Tagovi

Slabosti na putu ukazanja

Tridesetogodišnja tromost interesa i navika je stabilno izdržala na pobjedničkom putu. I dramatične oluje nisu ostavile bog zna kakvog traga. Eventualne prepreke su poprilično lako uklanjane, pa i svjetskog ranga. Ima puno tumačenja toga fenomena uspjeha, a jedan je fizički, naprosto prenadmoćne snage, protivnika gotovo i nema, različitosti previše zbunjuju a sličnost potom još više. I sada je to tako, ali neki znaci slabosti najednom se nastavljaju. Neki tumače da to djeluju jače sile, Evropa, globalne sile kapitala. Sigurno da djeluju i vanjske i unutarnje sile, ali zar i dosad toga nije bilo, pa su iskusne snage inercije s lakoćom izdržale, vjerojatno sve jače i jače. Da je to tako uobičajeno, i uz najveće sile bi se trebalo suzdržati oko (u)zbunjivanja. Ali sada bune mali znakovi unutarnjih slabosti kod pobjedničkih snaga, kao umor volje, koji ako jeste možda vodi stvar u stogodišnju dramu volje, dekadenciju bez kraja, a možda smo i pred obratom, kao napoleonske snage u ruskoj zimi.

Znakovi kreću prethodnih godina, punih demokratskih uspjeha, koje smo često jedva izdržali, i među prijateljima, rodbinom i suradnicima, u nekim složenijim još teže, ali vrijedilo je. Masi nas koje je život osudio na beskrajno lutanje kroz raznovrsne pobjedničke snage, bilo je neizdržljivo, već odavno a zatim sve više i više. I kad fizički omeđen svime baneš rutinski nakratko, morao si izdržati puno kojekakvih rundi, sapunica u beskrajnim nastavcima, i za nagradu rješavati najsloženije situacije, ad hoc i s teškom improvizacijom, uvaljivanjem žvakica u nemoguće točke moćnih i složenih strojeva, brzo nalaziti rješenja za sprečavanje požara u kemijskoj industriji, i potom, na rubu mogućnosti, još gore u onoj sporednoj fizičkoj zbilji, složenim poslovima i sličnom. Sada je to pjesma. Razni obrati i beskrajni napori su urodili svoje. Npr. kad ujedinjene snage krenu pro ili kontra, i u apstratktnoj i fizičkoj zbilji imaš beskrajne mogućnosti za ništa ili malo više od ništa, polusaobraćajno, jest da malo iritiraš ali nužni napor neuporedivo manji, moguće snalaženje. Ad udjela politike, hvala političarima na iznimnom trudu, posebno na slabostima, jest da i sami proizvode te daveži ali kako bi tek bilo da nisu izdržali, pa i velike akrobacije.

Znakovi slabosti su se stidljivo pomanjali prije 8 godina, kad su izvjesni Canjuga i Penić govorili. Prije 4 godine u ovo doba pokojni Račan se je već grčio i urušavao od beskraja dogovora i prekomjernog oslanjanjanja na njega, a pobjednički novi i sve veći zahtjevi su rasli na tu materiju, i potom je Račan povjesno zaigrao na slabost (kakav obrat). Nemalo doprinosi Račanov partner Budiša, koji je na put slabosti krenuo prvi. Iskrene zahvale Vesni Pusić za film u Zagrebu, patos kojeg još drži vodu. Hapšenje sada i poneke druge gužve, za razliku od raznih prije, najednom teku mirnije i, što je važnije, slabosti dolaze do izražaja. Jambo se žali. Jure Radić preuzima inicijativu, BiH je tvrdi orah, ni besplatne ceste ne prolaze. I premijer i Račanov nasljednik u gospodskim pozicijama u odnosu na prije, u mjeri što nisu najbolje odigrali ili momčad nije to bolje, drugi igrači sve aktivniji, predsjedniku države sve idealnije za sintezu duge dosljednosti, pa i mnogi drugi. HANFA eksplodira. Kao da počinje igra.

Invazija uspjeha pojačava, i davno odbačeno doživljava renesansu, eksploatacija poraza ko u susjednim krajevima, a tek nove inercije. Naoko ne može muha. Ali se pomaljaju istrjebljeni indijanci. I znakovi bitki za buduća raspoloženja, tko zna kakva sitna čuda pomaljaju glavu, logično je. Slabosti na putu ukazanja skoro da su pretjerale, inercija daveži i zbunjivanja kao da dobiva dodatna krila, ali i omogućuju drukčiju raspodjelu opterećenja, a i uloge su na putu raspodjele. Npr. u egzotičnim zapećcima stvari, najednom te zovu najimpresivniji i na najbolji način, preidealno, a ti si najednom na čvrstom i jasnom i automatski kažeš, oprostite, nekom drugom prilikom, sada je već kasno, na putu smo u sasvim drugom smjeru, drago nam je da ste nazvali.

Dno neba nad zapadnim Zagrebom funkcionira, makar gužva pojačava. Zid na dnu neba neće biti trajno i nećemo biti s ove strane zida. Rokovi se približavaju brže nego što smo spremni čuti, iskusni kakvi jesmo rješit ćemo i te stvari. Hrabre političke ekipe u blagom komešanju, pred novim izazovima. Podržimo naše dame i dečke u sudaru sa slabostima, sve manje je to jednostavno.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci