Tagovi

Socijaldemokrati (ponovo?) u obrani kapitalista?

Pompezno promoviran i neko vrijeme popularan "Treći put" doveo je krajem prošlog stoljeća do toga da su socijaldemokratske stranke bile na vlasti u većini zemalja tadašnje EU (neko vrijeme u 13 od 15 članica).

Yascha MounkPovijest je pokazala da je teorijska osnova bila tanka a praktični uspjeh slab. Bilo je to u bitnom odustajanje od tradicionalnih načela socijalne demokracije i kapitulacija pred zahuktalim neoliberalizmom.

U Njemačkoj je u ono doba neko vrijeme vladala crveno-zelena koalicija. Dio nezadovoljnika iz SPD-a spojio se s bivšom istočnonjemačkom komunističkom strankom i formirao Ljevicu, koja je postala treća stranka u zemlji. SPD se pak našao u kaolicijskoj vladi s demokršćanima, jer nisu htjeli koalirati s Ljevicom.

Prijeti li novi raskol ili je ovo samo usamljeni slučaj? (Osim Grčke, mlađi član SPD-a (Jascha Mounk, nastavnik političke teorije na Sveučilištu Harvard) navodi i odnos socijaldemokrata prema emigrantima u Europu i ruskoj agresiji na Ukrajinu.)

˙ Germany’s Social Democrats Are Colluding in Greece’s Destruction—and I’m Leaving The Party

Siriza pak ni u jednom trenutku nije nastupala radikalno. Nisu rekli "ne priznajemo doguvoe kapitalističkih eksplatatota!", nisu najavljivali mogućnosti da nacionaliziraju banke i protjeraju strance. Tražili su određeno olakšanje uvjeta otplate, jer su trenutno preteški, a u tome su im brojni davali potporu, uključujući IMF i predsjednika SAD.

Ali, eurozonci su, kako sad vidimo, od početka išli na to da neće napraviti ni minimalni ustupak - da od Grčke prihvaćaju samo bezuvjetnu kapitulaciju, uz plaćanje dodatnih kazni za pokušaj pobune u ovih pet mjeseci. To je bilo zastrašivanje i upozorenje drugima, da se ne zajebavaju s pokušajima borbe protiv strategije koja se na hrvatski prevodi bezazleno kao "štednja", umjesto ispravnijeg "surovost" (austerity). Prvo Španjolcima, gdje su izbori ove godine i prijedi opasnost da Podemos dođe na vlasti.

Greece Surrendered, But The Real Defeat Was For Europe

SAD to recimo nisu radile. I sad ispada, da je moć financijskog kapitala veća u EU nego u SAD.

I izgleda da bi socijalni demokrati radije na vlasti vidjeli svoje stare desne rivale, nego izazivače s lijeva - čak i kad su ovi zapravo umjereni, daleko od nekadašnjih boljševika.

Na kraju, možda neo-boljševici ponovo dobiju šansu

Komentari

jebala te tzv. socijaldemokracija

Tko je glasao

izdajnici

Pa i vrapci znaju da su socijaldemokratske stranke trećeg puta izdajnice radnika, seljaka i umirovljenika ili u prijevodu vlastitih glasača.

Dovoljno na primjer pogledati tko danas, a tko je i u prvom Merkel mandatu imao većinu u njemačkom parlamentu !!!

Ne to nije Merkelica pošto je ona na izborima 2013 osvojila "samo" 311 mjesta u parlamentu. Za apsolutnu većinu i vlast treba imati 316 mjesta u njemačkom parlamentu !!!

Naš SDP živi mašući partizanima što mu dava šansu na izborima. Da nema te priče o partizanima oni ne bi imali nikakve šanse za ponovno osvojiti vlast

Tko je glasao

Kolovođa s plavom maramicom maše

Mislim da je ovo pogrešno:

“Naš SDP živi mašući partizanima što mu dava šansu na izborima. Da nema te priče o partizanima oni ne bi imali nikakve šanse za ponovno osvojiti vlast”

Partizana više nema, tek poneki bivši.

Nekako imam dojam kako je intenzitet i učestalost  ‘mahanja’ neprijateljima višestruko uobičajen. A u tom mahanju s onim čega više nema ne prednjači SDP. Prednjače oni koji se napasaju na direktno.hr, uskok.com, dnevno.hr i citiraju Šešelja…..

Razvio se u nas, nažalost, običaj ne mahanja (skrivanja) prijateljem.

Tko je glasao

Da

U pravu si tu je i greška HDZ-a koji na taj način također pomaže SDP-u.

Čisto za informaciju dnevno.hr ja ne bi vezao s HDZ-om.

Poslovni čovjek je stvorio internet portale koji u Hrvatskoj pričajuo četnicima, u Srbiji o balijama i ustašama (dnevno.rs), a u Bosni o četnicima i ustašama (dnevno.ba)

To mu je bio super poslovni potez !!

Tko je glasao

Uspješan posao - Propao posao

da ovih nabrojanih

"Hrvatskoj pričajuo četnicima, u Srbiji o balijama i ustašama (dnevno.rs), a u Bosni o četnicima i ustašama (dnevno.ba)" - nema.

Tko je glasao

Tzipras = Kerensky ?

Povijest se ponavlja, prvo kao tragedija, a zatim kao farsa. Nadajmo se da će ovaj put biti ovo drugo, a ne prvo.

Tzipras me sve više podsjeća na Kerenskog, koji nije imao snage promijeniti smjer države pod pritiskom međunarodnog kapitala. Bit će sretan ako izvuče živu glavu u izbjeglištvu.

Varoufakis je progovorio o alternativi koju je Tzipras propustio, o propuštenih šest mjeseci za pripremu uvođenja nove valute, o "islandskom rješenju": objavi bezvrijednosti duga ECB (240 miijardi), nacionalizaciji banaka. O tome kako Grexit nije posljedica bankota Grčke, već cilj antidemokratskih europsko imperijalnih snaga.
Progovorio je i tome kako je Grčka samo prva bitka novog pohoda u stvaranju Njemačke Europe.

A neizbježni raskol i kolaps Syrize na jesenskim izborima otvorit će vrata političkoj ekspanziji jedinih dviju snaga koje su nekompromitirane u Grčkoj: Komunistička partija i Zlatna zora.
Vlada krnje Syrize i Nove demokratije bit će paralizirana između čekića financijske nestašice i nakovnja štrajkova, prosvjeda i nasilja.
Demokracija u Grčkoj, a može se argumentirati i u cijeloj Europi dovedena je u pitanje.

Pitanje je trenutka kad će se Grci masovno okrenuti protiv imigranata, posebno albanskih.
Grčka će zbog potpuno nerealnih pretpostavki "Sporazuma" biti prisiljena prihvatiti dodatne, još neobjavljene rezove, po uzoru na latvijske (dodatno rezanje plaća i mirovina) i tu se postavlja pravo pitanje.

Da li će iduća smjena vlasti u Grčkoj biti na izborima ili na ulici ?

Tko je glasao

Siriza pak ni u jednom

Siriza pak ni u jednom trenutku nije nastupala radikalno. Nisu rekli "ne priznajemo dugove kapitalističkih eksploatatora!", nisu najavljivali mogućnosti da nacionaliziraju banke i protjeraju strance. Tražili su određeno olakšanje uvjeta otplate, jer su trenutno preteški, a u tome su im brojni davali potporu, uključujući IMF i predsjednika SAD.
kako nije nastupala radikalno?prestali su vraćati dug i odbili su standby aranžman na referendumu. To je maksimum što se može učiniti u okvirima eurozone i europske monetarne politike.
Odgovor je bio zatvaranje banaka i zamrzavanje bankomata, imperija je uzvratila udarac efikasno i brzo.
U takvim uvjetima se ne može provesti program izlaska iz monetarne unije i uvođenje vlastite valute, posebno kad protiv sebe imaš državu i politiku koja ne dozvoljava urušavanje eurozone.
Pokušaj sam sebe priupitati koliko ćeš izdržati sa zatvorenom bankom i bankomatom na kojem nema love, bez penzije i plaće jer ti je ni država ni kompanija ne može isplatiti, jer im je Europska centralna banka zatvorila sve pipe.
U takvim uvjetima se može učiniti samo ono što je učinio Tsipras, predao se.

Tko je glasao

Je li "radikalno" ne vratiti dug?

Trebaš vratiti, recimo, dug od 5.000 kuna koji ti je stigao na naplatu. I baš si dobio plaću, imaš 5.000 kuna, i od toga ti, maloljetno dijete i stara majka trebate živjeti mjesec dana. I ti ne platiš. Čini li te to radikalom?

Sjede li u IMF danas ljevičarsi radikali?

Svi radikali sve svoje protivnike proglašavaju radikalima. :-P

Gledajući unatrag (iz perspektive uviđaja da je "imperij" od samo početka tvrdo odlučio da ni minimum ustupaka neće dozvoliti, pa su svi pregovori bili dizanje magle), još je više jasno koliko su Grci bili od početka bili pristojni, umjreni - i naivni. Cipras, toliko dobar da godinama vodi vrlo kofuznu koaliciju i izraste u pravog vođu, nije, izgleda, shvatio s kakvim je nemilosrdnim neprijateljem suočen. Izgleda da je on stvarno vjerovao da, kada predoče da grčka faktički naprosto ne moće vraćati dugove, da joj se mora dati odušak, naići će bar na minimum dobrohotnosti. Nije izgleda bio spreman na apsolutno odbijanje.

Tko je glasao

Što je Hollande htio reći?

France’s Hollande calls for ‘eurozone government’
http://www.france24.com/en/20150719-france-hollande-strengthen-governanc...
"I have proposed taking up Jacques Delors' idea about euro government, with the addition of a specific budget and a parliament to ensure democratic control," Hollande said.
Znači, 19 država ima svoju valutu, svoju vladu, parlament i proračun. A šta je ostalima, npr s nama?

Tko je glasao

Znači li to

da su sve banke u Grčkoj u stranom vlasništvu?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

grčke banke su dionička

grčke banke su dionička društva sa velikim brojem dioničara. Najveća, Pirejska banka ima negdje oko 170 tisuća dioničara. Nakon rekapitalizacije banaka prije dvije godine najveći pojedinačni dioničar je grčki fond za financijsku stabilnost, ali i te dionice su na burzi. U Grčkoj je i nacionalna banka dioničko društvo, a država ne smije imati više od 35 posto dionica.
Vlasništvo ne igra nikakvu ulogu u slučajevima totalne bankarske nelikvidnosti, koja isključivo ovisi o ECB-u. Kad bi se ECB držala svog statuta i bavila se svojim poslom, onda do ovakvog političkog pritiska o uskrati podrške za likvidnost ne bi moglo doći.Moglo bi se govoriti o EU kao zajednici s određenim demokratskim potencijalom, ali ovo je bila čista politizacija banke i sredstvo s kojim je TSipras slomljen u samo par dana. To je strelica s direktnim pogotkom, jer nema danas političkog vođe na svijetu, koji može izdržati takav pritisak. O drahmi, o tom, potom, danas su svi pametni, iako malo od njih zna šta sve treba učiniti da bi se uvela valuta u državi koja je do sada bila članica eurozone.
Osim toga, Tsipras i Syriza, s obzirom na rezultate i izbora i referenduma, uopće nisu imali mandat za izlazak iz eurozone. Po mom mišljenju napravili su maksimum od onoga što se uopće može napraviti u Europskoj uniji i eurozoni. Na žalost, od toga Grci nemaju nikakve koristi. Veće koristi bi mogle imati Hrvatska i još nekoliko prezaduženih zemalja Unije, barem utoliko što je sada savršeno jasno kako taj europski stroj funkcionira i bezobzirno melje male i slabe.

Tko je glasao

Mandat

Da su na referendum postavili pitanje "jeste li za izlazak iz eurozone i povratak drahmi", dobili bi mandat i za to.
(kao da sitnozuban uopće kuži tu problematiku, a sumnjam da su nacionalno-emotivno vezani za euro)

Jedino za što Syriza nije dobila mandat, kako na izborima, tako ni na referendumu, je ono što upravo provodi, a to je najbrutalniji austerity ikad.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

da je referendumsko pitanje

da je referendumsko pitanje bilo ovakvo kao tvoje, ne bi se ja previše iznenadio NE odgovoru. To ti je kao i kod nas - svi se busaju u prsa kunska, a svi štede u eurima i sve cijene su popularno u eurima (zna se, kvadrat stana je 1200 eura). kad se radi o vlastitom novcu sitnozubani sve kuže. Pa i nije baš neki domet skužiti da napuštanje eura znači da će od sutra banka tvoje eure voditi kao drahme (euro puta neki tečaj) a od prekosutra drahma će početi naglo tonuti, i tako iz dana u dan do dna....i tako to, velike stvari o nacionalnim suverenitetima i nacionalnom ponosu padaju u vodu, a prevladaju stvari svakodnevnog preživljavanja....

Tko je glasao

Hmm...

U tvom komentaru vidim kontradikciju, naime kako i sam kažeš, svi se busaju u kunska prsa (osim mene, zna se i zašto), a štede u eurima, kao što su nekad u markama - mogli bi i Grci tako ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

nema kontradikcije, Grci sada

nema kontradikcije, Grci sada imaju eure kao depozite u grčkim bankama u Grčkoj (oni Grci koji imaju depozite, a nisu ih na vrijeme preselili u npr Austriju)
kad bi se donijela odluka o unapuštanju eura i uvođenju drahme, taj depozit u eurima postaje depozit u drahmama po nekom tečaju koje će politika odrediti. Nakon toga drahma će doživjeti nagli pad prema svim jačim valutama, a Grci kojim su na vrijeme svoje eure preselili u neku stranu banku u nekoj drugo eurozonskoj državi će postati vlasnici sve većih količina drahmi. To se ne može spriječiti. Deseci milijardi eura su već napustili grčke banke u smjeru inozemstva, ili madraca, a dio tog će se i vratiti kad se drahma uvede, a vlasnici tih eura će postati novi grčki drahma bogataši.
Grčka nacionalna banka neće moći uvesti monetarno sidro kao euro -peg jer nema deviznih rezervi, a ne može ih ni stvoriti jer ima enormni vanjski dug u eurima, a ne drahmama. Ni tsipras, a ni Varoufakis nikada imali nisu opciju napuštanja eurozone. Takva opcija je moguća samo uz suradnju europske komisije i Europske centralne banke uz blagoslov eurogrupe. Po mom mišljenju to će se i dogoditi u sljedećoj grčkoj epizodi...nakon toga će svi plakati za eurom, jer sirenski zov eurozone i eura je jači od svega - niska kamata. Ono što mi plaćamo 6 posto, u eurozoni je 2 posto....

Tko je glasao

Promatranje s pozicije - imati

nakon toga će svi plakati za eurom, jer sirenski zov eurozone i eura je jači od svega - niska kamata.

A kaj je s onima koji nemaju € ni u Austriji ni u grčkim bankama a ni u čarapama...

Tko je glasao

A takvih je u Grčkoj navodno jako puno!

Sva se rješenja rihtaju za oligarhiju :(

Za promjene je na žalost potrebna kritična masa jako gladnih i bijesnih, a to onda neće biti niti konstruktivne niti mirne promjene. Inteligencija je valjda i kod njih, kao i ovdje, prodana za sitne pare i adekvatno tome skenjana i atrofirana...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

oni plaču već odavno

oni plaču već odavno

Tko je glasao

Siriza pak ni u jednom

Siriza pak ni u jednom trenutku nije nastupala radikalno. Nisu rekli "ne priznajemo doguvoe kapitalističkih eksplatatota!", nisu najavljivali mogućnosti da nacionaliziraju banke i protjeraju strance

Da su malo radikalnije nastupali možda bi i dobili ustupke. Ovako svi su jednostavno procijenili da Tsipras nema hrabrosti donijeti ni jednu odluku kojom će se zamjeriti Europi stoga nisu ni vidjeli potrebu u davanju ustupaka.

Tko je glasao

glupost

da li su Grci danas spremni jesti travu i korijenje...došlo bi u Grčkoj do građanskog rata i to samo od sebe..bez nekog utjecaja iz vana..

sve dobro...

Tko je glasao

Sad će jesti travu i

Sad će jesti travu i korijenje da su pokazali zube zasigurno bi dobili više.

Tko je glasao

neće

prije će protjerati cca pola miliona Albanaca koji kod njih rade kao gastarbeiteri tzv. niže poslove...i oni će preuzeti te poslove...

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci