Tagovi

Važne informacije o promjenama pravila i službeni dovršetak seobe servera

Molim da svi korisnici (osobito registrirani) pročitaju ovaj tekst budući da on donosi sažetak svih promjena koje su se desile u posljednjih nekoliko dana. Neke od tih promjena odnose se na promijenjeno funkcioniranje sitea ali i na promjene pravila ili početak primjene pojedinih pravila koje su dosada bila u mirovanju.

Objavom ovog teksta on postaje sastavni dio pravila i često postavljanih pitanja.

Prošli vikend napravili smo seobu i upgrade server na njegovo pravo mjesto i u proteklih nekoliko dana smo podešavali funkcionalnost pollitika.com-a koja se bila pogubila upgradeom. Podešavanje bi bilo gotovo i ranije da se nije desio DOS napad koji je oduzeo dobra dva dana podešavanja (DOS napad je u prvoj fazi bio ublažen, potom neutraliziran a nešto više od 24 sata od početka je i prestao).

Tijekom konfiguriranja modula za promoviranje novih dnevnika na naslovnicu pobrisani su svi bodovi koje su dnevnici imali, ovo nema utjecaja na bodove korisnika, ali zato desni izbornik "Preporučeni dnevnici" ne odražava pravo stanje stvari (barem ne dok se ne regenerira kritična masa bodova).

Najveće promjene koje su se dogodile se odnose na sustav bodovanja i karmu.

Jedan od velikih problema koji se vuku već duže vremena su nekonstruktivni komentari, vrijeđanja ili općenito bilo koji pokušaj skretanja s teme ili ometanja diskusije koja se kroz komentare inače razvija. U samom startu pollitika.com, predviđena je bila upotreba sustava karme koja do prije nekoliko dana nije u cijelosti profunkcionirala.
Karma ukratko funkcionira na slijedeći način: svaki registrirani korisnik može ocijeniti tuđi komentar, ukupno postoji pet mogućih ocjena i to od nule do četiri zvjezdice.
Karma je ukratko prosjek ocjena koju korisnik dobije na temelju svojih komentara. Dakle, ako imate jedan komentar ocijenjen sa jednom zvjezdicom, a drugi sa četiri, vaša karma je 2.5. Svaki novi komentar koji napišete slijedi karmu svojeg autora do trenutka dok ga drugi korisnici ne ocijene. Nadalje, starije ocjene imaju manju težinu od novih ocjena tako da karma nije baš čisti prosjek dobivenih ocjena.

Kod karme postoji još jedan element, a to su korisnici s velikom karmom. Svi oni koji imaju karmu veću od 3.0 (naknadno će se ova brojka mijenjati) se smatraju "provjerenim" korisnicima i oni su ti koji imaju mogućnost ocijeniti neki od komentara s nulom, a također su u mogućnosti odabrati i pregledavati loše ocijenjene komentare (pretpostavka iza ovoga je to da će provjereni korisnik koristiti tu mogućnost kako bi mogao pozitivno ocijeniti konstruktivne komentare koje su ostavili korisnici s lošom karmom). Odabir za gledanje komentara s lošom karmom se nalazi (za registrirane korisnike) na dnu svakog dnevnika ispod komentara, potrebno je odabrati odgovarajući način pregledavanja i snimiti postavke. Osim pregledavanja komentara s niskim ocjenama, postoji još nekoliko opcija (broj komentara po strani, te vrsta prikaza na stranici), što također od sada možete kontrolirati.

Komentari s ocjenom manjom od dva, ili komentari bez ocjena koje su ostavili korisnici s karmom manjom od dva nisu vidljivi anonimnim i neregistriranim korisnicima.

Lijepo molim da pazite na svoju karmu, pozitivnu ocjenu možete dobiti konstruktivnim komentarom, argumentiranim nastupom i novim činjenicama vezanim uz temu. Negativnu karmu dobijaju (barem od mene) komentari koji koriste neprimjereni jezik, vrijeđaju sugovornika ili diskusiju pretvaraju u "one liner chat session".

Broj bodova koje dnevnik mora dobiti da bi bio promoviran na naslovnicu je u ovome trenutku osam. Očekujem da ću u slijedećem razdoblju povećati tu brojku (bez prethodne najave).

Osim ovih promjena, postoje još neke koje ću postepeno uključivati kada se stvori kritična masa (i kada ulovim vremena podesiti sve parametre).

Ovdje dolje je izvod iz često postavljanih pitanja koji se odnosi na pitanje bodova, karme, prijatelja i općenito bodovanja.

P: Karma, strelice, korisnički bodovi, čemu to točno služi?
O: Pollitika.com koristi relativno složeni sustav bodovanja aktivnosti korisnika i kvalitete sadržaja. Sustav se sastoji od tri osnovna segmenta:
1. Karma korisnika je prosječna ocjena komentara koje su vam dodijelili ostali korisnici. Svaki registriran korisnik može dati ocjenu komentara (svih osim svojih) ocjenama od 0 do 4. Prosjek dobivenih ocjena za pojedini komentar određuju hoće li taj komentar biti vidljiv svim posjetiteljima pollitika.com-a, samo registriranim korisnicima ili samo moderatorima.
2. Korisnički bodovi su brojčana vrijednost svih aktivnosti koje je pojedini korisnik napravio. Svaki novi tekst osvaja određeni broj bodova, svaki dani komentar donosi bodove i svaki glas dat drugom tekstu ili komentaru također donosi bodove.
3. Strelice, svaki registrirani korisnik može ocijeniti bilo koji članak (osim vlastitog) pozitivno ili negativno. Tekstovi koji imaju najveći broj bodova zadržati će se najduže na popisu preporučenih dnevnika i mogu biti promovirani na naslovnicu. Tekstovi s većim brojevima negativnih glasova riskiraju da budu pobrisani.
3. Affiliates bodovi su podskup bodova korisnika, a odnose se samo na bodove koje dobijete kroz "Prijatelji pollitika.com", dakle bodovi za dolazeće linkove na pollitika.com, ili za korisnike koji su došli do pollitika.com čitajući vaše tekstove na forumima, usenetu ili kroz vaše email poruke.

Primjedbe
Iskustvo kaže da će se u ovome času pojaviti komentari koji će govoriti o cenzuri, ograničavanju slobode i sličnim glupostima. Ponavljam, po 1001 put da se na pollitici apsolutno nijedan sadržaj ne cenzurira nego postoje samo kriteriji pod kojima su oni vidljivi korisnicima. Kao donji minimum, to su registrirani korisnici koji imaju najmanje jedan pozitivno ocijenjeni komentar - svi oni koji nisu u mogućnosti barem taj jedan komentar napisati vjerojatno i nisu osobe kojima je taj "nevidljivi" komentar važan.
Eventualne primjedbe možete ostaviti kao komentar, no njih neću razmatrati prije nego što prođe minimum 30 dana od uspostave ovog mehanizma dokle ćemo imati dovoljnoiskustva da na temelju stvarnog stanja zaključimo da li je potrebno mijenjati mehanizam.

Funkcija karme je da zaštiti korisnike od nepoželjnih sadržaja (vulgarnih, neprimjerenih, omalovažavajućih i slično).

I posljednje, podsjećam da svaki pokušaj manipulacije sustavom bodovanja (bio on samostalan ili koordiniran od grupe ljudi) će biti primjereno sankcioniran gubitkom glasačkih prava. Molim stoga sve da bodove i karmu dijele sa razumijevanjem, isključivo na dnevnike i komentare koje jesu pročitali, te da budu spremni (kolegijalno) obrazložiti svaku ocjenu ako to bude traženo.

Komentari

još jedan detalj koji nije

još jedan detalj koji nije dovoljno dobro opisan u pravilima i često postavljanim pitanjima

a) ovisno o broju glasova, pojedini dnevnik će biti promoviran na naslovnicu sitea - broj bodova potreban za promociju na naslovnicu se mijenja i raste s rastom broja korisnika i podijeljenih bodova i nije fiksno određen, to je zato da se osigura kako će samo najbolji tekstovi doći do naslovnice i zauzeti najcjenjenije mjesto na siteu

b) dnevnici s većim brojem negativnih bodova će biti maknuti sa svih popisa (naslovnice, preporučeni i najkomentiraniji dnevnici) jer ih je zajednica označila kao spam, broj negativnih bodova potrebnih za micanje teksta sa svih popisa nije fiksno određen i mijenja se sukladno posjećenosti sitea, a u grubo odgovara broju bodova koji su potrebni da bi tekst završio na naslovnici

Tko je glasao

Mrak imam jednu molbu, Novi

Mrak imam jednu molbu, Novi komenteri su obojeni crveno preko plavih slova. Ne vjerujem da imam samo ja poteškoča pročitat ime komentatora. Kontrast je katastrofalan za moje malo zrelije oči.

Promjeni, molim te.

Tko je glasao

pobrisati cache od

pobrisati cache od browsera,
naime taj problem je riješen i sada je to vrlo dobro čitljivo, samo treba pobrisati cache

Tko je glasao

Znaš što

Znaš što nedostaje?
Nedostaje "na vrh". Da jednim klikom dođem na vrh stranice.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

pa imaš "home" tipku na

pa imaš "home" tipku na tastaturi?

Tko je glasao

Ne funkcionira za svaki

Ne funkcionira za svaki post.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Fala, sve ok.

Fala, sve ok.

Tko je glasao

vidim da stranica sve bolje

vidim da stranica sve bolje i bolje izgleda
odlično,
onako sam već lagano gubila volju dolaziti jer mi se bilo teško snalaziti i nekako mi nije baš legao novi look
ali sad je opet sve pregledno kao i prije

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

A sad kužim zašto uži

A sad kužim zašto uži klub SDP-ovih sljedbenika na pollitika.com ocjenjuju čak i komentare koji nisu dio diskusije već samo informacije "misliio sam A ne B" itd

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Možete razmatrati moj

Možete razmatrati moj komentar za 30 dana, za godinu ili nikad. Ali ja vam unaprijed kažem da nikad nisam bio sasvim objektivan. Čak si ne mogu zamisliti nekoga tko bi to mogao biti. Dakle jedino što mogu s obzirom na ocjenu postova i komentara reći je to da ću ocjenjivati što bolje znam i umijem.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci