudjelovali, naravno propalo a najveći uspjeh je ministra što je uspio u nekoj garanciji za koju plaću. To je jedan primjer kako je to stvarno išlo. Linić je davao Štroku hotel za hotelom za 0 kuna uz protivljenje svih, pa i nas jednici Vlade. Drugo je išlo drukčije, ali sve javno ukazuje da uglavnom nije išlo kako piše.

Puno je bavljenja kako piše formalno i iz toga se pokušava obraditi stvarno, koje je drukčije. I u malom poslovanju škola, ustanova u kulturi i zajedničkom održavanju zgrada je razvijena raznolika praksa, a kako ne bi na bogatoj ispaši. Zato će nas možda ovaj slučaj nagraditi zanimljivim iznenađenjima. Navodno je taj Gotovac, koji je volio skupa ljetovanja na ekskluzivnim mjestima, već na prvom saslušanju tvrdio da je radio uz znanje raznih. Ako je to istina, to bi mogli biti i raznovrsniji od jednog dva. Možda bude zanimljivo, pa ne mogu nas više Severina i Zdravko Mamić sami zabavljati.

Tko je glasao

Kada je Gotovac "propjevao",

Kada je Gotovac "propjevao", pravna država je proglasila procesom tajnim (ugasila mikrofon). Mi nećemo doznati njegovu obranu a njegove šanse za pravedno suđenje bez javnosti su smanjene.
Usput, Herak je oslobođen nako osam godina suđenja. Što je to bilo, montirani postupak ili nesposobno pravosuđe?

Tko je glasao

Herak je vrijedan igrač i

Herak je vrijedan igrač i plijeni pažnju, i sigurno je da su svi razmišljali šteta što takav igrač nije u igri, pa je oslobođenje nakon osam godina za naše prilike presporo. I većina izjava političara i javnih djelatnika kad je uhapšen je bila da im je žao, da je to sposoban lik itd. Ujedno u sjedinjenju sa svijetom svi ti naši igrači će biti dragocjeni, pa tko će se nositi sa tim svjetskim igračima ako ne naši najiskusniji i najsposobniji igrači.

Tko je glasao

Moglo bi se gledati i ovako:

Moglo bi se gledati i ovako: kad je Gotovac "propjevao", umočeni Polančec je nakratko bio u knockdown-u, ali se uz pomoć Sanadera brzo pridigao. Možda je tajnost zatražena da bi se ubuduće izbjegle takve situacije. Ovo pišem radi unošenja barem malo svjetla u mrak koji polako pada na ovaj portal re operacije "Maestro".

Javnost nije jedini garant pravičnog suđenja. Ne treba potcjenjivati uloge odvjetnika i sudaca.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Kao što el presidente

Kao što el presidente često kaže, "institucije trebaju raditi svoj posao". Vaše pravo je da budete razočarani njime, ali vremena kad su big daddies "potezom mača" rješavali velike društvene krize su nepovratno prošla.

U liberalnoj demokraciji naprosto svatko ima svoj posao. Na građankama/građanima je da budu politički odgovorne/odgovorni i za obavljanje važnih društvenih poslova odaberu one za koje misle da su najbolji.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Pa i on je institucija, koja

Pa i on je institucija, koja ima prilično ograničene ovlasti. Od njega nitko ne očekuje da presječe mačem i riješi krizu. On treba imati jasan stav, po mogućnosti objektivan. U ovom slučaju, je po mom mišljenju, čuvao jeđa Sanaderu i nije bio objektivan, i zato me je razočarao.

Tko je glasao

Već sam na jednom drugom

Već sam na jednom drugom postu napisao, da ako je Fond hardware da je onda HDZ software. A slučajno sam poznavao jednog od prvih voditelja Odjela za obradu podataka u Fondu. Taj bi imao što ispričati. O tome kako se nije vodila evidencija da li se ono što je kupljeno na rate doista otplaćuje do toga da se nije vodila evidencija o tome kome je što i kada prodano i prema tome je li taj koji je kupio išta plaća. Ali to je bilo još u doba carevanja doista neukog i nekvalificiranog Milana Kovača.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci