Tagovi

Slučaj Čučić, može li se dijagnoza postaviti na daljinu?

Unaprijed moram reći da mi nastup g. Čučića nije simpatičan, ali sada je ovaj slučaj pokazao još jednu bijedu ovog društva. Naime, "jutarnji list" je pod "događaje dana" stavio članak "Psihijatri: Čučić osoba s poremećajem ličnosti". Vijest su prenjeli i drugi, npr. portal www.net.hr.
Ali to mora da je nekakva greška, ili ovaj novinar (Boris Vlašić) izmišlja, ili naši psihijatri moraju također početi posjećivati svoje kolege. Svatko bi trebao znati, a pogotovo liječnici, da se nikakva dijagnoza ne može postavljati "na daljinu". Jasno je da niti jedan doktor ne želi dati ozbiljnu izjavu ili dijagnozu na osnovu nečijeg pričanja, pisma, nastupa u medijima ili telefonskog razgovor. Npr. ako nazovete doktora i pitate: " doktore, boli me glava, da li da popijem aspirin?", doktor će reći (otprilike): "dođite do mene, moram Vas ipak pregledati". Ovako iskoristiti svoju profesiju i titulu, da bi se na nekog nabacivalo blatom i "proglašavalo ga ludim" nije u redu. Iznositi takve paušalne ocjene u javnosti je sramota za profesiju kao takvu.
Opet, čak i ako imate pravovaljanu dijagnozu za neku osobu, radi se o podatku koji se ne može samo tako iznositi u javnost (liječnička tajna).
Mislim da je normalno da Čučić sada tuži liječnike tj. psihijatre koji su iznjeli takve tvrdnje.

Zapravo, u svemu tome najviše ima krivnje novinara, koji stavlja naslov "Psihijatri: Čučić osoba s poremećajem ličnosti", dok su svi lječnici navedeni u tekstu ipak bili oprezniji, i niti jedan to nije eksplicitno rekao, već su naveli blaže formulacije: "..nemogućnost kontrole ponašanja ukazuje kod Čučića na niz mogućih psihičkih poremećaja.." (dr. Vera Folnegović Šmalc), "...vladanje koje odskače od općih mjerila obično ukazuje na poremećaje." (Rudolf Gregurek). Dakle, za novinare "jutarnjeg" istina i nečije tvrdnje su kao žvakaća guma, interpertacije se mogu rastegnuti prema potrebi. No, sve ovo ozbiljnim liječnicima/psihijatrima ipak nije trebalo.

Kad malo razmislim, ne bi li ovi učeni psihijatri, čitajući postove na pollitika.com također mogli zaključiti da su neki od autora moraju obavezno i hitno podvrgnuti terapiji pshiofarmacima? U Kini su nedavno nekog blogera stavili u psihijatrijsku kliniku, a metoda olakog proglašavanja osoba "ludim" bio je specijalitet bivšeg CCCP.

Dakle, poštovani novinari i liječnici, drugi put pažljivije i poštenije!

Komentari

Klasično žuto novinarstvo.

Klasično žuto novinarstvo. nisu ga izravno okaraktrizirali "ludakom" nego su pozvali doktore, da samo posumnjaju. Svaki se osvrnuo upravo na tu daljinu, ali prema onome na TV... zaključak slijedi.
A prosječna osoba, da ne kažem normalna, bi zaključila iz ovog ponašanja da je malo "puknut". Tko još od svojih obiteljskih problema pravi cirkus? Tzv. estradne djelatnike ne pominjem. Uz to , ako se samo malo prate događanja od slučaja obiteljskog nasilja i samog razvoda, zaključak se nameće sam po sebi, i bez psihijatara.

Tko je glasao

Nisam psihijatar i neznam

Nisam psihijatar i neznam postavljati dijagnoza ni iz bliza ni daljinu, ali i netreba biti psihijatar da se, prateći desetak godina postupke Čučića, zaključi da s njegovom psihom nešto nije u redu. Njegovi ga postupci odaju.

Tko je glasao

Pa to su bar kod nas uhodane

Pa to su bar kod nas uhodane fore - kad hoćeš umanjiti neki problem, reducirati 50 stvari na ništa i isključiti nekoga samo ponavljaš da s njim nije u redu. Pa i mnogi zdravi koji obavljaju redovne poslove nisu pri sebi, a kako i bi.

Čučić je javna osoba. Ovdje je već upozoreno da je uključen u beskraj sitnim elitističkih namještanja i incidenata. Sada ne pišu kako je šarmirao dvije hit i sposobne dame da krajnje vrhunski sudjeluju - odvjetnica koja mu je ujedno partnerica i prestižna grafička urednica koja drži djecu. Da je samo to, pa s time je vezano beskrajno novinara i drugih javnih osoba. Za sve je to dovoljno da je malo opaljen a i on se vjerojatno trudi.

Tako se je rješavalo cca 99,9 % naših afera. Npr. čuvena Komercijalna banka, u čemu sudjeluje nema tko ne i sve se zna, udarna fora je da je neki čuveni novinar navodno prodro do bolnice gdje malo neobični doktor jede napolitanke i sve završava rječima drugog doktora "najbolje je sve zaboraviti kao da nije bilo". A mediji to rade sve više i više, čuveni Kuljiš već ima sjedište u Banja Luci.

Internet tu nije problem, kako se misli. To se da pobrisati i šuma se puni. Problem su jutra, pamćenja u glavama, život navodno mrtve materije. I najviše nemoć - ima ljudi koje pozivaju sve više i više na željena mjesta s pravim darovima i nagradama, samo najednom više ne mogu, muka im je, tijelo otkazuje, i ljulja se od toga. Zatim ne mogu čitati novine niti gledati TV, pa je sve manje onih koji to čitaju i slušaju itd.

Razdoblja milosti su prošla, nemoć i ništa destruiraju javnu scenu koju smo poznavali.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci