Tagovi

Slucaj Maskarin – Zataskavanje istine pod Hipokratovom zakletvom?

Slucaj Miroslava Maskarina, koji je ostao bez noge i skoro umro od operacije slijepog crijeva, ponovo je ozivljen ovid dana nalazima Odbora za sudbena misljena Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Ovo svakako nije usamljen slucaj kod nas, stanje zdravstva nam je jako lose.
Uz casne iznimke kojih ipak ima, neodgovornost i nehumanost lijecnickog osoblja, nered nerad i nemar, pa i korupcija – placanje i rodbinske veze da se dodje do kvalitetnije usluge i preko reda, karakteriziraju vecinu nasih medicinske ustanove i posljedica su dugogodisnje negativne selekcije kadrova i donedavne nekaznjivosti kroz pravosudni sustav.
Ipak, svjedoci smo sve veceg broja napisa u medijima, kao i tuzbi protiv onih koji nesavjesno i nestrucno obavljaju svoj posao u jednoj od najodgovornijih i najhumanijih struka. Takodjer, iako u svega par slucajeva, ipak je pocelo prijavljivanje i kazneni progon za slucajeve mita.

Osim sto je ovaj slucaj gubitka noge sam po sebi sokantan, ono sto mora osobito zgroziti i zabrinuti svakog gradjanina ove drzave je mogucnost da nastrada zbog propusta i nemara lijecnika, a da se to zataska zbog njihovih problematicnih moralnih kvaliteta i medjusobne solidarnosti kojom prikrivaju greske svojih kolega, a u tome imaju i podrsku ministra zdravstva (vidi dolje clanak).

Nakon sto je objavljen clanak o najnovijem nalazu strucnjaka, pogledao sam sto se o tome prije pisalo, jer se sjecam da su govorili da niko nije kriv i da momak nece dobiti odstetu.

Ne zaboravite, ovo je samo jedan od ovakvih slucajeva, ali ipak izniman, jer ce se vjerojatno na sudu po prvi put zbog razlike u nalazima otkriti zataskavanje od strane jednog KBC-a i HLK-a!
A tko zna koliko puta od sada su sve zastaskali bez problema?
Zato svaka cast strucnjacima koji su odlucili objaviti svoje pravo strucno misljenje!

Krenimo od najnovijeg:

“Slučaj Maškarin: Nalazi terete kirurge i riječki KBC” - 21.11.2007
http://dnevnik.hr/naslovnica/vijesti/hrvatska/20071121_31066.php?ar=publ...
“Maskarin ostao bez noge zbog lijecnicke pogreske”
” Odbor za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta u Zagrebu dostavio je nalaz riječkom sudu o rutinskoj operaciji slijepog crijeva prilikom koje je Miroslav Maškarin ostao bez noge.U nalazu stoji da je došlo do greške u postupku operatera zbog pogrešnog smjera uvođenja instrumenta koji je trebao biti uveden okomito, a ne koso prema dolje pod kutom od 45 stupnjeva, piše Novi List.”
Isto vidi na:
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=365775

“Maškarin invalid zbog tri pogreške” 15.09.2007
http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-007,9,15,vjestacenje_ma...
“Liječnici Medicinskog fakulteta u Zagrebu koji su vještačili o slučaju Miroslava Mašakrina koji je zbog laparoskopske operacije slijepog crijeva, prošle godine, u riječkoj bolnici ostao bez noge, jučer su navodno usuglasili zaključak po kojem su utvrdili tri greške zbog kojih je došlo do tako teških posljedica za pacijenta.”
“Vještačili su patolozi, opći, vaskularni, abdominalni i laparoskopski kirurzi te anesteziolozi. Ovo izvješće još mora potpisati dekanica Medicinskog fakulteta, a zatim će biti upućeno sudu u Rijeci.”

Reakcija ministra Ljubicica (vise vjeruje starom nalazu HLK?!):

“Ljubičić: Ne sumnjam u ranije vještačenje u slučaju Maškarin” Datum objave 18.09.2007
http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2007,9,18,ljubicic_mask...
“Ministar zdravstva Neven Ljubičić danas je u Rijeci, na novinarski upit da komentira neslužbeno iznesen novi nalaz medicinskih vještaka o slučaju Miroslava Maškarina, po kojemu je u tom slučaju počinjeno više pogrešaka, a nije riječ o medicinskoj komplikaciji, rekao da i dalje nema razloga sumnjati u ranije provedeno vještačenje povjerenstva Hrvatske liječničke komore koje je utvrdilo da je tu bila riječ o komplikaciji.”
Pogledaj isto na;
http://dnevnik.hr/bin/article.php?article_id=25844

Pogledajte kakvi su prijasnji nalazi i istupi KBC Rijeka i Hrvatske lijecnicke komore -HLK:

11.08.2006
“Nije bilo pogreške jer je Maškarin živ”
http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2006,8,11,slucaj_maskar...
“Tragične posljedice operacije slijepog crijeva 20-godišnjeg Miroslava Maškarina nisu rezultat nemara ili pogreške kirurga, nego je riječ o iznimno rijetkoj, ali u medicinskoj praksi poznatoj i priznatoj komplikaciji kod takve vrste zahvata. - Zaključak je to Povjerenstva za unutarnji nadzor riječkog KBC.”
”Svi članovi Povjerenstva zajedno s ravnateljem KBC-a dr. Hermanom Hallerom detaljnim i stručnim opisima same operacije, demonstracijom čak i instrumenta troakara i načina kako se uvodi u trbušnu šupljinu čvrsto su branili stav da od strane samog kirurga, kao i cijelog operacijskog tima nije napravljen ni jedan propust.”

28.08.2006
“HLK o ‘slučaju Maškarin’: U KBC Rijeka nije učinjena stručna pogreška”
http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2006,8,28,HLK_Maskarin,...

A covjek je jedva ostao ziv:

“U otpusnom pismu Miroslava Maškarina: 'Jedva spašen od zatajenja vitalnih organa'”
12.12.2006
http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2006,12,12,otpusno_pism...

Komentari

vi nemate pojma sta pisete.

vi nemate pojma sta pisete.

Tko je glasao

To što se dogodilo mladom

To što se dogodilo mladom Maškarinu je svinjarija i tragedija bez granica. I da ovi iz Ministarstva zdravstva i bolnice još imaju obraza pregovarati i ustručavati se isplatiti pravednu naknadu to je daljnji dokaz morala HDZ-a.

Tko je glasao

ma daj ne seri. U riječkoj

ma daj ne seri. U riječkoj bolnici su sve SDP-ovci i cijelom regijom vlada SDP.
Koji ti je kurac. Kaj od mržnje prema HDZ niti malo tog tvojeg fahidiotskog mozga ne može razmišljati normalno?

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci