Tagovi

Slučajnost ili.... (Da, u pravu sam ali...)

Nisam se iznenadio kada sam jutros ugledao tekst na portalu 24 sata. Znam da je moj dnevnik "Jedan lagan prijedlog - motivacija" pisan u najboljoj namjeri s poštenim premisama.
Niti najmanje ne smatram da je moj tekst generirao navedeni jer je mala vremenska distanca ali jest futurističan, osnova dijela ponuđenih rješenje stručnjaka i pravno valjan.

Pa pođimo redom, link na tekst: http://www.24sata.hr/politika/treba-im-srezati-primanja-na-razinu-prosje...

Dakle, u osnovi, pet hrvatskih stručnjaka izrazito medijski eksponiranih nude zaključke o plaćama (motivaciji), zastupnika istovjetnim u mom tekstu. I neću se više baviti tim dijelom nego ću reći da je konačno sazrelo vrijeme da se isto potvrdi.

Ono što me je nemalo pogodilo jest jedan dio zaključaka koji govori o (ne)obrazovnoj strukturi zastupnika odnosno, drugim rjećima - nesposobnosti navedenih zastupnika.
Davor Gjenero i Mirjana Krizmanić dijele isto mišljenje kako u Saboru ima puno neobrazovanih zastupnika koji primaju preveliku plaću. Mislim da se iz nastavka rečenice jasno dade zaključiti kako obrazovana manjina ima korektne ili čak i male plaće obzirom na njihovo obrazovanje. No to nije najveći "krimen" spomenute dvojke. U tom dijelu pravi krimen jest neistina, nepoznavanje materije o kojoj se lamentira te nepoznavanje osnova demokracije i demokratskih gospodarstava.
Naime, apsolutna neistina jest da su zastupnici slabo obrazovani. Dao sam si truda pa sam pogledao stupanj obrazovanja svakog pojedinačnog zastupnika od njih 151 a rezultati su slijedeći:
- samo 19 zastupnika ima SSS,
- oni čine samo 12,58% svih zastupnika
Dakle,nije istina da stoji "A tamo ima puno slabo obrazovanih..."od Krizmanićke ili "...što biramo nekompetentne i neobrazovane zastupnike..." od Gjenera. Istine je da upravo obrazovani zastupnici čine skoro 90% Sabora, vode sve značajne odbore, pišu, predlažu, obrazlažu i donose zakone.Nepoznavanje materije navedenog dvojca leži što ne znaju da se zakonski prijedlozi donose u pojedinoj stranci a pišu ga osobe ala Šeks, Arlović (dakle VSS - pravnici), dok se pregleda, korigira u ministarstvima (a tamo ne možeš raditi bez VSS). U konačnici, svi zakonski prijedlozi, sve saborske odluke pišu i donose obrazovani ljudi. Onih 12 i pol posto služi za dizanje ruku. Osim toga, u svim demokracija isti posao se jednako plaća, samo po kriterijima spomenute dvojke to ne treba biti. Pa zašto onda konstantno brojni predlažu da se isti rad muškarca i žene jednako plate ? Kriterij mora biti kriterij i ne može ga se selektivno primjenjivati.
No ima tu još nešto...ako već hoćemo da slažemo ovu državu po rodnim, etničkim i inim kriterijima zašto se barem u predstavničkom domu svih građana ne slaže i po obrazovnom kriteriju ? A koliko znam upravo po kriterijima spomenute dvojke, "neobrazovanih" je najviše, više od 90 % žitelja RH.
Znači za rodnih cca 50 - 50 % je ok, za manjiskih 5-25 % je ok no za (ne)obrazovanih 90 % nije ok ? Ma nemoj, osobno mislim da bih posao zastupnika (po mojim prijedlozima), obavljao puno, puno bolje nego velika većina obrazovanih. Uostalom zar se hoće reći da Goran Beus Richtenberg, Luka Denona, Igor Dragovan, Damir Kajin, Dragutin Lesar, Ivan Račan ne obavljaju svoj posao kako treba ? Ne draga gospodo, obavljaju ga bolje od većine obrazovanih zastupnika ali i od spomenute dvojke "stručnjaka". I zaradili su svoju nerealno visoku plaću za razliku od većine obrazovanih kolega.
Još je jedan detalj jako zanimljiv a ekipa ga ne želi komentirati. Znate li tko daje najviše (ne)obrazovanih zastupnika ? Znate li koja koalicija ima najviše (ne)obrazovanih zastupnika ? Evo i tu rezultata:
- SDP 7
- HNS 4
- HL 2
- HDZ 2
- HGS 2
- HDSSB 1
- IDS 1
Baš me zanima što bi rekla spomenuta dvojka na ove činejnice. Pogledajte, vladajuća kukuriku koalicija ima 12 (ne)obrazovanih zastupnika dok to zaglupljeni HDZ ima samo 2 ? Ili zločinački HDSSB samo jednog ?
Oduljio sam ali nažalost, istina je kod nas toliko drugačija u odnosu kako nam prezentiraju stručnjaci i mediji da je to prestrašno. Ovoj državi na žalost treba osoba koja će ju sasjeći, okrenuti naopačke.

Komentari

...

"Baš me zanima što bi rekla spomenuta dvojka na ove činejnice. Pogledajte, vladajuća kukuriku koalicija ima 12 (ne)obrazovanih zastupnika dok to zaglupljeni HDZ ima samo 2 ?"

Kao odgovor na ovo samo ću reći da je i Ivo Sanader bio izuzetno obrazovan čovjek.

Tko je glasao

@Salome

Naravno, o tome zborim cijelo ovo vrijeme....RH ne treba znanje kao znanje kako nas bombardiraju zadnjih nekoliko godina nego sposobnost, znanje, poštenje, rad i rezultati !

Važno je, sve je važno !

Tko je glasao

Poštujem to što te pogodila

Poštujem to što te pogodila njihova ocjena obrazovanosti saborskih zastupnika ali iracionalno je raspravljati o ocjeni "puno je neobrazovanih". Što je to puno ili malo? Svak ima svoj kriterij i koliko stoji tvoja da je 19 ili koliko malo, jednako stoji i njihova da je to puno. No njihov point je bio sasvim drugi.

Koliko sam ih ja shvatio, željeli su reći da su zastupnici previše plaćeni za ono što rade i kako rade i ono što rade. Dvojac na kojeg si se obrušio tvrdi da su zastupnici često nekompetentni za materiju o kojoj raspravljaju i odlučuju a ta ocjena, po meni, čvrsto stoji.

Naravno, točno je i to da se sve prehodno raspravi i uskladi na odborima i klubovima pa za usvajanje ili neusvajanje nisu presudne rasprave koje ponekad gledamo. Još točnije je to da se sve odluke prehodno donesu u uskom krugu oko šefova stranaka no sve to zapravo dodatno osnažuje tezu o preplaćenosti zastupnika.

Demokracija ima svoju cijenu, tu je Milanović u pravu, ali mislim da mi svoju malo previše plaćamo. A i prilično je šuplja pa još manje vrijedi novaca koji se izdvajaju. Pošto zastupnici ne zastupaju sredine iz kojih dolaze već isključivo volju stranačkih vrhuški, u aktualnoj gospodarskoj krizi bi bilo vrlo uputno smanjiti i njihov broj i njihove plaće. To su, mislim, htjeli reći ovo dvoje koji su te potaknuli da napišeš dnevnik.

B-52

Tko je glasao

Demokracija kao alibi mantra za reket

Demokracija ima svoju cijenu, tu je Milanović u pravu, ali mislim da mi svoju malo previše plaćamo. A i prilično je šuplja pa još manje vrijedi novaca koji se izdvajaju. Pošto zastupnici ne zastupaju sredine iz kojih dolaze već isključivo volju stranačkih vrhuški,...
Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu... ovo što elite prodaju pod demokraciju i to skupo naplaćuju tom narodu koji je izvorni vlasnik prava na upravljanje samim sobom nije ništ drugo doli benefitno reketarenje. Stoga MIlanović nije u pravu glede koštanja demokracije jer to što on naziva demokracijom nema veze sa istom. Ali ima veze sa bianko fakturom statusa quo glede prava vojske stranačke na doživotne benefite samo zato što su vlasnika vlasti bezočno pokrali i to mu još naplatili. Stranački sustav se mora razobličiti u cjelini njegove kriminalne konstrukcije, detronizirati te vlast konačno vratiti onima koji su izvorni vlasnici. Bez obzira kolko netko vikao da je to populizam. Alternativa je na jednoj strani daljnje jačanje modernog robovlasništva ili na drugoj strani more krvi na ulicama...

Tko je glasao

@sm

Otišao si krivim smjerom. Nisam se obrušio, citirao sam Krizmaničku i Gjenera koji tvrde da su zastupnici neobrazovani a ja sam dokazao da ta tvrdnja nije točna jer 87,56 % je akademski obrazovanih sabornika. Dakle iznio sam svoje mišljenje uz dokaze.
Ako ovaj podatak govori da su oni neobrazovani onda bi mandate trebalo dijeliti akademicima. Pa i onda bi bilo Krizmanička i Gjenera koji bi tvrdili suprotno. No sve nekako mislim da nema dostatan broj akademika ili ih barem nema dovoljno zdravstveno sposobnih za mandat.
Drugo, škola ili faks za zanimanje "saborski zastupnik" još uvijek ne postoji a ako je tvoj point na nekompetentnosti materije o kojoj ponekad raspravljaju onda se taj problem može rješiti svakomjesečnim izborima za Sabor odnosno izborima po potrebi materije kao i mjeseca održavanja Sabora. U tom slučaju predlažem da se izbori održavaju odmah nakon najave točaka naredne sjednice Sabora, tada bi se moglo birati kompetentne ljude. No i tu će nastati problem po Krizmanički i Gjeneru jer niti tada čak neće svi biti kompetentni ukoliko su makar dvije točke iz različitih segmenata društva.
Treće, kako je praktički nemoguće sastaviti "kompetentni sabor", ne treba izmišljati toplu vodu jer je ona već izmišljena nego treba preuzeti najbolja rješenja a po meni, jedno od boljih je birati ljude s nekim mjerljivim rezultatom, iskustvom (poslovnim i životnim), te naravno znanjem. A sve floskule tipa "mladi" ostaviti za arhivu.
Četvrto, mislim da o visini plaća uopće nije potrebno trošiti mjesta no, za mene je, simptomatično da je stručnjacima trebalo 23 godine da tako što primjete i objave. Da takvo što naprave manje obrazovani ljudi mogu shvatiti (ne i opravdati), ali kad se radi o dugogodišnjim kroničarima društvenih zbivanja - neprihvatljivo mi je.

Ništa osobno, LP - slavonika

Važno je, sve je važno !

Tko je glasao

Pošto si sam naveo da te

Pošto si sam naveo da te njihova tvrdnja "nemalo pogodila", i dalje mislim da si se obrušio na drugačije mišljenje.

citirao sam Krizmaničku i Gjenera koji tvrde da su zastupnici neobrazovani a ja sam dokazao da ta tvrdnja nije točna jer 87,56 % je akademski obrazovanih sabornika. Dakle iznio sam svoje mišljenje uz dokaze.

Ne, oni ne tvrde da su zastupnici neobrazovani, ni sam to nisi napisao u dnevniku, njihova je tvrdnja da je "puno" zastupnika neobrazovanih i nedovoljno kompetentnih za ono o čemu raspravljaju. Između te dvije tvrdnje je ogromna razlika i obje se svode na mišljenje. Ti nisi iznio nikakav dokaz da nije "puno" zastupnika neobrazovano i nekompetentno, iznio si tek argument za vlastito mišljenje. Nekome i jedan zastupnik predstavlja "puno" a nekome niti 50 ne bi bilo dovoljno. Riječ je o pojedinačnom vrijednosnom sudu koji je praktički nemoguće dokazati jer "puno" nije egzaktna brojka.

Za sve se ostalo slažem i pristalica sam toga da je odgovoarajući zastupnik onaj kojeg građani izaberu, kakav je da je. No ne očitavaš se o najbitnijem, i kod mene i kod dvojca. Zastupnici stvarno ne odlučuju ni o čemu i tek su transmisija volje stranačkih središnjica, najčešće vođa. Opće je mišljenje da su za to previše plaćeni, u aktualnoj gospodarskoj situaciji. Također, nije točno da se o saborskim plaćama progovara tek sad. Često su tema rasprava samo što je ona nekad ntenzivnija, kao sad, a nekad samo tinja. S toga e nepotrebna tvoja ironija o stručnjacima koji, eto, to tek sad primjećuju. Čovjek bi pomislio kako je tu ipak nešto osobno, ne u odnosu na mene već Krizmanićku i Gjenera. Da li zbog sškolske spreme ili zbog čega, ne znam.

B-52

Tko je glasao

@sm

Nas dvojica se nikada nećemo moći usuglasiti jer imamo potpuno suprotno tumačenje jednakih događaja.

Naime, za tebe jest mišljenje ako netko komentira proces na način kako tebi odgovara dok je ista radnja (na način koji tebi ne odgovara), - obrušeno mišljenje. Dakle, aršini ti nisu baš ok.

Da, točno, citirao sam i Krizmaničku i Gjenera ali oni nigdje ne spominju "puno" nego puno (valjda kako bi ti htio i kako ti poimaš). Volio bih kada bi meni i ovdje prisutnima pokazao taj "detalj" koji od mene pravi obrušavajuću osobu. Vrlo jednostavno - pokaži.

Dakle, i dalje tvrdim da 12% zastupnika nije puno. Da ih je čak 50% neakademski obrazovano - ne bi bilo puno. Ako ćemo za pravo, cijeli smisao njihovih komentara je elitistički nastrojen, bez pravog smisla osim da cijelo društvo, odnosno sve državne službe, tvrtke, agencije, ministarstva, Sabor......trebaju biti puni ili "puni" (kako god hoćeš), akademskih građana. Evo vidiš ja smatram da je to pogrešno (već sam u prethodnim odgovorima objasnio zašto - da me se ponovo neargumentirano ne napada), a da li sam u pravu jasno pokazuje slika Hrvatske u nazad 20-tak godina. Iz kojeg god područja želiš.

Da zastupnici ne odlučuju ni o čemu demantiraju te, primjerice Šeks i Arlović koji su autori većine HR zakona. Oni su izravno kreirali moju, tvoju i budućnost ostalih članova ovog sajta. Osim toga, većina zastupnika su članovi predsjedništva i glavnog odbora svoje stranke (kako se već zovu), gdje se stvarne odluke donose pa im glasovanje u Saboru dođe kao sekundarno glasanje, predstava za demokratske potrebe ili potrebe za javnost (kako god već). Dakle - ipak odlučuju !

Ako ti sve ovo nisu argumenti onda se niti u pojmu argumenata nećemo moći složiti. Samo za primjer, Sud prihvaća moj zadnje navedeni argument (suđenje Sanaderu). Ali pustimo sad to, to vjerojatno nije argument, jel tako ?

Ne znam što ti je dalo povoda da povežeš mene s navedeonom dvojkom po liniji osobnog obračuna, ne znam ali ti teza ne drži vodu jednako kao niti stručna sprema. Za takvo što si trebao svoje tvrdnje argumentirati ali, eto, nema ih, iz jednog prostog razloga - ne postoje. Kao što ih niti prije nije bilo osim osobnog stava.

Sad ti kako hoćeš ali nas dvojicu, naše (ne)argumente potvrđuje stanje a kakvo je ono ? Mislim da je odgovr zapravo jednostavan.

Ništa osobno, LP - slavonika

Važno je, sve je važno !

Tko je glasao

Dizanje ruku nije nužno i odlučivanje

Možda bi bilo dobro usredotočiti se na značenje pojma puno. Tek ako se definira koliko je to u apsolutnom iznosu, moći će se s pouzdanjem zaključiti tko je u pravu. Ja tvrdim da definicije nema i da je zato iracionalno raspravljati jesu li oni u svojoj ocjeni pogriješili.

Što se tiče odlučivanja zastupnika, valja znati da ni Šeks ni Arlović nisu donosili akte koje su pisali. Dakle, nisu odlučivali pa njihova aktivnost u pripremi prijedloga nije argument.

Da ne bismo dalje bistrili općepoznatu stvar, skrenut ću ti pažnju na pojam "stranačka stega". On između ostalog označava obvezu članova stranke da glasaju prema stavu stranke, čak i kad se osobno ne slažu. A kako se dolazi do stava stranke o konkretnom pitanju, mislim da nije nepoznato.

B-52

Tko je glasao

Bi li ijedna osoba na svijetu

Bi li ijedna osoba na svijetu bila kompetentna raspravljati u 10 o odlagalistu nuklearnog otpada, u podne o zakonu koji se tice uzgoja koza, u 2 o drzavnoj potpori brodogradnji, a u 4 o normativu u vrticu? Ti mislis da bi bio kompetentan:)?
U Hrvatskoj ima oko 20% visokoobrazovanih ljudi. Podatak koji govori da je u Saboru gotovo 90% visokoobrazovanih je zabrinjavajuci. Naime, bazen iz kojega se crpe zastupnici ocito nije oko 4 milijuna punoljetnih gradjana, vec oko 800 000 onih sa zavrsenim fakultetom. Specificni problemi i interesi dijela gradjana sa zavrsenim fakultetom (oni naime zaradjuju vise od prosjeka, vecinom stanuju u gradovima itd) mogu biti i jesu razliciti od interesa gradjana bez zavrsenog fakulteta. Sabor bi morao biti nekakav presjek drustva- sa priblizno jednakom zastupljenoscu svih drustvenih skupina (od zena do umirovljenika).

Tko je glasao

ne bi... jer nikakva kvota ne

ne bi... jer nikakva kvota ne garantira radne navike, znanje i pamet..

dapace, to je izuzteno glup nacin odabira bilo kakvih odbora, sefova i slicnog..

naprosto treba birati najbolje..a ne one koji se uklapaju u kvote

red muskih
red zenskih
red mladih muskih
red madih zenskih zastupnica
red penzionera
red penzionerki
red branitelja
red cetnika
red pedera
red lezbijki
red katolika
itd itd itd
onad po nacijama strogo po postotku, za nesavrsene razmjere ne rezati ljude vec koristiti d'hondta
itd itd
glupost do gluposti..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunaprof

Ako me sjećanje ne vara, zar upravo mlađe obrazovne grupacije (kroz raznorazne udruge ovoga i onoga), konstantno ne traže i vrše medijski pritisak na implemenatciji obrazovanja ? Upakirano lijepim riječima njihov zahtjev izgleda otprilike ovako: "izbacite sve srednjoškolce iz svih sfera društva te u iste postavite mlade obrazovane stručnjake".

Vlada RH je nedavno odobrila jedan od takvih zahtjeva te sada u NO državnih tvrtki ne mogu biti postavljeni ljudi bez minimalno VSS. Unatoč tome što takva odluka nije Ustavna i što takva odluka apsolutno neće donijeti nikakva poboljšanja, ona je pod pritiskom raznih lobija - prihvaćena. A što misliš tko stoji iza tih pritisaka ? "Obrazovani" ili "neobrazovani" ? Jasno je sve, zar ne ?

Da argumentiram ovu tvrdnju. Ova odluka je neustavna iz jednog vrlo jednostavnog razloga. Naime, ako srednjoškolci ne mogu aktivno sudjelovati u nadziranju poslovanja tvrtki - onda ne mogu i točka. A ne takvu odluku primjenjivati selektivno, ne mogu u državnim tvrtkama ali mogu u svojim ili tvrtkama partnera i drugim. Dapače, iz osobnog iskustva znam da je puno lakše nadzirati poslovanje državnih tvrtki jer, osim vlastitog znanja, u svakoj državnoj tvrtki imaš alate osiguranja svoga rada poput pravne službe. Ako i nemaju pravnu službu onda je ugovoren poslovni odnos s nekim odvjetničkim uredom. I za nekakvu svoju odluku možeš zatražiti mišljenje stručne osobe. Da li je tako i u privatnim tvrtkama ? Naravno da nije, tamo što znaš - znaš, nema popravka. A kako to država tretira ? Jednako, i jedni i drugi imaju jednaku odgovornost ali nemaju jednake uvjete. I zato je neustavno.
Iza ove odluke podići će se dosta prašine. Naime, vjerujem da će se postaviti i pitanje moguće pravne odgovronosti. Po meni, ako je neobrazovnoj skupini onemogućeno upravljanje oni bez problema mogu zatražiti pravno odricanje odgovornosti od poslovnih neuspjeha jer eto, naši zakoni tako nalažu.
Osim toga, po nekim tumačenjima, svi neobrazovani (čitaj masa privatnika), trebali bi imenovati stručne ljude kao vodeće ljude u svojim (privatnim) tvrtkama. Možeš li zamisliti koliko privatnika ima novaca da takvu odluku provede ? Možeš li zamisliti kako bi izgledalo odnosno, bolje reći kako ne bi izgledalo poduzetništvo u RH ?
I još mnogo drugih pitanja otvoriti će se ovom odlukom Vlade RH. A u suštini, to je trebala biti odluka koja će olakšati političko zbrinjavanje podobnog političkog kadra - i ništa više. Ali predložili su ih nesposobne stručne osobe. I to ti je RH, slikom i prilikom.

Ništa osobno, Lp - slavonika

Važno je, sve je važno !

Tko je glasao

mijesas kruske i

mijesas kruske i jabuke...
privatno i javno...
o privatnom se odlucuje privatno, a takva je i odgovornost
za javno ide druga prica... osoba- koju bira javnost po opcim kriterijerima, propisanim, odlucuje o javnom.. ti propisani kriteriji su obrazac koji u velikom dijelu odgova trazenoj predispoziciji a tek u drugom dijelu dolazi do subjektivne procjene kvalitete osobe.. razgovorom za posao, opcom procjenom cak i politickom, ili politickom podobnoscu.. kako ovaj prvi eliminacijski dio nije moguce preskociti jer bi on trebao davati javne okvire, minimalisticke zahtjeve za javno.. tako tvoja usporedba javno privatno gdje toga nema i ne smije biti ne stoji..

a kakve veze ima tvoj komentar sa onim sto sam ja napisala u komentaru iznad... fakat nemam pojma... nikakvu vezu ne nalazim..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunaprof

Zakon o trgovačkim društvima (ZTD), ne poznaje pojam privatno i javno nego dozvoljeno i nedozvoljeno. A i jedni i drugi (su dio), podliježu ovom zakonu. Na ZTD se nadovezuje ZKP koji također ne poznaje pojam privatno i javno nego dozvoljeno i nedozvoljeno. Miješam li ja ili ti kruške i jabuke ?
Upravo na ovoj činjenici temeljim svoju tvrdnju da je odluka Vlade o NO neustavna.
Drugo, nisam htio ništa loše reči niti te napsati radi nečega, dapače, smisao odgovora mi je bio razmjena argumenata....evo niti sada osim argumenta ne stoji u pozadini odgovora.
Kada s nekim razgvoram pokušavam ga voditi nekim argumentima (barem što mislim da su argumenti), a nikako vrijeđanjem ili nećim sličnim. Osjetio sam potrebu ukazati na neke činjenice. Nipta više, no, sorry ako sam te nečim uvredio.

Ništa osobno, LP - slavonika

Važno je, sve je važno !

Tko je glasao

sorry.. nisam ni ja htjela

sorry.. nisam ni ja htjela tebe uvrijediti.... niti mislim da bi trebala biti uvrijedena tvojim komentarom.. koji je naprosto tvoje misljenje, ali s kojim se ja ne slazem..

razumijem tvoje argumente o ta dva zakona..

no ponavljam.. propisivanje koga ces zaposliti, kome ces dati neko zaduzenje, posao, koga ces postaviti za direktora.. u privatnoj firmi ostaje na volju njegovog vlasnika... privatnika..

a u javnoj je taj koji odreduje drustvo, drzava ... dakle moraju se postaviti jasna pravila .. koja se propisivanjem strucne spreme, cak i vrste spreme, prethodnim iskustvima i slicnim odreduju unaprijed ... naprosto propisuju...

kako ne bi zaposljavanje ovisilo samo o volji nekog trenutnog politicara.. koji mozda zna tko je najbolji za taj posao, ali mozda i ne zna..

zato mislim da usporedba privatnih i javno-drzavnih NO naprosto ne stoji.. to je mijesanje krusaka i jabuka..

posljedice po javnost i po privatnika losim odabirom NOa ili nekog direktora nisu iste.. onaj vlasnik, privatnik svoju gresku placa gubitkom kapitala odnosno citave firme.. te je to sasvim dovoljno da ga sprijeci u namjernom odabiru loseg, a za slucajne si je sam kriv..

kod odabira za drzavno-javno poduzece nastala steta odabirom slucajno nadleznog politicara nosi sa sobom stetu koja ne tereti onoga koji odabire ili cak i da tereti ne u onoj mjeri koja se moze mjeriti vrijednoscu stete.. zbog toga postoje razni pravilnici za odabir.. da se bar osnovne stvari postave.. obrazovanje, iskustvo

to naravno ne garantira dobar odabir... ali smanjuje mogucnost loseg.. bar tako kaze logika...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunaprof

Jeste moje mišljenje ali stojim iza toga da je i argumentirano mišljenje.

U suštini, nas dvoje se raspravljamo o tome što je "starije" - volja vlasnika ili zakon. Ne da mislim nego sam siguran da je "stariji" zakon pa bi se po zakonu stvari trebale slagati.
U svom obrazloženju polaziš od pretpostavke da vlasnik javne ustanove nije pošten dok je tu zakon vrlo jasan a on pretpostavlja da je vlasnik pošten a ostali članci zakona ga vode u njegovu poslovanju. Tako stoji i u krivčnom i ostalim vezanim zakonima. Znaš onu pravnu: "nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja". E vidiš to je jedan od postulata demokracije. A to pak pretpostavlja da društvo, država, zajednica NEĆE postaviti direktora koji bi zapošljavao po volji. Ako bude činio tada se aktiviraju kaznenen poluge. Sve ostalo je miješanje krušaka i jabuka.

Posljedice su i kod privatnika i kod javnog vlasništva jednake. Gubitak radnih mjesta, pokretnina i nekretnina....

Važno je, sve je važno !

Tko je glasao

posljedice da... ali ne po

posljedice da... ali ne po iste..

svatko ima pravo sve svoje strajbati... tude ne... i to bi otprilike bila osnova ponasanja i logika koja nas treba voditi..

znaci ako je netko dovoljno lud ili nesposoban ili naprosto nema srece pa izgubi svoje.. on ima na to pravo

nase, javno, drzavno... nije predvideno za takve mogucnosti.. jer nije od jedne osobe vec od mnogo njih.. cak i puno njih buducih, nerodenih..

no to je naprosto moj odnos prema javnom i privatnom.. koji su naprosto razliciti po svojoj biti, ne samo po vlasnistvu..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Relativnost...

Svatko ima pravo svoje strajbati, dok se ponaša odgovorno prema drugima. Tako jedan seljak, obrtnik ili freelencer ima potpuno pravo zapustiti imanje ili strajbati vlastiti ured nemarnim poslovanjem... zapravo, čak i seljak ima odgovornost prema vlastitim kravama, a freelencer ili obrtnik recimo ima odgovornost prema svojoj obitelji ...

Javno pak nitko nema pravo strajbati, bez odobrenja javnosti. Angažirana javnost nikad takvo odobrenje ne bi smjela dati, osim ako korist ne nadilazi štetu u kojem se slučaju ionako ne radi o "trajbanju"...

Poduzetnik, kapitalist, vlasnik isto tako nema pravo sve svoje strajbati, čim o njegovim odlukama ovise i drugi koje odvede u propast. Tako recimo vlasnik tvornice nema pravo istu strajbati i poslati 500 radnika na cestu, zato da bi npr. unovčio strojeve, zgrade ili teren, ili pak preselio proizvodnju negdje gdje mu je veći profit.

To je naprosto moj odnos prema maloprivatnom, javnom i veleprivatnom...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Trolice, nitko ne pise o

Trolice, nitko ne pise o nikakvim 'kvotama'. Ukoliko stranka zeli zastupati interese svih drustvenih skupina (a vecina hrvatskih stranaka govore da zastupaju interese svih drustvenih skupina), onda bi bilo za ocekivati da su na listama i zastupljene sve drustvene skupine. Ukoliko je u drustvu 80% onih koji nemaju zavrseni fakultet, a u Saboru je samo 10% takvih, onda je ocito jedna vecinska skupina u drustvu u Saboru nije uopce zastupljena.
Sabor nije HAZU da bi formalna obrazovanost morala biti kriterij za bilo sto.

Tko je glasao

to sto pricas najobicnija je

to sto pricas najobicnija je budalastina..

za zastupati interese neke drustvene skupine nije nuzno da si i sam pripadnik te skupine.. to nikad ni nije bilo tako postavljeno..

parlament nije sindikat ni strukovno udruzenje.. ili vec nesto slicno tome..

zamisli da je u drzavi 80% nepismenih.. jel bi onda i 80% nepismenih trebalo biti zastupljeno u parlamentu?

a to je itekako primjer iz reale..

sto meni kao zeni znaci da li je zena u parlamentu? nista.. samo po sebi.. isto tako ni muskarac.. to su najobicnije budalastine..

uopce ne znam kako li se samo sjetis te gomile nebuloza koje se kose sa zdravom pamecu i realnim zivotom.. pa ih onda zastupas kao nesto intelektualno, ispravno.. civilizacijski..
boze me sacuvaj..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunaprof

za zastupati interese neke drustvene skupine nije nuzno da si i sam pripadnik te skupine.. to nikad ni nije bilo tako postavljeno..

Ova tvrdnja je istinita i slažem se s njom. No jednako tako slažem se i s tvrdnjom da bi Sabor RH trebao biti ogledalo društva. Ne u svim pogledima i ne u svim postocima, ali trebao bi biti.
I ono što nikako ne valja jest uzimati društvene ekstreme kao primjere....a što da imamo dovoljno akademika s poremećajem ponašanja....jel bi oni kao stručni i obrazovani trebali biti u Saboru ? Svaki ekstrem nije dobrar, pa ni tvoj luna...

Tebi osobno rodni nedostatak ne znači ništa (kao ni meni), no osvrni se samo nekoiiko godina unazad i sjeti se vrištečih naslovnica i tema dnevnika, emisija u kojima su gostovali stručnjaci za ovo, za ono.....pa za prava manjina i dr. A što iza znaka jednakosti imamo ? Jesmo li bolji nego što smo bili ? Hrvatska stvarnost je upravo suprotna !

Ništa osobno, LP - slavonika

Važno je, sve je važno !

Tko je glasao

Trolice, da je u drustvu

Trolice, da je u drustvu velika vecina nepismenih- da onda bi bilo za ocekivat da je vecina nepismenih u parlamentu. Da je u drustvu velika vecina starijih od 75 godina, onda bi bilo za ocekivat i da je u parlamentu vecina starijih od 75 godina, a ne da je vecina zastupnika mladja od 30 godina. Parlament funkcionira kao presjek drustva, a ne neka elitna ustanova u kojoj samo pojedine skupine mogu bit izabrane. Pitanje formalnog obrazovanja je potpuno nebitno jer u parlamentu vec 20 godina vecinu cine oni koji jesu fakultetski obrazovani, a u Vladi vjerojatno do sada nije ni bilo osobe bez fakulteta, tako da je ocito da problem u hrvatskoj politici nije manjak formalno obrazovanog kadra sto bi vjerojatno i ti sa svojom nadaleko poznatom 'inzenjerskom logikom' mogla zakljucit.

Tko je glasao

klipane jedan neotesani.. na

klipane jedan neotesani..

na zalost i jos puno toga drugog.. no o tome sam pises, pa nema potrebe da ista dodajem..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Mene više zanima prosjek

Mene više zanima prosjek ocjena s fakulteta. Svako može završit fakultet sa ocjenon dovoljan, a da zapravo pojma nema o ničemu pogotovo o tome zvanju za koje se školova.

Tko je glasao
Tko je glasao

Treba razlikovat pamet i obrazovanje

Ima pametnih ljudi koji iz razno raznih razloga nisu završili škole.
Ima i budaletina koje su diplomirale po načelu iscrpljivanja. Tko duže izdrži. Ima jednu "Božemiprosti" kolegicu koja je na taj način diplomirala na ETF-u. Ta bi od silne pameti od dvije na zidu nacrtane ovce izgubila tri.
Ili, da citiram starije i pametnije:
"Ne završava fakultet silna pamet, nego olovna guzica."

U ovoj priči se uopće nisam dotakao poštenja i morala. I lopovi naime mogu biti i pamtni i školovani. Kao što je naša recentna povijest, nažalost, pokazala.

Tko je glasao

Što obrazovaniji

to mozak ispraniji.

Više škole veća budala.

Prodavači magle.

Da ne generaliziram ,političar može biti i polupismen čovjek. Međutim ,današnje poimanje pr-ovski obrađenog političara stvara potrebu za diplomama ,zvanjima i sl.

sve dobro...

Tko je glasao

mislim da ne.. cini mi se

mislim da ne.. cini mi se upravo obrnuto.. PRaovska politika je nesto sasvim nakaradno.. nesto sto skriva sposobnosti politicara.. odnosno nesposobnosti..

Zanimanje politicar kad bi itko ikad klasificirao onako kako se klasificiraju radna mjesta.. za bilo koje zvanje od najnizeg politicara do nekog ministra ili prime ministra, predsjednika.. obavezno bi sadrzavalo znanje danas zvano "Public speaking"

Govornistvo je ono koje je nuzno svakom politicaru ali i glasacu.. da bi mogao procijeniti politicara po nejgovim stavovima, nacinu razgovora, nacinu komunikacije..

PR je suluda stvar u politici.. Otprilike kao da neki inzenjer ne poznaje osnove matematike pa iznajmljuje strucnjaka za zbrajanje i mnozenje kao nesto normalno..

PR politika bi trebala nestati kao pojava ako ikada budemo zeljeli neke stvarne ljude, sposobne ljude u politici.. Niti ih mozemo procijeniti niti taj posao zahtjeva da se druze i obracaju onima koje zastupaju.. Cemu politicar uopce sluzi ako nema interakcije sa svojim biracima osim preko posrednika?

Ja stvarno ne razumijem kako nekom moze pasti na pamet uvoditi PR u politiku kad je politika sama PR.. bilo bi puno logicnije da se isluzeni politicari zaposljavaju kao PRovci u koorporacije, nego ovo sto se danas dogada.. Ili da naprosto stavimo PRaovce u saborske skupe.. oni ionako znaju sto je receno i sto je bilo i sto ce se dogadati... ili barem to znaju artikulirati i ne boje se javnosti.. sve ono sto bi u stvari trebali raditi politicari..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

seljoberstvo

Ako ikada dospiješ "u ruke" nekom od medicinara koji su sada u politici... ili u odvjetnički ured... nadam se da ćeš im ovako jednako drčno objašnjavati da su budale u trenutku kada ćeš trebati njihovu stručnu pomoć...

Tko je glasao

ne odvjetniku ni za živu glavu

Čak bi i preporučija da kad već moraš odvitniku ideš onome iz politike . Ti je umrežen sa sucem i dobijaš bio kriv ili prav . Jedino ne dobiješ ako ti je protivnik isto tako umrežen i investira više .
Normalno da mu neš drčno objašnjavat , oli si lud .

Tko je glasao

Nisi shvatio

što sam htio reći @zap

Jedno vrijeme je bila mantra -mladi.
Onda ,mladi i obrazovani.
hehe.

Liječnike ne kritiziram .
Advokati mi ,hvala Bogu ne trebaju.

Ova mladež koja se uvaljuje u politiku nema ideale pošto joj je mozak ispran zadnjih 20 god. manekenki i nogometaša ,red carpeta i sl.

Prijedlog:

Kanal Dunav -Sava.
Garantiram da bi se da se ponudi 2.500 Kn mjesečno ,stan i hrana u uvjetima izviđača, 8-satno radno vrijeme -prijavilo desetine mladih ljudi i rukama i lopatama isti iskopali bez strojeva.

Znači ,ne komunističke radne akcije ,nego plaća ,stan i hrana.

Međutim ,tu se ne bi moglo puno ukrasti.

Zato mladi u nagonu samoodržanja trče u kojekakve mladeži sdp-a ,hdz-a i sl. ,jer se nadaju uhljebljenju.

Reci ,što tebi ili meni može ponuditi danas svršeni student fakulteta političkih... ,pazi molim te :magistar politologije star 24 g.
pet godina fax-a da bi djecu učio 2+2 i sl.

sve dobro...

Tko je glasao

kada i kako... VSS neke struke dolazi u ruke politicara

mislim da bi trebao uvesti dodatnu analizu..

nakon koliko godina karijere, a pogotovo politicke su zastupnici dobili svoja VSS zvanja..

na zalost ima previse podijeljenih "papira" u ovoj drzavi da bi puko iscitavanje spreme na njima ista moglo reci. takvi papiri daju onaj VSS, no ako se doticni ne bavi strukom, vec politikom.. nimalo ne smeta za koliko i kada su kupljeni .. jer se strucnost i obrazovanje doticnog naprosto ne moze provjeriti u praksi, a ni ne treba mu za posao koji obavlja..

zato bi bilo puno vaznije pogledati kada i kako su se ti visokoskolski papiri nasli u rukama saborskih zastupnika pa po tome nekako odrediti radne navike.. tu mi se cini da bi puno bolje vidjeli povezanost rezultata "papira" i obavljanja posla u saboru

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunaprof

Vjerojatno ima i takvih no ne bih rekao da su većina, mislim da se radi eventualno o nekolicini koji spomenuti postotak ne bi značajno povećali. No to samo skreće s teme.
Naime, naš Sabor vrvi liječnicima, profesorima, pravnicima i politolozima koji su svoja zvanja obavljali prije nego što su došli do parlamenta. Recimo HDSSB, osim Drmića i Vinkovića, svi poznati dugogodišnji liječnici. Dosta je liječnika u HDZ-u, pa profesora za koje se zna da su diplomu stekli prije politike. Redove SDP-a popunjavaju prilično mladi ljudi koji već posjeduju diplome što vrlo jasno ukazuje da su je stekli u studentsko vrijeme. Ima i onih starijih koji su radili (s diplomom), prije DR-a poput Stazića, Ingrid Antunović - Marinović, i ostalih. Da li su pri tome "okolnosti" bile normalne, to ne znam. Za neke članove HNS-a također znamo da su diplomu stekli prije politike (Radoš, Pusička...) itd.itd.itd.
Ono što se u mom kraju spominje u tom kontekstu jest jedino potpredsjednik Sabora Tomislav Čuljak (HDZ) za kojeg kolaju priče kako je tijekom 90-tih bio zidar a onda stekao diplomu i postao "uglednik".Za sve ostale ti garantiram da su već prije imali diplome, jer većinu znam.
Mislim da se ne bi na taj način trebalo gledati jer se gubi kontekst analize. Najlakše je nekoga optužiti da je platio/la ispit(e) no ne može se dokazati. Za to postoji policija i pravosuđe.

Važno je, sve je važno !

Tko je glasao

bilo

bi lijepo da gospoda imaju pored diploma i koji pečat u radnoj knjižici. inače, sve pet.

Tko je glasao

voljela bih da si u pravu...

voljela bih da si u pravu... bar bi bila sigurna da su sposobni sjediti makar pogled na sjednice sabora prica drugaciju pricu.. no potencijal bi postojao, sto je vec nesto.. makar nada da su kadri procitati one stotine papira o kojima se kao nesto diskutira, a vecina ne zna ni temu..

inace, mislila sam na diplomiranje 96 i 97... i kasnije naravno... za one koji su srednje skole zavrsili ili fakultete upisali najkasnije srednjih osamdesetih..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

VSS ili ne, posve je nebitno...

Naime, saborski zastupnici i nisu tamo da misle, već da provode stranačku politiku upregnuti stranačlkom stegom. U tom su smislu oni čisti talkingheadsi, parlamentarizam je glumljena predstava i u Saboru bi komotno mogle sjediti i vreće pijeska. Dokaz za to je i taj što vrlo rijetko prolaze neki amandmani ili prijedlozi opozicije, a ako se to slučajno i dogodi, radi se o minornim pitanjima. Tako je bilo i u prijašnjim sazivima, tako je i danas.

Slično kao i za EU parlament, građani više razmišljaju tko je i zašto upao u cukerpiksu saborskih povlastica, nego što imaju očekivanja od konkretnih sabornika. To je još jedan od razloga zašto bi bilo dobro razbucati sabor nezavisnim zastupnicima koji bi mogli djelovati kao budilica i faktor iznenađenja. Međutim, kroz trenutnu izbornu praksu, gdje stranačka vojska glasa, a običan građanin bojkotira, to se ne može postići.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

mislim da je jedan od vecih

mislim da je jedan od vecih problema koji se desava sa talkingheads-ima.. taj da onaj koji odustaje od svoje spreme, skolovanja i zanimanja te privreduje iskljucivo iz svoje politicke aktivnosti... automatski potpisuje apsolutnu poslusnost.. jer mu prihod pocinje iskljucivo ovisiti o stranci, odnosno stranackom celnistvu... a ne o njegovoj strucnosti s kojom je baveci se mogao zadrzati i osobnu neovisnost odnosno sposobnost razmisljanja, djelovanja i govora..

zato mi se cini izuzetno kontraproduktivno kada maldi ljudi, studenti ili netom zavrseni diplomci necega pocnu politicku ili drzavnu karijeru bez ikakavog drugog bavljenja svojom strukom.. te tako prakticno potpisuju apsolutnu ovisnost, dakle i poslusnost..

ovo sto danas gledam na javnoj politickoj sceni je upravo to..

cini mi se da je bernardic zavrsio nesto vrlo prakticno i suvislo, fiziku .. ili tako nesto.. no isto tako mi izgleda da se nikad nije bavio tom strukom vec je svoju zaradu bazirao na stranackom radu.. zato on i jest apsolutno ovisan o milosti svoga vodstva.. dakle pokoran i poslusan..
ovom prilikom ne ulazim ni u njegove osobne sposobnosti, ni u zmajloviceve i inih slicnih mladih ljudi... vec iskljucivo komentiram cinjenicu da nakon par godina bavljenja politikom nakon faksa umjesto strukom... taj faks nema vise nikakve veze sa stvarnim mogucnostima i znanjima politicara..

mozemo ga promatrati samo kao dokaz da je sposoban uciti i biti vrijedan (sicflajs) ako je to neki suvisli faks u nekom suvislom vremenu, ali apsolutno nista drugo..

ps
u slicnoj mjeri smatram da je i onih 15.000 mladih pripravnika koji su zaposleni kao 1600asi u nekoj drzavnoj upravi takoder dio plejade koji gubi sposobnost koristenja svoje struke stecene skolovanjem.. dakle sasvim losa pojava i trend.. upropastavanja opcih potencijala mladih generacija.. da bi se stvarali nesposobni i ovisni ljudi zavisni od politickih mocnika..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Obrazovani ?!

Ma, fućkaš obrazovanje ako nema pameti !
Ili bar zdravog razuma .

vojko27

Tko je glasao

šta je obrazovanost ??

Evo malo mog pogleda na obrazovanost saborskih zastupnika .

Saborski zastupnik , malo gordo zvuči , ali u biti to je goli ku..c od zanimanja i posla.
Kakvo je to zanimanje i kakav je to posao koi može obavljat svako, od likara,generala ,profešura pa do vozača. Koja je to obrazovanost ??
Zamislite da avion pilotira ,četir godine pravnik , pa četir godine dotur, pa ondak ekonomist . Ne znam bili ikad uzletija ali garant nebi sletija čitav. Zamislite da kirurzi imaju tako širokopojasno obrazovanje ka šta imaju ministri ,presidnici ,saborski zastupnici i ostali koncesionari časne vlasti . Koja bi budala legla pod nož ??
Mislim da po obrazovanju svaki čovik koi zna čitat , pisat,zbrajat i oduzimat ( ovo nije nužno ) more bit obnašatelj ovoga o čemu vi govorite.
Mogu li ja bit sudac ? Nemorem jer nemam pravosudni ispit , a nemam ga jer nisam završio pravo . Za bit sudac triba bit obrazovan za suca , kao što i za kapetana broda triba bit obrazovan za kapetana. Nemoreš vozit ni autobus ako nisi obrazovan za vozača autobusa . Za presjednika ,zastupnika , ministra nema škole, pa prema tome svak more to obavljat i nije uopće bitno imali onaj koi to obavlja i osnovnu školu a kamoli neki fakultet .

Budimo realni to su mjesta koja tribaju obavljat prvenstveno pošteni ljudi . Koja bi
srića za ovaj narod bila da umisto obrazovanih lopina, side na vlasti neobrazovane i poštene seljačine .

Tko je glasao

...ne bi me začudilo da je

...ne bi me začudilo da je ovo dvoje predložilo volontiranje neobrazovanih u Saboru...ono za
1 600 Kn mjesečno.
...i to dok od mentora kolega Zastupnika s magisterijima ne iskamče informacije kako do takvih istih kvalifikacija doći na najbrži način. Tek tada bi se mogli punopravno oglašavati o prijedlozima zakona i pobirati isti koeficjent kao ostali, uz naknade za odvojeni život, naknade za troškove službenih putovanja i naknade troškova prehrane...
...i to bi mogao biti dobar početak, uz neodgovoran i neobrazovani narod samo nam fale i takvi zastupnici...

Tko je glasao

na

stranu ovo snobovsko prenemaganje s obrazovanjem, ali i pticama na grani je jasno kako stranački odličnici završavaju fakultete, pišu magisterije i doktorate. tako da njihove diplome i titule nisu ništa drugo doli još jedna pljuska cjelokupnom sustavu obrazovanja i društvu. čast iznimkama.

već smo ustanovili da za bivanje članom hdz-a moraš biti ili žešća glupančina ili lopov, dakle svi zastupnici te stranke su idioti ili oportuni šljam. u sdp-u se već okupljaju malo perfidniji degenerici, oni, kao, koketiraju s urbanošću i inetelektualizmom, a zapravo su častohlepna marva kojoj je samo vlastiti interese na pameti. o hns-u sve najgore.
ostali su nebitni.
znači imamo glupane i lopove koji to niti ne nastoje kamuflirati, i glupane i lopove koji se pretvaraju da to nisu u tolikoj mjeri.

stravično kompliciranim deduktivnim procesom dolazim do zaključka da nam sudbinu kroje glupani i lopovi, kako god okreneš. a rvacki puk je ko mujo u onom vicu s orgijama u mraku, stalno duva kitu, kao slučajno.

Tko je glasao

...

Znate li tko daje najviše (ne)obrazovanih zastupnika ? Znate li koja koalicija ima najviše (ne)obrazovanih zastupnika ? Evo i tu rezultata:
- SDP 7
- HNS 4
- HL 2
- HDZ 2
- HGS 2
- HDSSB 1
- IDS 1

ili da bi bilo poštenije, u postotcima bi to izgledalo ovako...

sdp 11,86%
hns 30,76 %
hl 33,33 %
hdz 4,76%
hgs 100%
hdssb 14,28%
ids odlaskom kajina u nezavisne, nema zastupnika bez vss...

kukuriku koalicija 13,58%
hdz-hgs-dc 9,09%

dakle, kad pogledamo u postotcima , hdz-ov partner hgs ima stopostotnu, kako bi ti rekao, (ne)obrazovanost iliti sss, za njima hrabro kroče laburisti i hns...na razini prosjeka ili malo iznad ili ispod su hdssb i sdp...dok je hdz po običaju "najpametniji" :))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

@janus

Ne valja ti temelj odgovora. Naime, nije tema jedna ili više stranaka nego Sabor. Dakle prema Saboru od 19 (ne)obrazovanih zastupnika (koji čine 100% saborskog "neobrazovanja"), stranački postotak izgleda ovako:
SDP - 36,84 %
HNS - 21,05 %
HL - 10,53 %
HDZ - 10,53 %
HGS - 10,53 %
HDSSB - 5,26 %
IDS (nezavisni) - 5,26 %

Kukuriku koalicija od ukupnog broja (ne)obrazovanih zastupnika ima 63,15 %, HDZ i sateliti imaju 21,06 % dok svoj blok nepripadajučih, imaju HL s 10,53 i HDSSB s 5,26 %.

Kada budemo gledali (pričali, pisali, lajali ili kako već), kakvu strukturu šalju pojedine stranke u Sabor tada će i tvoji podaci imati svrhu. I nije ti potreban sarkazam oko HDZ-a jer moje mišljenje o njima možeš pogledati u dnevnicima (ako čitaš), kao i u komentarima.

Ništa osobno, LP - slavonika

Važno je, sve je važno !

Tko je glasao

Intelektualni snobovi i

Intelektualni snobovi i sebicni samozivi seronje i seronjice (krizmanicka) naravno smatraju da je problem u drugima onima koji nisu tako fini i obrazovani. Ruzi smetaju
gosti, jer ih ona drzi drukcijima od sebe. Drugima. Kapitalistu su krivi drugi, znaci radnici i socijalisti. Radniku kapitalisti. Finim urbanim ljudima oni iz ruralnih krajeva. Uvik je drugi kriv on ne valja. Tako je lakse tako tako ne moras razmisljati. Za sve su krivi drugi, a drugi su svi oni koje ne smatras svojima.

A tebi slavoniko svaka cast na dobrom dnevniku i raskrinkavanju snobovskih gluparija.

Tko je glasao

@magarac

Tnx no imao sam ja ovdje kalvarija zato što zastupam takvo mišljenje iako su gotove sve činjenice na mojoj strani. No tko gleda činjenice ? Pa ne gledaju je niti oni koji o njima diskutiraju.
Pogledaj starije dnevnike.

Važno je, sve je važno !

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci