Tagovi

Snovi o beskonfliktnom društvu

Imao sam prijatelja iz (naše burne) mladosti, koji je kao jedan od najodgovornijih na obrambenim dužnostima u ovom ratu kad su jednom sve linije obrane Grada bile pale (i četnici mogli ušetati kako su željeli - samo to nisu znali), otišao sam na prilaze Gradu da se osobno isprsi – i poginuo od vlastitih mrtvih straži.

No to je jedna druga priča koja s ovom temom ima samo toliko zajedničkog, da netko kad mu ne ide (a ne ide) sam izlazi na puškomet i svojim prsima ide zaustavljati udarce i ne znajući kako je takvo nešto pogibeljno. Ali, tko je Sanaderu kriv kad je imao nesposoban tim - da ga je formirao potpuno nanovo ne bih rekao ni riječi a možda počeo i navijati za njega (kao što sam to činio u samom početku njegovog prošlog mandata). No, on je tim još ponovio, dopunivši ga s klupe za rezerve s onima najgorima (npr. gledam pred par dana na TV tog Jandrokovića pa sam se sjetio Kolinde i odmah sve isključio – no „de gustibus non disputandur est“).

Ima i jedna razlika između ove dvije „sudbine“: onaj moj prijatelj je bio nacionalni romantik, a ovaj drugi je anacionalni pragmatik (što me opet vraća onoj mojoj stalnoj tezi da dobar Hrvat mora prije svega biti dobar čovjek, čak i kad griješi (no to je druga priča s kojom ću se možda pozabaviti jednom drugom prilikom).

Na ovaj post me potaknuo Zvone Radikalni, ali i nekoliko povezanih vijesti o „najvećem junaku našega doba“, koji tako govori (prema Jutarnjem od 21.1.2008):
Sve što HNB u vezi sa stabilnošću cijena predloži, Vlada će poduprijeti, najavio je premijer Sanader, ocijenivši i kako je po zakonu za stabilnost cijena odgovorna središnja banka, a ne Vlada. Sanader će sutra dobiti izvješće povjerenstva o poskupljenjima, a već je procijenio kako su neka od njih bila neopravdana. Premijer je odbio i napad na Agrokor, koji su za poskupljenja optužili iz HSLS-a, ocjenom da se pitanje trgovačkih marži može otvarati, ali konstruktivnim dijalogom.(VL,5;HTV)

Znao sam da Narodna Banka ima nešto s državnom monetarnom stabilnošću, ali nekako mi se ne da prihvatiti ideja da je Rohatinski kriv za skokove maloprodajnih cijena. Prije će biti, da je problem u nečemu drugome, ali na takvo što je Rohatinski upozoravao duže vremena i nije ga se slušalo – a to je potrošnja koja nadmašuje proizvodnju. Debalans potražnje i ponude se nužno reflektira na cijene, a porast cijena u vremenima stalnog održavanja visoke tražnje je ono što danas imamo – i država i dio građana (radi povoljne kreditne politike) živi iznad svojih mogućnosti, što kreira porast cijena, a ceh opet plaćaju oni najnemoćniji – umirovljenici i radnici koji žive samo od svoga rada, a nikako i nimalo mešetari i veliki kapitalisti - stupovi sanaderovskog društvenog koncepta, Povećanu potražnju kreira i on sam i sve ono što je onako nekritički i brzopleto podijeljeno u vrijeme predizbornih pijanstava, da bi nam se kroz ozbiljan zamah inflacije ovih dana opet vraćalo "u škinu".

Stari dobri nobelovac Milton Friedman (July 31, 1912 – November 16, 2006) je jednom rekao:
Inflacija je vrsta poreza koji se mogu nametati bez zakonskih osnova

Eto, možda se o baš tome radi. Najprije su novci trošili ili uz obećanja dijelili na razne načine, da bi se ponovno osvojila vlast; a kad je na razne skupe načine uz do sada neviđenu i za naše siromaške uvjete neprimjerenu političku trgovinu stvorena nova vlada formirana, sada treba zadovoljiti goleme apetite onih koji su sve to omogućili.

I tako je započelo„vrzino“ kolo! Milton Friedman je nekom prilikom još rekao i da je inflacija kao pijanstvo: naime počneš pomalo, nastaviš malo više, a onda postaneš ovisnik koji bi uzimao sve više i više. Ono što Milton Friedman nije rekao, ali se podrazumijeva, jest da alkoholičari ni sebi ni drugima nikada ne priznaju da su ovisnici - takvima su uvijek za sve krivi oni drugi. Mi, koji duže pamtimo, i koji smo prošli kroz inflacije i hiperinflacije, znamo da se treba dobro čuvati takvih „pijančina“.

Ima li tragova pijanstva kod našega „Pečorina“, tog prvorazrednog "Junaka našega doba" koji prikazuje zatvoren krug društva, junaka čiji je "portret sastavljen od poroka sveg našeg pokoljenja".

Pa eto, ja se bojim. Kako protumačiti premijerovu izjavu punu dezorijentiranosti (prema Nacionalu od 21.01.2008. ) pod naslovom "Inflacija je u nekim zemljama još i veća"
Kada je riječ o poskupljenju, kaže Sanader, nije riječ o hrvatskom specifikumu, budući da je inflacija u nekim zemljama eurozone još i veća.

Pečorine, Pečorine, ovdje je Rhodus, hic salta! Druge zemlje su druge zemlje a mi smo mi, koji s „eurozonoom“, na našu preveliku žalost, najčešće nemamo ni približnih sličnosti.

Zatim!. Dok su se orkestrirano počeli napadati gradske komunalne organizacije (većinom u rukama opozicije), a koje su u zadnje vrijeme bezobrazno navalile podizati cijene, Sanader (u Jutarnjem od 21.1.2008.) brani Todorića od neposlušnih ili bolje rečeno odmetnutih „koalicijskih" kolega iz HSLS-a:

Ni desetak dana od formiranja zajedničke Vlade, odnose između koalicijskih partnera HDZ-a i HSLS-a zasjenilo je razilaženje stavova o pitanju odgovornosti tvrtke Agrokor za poskupljenja cijena u državi.
Zagrebački HSLS-ovci Darinko Kosor i Davor Štern prošloga su tjedna ustvrdili kako poskupljenja energenata nisu tolika da bi cijene hrane morale otići gore za 50 posto. Za takvo stanje, kazali su, odgovorne su i privatne tvrtke. Istaknuli su upravo Agrokor Ivice Todorića koji, kako kažu, zbog svog monopolističkog položaja znatno utječe na rast cijena.
Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader osudio je, na današnjoj konferenciji za novinare, takav istup i stao u obranu Agrokora.

A onda danas od premijera i Vlade obećane analize pronalaze razloge na posve drugoj strani (prema Jutarnjem od 23.01):

Prema njegovim riječima, analiza utjecaja pojedinih cijena na inflaciju pokazala je iznenađujuće rezultate, prema kojima su cijene prehrane u inflaciji, koja je u prosincu iznosila 5,8 posto, bile 3,3 posto.
Cijene ulja i masti skočile su 24,7 posto, voća 18,3 posto, povrća 22,9 posto, mlijeka, sira i jaja 10,1 posto, a ti "skokovi" po Sanaderovom mišljenju nemaju pokrića u stvarnosti.

Naime, statistika je neumoljiva: nešto što se plaća jednom mjesečno ima sasvim drugačije posljedice na izračun prosječnih vrijednosti nego ono što hrvatski čovjek mora svakodnevno kupovati. I tako se opet vraćamo na početak, eto nas opet u „ekonomskom idealizmu“ (prema Jutarnjem od 23.01):

Istaknuo je i kako je za poduzetništvo, ali smatra da kad netko ostvaruje profit u hrvatskom društvu, u ovakvoj je situaciji dužan dio toga profita vratiti onima na kojima zarađuje, i to tako da smanji cijene.

I gdje smo sada! Pa tko će to dobrovočjno vr4aćati dio ostvarenog profita, pa makar bili ostvareni u posebim monopolističkim uvjetima. To mogu samo porezi, ali se nitko ne usuđuje dirati u postzojeće ustaljene odnose. Radije se vrtiti u krugu pa od slobodnog poduzetništva (i ključne uloge velikih kapitalista) natrag na dirigiranu ekonomiju. Ma nemoj!! Ni onaj drugi red preostalih HSLS-ovaca (Darinko Kosor i Davor Štern) nisu marginalci, ali očiti ni preveliki poslušnici, jer su najvjerojatnije izvan kontrole „junaku" naklonjene i bezgranično vjerne Đurđe. Naime, nestašni dečki su odmah i lako uočili da stvarni problemi dijelom jesu i u bandićevskih „pašaluka“, ali ni približno presudno koliko unutar todorićevskih „carstava“.

Nije li poduzetništvo u smislu Sanaderovog shvaćanja, ipak krivo procijenjeno? Nije li poduzetništvo trebalo poticati prije u pretežitim dijelovima vlastite proizvodnje uz upotrebu vlastitih resursa, nego u uvoznom lobbyju koji, opće je poznato, u Hrvatskoj drži monopol, a možda ima čak i tragova kartela (jer kako protumačiti toliki pogolemi broj različitih veleprodajnih centara, u kojima su cijene uporno na međusobno sličnoj ili identičnoj razini). Ma samo me interesira kako će to postići, kad su uvoznički orijentirani todorići financirali njegovu političku karijeru (kao i sve one njegove skorojevićke poroke). Možda mu je vrijeme da honorarno zaposli Canjugu, koji bi opet zaoštrene društvene tenzije rješavao teorijama o „stališima“ kroz harmonične međustališke odnose (po starom tuđmanovskom receptu- koje se završilo svijećama na Jelačić platz-u). Možda se tamo negdje, iza kuloara već s njime pregovara, jer je Maček otišao (radi množine neprobavljivih laži, kojima je obasipao narod hrvatski), pa bi sada te preteške stvari trebalo rješavati suptilnije. Kako inače shvatiti Sanaderovsko poimanje GSV-a (prema Večernjem od 21. 01. 2008) pod znakovitim naslovom: „Sindikati trebaju odlučiti - prosvjedi ili GSV!“
Premijer Ivo Sanader izrazio je danas uvjerenje da neće biti socijalnih prosvjeda najavljenih za travanj, poručujući sindikatima da se moraju odlučiti između prosvjeda i socijalnog partnerstva.
"Prosvjeda se nitko ne mora bojati. Oni su legitimno sredstvo u svakoj demokraciji, ali ako smo se opredijelili za socijalno partnerstvo, onda se ne može danas prosvjedovati, a sutra sjediti na GSV-u i govoriti o nekim drugim temama i rješenjima", ocijenio je Sanader, u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada".

O kakvom to socijalnom partnerstvu se ovdje radi, ako znamo da je „junak našega doba“ uz svesrdnu pomoć svojih sponzora u zemlji (iz dominantnog uvoznog lobbyja), ali iz inozemstva (tj. desnim opcijama „eurozone“ koji su već razgrabili hrvatski bankarski sustav i najvrjednije hrvatske tvrtke - a oblizuju se i na ostatke ostataka prije integriranja u EU) da „slavodobitno“ zadrži vlast, u kojem se visoki kapital osjeća zaštićen kao lički medvjed, a poreze plaćaju i sve gladniji državni proračun namiruju samo oni najsiromašniji. Pa, ako treba i uz pomoć većih kamata ionako stranih banaka kojima nije stalo ni do Hrvatske ni do „stoke sitnog zuba“.

I Vlada bi arbitrirala u GSV-u kao neutralna strana, iako je ona najvažniji generator inflacije i još uvijek najveći poslodavac u zemlji.

Komentari

No, on je tim još ponovio,

No, on je tim još ponovio, dopunivši ga s klupe za rezerve s onima najgorima (npr. gledam pred par dana na TV tog Jandrokovića pa sam se sjetio Kolinde i odmah sve isključio – no „de gustibus non disputandur est“).

Kaže se "de gustibus non est disputandum", ali kako je Jandroković u pitanju, možemo biti malo falični.

Tko je glasao

Mada nije tako važno,

Mada nije tako važno, koliko se sjećam u latinskom kojeg sam ja učio glagol je mogao biti na kraju rečenice - i u njemačkom je slično! I u hrvatskom kad želiš nešto posebno naglasiti.

Tko je glasao

"reci mi, da možemo

"reci mi, da možemo izgraditi, da nije prekasno i ako zakažem daj mi snage stvorit nešto prekrasno
(i već sutra volio bi otvorit oči pa da budem zahvalan, al ne mogu pa stisnem zube i hodam iz dana u dan) "

netokracija

Tko je glasao

Da malo udjem u dubinu mojeg

Da malo udjem u dubinu mojeg doljnjeg komentara tako da vecina Vas shvati iz kuda on i proizlazi.

HR se nalazi u cvrstom zagrljaju kartelskog monopola koji je usko povezan s vladajucom politickom garniturom, ukljucujuci normalno i samog Todorica bez obzira koliko on javno tvrdio da s politikom on nema nikakve veze sto je cista glupost. Za postojanost njegovog poslovnog carstva Todoric moze zahvaliti prvenstveno uspjesnom dugogodisnjem lobiranju (dokaz je Sanaderova potpora koju on otvoreno pruza Todoricu). On je ostvario Americki san na Hrvatskom prostoru i ja tu ne vidim nicega negativnog. Za razliku od ostalih tajkuna, Todoric je sa svojim menedjerskim sposobnostima uspio povisiti proizvodnju i stvoriti nova radna mjesta. Od njega se samo moze uciti. Medjutim, prebacivati se moze samo Vladi te njezinoj politici preko koje se legalizira jedna takva vrsta monopola. Osim toga lobiranje je legalan nacin korupcije koji se javlja ili u obliku krupnog kapitala ili u obliku predstavnika ogromnog broja "birackog" tijela i koji se primjenjuje po cijelom svijetu.

No, posto se ionako vecina krupnog kapitala nalazi pretezito u rukama pripadnika HDZa koji uveliko stoji u sluzbi njegovih unutarnjo-vanjskih politicko-poslovnih kompanjona, s time je vise nego ocigledno tko je u HR pravi gospodar.

Ogroman problem u HR gospodarstvu je cinjenica da se ono velikim dijelom oslanja na UVOZ i rasprodaju drzavnog bogatstva kako bi se popunile "raznorazne rupe", umjesto da se usredotocuje na proizvodnju (stvaranje novih radnih mjesta) i IZVOZ koji su glavni preduvjet za daljni gospodarski razvoj RH. Nazalost te rupe se dalje prosiruju raznoraznim "nelogicno-preskupim" projektima koji se ugovaraju po cijeloj HR i to na svim razinama vlasti (aktualan primjer Bandic & Ljubicic Co.u Zg) te daljnim zaduzenjima.

Veliki problem je i u tome sto ogroman dio nasih poreza odlazi i na vecinski dio pripadnika iz susjedne drzave koji zive i placaju porez u drugoj drzavi. Sanader je na taj nacin i pokupovao njihove glasove, kao sto je kupio Katolicku crkvu, nekolicinu politickih lidera, sada je uzeo kosaricu u ruke i vrsi kupovinu po sindikatima. Sto mislite odakle mu sav taj novac???!!! OD SVIH NAS !!! On je u stvari ponovo dosao na vlast zahvaljujuci NASEM NOVCU !!!

Osim toga, ne vidim nista losega sto se bankarska ili neka druga industrija nalazi u rukama stranaca (dubokog sam uvjerenja da HDZ na takav nacin kupuje i vanjsku politicku potporu). Medjutim stvar je u tome sto se svima njima dozvoljava da iz HR izvuku 100% profit,a to stvara ogroman problem za HR gospodarstvo jer se taj kapital ne ulaze u njezin daljnji razvitak. Osim toga porezi su takodjer u sluzbi krupnog kapitala, a koji ujedno idu na stetu obicnih "smrtnika" (podrazumijevam normalno nepripadnike krupnog kapitala).

Gospodarska kriza je zahvatila cijeli svijet sto svakako Sanaderu ne ide trenutno u korist. Vec sam i prije napomenuo, za sadasnju krizu nije iskljucivo kriva samo Vlast (premda je ogromno tomu pridonjela) nego unutarnji i vanjski ekonomski cimbenici. Sanader se sada grcevito nastoji javno opravdavati (njegova poznata politika "prebacivanja odgovornosti") s jedinim jedinim ciljem, a to je gasenje nezadovoljstva koje se pojavljuje u obliku sindikata koje bi moglo kobno zavrsiti za njegovu Vlast. On je vrlo dobro svjestan da najavljeni sindikalni prosvjedi mogu pokrenuti cijeli val nezadovoljstva po cijeloj HR. SDP i HNS tu vide svoju mogucnost, a zbog toga i nije bas sasvim slucajna Milanoviceva najava da ce stvoriti "Vlast u Sjeni". Osim toga, njihova otvorena potpora to i nagovjestava.

Medjutim NAJVECI PROBLEM u HR je i daljnja postojanost Institucionalne i Ustavne krize te "Neprincipijelne Koalicije" s kojim je cak i EU Parlament vrlo dobro svjestan. Pitajte se zbog cega EU prekida daljnje pregovore s HR delagacijom?! Vjerujte, to svakako nije posljedica ZERPa.

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

mislim da stvari ne treba

mislim da stvari ne treba prenapuhivati (nisam osobiti pristalica teorije zavjere), pa iako mislim da je hanhan napravio dobru analizu u svom postu - iscitavati iz poruka EU "institucionalnu krizu" - mi se cini pretjeranim.
sorry.
pod "politickom nevjerodostojnoscu" EU najvjerojatnije smatra temu koju slovenija zadnjih godina uporno gura kroz sve svoje lobisticke kanale, o "hrvatskoj kao drzavi koja se nesto dogovori, pa potom odustaje od dogovorenog". nije da im nismo dali stofa, ali nije ni da ta teza vjerno oslikava hrvatsku vanjsku politiku. pogotovo kad se uzme u obzir s koje strane te optuzbe dolaze


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Onaj boldirani tekst sam sam

Onaj boldirani tekst sam sam istaknuo, pa bi bilo zgodno se ovom prilikom upitati na što se sve odnosi ta formulacija političke nevjerodostojnosti Hrvatske ???

Nije vjerojatno nitko mislio da je Hanhan uništio ili prokazao političku vjerodostojnost Hrvatske, bilo bi preuzetno očekivati takvo nešto od anonimnog blogera, a i kakva bi to hrvatska vlast ili europska politika bilia kad bi o takvom nečemu ovisili. Ali, iznendili bismo se što se sve na Zapadu ne prati - pa čak i ovakve izborne manipulacije tamo nisu nikakva tajna nego predmet pažljivog proučavanja.

Dapače, vrlo dobro znam da ove stvari prate više nego pozorno na određenim razinama i u samom EU Parlamentu (čak u Swobodinom krugu), ali ne samo radi Hrvatske koja je kandidat za članstvo u EU, nego još više radi BiH, koja je pod posebnim EU protektoratom, pa se nešto takovo može i mora pratiiti radi mogućih destailizirajućih posljedica na obje susjedene države.

Tko je glasao

HDZ je bez ikakvog premca

HDZ je bez ikakvog premca nešto najnajnajskuplje što se Hrvatskoj ikada dogodilo.

I što danas???
Trebamo stegnuti remen?? Danas, kada smo već TREBALI POČETI uživati blagodati gospodarskog rasta mlade, male i prosperitetne države.

Tko je glasao

analiza je odlična. jedino

analiza je odlična.
jedino ne shvaćam poantu.
valjda sam opijen :)

Tko je glasao

enraged Volim se izražavati

enraged

Volim se izražavati u alegorijama jer znaju pojačavati konstatacije, ali dozvoljavam da mogu biti i nejasne. Post je pisan prije nastupa Rohatinskoga u večerašnjem dnevniku HTV-a,

Naime, netko na vlasti a u očaju može posegnuti za inflacijom kao rješenjem. Rohatinski ima instrumente kako da ipak drži pod kontrolom monetarnu stabilnost kune prema stranim monetama, ali i Vlada ima mogučnost da to probija jer je danas tiskani novac samo jedan od inflacijskih metoda.

Ovdje se pijanstvo koje je spominao Friedman očituje najviše u pričanjima gluposti, prebacivanjem odgovornosti na druge i podzemnim održavanjima kroz povećanje maloprodajnih cijena , a ono se može najbolje održavati na račun građana kroz razne monoopole, kao što je npr. uvozni trgovački lobi, građevinski lobi i drugi unutarnji monopolisti, a posebice bankarski lobi koji je uglavnom u rukama stranaca i nastavit će istim smijerom.

I država, htjela bi ubrati što više poreza što je legitimno, ali je uvijek pijanstvo kako se taj porez troši, da li će ga upumpavati u potrošnju ili razvoj proizvodnje, ili plaćati kaprice stranačkih minijatura koje su omogućile ovakvu Vladu, pa traže plaćanje postavljenih koalicijskih cijena. A jedna od najcrnjih je cijana glasova tzv. "dijaspore" koja je na razne načine i u ogromnim količinama naslonjena na državne sise, pa i old velikog proračuna ne ostaje za razvojne projekte. A razvoj nije povećavanje uvoza nego proizvodnja za izvoz.

Evo Rohatinski je maloprije rekao da je 5% porasta BDP-a bezveze ako se nastavi s ovakvim načinom, a javio sa za razgovor u dnevniku zato što ga je Ivo ustvari optužio da je on kriv zato što Todorić podiže cijene u svojim trgovinama- što je zadnja glupost!! Pijani milijarderi u Hrvatskoj nažalost nisu još rekli svoju zadnju riječ, pa treba puhati i na hladno (mada već odavna nije hladno ngo postaje sve vruće).

I nešto

Tko je glasao

Za opstanak HR nezavisnosti

Za opstanak HR nezavisnosti je svakako bitno da jos uvjek postoje oni HR tigrovi koji se bore za opciju "sami sebi gospodari", a protiv opcije "vazali bili, vazali i ostali" koju predstavlja vladajuca politicka mafija.

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

Ali ne možete zanijekati da

Ali ne možete zanijekati da je Jandroković ljepuškast...:))

Tko je glasao

I previše ljepuškast.

I previše ljepuškast.

Tko je glasao

Ali ne možete zanijekati da

Ali ne možete zanijekati da je Jandroković ljepuškast...:))

Ma bravo IC, eto da se bar nešto i lipo o našon vladi kaže......

Tko je glasao

He, he s onim dugim

He, he
s onim dugim trepavicama - ma bit će uspješnji od Kolinde!!

Tko je glasao

Meni se Marija Lugarić ipak

Meni se Marija Lugarić ipak više dopada.

Tko je glasao

od Kolinde??? Moraš Skviki

od Kolinde???
Moraš Skviki biti precizan, Iedm poglčedati Mariju Lugarić, jer sam i ja klasičar, kao i IC.

Tko je glasao

Ja ne gledam druge žene ali

Ja ne gledam druge žene ali Jandrokovića mogu gledati. Pa mogu to i priznati "pa jesam muško"(citat Rojs).

Tko je glasao
Tko je glasao

Svakak, više nego

Svakak, više nego Kolinda.
Ja baš nisam ljubitelj plavuša.
Za mene su muški dobri prijatelji a mišljenja sam da se trebaju dopadat ljepšem spolu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci