Tagovi

Socijalno-liberalna vikend oporba i seljačka vlast

O koaliciji HSLS-a i HSS-a pisano je i previše. Ni ja nisam na tu temu mislio trošiti vrijeme da nije bilo novih medijskih podvala s njihove strane na naš račun. Naime, kaj?

Najprije je Darko Hudelist u „Globusu“ koji se našao u prodaji 18. srpnja pod naslovom „Čačić spašava vezu Friščić-Adlešić“ analizirao stanje unutra vodstva HSS-a, i to, kako on piše na temelju neslužbenih razgovora s nekoliko članova Friščićevog tima.
U tom tekstu najprije piše o velikoj podjeli vodstva HSS-a na dva bloka koji je nastao zadovoljstvom-nezadovoljstvom koalicije s HSLS-om a onda prognozira mogući rasplet:
prema prvom scenariju, koalicija opstaje do izbora; prema drugom koalicija puca i seljaci na izbore idu samostalno a prema trećem Friščić stvara „veliku“ koaliciju i u nju poziva HNS s time da oni podrže Ratka kao kandidata za premijera.. Hudelist još špekulira kako „Vesna Pusić nebi imala ništa protiv“. Od Hudelista i „Globusa“ ništa neočekivano.

Već idući dan, 19. srpnja „Večernji list“ iz pera Mladenke Šarić donosi naslov „Ne borim se za svoju, pa neću ni za tuđu stražnjicu“. „Večernjak“ prenosi izjavu Friščića koji je hrabro protiv „velike“ koalicije i koji izmišlja (da ne kažem laže) kako je on prije godinu dana predlagao veliku koaliciju ali smo je mi navodno odbili. Ovu Friščićevu izjavu treba čitati u kontekstu sutrašnje Skupštine HSS-a koja se održava u Jastrebarskom.

Ni tu nije kraj. Današnji „Vjesnik“ (20. srpnja) piše „Propao Čačićev udar na HSS“.
Novinarka Miroslava Rožanković prenosi izjavu nepozatog liberala kako je „Čačić glavni kuhar ideje velike koalicije“!?

Ima li u špekulacijama da HNS želi „veliku“ koaliciju s HSLS-om i HSS-om i trunke istine? Nema! Ni koliko bi pod nokat stalo. Davno prije vremena koje Frščić spominje bila su dva razgovora o mogučnosti predizborne suradnje HNS-a i HSS-a. Nakon drugog ispravno smo ocjenili da su seljaci s nama razgovarali s figom u džepu i prekinuli smo sve daljne razovore.
Istovremeno smo donijeli odluku da na izbore idemo sami. Samostalno.

Nakon pakta Friščić-Adlešić ispravno smo procjenili negativnu sinergiju pozicijsko-opozicijskog saveza i prognozirali kako će to izazvati podjele u HSS-u.
Od prije par mjeseci s velikim naporima rješavamo se poziva za razgovore – dogovore- pregovore koje nam šalju pojedini članovi predsjedništva HSS-a.
Neki od njih već su mi toliko dosadili da sam ih u Saboru zaobilazio u širokom luku.
I ne samo ja. Neki od njih danima čuče pred našim vratima i dolaze s najnebuloznijim prijedlozima. Koliko je stvar ozbiljna pokazuje i činjenica da je Friščić nedavno na jednom radnom sastanku zaprijetio ostavkom ukoliko itko na Predsjedništvu HSS-a pokrene pitanje preispitivanja koalicije s socijalno-liberalnom vikend oporbom.

Je li itko iz HNS-a njemu ili bilo kome nudio „veliku“ koaliciju? Nije!
Je li itko od Friščića tražio potporu Čačiću? Nije!
Jesmo li im nudili bilo kakovu suradnju prije izbora? Nismo!
Jesmo li im poručili da ćemo s njima (ali ne i s HSLS-om) razgovarati POSLIJE izbora? Jesmo!
Dakle, nema Čačićevog udara na HSS i nema „velike“ koalicije.

Odakle onda ove špekulacije i kome služe?
Tko se s njima spašava? Tko si pokušava ojačati pregovaračke pozicije?
Nisu li one reflekcija odnosa unutar koalicije HSLS – HSS?

Komentari

Samo sve vas podsjećam kako

Samo sve vas podsjećam kako je sezona kiselih krastavaca i btii će svakakvih tema, teza, povezivanja, razdvajanja.
Nije mi jasno da se već do sada nije naučilo da je koalcija s HSLS pogubna (bila je za SDP, pa zatim za DC, a sada vuku i HSS), iako mi je drago što je koalicja HSS-HSLS natala, prije svega dvije trgovačke stranke se dogovoarju, tko će kome skinuti gaće s guzice :-) Koliko čujem HSS je nezadovoljan, imaju nositelje u 6 izbornih, HSLS u 3, a PGS u jednoj izbornoj. Moja preporuka HNS-u što dalje od HSLS-a, a ako je moguće i od HSS-a.

Tko je glasao

Nije mi jasno da se već do

Nije mi jasno da se već do sada nije naučilo da je koalcija s HSLS pogubna (bila je za SDP, pa zatim za DC, a sada vuku i HSS)

Prva značajnija koalicija drugih stranaka protiv HDZ-a je propadala u Zagrebu sredinom devedesetih (tzv. zagrebačka kriza) tako da je Tuđman kao predsjednik RH 4 x odbijao supotpisati izbor hsls-ovca (1. nehdz stranka po broju glasova) za gradonačelnika a onda se protiv toga, pod izlikom nacionalnih interesa, ne bi bunili Đapić iz HSP-a, Tomčić i drugi iz HSS-a i Tomac i drugi iz SDP-a. Slično je bilo oko skupštinskog donošenja bitnih odluka. To je završeno nakon niza godina tako da su vjećnici HDZ-a akademici Ranko Marinković i Miroslav Šutej potpisali neopozive ostavke nakon čega HDZ više nije imao dovoljno ruku za spas domovine i sve te stranke zajedno su preuzele vlast, ali cca 6 godina nakon iste mogućnosti izbornim rezultatima. U prijevodu stranke su prakticirale brinuti za nacionalne interese usklađeno s HDZ-om a međusobno još više pa je logično interno najviše smetao tadašnji HSLS kao stranka s najviše glasova.

SDP je 2000.g. došao na vlast u koaliciji sa HSLS-om.

Ti vjerojatno pod pogubnim smatraš raskid te koalicije a dolazak na vlast SDP-a u RH i Zagreb prirodnim procesom a ostalo sa strankama u vezi kao nešto prirodno za taj prirodni proces. Kao rezultat takvog shvaćanja je logično da je HDZ na vlasti, HSLS beznačajna stranka (a i kao takva eto nezgoda o kojoj daješ odgovarajuće preporuke) a mahanja da sa SDP-om stiže i nostalgija za prirodnom avangardnom ulogom nekih dobija svoju potvrdu.

Tko je glasao

Odakle onda ove špekulacije

Odakle onda ove špekulacije i kome služe?

Mogućih odgovora je mnogo, nešto poput onih o trenutno najpopularnijim CD-ima. Tko je kome i zašto? Kome vjerovati i zašto? Tko gubi, a tko dobiva?

Vrijeme o kojem se govori da je netko nekome predlagao se spominje kao jako daleko, od godinu i ranije. Svjedočili smo mnogim pričama o snažnom centru oko kojeg se okupljaju sve manje stranke koje nisu HDZ i SDP. Pa i u ovdašnjim raspravama kad smo o Čačiću kao premijeru, točnije kandidatu. I tko će ga sve podržati.
Nemojmo sad kao da smo šokirani.

Činjenica je da HSS/HSLS nakon početnog rasta uvjerljivo pada, isti slučaj i s HNS.
Još dok se nije znalo da će tako biti jer Pulsovog istraživanja još nije bilo, a nakon MIlanovićevog izbora i jačeg forsiranja Jurčića kao kandidata, u županijskim prostorima u KC se našao Čačić. I razgovarao s HSS-ovom polovicom vlasti. Kuloari kažu baš o podršci "Čačića za premijera" uz koaliciju naravno (negdje tu sam pisao o tome).

Slučaj je htio da je nakon dan-dva otišao do Bjelovara. Nije valjda turistički. Kuloari kažu da razgovara s drugom polovicom koalicije HSS/HSLS, dnevni red isti.

Je li itko iz HNS-a njemu ili bilo kome nudio „veliku“ koaliciju? Nije!
Je li itko od Friščića tražio potporu Čačiću? Nije!
Jesmo li im nudili bilo kakovu suradnju prije izbora? Nismo!
Jesmo li im poručili da ćemo s njima (ali ne i s HSLS-om) razgovarati POSLIJE izbora? Jesmo!

E sad, ovo što pitaš i odgovaraš može biti točno, ali...

Zašto je Čačić pohodio Koprivnicu i Bjelovar? Da bi Joža i Đurđa izvršili forsiranje njega i ponudili mu "veliku koaliciju" i njega za premijera? Kako su ga prisilili da dođe i ponude mu?

U HSS-u sigurno da ima previranja, koalicija s Đurđom nije svima mila, ima ih koji bi sami s pučkim HDZ-om ali i sami s SDP-om. Zastupljeni su i oni koji bi "veliki centar" s "najpoželjnijim premijerom".

To će oni među sobom, ali imajući u vidu pitanje...

Tko se s njima spašava? Tko si pokušava ojačati pregovaračke pozicije?

...rekao bih da je moguć još najmanje jedan odgovor osim ovog...

Nisu li one reflekcija odnosa unutar koalicije HSLS – HSS?

Špekulacije mogu biti refleksija i na odnose unutar druge stranke koja je pala na 6%. Za što se također mora potražiti razloge a ni traženje odgovornosti ne bi trebalo iznenaditi.

Da sam birač HNS-a koji očekuje snažniju vezu s SDP-om, razočaralo bi me ofiranje s Joža-Đurđom jer bih pomislio kako se radi o forsiranju fotelje premijera po svaku cijenu, pa i hazardu s teško stečenih 10% potpore. I tražio bih odgovornost.

Od toga bih odustao jedino da me netko uvjeri kako su sve inicijative za koaliciju centra s najbržim kandidatom za premijera bile forsirane izvana i od drugih.

Dakle, ne mora baš sve biti refleksija odnosa HSS - HSLS.

B-52

Tko je glasao

Čačić nije bio samo u

Čačić nije bio samo u Koprivnici i Bjelovaru, obišao je 124 grada u Hrvatskoj.
Razgovora je bilo, to i sam pišem , ali nakon sklapanja koalicije HSS-HSLS više ne.
O impresijama pak ne treba voditi polemiku.

Tko je glasao

Razgovora je bilo, to i sam

Razgovora je bilo, to i sam pišem , ali nakon sklapanja koalicije HSS-HSLS više ne.

Naravno da je Čačić obišao toliko ili čak više mjesta, no to nije bitno za ovu priču.

Posjeti o kojima pišem, a pisao sam ovdje odmah nakon njih, dogodili su de jako debelo poslije sklapanja koalicije HSS/HSLS. Nije svrsishodno da sad tražim datum kad sam pisao, ali svakako unatrag oko mjesec dana.

Osim toga ima još nešto što bih uočio kao značajno, kako je preneseno, evo nove novine koja zaslužuje da se razjasni

• Kako će izgledati situacija u kojoj imate ministarstvo u vladi koju vodi Jurčić?

- Takva situacija se neće dogoditi jer nećemo biti u vladi koja ne osigurava ključni utjecaj HNS-a. Ako mi nemamo utjecaj u vladi, onda nismo u njoj. Ako smo u poziciji da potpuno jasno definiramo koji su nam projekti, tko ih vodi i realizira, bez floskula tipa - svi smo mi napravili autocestu - onda ćemo raditi.

Ranije je govoreno, a i ti ovdje, da u slučaju neuspjeha projekta "Čačić-premijer", on neće biti u vladi, a sad on jasno kaže da "mi" nećemo biti u vladi.

To je ogromna promjena i "mi" bi se trebalo odnositi na stranku HNS (osim ako on sebi ne tepa množinom).

Možeš li pojasniti o čemu se radi?

B-52

Tko je glasao

S obzirom da nastojim ne

S obzirom da nastojim ne čitati Globus, nisam previše u toku s ovom konkretnom spletkom, ali bih iskoristio prigodu pa linkao po meni jedan od najjačih tekstova o koaliciji hsls-hss.

Tko je glasao

Koga zanima ta tvoja

Koga zanima ta tvoja strančica i ostale beznačajne strančice?
Niti ste značajni niti ste zanimljivi, niti ste moralni.
Pokupite to još malo saborskih plaćica i gubite se van.

Tko je glasao

pa ti si lijepo osnuj

pa ti si lijepo osnuj socsavez, pa ćeš imati jednu veliku i snaćnu stranku, s pluralizmom interesa (kako reče Kardelj) i bit će ti lijepo. A tko je u politici značajan, tko nije, vidi se na izborima i vidi se po tome tko je koliko napravio. Ne po ovkvim komentarima. Vrijeđati možeš i u birtiji. Za to ti ne treba Pollitika.

nvuljanic

Tko je glasao

Kakve gluposti sad ti

Kakve gluposti sad ti baljezgaš?
Koga sam ja vrijeđao?
Vi svi u Saboru vrijeđate poštene hrvatske građane.
Svi van, sram vas bilo!

Tko je glasao

Ja mislim da ti vrijeđaš

Ja mislim da ti vrijeđaš zdravu pamet, ali te neću ocijeniti jedinicom. HDZ se sam ocjenjuje i najbolje rade oni koji ga ne diraju. Ne smrde im poslije ruke.

nvuljanic

Tko je glasao

Evo još jedan me povezao sa

Evo još jedan me povezao sa HDZom.
Sve genijalci.
Moraću se stvarno učlaniti, nema mi druge...

Tko je glasao

ljudi su navikli da HDZovci

ljudi su navikli da HDZovci ulete, izvrijeđaju, pokušaju izvrnuti sustav i potom kada vide da nema koristi odu bez pozdrava

tako da se zasada poklapaš s MO HDZovaca, došao si, izvrijeđao brdo ljudi u prvih par sati, podijelio neke jedinice i sada trebamo vidjeti hoćeš li odustati ili fakat pridonjeti diskusiji, to je korak u kojem se možeš spasiti od HDZ karizme koja te zasada prati

Tko je glasao

Ej, zabole me za tu

Ej, zabole me za tu karizmu.
Nabijem ja od Tite, preko Tudjmana, pa sve do
Racana i Sanadera, sve u isti lopovski top.
Jedino bi izdvojio Racana, kao najmanje
sposobnog lopova. Ostali su ipak bili sposobni
napraviti NEŠTO. Samo je to NEŠTO uvijek bilo
za njihovu lopovsku kliku, a narodu obično mrvice ili metak u potiljak.

Tko je glasao

Napisah u jednom svom postu

Napisah u jednom svom postu da koalicija između te dvije stranke nije prirodna, jednostavno ne kužim kakva je to liberalna poljoprivreda ili dali su seoska gospodarstva dio liberalnog kapitalizma. --- mora da sam glup!?
Ono što mene više brine je da od ove koalicije najviše štete upravo imaju seoska gospodarstva i poljoprivreda u cijelini.
Nekako bih volio da me netko transportira u zamišljenu budućnost u kojoj je pobijedio HDZ, a kao koalicijski partneri zajedno sa njima sjede HSLS-HSS samo da vidim kakav ućinak ima ta mogućnost na džepove čelnika koalicije u odnosu na prosperitet poljoprivredno/stočarskog sektora u RH.
Da mi je dati vremeplov

savjesni

Tko je glasao

Seljaci u Hrvatskoj će

Seljaci u Hrvatskoj će postati socijalni slučajevi ako ovi dosadašnji budu pregovarali s EU.

Tko je glasao

Za socijalni položaj

Za socijalni položaj seljaka u Hrvatskoj se treba tražit u Hrvatskoj a ne u EU. Kak se ponašaju trgovci i prekupci je svima poznato. To kaj si napisal je skretanje pažnje s stvarnog problema.

Tko je glasao

Ne pričam o sivilu i sela u

Ne pričam o sivilu i sela u ukupnoj sivoj slici Hrvatske, nego o upitnoj budućnosti. Pitanje hrvatskog sela je jedino pitanje u pregovorima s EU koje će direktno odlučivati o sudbini neke društvene skupine, te je koalicija HSS-a (kao jedinog pravog zatupnika interesa seljaka) sa strankom socijalnog usmjerenja njihov logičan izbor.

Pretpostavka je da će se pregovori o tome otvoriti u slijedećem četvorogodišnjem mandatu. Predviđa se neizvjesnost na jesenskim izborima (u vrijeme nastajanja koalicije je to bilo čak i izraženije nego u ovo kiselo doba), a ako moj prvi paragraf ne laže, HSS bi mogao biti jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako gadan u oporbi za tog mandata, te će ga najvjerojatnije u vlasti htjeti oba favorita. A za siguran upad treba seljak vikati iz što više grla. ;)

Tko je glasao

Imali su prilike više

Imali su prilike više vikati nakon što je "labud" Čobanković postigao povijesni dogovor o kvotama za izvoz našeg šećera.
Mogli bi nas i sada podsjetiti na to epohalno postignuće.

Umjesto da koketiraju s obje strane i "uspoređuju programe".

B-52

Tko je glasao

Oni još nisu počeli

Oni još nisu počeli predizbornu kampanju, a kad krenu će biti najžešći u tome.

Zašto najžešći? Kao prvo, zbog onog gore prvog paragrafa. Dalje, SDP-u je savjetovano (e sad, ubij me ako znam da li je to bilo prije ankete apsolutna vlast ili nakon) da u kampanji ne bude žestok prema HDZ-u, neka stanu na loptu i rezultat će doći sam po sebi. Sukladno tome, HDZ nema dovoljnu dolaznu brzinu lopte za kvalitetne voleje, što će i njih vjerojatno preusmjeriti na busanje u Sanaderova prsa i ponešto ironije prema ostalima. HSP grabi stabilno, ne vjerujem da bi se dali navući, od strane HDZ-a, na igranje partizana i ustaša sa SDP-om. A s HDZ-om se neće izravno sukobiti jer im je njihova pobjeda povijesna prilika ući u Vladu. Ostaje još HNS koji će biti tradicionalno žestok u predizbornoj kampanji, ali mi se čini da će oni najviše resursa trošiti na propagiranje Čačićeva programa.
Umjesto da koketiraju s obje strane i "uspoređuju programe".Onog trena kada Milanović iznese konkretne planove i obećanja u kojima će se čitati načini egzekucije svih kriminalnih krila HDZ-a, a koji će usput potaracati i "zagrebačku bandu" kao kolaterale, onda njihovo ponašanje neće biti pragmatično, nego pogrešno. Do tada uživaj u politici onakvoj kakva ona jest.

Tko je glasao

Kaj misliš o onom dogovoru,

Kaj misliš o onom dogovoru, kad su umjesto šečer od šečerne repe, izvažali u EU onaj od šečerne trske.

Tko je glasao

To je bilo prije

To je bilo prije Čobankovićevog pristajanja na uvođenje kvota, još dok izvoz našeg šećera nije bio limitiran.

Igru sa šećernom trskom se kod nas pokušalo prikazati kao podvalu EU da nam onemogući izvoz.

U stvarnosti, ne čudim se našima. Praksa i navike su takve. Ako ti ide dobro, pokušaj još bolje. Sladak je i jedan i drugi.

Šećernu trsku vidim kao doping. Poboljšava rezultat ali nije dozvoljen.

B-52

Tko je glasao

Ovo je jos ludja koalicija

Ovo je jos ludja koalicija od DC-HSLS gdje je DC nudio sliku kompromiterstva, a HSLS rigidnosti.

Ova koalicija dotuci ce i HSLS i HSS poprilicno gadno, mozda vise HSS, s obzirom da je HSLS u nestajanju.

Tko je glasao

Izgleda nije lako baviti se

Izgleda nije lako baviti se politikom u Hrvatskoj. U poslovima i kad je najgore ipak postoje neke minimalne relacije kad je nečem početak i kraj, dobio izgubio, problem i kako ga rješiti, podmazati ili ne, koliko i kako, uspjeh i neuspjeh, a u politici izgleda da je samo stalna drama bez ikakvih takvih relacija. Ljudi misle da političari samo ubijaju vrijeme, ali je izgleda miran kabinetski i rad po plenumima neka davna prošlost o kojoj se može samo sanjati (ako je i tada tako bilo).

P.S. Možda bi pomogle kakve kompjutorske simulacije, kao igrice?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci