Tagovi

Smrtni strah od Tuđmana

[Slika]

Mnogi još dvoje kakav značaj i utjecaj ima, ili će imati, iznenadno i upravo šokantno Kosoričino i HDZ-ovo postavljanje prof. Miroslava Tuđmana, sina prvog hrvatskog predsjednika, na visoko drugo mjesto na HDZ-ovoj listi u prvoj izbornoj jedinici, dakle njegov praktično sigurni ulazak u Sabor.

Nikakve dvojbe više nema.

Radi se o punom pogotku. Koliku je silnu nevjericu, stravu i užas taj potez izazvao u krugovima "detuđmanizatora", haaških pokajnika i inih zastupnika jugoslavenskih i srpskih interesa u Hrvatskoj, a i šire, pokazuju desetine i stotine novinskih tekstova, interviewa i medijskih priloga u zadnjem tjednu koji se svi više-manje vrte oko Tuđmana, i koji su kulminirali upravo u dane obilježavanja vukovarske tragedije.

Podsjećam, drug Šprajc je u središnji Dnevnik HTV-a pripustio prilog u kojem prvo očajni i zavedeni vukovarski novinar Siniša Glavašević, par dana prije pada grada, optužuje kompletni tadašnji hrvatski državni vrh, predsjednika, vladu i Sabor da između njih i četnika "nema razlike", a potom slijede fragmenti razgovora Dedakovića i Tuđmana, kojima se izravno sugerira da je bešćutni Tuđman svjesno i namjerno Vukovar, osobito vukovarsku djecu, ostavio na cjedilu.

Poruka je jasna - za vukovarske užase nisu krvi Srbija, Milošević, deseci tisuća srpskih vojnika, paravojnih četnika i stotine JNA tenkova i topova, nego Tuđman.

Zamislite vi to.

Koliki je to jezivi strah i užas, bogo dragi. Strah od Franje Tuđmana, koji je nakon Bakerove i svjetske javne potpore očuvanju SFRJ u lipnju 1991. i praktičnog odobrenja JNA vojne intervencije, u svega sedam slijedećih mjeseci bukvalno ni od čega stvorio međunarodno priznatu neovisnu Hrvatsku. (Da ni ne spominjem što im je učinio 1995.) Strah od hrvatske pomirbe, hrvatskog jedinistva, sposobnosti, uspješnosti, hrvatske snage i pobjede. Strah od već 12 godina mrtvog čovjeka.

Pa makar i od njegovog sina, koji nikada nije bio član HDZ-a, koji se u vrijeme svoga oca uopće nije bavio politikom, zapravo i nema njegovu karizmu i uopće nije političar.

Šprajcov prilog je, naravno, smišljen i izrežiran, pa čak dijelom i montiran u beogradskoj SDB radionici "Opere", još u vrijeme najgore srpske četničke agresije na Vukovar 1991. godine. Nesretni Glavašević blage veze nije imao u kakvom je okruženju Vukovar i kolika je srpska vojna sila na njega navalila, koliko je teško bilo na drugim hrvatskim bojišnicama, ni u kakvom su bijednom stanju hrvatske oružane snage. Vukovar je ostao praktično prepušten sam sebi, razoren, slomljen, poražen. Dedaković je prešao u Vinkovce još početkom listopada, a Borković je iz grada otišao 16. studenog, dva dana prije pada.

Ne, ne osuđujem ih. Čak ni nakon svih pritupih egoističnih bljuvotina koje smo zadnjih dana čuli od Borkovića. Tko god je tada bio na hrvatskoj strani, tko god je tada nosio hrvatsku uniformu i oružje, zna kako je to bilo - kakvi su to neljudski uvjeti bili. Hrvatska na koljenima, bez ljudi, organizacije i oružja, fizički rasječena na tri dijela, pregažena od JNA četnika, nepriznata, izdana od međunarodne zajednice koja nam je namjesto pomoći uvela embargo na uvoz oružja i čiji su nam promatrači "sladoledari", nakon pada Vukovara, javno davali još najviše nekoliko tjedana.

Bio je to čisti jad, nemoć i kaos u kojem su nam neusporedivo nadmoćniji i jači Srbi u svega četiri posljednja mjeseca 1991. oteli trećinu teritorija i ubili gotovo 20.000 ljudi, ponor i ludilo u kojem smo se spremali, na kraju, što skuplje prodati vlastitu kožu.

A dvadeset godina nakon toga, nakon jedne od najgorih europskih tragedija i najvećih ratnih zločina poslije II. svj. rata - genocida u Vukovaru - središnja "hrvatska" državna televizija Šprajcijada nema baš ništa drugo prigodno za pustiti i objaviti, nego još jednu velikosrpsku divide et impera propagandnu pljuvačinu.

Čemu čuđenje. Sjetite se, isti taj "HTV" u vrijeme vladavine kukuriku trećejanuaraca, na bukvalno istovjetan način, repetirao je notorni fragment Tuđmanove brijunske rečenice pred Oluju, "nanijeti takve udarce da Srbi praktično nestanu", svjesno i namjerno skrivajući i izostavljajući kompletan preostatak iz kojeg se vidi posve drugačije značenje. Dragi dr. Ivo Šprajcijadu nije dirao. Imao je važnijeg posla...

Koji je to smrtni strah od Tuđmana, ljudi moji, pa čitajte vi to.

Koordinacija je bila dobra, kao u najboljim opernim danima. Započeo je komandant, đeneral Andrija Rašeta: "Pogrešna taktika", a nastavio je Šprajc u Dnevniku. Tuđman mlađi se pobunio, negodovala je i udruga ratnih liječnika dragovoljaca, ali da ne bude nikakve zabune pobrinuo se Jutarnji Srbobran: "Hrvatski čelnici su za samostalnost bili spremni žrtvovati Vukovar".

Naravno, odmah su poslušno dokaskali Borković, kao i ostali useful idiots, a i drugarica Jelena je s malim zakašnjenjem pokušala uskočiti na vlak. Drug Šprajc je svoje operne direktive objasnio na svome blogu, naravno, "ograđujući" se sve u šesnaest da on, eto, ne zna baš ništa ni o čemu, ali kriv je Tuđman. Razumem.

Istovremeno, Srbi, Jugoslaveni, orjunaši i četnici krepavaju od smijeha. Zgazili grad, poklali i protjerali ljude, popljačkali i popalili sve živo i mrtvo, ali pokvarene, glupe i naivne Hrvate kao da to više uopće ne zanima. Nego se i dalje trvu, glože i optužuju međusobno.

A zašto? Jer su haaški pokajnici napunili gaće od straha i bijesa što će jedan Tuđman opet u Sabor.

[Izvornik]

Komentari

Back to the past ... Tudman & Boljkovac & Jaca... Sons & Co

sjetite se sa sjetom.. sada bi vas bilo tesko.. u zelucu, zbog cvaraka, luka i kiselih krastavaca.. vincina bi vam potamnila zube.. a jos bi za vikend bilo i gore.. sve to bi trebalo rastrancirat, slozit i stavit u skrinju.. kobase i pac za prsute, spek.. ufff.. sreca da vise nije dan republike u ovo doba.. bar se lipo covik odmori i naspava i vikendom i radnim danom.. jedino se katkada sa sjetom sjetim cvaraka..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Di se čovik neće bojat kad mu se vidi dilo

Kerum je pozvao HDZ-ovce na zajedništvo. Treba stisnuti redove, jer Hrvatskoj prijeti antihrvatska koalicija, lucidno je zaključio Kerum.

"Puno je razloga zašto sam se priključio HDZ-u. HDZ je državotvorna stranka, nema veze što smo se ja i Duje "karali", sad je u pitanju nacionalni interes. Oni kažu, dobit ćemo 39 mandata, a toliko ćemo dobiti u Slavoniji, Dalmaciji i Hercegovini. Bog mi je dao pamet i kad ja kažem da je tako, bit će tako. Vodi nas žena kojoj je Bog dao snage, ovi zastupnici koje vidite zastupat će vas časno i pošteno, služimo Bogu i narodu. Bog vas blagoslovio", uskliknuo je Kerum praćen zadivljenim pogledom svoje Fani, koja je na Prokurative dovela maloga Franu da gleda kako tata rastura.

Nije na tome stalo. Nakon što je svoje kazala Jadranka Kosor, Kerum se dohvatio mikrofona. "Pošto nam je zabranjeno angažirat' pjevače, otpjevat ću ja koju", spontan je bio gradonačelnik. Iz sveg glasa zapjevao je Jadranki Kosor Karanovu "Lipa si, lipa", dok je članstvo zapalio sa "Kome bi šumilo more moje sinje" Mile Hrnića.

Sve domoljub,katolik,hrvatina i poštenjačina do poštenjačine ka šta je i tuđman bija.

Tko je glasao

Nova nada

Smrtni strah od Tuđmana
zbog osvajača smrtno zastrašujućih 4,09% na predsjedničkim izborima ?

Tko je glasao

zbog osvajača smrtno

zbog osvajača smrtno zastrašujućih 4,09% na predsjedničkim izborima ?

ili smrtno zastrašujućih 1,7% na parlamentarnim izborima 2003?

Tko je glasao

Pisao sam komentar na

Pisao sam komentar na Krsnikov dnevnik i prije nego sam kliknuo "objavi", potopilo ga. Nadam se da ću na ovom stići. I ovaj i Krsnikov dnevnik su se okomili na Šprajca i njegov prilog, pronalaze mu iste mane ali zvuči za nijansu drugačije jer je drugačiji i izričaj autora. Međutim, obojici autora je jedna stvar zajednička, ne razumiju što jest i što bi trebalo biti informiranje na HRT-u. Zato su copy/pastati komentar koji sam izvorno namijenio Krsniku ali potpuno odgovara i ovdje:
-------------------------------------------------------
Autorova konstrukcija na kojoj gradi tezu o navodnim Šprajcovim podvalama u sebi sadrži ozbiljnu logičku pogrešku koja za posljedicu ima to da autor sam sebi skače u usta.

Citirajući dio svog programa koji je ponudio na natječaju za ravnatelja HRT-a i kasnije u objašnjenju, implicira da "informativna politika HRT-a mora odgovarati hrvatskim nacionalnim interesima".

Nekoliko redaka ranije citira pak zakon o HRT-u iz kojeg naglašava trajnost, istinitost, nepristranost i pravodobnost u informiranju a onda još jednom posebno nepristranost i omogućavanje ravnopravnog sučeljavanja stajališta različitih izvora.

Kako informativna politika u skladu s isključivo "hrvatskim nacionalnim interesima" već po definiciji isključuje sve drugo a posebice nepristranost toliko milu autoru dnevnika da je posebno naglašava, vrijeme je da se autor odluči za što se zapravo zalaže.

Želi li po uzoru na stajalište bivšeg predsjednika Vrhovnog suda ("u obrambenom se ratu ne može počiniti ratni zločin") i dalje ustrajavati na tome da informiranje mora biti u skladu s hrvatskim nacionalnim interesima ili će možda prioritet ipak dati onom što propisuje (i) hrvatski zakon, uključno "sučeljavanje stajališta raznih izvora". Dokle god bi autor malo ovo pa malo ono, kako mu kad zatreba jer oboje istovremeno ne ide, nemoguće je suvislo raspravljati o tome što zamjera Šprajcu i što bi zapravo htio.

Također, samo informativno jer vidim da se autor muči s razumijevanjem pojmova, želio bih skrenuti pozornost da trajnost informiranja ne podrazumijeva dovijeka talambasanje jednog te istog već nešto sasvim drugo.
----------------------------------------
Pitanje za obojicu autora:

Želite li da HRT jednom postane normalna ili da i dalje talambasa samo ono što biste vi htjeli čuti?

B-52

Tko je glasao

Javio mi frend da ima

Javio mi frend da ima zanimljiv dnevnik g. Krsnika na Pollitici, ali slabo vremena ovih dana i dok sam došao vidjeti... nema ga. Obrisan. Toliko o slobodi govora ovdje.

To ujedno najbolje kazuje i o mentalitetu vas "detuđmanizatora". Vi jednostavno niste u stanju podnijeti da postoji netko tko misli drugačije, vi ne želite poštenu političku utakmicu. Ne. Vi protivnika želite onemogućiti da govori - učiniti da fizički nestane, uništiti ga. Gulag, Goli otok, Pollitika... metode su različite, ali namjera je ista. Da možete, zatvarali biste, vjerojatno i ubijali.

Ovo je bilo grubo? Pretjerano? Nipošto. Pogledajte kakvo se sve bolesno, mrziteljsko, protuhrvatsko, pročetničko smeće na Pollitici objavljuje - ali ne bude obrisano. Pogledajte, recimo, Feniksove dnevnike. Čista miloševićevska propaganda, opravdavanje JNA četničkog klanja i razaranja po Hrvatskoj... i nikome ništa. Njega ne brišete. On vam ne smeta.

A Krsnika ušutkate za manje od jednog dana. Očito organizirano, naravno. Pobogu, pa što je u tome dnevniku toliko strašno bilo? Je li Krsnik opravdavao Jasenovac, veličao Pavelića? Što je to tako grozno napisao?

Pojma nemam. Ušutkali ste ga, pa ne mogu pročitati.

Vidim samo da ovaj SMov komentar nema baš nikakve sveze s mojim dnevnikom, ispod kojeg je silom zalijepljen. Nije problem u "informiranju", nego u propagandi, obmanjivanju i varanju gledatelja. Kužite? Nije problem tome što je HTV nešto objavio o Vukovaru, nego u tome što Šprajc & družina - očito svjesno, namjerno i plaćeno, jer nit' su balavci, nit' su glupi - ignoriraju sve što se o tome već zna od prije.

Naime, šef "Opere" Radojčić je odavno iscrpno i detaljno govorio o njihovim nedjelima u Hrvatskoj, a njegove riječi potvrdio je i KOS-ovac Čengić, svjedočeći na haaškom suđenju Miloševiću. Dakle, sve se to već zna, ali vidi čuda, našu Šprajcijadu baš briga.

Zašto? Već rekoh, Mesić se smrtno uplašio Tuđmana u Saboru. Tsk, tsk, ili bolje rečeno, cccc... loše vijesti, druže pokajniče. To više ne možeš spriječiti.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

ček, ček..

...tko je to obrisao krsnikov dnevnik? jel OBRISAO ili je samo potopljen? to mi reci, nisam ga ni vidjela..

p.s. tu netko gore kaže da kao branimo Šprajcu ili kome već da govori šta hoće; ma nije problem da mu se brani, nego je problem u manipulaciji podacima onog novinara Zovka i urednik Šprajc (je valjda to dozvolio?) tj. vađenjem dviju-tri rečenica iz audiozapisa razgovora Tukija s Dedakovićem, tak' da je ispala skroz drugačija poruka nego je zapraff cijeli razgovor bio, itd.itd. da ne duljim jer ste svi valjda pratili pa znate o čem se radi..

na forum.hr razvila se odlična diskusija na tu temu, link na zadnji post:

http://www.forum.hr/showthread.php?t=687408&page=40

dosta ekipe ima koji su bili u ratu (pa čak neki i u probojima, tj. pokušaju proboja u Vukovar, itd.) tak da oni najbolje kažu i znaju ...

uostalom, i Dedaković i svi na kraju još su prije izjaviil Vukovar nije izdan, nije se ipak mogao braniti, blabla..ima hrpa intervjua iz ranijih godina, imate i na youtube, itd. dakle, sve se da nać' samo ak' se hoće; ima i onaj transkpript cijelog razgovora u dva dijela, objavljen na dalje.com....

a ima i ova analiza, ono sažeto i jasno, korisna i nekom tko nije baš polovio cijelu tu priču na HTV, a koju su onda prenosili nekritički i RTL i Nova, i 24 sata i tko sve ne, evo link:

http://www.panorama-vukovar.hr/index.php?option=com_content&view=article...

CC

Tko je glasao

link

Prateći medijske natpise oko najnovije afere koja se stvorila povodom nekih spornih priloga novinara Hrvoja Zovka na HTV-u, danas sam pročitao kako je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora poslalo dopis uredništvu HRT-a u kojem negoduju zbog nekih najava disciplinskih konzekvenci za spomenutog novinara. Logoraši poručuju kako imaju pravo na istinu.

Naravno da imaju, ali do istine se neće doći manipulacijom i obmanama. Stjecajem okolnosti, već dugo pratim i proučavam Domovinski rat, a posebno bitku za Vukovar. Zahvaljujući tom mom interesu upoznat sam sa nekim detaljima koji su relevantni za aktualne događaje. Želim naglasiti kako sam osobno iznenađen prilozima Hrvoja Zovka, novinara kojeg sam poštovao zbog mnogo izvrsnih priloga i priča koje je radio. Iznenađen sam iz razloga koje ću sada detaljno navesti i pojasniti. Naime, u nastavku teksta će se svatko moći nedvojbeno uvjeriti kako je zaista došlo do grube obmane hrvatske javnosti.

1. Sporna situacija

U prilogu iz nedjeljnog Dnevnika je najprije pušten tonski zapis tzv. Optužnice Siniša Glavaševića. Svatko tko je čitao ili čuo te riječi zna o kako potresnom tekstu se radi, i kakve emocije može izazvati kod pojedinca. Efekt koji one izazivaju kod javnosti u nedjeljnom središnjem Dnevniku javne televizije u dane sjećanja na vukovarsku tragediju nemoguće je mjerljivo opisati. No, urednik i autor priloga gledateljima prešućuju krucijalne podatke o tzv. Optužnici. Činjenicu potvrđenu od više neposrednih svjedoka kako Siniša Glavašević nije autor Optužnice, kako je Optužnica nastala izvan Vukovara, kako se ne zna pouzdano tko ju je napisao i kako su sve okolnosti oko teksta i danas obavijene velom tajne. Naime, u dokumentarnom filmu Višnje Starešine, „Zaustavljeni glas“, dvije suradnice pokojnog Siniše Glavaševića, novinarke Alenka Mirković Nađ i Vesna Orešković svjedoče kako Glavašević sigurno nije napisao Optužnicu, kako ni osobno nije bio za to i to mu se nije sviđalo, te da ju je pročitao nevoljko, vjerujući da to mora učiniti, a vjerojatno se i radilo o nekom naređenju. Štoviše, sam Glavašavić je dr. Vesni Bosanac potvrdio kako „to nije pisao nitko u Vukovaru“. Teško je vjerovati da novinarima i urednicima HTV-a ovi detalji nisu poznati, a njihovo prešućivanje u ovoj prilici predstavlja nedvojben primjer propusta novinara HTV-a koji je bez sumnje za posljedicu imao nepotpuno informiranje javnosti.

2. Sporna situacija

Slijedi dio priloga u kojem su puštene snimke telefonskih razgovora između zapovjednika Dedakovića i hrvatskih vlasti u Zagrebu. Prva je sekvenca kada Dedaković razgovara sa nepoznatom muškom osobom, na ekranu se prikazuje tekst:

Halo gospodine … znači predsjednik neće da razgovara sa mnom.
Upućen je poziv na ministra Šuška, naređeno mu je da odmah stupi u kontakt s vama.
Jastreb: Ja sam bio jasan. Pitam da li gospodin predsjednik ne želi sa mnom razgovarati.
To morate njega pitati. To vam ja ne mogu odgovoriti.
Iz ovako prikazanog razgovora proizlazi da predsjednik države odbija razgovarati sa zapovjednikom obrane Vukovara, čime se odaje dojam da državni vrh zapravo ostavlja Vukovar na cjedilu.

No zapravo su ove rečenice grubo izvučene iz konteksta razgovora u cjelini, tako da odaju dojam posve suprotan od onoga kakav je zaista. Još 2008. godine, 18. studenog, na jednom hrvatskom portalu (Dalje.com) objavljeni su, pod naslovom „Tajna vukovarske tragedije“, stenogrami telefonskih razgovora između zapovjedništva obrane grada i raznih vojnih i političkih dužnosnika. Među objavljenim stenogramima nalazi se i jedan između Dedakovića i Roberta Travaša, pomoćnika Hrvoja Šarinića u kojem su i riječi objavljene u Dnevniku. No, stenogram je cjelovit, i uvid u čitav tijek razgovora otkriva kako je kontekst izrazito drugačiji od dojma koji se dobije iz replike prikazane u Dnevniku:

Dedaković: Gospodine?
Travaš: Slušam.
Dedaković: Znači predsjednik neće da razgovara sa mnom.
Travaš: Upućen je poziv na ministra Šuška, naređeno mu je da odmah stupi u kontakt s vama.
Dedakovć: Ja sam bio jasan. Pitam da li gospodin predsjednik ne želi sa mnom razgovarati.
Travaš: To morate njega pitati. To vam ja ne mogu odgovoriti.
Dedaković: Ali zašto je upućen na Šuška kad sam ja tražio predsjednika?
Travaš: Zato vjerojatno što je on ministar obrane i zato što to on radi.
Dedaković: Gospodine, tko je to vama rekao da sa Šušak meni javi?
Travaš: Rekao je gospodin Hrvoje Šarinić, predstojnik Ureda.
Dedaković: Znači on je odlučio da predsjednik ne treba sa mnom razgovarati?
Travaš: On je rekao da je razgovarao s predsjednikom i da je tako odlučio.
Dedaković: Hvala vam lijepo.
Travaš: Hvala vama.
Ne treba posebno pojašnjavati kako je kontekst rečenica objavljenih u Dnevniku bitno drugačiji od onoga kada imamo uvid u cjelokupni razgovor. U Dnevniku su gledatelji dobili dojam da Tuđman osobno ne želi razgovarati sa Dedakovićem, dok iz cijelog teksta proizlazi da Tuđman s tim nema veze, već Hrvoje Šarinić.

Štoviše, na istom portalu je objavljen i tekst kasnijeg razgovora između Dedakovića i Šarinića iz kojeg je vidljivo da sam Šarinić Dedakoviću priznaje kako je mislio da je dovoljno da zapovjednik razgovara sa ministrom obrane, ali ako želi može ga spojiti sa predsjednikom. Dedaković na to odgovara kako je njega predsjednik zvao prije nekoliko dana. Na to Šarinić opet pita želi li odmah razgovarati sa Tuđmanom ili sutra ujutro, a Dedaković kaže da će ujutro. Ujutro su i razgovarali kako je i dogovoreno, a transkript tog razgovora je također portal objavio.

3. Sporna situacija

Nakon toga prikazane su sekvence telefonskih razgovora između predsjednika Tuđmana i zapovjednika obrane Mile Dedakovića Jastreba. Jednu od snimki Zovko najavljuje uvodnim riječima: „Molbe za pomoć slane su do posljednjeg dana“, a nakon toga je pušten dio razgovora, točnije ove riječi:

Tuđman: Dajte mi to, što ste mi sad kazali, dajte mi to lijepo faksom pošaljite.
Dedaković: E, kad kod mene ne radi faks, gospodine predsjedniče.
Poruka je jasna – nemoćni branitelji iz opkoljenog grada šalju očajne pozive u pomoć do zadnjeg trenutka, a bezosjećajni predsjednik iz udobnosti svog ureda i sigurnosti glavnog grada poručuje da mu se obrate preko faksa.

U čemu je ovdje obmana? Za početak, u tome što ne znamo koji je točan datum ovog razgovora, tj. ne znamo je li se zaista radilo o „posljednjem danu“. Dalje, gledatelji nisu upoznati da se vrlo vjerojatno uopće ne radi o pozivu iz opkoljenog Vukovara, već vjerojatnije iz Vinkovaca gdje je u drugoj fazi bitke bio smješten stožer zapovjednika Mile Dedakovića.

I na kraju, ono najskandaloznije, i ove dvije rečenice su grubo izvučene iz konteksta razgovora u cjelini, tako da odaju dojam posve suprotan od onoga kakav je zaista. Među spomenutim stenogramima nalazi se i ovaj razgovora između Tuđmana i Dedakovića, u kojem su i riječi objavljene u Dnevniku. No, stenogram je cjelovit, i uvid u čitav tijek razgovora otkriva kako je kontekst izrazito drugačiji od dojma koji se dobije iz replike prikazane u Dnevniku:

Dedaković: Ima tamo faks, gospodine predsjedniče… Točno ono što smo tražili Gorinšek i ja prije 15 dana… I gospodin Tus je rekao da će u narednih 5-7 dana to biti.
Tuđman: Da.
Dedaković: Međutim od toga – ništa… Ja sad ne znam zbog čega…
Tuđman: Dajte mi to što ste mi sad kazali, dajte mi to lijepo faksom pošaljite.
Dedaković: E, kad kod mene ne radi faks, gospodine predsjedniče. Vidjet ću možda preko Osijeka pošaljem.
Tuđman: Dobro.
Iz ovoga proizlazi da se autor priloga grubo poigrao sa tonskim snimkama, ako ih je imao u cjelini, i bezobzirno istrgnuo dvije rečenice iz konteksta u kojem sam zapovjednik najprije spominje faks, a nakon traženja da se spomenuti faks proslijedi i Tuđmanu, Dedaković odgovara kako njegov uređaj ne radi, ali da će probati poslati preko Osijeka. Čak je i taj dio o Osijeku izrezan, kako bi se valjda pojačao dojam bezizlaznosti situacije u kojoj je zapovjednik obrane. Ovaj primjer zahtijeva da ga se pomno istraži, i da se utvrde okolnosti pod kojima je u Dnevniku objavljen samo mali, određeni dio razgovora, jer je sumnja na skandalozno i neprofesionalno manipuliranje izvorima i više nego opravdana.

4. Sporna situacija

Četvrti slučaj obmane javnosti u programu HTV-a dogodio se dan prije, na samu obljetnicu, također u središnjem Dnevniku i također u prilogu Hrvoja Zovka. Zovko je za ovu prigodu u Srbiji obavio razgovor sa generalom JNA Andrijom Rašetom, koji je u vrijeme bitke za Vukovar bio pregovarač sa hrvatskim vlastima. Dio snimke razgovora sa Rašetom Zovko najavljuje riječima: „Rašeta iz Beograda šalje poruke da je hrvatska vlast bila spremna na trgovanje teritorijem“, nakon čega slijedi Rašetina izjava: „U kontaktima sa pojedinim čelnim ljudima u RH oni su otvoreno meni govorili da su oni spremni da žrtvuju, ako treba, ne samo Vukovar, nego Osijek, Vukovar, Dubrovnik, Split ... pod cijenu samostalnosti.“ Kao što se može vidjeti Rašeta ni riječju nije spomenuo trgovanje teritorijem, kako je to tendenciozno najavio Zovko, zapravo navodeći gledatelje na taj zaključak.

Ove Rašetine riječi prije se mogu protumačiti kao iskazivanje spremnosti da kao žrtve borbe za neovisnost privremeno padnu mnogi hrvatski gradovi, ali da to neće slomiti odlučnost cijelog hrvatskog naroda da izbori samostalnost i neovisnost, a na kraju i punu ratnu pobjedu, na cijelom hrvatskom području.

Da sve bude još zanimljivije, sam Zovko je dan prije, u emisiji HTV-a „Snaga na Dunavu“, u kojoj je razgovor sa Rašetom po prvi puta prikazan, istu njegovu izjavu najavio upravo riječima u tom tonu govoreći kako je Rašeta „bio svjestan da će se Hrvatska boriti do kraja“!!!

Ovaj detalj je iznimno važan jer zahtijeva objašnjenje kako to da isti novinar u jednom prilogu riječi svog sugovornika najavljuje tumačenjem kako se misli na „borbu do kraja“, a sutradan, u drugom prilogu, isti detalj najavi riječima o „spremnosti na trgovanje teritorijem“?!

S obzirom na Rašetinu, pomalo dvosmislenu izjavu, novinar, ako već nije uspio dobiti neko preciznije tumačenje, se mora suzdržati od takvih sugestivnih komentara. Na koncu, s obzirom kako su se grčevito branili i Vukovar, ali i ostali spomenuti gradovi, nema nikakve logike u ideji da je nova hrvatska vlast bila spremna ta mjesta prepustiti neprijatelju. Ma kome bi to uopće moglo napamet pasti da digne ruke od Dubrovnika, Osijeka, Splita?! Pa što je onda uopće trebalo ostati od Hrvatske?! Zaista je nejasno iz kojeg razloga je Zovko aludirao na spremnost hrvatskih vlasti na trgovanje teritorijem, ali je očito kako njegov komentar nije sukladan onome što je Rašeta zaista izjavio. A najveću sumnju izazivaju dva oprečna komentara iste izjave generala Rašete u dvije različite emisije i to se definitivno mora objasniti javnosti.

Ovo su četiri sasvim jasna i konkretna primjera na kojim se može temeljiti nezadovoljstvo zbog obmane i manipulacije javnosti. Javna televizija ima ogroman utjecaj i novinari HTV-a moraju biti posebno odgovorni u obavljanju svoje dužnosti. Po ovdje izloženom, očito je da su neki novinari i urednici tu odgovornost grubo zanemarili, što je za posljedicu imalo dezinformiranje velikog dijela građanstva. Slijedom toga, odgovarajuće konzekvence za odgovorne su ne samo potrebne i nužne, već jedini ispravan epilog.

Jako me žalosti što se, kao obični građanin, moram uvlačiti oko prepucavanja u dane sjećanja na najveću tragediju Domovinskog rata, no ne mogu prešutjeti stvari koje sam uočio i koje su neosporne. Iz tog razloga upućujem ovaj tekst na nekoliko adresa; od određenih braniteljskih udruga, preko medija, do HRT-a. Istinitost ovdje navedenog može se lako provjeriti uvidom u snimke spomenutih emisija, te u i danas dostupne stenograme na portalu Dalje.com. Jedina mi je želja da ovo moje pismo barem malo doprinese potrazi za istinom koju Vukovarci i hrvatski građani žele i zaslužuju.

Ante Bokšić

luka

Tko je glasao

povjerenje

nije imao ugled vani, ali ni tu
nakon uvođenja silnih švercera među generale, nije niti moglo drugačije biti
nije širim i jačim odgovaralo početkom devedesetih da moralniji lik dođe na njegovo mjesto
slažem se potpuno da je ovaj razgovor vrlo mutan
Dedaković je profesionalac, nije švercer

kod sve sile spina i spama što nam se uvaljuje
ostaje ono: tko je kakav čovjek

Tko je glasao

Luka, Kaj me naj više

Luka,

Kaj me naj više zaprepaščuje je činjenica, kolko su neki ponosni na te manipulacije i te iste sa velkim žarom podupiru.

Tko je glasao

zaprepašćuje te

jer se radi o istim ljudima koji su do prije dvije godine verglali suprotno
za one koji od početka pričaju jednako, ne može te zaprepašćivati

Tko je glasao

bože kol'ko jadnika na ovom portalu..

..nisu u stanju ni pročitat linkove, odma' minus. ajmoooo...
jadni i preglupi hrvatići...ma, nije čudo da su birali mesića 2x, mi zbilja nismo zaslužili državu zbog tolikog broja jadnika ...fakat nismo.

kak ide ono, partizanska kapa je lijepa kapa, ahahahaha..super mi je ta brijačina od dotura Ivele..

CC

Tko je glasao

Samo za @CC i društvo u ćošku

Jedna univerzalna partizanska - svidjela se i MPT

http://www.youtube.com/watch?v=uoyDDRx2314

Tko je glasao

Mesić u Saboru?

To misliš ja Jasena Mesića?

Tko je glasao

Gospodine,

računajte da su vam moji minusi sto posto "frilenserski"! Dakle, izdvojite me iz svoje insinuacije o "organiziranom", "plaćenom", "pročetničkom", i što ti ja znam kakvom minusiranju! Molim vas!

i opet vam dajem minus, i to zato jer je vaš diskurs ispod kulturne razine. Takvim stilom vi samo pokazujete da vas krase upravo ona svojstva koja pokušavate utrpati nama.

Tko je glasao

Jeste li dali minus

Jeste li dali minus Feniksovom posljednjem dnevniku? Čista "operna" JNA četnička propaganda, sama pljuvačina i zadnii bljuvež. Vidi, vidi - niste. Dakle, sve što sam rekao stoji.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Blago vama,

gospodine!

Je li vam prije zaključka da "vam sve stoji" palo na pamet:

1. da možda nisam čitala Feniksov dnevnik?
2. da ignoriram Feniksove napise?

Ne? Nije vam palo na tu vašu stajaću pamet? Šteta! Zato i imate zaključke koji prethode misaonom procesu. Umjesto da je obratno.

Tko je glasao

P.S.

Zaboravili ste prebrojati i pluseve koje sam dodijelila Feniksu. Kako stojim s time?

Tko je glasao

Krasno, dakle, hrvatski

Krasno, dakle, hrvatski orijentirane blogere minusirate, a ljudožderne JNA četnike ignorirate i puštate na miru. Nekad stvarno mrzim što sam u pravu.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Gospodine,

uzaludno je objašnjavati vam da vi niste hrvatski orjentirani bloger. Uzaludno je objašnjavati vam što je sve u vašem blogeraju suštinski anti-hrvatsko.

Jedina je nada u tome da što više i što češće mrzite to što ste "u pravu" - možda vam se jednoga dana kroz ta vrata ukažu neki novi vidici.

Tko je glasao

Pristojno, ali moćno!

Kritika je na mjestu. Nekako se često događa da kad su nekome tako olako usta puna luxa i veritatisa, da tu obično nema ni luxa ni veritatisa. Mudriji i samokritičniji malo iz strahopoštovanja i ustuknu pred tim kategorijama, a kamoli da bi si ih omdah u glagoljici istetovirali na podlakticu. ;-)

pozz
doza

Tko je glasao

Moj komentar iznimno paše i

Moj komentar iznimno paše i tebi i njemu jer skreće pažnju na sljedeće:

Vi jednostavno niste u stanju podnijeti da postoji netko tko misli drugačije, vi ne želite poštenu političku utakmicu. Ne. Vi protivnika želite onemogućiti da govori - učiniti da fizički nestane, uništiti ga. Gulag, Goli otok, Pollitika... metode su različite, ali namjera je ista. Da možete, zatvarali biste, vjerojatno i ubijali.

I ti i Krsnik kao vrsni demokrati zaboravljate da se citirani dio jednako odnosi i na vas. Obrušili ste se na Šprajca jer je rekao nešto što vi ne smatrate istinom, zaboravljajući i na njegovo i na pravo drugih da misle drugačije. Svaki onaj koji misli da se na javnoj TV teba i smije govoriti samo ono što sami smatraju istinom, griješi. Vi po onoj, nije demokracija ono što demokracija jest, već je samo ono što ja kažem da jest. Pravi demokrat mora biti spreman čuti i ono što mu se ne sviđa a ne odmah ubijati glasnika, kako vi činite Šprajcu.

Na to sam htio ukazati i tebi i Krsniku ali očito je da uzalud.

B-52

Tko je glasao

I opet - kao u brojnim

I opet - kao u brojnim prethodnim slučajevima, primjerice na dnevniku "U ime naroda Jugoslavije", kada ti nešto ne odgovara, jednostavno se praviš blesav - praviš se da tuđi argumenti uopće ne postoje.

Evo ti pitanja broj jedan: jesu li novinari Šprajc, Zovak i družina znali za "Operu", Radojčića, Čengića, njihove iskaze i svjedočenja o JNA četničkim kontraobavještajnim manipulacijama, konstrukcijama i zlouporabama oko Vukovara i inog? Kako već rekoh, nisu ni balavci, ni glupi - svi se bave tim poslom već dugi niz godina, a radi se o gotovo notornim stvarima koje je svakom vrlo lako pronaći, jednostavnim googlanjem.

Dakle jesu, znali su, jamačno, pa se odmah nameće pitanje broj dva: zašto su ipak emitirali takav sramotno jednostran, čisto propagandni prilog? Zašto nisu uzeli u obzir "Operu"? Zašto o temi nisu progovorili objektivno, zašto nisu dali sve raspoložive podatke, nego su ih proizvoljno selektirali, skrili i objavili samo dio koji im je očito odgovarao?

Odgovor je vrlo jednostavan, jasan i malom djetetu, i već sam ga dao: jer to nije bilo profesionalno novinarsko informiranje ni prilog, nego bijedna, maliciozna politička propaganda. Zbog čega bi cijela ekipa "novinara" koja je u tome sudjelovala trebala odgovarati.

Da kod mene rade, to bi im bila zadnja plaća.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Iako ti suvereno tvrdiš,

Iako ti suvereno tvrdiš, štoviše, i "jamačno" znaš što znaju Šprajc i ekipa, ja ću odmah reći da ne znam niti mogu znati pa kažem da je tvoje pitanje više za njih nego za mene. Pitanje broj dva je u izravnoj vezi s prvim što znači da ni ono nije za mene iako mi ga upućuješ.

Sam prakticiram suzdržanost od svega što mi se nameće, i od ovih i od onih istina, i preferiram vlastite zaključke.

Što se konkretne teme tiče, držim da sam bio dovoljno blizu za spoznati ponešto i sam. Ali, kako sam već rekao negdje, to je tema o kojoj se ne može na ovakav način raspravljati niti je ovo mjesto za iole ozbiljnije rasprave o Vukovaru i DR općenito.

Da. puno je propagande oko toga, eskaliralo sad po tko zna koji put pred izbore. Ne kanim se zalijepiti ni na jednu, ma s koje strane dolazila.

HRT je prostor dovoljno velik za sve opcije i sve istine. Zato treba dopustiti svima koji misle da ih imaju i znaju da ih iznesu. Koliko se sjećam, imao je i Miroslav Tuđman dosta prostora, i svi s te linije. Pa nitko nije ustajao da ga ušutka, mada je zasigurno mnogo i onih koji se s njime ne slažu. Osim zbog demokracije, i to je razlog zbog kojega sam ovaj puta na Šprajcovoj strani. Čim se pojavi netko sa željom da selektira tko može a tko ne može govoriti i arbitrira koja je istina prava a koja kriva, demokracija može uzmaknuti ili se oduprijeti. Malo demokracije na HRT-u sasvim sigurno neće škoditi. A i nekima ovdje bi dobro došla.

B-52

Tko je glasao

Želite li da HRT jednom

Želite li da HRT jednom postane normalna ili da i dalje talambasa samo ono što biste vi htjeli čuti? pitanje je sto je ovo sto sad imamo?
Ispada da je sa HTVom sad sve ok, a znamo da nije i da ide na gore.
Spricer nije nista kriv, ne moze niti biti, on je obican urednik i voditelj dnevnika. To sto pomice granice sto se sve moze ciniti bez ikakve odgovornosti i kazne to je nesto sto nekome godi, a nekoag pogada i to vise govori o ukupnom raspadu manje vise svega.
Netko tko bi doista prenio vijesti danas bi izgledao kao teska dosada i vladajuci priljepak (tako su i onog jadnika Jabuku odmah povezali s Kosor cim se pojavio u dnevniku).

Medutim, kada samo malo pogledamo, ovakav razvoj dogadaja najvise ide u korist HDZa i zato to izmedu ostalog i jest podvala.
Najveci dio HDZovih glasaca ovo je dozivio kao grubu manipulaciju (sto na koncu nesumljivo jeste) koja je vidljiva na ni manje ni vise nego na HTVu. Nakon toga stvar se jos vise razvukla na RTLu, Vecernjaku,... Po mom skromnom sudu ovo je sustavno plasenje i mlatretiranje koje je u interesu HDZa. Prilicno su naivni iz Kukuriku kad propustaju reagirati u tom smislu.

Tko je glasao

Odličan komentar

Nakon svih užasa i ulagivanja koja je HRT odradio za HDZ (da uopće ne nabrajam od njenog sina koji je tamo zaposlen (ali valjda legitimno :-))) do Hloverkinih eskapada i promicanja jedne stranke (još uvjiek vidljivo u čak i sada u tretiranju kandidata na sučeljavanju), pa sve do pomaganja u zastrašivanju crvenim i nedavnih TV kalendara u kojima čovjek dobije osjećaj da se na ove datume u proteklih mjesec dana, u povijesti nije dogodilo ništa u cijelom svijetu, nego baš točno svi ti datumi vrve hrvatskim domoljubnim velmožama i "velikim" političkim odlukama (zapravo trećerazrednih) povijesnih ličnosti.

Nakon, dakle, svega toga, HDZ je jako uvrijeđen jednim Šprajcovim nastupom?!? Moj bi im savjet bio, da sam im radio PR, da svakako odšute taj jedan ispad jer reakcijom razotkrivaju stupanj dosadašnje uključenosti u rad HRT-a.

pozz
doza

Tko je glasao

Sm, Cjeli komentar je pokušaj

Sm,

Cjeli komentar je pokušaj zamagljivanja činjenica. Osvrnul se bum zbog toga samo na sljedeče:

Želite li da HRT jednom postane normalna ili da i dalje talambasa samo ono što biste vi htjeli čuti?

Do nedugo je Špreic bil okrenut jednom suncu, a sad se pokušava okrenut novom izvoru topline.

Sjedi čovjek godinama iza ekrana i čita aktuelna zbivanja na političkoj sceni. Neki su to na pollitika.com kritizirali, a čak i pisali da su to samo laži.

Zar to oni nisu htjeli čuti, ili nešto drugo.

Sad ti isti brane Špraica jel on čita ono što žele čuti i za njih je on vjerodostojan i čita istinu.

Zatim ti ljudi kritiziraju Krsnika zbog njegovog vremena u Tanjungu. Za njih je Krsnik sada ne vjerodostojna osoba.

No nije prvi put da neki plješču samo onoj "istini", koju žele čuti.

Onak us put o izvoru informacija.

Dali je ta osoba ko zapovjednik vukovarske obrane, odgovoran za događanja u obrani Vukovara.

Tko je glasao

Čestitam na količini

Čestitam na količini vlastitog teksta, ne pamtim da si nas ikada počastio tako opširnim komentarom. :)

Što se tiče sadržaja, moj point je da se gospoda odluče kakvu televiziju žele, objektivnu ili u skladu s nacionalnim interesima. Iako se tako snilo Jadranki Kosor, i ovce i novce nigdje ne ide osim u reklamama jednog tele operatera.

O tome na žalost nisi rekao puno.

B-52

Tko je glasao

Sto se tice ubrzanog pranja

Sto se tice ubrzanog pranja nekih povjestnih likova neka se time bave dokolicari.
Glavasevic, Dedakovic, Borkovic, Toth i jos mnogi drugi koliko god da "ne znaju " sto se zbivalo u Vukovaru, znaju daleko vise nego svi politicari zajedno.

Ali sto se tice izbora, evo jedne ankete o tome sto bi htjeli glasaci koji sve te pajace financiraju:

U Indexovoj anketi na Facebooku zakljucno sa 24.11.2011. je glasalo ukupno 5256 ucesnika.
Vecina je mladja populacija pretpostavljam po Indexu kao takvom.
A bas to i jesu oni "na kojima dugovi i opljackana drzava ostaje".
Njima su ocekivanja od stranaka slijedeca:

1. otvaranje radnih mjesta ( 777 glasova)
2. oduzimanje imovine ratnim profiterima ( 524)
3. smanjenje proracuna crkvi ( 307 )
4. rezanje drzavne uprave i birokracije ( 280)
itd.

Mislim da je vrijeme konacno krenuti od "dolje" tj. od zahtjeva onih koji glasaju, a ne od ignoriranja onih koji glasaju.
Ova ocekivanja usporedi sa programom svih stranaka pa i tvog HDZ-a takodjer.

Tko je glasao

Dobro je da je prof.Tuđman

pristupio hadezeju,tamo mu je i mjesto.

Neka doprinese nešto glasova hadezeu jer je ovim kukurikavcima koji su se toliko uzoholili kao da su već pobjedili i da imaju dvotrćinsku većinu plus manjine

potrebna dobra opozicija.

Oni će isto pokušati mutiti kao što čine gdje su lokalno na vlasti pa je potreban Kerber da pazi na njih, a gdje ćeš boljeg Kerbera od hadezea jer ne možeš muljati muljatore.

Iako,kakve smo mi sreće oni su se u stanju dogovoriti i stvoriti veliku koaliciju ,ono u interesu države i sl.

sve dobro...

Tko je glasao

Šteta nije u mojoj izbornoj.

Šteta nije u mojoj izbornoj.

Tko je glasao

Baby Doc

Ako vas zanima, diplomati su devedesegtih godina Miroslava zvali "Baby Doc". Naime, poznata kombinacija oca diktatora i sina šefa tajne policije bila je u Dominikanskoj republici kada je diktator bio Doktor Duvallier (Papa Doc), a njegovog sina su zvali Baby Doc.Oba su bili vjerojatno najgrozniji diktatori u 20-tom vijeku, kao oni u Kampučiji i Sjevernoj Koreji.

Tko je glasao

šta pravo otac radi dok mu siluju ženu i kolju dicu '?????

Vjerovatno , po hrvackim moralnim i junačkim normama, igra tenis sa prikama i uživa u lisinskom .Pravi otac nema mu ravnog , zaista ga se triba bojat njega i njegovih prika.
Po hrvackim normama onaj koji je štitija dicu i žene i bija tamo u tom paklu je smeće dok oni koji nije bija tamo dobija je ulicu i rivu .
E moji ,, hrvati ,, imamo mi velikih kolektivnih moždanih problema.

Tko je glasao

Ako popljujes i zgazis dobro

Ako popljujes i zgazis dobro i vrlinu onda ne mozes nego ostati u losemu makoliko god sanjao o dobrom.
To je problem Tudmana i Hrvata, a u Hrvatskoj je ta namjera daleko otisla.

Sada ispada da je veci problem to sto je "izdan" Vukovar, nego zlocin koji se dogodio. Kao da se imaginaran netko pomirio da eto zlocinci moraju poklati ljude, a da je krivac onaj koji je te ljude "izdao". Kada tome dodamo i fakticko stanje o progonima tih zlocinaca vidimo cemu je smisao ovakvih maltretiranja.

Imamo sad montiranje price u danasnji kontekst u kojoj Dedakovic iz Vinkovaca gotovo mjesec prije pada razgovara sa Tudmanom/Suskom o pomoci Vukovaru, o izvlacenju djece, ....
Umjesto da pricamo i velicamo povratak Vukovara i to ni manje ni vise nego mirnim putem, mi radimo budale od sebe. Ah cekaj, za koju godinu popljuvace i Mirnu reintegraciji, ako vec nisu... i to mirotvorovi. Tako ih u ovoj medijsko elektronickoj gunguli prepoznas.

Tko je glasao

evo ja cu ti ga odma

evo ja cu ti ga odma popljuvat.. ko je radija ugovor je lopina i kriminalac

Umjesto da pricamo i velicamo povratak Vukovara i to ni manje ni vise nego mirnim putem, mi radimo budale od sebe.

napravija je ugovor u kojem niti jedan vukovarac nima pravo na svoje radno misto iz 91 ali ima svaki srbin koji se nasa tamo 95. sto je najbolje ni skoro ni bilo srbi iz vukovara nego su to srbi koji su utekli iz BiH i dosli do tamo pa ostali..

tako da su se vukovarci potucali od nemila do nedraga, a i danas su svugdi vise nego lin tamo.. pitaj ih ko im je pomoga, u koliko mista su zivili, di su isli dica u skole..

pitaj tudmana i upravu zasto nisu tili garantirat za 10 godin da se nece naplacivat porez na dobit ni jednoj firmi koja otvori nova radna mista u ton kraju.. pa na kraju niko ni riskira, i niko se nije usteka na te "poticajne" mire, glupe da ne mogu bit gluplje..

pitaj radica zasto nisu kuce popravljene jos uvik, a posebno zasto nista nije ni taknuto do 2000godine

pitaj VSO i ostalu briznu ekipu zasto su "sluzbenici drzave" dobili velike place da rade u poreznu upravu vukovara i ostale uprave, a niti jedan ni zivija u vukovar nego u osijek ili vinkovce.. a posebno pitaj zasto ni jedan vukovarac ni dobi posal u te drzavne sluzbe..

pitaj te majmune tamo zasto su abolirali one koji su ubijali zajedno sa svima ostalima koji nisu

pitaj zasto se je zivi covik do 2003 moga vidit samo do 16.00 uri popodne i ne prije 8 ujutro.. i zasto je glavni biznis i jedini nacin prezivljavanja bija sverc iz srbije doklin je tamo bilo jeftino..

pitaj zasto nisu ni fasade ozbukali, zasto vodotoranj nikad nije posta spomenik, zasto hotel nisu ni takli do pred par godin..

ili muc i pokrij se po usima.. jer oni koji su ga radili su mislili na svoju guzicu a ne ma ljude od tamo

ps
a svima koji sumnjaju u ovo neka procitaju taj ugovor o reintegraciji i vide koliko je glup i stetan, potpuno destimulirajuci za sve koji su se zeljeli vratiti u vukovar..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ja bih vrlo rado cuo nesto

Ja bih vrlo rado cuo nesto sto je doista pravi problem jer bi onda bilo jednostavno znati cega se uhvatiti. (Cak smo i kod prof Radmana mislili da je problem ono sto ustvari i nije bio bas neki problem, vec je problem bio predlozeno rjesenje "problema")
Vecina sto govoris je ili grubo ili djelomice netocna ili su to samo puste tlapnje. Srpski radnici Borova sigurno ne misle da su u prednosti pred hrvatskim, a viddjeli smo kako je to na koncu morao rjesavati Polancec. To je dosita sramno i tragicno i za jedne i za druge. Kakva je nacionalna struktura nove Obucare Borova http://dnevnik.hr/vijesti/gospodarstvo/tvornica-borovo-uspjesno-popravlj..., kakva je pak u Agrokorovom Jakobovcu i Ovcari, .... mozes samo misliti da na tamo ima koji "nelojalni" Srbin.
Kamo srece da su Srbima u Vukovaru i ostatku Hrvatske veca i bolja prava. Sigurno se ne bi getoizirali i uvlacili u svoje niše, vec bi branili to sto imaju skupa s Hrvatima ili bilo kime. Nesto malo "profesionalnih" Srba nije ono sto bi smo mogli vidjeti o Srbima da je normalnija situacija, a situacija sigurno nije lijepa.
Niti je medijska furija koja nas gazi nesto sto je izvorno srpsko (Srba u Hrvatskoj). Na zalost hrvatski sovinizam je uvijek, a kao i danas uvijek bio perfidno prikriven, djelovao je kapilarno i uvijek uz okruzenje prisile (kakvo je i sada), a s obzirom na mentalni sklop javnog mijenja ja sam siguran da je on danas prilicno zestok medu obicnim i tzv malim ljudima.
O tome se ovdje i radi, ne zeli se stabilna i normalna situacija vec se sustavno upumpava nemir i to onaj najgore vrste.
Ne zivim ja u iluziji da ce srpska manjina ikada prihvatiti bilo koje rezultate Tudmanove politike, ponajprije jer je sustavno dezinformirana http://www.novossti.com/fotke/622/622.jpg , upravo kao sto je to i vecinska hrvatska, a sto prilicno kulminira zadnjih dana.
Problem je sto je ta dezinfomacija izrazito korisna manjoj militantnoj i agresivnoj grupi koja je ili u vlasti ili to kani postati.
Problem je i taj sto se cijelo vrijeme svi ti jadni ljudi iskoristavaju podjednako i za grube Srbijanske politicke interese (identicno sa situacijom iz 90tih), ali i za Hrvatske drzavne interese bez presedana (Ovcara - Paulin Dvor) + aktualne probitke.
U principu kao i uvijek rijec je o blesavom podilazenju i populistickom maltretiranju mase (znam to jer sam i sam sa potpuno istim premisama psovao Tudmana u trentuku cekanja famoznog oslobadanja Vukovara rane 92, a tada sam bio prilicno gluplji nego 95 a za danas da i ne pricamo).
Jednim dijelom posve je razumljivo da se Srbija morala braniti od mozebitnih strasnih posljedica agresorskog rata koji je vodila, a s druge strane dobar dio tih glavnih pitanja zbog kojih se i ratovalo jos nije definitivno rijesen. Prije svega Kosovo i Bosna, i posve je razumljivo da Srbija si tesko moze dozvoliti razmahanog nezgodnog susjeda koji joj sudi za genocid i sl. S druge strane posve je razumljivo iako ni malo opravdano da je kod nas teziste na pukom materijalizmu nakon godina teskih domoljubnih zrtava i maltretiranjem domoljubljem (pa se malo kome daje stvari odraditi kako se spada i temeljito kad je vec "sve" ionako samo doslo).

I jos samo nesto, ali ne manje vazno. Vukovar i sira okolica su toliko silna gospodarska snaga. Danasnje okolnosti tzv krize idu nam na ruku (ne da mi se ovdje objsanjavati nazalost jer se vise o gospodarstvu ovdje i ne govori). Malo nam je gradonacelnik sirotan, ali eto i to ce biti dobar signal kad stvari koje se vec polako valjaju dodu na vidjelo i siroj masi. Dotad samo hrabro.

Tko je glasao

Luna

kad si to pročitala i imaš volju istraživati,ajde istraži (guglaj,nađi vojne autore i sl.)

Koliko bi ljudi poginulo da se išlo na vojno riješavanje tog terena,pored toga što MZ ne bi blagonaklono gledala na to.

sve dobro...

Tko je glasao

U tom smislu konaco nakon

U tom smislu konaco nakon silne price.
U vojnom smislu, ali diletantski znam prilicno dobro razliku izmedu 91. i 95. Medutim, bez obzira bilo bi to krvavo i 95, a o 92 da i ne govorimo.
Onaj krele Tus bi nas ocigledno poslo.

PS Jedino za sto se kao vojnik mozes moliti jest da ti onaj glavni da ne velim vrhovni bude mrvicu upoznat sa ljudskom patnjom. Stoga odmah svakome tri Zdravo Marije i pet "Im Westen nichts Neues" i svakako http://www.croatianhistory.net/etf/peaceh.html.

Tko je glasao

naravno da mi je mirnodopsko

naravno da mi je mirnodopsko rjesenje draze od ratnog, no to ne znaci da je dobro i pametno pregovarano..

dapace, pregovarano je glupo, neznalacki.. udovoljavali su se zahtjevi koji se nisu smjeli udovoljiti te potpisali dijelovi ugovora koji js i danas imaju lose posljedice na zivot u tom kraju..

mislim da je pregovore trebao voditi netko pametniji a ne podoban. mislim da se ne treba klanjati (sto je tudman radio u svim svojim ugovorima) i potpisivati stetne klauzule za svoju stranu nadajuci se da ces tako kupiti oprost z agreske na drugim mjestima.

to je tudmanova vlada napravila sa daytonom, los ugovor/dogovor smo imali i za prevlaku..
tudman je uz sve uspio dati BiH suverenitet na jednom dijelu luke Ploce .. itd itd..

dobro to nije danasnja tema, ali je tema da se za svoje greske u strahu od medunarodne kazne ne mozes iskupiti stetnim ugovorima po svoju stranu. steta ce ostati (sto i je), a za nedjela ce te medunarodna zajednica ionako pozvati na red.

meni se cini @drvo da nisi bas upoznat sa tim krajem.. i da nisi bas upoznat sa svim neznalackim upravljanjima, ugovaranjima i odlukama koje je Tudman sa svojim pulenima proizvodio na tone..

kad ti se bude dalo, sjedni jednom u auto, u proljece je lijepo i provozaj se do vukovara.. sad je 100.000puta bolje nego pred 7 ili 8 godina i milijun puta bolje nego pred 12est ili 13est godina.. no jos uvijek ces vidjeti da nisu nista napravili.. namjerno.. poslusaj ljude kako govore, tamo ima malo vukovaraca, jos uvijek.. i u slijedece proljece ces se moci voziti ulicom koja je duzine tusilovica u kojoj niti jedna kuca nije obnovljena.. moci ces vidjeti zgrade sa fasadom prepune rupa od metaka i srapnela.. mozes se jos uvijek setati kroz rupe u fasadama name ili neke robne kuce.. udi u kafic. jedini vukovarci koje ces sresti su pokoji branitelji koji imaju mirovinu i starci koji imaju mirovinu jer posla bas i nema.. a nitko im nije pomogao da obnove gospodarstva.. razumijes, drzava je potpisala da prakticno niti jedan vukovarac ne moze dobiti radno mjesto na kojem je radio prije rata vec su ga dobili izbjeglice iz bosne koje su se nasle 95 u vukovaru. nisu se potrudili otvoriti ni nova radna mjesta da se ljudi zaposle.. a danas je znas prekrasno, onima koji znaju kako je bilo pred petnaest godina.. jer tada je u vukovaru navecer bilo .. ama bas nikog.. jer im nitko nije ni pomogao da stvore novi zivot u srusenom gradu.. otidi, pogledaj..

mozes i u ilok. tvrdu su obnovili, ali ilok je pust. mozesrelativno dobro jesti u restoranu dunav, makar sam u nekim cardama i puno bolji fis jela.. na tvrdi je lijepo. ali nema ljudi.. jedino sto se obnovilo je ilocki vinogradi. kad je jedna mala firma dala zivot natrag podrumima i vinogradima onda ih je prislino (neprijateljsko preuzimanje, reklo bi se) uzeo todoric.. no stvarno je uredeno jos uvijek..

luka u vukovaru se kao gradi desetak godina. od luke skoro pa nista, ali su kupili jednu dizalicu.

borovo selo se kao sad, dva mjeseca pred izbore popravlja.. one radnicke kuce, crvene.. ali nema posla. borovo je propalo, a drzava je losim ugovorima skoro pa izgubila ogromnu imovinu borova u srbiji koju srbi nece vratiti, a nasi ne znaju stisnuti i pregovarati.. jer je ocito neko nesto maznuo na drugoj strani, a srpski lopine su izgleda bolje lopine od nasih lopina.. tako da i to malo sto radi ce propasti..

u vukovaru su medu inim stvarima skole podijeljene na srpske i hrvatske, po smjenama.. tako da sljedecih 150 godina nema sanse da se stanje normalizira.. sdss u vukovaru radi sa HDZom i samo pare godinama nestaju.. dobro sad vise ne, jer su se sdp i hsp dogovorili i smijenili gradonacelnika..

radila sam 98 ili 99 ne sjecam se vise na nekim kerefekama ekskluzivnog objekta za ministarstvo financija u vukovaru za koji su nasli pare. za pare koje su potrosene samo na tom jednom objektu moglo se popraviti barem 300 kuca sa pratecim zgradama, da ljudi imaju malo stoke i da mogu zivjeti.. ali oni su odlucili uloziti u kerefeku.. koja je lijepa, ali i danas ima precih stvari u vukovaru od kerefeka i sminkanja..

lopovi su drvo, tudman je predvodnik lopina, zbog ega, zbog pohlepe okrucio se ljudima koji su ulizice i koji su nas opkrali.. koji su u nase ime ugovorili stetne stvari za hrvatsku.

nema ni jednog ugovora koji je meni poznat da su ga hdz -ovci ugovorili a da je donio korist i dobro gradanima hrvatske ili hrvatskoj drzavi. naprosto niakd jos nisam naisla na takav ugovor. a znam da smo mogli bolje. pogotovo sa tom "reinkarnacijom zivota" u podunavlju

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Posve je uocljivo da ne znas

Posve je uocljivo da ne znas razlikovat jad od bijede, niti bijedu od jada.
Problem je sasvim druge prirode.
Problem je u tome sto vise onoga sto ti vidis kao rjesenje je ustvari vise stvarnog problema. Ne mozes o problemu zakljucivati na temelju rugoborenja nezadovoljnika (to je put u propast).
Vukovar nije mrtav nego su ljudi na pecanju kad je pogodno gostima doci u Vukovar, a kad misle da je guzva onda radije produze pecanje.
Luka se ne treba posebno graditi (malo prosiriti) ona je dobra i sjajno radi, ali su Bosanci zeznuli zeljezaru (proguglaj लक्ष्मी निवास मित्तल o kome se radi). Luka je prije rata bila velika http://luka-vukovar.hr/povijest.html, http://luka-vukovar.hr/vijesti/8-luka-vukovar-krizu-prolazi-bez-otputanj...
Dodatno postoji lucica i u Iloku, + uspostavljene su i putnicka luke.
U Iloku ima pticijeg mlijeka, ali ne znas naruciti i ne znas sto valja i gdje je pravo, a u Iloku nema nikakve tvrđe.
Borovo nije propalo i nece (nasli su dokaz da je postojalo i prije par tisuca godina http://www.croatia.ch/zanimljivosti/070923.php).

Tko je glasao

voljela bih da si u pravu i

voljela bih da si u pravu
i da je sve sto sam rekla krivo, da je losa procjena, informacije, sto god..

hrvatske tvrtke gube imovinu u srbiji
http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=7&ID_VIJESTI=148280
http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/Borovo-u-borbi-za-kultne-bor...
http://www.poslovni.hr/vijesti/borovo-u-srbiji-polaze-pravo-na-118-poslo...

luka
http://www.vukovar032.net/grad/vraca-se-promet-u-rijecne-luke-u-osijeku-...
http://www.privredni.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=3078&I...

borovo naselje i vukovar - obnova
u srpnju ove godine, znaci par mjeseci pred izbore su zapocete rekonstrukcije, stambenih objekata, bazena itd... a proslo je od reintegracije .. 15 godina... a i ovo ne bi bilo na dnevnom redu da nisu temeljci za izbore vecinom, umjesto pravih ugovora
http://www.vukovar032.net/grad/sto-graditi-otvoreni-ili-zatvoreni-bazen
sto vrijedi i za kanal sava dunav.. i za jos mnogo slicnih "temeljaca"

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Da bih

vidio rupe od granata na zidovima ne moram se voziti do Vukovara,

kada ideš iz Siska prema Bosni prolaziš kroz Sunju,rupa u zidovima kao u priči tako da

taj teren nije izuzetak.

Onda,ugovori su potpisivani tada a kritiziraš /mo ih danas.

sve dobro...

Tko je glasao

bila i tamo.. i onda

bila i tamo..

i onda kritizirala..

istina je jedino da se ponavljam.. mozda ne bi trebalo :))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

sjećanja na rat...

Meni je još bliže... u centru Zagreba je još par zgrada prošarano zvončićima (Draškovićeva) a ako mi se baš gleda rupa od projektila, dovoljno je otići u Lučko na aerodrom gdje je od avio-projektila poginuo gardista...

A baš krasne uspomene imamo :)

Tko je glasao

Scarhouse

Ima u Rijeci na glavnoj cesti iznad propalog Torpeda niz stambenjaka s radničkim stanovima s rupama od savezničkih gelera. Dakle nije mi jasno što su ovi navrli, ta nije prošlo ni 65 godina.

leddevet

Tko je glasao

Pljuvanje kao radni zadatak

Imamo sad montiranje price u danasnji kontekst u kojoj Dedakovic iz Vinkovaca gotovo mjesec prije pada razgovara sa Tudmanom/Suskom o pomoci Vukovaru, o izvlacenju djece, ....
Sjetili su se upravo sada, kada je obilježavanje 20-te godišnjice od dana pada Vukovara u ruke zločinaca i zločinačkoga krvavoga pira nad stanovnicima Vukovara, ranjenicima, zarobljenim vojnicima, postavljati pitanje zašto su u gradu bili njegovi stanovnici?

Bili su u gradu zato što je normalno da u današnje vrijeme, vojske ne postupaju kao srednjovjekovne horde žednje krvi i masakriranja, već se i prema neprijateljima ponašaju prema ratnome pravu.
Bili su u gradu, jer su bili stanovnici toga grada.

Koliki je jad onih koji su vidjeli svečano i dostojanstveno obilježavanje sjećanja na žrtvu Vukovara, pokazuje i sva ova haranga.

Time svi uključeni u tu harangu masovnoga pljuvanja, pod vodstvom (anti)hrvatskih televizija i (anti)hrvatskih medija (- trebalo bi vidjeti, odakle svi ti ljudi crpe svoju mržnju prema vlastitoj zemlji, vlastitoj slobodi i državi, koliko ih je samo promijenilo ime ili prezime po potrebi, a djelovanje im je kao što se vidi ostalo isto: propaganda protiv vlastite države i naroda, te perfidno i pokvareno djelovanje po svim pravilima specijalnoga rata), pokazuju koliko je i kakvih sve neprijatelja bilo u ratu.

Sramota me uopće ovakvih ljudi i onih koji dozvoljavaju sustavno, plansko, promišljeno i perfidno blaćenje vlastite države, umjesto dužnoga pijeteta prema žrtvama i ponosa što su nam omogućili vlastitu državu.

Ovi "otkrivači" navodne "istine" pljuju po hrvatskim žrtvama, da bi mogli pljuvati po cijeloj Hrvatskoj, i liječiti svoje frustracije, jer se preko 50 000 ljudi skupilo da oda počast svim "hrabrim ljudima" Vukovara.

Tko je glasao

ko to stvarno vriđa žrtve

Nisam nikog još ćuja da je reka išta loše protiv vukovarskih žrtava pa neznam odakle ti to . Čak i večina srba smatra vukovarce žrtvama i herojima.

Ova
Ovi "otkrivači" navodne "istine" pljuju po hrvatskim žrtvama, da bi mogli pljuvati po cijeloj Hrvatskoj, i liječiti svoje frustracije, jer se preko 50 000 ljudi skupilo da oda počast svim "hrabrim ljudima" Vukovara.,,

ti je skroz bez veze, jer stvarno niko ne pljuje po hrvackim žrtvama osim ako ne smatraš tuđmana i njegove bandite koji su se u to vrime kesali vukovarskim žrtvama.

Pojava dostine iz hrvackog vrha koi su u to vrime dilali po zagrebu je stvarno pljuvanje po žrtvama a ne pisanje o tome.
Pljuvanje po žrtvama je i to što je dvadeset godina posli rata vukovar osta grad bijede. Za to siguro nismo krivi ni ja ni oni koje ti smatraš pljuvačima nego oni koje je izmislija i instalira tuđman i njegova klika.

,,

Tko je glasao

Tomy82, U onom momentu kad se

Tomy82,

U onom momentu kad se kod skupljanja političkih bodova, neko služi žrvama jedne agresije, je pljuvanje po njima.

Čudno je još i to da se u vrijeme crkvenih blagdana pljuje po vjernicima, a u vrijeme bilo koje godišnjice stradanja Hrvata, kopa po ranama.

Čak se i razumjevanje nalazi za agresora, jel je navodno neko provociral taj njegov barbarski čin.

Šta su ostale stranke i politički čelnici tih istih u saboru nešto poduzeli za vrijeme agresije na Vukovar?

Tko je glasao

da nadodan

uje na vatru.. brzs konacno ta "elitna tudmanova vrhuska" dozvoli da svi cujemo..

Posebno žestoka u osudi Zovkovog priloga bila je urednica i voditeljica HTV-ovog Dnevnika 3, Sandra Križanec koja je isticala kako je novinar takvim prilogom uvrijedio sve Vukovarce i branitelje. Paradoksalno, isti ti branitelji i logoraši iz Vukovara morali su stati u obranu novinara zahtijevajući svoje pravo na istinu o ratu u Vukovaru.

Osim toga, prilog novinara Zovka prenijeli su svi mediji u Hrvatskoj i šire. Umjesto da se prione radu na nastavku te priče te njezinoj daljnjoj analizi, na Prisavlju je napravljeno sve da se ista što prije zataška. Time je nanesena nemjerljiva šteta HRT-u koji je i ovoga puta podlegao pritiscima onih koji su aktivni u trenutnoj kampanji za parlamentarne izbore u prosincu. Uzmemo li u obzir činjenicu da vladajuća stranka temelji svoju kampanju na evociranju lika i djela bivšeg predsjednika Franje Tuđmana, njegove politike i demagogije, kao i činjenicu da je njegov sin Miroslav Tuđman, koji je novinaru zaprijetio tužbom, jedan od kandidata na listi te iste stranke na ovim izborima, jasno je da čitava priča dobiva malo širi politički kontekst.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/vukovarski-branitelji-razocarani-atak...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Oduvijek je bila nepoznanica

Oduvijek je bila nepoznanica sto je neprijatelju uopce trebao Vukovar.
Ako ovih dana nije jasnije i vidljivije cemu, kako i zasto, onda ne znam kada ce.
Ljudi ne kuze bestijalnost provedbe agresije na Hrvatsku pa i Vukovar.
JNA je na Vukovar slala rezerviste skupljane iz Vojvodine, Lale, Rebela, ... pa ljudi JNA je slala ljude mentaliteta jednog Rebela. Sustav rezervnog sastava i popunjavanja iskoristili su za ciscenje Vojvodine. Zato je trebala bitka za Vukovar. Zato je trebala toliko trajati.
JNA je tada jos uvijek nehomogena i nedovoljno pod kontrolom Srbije. Vukovar je cistiliste JNA u tom smislu. Nakon bitke smjenjuju se nepouzdani JNA oficiri i postavlja i uspostavlja prava srpska vojska. To je i tome je sluzio Vukovar.
Ovi sto bi tri dana pomagali Vukovaru, a sutra zamjerali sto se uopce ratovalo, ... ne daj Boze da ti osjete stvarnu bol i patnju, eto to te Boze molim samo da ih ne slusam.
Ma salim se mogu ja to slusati i navikao sam.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci