Tagovi

Smije li uopće SDP govoriti o nacionalnim pitanjima?

Na mojoj uobičajenoj subotnjoj jutarnjoj kavi prelistao sam novine i došao do Butkovićeve kolumne u Jutarnjem u kojoj kaže (između ostalog) i slijedeće:

Ovdje, međutim, valja reći da navodno SDP-ovo skretanje udesno nipošto nije nova pojava. Još prije nego što se Račan bio razbolio, SDP je angažirao generala Kotromanovića i aktivirao Savjet za branitelje, što je u ono vrijeme izazvalo opravdan zazor većeg dijela hrvatske javnosti.
Sadašnja Milanovićeva izjava o Gotovini samo je na tragu takvog djelovanja SDP-a, kojem očito jest cilj da razbije imidž jugokomunističke stranke.
Problem je, međutim, u tome što kod središnjih birača i birača ljevice SDP već dugo nije operećen takvim imidžem, a sam Milanović tvrdi da ga birači desnice ne zanimaju.
Dapače, sasvim je moguće da koketiranjem s radikalnim nacionalizom i sentimentima ljudi vezanih bilo uz Gotovinu, bilo uz ustaštvo, Zoran Milanović odbije dio svojih prirodnih birača, koje je mobilizirao vrlo dobrim vođenjem stranke u prva dva mjeseca svoga mandata.

Zoran Milanović
No, Milanovićeve izjave o ustašama i generalu Gotovini zapravo su problem manjeg ranga od njegove izjave o NATO-u.
Predsjednik SDP-a rekao je, podsjetimo, da bi se u Hrvatskoj trebao provesti referendum o ulasku u NATO, iako hrvatski Ustav takvo što ne zahtijeva.
Bilo bi posve legitimno da se SDP suprotstavlja ulasku u NATO; riječ je, ionako, o još neosvojenom političkom prostoru, koji treba artikulirati, i u kojem se mogu prepoznati mnogi hrvatski birači.
Međutim, posve je nelegitimno da se SDP načelno zalaže za ulazak u NATO, a da istodobno traži referendum koji bi, ustvari, bitno prolongirao proces učlanjenja Hrvatske u tu organizaciju. Krajnje je nevjerodostojno načelno biti za NATO, a istodobno građanima nuditi opciju koja zapravo značajno otežava ulazak u NATO. (jutarnji)

Ono što je Butković htio reći (a u samoj kolumni ima i eksplicitnijih primjera) je da slobodno govoreći o nacionalnim temama (ustaštvu, domovinskom ratu, a očigledno i NATOu) Milanović navodno “koketira” s radikalnim desnim stavovima. No nije Butković jedini u takvoj dijagnozi, dobar dio ovog stava i reakcija proizašao je iz prošlotjednog intervjua kojeg je Milanović dao H-Alteru (inače, relativno solidnom alternativnom web portalu):

Jedna od SDP-ovih konstanti u zadnja dva desetljeća je da neoprostivo petlja oko fašizma i antifašizma. Ljubo Jurčić je izazvao lavinu kritika pričom o ujacima ustašama.
Zar je trebao u svakom trenutku imati đokera u rukavu i isticati da mu je otac bio u partizanima? Odgovorio je na izravno pitanje, a svoje ujake ne možete birati. Za sebe mogu reći da sam sretan što su moji ujaci bili u partizanima, i to na osnovu osobnog izbora, ali ne osuđujem nekoga tko je očito bio u zabludi vjerujući da je NDH bila hrvatska država i da se bori za nju. (h-alter)

A o istoj temi je pisao i drugifilm, tj. njihov kolumnista Tomislav Klauški, (drugifilm je web portal koji je javno deklarirao potporu HNSu):

Da parafraziramo Slavka Goldsteina koji se nakon Jurčićeva desničarenja pitao zašto ne bi glasovao za Sanadera, možemo reći zašto bi - nakon svega izrečenog - netko glasao za SDP, a ne HDZ, HSP ili nekog još goreg. Jer situacija sigurno neće biti obrnuta. Nitko se neće upitati zašto bi glasao za HDZ, kad može za SDP. Ako već dijele iste vrijednosti, HDZ je barem autentičniji.

Notorna je zabluda da hrvatska ljevica, bez obzira radi li se o SDP-u, HNS-u ili nekom drugom, može osvojiti dio desnog biračkog tijela. A još manje da to može učiniti na klasičnim desničarskim temama, poput ustaša, branitelja ili Domovinskog rata. Milanović je nedavno rekao kako je njegov SDP stranka birača ljevice i svih normalnih ljudi. Pa zašto onda ne nastoji pridobiti normalne ljude normalnim temama? (drugifilm)

No kao jedan od malo bizarnijih primjera desničarenja SDPa (i poglavito njegovog predsjednika Zorana Milanovića) je slijedeća rečenica:

SDP će u Sinju na ovogodišnjoj Alki biti najzastupljeniji od svih političkih stranaka: glavni odbor stranke stiže na Alku, a dolazak je najavilo više od 200 stranačkih dužnosnika i članova za koje lokalni SDP-ovci spremaju arambaše, uštipke i pršut. (jutarnji)

Ako ste primjetili, SDP je jedna od rijetkih stranka koja u svojem imenu ne sadrži nacionalni predznak, a zbog svojeg nasljeđa partije iz koje se transformirala i tradicionalnih podjela da ljevica govori o radništvu i socijali, dok desnica govori o obitelji i nacionalnome, SDP nikada u stvari i nije progovarao o nacionalnim temama. Promjenama u vrhu SDPa i dolaskom Milanovića kao osobe koja je stasala u razdoblju nakon raspada jugoslavije, te nadolazećom generacijom političara koja nije više opterećena hipotekom prošlog državnog uređenja odjednom se otvorio prostor za hrvatske teme, pa stoga nije niti čudo da su i Ljubo Jurčić i Zoran Milanović ispreskakani pitanjima, a odgovori koje su dali nisu privukli pažnju samo zato jer su zanimljivi i provokativni, nego i zato što je odjednom lijeva strana političkog spektra progovorila o temama o kojima 17 godina nije rekla niti riječi.

Ljubo Jurčić je hercegovac, a Zoran Milanović Sinjanin, obojca dakle dolaze iz krajeva koji su tradicionalno nacionalno osvješćeni i očekuju se da imaju čvrste stavove o nacionalnome. Ono što bih ja vas sada pitao je kako bi vi odgovorili na ista pitanja? Što je ispravan odgovor? Svi mi znamo što su politički konkretni odgovori; uvijek birajmo partizane ali se malo ogradimo od sustava koji je iz partizanskog pokreta proizašao. No što s onima koji su tijekom drugog svjetskog rata živjeli u urbanim sredinama, primjerice u Zagrebu, ili pak u nekim okupiranim područjima hrvatske, recimo Slavoniji? Što vaši djedovi i bake imaju za reći o ustašama i partizanima i koji je ispravni odgovor?

Čisto da bude jasno, s tim razdobljem nemam apsolutno nikakvih doticaja, a po najboljim saznanjima koje imam, moja obitelj nije bila povezana niti s jednom niti s drugom stranom, oni su te godine proveli radeći isto ono što i velika većina drugih - a to je čisto preživljavanje. No i to preživljavanje nikako ne znači da o onome što se zbivalo oko njih nisu imali svoje mišljenje; neovisno o tome koje se od tih mišljenja nakon rata pokazalo kao ispravno (ili možda bolje rečeno “oportuno”). Zašto je onda problem što je jedan od Jurčićevih ujaka bio ustaša, dok mu je otac bio partizan? Što to saziva sablazan u toj činjenici znajući da Ljubo Jurčić (niti Zoran Milanović, ako smo već na tome) nije mogao birati ni svoje roditelje ili rodbinu, a još manje utjecati na njihove odluke donešene prije 70ak godina?

Da li bi bilo bolje da se i Jurčić i Milanović uredno drže školske fraze o tome kako je država sazdana na antifašizmu, ili da daju iskreni odgovor na ono što su ih novinari pitali? Da li Jurčićev ujak (ili pak otac) utječe na njegovo socijaldemokratsko opredjeljenje danas?

Ili, ako ćemo malo o Milanoviću, zašto je posjet rodnome gradu u doba sinjske alke desničarenje? Sinj se nalazi u devetoj izbornoj jedinici u kojoj je tradicionalno SDP loše prolazio i u čemu je problem ako je napokon i SDP počeo tamo tražiti svoje istomišljenike, i to u gradu u kojem je rođen SDPov predsjednik i koji ima SDPovog gradonačelnika.

Nije mi nadalje jasno zašto je progovaranje o braniteljima i njihovim problemima desničarenje? Oko pola milijuna branitelja (što pravih, što lažnih) polaže pravo na tu titulu i samim time čine jednu od najvećih grupacija u našoj državi, zašto SDP ne bi smio govoriti o tome, ili ako je već progovorio zašto bi sama ta činjenica bila (radikalno) desničarenje.

I posljednje, da se vratimo na gore spomenutog Butkovića, u čemu je problem da kada se radi o nacionalnim pitanjima poput pristupanja NATOu, u čemu je problem da se podrška političkoj odluci testira na referendumu? Referendum je jedno od iznimno dobrih sredstava iskazivanja mišljenja nacije, i unatoč tome što je on ugrađen u same temelje naše države do današnjeg dana ga nismo imali prilike upotrijebiti. Nekako mislim da u zemlji koja se još uvijek oporavlja od nasljeđa rata, koja je nacionalnim sukobima opterećena mnogo stoljeća unazad, da je referendum o pristupanju NATOu kao vojno-političkom sustavu sasvim primjeren. Čemu strah od referenduma, tko se referenduma boji?

I Milanović i SDP dobro znaju da govoreći o ustašama i partizanima, Gotovini i braniteljima neće pridobiti vjerojatno niti jedan “desni” glas, no to nikako ne znači da o tim temama ne smiju govoriti, a još manje to znači da samim time što su o tome progovorili da su “desničarili”.

No, najtužnije je u stvari to što mi i dalje govorimo o stvarima koje su se davno dogodile, i na čiji rasplet nemamo više mogućnosti utjecati, umjesto da se koncentriramo na teme koje će nam pomoći da ova zemlja postane jedno uređenije i sretnije mjesto u skoroj budućnosti.

Što vi mislite? Da li SDP desničari (i ako da, u čemu se to desničarenje sastoji), ili se desnica samo čini ugroženom jer je netko progovorio o temama na koje su dosada imali monopol? Ili još bolje, ako su pitanja “desna”, da li su takvi i odgovori?

Komentari

Aktualni dodaci o

Aktualni dodaci o nacionalnome - Milanović i razni drugi hodaju po minskom polju koje mjenja rasporede i odnosi žrtve.

Da bi se zlo nacionalizma svelo na EU i već domaće dosegnute standarde, bar nove minimume, veoma je aktualno i područje Šibenika, a to uključuje i Knin, Drniš i šire, i po sukobima na ljevici i po udarnim evropskim pitanjima.

Obzirom da je od geneze pa sve dalje Šibenik ne samo hrvatski nego i općeniti grad prožimanja, značajni do svjetski specifičan doprinos tom općem su dale i daju talijanska, turska i srpska ideja i praksa, sada sve i evropska, i s time povezane domaće snage.

Npr. talijanska specifičnost su razne impozantne građevine kojih nigdje nema, npr. putevi kroz grad od mora do kula na vrh grada i bunkeri sa strane prema Drnišu i Kninu. A i ono što spominje Ivo Brešan, dalekog talijanskog podrijetla. A sada i značajna druga strana II svjetskog rata, udruženo sa srpskom i moderirano od Evrope. I turski dio je aktiviran, od Tuđmanovih hrvatskih vojskovođa u turskoj vojsci i kulturi se proširilo dalje.

Obzirom da je definitivno nedozvoljen govor o udjelu hrvatske pučke i katoličke tradicije u otporu fažizmu i savezu sa boljševizvom, što je naravno platforma za nacionalizam one najgore vrste, u ispravnom evropskom novogoru su izvjesni talijanski čelnik za II svjetskog rata te orjunaška suradnja i specifične srpske snage i sljedbe (Đujić) takvih u u radobljima ovih ratova one dragocijene snage mosta među razdobljima. Činjenica da je to područje apsolutni evropski vrh po učešću u bitkama protiv nekih drugih strana i još više po broju poginulih, uključujući da i jednog i drugog u čuvenim bitkama Neretva i Sutjeska i drugdje ima bitno više nego cijela Srbija, Italija i svi Srbi i Talijani Dalmacije i Jadrana pa i Trsta, to među frakcijama ljevice i ostalog, pa i hrvatske, izaziva izvjesne škripe.

Škripe će se teško rješiti. Nakon fojbi je pojačan ofenziva na te sporne hrvatske oružane i zapaljive strane, koje hrane nacionalizam. Evropski moderirano taj izvjesni talijanski čelnik iz II svjestkog rata general Mario Rotta je skoro pa humanist u teškim razdobljima, njegovi srpski saveznici ključni borci da zlo jednoumlja ne prevlada a i očuvani turski minaret u Drnišu i slično su s time povezani i aktualizirani. Na samo korak smo do toga da je i Pavelić tu imao nekih mudrih strana, kad je potpisao da je to Italija, a Supilo, Trumbić i sve prije su budale. Teško se je tu harmionično uskladiti, ali obzirom da je predsjednik države rekao da je sve usklađeno i sve elitne snage najbolje je uzeti tako, ne nasjedati i onako delikatnim pojedincima i rasporedima (npr. ulogu Budiše oko toga preuzeo je Ivan Ninić a u Srbiji i među Srbima općenito preminuli Milan Babić, jer su i đinđićevci odavno evropska strana).

Tko je glasao

IVKOŠIĆ BRANI MILANOVIĆA

IVKOŠIĆ BRANI MILANOVIĆA I JURČIĆA!

12.07.2007 19:00
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA
Ekonomija ili laži
Autor Milan Ivkošić
Zašto bi Jurčić kao pučkoškolac morao objašnjavati kako je i kome što rekao o ocu i ujacima!? Ta infantilizacija jednog stručnjaka u duhu je općeg podjetinjavanja javnosti s pomoću koje ju političari zavode nudeći joj mitove. Bio to Jurčić ili tko drugi, Hrvatskoj će boljitak donijeti samo onaj tko napokon političke mitove i laži zamijeni pozitivnim ekonomskim činjenicama.

09.08.2007 16:43
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA
Joint kao sudbina
Autor Milan Ivkošić
Nije bilo nijednog bitnog razloga zbog kojih se predsjednik SDP-a ovih dana trebao naći na udaru lijevo-liberalnih kritičara, ali razlozi zbog kojih se našao pokazuju kako je za te kritičare bitna jedino ideološka identifikacija. I to u inačici koja je još u komunističkoj Jugoslaviji nazvana rock-staljinizmom, a u demokraciji je počelo hvastanje kako se kroz brkove toga staljinizma dimio joint.

Tko je glasao

Hehe, to ti je kao kad je

Hehe, to ti je kao kad je nakon prvog kruga predsjedničkih izbora 2000-e Tomislav Merčep pozvao svoje glasače da u drugom glasaju za Budišu, pa je Budiša na moje uši rekao: Samo mi je još falilo da me on ide podržavati.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Iako je model isti, pojava i

Iako je model isti, pojava i rezultat imaju razlike.

Dok tada takva Merčepova podrška prilično jasno funkcionira i vjerojatno se jasno može uklopiti u rušenje Budiše, ovdje ne mora biti tako.

Ivkošić je toliko dugo na sceni da je vjerojatno jasno da je to pojava za sva vremena i sve manipulacije, ono što ne prolazi ni u Imotskome. Tako bi i rezultat mogao biti obrnuto, više onih koji kažu kad se Ivkošić opet ubacuju gdje mu nije mjesto sigurno mulja, naravno protiv Milanovića. Kako global reakcija ima takav eho, toj još više kad se je i ta ikona vjerodostojnosti uključila. i u vezi spominjanog Budiše, svoga bivšeg prijatelja, je bio dugo angažiran, pa je usporedba još lakša.

Tko je glasao

A kad Budiša nije izabran,

A kad Budiša nije izabran, išlo se korak dalje da ga se ukopa. Javio se Munib Suljić iz remetinečkog pritvora ministru (Račanovom kumu) Stjepanu Ivaniševiću i kazao da je dobio od Jože Manolića i Josipa Perkovića zadatak da ubije Budišu. Čini mi se, da je Budiša tu udicu progutao (nisam siguran, pa ako ovo čita il mu netko javi, unaprijed se ispričavam ako sam pogriješio). Bila je to Perkovićeva klasična udica. Prema mojim svjedocima, Munib Suljić je prethodno zvao na Kuniščak 8bivše sjedište HIS-a, sada SOA-e) i tražio Perkovića. Javila se tajnica i pitala starijeg ili mlađeg. Kasnije je ta tajnica dobila nogu jer navodno nije smjela odati da oni tamo uopće rade, a zapravo uklonjena je kao neugodni svjedok.
U posjedu sam neslužbenog dokumenta vezanog za istražni postupak u slučaju Pakračka Poljana iz 1992. koji je označen tajnim. Pa evo tek nekoliko rečenica vezano za ubojstvo Marine Nujić-Zoričić:

03. 11. 1991. po naređenju M.T. i T.Z., M. I. i R.S. su na groblju Mirogoj uhitili Zoričić-Nujić Inu zvanu Marina, odveli ju na Velesajam gdje ju je saslušavao P. Đ., a nakon toga vozili je R. S. i S. M. u Pakračku Poljanu gdje ju je na putu do od štaba njihove jedinice do mjesta Janja Lipa, J. A. ubio.
Valja napomenuti da je motiv za ovo ubojstvo bila priča kako je Josip Perković dao Zoričić Marini pištolj da ubije M. T.

I kad sam ja nakon što me u rujnu 1999. napao Munib Suljić tvrdio da je taj napad povezan s Josipom Perkovićem jer je neposredno što je fizički nasrnuo na mene rekao "a o Perkoviću si govorio u Latinici, p.t.m... N...... ćeš!", nitko to nije uzimao za ozbiljno.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

S jedne strane treba uzeti u

S jedne strane treba uzeti u obzir da je Milanović novo lice i interesantan, još u dobroj mjeri nepoznanica za širu javnost i opravdan je interes medija za njega i stavove koje ima. Zato mu i postavljaju pitanja koja na prvi pogled izgledaju bezvezna i manje aktualna. Naravno, u staroj maniri, izjave se onda naglašavaju ili izvlače iz konteksta ne bi li se stvorila napetost i povećao interes, a time i čitanost.

S druge pak strane, Milanović je krajnje otvoren za medije i nema teme koju će odšutiti. Ako, nema stav ili do sada nije o nečemu previše razmišljao, to će i reći. To je potom nepresušno vrelo za razne konstrukcije raznih.

S treće strane, ne treba zanemariti činjenicu da je njegova i rastuća popularnost SDP-a crvena krpa za HDZ, ali i druge stranke opozicije. Mnogima su pokupili glasove i sad ovi ne znaju što bi pa se, umjesto radu, okreću kompromitaciji SDP-a preko Milanovića. Najočitiji je Čačić, no zna se koji su njegovi motivi.

Četvrto, mediji su postali nešto ovisniji o HDZ-u. Ne treba minorizirati utjecaj smanjenja PDV-a koji se nije odrazio na cijenu novina i tako vlasnicima omogućio ekstra profit od cca 300 milijuna kuna.
Nije teško zamisliti, pogotovo njima, situaciju u kojoj Sanader, ničim izazvan (možda jedino nezadovoljan pisanjem medija), jednog dana kaže "MI smo PDV smanjili da bi građanima novine bile jeftinije. Budući da nakladnici nisu smanjili cijenu tiska, poništavamo odluku".

To znači da nakladnicima drži mač nad glavom i može ih globiti s 300 milijunčića "kad mu se digne". Zato bar neki nakladnici će sigurno voditi računa što i kako pišu. Ovo je dodatno činjenici da oni doslovno plaćaju neke novinare da pišu protiv SDP-a. To se u kuloarima zna od ranije.

Prema tome, da ne budem predug, u najnovijim razglabanjima o SDP-ovom skretanju udesno ima svega pomalo, a najmanje toga da bi to bila istina. Najnovije Milanovićeve izjave, osim što su razumljive i ljudske, sigurno imaju za cilj pokazati da za SDP nema tabu tema, da je SDP i nacionalno osjetljiv, te da nacionalne teme nisu rezervirane samo za desnicu.

A ako k tome SDP dobije još koji glas, nije zgoreg. Svaki se glas broji.

B-52

Tko je glasao

Sve se ja to slažem. I

Sve se ja to slažem. I nisam posebno obraćao pažnju na položaj
Mire Lace u SDP-u dok je Račan bio živ. Bandić je priglio razno-razne mutne tipove, uključujući i Nenada Ivankovića i Lacu. Račan mu se nije suprotstavljao. Perverzno je bilo da Laco bude u SDP-u jer je s Račanom trgovao oko Norca. Ali dobro, to je bio Račan. Milanović je navodno drugačiji. Moguće je da Milanović odstrani Lacu kao što je Sanader odstranio Glavaša. Nemojte me sad tražiti dokaze o Laci. Ponavljam, vidjet ćete što će napraviti po tom pitanju oni kojima sad smeta Milanović.
Poznajem ja istinskih branitelja u SDP-u koji su sad marginalizirani upravo zbog takvih kao što je Laco. Hajde ako ih je marginalizirao Račan jer se bojao Lace i ekipe s Rive, hajde što ih sad previše ne ističe Milanović (tek je postao predsjednik, možda ih ne poznaje), ali ako Laco i njegova ekipa prevladaju u SDP-u, bit će to tragičnije po tu stranku nego što sad neskloni Milanoviću predviđaju.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

...ali ako Laco i njegova

...ali ako Laco i njegova ekipa prevladaju u SDP-u, bit će to tragičnije po tu stranku nego što sad neskloni Milanoviću predviđaju.

A znaš li ti da li je uopće Laco u SDP-u i što čovjek radi?

Ja znam za Kotromanovića na Ibleru (predsjednik Savjeta za branitelje) i Kalinića kod Bandića gdje je neki pročelnik, vjerojatno uključuje pitanja branitelja. Ima kod Bandića kojekakvih likova, ali da li u gradskoj upravi ili stranci? I Ivanković je kod njega ali nije u SDP-u.

E sad, za Lacu ne znam što je, da li je uopće član. A ne znam ni koja bi to njegova ekipa bila da prevladaju u stranci i kako. Znaš, ono da imaš ekipu podrazumijeva da si ti šef, pa kome je to u SDP-u Laco. I kakav bi to juriš bio iz grada na Ibler? I zašto.

Nategnuto je to. Daj malo pojasni za nas široke narodne mase.

B-52

Tko je glasao

Miro Laco stoji iza


Miro Laco stoji iza Suljemana Tihića i gleda u Milana Bandića

Branitelji i Domovinski rat
..
Predsjednik: stožerni brigadir Ante Kotromanović
...
Članovi: Davorko Vidović, Tonino Picula, Ivica Pančić, Mijo Kulić, Branko Šalamon, Zdravko Žuvela, Josip Kukuljan, Miro Laco, Mili Miloš, Marijan Mužinić, Dražen Jakopec, Svetko Šarić
sdp.hr

Mirko Ljubičić Šveps: Prebila me automafija
...
Mirko Ljubičić Šveps javnosti je poznat po tome što je 2001. pomogao Račanovoj Vladi da na miran način privede generala Norca na suđenje u Rijeci. Dok se Norac skrivao na nepoznatom skrovištu, a u Splitu se održavale masovne demonstracije, Šveps i još nekoliko ljudi posredovali su između Norca i Račanove Vlade te dogovorili mirnu predaju.
Kontakt s Račanom omogućio mu je Milan Bandić, kod kojega i danas, u Uredu za branitelje, rade još dvojica Norčevih i Švepsovih prijatelja, Miodrag Demo i Miro Laco. Demu smo danas zatekli u posjetu Švepsu u Klinici za traumatologiju.
Šveps je bio protagonist i u aferi Granić-Delonga-Bago, kada je na vrijeme upozorio Matu Granića da policija i USKOK, zbog sumnje na korupciju, prisluškuju Granićeve poslovne dogovore na Mirogoju.
...
T. K., Jutarnji.hr/45 lines

Drugi snažan stup gradonačelnikove čvrste konstrukcije jest braniteljsko-invalidska populacija. Toj se nedodirljivoj društvenoj kategoriji Bandić počeo približavati u drugoj polovici devedesetih godina, kad je stupio u prisne odnose s generalom Mirkom Norcem, te Norčevim najboljim prijateljima – pukovnicima Mirom Lacom i Mirkom Ljubičićem. Norac je bio najdraži gost na svim Bandićevim proslavama i zabavama, a Bandić mu je – prije nego što je alkarski vojvoda spremljen iza rešetaka i osuđen na dvanaest godina robije zbog ubijanja srpskih civila u Gospiću 1991. godine - uzvraćao posjećujući Sinjsku alku. Laco je zatim uhljebljen u Gradskom poglavarstvu, a pridružen mu je i umirovljeni brigadir Miodrag Demo, bivši pripadnik Druge gardijske brigade i Prvog hrvatskog gardijskog zdruga: njih su dvojica – s pripadajućim milijunima kuna za braniteljske i invalidske udruge – Bandićev štit prema eventualnim nasrtajima iz onih boračkih i stradalničkih krugova što su pod kontrolom HDZ-a i Jadranke Kosor.
O tome koliko je Miro Laco značajan u Bandićevoj kadrovskoj mreži svjedoči i činjenica da je nedavno postao članom Izvršnog odbora SDP-a u Zagrebu, s tim da su mu u gradonačelnikovu osobnom troumljenju protukandidati bili umirovljeni generali Damir Krstičević i Tihomir Blaškić. Neće, naravno, ni njih dvojica ostati zakinutima: Bandić će se već potruditi da kompjuterske tvrtke u kojima rade Krstičević i Blaškić dobiju dovoljno unosnih gradskih poslova. Kolač je, jednostavno, toliko velik da u nj može zagristi svatko koga valja zadužiti, a generali su kategorija s kojom je unosno biti dobar i koja uvijek može biti branom povezivanju Bandićeve pripadnosti Račanovoj partiji s manjkom patriotizma: prakticiranje rodoljublja element je bez kojeg će još dugo biti nezamisliv iole ozbiljniji populizam u ovoj zemlji i ambiciozni gradonačelnik to dobro zna.
Ivica Đikić, Feral Tribune

U nastavku suđenja »gospićkoj skupini« na Županijskom sudu u Rijeci u petak je svjedočio Miro Laco, koji je 1991. iz Centra za obuku specijalne policije u Lučkom došao u Gospić zajedno s Mirkom Norcem i Brankom Škarom kako bi organizirali obranu.
Vjesnik

NEUSPIO POSJET REMETINCU
...
Haag zabranio Pukaniću da posjeti Norca.
...
Miro Laco, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, bivši SIS-ovac i bliski prijatelj Mirka Norca, odlučio je nedavno posjetiti Norca u remetinečkom zatvoru. No, zajedno s Lacom u posjet Norcu poželio je i šef zagrebačkog tjednika "Nacionala" Ivo Pukanić. Sekretarijat Haškog suda je, doznaje "Globus", dopustio Laci da posjeti Norca u Remetincu, ali je Pukanićev zahtjev odbijen. Pukaniću je službenim putem objašnjeno da Norca može posjetiti samo ako su u rodbinskoj ili bliskoj prijateljskoj vezi te ako se Pukanić obveže da o svom susretu s Norcem neće objaviti ni retka u "Nacionalu". Nakon toga Norca je posjetio Miodrag Demo, brigadir HV-a i načelnik zagrebačkog Odjela za branitelje.
Mladen Pleše, Globus

26. travnja - Bivši ravnatelj Protuobavještajne agencije (POA) Franjo Turek odbacio je pred istražnom sutkinjom zagrebačkoga Županijskog suda optužbu tužiteljstva da je neovlašteno snimao i prisluškivao.
Tureka je saslušala istražna sutkinja Erna Dražančić u sklopu istražnih radnji koje je predložilo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo. Ono bivšeg ravnatelja POA-e sumnjiči da je kao službena osoba počinio kazneno djelo neovlaštenog snimanja ili prisluškivanja.
Pravdajući se obvezom čuvanja državne tajne, Turekov branitelj Veljko Miljević nije želio govoriti o pojedinostima Turekova iskaza istražnoj sutkinji ni otkriti za što ga se konkretno sumnjiči. Naime, postupak protiv Tureka proglašen je tajnim, pa tako nije poznato ni koliko će još svjedoka istražna sutkinja saslušati. Prema pisanju medija, Tureka se tereti da je na odobrenje Vrhovnog suda za prisluškivanje umirovljenog pukovnika Mire Lace dopisao telefonske brojeve još nekih osoba (Ante Kotromanovića..., sve vezano uz potragu za Antom Gotovinom, op. ž.p.). Za neovlašteno snimanje i prisluškivanje koje počini službena osoba moguća je zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine.
HRT

Prestali ste biti i član Viteškog alkarskog društva?
- Jedva su dočekali izbaciti me. Smetao sam im. Inače je u VAD-u bila praksa da se drže zatvorena vrata istinskim ratnicima poput Mira Lace, Dražena Ćurkovića, Ante Podruga, Nina Pupića, Smolje, Marića, Pipine i sličnih. Alkarska vrhuška okružila se sebi sličnima, ljudima koji su nastojali pobjeći što dalje od rata i ratišta.
Ante Kotromanović u Slobodnoj Dalmaciji po povratku iz posjeta Anti Gotovini

Nas ne zanima ni HDZ ni komunisti, a garantiram vam da je Miro Laco najperspektivniji hrvatski političar.
...
ŠPIJUNSKI KRUGOVI
...
I netom što je njegov prijatelj izgovorio ove riječi, našem stolu prišao je Laco, koji je na prosvjedni skup došao u pratnji nekolicine svojih prijatelja iz špijunskih krugova: osim spomenutog tipa, Lacu su stalno okruživali autori čuvene Predstavke djelatnika SIS-a Nikola Krišto, Antonio Lekić i Ivan Drviš.
- Rado bismo mi s vama pričali, ali sad smo ponovno u službi i ne smijemo ništa govoriti za novine - rekao je Lekić. Za razliku od njega, Laco je bio razgovorljiv: pričao je o svom ratnom putu čiji se dobar dio odnosi na Gospić tokom najtežih ratnih dana; pripovijedao je o svom prijateljstvu s Mirkom Norcem što datira iz djetinjstva u Otoku kod Sinja, a demantirao je i napise o tome da postaje novi šef SIS-a.
- Nemam ja ništa s organizacijom ovog skupa - kaže Laco - ali mislim da u svemu ovome nema ništa sporno i ništa nelegalno. Ovo je oblik demokratskog pritiska, a ja se apsolutno ograđujem od svih pokušaja politizacije ovakvih okupljanja.
- Kako se ograđujete od politizacije kad se ovdje žestoko napadala aktualna vlast i koncept suradnje s Haaškim sudom?
- Mi želimo biti partneri novoj vladi i svjesni smo situacije u kojoj se zemlja nalazi, no mislim da je pogrešan ovako ponizan odnos spram Haaškog suda i potpuno marginaliziranje domaćeg pravosuđa. Inače, ja sam apsolutno protiv onoga što govore neki ljudi na ovim skupovima i protiv sam same njihove pojave na skupovima. Njihova pojava automatski dezavuira prosvjede - kaže on i dodaje da skupovi, bar što se njega tiče, nemaju nikakve veze s HDZ-om. La0co govori da izjave pojedinih čelnika udruga - onih čelnika koji su, ponajprije materijalno, povezani s bivšim režimom - kompromitiraju sve branitelje i njihove zahtjeve. On, također, ne prihvaća tezu da se u obrambenom ratu nije mogao počiniti zločin, ali Račanovoj vladi zamjera neiskrenost.
- Treba otvoreno reći što nas čeka u vezi s Haagom i kakva je naša pozicija. Tako će se na najbolji način utišati ovi huškači i ksenofobi. Ja sam samo protiv toga da se ljudi proglašavaju ratnim zločincima bez optužnica i da se potpuno marginalizira hrvatsko pravosuđe.
- Da ste ovako govorili s balkona na trgu, vjerojatno biste se proveli kao ministar Pančić. No, budući da ste ratovali u Gospiću, recite mi tko je presudio desecima građana srpske nacionalnosti kojima se izgubio svaki trag?
- Ja sam stalno bio na prvoj liniji obrane i zaista ne znam ništa o masovnim ubojstvima u Gospiću. Ako je toga bilo, neka sud to utvrdi.
- A ako je u tome sudjelovao vaš prijatelj Mirko Norac...
- U to ne vjerujem! Norac je ispao žrtvom sukoba dviju različitih političkih koncepcija. Postojala je podjela na Šuškovu struju i na suprotnu opciju.
- Norac je pripadao Šuškovoj struji?
- Da! Njega se zbog toga željelo smijeniti, ali je u gradu skupljeno tri tisuće potpisa protiv njegove smjene.
- Tko ga je želio smijeniti?
- Manolićeva struja. Oni su htjeli za zapovjednika obrane postaviti liječnika Dražena Jurkovića što je bilo potpuno suludo - veli Miro Laco i dodaje da samo zna kako je general Norac bio apsolutni autoritet među vojnicima.
Miro Laco u razgovoru s Ivicom Đikićem u Gospiću za prosvjeda protiv rada haaških istražitelja, travanj 2004

Ja sam, nažalost, vidjela nekoliko stranica gdje Markica Rebić osobno piše kako sam ja sjedila u birtiji zajedno s Mirom Lacom.
Čak je video zapisom evidentiran naš sastanak. Ja sam umrla od smijeha. Miro Laco je moj dugogodišnji prijatelj, njega i druge upoznala sam u ratu jer sam bila ratni reporter. Neka prijateljstva su se produžila.
I sad zamisli taj trud SIS-a da dolazi neki žbir u birtiju i tajno snima mene i Lacu kako pijemo kavu.
Jasna Babić o prijateljstvu s Mirom Lacom

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Nisi mi baš jasan, dao si

Nisi mi baš jasan, dao si nekoliko članaka koji o Laci pišu. Od svega je jasno da je u SDP-ovom savjetu za branitelje (službene stranice SDP-a), ali ga nisam našao za izvršni odbor u Zagrebu. Pitao sam jednog poznanika koji je tamo, ali mi nije znao reći da li je u izvršnom odboru, čak ni da li je član. Savjeti SDP-a okupljaju i one nestranačke.
Ja ga se iz medija sjećam od onog pisma četvorice SIS-ovaca, pa onda dugo ništa.

Tu iz članaka koje si dao se vide razne izjave i komentari, ali mi je teško naći o kakvom bi se tu grupnom preuzimanju radilo. Pa ako možeš još malo...

Što se stavova o braniteljima tiče, ja isto tvrdim da nismo od HDZ-a ni od bilo koje stranke, pa sam i za to da je umjesto Haaga trebalo na vrijeme suditi naše pravosuđe jer da je, mnogo bi toga drugačije bilo.

Njegov angažman, pa i Kotromanovićev, baš zato što ih se percipira kao desnije samo svjedoči koliko je HDZ promašivao i promašuje s tvrdnjom da su branitelji uz HDZ.
Ako nisi još vidio, moji stavovi o braniteljima su sažeti ovdje.

Dakle, što se Lace tiče, iz ovoga što si naveo još ne vidim neku opasnost od puča bilo koje vrste ili moguće štete za SDP. Vidim dokaz da SDP nije protiv branitelja i još više da branitelji nisu protiv SDP-a i za HDZ.
Ako HDZ može pljuvati i dovoditi u pitanje izvorne SDP-ovce-branitelje zato što su lijevi, to sigurno ne može u slučaju ovih koji su osvjedočeno bili desni.

Sve u svemu, Račanov mudar politički potez. A znaš, ako za bilo koga nešto loše ispliva, za svoja eventualna (ne)djela odgovarat će sam. S time SDP zasigurno ne može i neće imati ništa. SDP ipak nije HDZ.

B-52

Tko je glasao

Jel ti znaš zašto je

Jel ti znaš zašto je Stjepan Grandić bio bitan na suženju "gospićkoj skupini"? Njegov je iskaz teretio Norca da je zapovijedio odvoženje na Lipovu Glavicu civila iz preušićkog pritvora. Laco je osporavao Grandićev iskaz na suđenju u Rijeci. Kako je to mogao, ako je cijelo vrijeme bio na prvoj crti pa nije znao što se događa u gradu?
Ma mislim, baš me briga.
U svakom slučaju za mene i istinske branitelje koje ja znam bolje bi bilo da smo krali, ubijali i mučili. Zvali bi nas desničarima poželjnim SDP-u. Ne bi nas Račan proglasio radikalnim ljevičarima. Ne bi nas sad sumnjičili da podmećemo Milanoviću.
Što se mene tiče, za rješavanje ubojstva Milana Levara najbolje bi bilo da HSP osvoji vlast. Đapića bi barem međunarodna javnost lako uvjerila da to treba učiniti, a i on bi u svojim redovima volio vidjeti ljevičare.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

U svakom slučaju za mene i

U svakom slučaju za mene i istinske branitelje koje ja znam bolje bi bilo da smo krali, ubijali i mučili. Zvali bi nas desničarima poželjnim SDP-u.

Da nisi s ovim malo pretjerao? Od kuda bi bolje bilo da smo krali, ubijali i mučili? I kakve veze ima oko toga SDP?

Ne znam detalje suđenja za Gospić, a još manje zašto je netko bio bitan. Ti ako znaš nešto o tome a da sudu nije bilo poznato, objavi. To bih pozdravio.

Pogotovo u vezi ubojstva Milana Levara. To je prestrašno. Ja vjerujem u najveći dio onoga što je govorio, a prenio je tisak. I vjerujem da je ubojstvo naručeno. Samo ne mogu pomoći istrazi. Nemam saznanja. Ti ako možeš, pomozi. Radi Levara kojeg si poznavao.

Ali sam siguran da SDP u Gospiću nije imao nikakvu ulogu.

B-52

Tko je glasao

Ja sam pomogao istrazi, ali

Ja sam pomogao istrazi, ali me otpilo Mladen Bajić, kojeg je SDP doveo za Glavnog državnog odvjetnika. SDP je imao ulogu u slučaju Gospić preko dvojice članova SDP-ova Savjeta za branitelje: Josipa Kukuljana i Mire Lace. Pitaj Šimu Lučina i Ranka Ostojića!

Vidim da ću morati nastaviti pomoć van Hrvatske ili otići iz zemlje. Druge mi nema.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Ne može stranka imati ulogu

Ne može stranka imati ulogu u događaju od prije 6 godina zato što su neki od aktera prije godinu dana ušli u jedno od stranačkih tijela.

Nemam protiv da problematiziraš pojedine osobe ali stranke ne treba trpati tamo gdje ih nema. Ako bi se pokazalo da je netko od njih počinio nešto nezakonito ili nečasno, vjerujem da bi stranka ispravno odreagirala. Ipak nisu sve iste.

B-52

Tko je glasao

Kog bi htel s tim natjerat

Kog bi htel s tim natjerat na smijanje?

Tko je glasao

U sezi glede dva kljucna

U sezi glede dva kljucna dijela Butkoviceva izlaganja.

1. Dodvoravanje desnici.

Reci istinu, odnosno nesto sto je plod moralnog uvjerenja veceg dijela populacije koja je ukljucena u neko pitanje, tesko da moze biti negativan bod.

Istina, Pukanic-Pavic-ostatak medijske kamarile paktu ne odgovara stavljanje tocke na i po vezi tih pseudovjecnih pitanja, jer se dokida divide et impera djir partizani-ustashe (koja istina bog de facto oduvijek opstoji kao znacajna samo zahvaljujuci medijskim napuhavanjima).

No, rjesavanje tih pitanja kroz krajnje iskren i razumljiv stav ("ne sramim se svojih ujaka i oni su bili samo budale"), te politicko pozicioniranje kojie vise nije u direktnom sukobu sa prilicno znacajnim djelom populacije, znaci okretanje ka novim, vjerovatno znatnobitnijim drustvenim pitanjima. I tu je problem. I tu je potreba za reakcionizmom. Jer neki bi htjeli odrzati status quo koliko ide, pa makar reciklirali istu temu jos koje desetljece, kada ih vise ama bas niko nece smatrat suvislima.

Pa cisto za primjer, usporedimo ovaj napad medijskoga pakta na Milanovica i obranu koja je gotovo jednoglasna medju blogerima na pollitici, ukazuje nam na prilicnu disfunkciju ovih predstavnika javnog mnijenja :-)

2. Sto se tice NATO pakta, opet suluda glupost. SDP se kao jedna razborita stranka moze prema razlicitim pitanjima postaviti na razlicite nacine, pa ih i prepustiti volji gradjana, ako temelj svojeg mandata ne nalazi u sprovedbi tih politika. I opet, to omogucava znatno jasniji fokus i ciscu legitimaciju za rjesavanje pitanja koje opcija smatra primarnima.

Nema vise kruski i jabuka, nema vise ili sve ili nista, stvari se pocinju razlucivati, sto opet ne moze pasati samo politickim birokratama i onima koji bi zeljeli legitimirati krajnje sumjnive stavove na temelju ovog daleko od savrsenog izbornog procesa.

I opet Butkovic po ovome pljuje, a meni se cini da je to krajnje razuman i kvalitetan stav. Sad, mozda se ja i Butkovic razlikujemo samo zbog toga sto on zivi u vili od 5 milijona Eura, a ja ne?

:-P

Tko je glasao

Ma hoće SDP u NATO. Evo

Ma hoće SDP u NATO.

Evo Mirka Ljubičića Švepsa, špijunskog prijatelja Mire Lace (zajedno skrivali Mirka Norca) kako reklamira za SDP NATO:

Zajednica udruga hrvatskih branitelja Zagrebačkog holdinga prošlog je petka organizirala akciju potpore ulasku Hrvatske u NATO, a pridružio im se i sportaš Mirko Filipović. Predstavnici udruge koja okuplja 1400 branitelja održali su i okrugli stol s temom “Hrvatski branitelji i NATO”, a potom je Mirko Filipović velikom broju građana što su se okupili na Trgu bana Jelačića podijelio majice s natpisom “2008 HRVATSKA - NATO”. Jedan od čelnih ljudi Zajednice udruga hrvatskih branitelja holdinga Mirko Ljubičić kaže kako bi se i branitelji trebali angažirati i podržati uključivanje Hrvatske u NATO.
“Branitelji, kao i veliki dio hrvatske javnosti nisu posve upućeni u to što je zapravo NATO. Zato ćemo pokušati građane bolje uputiti u tu tematiku i objasniti da će ulaskom u NATO Hrvatska postati sigurna zemlja i bitno smanjiti troškove obrane”, rekao je Ljubičić koji upravo piše magistarski rad o priključenju Hrvatske NATO-u.
Nacional

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Realno gledajuci, ako se

Realno gledajuci, ako se nadgledanje referenduma prepusti GONGu, Hrvatska ce definitivno zavrsiti u NATOu.

Sto se pak tice SDPa, eventualna prevara biraca po ovome pitanju bila bi znatno ozbiljnija nego sve sto je do sada ucinio HDZ. A to nije mala stvar.

Tko je glasao

Hehe, konacno isplivavaju

Hehe, konacno isplivavaju jasne naznake porijekla Butkoviceve imovine :-)

Sad da se vratimo na medijske objede (sa strane Pukanica, Butkovic-Pavica i ostale obavjestajno-medijske kamarile). Naime, jedna od rijetkih stvari koje moram postovati kod Racana jeste umjestnost u politickoj strategiji. Tu mu kapa dolje.

A mogu primjetiti i da je upravo Racan proturio i Kotromanovica, pa na kraju krajeva i Milanovica na postojece pozicije iliti sto bi Ap reko, Racan drzi sve konce u rukama i sada kada je u grobu, a moglo bi se reci da ih je tek sada primio u ruke, jer se konacno udaljio ostalih stvari u kojima nije bio kvalitetan (prije diletant).

Nu. Vratimo se mi na izjave Milanovica i Jurcica koje smatram jednima od najnaprednijih stvari u novijoj politickoj povjesti. Dakle. Milanovic i Jurcic pruzaju ruku pomirbe mnogima koje je dogmatizirana povijest pobjednika ozbiljno ugrozavala.

Cisto za primjer, poznato je da u Ustashe i Partizane najscesce su isli likovi povedeni prvom ekipom koja bi zavrisla u nekoj zabiti. Dodju prve ustashe, svi nabrijani klinci u ustashe, dodju prvi partizani, svi u partizane.

Ma koji su ****** znali ti mali seljacici u sta se upustaju? Nisu oni imali vremena filozofirat, razvijat politicku svijest, vec su gurnutiposrnuli u rat i radili sta su radili. I sada mi trebamo jedne dizat u nebesa, a druge stigmatizirati?

To me podsjeca na nedavne objede forsirane upravo sa strane najvecih licemjera na Moranu iz foruma mladih kada je javno rekla da se divi nekim Hitlerovim sposobnostima. I sta bi? Svi je napali da morana to ne moze reci. Ma koji ***** ona to ne moze reci? Pa sta Hitler nije bio fascinantan covjek nevjerovatnih politickih sposobnosti, na granici magije?

Svatko korektan i dobronamjeran to ce prizant, a to nece priznat samo oni koji cijelu politiku dijele na vase i nase, gdje su vasi po definiciji zlocinci, a nasi po definiciji heroji. bila je to digresija.

Nu, sve to, cijelu jednu stigmu koja je dijelila hrvatski narod zbog najobinije gluposti, Milanovic i Jurcic svojim kkrjanje razumnim i slobodnim cinom dokidaju, oni dokidaju podjele u hrvatsom narodu, a prilicno je jasno kome te podjele odgovaraju.

Pitam se samo, gdje je tu Butkovic u cijeloj prici :-P

Za kraj, kapa dolje i Racanu i Milanovicu i Jurcicu sto su nadisli brizljivo tetosene medijske podvale, to mi ukazuje na mogucnost napretka u ovoj zemlji.

I jos jedna stvar po pitanju NATO saveza.

Antunovicka je za prosloga mandata rekla da ljudi glasajuci za SDP glasase za NATO. Ja se ne bih kladio s njom. Dapace, uvjeren sam da bi vecem djelu te ekipe bilo draze da taj nepopularni stav SDP nije tada zauzeo.

U svakom slucaju, distancirati se od NATOa, odnosno prepustiti tu odluku narodu, jos je jedan zadivljujuce mudar potez, gdje Milanovic jasno govori da SDP nije jednako NATO, ali sto znaci da su sada SDPove politike jasnije artikulirane, cisce legitimirane i samim time znatno mocnije od svastarenja oko 50 bitnih pitanja.

Ovo delegiranje naroda je upravo ono sto se ocekuje od iole suvisle politicke opcije i zacudo, upravo ovo delegiranje Butkvic smatra stupidnim.

Krajnje zanimljivo, bas me zanima ima li nas sveznadara 45 lines i pokoje saznanje o ovome respektabilnom liku iz medijskoga mraka nase politicke stvarnosti. 45 lines? :-)

Tko je glasao

glede NATOa, ja uopće ne

glede NATOa, ja uopće ne vidim u čemu je problem da politička stranka konzultira biračko tijelo o nekom pitanju koje je značajno za državu

meni je totalno svejedno da li naš ustav predviđa ili ne predviđa referendum za pristupanje NATOu, no smatram to pitanjem koje se MORA riješiti na referendumu; simple as that

ja inzistiram na tome, isto kao i EU, ja sam primjerica za pristupanje EU ali želim da to pitanje bude riješeno na referendumu iako lagodnije i efikasnije (i jeftinije) bilo dizanje poslušnih ručica u saboru

a što se tiče željke i NATOa evo što je rekla dok je bila vd predsjednika stranke:

Tko je glasao

Hehe, ja se sjecam njezinih

Hehe, ja se sjecam njezinih izjava na predavanju o NATO savezu na politoloskom fakultetu, gdje je prilicno jasno kazala kako je glasanje za SDP bilo glasanje za NATO.

No, ko ce jos danas izjave politicara smatrati relevantnima :-P

Tko je glasao

Prvo želim reći da mi nije

Prvo želim reći da mi nije namjera braniti Milanovića ili Jurčića, dapaće ako budu na vlasti neću ih izuzeti od kritike (sigurno će i tada biti afera), več želim dati svoje viđenje o ovoj po meni totalno napuhanoj temi, takozvanom desničarenju.

Mislim da je ovo samo umjetno stvorena tema kako bi se svjetla pozornice sa vladajućih (kojima ne nedostaje afera) prebacila na vodeće ljude SDP-a, jer nije lako napadati nekoga tko nije na vlasti, jednostavno je manje izložen.
A ako se nekome važe svaka riječ onda je taj stvarno frajer.

Ponajprije mi smeta što je uopće u Hrvatskoj stvoren mit o desnici kao bastionu domoljublja i nacionalnih interesa, a ljevici kao zaštitnicima radničke klase.
Koliko je meni poznato, prava podjela na desnicu i ljevicu se pravi na osnovu odnosa prema radu i kapitalu.
Tako bi ljevica trebala prvo inzistirati na zaštiti onih koji imaju najmanja prava (nezaposleni, slabo plaćeni radnici i seljaci, mladi koji ne mogu pronaći stalan posao, umirovljenici...), a desnica bi se trebala zalagati za veća prava poslodavaca, na uštrb radnika, manje poreze, neoporezivanje kapitalne dobiti…

A u Hrvatskoj se pravi podjela na ustaše i partizane. Mnogima takve podjele odgovaraju, pogotovo strancima koji kupuju još što je ostalo, jer je dokazana politika Divide et impera jako dobro prolazila kroz povijest.

Zašto bi HDZ ili HSP trebao imati ekskluzivno pravo na domoljublje ili SDP na zaštitu radnika ili HSS monopol na zaštitu hrvatskog sela?
Pa nije HDZ obranio državu ili HSP sa HOS-om već je to učinio hrvatski narod kojeg je u najteže vrijeme vodila Vlada nacionalnog jedinstva-u kojoj je podpredsjednik bio uvaženi SDP-ovac Zdravko Tomac, a član i Dražen Budiša) zajedno sa spomenutim HDZ-om i HSP-om.

Svatko, pa tako i Milanović ili Jurčić moraju imati pravo da iznesu svoje mišljenje o bilo kojoj temi o kojoj žele govoriti, pa čak ako i ponekad to mišljenje možda odudara od onoga što je javnost naučila slušati u prošlosti. Političari su ti koji moraju poticati različitost mišljenja, jer u konačnici uopće nije ni toliko bitno šta tko govori već šta radi. Djela su puno, puno važnija. A znamo da u Hrvatskoj ionako ima puno političara koji odlično lažu.

OSIM TOGA MISLIM DA SE U HRVATSKOJ PRVO TREBAJU GRADITI ZATVORI.

Tko je glasao

Drago Pilsl - Je li H-alter

Drago Pilsl - Je li H-alter zapečatio sudbinu Zorana Milanovića?Od novih izbora možda ne očekujemo ništa, već iznemoglo strepimo od buduće pokvarenosti, jedine konstante u hrvatskoj politici.
Zorane, možeš li dokazati da griješimo ako tako razmišljamo?

Tko je glasao

Sudbinu Zorana Milanovića

Sudbinu Zorana Milanovića zapečatit će Ante Kotromanović ako nastavi hvaliti Miru Lacu:

Prestali ste biti i član Viteškog alkarskog društva?
- Jedva su dočekali izbaciti me. Smetao sam im. Inače je u VAD-u bila praksa da se drže zatvorena vrata istinskim ratnicima poput Mira Lace, Dražena Ćurkovića, Ante Podruga, Nina Pupića, Smolje, Marića, Pipine i sličnih. Alkarska vrhuška okružila se sebi sličnima, ljudima koji su nastojali pobjeći što dalje od rata i ratišta.

Prema svjedočenju pokojnog Milana Levara, ali i živog Zdenka Ropca, Miro Laco je bio mozak Mirka Norca u Gospiću, a Norac je osuđen za ratni zločin. Ako su to istinski ratnici po SDP-u, onda SDP zagovara ratne zločine, a ne da desničari.
Najme, Norčev i Gotovinin slučaj se razlikuju. Norac je osobno ubio i to mu je presuđeno. A to što mu Vrhovni zapovjednik OS Stjepan Mesić nakon te pravomoćne presude nije po zakonu oduzeo čin, samo govori o tome koliko Predsjednik poštuje zakone države koju Predstavlja. Samo neka i SDP nastavi po istom. Bit će nam isto. Na to smo navikli druže!

P.S. Tek mi je danas javljeno iz Sinja za ovaj Kotromanovićev interview.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Možeš li izvaditi iz

Možeš li izvaditi iz svjedočenja da li su oni zapravo optužili Lacu kao nalogodavca ili su se osvrnuli na Norčevu pomanjkanje inteligencije. Po meni, ako je ovo drugo, Laco bez ikakva problema može ostati tamo gdje ga vidi Kotromanović.

A ako je prva mogućnost u igri, te dođe do novih spoznaja o Gospičkim zločinima, Kotromanović će se trebati, a vjerujem da i hoće, distancirati.

Sve u svemu, kakvo jebeno pečačenje sudbine Milanovića druže gospodine?!

Tko je glasao

Miro Laco je krio Norca u

Miro Laco je krio Norca u svom stanu dva tjedna prije nego je dogovorio s Račanom da će ga predati, a Račan dao jamstvo da neće u Haag, da će mu se u Hrvatskoj suditi za Medački džep u Hrvatskoj. Miro Laco je to aranžirao, a on i Ante kotromanović su bili prisluškivani kao dio Gotovinine mreže. Šime Lučin, Ranko Ostojić i Franjo Turek su Lacu i Kotromanovića nadzirali kao dio mreže pomagača Ante Gotovine. Danas su njih četvorica u SDP-u, a pokušava im se primaknuti i Turek preko veza s Igorom Dragovanom.

Da, ima svjedoka da je Laco usmjeravao Norčeve postupke u inkriminirano vrijeme rata.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Miro Laco je krio Norca u

Miro Laco je krio Norca u svom stanu dva tjedna prije nego je dogovorio s Račanom da će ga predati, a Račan dao jamstvo da neće u Haag, da će mu se u Hrvatskoj suditi za Medački džep u Hrvatskoj. Miro Laco je to aranžirao,Moj dojam je da ovdje Laco dobija poene kao čovjek s dignitetom.
a on i Ante kotromanović su bili prisluškivani kao dio Gotovinine mreže. Šime Lučin, Ranko Ostojić i Franjo Turek su Lacu i Kotromanovića nadzirali kao dio mreže pomagača Ante Gotovine.Da li je to bilo uspješno, ima li se dokaza?
Danas su njih četvorica u SDP-u, a pokušava im se primaknuti i Turek preko veza s Igorom Dragovanom. Skretanje s teme.
Da, ima svjedoka da je Laco usmjeravao Norčeve postupke u inkriminirano vrijeme rata.E, ovo je već nešto. Smatraš li da ti svjedoci, u RH ili bilo gdje drugdje, mogu podastrijeti dokaze koji bi doveli do procesuiranja Lace? Ako da, onda treba ovu SDP-ovu ergelu ovdje zaposliti neka Kotromanovića, a onda i Milanovića upozore na to. Ako ne, onda tražimo nove dokaze, ispitujmo nove ljude, nemojmo pričati o pečačenju političara.

Tko je glasao

Kakav čovjek s dignitetom,

Kakav čovjek s dignitetom, a istodobno se održavao skup na Rivi na kojem je govorio i Sanader. Danas Linić kaže da je Sanadera kad se obznanila optužnica za Gotovinu tražio krv na ulicama. To ti je nekako padalo istovremeno.
Laco ga sakrio, on ga predao, pa je čovjek s dignitetom?!

Kojih rezultata? Pa Mladen Bajić nije podigao ni optužnicu protiv Joze Grgića, koji je zatečen s Antom Gotovinom na Kanarima, i za kojeg postoji sumnja da mu je dostavio novčanice eura iz otmice Zagorčeva sina i lažiranu putovnicu na ime Kristijan Horvat?

Pa jesi li ti te stvari pratio barem po novinama?

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Vojni dignitet. Ovo ostalo

Vojni dignitet.

Ovo ostalo ćemo u nekom drugom dnevniku.

Tko je glasao

Kakav vojni dignitet ako je

Kakav vojni dignitet ako je predao svojeg suborca?

Tko je glasao

Točno taj.

Točno taj.

Tko je glasao

Bezveze. Kao što je Tihomir

Bezveze. Kao što je Tihomir Orešković formalno bio samo tajnik Kriznog štaba, a osuđen je po stvarnoj odgovornosti na veću kaznu od Norca, tako je i Laco samo formalno kao Norčev zamjenik, bio njegov podređeni. Što nije optužen ja ne znam. Nisam sastavljao optužnicu. To pitajte Dragana Novosela, zamjenika Glavnog državnog odvjetnika u to vrijeme. Novosel zna i zašto nema pomaka u istrazi o ubojstvu Milana Levara. Ivicu Račana nitko više ne može pitati ništa o Laci, ali on je za života priznao da je deal s Norcem napravljen, a drugi su pisali da je to obavio Laco. Ranko Ostojić zna da Milijan brkić tadašnji zapovjednik Alfi nije htio Norca uhititit, ali
je Ostojić dogovorio s norcem da će ga Brkić osobno voziti do riječkog pritvora i uvesti na stražnji ulaz kako ga novinari ne bi snimili. @kradem, pošalji mail Ranku Ostojiću pa ga pitaj. Danas je Milijan brkić, Norčev frend koji je odbio zapovjed o uhićenju Norca, šef SOA-e Zagreb.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Što nije optužen ja ne

Što nije optužen ja ne znam. Nisam sastavljao optužnicu. To pitajte Dragana Novosela, zamjenika Glavnog državnog odvjetnika u to vrijeme. Novosel zna i zašto nema pomaka u istrazi o ubojstvu Milana Levara.U raspravu sam ušao da bih te pokušao uvjeriti kako diskreditacija političara nije ispravan pristup problemu. Lika je posebna sredina, teško je u njoj šutnju pripisati strahu.

Tko je glasao

Kojeg sam to političara

Kojeg sam to političara diskreditirao? Upozorio sam da Miro Laco svojom prošlošću može kompromitirati Milanovića, a to će se dogoditi ako Kotromanović nastavi hvaliti Lacu, a Milanović Kotromanovića, ili još gore Lacu. E, onda će ekipa iz WAZ-a i medijsko-političkih lobija o kojima sam ranije govorio, ako odluči stvarno napakostiti Milanoviću, imati i s čim.

Lika je posebna sredina. Naravno. Nigdje nisam vidio da se netko smije na nečijem pogrebu:

Na pogrebu se okupilo oko stotinu ljudi, ne manje od 90, ne više od 110. Milan Levar rođen je u Gospiću i tamo je proveo cijeli život. Poznavao je svakoga i svatko je poznavao njega. Po riječima Gospićana, na uobičajenom sprovodu osobe Levarove dobi trebalo bi se okupiti barem pet, ako ne i deset puta više ljudi. No mnogi se Gospićani boje. Malo je njih, ponosnih i hrabrih, koji su savladali strah. Iz Zagreba je stigla delegacija Vlade, izaslanik predsjednika i nekoliko Levarovih suboraca, eliminiranih s odgovornih funkcija još 1991. godine. Stigao je i vijenac HV-a. Govor nije održao nitko. Mladi svećenik rekao je nekoliko uobičajenih riječi i pozvao na molitvu. Ni aluzijom nije dao naslutiti da govori na pogrebu čovjeka koji je mučki ubijen.
Bio je nazočan i Marko Blažević, predsjednik gospićke općine u ratno doba. U društvu tri, četiri ženske osobe stajao je uz ogradu groblja dok je povorka prolazila. Veselo se društvo glasno smijalo, a netko od njih glasom punim zadovoljstva razgovarao je na mobitel. Čini se da je bilo i dobacivanja onima koji su bili u povorci. Bilo bi dragocjeno za javnost, mozda i za policiju, da dotični gospodin i njegove pratilje objasne što im je bilo toliko smiješno.
Ivo Goldstein, Nacional, 07.09. 2000.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Kojeg sam to političara

Kojeg sam to političara diskreditirao? Upozorio sam da Miro Laco svojom prošlošću može kompromitirati Milanovića, a to će se dogoditi ako Kotromanović nastavi hvaliti Lacu, a Milanović Kotromanovića, ili još gore Lacu.Evo, napokon smo, nakon puno peripetija, došli do ključnog problema ove države. Ti smatraš da vojnik koji je bio u doticaju s počiniteljima ratnih zločina ne može biti istinski ratnik, a ja smatram da može. Mi sad možemo nastaviti ovu raspravu u nedogled, ali ako ti imaš dokaze i svjedočenja koja će me uvjeriti (i ovo ne mislim u smislu dovoljno za sudsku kaznu, nego nešto što će prosječnom humanistu biti dovoljan dokaz) da je Laco izvršitelj ili nalogodavac iti jednog ubojstva civila, ona će istog trena završiti na način da ću ja ponoviti ono o ergeli. Ako takve naznake dokaza ne postoje, onda Kotromanović ostaje osoba koju bi hrvatski i srpski narod trebao slušati kad priča o ratu. Ako nastaviš priču kako imaš dojam, onda ćemo mi vječno ostati u rupetini od države.E, onda će ekipa iz WAZ-a i medijsko-političkih lobija o kojima sam ranije govorio, ako odluči stvarno napakostiti Milanoviću, imati i s čim.Ni kurca ne kužim. Zašto bi ekipa iz WAZ-a odlučila napakostiti Milanoviću i zašto baš preko ovog slučaja?

Ovaj primjer s Levarovog pogreba je znakovito degutantan i ružan. Ostao mi je u sjećanju, valjda baš preko tog teksta iz Nacionala. S tim što mi Goldstein nije uvjerljiv kada kaže da ljudi nisu bili na pogrebu zbog straha. Moje osobno uvjerenje je, neka me Ličani ne rasture zbog ovog, da mu nisu došli na pogreb jer su smatrali da nije činio dobro Lici. Takvo razmišljanje je za izletit iz kože, ali drugačija viđenja su mi još nerealnija.

Tko je glasao

Ljudi su se bojali doći na

Ljudi su se bojali doći na pogreb. Vidio sam ih okolo kako prestrašeno zure iz pokrajnjih ulica. Blaževićeva ekipa se smijal i mobitelirala Lacinoj i Norčevoj ekipi koje su "zadužile" Gospić do sudnjeg dana.

Iz kojeg je razloga šef gospićkog groblja promijenio vjeru i nacionalnost pa od Srbina pravoslavca postao Hrvat katolik?
Iz straha, a možda i komocije.

Ponavljam ti da će ekipa koja sad neprincipijelno kritizira Milanovića samo zbog "desničarskih" izjava, kad za to dođe vrijeme izvući Lacin slučaj.

Između ostalog, znaš što je ministrici Jadranki Kosor nanijelo najviše štete? Priča o stanu. E vidiš, Zoran Daskalović je u više navrata pisao u Feralu da se Miro Laco bespravno uselio u stan obitelji nekog vojnog lica. Bit će prilike da se ta, a i mnogo teže priče prodube. Javnost je sad senzibiliranija, a Miro Laco ugledni SDP-ovac kojega budući ministar branitelja hvali kao istinskog borca.
Kažem ti, Miro Laco je u Gospiću bio više od običnog branitelja koji je samo skrštenih ruku gledao što mu prijatelj Mirko Norac radi. Znaš li ti tko je Norca doveo u Gospić? Antonio Lekić i Miro Laco. Znaš li ti da su njih trojica kao i Tihomir Orešković bili HDP-ovci. Znaš li ti da je HDP 1990-e po zagrebačkim tramvajima lijepio naljepnice sa hrvatskom u povijesnim granicama - do Drnine. Znaš li ti da su u Gospiću htjeli ubiti i Tuđmana, pa proglasiti Nezavisnu državu Liku. Možda ti pojma nemaš o tome, ali Zoran Milanović si ne može oprostiti da to nezna. Neka samo pita Josipa Kukuljuna (bio s Račanom na zadnjem kongresu SKJ-u u beogradu), a koji je jedno vrijeme bio policajac u Gospiću za rata, a sad s Lacom i Kotromanovićem sjedi u SDP-ovu Savjetu za branitelje. Brrrr.... kao da je Tuđman slagao taj savjet.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Ljudi su se bojali doći na

Ljudi su se bojali doći na pogreb. Vidio sam ih okolo kako prestrašeno zure iz pokrajnjih ulica. Da li je moguće da je strah koji se vidio bio za vas da se zlo ne dogodi na pogrebu, da se netko od umiješanih ili netko raspamećen ne pokuša obračunati s Levarovim prijateljima?Iz kojeg je razloga šef gospićkog groblja promijenio vjeru i nacionalnost pa od Srbina pravoslavca postao Hrvat katolik?
Iz straha, a možda i komocije.
Naravno da strah među Srbima postoji i da je opravdan, tokom rasprave vezano za strah mislim na Hrvate. I nemoj sad odlutati, pokušajmo ovu raspravu definirati s "Da li Kotromanovićevo isticanje Lace kao istinskog ratnika može Milanovićevu karijeru upropastiti prije nego li je počela?".

Što se tiče Lacine političke prošlosti, to nije nikakav dokaz da je on ratni zločinac (podsjećam da je to jedino što je po meni relevantno oko njegovog utjecaja na Kotromanovića/Milanovića). Ne trebam te podsjećati da je pregršt primjera promjene političkih stajališta u RH, te da nisu sva proizašla iz koristoljublja. Mogu vjerovati da je Laco bio Norčev i Oreškovićev politički istomišljenik, ali sam uvijek protiv toga da se ljude diskreditira preko špekulacija. Sve što navodiš, pa i zloguka predviđanja (koristim taj izraz jer ni ti ne smatraš da će se pred Lacu podastrijeti dokazi o umiješanosti u zločine, nego će ga se diskreditirati drugim metodama), po meni nikako ne mogu utjecati na Milanovićev status kao jednog od dva najvažnija, a u budućnosti možda i najvažnijeg hrvatskog političara, te Kotromanovićev braniteljski ugled.

Ako postoje neke dodatne naznake o umiješanosti Lace u ratni zločin, onda bi ova rasprava trebala dobiti drugačiji smisao. Bez toga, a s teoretskom posljedicom da Milanović utječe na Kotromanovića u njegovu distanciranju od Lace na osnovu dosad iskazanog u ovoj raspravi, ja bih si počeo tražiti nekog odlučnijeg favorita za jesen.

Tko je glasao

Ovo te zadnje nisam razumio.

Ovo te zadnje nisam razumio. Tko bi (će) si trebao tražiti "odlučnijeg favorita za jesen? Ti ili ja?
Za sada sam ti napisao sve o Laci. Nisam tvrdio da je on ratni zločinac, pa ti nisam dužan podnositi ni dokaze.
Nije ni Branimir Glavaš ratni zločinac. Dok se nije pojavio Krunoslav Fehir nije bilo ni svjedoka spremnih takvo što posvjedočiti. Znamo kad se pojavio Fehir. Kad su se Sanader i Glavaš razišli. A prethodno, Glavaš je za Sanadera bio istinski branitelj koji mu je odlučno pomogao oko Pašalića.
Bez politike kod nas nema ničega. Ma ima i vani utjecaja politike na to je li netko ratni zločinac ili nije. Prošle godine se pisalo o jednom austrijskom liječniku koji je provodio pokuse na djeci invalidima (nazi medicina. Tipa nitko nije procesuirao jer se nakon rata upisao u SPÖ (socijaldemokrati).
A da slučaj Kurta Waldheima ni ne spominjem.
Zaključio bih ovu temu za sada ;)

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Ovo te zadnje nisam razumio.

Ovo te zadnje nisam razumio. Tko bi (će) si trebao tražiti "odlučnijeg favorita za jesen? Ti ili ja?Za sebe govorim, dakako. Milanović je koliko čitam dosta blizak s Kotromanovićem, a ovaj priča o Laci kao istinskom ratniku. Ako Milanović nema povjerenja u svoje ljude, onda mu cijeli koncept koji me je privukao pada u vodu.

Slažem se da bez politike kod nas nema ničeg. Ipak, ako će oni koji vode SDP svjesno podržavati čovjeka odgovorna za masovna ubojstva civila, onda neka sve ide u 3pm.

Tko je glasao

Nije mi jasno zasto tolika

Nije mi jasno zasto tolika pompa oko Milanovićevih izjava. Jedini "problem" koji ja vidim je to što je na hrvatsku političku scenu napokon došao političar koji gradi zdrav i iskren odnos s nacijom, a ima utjecaj i snagu da pokrene ljude i promjene. U pozitivnom smjeru. Nije mi jasno zašto su hrvatska javnost i mediji toliko osjetljivi na činjenicu da je npr. Jurčiću ujak bio ustaša i kako nalaze vremena baviti se tako nevaznim stvarima kada se svakodnevno u Hrvatkoj događaju afere nad aferama, svaki dan iznenađujuci svojom bezobrastinom, neobzirnoscu, gadostima, neodgovornoscu...

Delete

Tko je glasao

Upravo tako ! Ostaviti treba

Upravo tako !
Ostaviti treba covjeka na miru da radi, ne razumijem tu silnu potrebu stavljati svaku rijec pod mikroskop i tumaciti je na sve moguce nacine ne bi li se jos izžmikalo iz nekog iskaza sto je pisac htio reci, ili sto nije bas htio reci, a svi pametni dokucili iz njegove nespretne sintakse ! Milanovic je bez daljnjeg pozitivna pojava i treba mu dati vrijeme i prostor bez skakanja na glavu za svaku nedorecenu ili nepravovjernu izjavu.
Skrece u desno???? Ma daajte! Ne vidim nista lose u tome da covjek pruzi ruku SVIMA - suradnja je samo znak sazrelog politickog razmisljanja, politicki separatizam nikad nije donio nista dobra za zajednicu.
I koga uopce briga ako su neciji ujaci bili ustase, partizani ili pingvini? PA STA?!
Sto bi sad trebao nesretnik napraviti, ispraviti to???
To su gluposti, ne znam uopce kakav je to mentalni profil koji se ide baviti takvim stvarima...

Tko je glasao

Ne, ne treba ga ostavit na

Ne, ne treba ga ostavit na miru, kao u ostalom niti jednog političara. Oni su odgovorni narodu i narod ima pravo pitati i iznositi mišljenje o svakoj izgovorenoj riječi ili akciji.

Tko je glasao

Treba razlikovati neke

Treba razlikovati neke stvari - dakako da je uvid u rad svake osobe koja se bavi javnim poslovima i poslovima od opceg drustvenog znacaja potreban i stalno preispitivanje kvalitete i ucinkovitosti rada nuzno. Ponekad se zaboravlja da su oni tu da servisiraju potrebe gradana, ali se ponasaju kao da je obrnuto - sto zapravo i jest kako se cini. MOc gradana da utjecu na ista je minorna - OSIM KAD TREBA ZAOKRUZITI NA LISTICU.
Ono sto mislim da je nepotrebno su pitanja tipa - tko je bio ciji ujak - kakve TO ima veze i sa cim? Je li to jamci da ce netko biti pogodan vise od nekog drugo ako su mu ujaci bili ovo ili ono? Cemu primitivno ismijavanje Milanovicevog NEMAM POJMA kad je covjek posvema iskreno odgovorio. Ja se zapravo bojim onih koji SVE znaju, koji se u sve razumiju i koji su sigurni da su toliko pametni da mogu raditi sve - od zbukanja zida do operacije na otvorenom mozgu - samo mu dva put pokazite ! Treci put vec je maher...Ja volim strucne stvari povjeriti strucnjacima i nikad me nije bilo strah reci da NEMAM POJMA o stvarima - sta bi trebalo? Ali zato kad mi je bilo potrebno okupim troje ljudi koji znaju znanje i sve napravimo kako se pristoji - usput sam i ja nesto naucila od njih, sto je daleko od toga da mislim da to ZNAM RADITI, a ono u cemu sam ja dobra je koordinacija i zavrsni proizvod - gdje sam kratka pitam onog tko zna, ne pravim se pametna. I zato se ja nisam zgranula na Milanovicevo NEMAM POJMA - vremenom ce znati sve sto treba znati, politika je slozen zanat i uci se godinama, a u meduvremenu ce se okruziti ekspertima na podrucjima.
Ja osobno zivim u glupom uvjerenju da je nebitno koje je orjentacije stranka na vlasti dok god radi za dobrobit gradana, dok god radi posteno i transparentno. Idealno bi bilo da SVE stranke suraduju na dobrobit drustva, sto najcesce nije slucaj. U tom svjetlu zapravo ne promatram politcare uopce kroz prizmu stranackog opredjeljenja, nego kroz prizmu pojedinacnog rada, stoga mi se cini neumjesno prozivati cijelu stranku kao nepodobnu i kao krivca zbog neceg sto rade pojedinci u gornjim esalonima ( znali su biti imenovani recimo Bandic, Linic, Cacic ) - dok god to ne postane modus operandi stranke kao takve (tu mi je sad jako puno za imenovati). Kad se kriminal struktura koje bi trebale sluziti narodu toliko nakoti da je premrezio sve stranacke nivoe i kao parazit gusi disanje drzave - e onda nesto stvarno sa strankom nije u redu i trebalo bi joj dati jedno odredeno vremensko razdoblje predaha da procisti svoje redove i konsolidira se... recimo bar cetiri godine.

Tko je glasao

Moram te mrvicu korigirati.

Moram te mrvicu korigirati. Hrvatska javnost itekako dobro prihvaca ovu promjenu. Jedini problem je u medijima i interesima koje promicu ti mediji. A tim medijima ovako nesto definitivno ne odgovara, pa poslase svoje pse da pokusaju kompromitirati ekipu.

Tko je glasao

Branko Mijić je definitivno

Branko Mijić je definitivno najpošteniji kolumnist u mainstream medijima. Drago mi je što su ga počele napadati Mesićevi medijski bojovnici poput "Marinka Čulića zbog kolumne Tuđman je bio bolji".

Drago mi je i da se Butković vezano za Milanovića zajedljivo osvrnuo na Novi list.

Evo Mijićeve jučerašnje kolumne na mrakovu temu, pa recite jesam li u pravu glede i u svezi Branka:

Lijeva i desna skretanja
...
Zoran Milanović definitivno je uspio postati ne samo najpopularnijim, već i najzanimljivijim hrvatskim političarem čija se svaka riječ pomno, ali i površno, u dobroj ili lošoj namjeri analizira.
Iz HDZ-a su ga odmah nakon ustoličenja prozvali nesposobnom komunjarom koja s Jurčićem po Hrvatskoj želi graditi neke nove propale Obrovce, jer mu je jedan popušeni »joint« pomutio mozak pa obnavlja Jugoslaviju opasnim i skarednim pozdravom »drugarice i drugovi«. I dok je tako baćuška Zoki razmišljao ne bi li trebao pustiti brkove kako bi bio uvjerljiviji, sustigla ga je kontraofenziva slijeva. »Halt, Milanoviću, povikali su, voziš lijevo a skrećeš desno, udvaraš se crnima i vabiš njihove birače. Tako je SDP preko noći, nakon jednog intervjua H-alteru i bljutave Alke, postao strankom desnice, a njegov predsjednik optužen za kontroverzne poruke i opasne manipulacije.
Što je to u tako kratkom roku skrenulo Milanovića od boljševika do kradljivca Đapićevih glasova? To što je svojedobno položio cvijeće na Tuđmanov grob, primio desničarskog otpadnika Antu Kotromanovića u SDP da kao istaknuti branitelj vodi brigu o braniteljima, predložio Ljubu Jurčića za premijerskog kandidata iako su mu ujaci bili u ustašama, a on nema ništa protiv Thompsona, te dva njegova javna stava o ustašama i generalu Gotovini iz famoznog opsežnog intervjua.
A prva rečenica njegovog odgovora na pitanje »Znači li to da imate razumijevanje za one koji su otišli u ustaše?« glasi: »Za ubojice nemam razumijevanja ni u kojem režimu«, a onda slijedi »problematični« dodatak koji se uvelike citira. Kada je riječ o Milanovićevim razmišljanjima o Gotovini začudo svi preskaču dio u kojem on za hrvatsku sramotu zbog zločina nakon vojne pobjede optužuje i hrvatske političare, ne isključujući i sebe. »Netko je za te zločine kriv, a kriva je i politika, premda je pitanje mogu li oni biti kvalificirani kao zajednički zločinački poduhvat«, kaže Milanović. Takvim stavom sigurno neće pridobiti simpatije a kamo li glasove onih koji mantraju »Heroj a ne zločinac«.
Ono što je predsjednik SDP-a do sada iznio kao svoj predizborni program, ukidanje 11. izborne jedinice za dijasporu, stavljanje Tita povijesno ispred Tuđmana, ukidanje povlaštenih saborskih mirovina, obavezni referendum za ulazak u NATO i EU, drugarice i drugovi, bilo bi desničarenje kojeg se ni Hugo Chavez ne bi posramio. Milanović u svojim istupima ne smije voditi računa o tome tko će mu zamjeriti lijeva, a tko desna skretanja. Na ovim izborima prvi puta će glasati generacija rođena 1989. godine, još uvijek u Jugoslaviji i socijalizmu, kada je u Hrvatskoj, 20. svibnja, začeta demokracija osnivanjem HSLS-a.
Njih, te birače, po cijenu gubitka izbora, ne smije iznevjeriti.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Vise me zivcira ovo

Vise me zivcira ovo uvlacenje lokalnoj upravi nego stara oprobana fora sa ustasama/partizanima. Stara nikad potrosiva Zepter kost za glodanje, tj. 2. svj. rat i njena danasnja "vaznost".
Pa se sad ide naokolo i u krug da bi se nekako u naznakama reklo da se covjek kojeg su izmislili po volji ljubitelja knjiga iz Solvayske knjiznice, nije dovoljno potrudio izvrsiti promjene medju okostalim ostacima prvoboraca SDP-a.
Drugim rijecima, ako je netko hvaljen i izmisljen, dok su drugi kandidati istodobno malkice previse iskarikirani, onda je sasvim sigurno to imalo neki smisao.Ako se nastavlja utakmica sa starom ekipom, onda je posao lansiranja nove zvijezde bio kontraproduktivan.Mogao je to dakle biti netko od vec vidjenih.
Poruka?
Revolucija je dakle - gladna.

Tko je glasao

Poruka? Revolucija je dakle

Poruka?
Revolucija je dakle - gladna.

Molba cjenjenom G-new-su za pojašnjenje.

Tko je glasao

Stare pse se ne moze nauciti

Stare pse se ne moze nauciti nove trikove. Oni koji su zadnji put izgubili na izborima, ne bi trebali ovaj put biti na listama.Mehanizam podrske iz medija u slucaju da se to ne napravi, moze i okrenuti pilu naopako.Pogotovo kad su "akteri i instrumenti za provodjenje politike", Sto se uostalom i vidi ovih dana.Pa su se neki iznenadili.
Aka, nije novi mladi boss bezveze medijski napuhan iz ciste dosade.A kod mase nije pozitivno primljen radi minulog rada, nego zato sto su oni "vjecni" vec svima dosadili. Pogotovo sto su na sebe preuzeli Racanovu formulu nepogrijesivosti.Drugim rijecima, ljubitelji knjiga iz Solvaya traze kompetentnije sugovornike od onih koji su vec vidjeni. To ce srediti podruzna knjiznica i debatni klub iz Altane.Zuta kuca Sinclairova ;)
Mediji?
Pa nije to za svakome dati u ruke ni kad si tzv. Special Coordinator of the Stability Pact for South-East Europe, jer treba i znati znanje koje se moze iscitati iz ove knjige:"Medien als Akteur und Instrument der Politik" autor je Bodo Hombach 2004. godine.

Tko je glasao

Nadam se da Milanović u

Nadam se da Milanović u SPD-u ima prijatelje višepozicionirane
od Hombacha i s drugačijim pogledom na demokraciju u tranziciji.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Nisu bitni prijatelji koji

Nisu bitni prijatelji koji bi radi prijateljstva, iako kv zidari htjeli biti neurokirurzi.Stovise njihova dobronamjernost ne mora biti upitna, ali razum i racionalnost govori drugacije.Previse je tih sitnozubanskih sudbina da bi one ispastale radi takvih "prijateljstava". Uostalom, taj smo film vec gledali, a i uzivali "rezultate" takvog kadroviranja 60-ak godina.
Pitanje gledanja na tranziciju, mogu biti razlicita, ali propitivanje i podrgijavanje "pitanja" na koja je svijet odgovorio 9.5.1945. su kontraproduktivna.
Btw. novo presvuceni "tranzitori" su karakteristicni za sve te drzave ex. istocnog bloka.Starije ce rijesiti biologija, a mladji ce dobiti stike back kao onaj u Madjarskoj, kad izgubi u glavi orijentaciju o vremenu i prostoru.
Uostalom mislim da je vrijeme gerontokratima za povlacenje. Ako nista drugo, ono radi pristojnosti i cinjenice da ce nova generacija jos dugo godina morati vracati dugove koje su im namijenili ostaviti u naslijedje.

P.S. Zanimljiv je clanak u Globusu:
Adolf Dragičević: Današnje tinejdžere, koji stampedom hrle u svijet fan-tastičnog kiberprostora, na tome putu ne mogu pratiti zastarjeli akademici

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci