Tagovi

Slavonski zimski izbori

Još je samo nekoliko mjeseci preostalo i peti mandat HDZ-ove vlade od obnove višestranačja u Hrvatskoj 1990.g. doći će kraju. Da li će izbori biti neposredno poslije papinog dolaska u Hrvatsku, (4./5. lipnja) prije ili poslije turističke sezone, stvar je tajminga premijerkinih spin doktora i utjecaja "nepredviđenih" socijalnih tenzija, tj. štrajkova zaposlenih, prosvjeda otpuštenih, nezaposlenih, poljoprivrednika, ribara, branitelja, studenata i svih ostalih običnih ljudi.
Dosadašnja politička povijest Hrvatske nam govori kako ni ovaj put neće biti nikakvog političkog motivatora, ujedinitelja oštećenih protiv pretvorbeno-privatizacijsko-birokratizirane državne infrastrukture. Kakvu sliku će pokazati parlamentarni izbori najbolje možemo vidjeti na rezultatima ovozimskih mjesnih i lokalnih izbora.
Ni jedna anketa nikad nije obuhvatila više politički odgovornih građana nego li su to pravi izbori, pa makar bili i lokalni.
Najsvežiji su rezultati za Gradsko vijeće Grada Vukovara, koje se sastoji od 25 vijećnika izabranih na izborima i još 5 kompenzacijski dodanih vijećnika srpske nacionalnosti koji nisu dobili dovoljno glasova da pređu izborni prag. Zahvaljujući portalu Panorama Vukovar mogli smo saznati stvarnu pozadinu ovih izbora, te detalje o postocima glasova i rejtingu ostalih stranaka, kao i rezultate po biračkim mjestima.
Od 16 kandidatskih lista (popis svih kandidata) samo su četiri prešle prag od 5 %. Lista SDP-HNS osvojila je 11, HDZ-HSS 7, SDSS 4 i HSP Ante Starčević 3 vijećnika. Pet kompenzacijskih mandata najvjerovatnije će podijeliti SDP 3, HDZ 1 i SDSS 1.
Ipak, iz takvih rezultata ne možete vidjeti broj izašlih birača i postotke koje su iste osvojile, ali i postotke onih koji su ostali ispod praga.
Evo i njih: Na izbore je izašlo 12632 birača od ukupno 32711 (38,62%).

STRANKA

glasova

%

Mandata

SDP

4546

36,44%

14

HDZ

3163

25,35%

8

SDSS

1828

14,65%

5

HSP A.S.

1230

9,86%

3

HDSSB

353

2,83%

HSP

269

2,16%

HSLS

238

1,91%

NL

168

1,35%

NL

153

1,23%

NL

115

0,92%

NSS

114

0,91%

BUZ

87

0,70%

HSU

70

0,56%

DSSR

68

0,55%

HL

53

0,42%

DC

21

0,17%

Ukupno

12476

100,00%

30

HDDSB, HSP i HSLS su sa po 2 % glasova doživjeli izborni neuspjeh, ali imaju nadu da će uz veliki rad na jačanju kvalitete i kvantitete baze, imati priliku da prijeđu izborni prag sami ili vjerovatnije u nekoj koaliciji. Inače će njihovi glasovi, kao ovaj put 13,7 % glasova ponovno propasti ispod izbornog praga.
Ostale stranke (Nova srpska, Blok umirovljenici zajedno, HSU, Slavonska ravnica, Laburisti i Demokratski centar) nisu uspjele nametnuti ni svoje teme, ni svoje kandidate iznad statističke greške.
Koalicijska spletkarenja
Iako na prvi pogled izgleda da je HDZ uvjerljivo izgubio izbore 11-7, na drugi pogled vidjet ćemo puno pogubniju sliku: HDZ i njegovi lokalni i nacionalni partneri HSS i SDSS zajedno imaju jednako koliko i "lijeva koalicija" SDP-HNS !
Formiranje vlasti ovisi o HSP Ruže Tomašić, "ekstremnoj desnici" Iako do sada možemo njihov ekstremizam vidjeti samo u zahtjevima za obračun sa narkomafijom, građevinskom i prehrambeno-uvozničkom mafijom, tj. lobijem :)
A u Vukovaru nije bilo jakih nezavisnih lokalnih/regionalnih šerifa.
Ako usporedimo ove rezultate sa onim sa prosinačkih mjesnih izbora za gradske četvrti i mjesne odbore Osijeka i Bjelovara imat ćemo najveću predizbornu anketu kontinentalne Hrvatske. Da li se nešto promijenilo u zadnja dva mjeseca ?
U Osijeku je glasalo 14 386 birača.

HDZ

3755

26,10 %

HDSSB

3184

22,13 %

SDP-HSLS

1640

11,40 %

HSP

1383

9,61 %

HSU-HNS

1104

7,68 %

NL GORDAN MATKOVIĆ

1083

7,53 %

SU

698

5,17 %

HSP dr. ANTE STARČEVIĆ

567

4,20 %

SDSS

194

1,35 %

Ostali

670

4,67 %

U K U P N O :

14386

Poslije izbora članovi "Nove osječke priče" udruge predvođene predsjednikom Gradskog vijeća i bivšim gradonačelnikom iz HSP Gordanom Matkovićem prešli su u HDSSB. Gradsku koaliciju sa HDSSB de facto čine HNS, HSU i HSP Ante Starčević, dok opoziciju gradskoj vlasti čine HDZ, HSP i SU. HDZ je uspio preuzeti vlast nad prigradskim mjesnim odborima, ali u gradskim četvrtima Retfala, Industrijska, Donji Grad nitko nema većinu, jer se SDP ne želi opredijeliti za jednu od dvije strane !
Šta se još desilo ? U HDSSB je prešao i bivši šef županijskog SDP-a Zlatko Maksimović, koji je predsjednik Županijske skupštine, te županijski vijećnik i bivši predsjednik Općinske organizacije SDP-a u Erdutu Borivoj Eklemović. Iz SDP je isključen i "nezavisni" (u Gradskom vijeću mu je koalicijski partner HDSSB s kojim su imali zajedničku listu) Zoran Vinković, gradonačelnik Đakova. U osječkom HDZ-u su također počele padati ostavke, te je raspušten.
U Bjelovaru je na izbore izašlo 4294 birača od 36337 ili 11,7 %.

SDP-HNS-HSU
28,50%
1224

HDZ
26,34%
1131

HSLS
17,42%
748

HSS
15,77%
677

Nezavisni
7,43%
319

HSP
3,47%
149

Možda je najšokantniji upravo ovaj podatak: HDZ bez obzira na rezultate vladanja, vrijeme izbora ili mjesto izbora redovno dobija svojih 25 % glasova ! A ostatak (petnaestak posto) mu donose HSS, SDSS i HSP.
Ukratko: SDP je još JAAAKO daleko od pobjede na izborima.

*********************************************************************************
Posjetite Otvoreni Blog, a svratite i na Facebook !
*********************************************************************************

Komentari

ispravci (IMHO)

Pet kompenzacijskih mandata najvjerovatnije će podijeliti SDP 3, HDZ 1 i SDSS 1.

visemanje u svim medijima pise da ce raspored dodatnih mandata biti SDP 2, HDZ 2, SDSS 1.

Iako na prvi pogled izgleda da je HDZ uvjerljivo izgubio izbore 11-7, na drugi pogled vidjet ćemo puno pogubniju sliku: HDZ i njegovi lokalni i nacionalni partneri HSS i SDSS zajedno imaju jednako koliko i "lijeva koalicija" SDP-HNS !
Formiranje vlasti ovisi o HSP Ruže Tomašić, "ekstremnoj desnici"

smatram da je pogresno SDSS automatski stavljati u HDZ-ov blok.
stanimirovic je vec najavio kako lokalna politika nije nacionalna, te kako krecu u pregovore sa SDP-om. upravo je realno za ocekivati da ce ti pregovori uspjeti, te da ce SDP-HNS i SDSS osnovati cvrstu koaliciju sa stabilnom vecinom u vijecu. vise je racionalnih razloga za taj scenarij:

1. SDP drzi izvrsnu vlast, i SDSS najvise moze profitirati kroz suradnju - kao sto je to cijelo vrijeme radio dok je vlast drzao HDZ

2. SDSS se u Vukovaru jos prije izbora distancirao od HDZ-a i suradjivao sa SDP-om

3. biraci SDSS-a ce prije prihvatiti (vladajuci) savez sa SDP-om nego li (oporbeni) savez sa HDZ-om

4. iako se radi o lokalnoj politickoj situaciji, SDSS-u bi koaliranje sa SDP-om dobro doslo za testiranje i najavu suradnje sa SDP-om na nacionalnoj razini, buduci su kroz uporno odrzavanje jadranke napravili negativnu karmu, koju pak treba ispraviti. pogotovo ako njihove ruke nece biti presudne za formiranje parlamentarne vecine (ali ipak i pozeljne, buduci svaka vlast zeli osigurati cvrstu parlamentarnu vecinu)

utoliko ocekujem stabilnu koaliciju SDP-HNS-SDSS. ne vjerujem da ce HSP-AS igrati ikakvu znacajnu ulogu, buduci SDP nema motiva za njihovu afirmaciju.

Ako usporedimo ove rezultate sa onim sa prosinačkih mjesnih izbora za gradske četvrti i mjesne odbore Osijeka i Bjelovara imat ćemo najveću predizbornu anketu kontinentalne Hrvatske.

usporedjivati lokalne, a pogotovo mjesne izbore sa anketama za nacionalne parlamentarne izbore je po mom misljenju sustinski pogresno. motivi za glasanje na tim izborima su potpuno razliciti, i rezultati mogu posluziti jedino kao pokazatelj trenda, i to iskljucivo kroz usporedbu sa prethodnim rezultatima ostvarenim na istoj razini. dakle, mjesne rezultate treba valorizirati iskljucivo kroz prizmu promjena obzirom na prethodnu politicku situaciju u toj mjesnoj samoupravi.

Možda je najšokantniji upravo ovaj podatak: HDZ bez obzira na rezultate vladanja, vrijeme izbora ili mjesto izbora redovno dobija svojih 25 % glasova ! A ostatak (petnaestak posto) mu donose HSS, SDSS i HSP.

ocekivati da HSP, HSS i SDSS na nacionalnoj razini pokupe petnaestak posto glasova (a kamo li mandata!) jest cista utopija. dodatno, pogresno je SDSS automatski stavljati u HDZ-ov blok. oni ce se kao i uvijek do sada pokusati dogovoriti sa pobjednikom.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Dao sam plus dnevniku...

... zbog trudada se prenesu konkretni podaci te razumnog razmišljanja i argumentiranja, što naravno ne znači, da se sa svim mora složiti. Dao sam također plus Hadžijevom komentaru, koji dobro dopunjuje drugačijim razmišljanjem, za koje naravno isto vrijedi. Zajedno, vrlo korisno. U slijedećem odgovoru, međutim, Eseker već prelazi, KJTV, u "partijsku ostrašćenost".

Tko je glasao

Hvala na praćenju. A protiv

Hvala na praćenju. A protiv Hatzija stvarno nemam ništa. Vjerujem da strast za argumentiranom raspravom nije ništa loše, i da nije isto što i "partijska" ostrašćenost.

P.S. Aktivno pratim politiku, ali nisam politički aktivan.

Tko je glasao

Pogreške u analizi i činjenicama

Hatzi, Hatzi...
Cijenim tvoj trud, ali nažalost tvoj partijski entuzijazam čini da previđaš neke činjenice i formiraš pogrešne zaključke.
Pet kompenzacijskih mandata najvjerovatnije će podijeliti SDP 3, HDZ 1 i SDSS 1.
S obzirom da je SDP-HNS osvojio 36,44 %, a HDZ-HSS 25,35 % za očekivati je bilo da će SDP osvojiti mandat više od HDZ-a. Ali vidi vraga "izborna" matematika nije ista kao obična :)
Inače sama ideja da se mandati nacionalnih manjina dijele prema glasovima većine koja je druge nacionalnosti negira sam smisao postojanja predstavnika manjine u Vijeću. Praktično ni jedan Srbin nije glasao za listu HDZ-a, a dobili su DVA mandata ! To je isti model kojim je izabran i Komšić u BiH kao pripadnik manjine, a ne kao njen predstavnik. Nema veze sa ravnopravnošću, niti zastupljenosti.

Inače tekst sam repostao upravo zato što su postotci prešućeni u svim nacionalnim medijima. Baš kao i rezultati stranaka ispod praga. Slučajnost ? Nije baš vjerovatno.
A opet zašto u tim medijima nije bilo baš nikakvog praćenja kampanje. Zar mjesni i lokalni izbori nisu vijest ? Ne zaslužuje jedno "Otvoreno" ? Ah da, "netko" ga je ukinuo :) A opozicija šuti u Saboru, medijima, međunarodnoj zajednici...

smatram da je pogresno SDSS automatski stavljati u HDZ-ov blok.
Nakon 20 godina suradnje počevši od sporazuma Tuđman-Rašković ?
SDSS je cijelo svoje postojanje poticao konfrontaciju Srba u Hrvatskoj i Hrvata, profitiravši na ratnim žrtvama, iako je bio vladajuća stranka u pobunjenoj Krajini. HDZ je slučajno nije zabranio ? Moš misliti..
SDSS i HDZ prirodni su partneri i to su bili za vrijeme svake HDZ-ove vlasti (sjeti se samo šverca naftom i cigaretama u ratu), kako Sanaderove, tako i Tuđmanove i Kosoričine.
Zanimljivo, Račan nije dozvolio da ga se manipulira jeftinom demagogijom SDSS-a i nikad nije prihvatio njihovo sudjelovanje u koaliciji. Račan je izbjegao i "posrbljenje" SDP 1991.g. kad mu je ponuđeno da SDP preuzme saborske mandate srpske manjine koje je SDS napustio.
Račan je odbijao ono što danas i HDZ i SDP u Vukovaru čine "poštivajući" zakon. Možda je zato SDP i narastao sa 5 % 1992. na 33 % 2003.?

O Vukovarskom scenariju:
1. SDP je držao i do sada izvršnu vlast, pa to nije smetalo SDSS-u da surađuje sa HDZ-om u blokadi i raspuštanju Vijeća.
2. SDSS se "distancirao" od HDZ-a ? Stvarno ? Časna Stanimirovićeva ? A "lokalna vlast mora surađivati sa nacionalnom" ? A "poštivanje nacionalne koalicijske strategije" ? Ili je to rezervirano samo za SDP, izbacivanje iz stranke slavonskih SDP-ovaca zbog suradnje sa HDSSB ?
3. Ne vidim da su birači SDSS kaznili zbog podrške HDZ-u od 2003.g. naovamo. I dalje dobijaju isti broj glasova, oko 1,5 %.

SDP ne dopušta koaliranje sa strankama poput HDSSB-a, a spreman je koalirati sa SDSS ? Gdje je dosljednost u osudi ratnih zločina i korupcije ?

ocekujem stabilnu koaliciju SDP-HNS-SDSS...koaliranje sa SDP-om dobro doslo za testiranje i najavu suradnje sa SDP-om na nacionalnoj razini

Da, ako želiš izgubiti izbore !
Ili možda misliš da ono "S" u SDP treba značiti "Srpska", a ne "Socijalistička" ?
Možda zato što živiš u Zagrebu, što nisi osjetio posljedice rata, niti ekonomsku katastrofu pretvorbe, deindustrijalizacije i deagrarizacije (uništenu poljoprivredu), te bankarskog lihvarenja države i građana ne razumiješ kako je situacija u 20 hrvatskih provincija više nego dvostruko teža nego li u Zagrebu !
A to je zbog vlasti HDZ-a i SDSS ! Zbog rata, pljačke i politike "etnizacije" politike formiranjem manjinskih općinskih i županijskih vijećnika, te saborskih zastupnika. Oni služe samo sebi i svojoj mafiji !
Da parafraziram Petricu K."Tako navik bilo i navik bu."

usporedjivati lokalne...izbore...je sustinski pogresno...
Čak i kad na izbore izađe 38,62 % birača u gradu koji ima više birača od stanovnika ? U prijevodu, izlaznost je barem 50 % veća od navedene.
Takva je i izlaznost na nacionalne izbore. Ako mišljenje građana koje je reprezentativno i relevantno nije više bitno, onda najbolje da ni nemamo izbore. A da umjesto izbora imamo samo jednu veliku anketu ? :) šala mala

Da, izbori za mjesne odbore jesu pokazatelj trenda, ali kad HDZ nakon svih sranja dobija po 25 % na izborima u Bjelovaru, Osijeku i Vukovaru onda nešto sasvim ozbiljno ne valja ili sa ovim narodom ili sa opozicijom koja narodu nije ponudila alternativu !

Moraš razumjeti da se kao analitički uzorak može uzeti i reprezentativno manje mjesto koje demografski, obrazovno i socioekonomski odgovara nacionalnom prosjeku. Bjelovar i neke slabije urbanizirane četvrti Osijeka (npr. Industrijska četvrt) su prilično reprezentativni. Ponoviću, Zagreb nije i nikad neće biti hrvatski prosjek ! On je zahvaljujući centralizaciji političke i ekonomske moći 10 godina ispred ostatka Hrvatske. On ima standar Beča, a Slavonija standard Kenije.

ocekivati da HSP, HSS i SDSS na nacionalnoj razini pokupe petnaestak posto glasova (a kamo li mandata!) jest cista utopija.
Ako npr. gorenavedene stranke koaliraju sa HDZ (što su već činile na prošlim županijskim izborima), baš kao i Čehok-Adlešić, Ožbolt idr. vrlo je vjerovatno da će se njihovih glasovi pretočiti u 15-ak % mandata. Pa i HSP i HSS su znali osvajati po osam mandata. Dodaj SDSS i sitnež (DC, exHSLS) i nikakvo čudo. Nije SDP jedini koji zna napraviti koaliciju.

Ponovit ću: Ako SDP ne isključi SDSS iz postizborne kombinatorike (koji nastavlja sa uništavanjem Hrvatske podrškom Suzani i potiče ekstremizam kroz "Novosti"), kao što je isključio HSLS, onda će SDP doživjeti još jedan poraz. A možda i raskol.

SDP mora odlučiti, da li je spreman zastupati interese cijele Hrvatske, a ne samo dijela svojih birača.

Tko je glasao

Cijenim tvoj trud, ali

Cijenim tvoj trud, ali nažalost tvoj partijski entuzijazam čini da previđaš neke činjenice i formiraš pogrešne zaključke.

ne vidim u kojem dijelu mog komentara iscitavas "partijski entuzijazam", tj tocnije, zanima me da li bi ga u komentaru "vidio" i da je isti komentar napisao netko anoniman ciju politicku preferenciju ne poznas.

no nije ni bitno, naviknuo sam se vec da se moji upisi citaju sa predrasudom.

S obzirom da je SDP-HNS osvojio 36,44 %, a HDZ-HSS 25,35 % za očekivati je bilo da će SDP osvojiti mandat više od HDZ-a.

ova tvrdnja nije apriori tocna, zbog toga sto ocekivani broj naknadno dodjeljenih mandata ne ovisi iskljucivo o uspjehu liste, vec i o polozaju pripadnika srpske manjine na istoj.
tako je HSP-AS mogao na izborima dobiti i 60% glasova, pa se svejedno ne moze ocekivati da ce dobiti isti broj dodatnih mandata za srpsku nacionalnu manjinu, kad na listi nemaju ni jednog srbina.

Inače sama ideja da se mandati nacionalnih manjina dijele prema glasovima većine koja je druge nacionalnosti negira sam smisao postojanja predstavnika manjine u Vijeću.

slazem se - pitanje manjinske zatupljenosti u hrvatskoj opcenito jest problematicno rijeseno, buduci se u istom izbornom loncu kuhaju dva modela legitimiteta - politicki i nacionalni.
no to nije tema mog komentara.

usporedjivati lokalne...izbore...je sustinski pogresno..

Čak i kad na izbore izađe 38,62 % birača u gradu koji ima više birača od stanovnika ? U prijevodu, izlaznost je barem 50 % veća od navedene.

da cak i onda. argument se ne moze crpiti iz brojnosti uzorka, buduci je razlika u motivu biraca.
nabolji primjer su paralelno provedeni parlamentarni i lokalni izbori 2007. u osjeku - ciji rezultati nisu ni priblizno isti.
ljudi se jednostavno ravnaju jednom logikom kad glasaju na nacionalnoj razini, a drugom kad glasaju na lokalnoj - cak i kada se ti izbori provode paralelno.

utoliko moj argument stoji - interpretirati rezultate lokalnih izbora kao vjerodostojan izvor podataka za analizu nacionalnih parlamentarnih izbora je pogresno.

ili mislis da ce HSP-AS na parlamentarnim izborima osvojiti 10%?

Da, izbori za mjesne odbore jesu pokazatelj trenda, ali kad HDZ nakon svih sranja dobija po 25 % na izborima u Bjelovaru, Osijeku i Vukovaru onda nešto sasvim ozbiljno ne valja ili sa ovim narodom ili sa opozicijom koja narodu nije ponudila alternativu !

HDZ ima stabilno glasacko tijelo koje, ciji se postotak spusta ispod 20% tek pri velikoj izlaznosti - bez obzira sto opozicija radila ili ne radila, i bez obzira na sve afere. mislim da ce se to promijeniti tek kada HDZ odlezi dva do tri mandata u opoziciji, te kada se za potporu budu morali boriti politickim programom a ne socijalnim potkupljivanjem.

utoliko smatram da je manjak borbe protiv izborne apatije i rezignacije (kao, dijelom, i rezultat (pogresne) politicke pragme iskazane u npr. zagrebu) osnovni SDP-ov deficit.

Ako npr. gorenavedene stranke koaliraju sa HDZ (što su već činile na prošlim županijskim izborima), baš kao i Čehok-Adlešić, Ožbolt idr. vrlo je vjerovatno da će se njihovih glasovi pretočiti u 15-ak % mandata. Pa i HSP i HSS su znali osvajati po osam mandata. Dodaj SDSS i sitnež (DC, exHSLS) i nikakvo čudo. Nije SDP jedini koji zna napraviti koaliciju.

15% mandata u saboru znaci 23 zastupnicka mjesta.

HDZ ozbiljno vaze da na izbore ne ide sa HSS-om jer ta koalicija ne donosi nikakve dodatne mandate (barem prema reprezentativnim anketama), a ti ozbiljno tvrdis da gorenavedeni mogu pridonjeti dvadesetak mandata?

i da, btw, SDSS ne moze u predizbornu koaliciju sa HDZ-om na nacionalnoj razini, buduci prema izmjenama izbornog zakona (koje su btw vec pred ustavnim sudom, no pitanje je da li ce se Usud usuditi to dirati prije izbora - moja pretpostavka je da nece) mora nastupiti sa samostalnom listom za predstavnike srpske manjine u svih deset izbornih jedinica.

Ponovit ću: Ako SDP ne isključi SDSS iz postizborne kombinatorike (koji nastavlja sa uništavanjem Hrvatske podrškom Suzani i potiče ekstremizam kroz "Novosti"), kao što je isključio HSLS, onda će SDP doživjeti još jedan poraz. A možda i raskol.

1. mozes navesti neki izvor iz kojeg je vidljiv zakljucak da je SDP iskljucio HSLS iz postizborne kombinatorike?

2. mozes navesti neki izvor iz kojeg je vidljiv zakljucak da je SDP-u prijeti raskol zbog eventualne postizborne suradnje sa SDSS-om?

ja bih osobno volio da SDP nakon izbora organizira vladajucu koaliciju bez SDSS-a, buduci tu stranku smatram su-odgovornom za stanje u kojem se nalazimo. posebno zato jer su svoju suodgovornost za stanje u drzavi jeftino prodali za izmjenu izbornog zakona kojim se bas toj stranci ide na ruku. mislim da ih treba spustiti na zemlju.

no ukoliko i dodje do postizborne suradnje sa SDSS-om to ne smatram tragicnim, niti razlogom za raskole, ali ni prijetnjom za gubitak izbora.

no uostalom, vidjeti cemo...


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Jaca neće otkriti svoje

Jaca neće otkriti svoje izborne adute do predaje lista. Do tad moći ćemo samo nagađati tko će biti na njenoj listi, to su temelji političke manipulacije, koju je ista diplomirala u Kumrovcu, magistrirala kod Franje i doktorirala kod Ive.
Tko zna protivnikove planove, već je pobjedio. (ili tako nešto) Sun Tzu
SDP ima izbor: može ignorirati najvažnije nacionalne probleme i koncetrirati se samo na svoje redovno biračko tijelo ili aktivno se suprotstaviti strategiji HDZ koja se svodi na "svi su isti".
Na upit o izvoru za možebitni raspad SDP, odnosno pad rejtinga, stvaranje alternativnih stranaka i slično... Pa ovo je samo moja jedna analiza. I nije naročito duga, ni široka. Ali neke stvari ako čovjek gleda izvan dnevne stranačke i kratko vremenske perspektive postaju jasne.
Pad članstva i broja vijećnika mjesnih odbora (pogotovo u malim općinama) i općinskih vijećnika, kao i izbacivanje županijskih vijećnika i saborskih zastupnika izaziva slabljenje izborne baze, što se već osjetilo. Npr. u Osijeku birači centra (HSLS) postali su birači HDSSB-a.
Laburisti, Hrvatski socijaldemokrati Ivice Pančića, lista Josipa Kregara, Ladonja Plinija cucurina u Istri... neće odnijeti glasove desnici, već ljevici. Ukoliko njihovi glasovi propadnu, to će samo ojačati poziciju HDZ-a.
mozes navesti neki izvor iz kojeg je vidljiv zakljucak da je SDP iskljucio HSLS iz postizborne kombinatorike?
Bez predizborne koalicije sa SDP ili HDZ njihove šanse za prelazak izbornog praga su manje od šanse da padne snijeg u srpnju (mislim, teoretski moguće...ali...give me a breake:)
mozes navesti neki izvor iz kojeg je vidljiv zakljucak da je SDP-u prijeti raskol zbog eventualne postizborne suradnje sa SDSS-om?
Stranka koja ne vidi duboku kompromitiranost i korumpiranost same takve ideje (da može sa strankom koja je vodila agresiju i zločine protiv Hrvatske, a ne može sa strankama hrvatskih branitelja (HDSSB, HSP, HSLS) sama će sebe osuditi prvo na moralno, a zatim i na političko samouništenje. Baš kao i Sanaderov HDZ.

Nego, reci mi u čemu je onda razlika između HDZ i SDP ako mogu koalirati sa istima ?

Tko je glasao

Laburisti, Hrvatski

Laburisti, Hrvatski socijaldemokrati Ivice Pančića, lista Josipa Kregara, Ladonja Plinija cucurina u Istri... neće odnijeti glasove desnici, već ljevici. Ukoliko njihovi glasovi propadnu, to će samo ojačati poziciju HDZ-a.

slazem se, no mislim da raj rasap nece biti presudan.
1. vjerujem da neki od navedenih niti nece ici na parlamentarne izbore (kregar)
2. vjerujem da ce rezultat nekih biti toliko malen da nece predstavljati bitnu razliku (pancic)
3. vjerujem da dio tih biraca SDP tako i onako ne moze dobiti, cak i da navedeni ne izadju na izbore.
4. umjesto koncentriranja na birace nevedenih, moje je misljenje da se SDP dugorocno mora orijentirati na podizanje izlaznosti i trazenje potpore medju onima koji su do sad bili ili postali izborno neaktivni. to je tezak put, i SDP vuce utege iz proslosti, no imho, to je jedina dugorocno odrziva alternativa, ukoliko stranka ne namjerava biti vjecno druga, sa tek povremenim mandatom na vlasti svakih petnaestak godina.

pored svega navedenog, vjerujem da ce rasip glasova na desnici biti puno veci, i da ce cvtst koalicijski nastup koji se afirmira vec duze vrijeme poluciti rezulatate. osnovni problem koalicijske vlasti 2000 bio je nepostojanost i razjedinjenost. toga sada nema - ili tocnije toga nema u signifikantnoj mjeri.

ako vec pricamo o rasapu glasova, sto mislis gdje ce se vise rasipati - na ljevici kroz laburiste, HS, SRP i ladonju, ili na desnici kroz HDSSB, HSP, HSP-AS, bandica, keruma (i eventualni HSS-ov solo izlazak na izbore, u kojem onda ocekujem glasnu afirmaciju borkovica)?

Stranka koja ne vidi duboku kompromitiranost i korumpiranost same takve ideje (da može sa strankom koja je vodila agresiju i zločine protiv Hrvatske, a ne može sa strankama hrvatskih branitelja (HDSSB, HSP, HSLS) sama će sebe osuditi prvo na moralno, a zatim i na političko samouništenje.

SDP je po loaklnim sredinama koalirao i sa strankama desnice. eto, upravo je u sibeniku recimo u koaliciji sa HSP-om. na nacionalnoj razini je to teze ocekivati, buduci se nacionalna politika puno vise temelji na ideoloskim osnovama (u vidu donosenja raznih zakona) nego li lokalna politika, koja je ipak puno vise obiljezena konkretnom (a ne ideoloskom) problematikom.

osim toga, za razliku od tebe, ja ne smatram da je "istocni grijeh" HDZ-ovog "politickog samounistenja" pristajanje na koaliranje sa SDSS-om. mislim da hrvatska kao drzava i drustvo, ali i HDZ kao stranka imaju puno ozbiljnije deficite na koruptivnom, gospodastvenom i socijalnom planu - a ne na nacionalnom.

Nego, reci mi u čemu je onda razlika između HDZ i SDP ako mogu koalirati sa istima?

gle, ja razliku medju politickim subjektima ne mjerim tim mjerilom, buduci su - prirodno - stranke koje gravitiraju centru (a tom polozaju teze i SDP i HDZ, svaki sa svoje strane) u poziciji da lakse ostvaruju suradnju sa ostalim politickim akterima. stranke koje pak teze zauzimanju radikalnije pozicije (bez obzira na stranu spektra) po pirodi same sebi umanjuju koalicijski potencijal.

no pitanje politicke identifikacije stranaka i opcija jest vazno i aktualno, i mislim da je SDP i na tom planu deficitaran. lightmotive ljevice iz devedesetih (gradjanska prava, prava manjina, ulazak u EU) dobrim je djelom preuzeo i HDZ, cime je lijevi spektar ostao bez dijela identiteta. razlika koja se svodi na "oni su lopovi a mi nismo" samo manjim dijelom moze pokriti manjak identifikacije (zadnji stefanov dnevnik je pisan u tom smjeru, sa puno radikalnijim zakljuckom od ovog kojeg ja nudim). vec neko vrijeme razmisljam da se tom temom pozabavim kroz poseban dnevnik, no za pisanje takvog dnevnika mi treba puno vremena kojeg sad jednostavno nemam.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Lokalno i nacionalno

judi se jednostavno ravnaju jednom logikom kad glasaju na nacionalnoj razini, a drugom kad glasaju na lokalnoj - cak i kada se ti izbori provode paralelno. utoliko moj argument stoji - interpretirati rezultate lokalnih izbora kao vjerodostojan izvor podataka za analizu nacionalnih parlamentarnih izbora je pogresno.
Jedan broj birača ima svoju čvrstu opciju, uvijek glasa za iste na svim izborima. (Dakako, mogu s vremenom opciju promijeniti.) Nemali broj, međutim, promišlja ovisno o situaciji i daje glas raznim listama, ovisno o raznim faktorima, od simpatičnosti lidera do nekih osobnih klijentelističkih interesa. Ovi potonji mogu dovesti do znatnih razlika u rezultatima. Lokalni izbori mogu biti samo vrlo grub pokazatelj tendencija. Valjano provedene ankete su mnogo pouzdanije.

Primjer Zelena lista u Zagrebu: na izborima za Sabor 0,6%, za gradsku skupštinu 2,8%, za vijeća gradskih četvrti (u 12 četvrti gdje je istakla listu) 8,0%.

15% mandata u saboru znaci 23 zastupnicka mjesta.
To ovisi, jako varira. Jedna lista, koja u jednoj izbornoj jedinici osvoji 15% glasova, osvojit će 2 do 3 mandata, ovisno o rasporedu drugih glasova. Dvije liste po 7,5% osvajaju svaka po jedan mandat, nema šanse za treći. Tri liste po pet posto - može se dogoditi da nijedna ne osvoji mandat.

Strategija koaliranja od vitalne je važnosti sza stranke koje se vrte tu negdje oko pet posto. S pet do šest posto možda osvoji mandat a možda i ne, na rubu je; s 4,99% sigurno ništa. Recimo da ima svuda po pet posto u 10 izbornih jedinica, otprilike u pola može to donijeti mandat, dakle pet mandata. Dvije pak takve liste, ako se ujedine i zajedno dobiju 10% (što, naravno, nije garantirano - može na kraju biti više a može i manje - nikad neće sigurno znati kako bi bilo da je bilo...), osvojit će u nekim jedinicama po dva mandata, u nekima po jedan - dakle, u prosjeku 15. (Računica ne može biti egzaktna, ali pokazuje bit d'Hondtovog sustava kad su izborne jedinice male i bez dodatnih mjera za ostvarivanje proporcionalosti, što dovodi do veće disproporcije u odnosu na postuliranu proporcionalnost. U većini zemalja, koje imaju proporicionalni sustav reprezentacije, pazi se na gotovo potpunu proporcionalnosti - u Švedskoj na izborma prošle godine jedna koalicija dobila je nekih 49% svih glasova, ali još uvijek ispod 50% mandata.)

Druga strategija za manje stranke, naravno, jest da ima zajedničku listu s nekom većom, pa zajedno osvajaju više. To je najčešća strategija manjih stranaka na izborima u Hrvatskoj.

Tko je glasao

15% mandata u saboru znaci 23

15% mandata u saboru znaci 23 zastupnicka mjesta.

To ovisi, jako varira. Jedna lista, koja u jednoj izbornoj jedinici osvoji 15% glasova, osvojit će 2 do 3 mandata, ovisno o rasporedu drugih glasova. Dvije liste po 7,5% osvajaju svaka po jedan mandat, nema šanse za treći. Tri liste po pet posto - može se dogoditi da nijedna ne osvoji mandat.

Zorane, nisam pisao o 15% glasova - vec sam naglasio sto to znaci 15% mandata.
Esseker je naveo da bi stranke poput HSS-a, HSP-a, ex clanova HSLS-a i SDSS-a mogle na izborima (kroz koaliranje sa HDZ-om) donjeti 15% mandata:

Ako npr. gorenavedene stranke koaliraju sa HDZ (što su već činile na prošlim županijskim izborima), baš kao i Čehok-Adlešić, Ožbolt idr. vrlo je vjerovatno da će se njihovih glasovi pretočiti u 15-ak % mandata.

kako to smatram apsolutno nerealnim scenarijem, htio sam naglasiti sto to tocno znaci 15% mandata.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Ispričavam se, pogrešno sam pročitao!

nisam pisao o 15% glasova - vec sam naglasio sto to znaci 15% mandata
Pročitao sam "glasova", pa sam tako odgovarao. Stoji što kažeš, nema šanse za th 23 mandata. HSS jedva drži glavu iznad vode, HPS također, "bivši članovi HSLS" nisu vidljivi kao neki faktor, a zastupnici Srba i drugi "manjinci" će se, pragmatično kao i 2003. i 2007., pridružiti jačima.

No stoji uostalom i rezoniranje, koje sam iznio.

Tko je glasao

@Esseker Bjelovar??

Vrlo dobar dnevnik, jedino je naslov pogrešan - "Slavonski zimski izbori". U Slavoniju si dodao Bjelovar, koji ipak nije Slavonija - ljutit će se Bjelovarci što si ih "posvojio".
Inače, i pored svih događanja, HDZ se pokazuje žilav, a SDP trampav.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Možda jesam, možda nisam pogriješio

U povijesnim zapisima priloženim u udžbenicima Povijesti hrvatskog prava i države postoje dokumenti koji navode i: Gradec. Zagreb. Slavonija :)
Bjelovar je bio i dio Slavonske vojne krajine, do ujedinjenja sa Hrvatskom i Slavonijom 1881.g.
Danas su dio regije Panonska Hrvatska sa središtem u Osijeku.
Tako nadam se da postoje dobre osnove za moju "tvrdnju". Nemam ih namjeru pripajati nadam se budućoj regiji Slavoniji, biće sasvim dobro ako postanu dio regije Središnja Hrvatska.

Tko je glasao

@Esseker Zapadna granica Slavonije??

Zapadna granica Slavonije, po ozbiljnim zemljopisno-povijesnim udžbenicima je negdje kod mjesta Stari Gradac, desetak kilometara zapadno od Virovitice. Tu, naime, prestaje područje štokavštine i počinje područje kajkavskog dijalekta.Bjelovar je još zapadnije od te crte.
Inače, i Varaždin je pripadao Vojnoj krajini. a ipak nema veze sa Slavonijom, osim cestovne i željezničke.
Dakle, da Bjelovar nije u Slavoniji potvrdit će ti i osmoškolci, da o profesorima povijesti i zemljopisa ne govorimo, sorry..

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Bojim se da ne razlikuješ

Bojim se da ne razlikuješ današnju regiju Slavoniju i Baranju (bivša Zajednica općina Osijek) i povijesnu hrvatsku Kraljevinu Slavoniju (sjeverno od Gvozda).

A Varaždin je bio glavni grad feudalne Hrvatske i kao takav nije nikad bio pod austrijskom vojnom upravom (bez feudalaca), što je bila Vojna Krajina.

Ne treba se toliko sekirati, pa mnoge hrvatske regije imaju isprepletene (sub)regionalne osjećaje, npr. Dubrovnik i Dalmacija...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci