Tagovi

Slučaj Lozančić: Obična borba za premoć ili nešto puno ozbiljnije?

Izgleda kako se predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović drži one da željezo treba kovati dok je vruće. Teško je drugačije protumačiti njezinu odluku da ekspresno nakon razgovora s premijerom Tihomirom Oreškovićem potpiše odluku o razrješenju Dragana Lozančića. Na prvi bi se pogled reklo da je samo žurno krenula u realizaciju onoga što su dogovorili, no to demantira činjenica da je premijer baš u trenucima kad je njegov ured primao pošiljku s Pantovčaka davao izjavu sasvim drugačijeg sadržaja. On je naime rekao da će odluku o eventualnom razrješenju donijeti tek idući tjedan, i to u dogovoru s predsjednicom. Očito je da Kolindi Grabar Kitarović ne treba dodatno vrijeme za razmišljanje. Pitanje je samo zašto o svojoj odluci nije prethodno obavijestila premijera, čisto da se čovjek ne sramoti pred tolikim novinarima i hrvatskom javnosti.

Zašto sramoti? Jednostavno je, netom nakon što je razgovarao s predsjednicom o ovom problemu i možda zatražio dodatno vrijeme da se upozna sa slučajem kako bi s potrebnom odgovornošću donio odluku, Grabar Kitarović ga je preduhitrila i unaprijed diskvalificirala svaki argument koji bi Orešković eventualno mogao iznijeti u korist Lozančićevog ostanka na čelu SOA-e. Ako ništa drugo, inzistiranje predsjednice na smjeni bez da je prethodno usuglasila stav sa supotpisnikom odluke, u najmanju je ruku nekorektno i omalovažavajuće za funkciju premijera. Prisjetimo se samo s koliko žara je napadan bivši premijer Milanović zbog toga što je umanjivao ulogu i važnost predsjednice države, ne samo s Pantovčaka nego i od strane dobrog dijela javnosti. Mada živimo u sustavu parlamentarne demokracije, s pravom mu se zamjeralo što ignorira volju neposredno birane predsjednice države.

Sad vidimo suprotno, predsjednica omalovažava ulogu premijera i ignorira njegovu volju, i čini se da ćemo gledati nastavak borbe između „dva brda“. A borbe će itekako biti ako Tihomir Orešković ne savine kičmu i šutke potpiše odluku donijetu bez njegove prethodne suglasnosti. Ovo naravno vrijedi pod uvjetom da premijer nije lagao na tiskovnoj konferenciji o tome da s predsjednicom još nije dogovorio odluku o kojoj je riječ. Međutim, sumnjamo da bi si i potpuno neiskusan političar, kakav Orešković zasigurno jest, dopustio luksuz laganja javnosti u oči. Zato se pozabavimo mogućim razlozima koji su Kolindu Grabar Kitarović nagnali da ipak donese ovako ishitrenu odluku čime je Oreškovića dovela u vrlo neugodnu poziciju, da poslušno potpiše ili uđe u još jedan sukob na frontu koji mu je najmanje potreban.

Možda je predsjednica i izabrala trenutak za smjenu baš zato što Orešković zasigurno ima važnijih briga od žurne smjene šefa Sigurnosno obavještajne agencije. Možda je računala da se premijer neće imati vremena i volje baviti ovim problemom i da će joj lakše izaći u susret ako se ne bude udubljivao u suštinu slučaja. Međutim, ako je na to računala, mogla bi se i prevariti. Jer ako Orešković želi ispasti ozbiljan i vjerodostojan političar, neće smjeti bez ozbiljnog promišljanja smijeniti šefa ključne službe sigurnosti. A što je to ozbiljno promišljanje, Orešković je demonstrirao u slučaju Mije Crnoje dva dana važući hoće li ga smijeniti i li ne. Svjesno ili ne, načinom odlučivanja u slučaju ministra branitelja, Orešković je postavio određeni standard političkog ponašanja i ne bi za njega bilo dobro ako ga sam odmah počne kršiti. Nije dakle dobro ni da potpiše odmah i šutke, a nije dobro ni ako opet sazove stručnjake na konzultaciju jer će ispasti da ne poštuje volju predsjednice države. Što god odlučio, pogriješit će i prisiljen je, praktički, birati manje od dva zla.

Računica predsjednice je jasna, nakon godinu dana natezanja s Milanovićem i nerijetko trpljenja otvorenih ponižavanja želi konačno doći na svoje. Grabar Kitarović želi pokazati tko je gazda u državi kada je riječ o nadležnostima koje ima, a imenovanja i razrješenja u obavještajno sigurnosnom sektoru to svakako jesu. Možda je dugo potiskivani takav poriv razlog što nije o tako važnom pitanju s Oreškovićem prethodno postigla punu suglasnost i dogovorila se o načinu kako da zajedničku odluku komuniciraju prema javnosti. No ipak, koliko god bilo razumljivo ako je to razlog, pa i sreća za državu ako je jedini, mogući su i drugi, svakako manje sretni.

Jedan od tih drugih mogućih razloga je također osobne prirode. Predsjednica je možda povrijeđena što joj Lozančić nije na vrijeme (prema njezinom shvaćanju vremena) javio da prati i njezinu privatnu komunikaciju s osobama koje su pod paskom agencije. Zapravo, kod ovoga je bitno naglasiti kako nije nadzirana predsjednica države, već druge osobe pa je ona tek kolateralna „žrtva“ u toj operaciji. Ne želimo ni nagađati o tome da bi eventualno bila riječ o nečemu ozbiljnijem. Kako bilo, iz ovog bi primjera svi političari trebali naučiti kako nisu više nedodirljivi i da trebaju malo više paziti s kim se druže i s kim razgovaraju dok obnašaju časne funkcije koje su im povjerili građani.

U sferi je također spekulacija mogućnost da preko predsjednice države njezina bivša stranka želi pokazati da je u stanju kontrolirati sektor koji se „prirodno“ pripisuje predsjedniku HDZ-a, da može to činiti usprkos deklariranom nastojanju MOST-a da sami preuzmu nadzor nad radom SOA-e. U ovom bi se slučaju lako mogao poklopiti interes HDZ-a i Pantovčaka zbog donatorsko-prijateljskih veza s osobom koja je bila u središtu zanimanja agencije. Naime, Karamarku kojem je položaj znatno oslabljen iznuđenim ugovorom o koalicijskoj suradnji s MOST-om bi itekako dobro došlo da pokaže članovima svoje stranke, a i javnosti, da još može presudno utjecati na neko bitno pitanje.

Pitanje je samo hoće li mu MOST dopustiti takvo junačenje. Prve reakcije u kojima ističu kako „u ovom trenutku ne vide razloga za Lozančićevu smjenu“ govore da neće. Tko će se prvi povući u ovom tko zna kojem po redu odmjeravanju snaga Petrova i Karamarka, ostaje da se vidi, no ustrajavanje na sukobu bi u konačnici moglo dovesti čak do novih izbora. Krije li se negdje u pozadini i takav nečiji plan, ništa ne treba isključiti, predmet je za druge analize.

Manje je potrebno spekulirati u traženju drugih mogućih predsjedničinih motiva. Iznenadno potpisivanje odluke o razrješenju je došlo na vrhuncu afere s predsjedničkim pomilovanjima. Ekspresno je razriješen Vladimir Šeks koji je javno priznao utjecanje na rad nadležnog povjerenstva, a i samo povjerenstvo je prestalo postojati pod teretom činjenice da su pomilovane osobe povezane sa zloporabom droga i nekim donacijama u kampanji. U tom smislu bi forsiranje razrješenja mimo volje jednako nadležnog premijera Oreškovića lako moglo biti i dio PR operacije kontrole štete po ugled predsjednice države. Samo, nismo baš sigurni u to da se jedna šteta može sanirati drugom, potencijalno većom, iako se pažnja javnosti s jedne afere relativno lako može preusmjeriti na drugu.

Da bi oko slučaja Lozančić mogle nastupiti i druge komplikacije, žalosno je što će i ovo vjerojatno prerasti u aferu koja nam u ovom trenutku najmanje treba, govori činjenica da se radi o položaju s kojega ne možete tek tako skinuti osobu koja vam se ne sviđa. Naime, odgovarajućim su zakonom točno propisani slučajevi u kojima je to moguće. Zato bi valjalo prethodno ispitati je li se Lozančić ogriješio o zakon. Ako se kršenje zakona vrlo pomno propitivalo u slučaju Mije Crnoje koji je evidentno izbjegavao plaćanje prireza, onda je to minimum i u slučajevima kada je zakonom izričito propisano zbog čega se može smijeniti šef Sigurnosno obavještajne agencije. Ako se predsjednica i nije opterećivala takvom „sitnicom“, Orešković bi morao. Ako ni zbog čega drugoga, onda zbog Lozančićeve mogućnosti da zaštitu svog profesionalnog ugleda zatraži od hrvatskog pravosuđa. Ima, naime, pravo znati čime se ogriješio o zakon, a bilo bi dobro da se barem u grubim crtama isto kaže i hrvatskim građanima.

Čak i ako Lozančić neće inzistirati, sigurno će to tražiti saborska oporba. Bit će im lako povezati odbijanje Domoljubne koalicije i MOST-a da imenuju Ranka Ostojića na čelo Odbora za nacionalnu sigurnost koji bi trebao nadzirati rad SOA-e sa smjenom odrađenom po manjkavoj proceduri. Što je pak najgore po demokratski ugled Hrvatske, sve te konstrukcije, zloporabe i sukobi interesa velikih igrača na političkoj sceni ne djeluju nimalo nestvarno. Utoliko je teži teret koji je Tihomir Orešković pristajanjem na ulogu premijera preuzeo na vlastita pleća. Slučaj Lozančićeve smjene je u tom smislu samo još jedan veliki test Oreškovićeve dostojnosti za položaj prvog čovjeka u izvršnoj vlasti.

Komentari

Kolinda opalila pljusku Karamarku

Izborom Prgometa za izaslanika u Vukovaru Kolinda je poslala poruku i HDZ-u i Karamarku da postoji opcija povratka Prgometa na čelo HDZ-a ako Karamarko popuši unutarstranačke izbore.
Samo zato što se nisu zauzeli kod Oreškovića da odmah potpiše njeno nesviđanje s Lozančićem.
Jako ju boli odugovlačenje, a ona je zlopamtilo - ne razumije to njezin HDZ. Inače za one koji ne znaju Karamarko i Prgomet - vatra i voda...

Tko je glasao

Predsjednica i Karamarko pregazili MOST

Nažalost, kratko je trajala neovisnost MOST-a od volje najvećeg partnera u koaliciji, HDZ-a.

MOST-ovka Ines Strenja Linić je i pored toga što je sama tražila i najavila saslušanje Lozančića pred saborskim odborom za nacionalnu sigurnost - na samoj sjednici glasala protiv vlastitog stava.

Obrazložila je to "voljom MOST-a", i kod njih je suprotno samohvali proradila stranačka stega, jer da je "sigurnosna problematika šira od slučaja samo jednog čovjeka.

B-52

Tko je glasao

MOST okrenuo leđa HDZ-u

Saborska je većina danas izabrala Ranka Ostojića za predsjednika saborskog odbora za nacionalnu sigurnost. Velika je to pobjeda demokracije i oporbe koju je omogućio MOST okrenuvši leđa rigidnom HDZ-u.

Malo po malo, možda se ova zemlja dovede u bolje stanje, prvi je uvjet poštovanje demokratskih načela.

B-52

Tko je glasao

je

uvjek mi je drago @sm da se i s tobom mogu oko nečeg složiti...malo su pumpali mišiće misleći da imaju sigurnu većinu baš za svaki svoj potez..očito nemaju...

ovaj sukob je bio isforsiran i nepotreban, sdp ima pravo na šefa odbora u tom odboru, to je to...

svejedno imaju većinu u tom odboru, a most je eto manifestirao kako inzistira na načelu zakonitosti...

Nema stranačke stege..što je dobro za parlamentarizam

sve dobro...

Tko je glasao

Nema zakonitosti kojom MOST može opravdati svoju sramotu

svejedno imaju većinu u tom odboru, a most je eto manifestirao kako inzistira na načelu zakonitosti...MOST je samo pokazao kako se ne misli držati zakona ( pravo predlaganja ne povlači nužnost prihvaćanja nečije kandidature), nego SDP-ova tumačenja zakona i SDP-ovih želja.

Neka pročitaju što o njima misli javnost kojoj će kad-tad položiti račune.
Proći će kao i Josipović, jer će im narod okretati leđa.

Njihovo inzistiranje na zakonitosti je isto kao što @feniks inzistira da je JNA zakonito rušila RH!

Nema zakonitosti kojom MOST može opravdati svoju sramotu i štertočinstvo koje su hrvatskom narodu danas napravili!

Tko je glasao

ma ja bih im ovo

oprostio na neiskustvo i podržao bih želju da se ne zamaraju na perifernim stvarima...

Gledaj, najvažnije se držati zakona kad se ne možeš politički odlučiti...

Naravno da ovi ne vole Ranka Ostojića...ali ovi imaju poslovničku mogućnost BAŠ njega predložiti, a po Zakonu koji tretira tu problematiku imajuna to pravo.

Teško je baš javno--inzistirati da se ne poštuje zakon...što bi bilo slijedeće.

Godinama smo svjedočili u saboru teroru većine nad manjinom.

Nikad mi se to nije sviđalo. Odbijali su se i dobri prijedlozi od opozicije..e da bi nakon dva mjesece pozicija samo preimenovala isto..i usvojila kao svoj prijdlog.

Dobro je da se jednom prekine s tom praksom..a Ostoja ako je što zgriješio..uvijek ima mogućnosti da se to odradi u redovnom sudskom postupku.

sve dobro...

Tko je glasao

MOST je i postavljen da brani

MOST je i postavljen da brani stare strukture koje brani i predstavlja Ostojić i zbog toga će se urušiti!

Tko je glasao

Tko će se prvi povući u ovom

Tko će se prvi povući u ovom tko zna kojem po redu odmjeravanju snaga Petrova i Karamarka, ostaje da se vidi, no ustrajavanje na sukobu bi u konačnici moglo dovesti čak do novih izbora. Krije li se negdje u pozadini i takav nečiji plan, ništa ne treba isključiti, predmet je za druge analize.

Večeras je procurila vijest o prekidu sastanka Vijeća za suradnju koji je održan u petak.

Posvađali se oko podjele fotelja.

Je li Kolindino iznenadno razrješenje Lozančića baš taj dan koincidencija ili se radi o tome da SOA-u na vrijeme preuzme netko pouzdan, tko bi mogao pripomoći ako uskoro dođe do prijevremenih izbora?

B-52

Tko je glasao

Da nije opasno ne bi Šeks odmaglio

Tko je glasao

Molim da se o Predsjednici ne

Molim da se o Predsjednici ne izražavaš prosto..i najoštrija kritika se može izreći pristojnim rječnikom.

B-52

Tko je glasao

Seronja smb se pravi fin

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Sorry, mijenjam izraz kujica u pudlica

Tko je glasao

Po mom sudu Lozančić nije

Po mom sudu Lozančić nije nikad ni trebao biti to što je. Na tako osjetljivoj poziciji ne može biti čovjek koji ima američko(ili bilo koje drugo osim hrvatskog) državljanstvo. Isto mislim i za Oreškovića na poziciji premijera.

Međutim, ovo što se trenutno događa je iznimno opasno. Malo-pomalo predsjednica preuzima kontrolu nad svime, a to nije dobro. Sva vlast koncentrirana u rukama jedne osobe ne može dovesti do ničega dobroga.
Možemo mi pričati koliko hoćemo da postoji dioba vlasti, predsjednik, premijer, predsjednik Sabora, ali svi također znamo da Orešković čini ono što mu se kaže i da će supotpisati smjenu. Također je jasno da Petrov nema snage uspostaviti kakav-takav balans da spriječi koncentraciju moći u rukama jedne osobe. A nekako mislim da se i Karamarka sve manje za bilo što pita.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Međutim, ovo što se trenutno

Međutim, ovo što se trenutno događa je iznimno opasno.
a zašto je opasno? pa dvadesetak godina višestranačkog parlamentarizma je dovelo jedino do toga da smo dogurali do ogromnog duga, neefikasnih institucija i ekonomske stagnacije. Zašto bi za tim trebalo žaliti?
prirodan je društveni proces da ljudi nakon određenog vremena krize naginju autoritarnim oblicima vlasti koji supstituraju neefikasnu demokraciju i pružaju nadu da će se politika orijentirati prema životnim problemima.

Tko je glasao

Uz tebe i još neke sam

Uz tebe i još neke sam također ukazivao na problem stranog državljanstva za osobe na ovakvim funkcijama, i Kolindino služenje vrhu NATO saveza, no sad imamo što imamo i možemo jedino inzistirati da se poštuje minimum profesionalnih i demokratskih standarda.

O konkretnom sam se slučaju očitovao u analizi, pa da ne ponavljam, a o Karamarku i njegovom utjecaju u analizi "Članovi biraju: Čeka li Karamarka smjena ili još jedan mandat na čelu stranke?".

B-52

Tko je glasao

bolje rezervno

američko nego rezervno srbijansko.....ili potencijalno utučište u Rusiji...bolje da je bila u nato-u nego da je sudjelovala u okupaciji RH...

čovjek o kojem govorimo vjerovatno je zaslužan za razotkrivanje one afere sa susjedima Slovencima i hvatanje istih s prstima u pekmezu...ali to ne znači da smije biti vjeran samo jednom potpisniku...

čak da nema ni jedne sumnjice..legitmno pravo onih koji dobiju vlast da postave svog čovjeka je neupitno..jer se ne radi o običnom službeniku..

nadalje..u nekim demokracijama na koje se pozivamo..red bi bio da..pošto si na takvom mjestu..ponudiš ostavku...a na onima koji su dobili izbore je da odluče da li će je prihvatiti...

znači..demokratski uzusi se traže za jedne a za druge ....drugima se gleda kroz prste da koriste pnuskok i tajnu službu kontra svoje opozicije..

Malo principjelnosti nam svima treba.

sve dobro...

Tko je glasao

Kako ne bi ovdje izmišljali

Kako ne bi ovdje izmišljali pa polemizirali s izmišljenim "činjenicama", razriješimo prvo ovo:

...ali to ne znači da smije biti vjeran samo jednom potpisniku...

Imaš li ti ikakvo saznanje da je Lozančić "bio vjeran samo jednom potpisniku"? Ako ćemo tom metodom, isto je da netko drugi kaže da KGK ne bi smjela izdavati nacionalne interese. I jedna i druga tvrdnja su točne, te osobe doista to ne bi smjele, ali nemojmo insinuirati jer se stvara pogrešan dojam da je tomu tako.

Sljedeći tvoj "argument" je zapravo protuargument tezi koju zagovaraš:

čak da nema ni jedne sumnjice..legitmno pravo onih koji dobiju vlast da postave svog čovjeka je neupitno..jer se ne radi o običnom službeniku..

Opće je poznato da je KGK na vlasti već više od godinu dana, a sad se promijenila vlast samo u Banskim dvorima. Kakve veze KGK ima s promjenom tog dijela vlasti? Da je Orešković pokrenuo inicijativu, tvoj bi stav imao smisla, no ovako je potpuno promašen. Taj je adut KGK odavno prokockala.

Zašto KGK nije Milanoviću poslala jednostrano potpisanu odluku o Lozančićevom razrješenju? Nije joj smetao nakon što je osvojila vlast ili je procijenila da je Milanović prejaki igrač da bi joj uspio naum? Smatra li možda kako Orešković nema snage oduprijeti se njezinom nastojanju pa ga je stavila pred svršeni čin?

Sva konstrukcija o "demokratskom uzusu" davanja ostavke nakon promjene vlasti počiva na nepoznavanju hrvatskog političkog sustava. Naš je sustav parlamentarne demokracije u kojem je Ustavom određena uloga svakog od stupova vlasti.

Predsjednica nigdje, pa ni na planu sigurnosti nema samostalnost, već je sukreator i supotpisnik pa je Ustav upućuje na suradnju, dogovor i koordiniranje aktivnosti. Po ovom je pitanju napravila sve suprotno, sama je povukla potez i Oreškovića dovela u "loose-loose" situaciju. Što god odlučio, KGK mu je nanijela štetu (napisao sam kakvu u analizi).

B-52

Tko je glasao

pa eto

ja sam ovako neupućen u tu temu..čuo na TV-u da mu je osobno rekla da više nema njeno povjerenje..a potpisom prijedloga za njegovo razrješenje je pokrenula postupak koji je u tijeku...

to su činjenice kojima mi baratamo...

To što vidim neki traže da se činjenice prezentiraju javnosti...a čuj..moram ti reći da se to ne radi u tim krugovima..pa javnosti preostaje da nagađa...

Ne znamo razloge osim medijske..koji mogu biti i spinovi...

činjenice se utvrđuju u nekom postupku sasvim druge prirode..sudskom npr...

Ovo što je napravila predsjednica ti se inače zove - suspendiranje- a nije njen posao da nešto dokazuje kao u sudskom postupku...disciplinskom i sl.

Mi možemo raspravljati samo politički. Politika koja ga je postavila je izgubila izbore . Ovi mu ne vjeruju. Treba li jasnije.

Naravno da mu nije otkazala dok je bio Milanović . Samo budala počinje unaprijed izgubljene bitke.

Ne smijemo zaboraviti da je premijer bio kod nje na službenom sastanku i mediji su prenosili- spekulirali da će se razgovarati o šefu soa-e.

Nigdje nije propisano da moraju istovremeno potpisati odluku i istovremeno izaći pred medije i dati izjavu za medije.

Naši neki mediji si previše umišljaju. Rade konstrukcije pa na temelju konstrukcija kreiraju teme.

sve dobro...

Tko je glasao

Najgore je skakati s jednog

Najgore je skakati s jednog detalja o kojem razgovaramo na drugi, i onda to nuditi kao argument u prethodnoj raspravi.

Prvo si izjavio ovo:

čak da nema ni jedne sumnjice..legitmno pravo onih koji dobiju vlast da postave svog čovjeka je neupitno..jer se ne radi o običnom službeniku..

Dakle, govorio si o onima koji dobiju vlast, a to je adut koji je za KGK vrijedio prije godinu dana (baš kao što sam i napisao)

Sad odjednom mijenjaš "argument" preskakanjem na drugi detalj:

Politika koja ga je postavila je izgubila izbore . Ovi mu ne vjeruju...

Dakle, tu govoriš o Milanoviću i kukurikašima. Ali oni su izgubili od Karamarka i MOST-a koji su Oreškovića postavili na vlast. Po tvojoj bi logici onda trebalo da su oni započeli proces smjene, a ne KGK. To znamo da nisu, već ih je KGK ishtrenim potezom stavila pred svršeni čin. Baš kao što sam napisao u analizi.

Nekome se to može učiniti kao detalj, ali nije. Razlika je suštinska.

Ovo što je napravila predsjednica ti se inače zove - suspendiranje- a nije njen posao da nešto dokazuje kao u sudskom postupku...disciplinskom i sl.

Hvala na pokušaju da me poučiš, ali ako to doista misliš, totalno si u krivu.

Predsjednica je poslala jednostrano potpisanu Odluku o razrješenju (smjena s dužnosti), a ne Odluku o udaljenju s dužnosti (suspenzija).

Radi se o dvije potpuno različite vrste dokumenta, s dvije potpuno različite posljedice. Oni koji malo više znaju o personalnim poslovima i radno pravnim statusima znaju da je razlika između razrješenja i suspenzije nešto kao razlika između neba i zemlje.

Nigdje nije propisano da moraju istovremeno potpisati odluku i istovremeno izaći pred medije i dati izjavu za medije.

Točno je da to nigdje izrekom ne piše, ali takve tvrdnje niti nema u mojoj analizi i mojim komentarima.

Ne smijemo zaboraviti da je premijer bio kod nje na službenom sastanku i mediji su prenosili- spekulirali da će se razgovarati o šefu soa-e.

Pače, bio je i mediji su spekulirali o sadržaju razgovora, ali su spekulacije potvrđene čim je Lozančić po pozivu neposredno poslije došao u Banske dvore.

A koliko se Orešković "dogovorio" s KGK se vidjelo po izrazu njegovog lica kad su mu novinari priopćili da je s Pantovčaka stigla jednostrano potpisana odluka o Lozančićevom razrješenju.

B-52

Tko je glasao

"demokratski"

@sm
bi bilo da predsjednica i premijer zajedno potpišu smjeu
I sada slijedi ono ali......
Predsjednica pokazuje mišiće koje je Milanović ignorirao?
Želi biti predsjednica i premijer?
Ima li Timy jajčeka da se suprostavi? Ne znam ali ne bi bilo dobro. Svjetske službe i vlade očekuju odluku isto kao i mi.
Imamo li mi narod, pravo znati razlog za smjenu.
Petrov kaže da u razgovoru s Lozančićem ne vidi da je čovjek napravio nešto loše.
Petrov kaže i poput Pilata opere ruke.
Da li je predsjednica znala da je Mamić pod istragom? Znala je ?
Da li je znala da ga možda prisluškuju? Odgovor prepuštam bukvalistima bez mašte.
Ono što je SDP radio s obavještajnim i ostalim službama nema veze s demokracijom.
Ovo sada su potpuno staljinističke metode koje provodi HDZ sa satelitima.

Tko je glasao

Sva sam ta pitanja već

Sva sam ta pitanja već postavio u analizi i pokušao naznačiti odgovor. No pravo i najvažnije pitanje, postavio sam ga u odgovoru Luki, na koje javnost mora dobiti odgovor je:

Je li Zdravko Mamić toliko moćan da preko onih koje je sponzorirao i organizirao im rođendanske proslave smijeni čak i šefa službe koja je dužna brinuti o sigurnosti i interesima Hrvatske?

Što ti misliš da je odgovor?

B-52

Tko je glasao

moćan je

onoliko koliko mu određeni krugovi(vladajući, i ostali interesni i športski) dozvole.
Sve dok netko ima interes.
Što misliš koliko bi "pravaša" bilo izabrano u Sabor da nisu išli pod skute Karamarka?

Tko je glasao

Nikad čuo bar za Gaju Petrovića?

Ovo sada su potpuno staljinističke metode koje provodi HDZ sa satelitima.

Oprosti, ali tvoje premise nemaju apsolutno nikakve sveze s konkluzijom :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

o

čemu se u ovoj cijeloj priči radi? šta je razlog smjene tog lozančića? jel prekršio neki zakon? ako je, koji i hoće li za to biti kažnjen? ovo malo šta vidim po tv-u i portalima se svodi na maglovite formulacije i naklapanja na razini seoskih tračeva di netko nešto zna, ali neće kazat. mislim, ipak su ovo malo ozbiljnije stvari, pogledaj aktere: šef obavještajne službe, predsjednica, premijer sadašnji i bivši... na kraju čovjeka smjenilo bez ikakvih konkretnih argumenata iznesenih u javnost (ili su samo meni promaknuli?).

jesmo li mi to konačno prestali i sa ovo malo glume pravne države i službeno postali prćija u kojoj 'elita' radi šta joj se sprdne, a zakoni i procedure vrijede samo za budale? to je jedini zaključak koji ja izvlačim iz svega.

Tko je glasao

Vrlo jednostavno

Uz Mamića, Lozančić je "slučajno" uhodio i predsjednicu države, a ona o tome nije bila obaviještena... ali Milanović jest. To je nemoguća, neustavna, nezakonita situacija, u kojoj bi kazneno - a ne samo politčki - trebali odgovarati i Lozančić i Milanović, jer je Mamić očito bio samo isprika.

Doduše, koliko god da predsjednica ima puno pravo dati Lozančiću nogom u stražnjicu, u ovoj situaciji nije trebala žuriti s odlukom, nego ju je bolje bilo donijeti zajedno s Oreškovićem kojemu propis daje pravo supotpisa. Ovako, zbog njezine ljutnje i žurbe, Orešković će čekati još koji dan, a "mediji" će imati o čemu pisati.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

da

skužio sam da je problematična neka proslava rođendana koju je navodno organizirao mamić predsjednici, ali to je sve navodno, ništa službeno nije istraženo i objavljeno koliko shvaćam. kako se to prisluškuje zabava, jel kuća ozvučena bila? je li telefon? šta uopće predsjednica ima s tim likom sumnjivim do bola? postoje li neki transkripti? hoćemo li ikad doznat šta je stvarno posrijedi?

u tome je problem, šta se nespretno i kontra procedure smjenjuje lika koji drži prilično važnu poziciju bez ikakve čvrste argumentacije, sve zasnovano na nekim rekla-kazala nounarskim lupetanjima koje im pušta ko zna koji 'izvor' blizak koječemu. jebeš to, daj činjenice.

Tko je glasao

Nije problem Lozančić, nego King Kong

U to vrijeme protiv Mamića nije bilo nikakvih postupaka, pa je činjenica da je predsjednica države za praćenje doznala tek naknadno, nakon Milanovića, dovoljna sama po sebi. Btw i Mesić je svojedobno tražio smjenu vrha obavještajnog aparata bez suglasnosti Sanadera, pa nitko nije pravio nikakav problem, niti fantazirao o bilo čijem "poniženju" ili slično.

Naposlijetku, i dvojac Josipović - Milanović smjenjivao je državni obavještajni vrh bez ikakvog razloga. Gdje su onda bili svi ovi "dušebrižnici"? NI pisnuli nisu.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@MKn, o odlukama Partije i njenog vrha se ne raspravlja

Tko je glasao

Kako

znaš kad je ona doznala za prisluškivanje? Kako znaš da je milanović doznao prije? Odakle ti to? Daj neke linkove da se i ja informiram, a da nisu priče od 'izvora'.

I nemojmo molim te s tu quoque pričom, ako je mogao mesić, što ne bi i kolinda. Ajmo na bolje ciljat.

Tko je glasao

I nemojmo molim te s tu

I nemojmo molim te s tu quoque pričom, ako je mogao mesić, što ne bi i kolinda. Ajmo na bolje ciljat.

Bolje? Jedini način da bude bolje bila bi promjena Ustava i zakona, pa da ne trebaju nakaradne antifunkcionalne suglasnosti i supotpisi, ali molim, nije nam tema de lege ferenda, nego ono što se događa prema pozitivnim propisima.

Možda da budem jasniji: u onoj situaciji ni Mesić nije pogriješio. Imperativ suglasnosti i supotpisa predsjednika države i predsjednika vlade znači da određena osoba na određenom mjestu može raditi dok ta suglasnost postoji - dok uživa povjerenje obojice, i predsjednika države i predsjednika vlade. Kad tog povjerenja više nema, makar samo na jednoj strani, priči je kraj.

Orešković, zapravo, nema izbora, kao što ni Grabar-Kitarović ne bi imala u nekoj suprotnoj situaciji.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

svakom analitičaru

kojem mozak nije osušen metadonima je poznato iz laprdanja Zorana Milanovića..kada je u krušku pod njuškom likovao " ako se družiš s polusvijetom"..da su joj pokušali naći ili napakovati nešto kompromitirajuće da bi je mogli time uhvatiti za cojones...

no očito je da ona ima jaču zaštitu nego što bi joj Milanović osigurao...

Sjetimo se kada je bivši predsjednik Josipović počeo nešto kontra Pupovca "etnobiznismen"..brzo je začepio...počeli smo svi dobivati informacije koje ga ..ah...diskreditiraju......

Za vrijeme ovog šefa službe otkriven je bivši naš čovjek u četničkim redovima..Rašković..kad je odbio dati potpis Milanoviću... jedan zaposleni službenik je diskreditiran - osvjetljen- samo da se našteti suprotnoj političkoj opciji...tako da sad ne može odglumiti ..recimo zaposlenika u carinskoj upravi i sl. kao agent..

Mi smo u NATO-u a ruski oligarsi kupuju rashodovana bivša jna odmarališta na Jadranu..preko Dudi-a Pejnovića koji je godinama i živio u Rusiji.

Ministar zadužen za obranu u vladi vozika se avionom s nekima..s kime..saznaj... nekim privatnikom.

Za državne i obrambene poslove ima državne avione ili vojne...mogli su ga oteti.

Znači..@lignjice...jel ovo dobro naciljano.

Sve te stvari obavještajna služba treba nadzirati..a ne se baviti tračevima...i o tome servisirati predsjednika države i premijera.

Čak i upozoriti dužnosnika da bi mogao doći u nepriliku.

Mamić..ah..jaka stvar...nedosanjani san ljevičara i jugošljama da ovladaju i repkom i dinamom..kako se htijeli i Zagrebom..da imaju rezervna pojilišta za slučaj da izgube izbore.

sve dobro...

Tko je glasao

Koliko se da pročitati u

Koliko se da pročitati u medijima, Mamića se sumnjiči za nekih 200 milijuna kuna. Veze sa strankama i političarima su legitimni cilj službi, da se vidi ima li tu nekakve korupcije i koliko.

Svakako nije osoba od koje bi političari trebali primiti novac ili prihvatiti da im organiziraju privatne zabave. Pogotovo to ne bi smjeli političari koji dolaze iz zapadnog demokratskog svijeta u kojem je to abeceda ponašanja.

B-52

Tko je glasao

već sam ti prije otpisao @sm

ona sama vjerovatno nije ništa organizirala nego su joj organizirali....

zato je dvojici uskratila povjerenje...trebali su je upozoriti ili spriječiti pod prijetnjom nuđenja ostavke

a s ovim oko Mamića se načelno slažem s tobom..@sm

Znaš da je došla iz NATO-a... godinama ni nije bila u RH...masu ljudi je osumnjičeno..a vidi Sanader na slobodi, Bandić na slobodi, Mamić na slobodi...e jebiga..možda imaju kostur, ali očito na tom kosturu fali mesa...

Sumnjivo je kad najprije krene medijska topnička priprema..pa tek onda postupak...

Tako se to ne radi u civiliziranim zemljama..

Vjeruj mi..ja sam doživio da me saborski zastupnik i jedan od prvaka hadeza u vrijeme Sanadera u mom kraju nazove telefonom i traži od mene da jednom poduzetniku nešto namjestim..ali doslovce...neki bar bagatelni prekršaj samo da mu se oduzme koncesija na lovište...

i još mi laska.."znam da ti najbolje barataš tim zakonima oko lova..."

odbio sam i pao u nemilost toj struji, a tom poduzetniku je poslije izgorila kuća u jednom mjestu kod Lonjskog polja...

drugi primjer ti mogu navesti gdje je jedan lokalni sdpovac ..doslovce upravljao lokalnom policijom ..i određivao koga će se nagaziti a kome će se pogodovati....preko "svojih ljudi" u rukovodećem kadru...

e taj mi se bio i osobno zamjerio...i samo da nisam znao da ima stentove i bolesno srce..prebio bih ga kao mačku..ovako se morao na sudu ispričavati za Klevetu...

Vjeruj mi da sam poprilično upućen oko ovih stvari...

sve dobro...

Tko je glasao

"U to vrijeme protiv Mamića

"U to vrijeme protiv Mamića nije bilo nikakvih postupaka..."

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Da li je Milanović bio obavješten?

Odkud ti ta informacija? To još nitko nije rekao osim "neimonovanih izvora" iz ureda predsjednice koja tvrdi da Lozančić krši zakon, a ne podastire dokaze.

Tko je glasao

Lignja, O čemu se u ovoj

Lignja,

O čemu se u ovoj cijeloj priči radi?

Jasno ko pasulj, postavili ga oni koji su u njega imali povjerenje, sad je novi vrh države i on je povjerenje opravdal onim prijašnjima, no kod novih ne uživa to isto.
Naravno iz poznatih razloga.

Tko je glasao

Honi soit qui mal y pense

sm

dužnost čelnika SOA-e je zaštita države, njenih vrijednosti i simbola
Predsjednik Republike je u političkom smislu analog kralja, a predsjednica kraljice
Lozančić je u jednom trenutku morao odlučiti da neće
obavijestiti predsjednicu da kontaktira s ljudima koje obrađuje policija/tajna služba
svojim postupkom izložio predsjednicu Republike prisluškivanju
nije ispunio svoju dužnost
ne može više voditi SOA-u

u trenutku kada istraga o bilo kojoj osobi dovede do toga da se indirektno priskuškuje
suverena, kralja, predsjednika/predsjednicu države
odluku o nastavku takve istrage mora donijeti isto tijelo
koje bi imalo ovlaštenje razmatrati smjenu/abdikaciju kralja, ili opoziv predsjednika Republike
to bi vjerovatno bila neka kombinacija koja uključuje premijera, predsjednika Sabora i Vrhovnog i Ustavnog Suda
o tome ne može odlučivati ravnatelj SOA-e

ideja da ravnatelj SOA-e ne zaštiti predsjednicu
od indirektnog priskuškivanja
interesantna je kao zagonetka, naime, kako Lozančić to objašnjava.

u svakom slučaju, nije baš vitez

luka

Tko je glasao

dužnost čelnika SOA-e je

dužnost čelnika SOA-e je zaštita države, njenih vrijednosti i simbola
Ako je to dužnost čelnika koja je dužnost "tajnih agenata SOA-e" ?
Kako se štiti država? surfajući internetom?
Kako nemamo kralja ili kraljicu i nismo njihovo privatno vlasništvo, imamo izabranu vlast od naroda,
tko može garantirati da izabrani predsjednici ili stranka na vlasti nisu malo falični u glavu, da se nisu kandidirali
samo iz osobnih financijskih dobitaka? U izbornoj kampanji jedno, nakon dolaska na vlast krenu u svoje privatno osvajanje
i nitko im ne može ništa!? Je li to baš tako ?
Kako ti misliš da se prijedsjednica čuva ako joj netko nevidljiv "ne diše za vratom" ?
Razgovori, ona ili on, nakon stupanja na dužnost, nema više privatnih razgovora, nema više privatnosti jer si pod nadzorom
onih koji čuvaju državu i njih same.
Ravnatelj te agencije može biti smjenjen jedino ako je svojim radom saznao da prijedsjednica dogovara neke nezakonite
radnje na štetu RH, sasvim nebitno jel se radi o Mamiću ili Petrovu a nije reagirao tj. poduzeo ništa, ovisno o težini
nezakonitog-štetnog djela.
E sad, jesu li zaposleni, tj. namještenici-službenici aka tajni agenti visoko morlane osobe bez kumstava sa kriminalom
ili neprijateljem? Tko ih je zaposlio, da li su nekome zbog tog zaposlenja vječni dužnici?
Ako je suditi po birtijama u okolici tih institucija-službi, možeš dobiti strašan dojam da si u drugoj državi a ne Hrvatskoj.
Prema tome, nadzora vrha vlasti RH mora biti ali je hebeno gadno pitanje tko taj nadzor vrši.
Msiliš li da je Sanader "prodao" INU ili Plivu u Veroni bez znanja tajnih službi? Ako je bez znanja, onda netko od nadležnih i odgovornih
u tim službama jednostavno treba biti ne smijenjen nego streljan, bez previše rasprave o tome.

Tko je glasao

INU i Plivu su prodali

INU i Plivu su prodali radnici preko svojih dionica, koje su kupovali za bagatelu i poslje ih sa dobitkom prodali.

Tko je glasao

Činjenica je da Hrvatska nije

Činjenica je da Hrvatska nije kraljevina niti je Predsjednica naša kraljica. Jasno je onda kako ni SOA nije njezina privatna služba u kojoj bi čelnik trebao za nju obavljati poslove po želji. Republika smo sa svojim Ustavom i zakonima koje svi moramo poštovati.

To o dužnosti šefa SOA-e da upozori čelnika državne vlasti kada kontaktira s osobom koja je pod posebnim mjerama službe je floskula namijenjena zamagljivanju suštine problema.

Pravi se problem vidi kroz pitanje - je li Zdravko Mamić toliko moćan da preko onih koje je sponzorirao i organizirao im rođendanske proslave smijeni čak i šefa službe koja je dužna brinuti o sigurnosti i interesima Hrvatske?

Javnost će prije ili kasnije morati dobiti odgovor na to pitanje, a čak i ako nije potvrdan, to što pitanje sasvim realno i logično zvuči je već dovoljan razlog da Lozančić ne bude smijenjen prije isteka mandata.

B-52

Tko je glasao

nismo djeca

sm

nismo djeca
nisam rekao da je predsjednica republike kraljica,
nego je ona osoba koja u našem sustavu građanske republike zauzima položaj
koji u tradicionalnim kraljevini zauzima kralj/kraljica
u tome Hrvatska nije ništa neobično ni posebno
jer to je pozicija svakog predsjednika republike

hrvatska nije kraljevina, suveren je narod, građani, a njih predstavlja predsjednica
ona je simbol naroda, države,
SOA nije privatna služba g. Lozančića ni g. Milanovića
ako čelnik SOA-e, a on je (i molim te nemoj iskrtivljavati moje riječi)
ne razumije da mu je dužnost štititi i osobu i insituciju predsjednice
on nije za taj posao
činjenica da nije obavijestio predsjednicu da je prisluškivana osoba
dovoljan je razlog za smjenu

ponovit ću, jer mi se čini da nisi razumio
predsjednik može, nesretnim spletom okolnosti biti čovjek koji krade čekove kojima iseljenici hoće pomoći pravednu borbu za obranu domovine, čovjek koji prima donacije organiziranog kriminala, koji se pojavljuje na pogrebu poginulih kriminalaca, koji dijeli pomilovanja dilerima i ubojicama, koji protuzakonito dijeli državne dokumente bez adekvatnog postupka deklasifikacije, koji o Hrvatskoj u inozemstvu širi neistine i potpiruje sumnju u spremnost na demokraciju i slobodu,
ali svejedno je predsjednik
i budući je u Hrvatskoj predsjednik osoba koju građani biraju direktno, kao na referendumu ili parlamentarnim izborima, i njegov politički legitimitet nije lako osporiti.
odluku o bilo kakvoj istrazi o predsjedniku mora donijeti tijelo koje ima uvjerljivi legitimitet
dakle tijelo koje uključuje premijera, predsjednika Sabora, vođu oporbe, šega Vrhovnog i Ustavnog Suda

dužost Lozančića je zaštita države
predsjednica je simbol države
predsjednica, ako i premijer, kao i rvnatlej SOA-e, kao i svaki građanin, mora poštovati zakone, i sumnju na kršenje zakona može se i mora istražiti
ali odluku o istrazi protiv predsjednice ne može donijeti Lozančić

svako kolateralno istraživanje predsjednice u sklopu neke druge istrage je istraga predsejdnice Republike Hrvatske
ili jest istraga predsjedncie - a o tome ne odlučuje Lozančić
ili nije sitraga, a onda je ugroza nacionalne sigurnosti - a tu Lozančić jednostavno nije obavio svoj posao, i nije obavijestio predsjednicu

ovako je predsjednica bila pod istragom
a tu su odluku donijeli Lozančić i Milanović - ljudi koji po funkciji na to nemaju pravo
Milanović je smijenjen jer je izgubio izbore
a Lozančić će biti smijenjen jer je potpuno sigurno pogriješio

luka

Tko je glasao

Nemam insajdeskih

Nemam insajdeskih informacija, a ni iz Ureda Predsjednice nisu dali naslutiti tako nešto, pa ne znam otkuda sad insinuacije o nekakvom istraživanju Predsjednice i da je "Predsjednica bila pod istragom".

Što se ostalog tiče, nema sigurnosne službe na svijetu koja može zaštititi osobu koja se "golim prsima sama baca na nož" osobe za koju je općepoznato da se sumnjiči za ozbiljna kriminalna djela, iako je rado viđana kao gost na skupovima nekih političkih stranaka, njihov donator i organizator privatnih rođendanskih proslava.

Svoje viđenje cijelog slučaja sam iznio u analizi.

B-52

Tko je glasao

zloupotreba tajne službe

sm

počeo si raspravu, pa je pristojno odgovoriti
zašto Lozančić ne može ostati ravnatelj SOA-e

SOA nije privatna služba g. Lozančića ni g. Milanovića
ako čelnik SOA-e, ne razumije da mu je dužnost štititi i osobu i instituciju predsjednice
on nije za taj posao
činjenica da nije obavijestio predsjednicu da je prisluškivana osoba
dovoljan je razlog za smjenu

predsjednica, kao i premijer, kao i ravnatelj SOA-e, kao i svaki
građanin, mora poštovati zakone, i sumnju na kršenje zakona može se i
mora istražiti
ali odluku o istrazi protiv predsjednice ne može donijeti Lozančić, niti Milanović

Svako kolateralno istraživanje predsjednice u sklopu neke druge istrage je istraga predsjednice Republike Hrvatske
- a o tome ne odlučuje i ne može odlučivati Lozančić.

Ako Lozančić otkrije u sklopu neke druge istrage, da postoji ozbiljna sumnja da je predsjednik/predsjednica učinio kazneno djelo, dužan je pokrenuti postupak - obavijestiti premijera, predsjednika Sabora, predsjednika Vrhovnog Suda...
Ako Lozančić dozna da je predsjednica prisluškivana, a da protiv nje nije pokrenuta istraga, nastavak prisluškivanja je nastavak istrage, bez temelja u zakonu i jasna zloupotreba tajne službe i ugroza nacionalne sigurnosti -
tu Lozančić jednostavno nije obavio svoj posao,
i nije obavijestio predsjednicu, predsjednica bila pod istragom, a tu su odluku donijeli Lozančić i Milanović - ljudi koji po funkciji na to nemaju pravo
Milanović je smijenjen jer je izgubio izbore
a Lozančić će biti smijenjen jer je pogriješio, i omogućio Milanoviću zloupotrebu tajne službe

dozvoli jedan primjer
ja, luka se dogovorim s drvosjekom (ili zaphodom) da me prijave da dilam kokain
policija me prati, istražuje, prisluškuje telefonske razgovore
ja izjavim (u razgovoru za koji znam da se prisluškuje) da mi je kokain dala predsjednica iz kufera koji drži ispod kreveta na Pantovčaku
policijski službenik s tom informacijom odlazi do Lozančića
kad bi tvoje objašnjenje bilo istinito
Lozančić bi mogao organizirati tajni pretres Pantovčaka
po potrebi postaviti i špijunske naprave, mikrofone, kamere
i rezultate istrage: popis kozmetike, garderobe, lektire, literature, transkripte i video zapise nositi premijeru Milanoviću....
Je li jasno da to nije pravi put, i da ti nisi u pravu

lLozančić je u trenutku kad je doznao morao obavijestiti predsjednicu da je predmet istrage

U trenutku u kojem bilo kakva istraga dotakne osobu predsjednika/predsjednice Republike
on/ona mora biti upoznat sa istragom
predsjednik/predsjednica mora biti spreman odgovoriti na pitanja
ali predsjednik/predsjednica nije bilo tko, njega ne može istraživati policijska istraga bez odluke tijela koje za to ima mandat i legitimitet
Svako drugačije postupanje je ugroza nacionalne sigurnosti
ne zato jer će otkriti strašne tajne o kozmetici ili lektiri nego
jer predstavlja zloupotrebu tajne službe

luka

Tko je glasao

Interesantno je, kao zagonetka

Tko je glasao

Jesu li to nacionalni interesi RH?

Tko je glasao

Pozor!!!

Molim cijenjene komentatore da se suzdrže od prostačkog izražavanja i etiketiranja sugovornika.

Svaki takav komentar po defaultu ide u "spam", čak i ako postoji dio koji je vezan uz temu, možda čak konstruktivan za raspravu. Za štetu ako eventualno korisni dio ode u "spam", krivi su sami komentatori.

Stav oko pitanja o kojem se raspravlja, nikada nije sporan, ma kakav bio.

B-52

Tko je glasao

Borba za premoć? Ozbiljnije?

Tko je glasao

i ja sam primjetio

kako oporba i njoj skloni mediji ( cca 90%) stalno pokušava zabiti klin između mosta i sdp-a..i nikako se ne miri s košaricom koju su nakon dvomjesečnog ponižavanja ipak dobili od - most-a.

Petrov si je u izjavi na tv-u ostavio uzmak jer je rekao da premijer vjerovatno ima više saznanja ....što zapravo znači da pristaje na odluku premijera... supotpis..što su očito predsjednica i premijer dogovorili...a maštarije o tome da bi most...samo zbog toga napustio koaliciju su u najmanju ruku smiješne.

Lojalnost, patriotizam, stručnost i profesionalnost gospodina Lozančića se uopće ne dovode u pitanje.

Dovoljno je da je minutu prije o prisluškivanju obavjestio Milanovića...da ga se razriješi. Kao povod.

Svaki obavještajac i sigurnosno upućen čovjek zna da se svakom može podmetnuti provokator..što je mnogo puta oprobana udbaška metoda.

Uostalom, to rade sve službe svijeta. To je zanat kao i svaki drugi.

Poslije se ta saznanja mogu zlorabiti u političke svrhe...i to smo vidjeli kad je Milanović poentirao rečenicom " ako se družiš s polusvijetom".

Budući je predsjednica štićena osoba prve kategorije dužnost obavještajnih službi je i u tome da je kontraobavještajno štite..tj. da ne dopuste da joj se približe osobe koje je mogu na bilo koji način kompromitirati...jer se njenom kompromitacijom kompromitira i država.

Dovoljan razlog ( ovdje je to samo povod ) da se smijeni šefa obavještajaca.

Da ju se kompromitiralo..pa i kolateralno..s nekom vojnom osobom..to bi bio razlog da se smijeni šef vojne obavještajne.

Naravno..ja ne mislim da su to razlozi...držim da ih ima više..a da je ovo samo vrh sante leda.

Sad mi pada na um prodor ruskog kapitala preko ruskih oligarha na Jadran preko DUDI-a kojem je na čelu čovjek koji je proveo godine u Rusiji.

Druženje ministra Kotromanovića s istim takvim "kupcima".

Ministar isto..iako ministar vojnog sektora spada kao civil u mjerodavnost SOA-e.

Pored toga..logično je da onaj koji je odgovarao Milanoviću...po prirodi stvari..ne odgovara ovima drugima koji su smijenili Milanovića i njegov skup štrumpfova.

sve dobro...

Tko je glasao

Sve što si naveo su legitimni

Sve što si naveo su legitimni motivi u slučaju povrijeđenog ega, jer suludo je i pomisliti da predsjednica u ovako maloj zemlji velikih moćnika nema pojma tko je, primjerice, Zdravko Mamić, a malo mi je prenapregnuto ovo da ju služba mora spriječiti nepoželjan i potencijalno kompromitirajući kontakt.

To vrijedi samo u slučaju kad i štićena osoba takve želi izbjeći, pa me zanima kako si mislio da bi SOA mogla spriječiti predsjednicu da ode slaviti rođendan gdje želi i o čijem god trošku želi. Kao i kako bi mogla/trebala spriječiti da štićena osoba nekome da privatni broj telefona i javi se na poziv kad kompromitirana osoba nazove.

Sve što si naveo je ok za raspravu u revijalnom tonu, no ostaje činjenica da je Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, u članku 66., propisao uvjete na temelju kojih je moguće razriješiti ravnatelja prije proteka mandata. Među njima ne nalazim lakonsko "ne uživate više moje povjerenje". Čak i javnost, a ne samo premijer, mora znati je li ravnatelj tako važne agencije prekršio zakon. Ili netko preko njegovih leđa vodi političku borbu za prevlast.

Ne znam o kakvome klinu između MOST-a i SDP-a govoriš, ali se meni čini da je sve više točaka razlaza u stavovima MOST-a i HDZ-a. Hoće li eskalirati i ozbiljno ugroziti savez, ostaje vidjeti. No da se nešto događa unutar stranaka i općenito na političkoj sceni, događa se.

Bojim se da u ovom slučaju Orešković i mi kao građani ne ispadnemo kolateralne žrtve.

B-52

Tko je glasao

prevlačenje Oreškovića na svoju stranu

kao što se od Hasanbegovića tražilo da povuče svoju odluku je..u najmanju ruku smješno...a primjeti se ta tendenca.

Tvrdim da bi Milanović isto pristao biti potpredsjednik vlade a da je Orešković predsjednik...vidjeli smo da je pristajao na sve...

Povrijeđeni ego uopće nije element za raspravu..nego spuštanje na nivo osobe...čemu su mainstream mediji koji podržavaju lijevu opciju skloni još od afere "barbika"...pa ja ne bih o tome....

Obavještajna služba naravno da može spriječiti kontakte....to se radi na način da šef obavještajne službe pismeno izvjesti jednim klasificiranim izvještajem štićenu osobu..i predloži da izbjegava taj kontakt uz obrazloženje...

ukoliko štićena osoba neće poslušati stručnjaka i šefa svih stručnjaka za to područje na toj dužnosti...šef službe onda stavlja kuvertiranu ostavku na stol...i poslije izađe u javnost i kaže: Upozorio sam..neće me se poslušati..dajem ostavku.

Na taj način štiti sebe i službu..za to ima mandat....zato je reizboran...

ne radi se o njegovoj karijeri...čim je šef službe više nije tajni agent..nego je ušao u sferu politike..

Kršenje zakona koje spominješ...dovoljno je da je jedan njegov podređeni prekršio neko pravilo..pa da je on odgovoran...to se može i isprovcirati..kako je eto Šeks prouzročio razrješenje Komisije za pomilovanja.

Da budem razumljiv do kraja..kako zamišljaš da može netko ostati menadžer ako nema povjerenje gazde.

Ovo nije isto ali je slično.

Predsjednica zaista ne može provjeravati SVE osobe pa ni Mamića..za to postoje službe..savjetnici...a o Mamiću znamo samo iz medija kojima ne moramo vjerovati...

Josipović je isto imao kojekakve donatore..Ježića npr. koji je puno "gori" od Mamića...

Zakon koji si linkao je ok...no trebaš razumijeti i duh tj. intenciju tog Zakona.

Sve se svodi na izbore. Predsjednica je kandidat hadezea, premijer je kandidat hadezea i mosta...potpremijer je hadeze..drugi potpredsjednik ima vlasti kolika mu je izborna težina..predsjednik sabora je hadeze...

logično je da oni postavljaju svoje ljude na ključna mjesta...i zakonito..i pravedno...

najveću izbornu težinu dobio je hadeze...s tim se moraju pomiriti...

Na političkoj sceni se uvijek nešto događa....sdp se bio oko Linića podijelio skoro pola-pola.

Most ima svoju misiju i to je u redu..ali prve dvije godine ne bih očekivao ništa spektularno

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci