Tagovi

Sličnosti propalog Turskog i Sovjetskog državnog udara

Za početak važno je da naglasim kako smatram da je Erdogan režirao ovaj pokušaj državnog udara u Turskoj. Razlog za to mišljenje nalazim u činjenici da je turski neuspio državni udar bio potpuna kopija sovjetskog pokušaja smjene Gorbačova koja se dogodila prije gotovo točno 25 godina (19.08.1991).

Kao što će neki od Vas primjetiti sovjetski pokušaj koji se u Europi naziva pučem ja tako ne zovem jer su te 1991 godine sovjetski nesposobni aparatčiki imali dobrim djelom zakon na svojoj strani ili u prijevodu tada su potpredsjednik, premijer, ministar obrane, ministar policije, predsjednik parlamenta, šef tajne službe i još par drugih proglasili Gorbačova bolesnim, nesposobnim za obavljanje poslova predsjednika SSSR-a. Mi možemo pričati da je bila riječ o državnom udaru, ali .........

Da se vratim na Turski puč, Erdogana i sličnosti s sovjetskim pokušajem iz 1991. godine.

U SSSRu 1991 godine do pokušaja svrgavanja je došlo kada se Gorbačov nalazio na ljetovanju. Tada je on stavljen u kućni pritvor
U Turskoj 2016 godine do pokušaja puča je došlo kada se Erdogan nalazio na ljetovanju. Erdogana nitko nije zatvorio.

U SSSRu 1991 godine na Jeljcina su zavjerenici bili zaboravili pa je on pozvao narod na ulicu.
U Turskoj 2016 godine Erdogan je neometan napustio ljetnikovac i pozvao narod na ulicu.

U SSSRu 1991 godine zavjerenici nisu proglasili vođu pobune nego su stvorili državni komitet što je čisti idiotizam.
U Turskoj 2016 godine zavjerenici nisu proglasili vođu pobune nego su stvorili državni komitet. Kada je itko čuo za državni udar bez vođe !?

U SSSRu 1991 godine nakon što je narod izašao na ulicu zavjerenici su se predali jer nisu htjeli pucati na narod. Sanjali su preuzeti vlast bez prolivanja krvi.
U Turskoj 2016 godine nakon što je narod izašao na ulicu zavjerenici su se predali jer nisu htjeli pucati na narod. Sanjali su preuzeti vlast bez prolivanja krvi.

Zbog tih sličnosti smatram da je Erdogan uzeo scenarij sovjetskog pokušaja iz 1991 godine i prilagodio ga svojim potrebama tako da je na sebe preuze ulogu i Gorbačova i Jeljcina iz pokušaja od prije 25 godina.

ps. Da bilo je nešto mrtvih, ali nakon toga su "zavjerenici" pukli

Tagovi

Komentari

Usporedba je tanka i nategnuta...

... ali sumnje, da je cijela stvar inscenirana, zaista se neminovno nameću.

S obzirom na goleme čistke i najave masovne represije koje su uslijedile u samo nekoliko dana (najava ponovnog uvođenja smrtne kazne i njene primjene na tisuće ljudi, razrješenje više tisuća sudaca, pa sad 15.200 učitelja...), neminovno se nameće pomisao da je sve bilo unaprijed pripremljeno, te se povod očekivao, ili potakao, ili čak posve lažirao.

Kad smo kod povijesnih usporedba sa Sovjetskim savezom, pada mi napamet ubojstvo Sergeja Kirova, koje se dogodilo 1. listopada 1934, nakon čega je slijedilo nekoliko godina masovnih čistki bez presedana. Postoje velike sumnje da je sam Staljin naručio ubojstvo Kirova. A ako i nije, to mu je bio odličan povod za nešto što je već spremao.

Prema spomenutom pokušaju udara protiv Gorbačova, ostoji očita razlika, da nakon suzbijanja udara nije bilo masovnih represalija u SSSR odnosno Rusiji.

Milijuni žrtava u čistkama 1934.-1938. bile su žrtve Staljinove osobne paranoje. Stvarna opasnost nije postojala: sustav se već bio učvrstio, nije bio ugrožen, a i Staljin je učvrstio osobnu vlast, počistivši oponente u ranijim obračunima, koji nisu bili masovni, a ni okrutni (i tada su optuženi uglavnom bili krivi - tj. optužba je bila da su se suprotstavili Partiji odnosno Staljinu, što i jesu - a vrlo vjerojatno da nijedan od milijuna osuđenih na smrtnu kaznu ili umrlih u Gulagu nije imao baš ništa ni s ubojstvom Kirova, niti s bilo kojim drugim ubojstvom, pokušajem ili planiranjem ubojstva, ili planiranjem državnog udara isl.).

Erdogan naravno nije dostigao te brojke, ali radi nevjerojatno brzo i "pošteno" se trudi. :-( Čisti sve koji, očito, u pokušaju vojnog udara nisu sudjelovali, ali su otprije na popisu sumnjivih, koji bi možda takav udar podržali.

Njemu prijeti opasnost, za razliku od Staljina, da izgubi neke slijedeće izbore. Želi tu opasnost otkloniti, što je shvatljivo - ni prvi ni posljednji vladar koji tako rezonira.

E sad, psihološki gledano, nameće se pomisao da je prešao granice suvislosti, kao i Staljin. :-(

Tko je glasao

Čistke

,a bilo je bilo čistki 1991. godine.

Na primjer Gorbačov je ukinuo vladu SSSRu, ukinuta je i komunistička partija a možemo reći par mjeseci kasnije je Jeljcin ukinuo Gorbačova.

Problem s tim čistkama 1991 godine je da se ne zna tko je što učinio i što ima veze s raspadom države, a što s pučem. Jedna od zanimljivijih žrtava su bile osobe odgovorne za pare komunističke partije SSSRa. One su jednostavno ubijene (,a pare ukradene) isto tako ne znam kada, ali......

Jednostavno govoreći Gorbačov je iskoristio diktatorske ovlasti sovjetskog vođe da bi uništio SSSR !?

Kada općenito govorimo o čistkama u SSSR onda pogledaj koliko je članova politibiroa Staljin likvidirao recimo između 1930 i 1953 i koliko je članova politbiroa Gorbačov smijenio u razdoblju 1985-91 !?

Tom usporedbom ćeš skužiti kako je Gorbačov iskoristio svoje diktatorske ovlasti da uništi SSSR !?

Tko je glasao

@Zlatni:

Pokušaj udara 1991. nije tema, pa ne bih o tome.

Slažem se, da se nameće teza o namještenoj igri.

Tko je glasao

Dodatak

Nisu bili TOLIKO masovni ni TOLIKO okrutni, u usporedbi s onim što se događalo nakou ubojstva Kirova. Moglo bi se reći da su bili SUVISLI, da upotrijebim pojam koji sam gore upotrijebio u posljednjem pasusu: suvislo je da netko, tko je na vrhu, uklanja stvarne, pa i potencijalne protivnike. Ne treba nam se to sviđati, ali tako je kroz cijelu povijest. Masovni teror, koji je provodio Staljin prešao je granice suvislosti. A možda je to slučaj sad i kod Erdogana.

Tko je glasao

Slažem se

"Za početak važno je da naglasim kako smatram da je Erdogan režirao ovaj pokušaj državnog udara u Turskoj. "

Držim da je to kod njih sukob na njihovoj desnici. Vjerovatno se kuvalo među poručnicima i nižem oficirskom kadru, on je znao za to i potakao da se desi kad je to njemu odgovaralo.

Njihova vojska više nije sekularna. Imaju unutarnju pobunu i probleme s Kurdima, preko grane Asada kojeg Putin bezrezervno podržava i naravno da iskusniji i pametniji generali i admrirali ne žele još i bratoubilački rat. Građanski rat.

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci