Tagovi

Slučaj Čačić, slučaj Milanović, slučaj Sanader, slučaj Jadranke Kosor – slom stranačke personalne politike

Da je dosta toga trulo u hrvatskoj stranačkoj politici nije tajna već dvadesetak godina, ali je „Slučaj Čačić“ potencirao tu krizu do razmjera koji otkriva suštinu problema. Jednostavno rečeno, dok u hrvatskoj stranačkoj politici ne budu postojali demokratski standardi koji će sprječavati autokratsko upravljanje političkim strankama, nemoguće je da demokratski odnosi vladaju i strukturama vlasti, počevši od predsjednika Republike, Sabora i Vlade.

Pored niza bahatih i arogantnih izjava nakon nepravomoćne presude u Mađarskoj po kojima izgleda kao da je Čačić bespotrebno doveden pred sud zbog smrti dvoje ljudi koju je on skrivio i nakon opetovanih zahtjeva dijela političara i većeg dijela javnosti da bi trebao podnijeti ostavku, šlag na tortu dodala je potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić. Izjavila je da je prvi cilj HNS-a stabilnost vlade, te da građani mogu biti sigurni da će HNS čuvati tu stabilnost i dodala da ako Radimir Čačić izađe iz Vlade, to bi za Vladu bilo destabilizirajuće. Ponašanje dvije vodeće političke ličnosti Hrvatske narodne stranke, odnosno tzv. „liberalnih demokrata“ više spada u ambijent teatra apsurda, nego u realnu stvarnost. Prema Vesni Pusić koja se već dokazala nizom izjava o „regionu“ suprotnim hrvatskim državnim i nacionalnim interesima, ostavka prvog potpredsjednika Vlade destabiliziralo bi Vladu, iako je svakome jasno da je upravo Radimir Čačić već svojim ulaskom u Vladu nju destabilizirao. I po toj HNS-ovoj logici stranka „čuva stabilnost“ Vlade, iako je HNS svojom pozicijom u „slučaju Čačić“ sam po sebi destabilizira. Ovdje se stvarno može čovjek upitati, tko je ovdje lud.

Međutim stvari nisu baš jednostavne, jer se ne odnose samo na HNS, na Radimira Čačića i Vesnu Pusić. Situacija je mnogo ozbiljnija, jer otkriva samu srž krize političkog sustava koja potresa Hrvatsku. Ponašanje Radimira Čačića i Vesne Pusić proizlazi iz nesavršenosti, odnosno bolje rečeno od promašene strukture političkog modela u Hrvatskoj, otkako je ona stekla samostalnost i ušla u tranzicijsku fazu uspostave demokratskih standarda. Suštinski problem hrvatske političke stvarnosti leži u činjenici da se politika provodi pretežito kroz djelovanje političkih stranaka. U ovih dvadesetak godina profilirale su se dvije vodeće stranke HDZ i SDP, a sve ostale služile su kao prirepci time dvjema strankama. U svima njima vladao je manje više autokratski a ne demokratski model. Dok je bio na čelu HDZ-a, Franjo Tuđman je ipak držao barem formalno do demokratskog standarda da ge se bira na čelo stranke uz protukandidata. U SDP-u neprikosnoveni lider bio je Ivica Račan, pa se tek nakon njegove smrti predsjednik birao u konkurenciji više kandidata. U HDZ-u je Ivo Sanader nakon što je prijevarom eliminirao Ivića Pašalića uveo faraonski stil vladanja strankom, koju je korupcijom doveo na optuženičku klupu, a u SDP-u je Zoran Milanović na početku drugog mandata praktički zabranio isticanje protukandidata. Ne treba ni spominjati da su u HNS-u, jednako kao što je to bilo dok je bio na čelo stranke Anto Đapić, glasovali samo za jednog kandidata.

U takvim okolnostima nije nimalo slučajno da se Radimir Čačić ponaša kao pobjednik nakon presude u Kaposvaru i da totalno ignorira reagiranje javnosti. Ali nije samo on u pitanju, u pitanje je cijelo članstvo HNS-a, jednako kao što je u slučaju ponašanja svojedobno Ive Sanadera, i nedavno Jadranke Kosor bilo članstvo HDZ-a, ili članstvo SDP-a u slučaju ponašanja Zorana Milanovića. On u povodu problematičnog emaila Mirele Holy izjavljuje da je letvica tolerancije visoko podignuta, ali to ne primjenjuje na prvog potpredsjednika Vlade. Nisu dakle moralno u pitanju isključivo čelnici spomenutih vodećih političkih stranaka, nego njihovo cjelokupno podaničko i poslušničko članstvo. Kao što je poznato HDZ je s članstvom koje se poslušnički i podanički odnosilo prema Sanaderu a kasnije Jadranki Kosor platio visoku cijenu, i trebat će Tomislavu Karamarku da u tako naslijeđenoj situaciji vrati stranku na uvjerljivu poziciju koju HDZ zaslužuje. Međutim, što kazati za članstvo SDP-a koji mentalno i ideološku živi u nekim prošlim vremenima, dopuštajući Zoranu Milanoviću da ih svojim nedjelovanjem i promašajima vodi u propast na idućim izborima. Ili što kazati za ljude koji su u Hrvatskoj narodnoj stranci, tzv „liberalnim demokratima“ punoj korupcije, ništa manje nego što je bio korumpiran Ivo Sanader.

Nažalost u postojećim ustavnim i zakonskim okolnostima ništa se ne može izmijeniti, jer su dvije vodeće stranke zacementirali sustav koji reproducira takve stranačke strukture. Ne treba zaboraviti da se na početku demokratskih izbora u Hrvatskoj jedan dio zastupnika birao po većinskom modelu, a ne samo po stranačkom razmjernom modelu. Jedino bi promjenom izbornog zakona moglo doći do suštinske demokratske promjene unutar stranaka, bez čega nema ni stvarne demokracije ni u državi. Upravo je slučaj Čačić zoran primjer kako se pozivajući se na proceduru može silovati demokracija u Republici Hrvatskoj.

Komentari

Gdje je spasitelj???

Linić kaže - u izvanrednom stanju smo, trebat će pomoć MMF-a!! Pa dva dana nema nam "spasitelja" Čačića na TV. Bože dragi, što nam je sve obećao, te Plan 21, te velike investicije, te zaustavljanje nelikvidnosti, fasadizacija zgrada, te Zagreb na Savi, te rast, te ovo te ono... O koja je to demagogija bila!!??
Milanović i Linić preuzeli njegovu ulogu u komuniciranju s javnošću!! A da ga ipak nisu potiho smijenili???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ok vjeks..

..ovaj si put napisao dobar članak tamo na dnevno.hr.
fakat ovo sve već postaje ozbiljno bolesno i dotur ivela mora nekog boga poduzeti, cijela rvacka je taocem tog psihopate gazimira i njegove domine (V.P.), odnosno da budem poštena, ne njih, nego Zokija Luzera.

ovo je fakat too much. nek zoki odjebe s tim svojim grčevitim čuvanjem većine, ak ne ide, ne ide. kako on to ne razumije? nije mi jasno?

ivela je zadužen za to da brine da država funkcionira normalno. a ovo stanje od početka mandata NIJE normalno. nek izvoli neš' napravit. dosta je bilo ovih sranja i njihovih prepucavanja..

CC

Tko je glasao

Hrvatska demokracija by "Čačić"

Prodali su nam muda pod bubrege i to nazvali demokracijom.I to na način svođenja na to da jednom u četiri godine "legitimiramo" reprodukciju uvijek iste političke elite, a u međuvremenu očajavamo od nemoći ili držimo začepljene gubice - jel to negacija zdravih možđani. Parlamentarni izbori (i to kad jesu izbori gdje se bira a ne pristaje) mogu biti tek jedna od pretpostavki demokracije, i to ne najvažnija, a ne njeno ispunjenje. Na primjer, kada Radimir Čačić s nekim izbornim legitimitetom daje do znanja kako namjerava upravljati državom kao da je menadžer svoje privatne kompanije, onda to nije demokracija, nego uvreda. Demokracija je obratno od toga: djelovanje kroz koje se Čačiću onemogućuje da zemlju tretira kao svoju firmu i uspostavlja monopol nad javnim životom. Ovak,ja sam demokrat kada Čačića biram, a on je Gestapo kad mnome potom vlada. Upozoriš li ga da nije lijepo kaj vlada kao Gestapo – što je koncentriran samo na to da uklanja prepreke koje bi ugrozile njegove ovlasti, a te ovlasti uglavnom koristi da ujedini državnu moć i moć kapitala – sva je prilika da će te proglasiti rušiteljem demokracije, jer je on, eto, pobijedio na izborima.
Po kojoj logici slobodnomisleće stado mora pristati na taj "sex" do slijedećeg izbornog glumatanja...?

Tko je glasao

@Golgota ne radi se ovdje o

@Golgota ne radi se ovdje o hrvatskoj demokraciji by "Čačić", već hrvatskoj demokraciji by stada ovaca koje kukakavički i neodgovorno dopuštaju da ih lupeška i nemoralna politička oligarhiji i kojekakva ološ striže, šiša i muze po miloj volji!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Sustav podržava samo svoju formulu

Nisam shvatio, kaj predlažeš kao rješenje...

Tko je glasao

@Golgota nažalost bojim se da

@Golgota nažalost bojim se da da bez uličnog bunta nebu ništa od Treće Hrvatske!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Potpisujem

Slažemo se!

Evo kako to rudari u Španjolskoj rješavaju...

Tko je glasao

golgota...

..ja sam nekak više za opciju katana u ruke pa ajmo'...elegantnije je, nema buke i tak :))

ja bi si, recimo, ak' nemate ništa protiv, rezervirala Pusićku i onaj njen izborani, olinjali kokošji vratić

čuj, valjda me sad neće Ostojić zvat na razgovor, jer, kao potencijalni sam agresor (ahahaha) na Pusi? misliš da bi možda trebala Karamarka nazvat' da ga smiri, ahaha..ili da se pozovem na pjesničkku slobodu, ak prigusti, ono: time sam samo izrazila svoje oštro neslaganje s načinom djelovanja te antipatične žene koja još uvijek ne kuži da se svi mi ovdje, neki posebno, bolje kužimo u vanjskku politiku od nje? pa čak i regionalnu, ako baš hoćemo bit' precizni, hehe..

CC

Tko je glasao

@Golgota

Politološke, čak temeljne premise su, da određena ekonomska moć MORA BITI kontrolirana od političke, a ne obrnuto. Čačić je napravio farsu s prepisivanjem svojih udjela i imovine na neki odvjetnički ured, a da istovremeno kao potpredsjednik vlade svakom mjerom vlade može utjecati na poslovanje svojih "bivših" firmi!
Klasičan sukob interesa!
I potpuna je neistina da se vlada automatski četiri godine mandata. Svaka izvršna vlast, uz djelovanje nevladinih organizacija i institucija, znanstvenih ustanova, crkve, sindikata, medija... SMJENJIVA je svakog dana mandata, ako ne izražava volju naroda!
Politika nije matematika, odnosno, mehaničko dizanje ruku u državnom parlamentu! - i to je jedna od temeljnih premisa politike odnosno politologije!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Znate li najnoviji vic o Gazimiru Čačiću??

Što mislite da je gore:
da vam Paravinja stane, ili da vam Gazimir Čačić ne stane!??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo Ruben Weiss ovakvu

@Ljubo Ruben Weiss ovakvu morbidnu idiotiju samo budala može poturati kao vic!

Imaš li ti Ljubane imalo obzira prema tragediji koja je zadesila obitelj nestale djevojke, ili ti je u tvojoj bolesnoj opsjednutosti Čačićem svaka tragedija povod za ovako degutantne i morbidne komenrare kao što je http://pollitika.com/comment/reply/11500/376867

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao
Tko je glasao

šjor KRSNIK!!!!

...brzo trk tamo na dnevno.hr i POVUCITE onaj svoj TEKST...ja ću poludit, poludit...kak pušite ove ishitrene spike of Danijel Srb (btw. i NJEMU se čudim, ipak je obrazovan čovjek),

ZOKI NIJE MISLIO NA TERITORIJ NEGO NA ISKUSTVO!!!!

pas mater, kak ste šlampavi, i i vi i ovi tamo debili s indexa i gdje ono još..

pa ja to ne mogu shvatiti...ne mogu.

CC

Tko je glasao

otvorena bilateralna pitanja

CC,

Hvala na upozorenju, ali evo originala njegove izjave:

"Otvorena bilateralna pitanja, poput međunarodnih granica, ne smiju kočiti pristupanje države kandidata Europskoj uniji. Hrvatska tu ima veliko, dugo iskustvo i nekih bi se dijelova najradije odrekla jer je naprosto predugo trajalo."

Ključna je izjava da "otvorena bilateralna pitanja, poput međunarodnih granica, ne smiju kočiti pristupanje države kandidata Europskoj uniji"..

Pitanje je što je Zoki mislio spominjući "neke dijelove" kojih bi se Hrvatska najradije odrekla. To može biti i dio teritorija, jer je sve predugo trajalo jer se toga Hrvatska nije htjela odreći. Kako vidimo Zoran Milanović je spreman i dalje skidati gaće kao i Ivo Josipović, jer "otvorena pitanja međunarodnih granica" ne smiju biti prepreka. A znamo što to znači kad je u pitanju Srbija koja je srećom godinama udaljena od početka pregovora s EU, a kamoli ulaska u nju.

Tko je glasao

jesus vjeks..

...znam, znam koja je ključna izjava, zbilja mi se ne da objašnjavat, da, pročitala sam izjavu iz oba izvora..
opet ti kažem mislio je na ISKUSTVO...

znam da je on kreten koji pati od napoleon sindroma, znam da je često i konfuzan i nedorečen, ovo, ono...mislim ja ZBILJA prezirem ovog salonskog šminkera, to ti valjda ne moram objašnjavat..
ali velim ti tu je mmislio na trajanje svih tih pregovaranja i svih sranja oko granica, tvrdoglavljenja ovo, ono..
pa bog te smeo koliko god bio glup Zoki IPAK zna da kad bi tako nešto rekao bio bi premijer samo do trenutka dok bi sletio u Zagreb...ako ga već prije netko dolje ne bi strmeknuo niz one stijene na Boninovu...
tak da tu se radi o misunderstandingu...definitely....

CC

Tko je glasao

Nešto u ovoj priči ne štima.

Nešto u ovoj priči ne štima. Ili je govor pisan na ministry jeziku pa se dio izgubio u prijevodu ili je onaj tko je pisao govor imao namjeru otvoriti raspravu ili je onaj tko je pisao govor narodski rečeno debilčina.

Uvodni govor premijera domaćina na međunarodnom političkom skupu. Hej! Pa tom se čovjeku režiraju video odgovori na pitanja s neta, dajte malo razuma i shvatite da se ne može gore spomenuta rečenica slučajno sastaviti (osim ov kors ako je zadnji razlog kojeg sam naveo uzrok).

Tko je glasao

kradem, and vjeks..

....onaj tko je pisao govor narodski rečeno debilčina.

kradem, to ti je TO. ti ne bi vjerovao koliko su ljudi u Vladi, a i oni koji za njih šljakaju..NEPISMENI i NEINTELIGENTNI. da baš to. nemam sad vremena tražiti i baciti ti poneki citat da vidiš kojih horora sam se ja načitala, kojih nelogičnih konsstrukcija, kojih nepismenih sentenca, ovo, ono.. (praksa mi je da čim nešto prevedem, TAJ ČAS zaboravim i naslov dokumenta, a kamoli nešto drugo (na taj način se čuvam, inače bih već davno poludila..)

vjeks, opet ponavljam to ti je to što sam rekla, bez obzira sad na nijanse koje ti ovdje bacaš i s kojima se (nekima) baš i ne slažem, ali ajd'...

CC

Tko je glasao

iskustvo

C C,

ipak moram pojasniti što leži u malom mozgu premijera kojemu je veća ličnost Tito nego Tuđman, iako mu je ovaj posljednji omogućio da bude premijer.

Budući da je dečko odgojen u duhu "male Moskve" kako u Sinju zovu predgrađe Glavice, odakle je njegov otacStipe, njemu ni boravak u Bruxellesu nije koristio da shvati težinu riječi nacionalnog dostojanstva, jer se on njega odrekao već i samom izjavom da se osječa kao Briselac.

On bi se rado odrekao tog iskustva koje je predugo trajalo, a i ptice na grani znaju da je to predugo trajalo jer Hrvatska nije htjela popustiti pred teritorijalnim aspiracijama Slovenije, a da pri tome nikad nije postavila pitanje okupacije jednog dijelića njezina teritorija na Svetoj Geri, gdje se još uvijek nalaze slovenski vojnici.

Prema tome nadobudnom Milanoviću smeta što je sve to predugo trajalo i njemu je u malom mozgu da se to moglo riješiti mnogo prije, što znači ustupanjem jednog dijela teritorija zapadnom susjedu. To je poanta koju je uostalom potvrdio i izjavom da Hrvatska ne će koristiti neriješena granična pitanje u spriječavanju naših susjeda pri ulasku u EU. Drugim riječima pristat ćemo na ustupanje dijelova teritorija, da to po Milanoviću ne bi predugo trajalo.

Sva je sreća da o tome ne će odlučivati on i njegovi kukurikavci, nego Hrvatski sabor u jednom drukčijem sastavu, jer kad ta pitanja dođu na dnevni red teško da će prepotentni i nesposobni ljubitelj druga Tita i dalje biti na vlasti.

Tko je glasao

@Hatzivelkos

Reci ti nama nešto aktualno: što u Statutu SDP-a piše o javnosti rada?? Bila jučer sjednica Predsjedništva SDP-a, a u javnosti ni riječi. Navodno, bilo je riječi o slinvacima Milanovića, ostanku Čačića u vladi i sl.
Jedan iskusni stariji član SDP-a tvrdi da "na terenu" vrije - sve su glasniji zahtjevi ogranaka da se Čačića pošalje na duži godišnji odmor, pa da se i ne vrati s njega, a zbog pokrivanja "lika i nedjela" Čačića od strane Milanovića, javljaju se pojedinci, članovi SDP-a, koji traže i ostavku Milanovića?
Navodno Ivan Račan je za smjenu Čačića, sada i odmah!
Ono što sam siguran, ako Karamarko stabilizira HDZ, na slijedećei lokalnim izborima HNS sigurno, a SDP vjerojatno, gube lokalne izbore!!
I kažu, Milanović bi na godišnji odmor! Od čega se umorio, da mi je znati?? Od učinkovitog rada bojim se da nije! Od bavljenja samim sobom, SDP-eom i Čačićem, plus dvorske spletke, umorio bi se svatko!
A narod tko šiša?!! Kao da ga nema!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Reci ti nama nešto aktualno:

Reci ti nama nešto aktualno: što u Statutu SDP-a piše o javnosti rada?? Bila jučer sjednica Predsjedništva SDP-a, a u javnosti ni riječi.

Članak 8, stavak 3:

Organi SDP-a mogu raspravljati i odlučivati bez prisustva javnosti o unutarstranačkim pitanjima.

Inače, Komadina je dao izjavu sadržaja suprotnog od ovoga što ti navodiš.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

@Hatzivelkos

Ništa suprotno:
"Komadina je nakon sjednice novinarima izjavio kako Radimir Čačić i nepravomoćna presuda protiv njega kao ni slinavci nisu bili tema rasprave, a upitan zar o tome nije bilo baš ni riječi, odgovorio je kako to ne može kategorički tvrditi, ali da ta pitanja nisu prevladavala."
I naglasio sam "navodno" se razgovaralo!
Inače, dojma sam da je Milanović uzeo "time out" i siguran sam da mu neće pomoći. Među članovima SDP-a koji kritički misle, a nema ih malo, bukvalno, vrije. Dozlogrdio im Čačić i HNS kadrovi, ali sve više i Milanović! Ako ne prije, na jesen prognoziram okršaj "kod OC Corala"!
Zbog osornog tona Čačića Škrlecu trebalo bi ga razriješiti svih dužnosti u Vladi! Ostavke,od početka rada vlade, čini se, podnose pogrešni!
E, baš smo slatki papani, kao politički narod! Uz iznimke, kojih je premalo, naravno!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Amnezija???

Ima jedna velika nepravda u vezi lošeg glumca, blefera, i ekonomskog analfabete Gazimira Čačića:
prije 3-4 godine izašla je knjiga varaždinskog novinara Krešimira Kovača (Uspon Čačića devedesetih) koji je vrlo detaljno istražio brdo nezakonitih radnji gospodina Čačića, more dokumenata (mjereni u metrima visine), od kojih su veliki broj kaznene prijave, nikada procesuirane. Preporučujem tu knjigu svakome tko želi upoznati "lik i nedjelo" Radimira Čačića.I velika je nepravda (možda i kolektivna amnezija??) što se tog hrabrog novinarskog istraživača danas jedva spominje!!
I ono što nikako ne mogu razumjeti je 40 000 klimavaca učlanjenih u HNS (inače, čisto sumnjam da ih je toliko?!) od kojih nijedan ogranak stranke nije otkazao poslušnost bahatom Čačiću. Prijetiti da će SVE TUŽITI KOJI TVRDE DA JE KRIV ZA PROMETNU NESREĆU je eklatantno nepoštivanje mađarskog suda jer ga je sud proglasio KRIVIM! Mislim da će žalbeni postupak tužiteljice, zbog ovakvog podcjenjivanja mađarskog suda i interesa EU, rezultirati bezuvjetnom kaznom! Svi koji misle da u Bruxellesu netko (ili više njih) ne prati ovu eskapadu oko Čačića, grdo se vara. Ratifikacija pristupnog ugovora ide jako sporo (tek desetak država je to učinilo, od 27 članica EU), monitoring je na snazi i bit će pravi šok (možda i neće, jer će biti i sretnih zbog toga!!), kada se najesen pokaže da Hrvatska nije zrela za pristup u EU! Pa zar neki ovdje ne vide da ovo što Čačić radi nije samo "prcanje u zdrav mozak" nas, građana - Ino Bešker), već pljuvanje u lice i eurokratima! A njima, u ovoj strci s eurom upravo treba neka koka za kljucanje, pa bi to mogla biti Hrvatska! Zahvaljujući kratkovidnom Milanoviću i blizancu Sanadera, Radimiru Čačiću!
K tome ide i nakaradni politički sustav najgoreg strančarenja, za koji tvrdim da je sustav s nekoliko olovnih sistemskih grešaka, tako da je afera Čačić samo pokazetelj tih sistemskih grešaka koje poništavaju volju pojedinaca da se izbore za primjereniji sustav u kojem će zastupnik izravno odgovarati određenoj izbornoj jedinici koja treba dobiti i mogućnost opoziva državnih dužnosnika!
Osim toga, zašto se ne bi proveo referendum s banalnim pitanjem:
Jeste li za isključenje Radimira Čačića iz vlade Kukuriku koalicije??
Je, ali treba imati muda za organiziranje takvog referenduma!???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Napikavanje suštine

Slavek,

dao sam ti plus jer si napokon došao do spoznaje o tezi da sustav nije u kolapsu zbog kadrova već felera sustava kao takvog. Zakaj je došlo do stanja sustava kakv je; to je ključno pitanje a odgovor je više no jednostavan - zbog nepoštivanja demokratske procedure u konstitutu sustava.
Kada govorim o konstitutu sustava ondak prvenstveno aludiram na nelegalnost i nelegitimnost institucija koje su generirane protivno Ustava RH a potom i na zakonsku infrastrukturu koju su generirale tako stvorene institucije.
I nije problem ni u duhu ni sadržaju Ustava već zakona koji nisu sukladni Ustavu. Zadnji pravni akt koji je legalan jest Božični Ustav a sve nakon toga je nelegalno i nelegitimno. Zkaj!?
Zato jer su se samoodabrane elite grdo našalile sa čl. 1.st.3. Ustava koji veli da narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika. Obzirom da od 1991.g. narod nije izabirao svoje predstavnike već mu je te predstavnike kao kukavičje jaje podvalio stranački konglomerat koji si je protuustavno prisvojio prerogative predstavnika naroda. Sve ostalo je perpetuiranje i permutacija i naravno povijest. Dakle u pitanju je sabotaža temeljnog konstituta države kroz zločinački sustav stranačke oligarhije upravljane kriminalnim kapitalom izvučenog prisvajanjem društvenog vlasništva (kao vlasništva svih radnih ljudi i građana Hrvatske) te destrukcijom uloge naružanog naroda.
Temeljem istog postojeći sustav nije moguće popraviti demokratskim metodama zbog akumulirane pozicije moći određenih skupina već neminovno slijedi nasilno oduzimanje viška vrijednosti koji je također silom (najviše u pozadini DR) alimentiran od stvarnih vlasnika - naroda. Esad, tu ima jedan mali problem - narod ne želi osvijestiti činjenicu da su ga bolesni jebivjetri jednostavno opljačkali i da te likove treba rehabilitirati - Golim otokom. Sve ostalo je mantra i folklor!!!

Tko je glasao

nije sustav kriv

Golgota, nešto si zabrljao.
Lijepo kažeš:
Zato jer su se samoodabrane elite grdo našalile sa čl. 1.st.3. Ustava koji veli da narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika.
ali ti konkluzija nije dobra:
Obzirom da od 1991.g. narod nije izabirao svoje predstavnike već mu je te predstavnike kao kukavičje jaje podvalio stranački konglomerat koji si je protuustavno prisvojio prerogative predstavnika naroda.
Mislim da je nesporazum oko tehnike upravljanja zajednicom i državom. Postoji tzv. direktna i predstavnička demokracija. U ovoj drugoj građani upravljaju preko svojih predstavnika koji se kod nas zovu ZASTUPNICI, jer zastupaju interese građana.
Interese građana uobličavaju (artikuliraju) stranke preko svojih političkih programa, u kojima se građani sa svojim interesom prepoznaju. Nositelji tih političkih programa su istaknuti stranački aktivisti (političari) koji se nude građanima i uvjeravaju ih da će se u Saboru aktivno zalagati za interese svoje baze (glasača) i da će te interese pokušati ostvariti.

Te političare/predstavnike/zastupnike nije „kao kukavičje jaje podvalio stranački konglomerat“ nego su oni legitimno izabrani na stranačkim listama, a iza tih lista stoje politički (interesni) programi koje će dotični političari promicati u političkoj areni.

Za sada je ova predstavnička demokracija jedini, no nesavršeni oblik demokratskog izražavanja svekolikih interesa građana.

Ako se građani zavedu političkim marketingom (na foru nacije, države, suvereniteta, demokracije...) i povjere glasove jednom političkom bloku, misleći da će ih dotična stranka časno zastupati, a na kraju budu od izabranih predstavnika izigrani i opljačkani preko instrumenta države (za koju su i život dali...), onda su sami sebi krivi za svoju lakovjernost...Zašto su vjerovali našim lopovima, hajducima, gusarima i uskocima...? Nije našima za vjerovati...

Nadalje si zabrazdio sa „sabotažom“, „kriminalnim kapitalom“, „naružanim narodom“, „Golim otokom“ i slično pa te više nisam mogao pratiti...

Tko je glasao

Zbunjeni Richard kokošjeg srca

Ništ ti razumio nisi!!!

Te političare/predstavnike/zastupnike nije „kao kukavičje jaje podvalio stranački konglomerat“ nego su oni legitimno izabrani na stranačkim listama, a iza tih lista stoje politički (interesni) programi koje će dotični političari promicati u političkoj areni.

Našao se mladi Rich da pokazuje mjesec u vodi. Ti si jedan od onih mladih milanovićevih lavova koji su pomalo lijeni da bi si dali truda izanalizirati politički sustav de iure i de facto te onda nebi poučavao nebuloze koje samo postojećoj oligarhiji odgovaraju. Gdje ti vidiš legitimitet u izboru predstavnika naroda u upravljanju samima sobom u duhu čl 1.st.3. Ustava ako te predstavnike ne izabire narod več stranačka oligarhija te ih u obliku stranačkih lista daje na kvazi izbornu verifikaciju u kojoj se ništ izabrati ne možeš već možeš uzeti ili ostaviti kukavičje jaje uzurpatora predstavničke demokracije.
A da je tome tako već odavno bi ustavni sud u mojem predmetu od 2005.g. donio pravorijek glede ocjene ustavnosti izbornog zakonodavstva i državnog i lokalnog. A to Omejecova nije učinila a odlazi u Strazbur za suca ljudskih prava. Gadura pokvarena...
I nemoj se sramotiti tvrdnjom da su ovi predstavnici koji se nazivaju zastupnicima ili viječnicima a koje je izabrao predsjednik stranke ujedno i predstavnici koje je izabrao demos jer je to običan bezobrazan spin.
Odlučivanje o predstavnicima naroda ( a kad ustav govori da narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika onda to SVOJIH nije i nemože biti stranačkih predstavnika jer ustav nije dao pravo strankama da narodne predstavnike poimence određuje MIlanović i Karamarko. I to ovdje već trubim par godina ali ima lijenčina koji to ne žele izanalizirati!

http://pollitika.com/pol-stranke-u-rh-kao-faktor-destrukcije-sustava-i-n...

http://pollitika.com/izbori-sada-simulirana-demokracija

http://pollitika.com/rvacka-kao-projekt-udruzenog-zlocinackog-pothvata

Tko je glasao

Golgotina intelektualna golgota

Patnje mladog Golgote

Kako vidim patnja tvoje duše izvire iz činjenice izdaje tvojih interesa legitimnih predstavnika građana u predstavničkim tijelima političkog sustava. Da te utješim, nisi jedini koji pati.
Da bi se izvukao iz tog političkog blues-a pokušavaš promijeniti sustav (izborni), a koristiš i pravne instance radi ulaganja žalbi (Ustavni sud). Odmah na početku te pokušavam osvjestiti: i jedno i drugo je pogrešno. To nije niti moralno, a niti pravno pitanje. Evo moje male pomoći/objašnjenja tvojoj napaćenoj duši:

Tzv. parlamenetarna demokracija je predstavnička (ne stanemo svi u Sabor), a to znači da između svekolikog pučanstva i predstavnika/zastupnika/vijećnika stoji čitav politički pogon sastavljena od stranaka, političara, programa, PR mahera, propagande, medija... Svi su oni transmisija koja omogućuje da izabrani zastupnici odražavaju partikularne interese antagonistički nastrojenih društvenih grupa. Dobro ukazuješ da postoji problemi u toj „transmisiji“, netko stalno baca pijesak među zupčanike, tj. na tom putu se izgubi primarni interes građana tako da mnogi poput tebe vide na kraju da ih nitko ne zastupa (da su izdani ili prevareni). Politolozi u tom slučaju govore o otuđenim centrima moći, vladavini partitokracije, pojavi „jurlinizma“, i sličnim visokoumnim objašnjenjima.
Ti bi, kako vidim, preskočio „transmisiju“, no to nije moguće. Upravo je ona „izmišljena“ kao tehnologija za prenošenje želja interesnih grupa do predstavničkog tijela gdje se odlučuje o sudbini društva. Upravo su zato izmišljene stranke, politički programi, izbori i političari kao operativni izvršitelji tih programa.
Drugo pitanje je kako „disciplinirati“ političare (zastupnike) da izvršavaju preuzete obaveze poslije izbora. Kako na pr. spriječiti socijaldemokrate na vlasti u sprovođenju neoliberalne ekonomske politike (dokidanju socijalne države), ili kako spriječiti saborskog zastupnika hadezea Josipa Salapića da izda svoje birače i pređe u HDSSB, a sa sobom povuče sve članove hadezeovog osječkog ogranka. Kako zaustaviti koruptivno ponašanje izbornih pobjednika, izdaju birača, uzurpacija vlasti u svrhu vlastitog bogaćenja...? Vidiš li Golgota kakvi sve izazovi stoje pred „transmisijom“.

Tema je složena, a nameću se brojna pitanja. Ima li institucionalnih rješenja ili se mora pribjeći onim vaninstitucionalnim? Je li ovakva demokracija samo privid; imaju li građani suverenitet u ovakvoj Republici...?

Ja ne bih talasao, meni je dobro...:)

Tko je glasao

Rik, ne vadi mi mast iz ovih slabašnih mišića

Da bi se izvukao iz tog političkog blues-a pokušavaš promijeniti sustav (izborni), a koristiš i pravne instance radi ulaganja žalbi (Ustavni sud). Odmah na početku te pokušavam osvjestiti: i jedno i drugo je pogrešno. To nije niti moralno, a niti pravno pitanje

Dobro jutro, ko je uopće tvrdio da je to moralno ili pravno pitanje. Ali jeste demokratsko ako pođemo od temeljne konstitucije demokracije. A demokracija je i procedura kaj sam ti već velio stoga ne preskači temeljni akt koji određuje proceduru hrvatske demokracije - Ustav. I tu Ustav ne gledam kao pravni akt već prvenstveno politički iako je i jedno i drugo. Zakaj se pozivam na Ustav, pa upravo zato da pokažem da sam legalista iako sam svjestan da je problem obične kriminalne naravi kojeg bi trebalo riješiti toljagom. Površno si čitao moj osvrt na spomenutu problematiku, nisam ja protiv transmisije - ali tu transmisiju vladavine demosa samim sobom mora odrediti taj isti demos o čijoj se koži radi a ne partitokrati ničim u demosu izazvani. Ima li institucionalnih rješenja - ima, dva doma od kojih jedan dom naroda (teritorijalni princip) i drugi DP dom biran s otvorenih lista transmitera s preferencijalnim glasom.
Jel to ostvarivo - nije, zbog egoistično-hapačkih interesa sponzora transmitera koji će pod svaku cijenu forsirati tvoj princip - ne talasati, naravno zbog benefita uglavnom materijalnih.

Tko je glasao

čisto teorijski

Postoje u teoriji samo dvije društvene formacije bez "transmisije" iliti posrednika u procesu upravljanja zajednicom: prvobitna zajednica i tzv. socijalizam/komunizam. Sve realne formacije u povijesti su sadržavale od demosa otuđene slojeve, od onih izrazito autoritarnih pa do ovih tzv. demokratskih, koji su prisvajali vlast, a što je još važnije - višak vrijednosti koje zajednica stvori. U svim tim formacijama su društva bila raslojena na klase, a tako je i danas.

Vrijednost tvojih tekstova, Golgota, upravo je u tome što spontano skrećeš pažnju na tu temeljnu anomaliju građanskog društva kojeg već dvadeset godina težimo restaurirati. Kako taj proces odmiče povećava se broj ljudi koji uočavaju samu bit tzv. demokracije. No kada konačno spoznamo što nam se dogodilo bit će kasno, sve ćemo izgubiti...

U prethodnom društvenom uređenju kojeg su zvali socijalizam, a koji je bio projektiran sa pogledom na neposrednu demokraciju na nižim razinama društvene organizacije, postojala je stalna bojazan od otuđivanja vlasti i dohotka građana od strane države i birokracije, a borba protiv te opasnosti se nazivala borbom protiv etatizma i borbom protiv birokracije (deetatizacija, debiroktarizacija). Ja sam za potrebe ovih odgovora izmislio moderniji termin "transmisija" kojim opisujem današnje otuđenje upravljačkog sloja od demosa. Ono nekadašnje "prisvajanje dohotka" od 'otuđenih centara moći', danas se naziva vulgarnom pljačkom i korupcijom koju vrše pripadnici političke elite i visoki činovnici državnog aparata. To su ti naši izabrani stranački i državni dužnosnici, koji su se kao oteli kontroli demosa...

Što je zanimljivo, nekadašnji "samoupravljači" su sanjali 'ukidanje države' kao citadelu kojoj teže, jer su znali što je njena bit, a današnji branitelji i domoljubi svršavaju na spomen 'hrvatske države'. Sjećam se snimke sa TV-a koja prikazuje skup na Trgu bana Jelačića: Željko Sačić organizira proteste protiv "sramnih" presuda našim generalima. Na završetku skupa glumac Božidar Alić sonornim baritomom u mikrofon razglasa recitira neke povijesne stihove koji završavaju refrenom: DRŽAVA, DRŽAVA, DRŽAVA..., a 50 tisuća branitelja pada u trans....

Kao što vidiš, Golgota, na obzoru ništa novog - vječno vračanje istog, rekli bi filozofi.

Tko je glasao

Bingo!

Ugodno sam iznenađen ovim tvojim komentarom zbog punine i kvalitete političkog sadržaja a koji princip "detalja" baš i nisi primjenjivao u dosadašnjim komentarima da li zbog nepovjerenja u sposobnost pravilnog isčitavanja sudionika da li zbog straha da te netko ne opandrči etiketom "patološke komunjare" a sve poradi razumijevanja lijevog kao klasnog gdje je vrijednosna razdjelnica lijevog i desnog ne ustaše i partizani već odnos kapitala i rada te posljedica tog odnosa.

Vrijednost tvojih tekstova, Golgota, upravo je u tome što spontano skrećeš pažnju na tu temeljnu anomaliju građanskog društva kojeg već dvadeset godina težimo restaurirati.
Ovdje se ne radi o spontanosti (slučajnosti) već upornosti i kontinuiranoj namjeri koju već 5 godina guram na ovom portalu (a bome i u svakodnevnom političkom aktivizmu) s konkretnim rješenjima koja još uvijek bivaju ocijenjena kao destruktivna od cijepljenih jebivjetara svekolikih elita i oligarhija.
Nije prvi put u povijesti kapitalizma da se kriza koristi kao izgovor kako bi se zatirala radnička prava, povećavala eksploatacija radnika i ugrožavala egzistencija seljaka, umirovljenika, nezaposlenih, mladih i drugih koji su postojećem ekonomsko-političkom sistemu samo "trošak" i "višak".
Na velikom broju kokodakanja Europske unije predstavljene su i uvedene hitne mjere štednje, koje bi trebale spasiti kapitalizam. Politička oligarhija, krupni kapitalisti i mediji koji im služe uvjeravaju nas da će, ukoliko te mjere ne daju pozitivan učinak, nastati recesija, kolaps i masovno siromaštvo. Od početka aktualne krize govore nam da će banke i korporacije snositi dio njenog tereta. No, ono što se događa potpuna je suprotnost. Uvode se nove mjere štednje na štetu građana, umjesto da ih podnose oni koji su izazvali krizu, konkurencija na tržištima se povećava, kao i društveni nadzor, a sve to kako bi se osigurao privatni profit malog broja ljudi.
Uzrok krize nije, kao što nam govore, u lijenim radnicima ili sitnoj korupciji, nego u samom sistemu. Ne radi se samo o "krizi kapitalizma", nego je sam kapitalizam kriza. Ne radi se samo o "problemima kapitalizma", nego je sam kapitalizam problem. Dok jedni uvećavaju svoj kapital i političku moć, život drugih postaje sve nesigurniji, siromaštvo raste, a društvene podjele su sve veće. Destruktivna logika kapitalizma bit će reproducirana dokle god joj se ne odupremo.
Dakle globalni sustav je programirano instaliran kao parazitski i izrabljivački 1:99 a koji kapilarno gnječi i Hrvatski demos.
http://pollitika.com/pol-stranke-u-rh-kao-faktor-destrukcije-sustava-i-n...

U ovom dnevniku nude se konkretna rješenja kako institucionalno rehabilitirati ulogu demosa, broj sudionika je pokazao da su takve teme teške i zamorne. Naravno da je to matrix obrazac gdje ljudi ne vole talasanje septičke jame i kaj bi nekad velio Gracin - čeka se godot...
Još jednom - fala za polemiku!

Tko je glasao

Tzv. parlamenetarna

Tzv. parlamenetarna demokracija je predstavnička (ne stanemo svi u Sabor), a to znači da između svekolikog pučanstva i predstavnika/zastupnika/vijećnika stoji čitav politički pogon sastavljena od stranaka, političara, programa, PR mahera, propagande, medija... Svi su oni transmisija koja omogućuje da izabrani zastupnici odražavaju partikularne interese antagonistički nastrojenih društvenih grupa. Dobro ukazuješ da postoji problemi u toj „transmisiji“, netko stalno baca pijesak među zupčanike, tj. na tom putu se izgubi primarni interes građana tako da mnogi poput tebe vide na kraju da ih nitko ne zastupa (da su izdani ili prevareni).

Kamo sreće da se radi samo o pijesku među zupčanicima, ali ne izgubi se na tom transmijskom križnom putu samo primarni interes građana već se u potpunosti izobliči i pretvori u interes ovog pogona koji ste spomenuli (stranke, PR-ovci, političari...), a na štetu samih građana.

Tko je glasao

Globalni spin je - R A T

Suvremenom liberalnome društvu su nužne korekcije koje podrazumijevaju zajedničarsko mišljenje, solidarnost, reduciranje političkoga sukoba interesa i borbe za moć, pravedniji ustavni poredak i, najvažnije, obrazovanje dobrih građana. No, danas kada mislimo na kvalitetno obrazovanje mladih ne misli se samo na školski sustav, kao u antici. Danas je možda čak od školske izobrazbe i važnija medijska zastupljenost obrazovanja i afirmiranje moralnih vrjednota. Pedeset godina totalitarističkoga ateizma ostavilo je dubok trag duhovne praznoće.

http://www.dnevno.hr/vijesti/komentari/svjetski_mocnici_izazvat_ce_rat_n...

Tko je glasao

za pet

golgota,

potpuno se slažem, ali odgovor zašto je narod takav zahtijeva jedan potpuno novi dnevnik. kad budem imao vremena napisat ću ga idućih dana.

Tko je glasao

.. kad bi bilo da bi bilo ...

kad bi političari imali prvo na umu opće dobro a onda tek vlastitu korist bilo bi puno bolje. bilo bi dobro kad bi političari bili svjesni kako će njima biti puno bolje ako i drugima, narodu , bude dobro. nažalost pojma općeg dobra je za hrvatske političare nepoznanica, kao šo im je demokracija na pameti samo u predizbornim govorima. također ih krasi svaki manjak moralne i političke odgovornosti. čast iznimaka koje su svojim ponašanjima i postupcima pokazali kako se radi o pravim političarima, no to su platili odlaskom s funkcija pod pritiskom šefa.

w. ;)

Tko je glasao

Ajm sori, ali ti baš ne žišku

Ajm sori, ali ti baš ne žišku well. Političarima ne može biti bolje nego sad, never ever, njima je dobro jer su korupcijom na uštrb naroda svoju kastu doveli do ovog špica statusa financijskog blagostanja i moralne naminimalnije odgovornosti u povijesti ovog naroda.

Jedino loše, ali to nije sad i ne opravdava tvoju tvrdnju, je to što je ta špica upravo sad i ovisno o nama (narodu nositelju krivulje kojoj je špica) će im ubrzo početi izmicati tlo pod nogama na način kojim ćemo definirati nastavak krivulje.

P.S. reče danas Jadranka na sudu kako je ona mislila da simpatizeri i članovi stranke pjevaju zabadava na predizbornim skupovima. Ne znam da li ju je tko zapitao da li misli isto i za bubnjare ili ton majstore.

Nego, anketno pitanje br. 1 je da li je u našem interesu da nam je bivša premijerka lažljivica ili glupača, a anketno pitanje br. 2 da li je i koji odgovor na prvo pitanje bolja solucija nego da premijer postame ovaj Ubojica (službeno zamjenik, to je valjda bit atributa Prvi) koji je nedavno na sudu proglašen ubojicom.

Tko je glasao

galimatijaš

Naravno, naš g. vkrsnik može pisati slobodno ovakve zbrćkane tekstove, ali se moramo pitati o namjerama, jer on je ipak iskusan komunistički novinar, a ima i međunarodnu karijeru. Dakle, razumije li g. vkrsnik višestranački sustav ili se pravi blesav. Zašto u isti koš trpa sve i svakog...?

Ne radi se tu o diskursu, pa ako si „desni“ onda možeš lupetati bez smisla, a ako se oslanjaš na lijevi politički svjetonazor onda moraš biti intelektualno konzistentan. Izvorište ovakvog pisanja leži u činu banalne manipulacije kojoj je naš g. vkrsnik kao afirmirani novinar jako sklon.

Na pr. g. vkrsnik inzistira da se u „hrvstaku stranačku politiku uvedu demokratski standardi koji će spriječavati autokratsko upravljanje političkim strankama“, a onda će i u strukturama vlasti procvasti demokratski odnosi. Ove začudne riječi g. vkrsnika predstavljaju njegovu intervenciju u podučje politologije, upozorenje slobodnim građanima RH (pa demokracija je) da prilikom udruživanja u političke interesne organizacije, koje nazivamo strankama, pažljivo čitaju statut i druge interne akte svojih odabranih partija, i ne ulaze u one koje su autokratski nastrojene. Pitanje je jednostavno: zašto su Hrvati kao guske u magli hrlili u te različite stranke, tako autoritarno nastrojene, pa smo eto preko „političkog sustav“ doveli državu i naciju na rub ponora. Zašto su članovi stranaka izabirali vođstva prostim aklamacijama, umjesto da paze na „demokratske odnose“ i ne pristaju na „autokratsko upravljanje“.

Drugi biser našeg g. vkrsnika sjaji u rečenici:
Suštinski problem hrvatske političke stvarnosti leži u činjenici da se politika provodi pretežito kroz djelovanje političkih stranaka.
Pa zar nisu političke stranke one koje artikuliraju parcijalne interese pojedinih društvenih grupa u suvisle politike i programe, koje kroz parlamentarnu borbu žele protežirati u društvu? Zar se nismo za to borili kada smo rušili jednopartijski sustav, sa dominacijom interesa jedne partije – one radničke, te smo na taj način otvorili prostor političkog djelovanja i liberalima i nacionalistima i fašistima i socijaldemokratima i zelenima i buržoaziji i šljakerima... Zar sada nemamo demokraciju, mogućnost da se svačiji interes čuje na javnoj sceni, da se pretače u parole, kampanju, program, da ga zastupaju (interes) ZASTUPNICI tog interesa u parlamentu. Recite mi g. vkrsnik kako vi svoj interes možete „progurati“ kroz demokratski sustav i onda u Saboru ozakoniti kao opći i zajednički, ako ne bi postojale POLITIČKE stranke. Ponovit ću pučkoškolsku formulu: interes su stranke, stranke su politika, politika je vlast, a vlast donosi zakone kojima svoj interes ostvaruje.

Vi ste, g. vkrsnik, poželjeli nešto drugo..., u povijesti već viđeno...

A sada o povodu vašeg pisanje – slučaju Čačić.

Ministar Čačić je stup jedne politike koju artikulira koalicija na vlasti. Sviđa mi se komentar Vuka Perišića koji lijepo upozorava da Čačić personificira jednu ekonomsku politiku koju je on u jednom tekstu jasno eksplicirao: „najvažniji cilj ove vlade je skinuti državu privatnom sektoru s vrata“. Njegovim povlačenjem iz politike, a bez adekvatne kadrovske zamjene u HNS-u dolazi u pitanje cijela jedna politika. Odatle riječi upozorenja podpredsjednice HNS-a Vesne Pusić .

Čačić je svojom maestralnom izjavom: „izgovorio jezgrovitu dijagnozu ekonomske krize u Hrvatskoj i ako ta izjava doista predstavlja sažetak vladine ekonomske politike teško joj je naći zamjerku. Ujedno je to, gotovo spektakularna i povijesna ideološka eksplikacija, nešto čemu je vladajuća koalicija poslovično nesklona. Ono što bi javnost trebalo zanimati nije Čačićeva politička sudbina nego sudbina njegove ekonomske filozofije.“

G. vkrsnik pišući o slučaju Čačić i problemima izbornog sustava kukavički podvaljuje: rušeći Čačića kaže zapravo da se ne slaže sa jednom politikom. To ste mogli reći otvoreno, ali vraćanje na stari kolosjek 'zna se' kamo vodi.

P.S.

1.galimatijas

nejasno izlaganje u usmenoj ili pismenoj formi, bez plana, često u bircuzima poslije par tura pića se javlja u prvospomenutom obliku, praćeno je upadicama govornika tipa "Razumiješ ti mene, a?"; prepoznaje se po tome što govornik počne nešto, pa zaboravi prvo šta je počeo, a potom i gdje je stao, a onda se kao sjeti, pa tjera tako dalje zbrda-zdola dok se sasvim ne zaplete, a poanta se negdje usput posve izgubi o čemu svedoči i elegantna završnica u vidu pitanja: " A što ja ovo tebi koji kurac pričam?"

Tko je glasao

galimatijas

Richard,
jedno jednostavno pitanje:

koliko ste tura pića popili prije nego što ste odlučili napisati ovaj galimatijas?

Tko je glasao

ekipa ovo je ..

...nenadjebivo dobra kolumna; sve, baš sve je tu, i odgovornost Milanovića i Pusićke, ma sve..
a onaj video iz kampanje uklopio se, ono, da umreš od smijeha. sjajno. jednostavno sjajno.

i ono što mnogima još nije jasno - nije ova nesreća (tj. presuda) jedini razlog zbog kojeg gazimir mora otići. to je samo trigger ...

http://www.fizzit.net/vijesti-i-politika/komentari-i-kolumne/4035-cacicu...

CC

Tko je glasao

Vuk pojeo magare...???

Kako protječe vrijeme od Kaposvara i sudske presude Čačiću (kriv, uvjetna kazna, nepravomoćna), gospodin već forsira gradnju energetskih objekata, fabulirajući podatke: Hrvatska troši ENORMNO energije, nekoliko puta više od evropskog prosjeka, on to izražava brojčanim odnosima sigurno i samouvjereno. Dragi Ino Bešker je napisao i objavio jučer u JL-u, u svojoj kolumni nešto uistino smjelo i sočno: to što radi Čačić je "prcanje u zdravi mozak"!
Novinari izvještavaju da svaki član HNS koji tvrdi da je Čačić kriv za nesreću, bit će sankcioniran!!!????? Ne miriši li to na - staljinizam???
Konstatiram: Nema nikoga da kontrolira te podatke koje iznosi Čačić, odnosno ima, ali put do javnosti im je zatvoren... Da li ste u zadnjih 7 mjeseci čuli ijedan duži razgovor s našim ekonomistima koji se ne slažu s Čačićevim ekonomskim fantazmagorijama!???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Vlada -stranačka konfederacija

Suštinski problem hrvatske političke stvarnosti leži u činjenici da se politika provodi pretežito kroz djelovanje političkih stranaka.

Posljedica toga je da vlada ne funkcionira kao jedinstveno, efikasno i odgovorno tijelo, nego kao svojevrsna konfederacija stranaka. Odluke se donose u stranačkim središnjicama, a ministri na sjednice vlade dolaze sa takvim odlukama, i vrlo rijetko ili nikako ne odstupaju od njih.
Premijer se nalazi u položaju da moderira cijeli taj proces cjenkanja, beskrajnih kompromisa i ucjena kroz isrpljujuću proceduru balansiranja. Rezultat je prečesto takav da ne odgovara nikomu, odluke su zakašnjele, neefikasne i neadekvatne, izvršne funkcije i alokacija odgovornosti nisu optimalne.
Kako bi pokojni nogometni strateg Miljanić rekao: igra bez lopte u zoni šuta.

Fenomen je poznat u svim tranzicijskim zemljama. Vlade , "konfederalizirane" od velikog broja koalicijskih stranaka su primarno neefikasne, imaju pretjerano veliki broj nekompetentnih ministara i nepotrebnih ministarstava, prenapuhan broj konflikata, afera, skandala, manjak dugoročne i održive strategije, a višak dnevne "politizacije" svega i svačega.
Prvi korak "za 21.stoljeće" je, stoga, kako od vlade stvoriti jedinstveno, odgovorno i efikasno tijelo za upravljanje državom, na adresi Trg svetog Marka 2, a stranke na adresama njihovih središnjica.

Tko je glasao

Kao što je poznato HDZ je s

Kao što je poznato HDZ je s članstvom koje se poslušnički i podanički odnosilo prema Sanaderu a kasnije Jadranki Kosor platio visoku cijenu, i trebat će Tomislavu Karamarku da u tako naslijeđenoj situaciji vrati stranku na uvjerljivu poziciju koju HDZ zaslužuje.
Cijeli tekst govori o tome da je hrvatski politicki sustav nefunkcionalan. Osnovni krivac za to je HDZ i njegovo vodstvo koje je i stvorilo takav sustav da bi mogli lakse vladati.I onda pri kraju teksta govorite o tome da HDZ zasluzuje imati uvjerljivu poziciju. Pored toga svakako u tom kolu i SDP sasvim dobro plese u podjeli partiokratskog kolaca. Hrvatskoj treba odmak i od jednih i od drugih. Jer ne moze se od uzroka problema traziti i rjesenje. A rijesenje je u Drugoj Republici Hrvatskoj. U Hrvatskoj koja je premodelirana ne na celima stalisa i 200 bogatih obitelji i principima devetnaestog stoljeca nego mna modernu drzavu za 21. stoljece. To niti HDZ a vidimo niti SDP nece donijeti.

Tko je glasao

javnosti i referenduma, a ne sisa i afera

bosancero,

jedno je pitanje odgovornosti, pa i krivice
drugo je, i za one koje zanima izlaz, rješenje, važnije pitanje
metodologije
HDZ je velikim dijelom prekopirani SDP iz jedne ranije faze, faze ranih 60-ih
isti ljudi, isti mehanizmi
dok to javnost ne shvati, ponavljat će nam se ovaj ciklus nade, oduševljenja i razočaranja
SDP-om
svaka politička stranka, za mene, građanina, bez obzira na osobne preferencije
vrijedi onoliko koliko mijenja stvari na bolje

puno treba raditi na sebi i HDZ (toliko puno da neki preporučaju ukidanje/zabranu)
ali očigledno i SDP

neke su korake na putu reformiranja prošli. i jedni i drugi, javnost bi im pomogla
kad bi jasno ukazala na ono što ne valja
mane sdpa slične su manama hdza
jer do danas nismo otkrili drugačiju matricu političkog organiziranja
a kako neki na pollitici često ponavljaju, postojeći sustav omogućuje samovlast
karamarko je izabran, pobijedio je, ovaj put, bez prevare u brojanju glasova
slijedeći put na izbore izlazi za 4 godine, nakon što je 4 godine kadrovirao
birao i gurao naprijed one koji su poslušni, rješavao se kritičara
nije li slično s milanovićem

evoluciju političkih stranaka može ubrzati jedino suvisla kritika nezavisnih javnih medija
i politička mogućnost utjecaja na vlast i u kraćem ciklusu od izbornog 4-godišnjeg
na primjer referendum

luka

Tko je glasao

Vi i dalje razmisljate u

Vi i dalje razmisljate u bipartijskom sustavu. Za vas je demokracija samo jedinica ili nula. Treba razmisljati na relacijama drugim. Prvo je niti HDZ niti SDP. Drugo imamo 3 i pol godine da u Hrvatskoj iznjedrimo neke druge opcije koje bi postale relaan pandan ovom bipolarizmu mentalnih sličnika. Jedna je opcija prilično zazivjela mada ih se naziva demagozima i populistima, druga opcija je prilicno utaborena u uzanom krugu slavonije i baranje s tendencijom stvaranja vise regionalnih stranaka po slicnim ideoloskim zasadima. Pored toga imamo i Don Ivana kao nesumnjivu moralnu velicinu koji moze prilicno uspjeti u dalmaciji. Za sada se ne moze ozbiljnije racunati na HSLS a i HSS je u ozbiljnim pretumbacijama. Vjerojatno ce prvi od ovog dvbojca nakon lokalnih izbora postati potpuno vanparlamentarna stranka dok ce drugi zadrzati nesto utjecaja u njima sklonim sredinama. Postoji li mogucnost uzleta poput onog iz grckog primjera Syrize vidjet cemo no ponovio bih ne treba spinovati sa HDZ-om kao jedinom alternacijom SDP-u. Ima jos puno drugih alternacija.

Tko je glasao

Prvo i osnovno je povećati

Prvo i osnovno je povećati izlaznost na izbore. Ukoliko to ne postignemo ova će dva pokreta vječno pobjeđivati na izborima samo na račun svoje glasačke nepotističko koruptivne glasačke mašinerije u kombinaciji sa šeksističkim izbornim zakonom.

Jedino kako ćemo uspjeti natjerati ljude na izlazak je po meni da oba pokreta prokažemo kao liberalne stranke centra (što one jesu), te da takve političke smjernice optužimo za katastrofalno stanje u državi (još jedna istina).

Sam po sebi bi takav trud samo smanjio izlaznost, ali ako bi Klarić preuzeo ujedinjenje ljevice na ovim novim temeljima koji dolaze od strane lijevih novinara i filozofa (nova balkanska unija, ovaj put s Grčkom), to bi možda ujedinilo pravaše i HDSSB u desnu koaliciju.

Izbori s takvim opcijama bi definitivno povećali izlaznost i na vlast bi došla Velika koalicija koju kad srušimo ćemo im usput lustracijskim zakonima zabraniti političko djelovanje.

Tko je glasao

Prvo i osnovno je povećati

Prvo i osnovno je povećati izlaznost na izbore. Ukoliko to ne postignemo ova će dva pokreta vječno pobjeđivati na izborima samo na račun svoje glasačke nepotističko koruptivne glasačke mašinerije u kombinaciji sa šeksističkim izbornim zakonom.
Prvo i osnovno je jacanje alternative partiokraciji koja je danas na dominantnim pozicijama. samo gradjanskim aktivizmom koji se artikulira putem osmisljenih jednostavnih i jasnih stranackih programa uz moralno neukaljane ljude mozemo dobiti alternativu. Pokrenuti masu umrtvljenih i bezvoljnih jako je tesko i to se uglavnom dogadja prilikom dolaska politike na sam rub izdrzljivosti. Da bi se pokrenuli oni koji ne glasaju moraju dobiti stvarno jaku poruku koja bi ih trgnula iz letargije i pomogla u promjeni razmisljanja od "ja tu i tako nista ne mogu" do "i mene se pita".
Jedino kako ćemo uspjeti natjerati ljude na izlazak je po meni da oba pokreta prokažemo kao liberalne stranke centra (što one jesu), te da takve političke smjernice optužimo za katastrofalno stanje u državi (još jedna istina).
Ne bih rekao natjerati nego bih rekao privoljeti, pokrenuti ili tako nesto. No Sto obicnom gradjaninu znaci izraz liberalan? Ono sto stoji u sustini jest stranke kao interesne zajednice u ostvarivanju svojih probitaka to jest nisu tu oni da bi nam sluzili nego da bi vladali s nama kako bi se sami obogatili.
Sam po sebi bi takav trud samo smanjio izlaznost, ali ako bi Klarić preuzeo ujedinjenje ljevice na ovim novim temeljima koji dolaze od strane lijevih novinara i filozofa (nova balkanska unija, ovaj put s Grčkom), to bi možda ujedinilo pravaše i HDSSB u desnu koaliciju.
Dakle sto je prava alternacija partiokraciji koju danas imamo na sceni? Vidjeli smo da proslogodisnji pokret demonstracija nije izrodio nista znacajno i da je rasprsen bez omasovljenja po rubnim dijelovima drzave. Imamo Laburiste koji sa 6 zastupnika vec predstavljaju odredjenu osnovu, imamo don Grubisica , imamo HDSSB koji sad ima 7 zastupnika i imamo Ruzu Tomasic. Pored toga imamo i dvije stranke koje su u restituciji i ponovnom trazenju od njih jedna bi mogla uskoro postati vanparlamentarnom strankom (mislim tu na HSLS) dok bi druga mogla biti prilicno uzdrmana bez pravog koalicijskog potencijala ogranicena samo na sjeverozapad Hrvatske okosnica Bjelovar, Krizevci Koprivnica. Iz ovoga vidimo da je politicki spektar u Hrvatskoj prilicno popunjen od lijeva do desna. Nemamo ekstrema niti s lijeva niti s desna i imamo politicki centar prilicno zagusen. Pored toga desna opcija je prilicno neartikulirana jer od hrvatstva i zastite hrvatskih interesa izgleda se ne zivi. Njihova prirodna baza su razvojaceni branitelji.

Tko je glasao

Pod liberalnim steankama

Pod liberalnim steankama centra mislim na ove koje će privatizirati struju, vodu i nastaviti gomilati dugove.

Mi alternative takoj političkoj struji nemamo i slaba izlaznost je ne zbog toga što su ljudi glupi, nego su dapače pametni i drže do sebe pa takvima i ne daju glasove. Njih način kako biraju ne zanima, njima je jasno kamo to sve ide i njihova apolitičnost je uvjetovana time.

Toj zasad apolitičnoj masi treba podstrek koji će im dati nadu kako njihova djeca neće biti još siromašnija od njih. CK SKH liberalni centar to neće spriječiti ni da se gosbodin Bog usred mandata spusti i kaže kako smo obećani narod.

Tko je glasao

jer do danas nismo otkrili

jer do danas nismo otkrili drugačiju matricu političkog organiziranja
Jedan od mogućih izlaza je, recimo, potpuna profesionalizacija javne uprave, kao u Švicarskoj, USA, ili, djelomično, u Britaniji. Drugim riječima, stranke ne sastavljaju vladu, osim na pozicijama ministara i njihovih zamjenika i prvih asistenata. Do nedavno, Robert Gates je bio ministar obrane USA u Obaminoj administraciji, kao etablirani Republikanac. Možeš to zamisliti kod nas?

Tko je glasao

postoji problem

@hlad
u profesionaliziranoj javnoj upravi nema mjesta poslušnicima, rođacima, kumovima. da umjesto postojeće javne uprave koja je u Hrvatskoj bude profesionalna javna uprava prvo se mora promijeniti način mišljenja političara. bolje rečeno političari moraju shvatiti kako bez stručnosti i profesionalnosti nema izlaska iz recesije u koju sve dublje i dublje upadamo.

w. ;)

Tko je glasao

prešutni konsenzus

hlad,
plus
potrošio sam danas puno pa se neće vidjeti

jasna crta između profesionalaca i političara u javnoj upravi
nama treba konsenzus o tome do koje razine državne uprave je izbor profesionalaca, a kad počinje političko kadroviranje
ali, ne bi li onda bilo još teže ugurati HNSove kadrove, SDPove kadrove u državnu službu, HDZ da nie spominjemo
na žalost, taj su konsenzus sve naše partije postigle
prešutno
i on glasi
guraj kad god možeš, koliko god možeš svojih, a sposobne i profesionalne
rastjeraj, jer su opasni za naše kadrove
a o našim kadrovima ovise naše pozicije

luka

Tko je glasao

luka, nama treba efikasna

luka, nama treba efikasna vlada, tj takva da BDP raste, da se nezaposlenost smanjuje, da se vanjski dug može vratiti, i da se pametno upravlja državnom imovinom.Kako će oni to napraviti to je njihov problem, ako žele biti uspješna vlada i dobiti slijedeće izbore. Vlada ne može biti efikasna ako se iscrpljuje u koalicijskim-partijskim ratovima.
Znači, moramo imati dvije velike stranke, jednu malu kao korektor ravnoteže, izbore s imenima i prezimenima a ne stranačkim listama, i političkim kadroviranjem do nivoa pomoćnika ministra. To u svijetu prilično dobro funkcionira i ne treba izmišljati toplu vodu, u postojećim institucionalnim uvjetima.

Tko je glasao

na zalost to vrijedi ne samo

na zalost to vrijedi ne samo za te tri navedene stranke vec za bilo koju politicku opciju tj. stranku koja je dosla u priliku.. bilo kad i na bilo kojoj razini upravljanja

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci