Tagovi

Slabost vs Snaga

Na ovim stranicama, našoj maloj krčmi u kojoj se praši i dimi na sve strane, a ego-tripovi pokazuju svoj holivudski sjaj, sjaj zvijezda sve do šeste veličine, činimo male korake naprijed, kao da smo kročili na Mars.
A gdje se zapravo nalazimo? U žabokrečini, živom blatu, ustajalom i smrdljivom, tako da se sada sa nostalgijom možemo sjećati smrada sesvetske svinjogojske farme. Osjećate li slabost i nemoć od toga? Većina prigovara, ali glasno šuti, mediji su u okovima krupnog kapitala i mjesto slobode pričaju nam bajke, a mi ovdje ložimo tihu vatricu na kojoj se naši kandidati za gradonačelnika moraju dobro skuhati, jer samo tako mogu biti probavljivi za širu i dužu upotrebu.
Ovdje prisutni Gracin, Kregar, Srića, ali i glavna gitara koja loži, Ap, iznijeli su neke svoje stavove, razmišljanja, sugestije, vizije, dejavu..ali opet..
Idemo ispočetka.
Iz svih prezentacija, pa i onih umjetničkih, zaključujem da nam se svijet vrti oko jedne stvari.. JA koji se nikako ne može pretočiti u MI.. Ovo je pitanje za milijun kuna, zašto je to tako teško?

Dosta davno kružila je internetom jedna priča, ne sjećam se više detalja, ali otprilike je malo SF. Dakle, došao čovjek u neku vanzemaljsku zajednicu, i domaćin mu otvori prva vrata. Gost ugleda ljude kako sjede za bogatom trpezom, ali su svi izmoždeni, i mršavi, na rubu smrti. Gledaju u izobilje, žele ga, ali kako su im žlice tako duge da se ne mogu sami nahraniti, izobilje i sreća ostaje im nedostižno. Vidjevši to čovjek ostane u čudu i pita svoga domaćina kako je to moguće, uz toliko izobilje, ljudi su gladni i umiru. Mjesto odgovora, domaćin mu otvori druga vrata i samo kratko odgovori, evo zašto..Gost pogleda i vidi sve isto, ljude za bogatom trpezom, sa isto tako dugim žlicama, ali sretne i zadovoljne. Tu sreću i zadovoljstvo postigli su timskim hranjenjem. Shvatili su ako budu hranili jedan drugoga niti jedan od njih neće ostati gladan na sreću i zadovoljstvo svih.
No, kako ja nikad nisam znala pričati viceve, a još manje prepričavati tuđe priče, osim svojih životnih, sami donesite zaključak što nam je u ovom trenutku najvažnije. Sa dionice dugih žlica, životno prelazimo na tunel i svjetlo na kraju tunela.
Pred neki dan u povratku iz austrijskih alpi promašila sam put od umora i ušla u dionicu tunela koja nije osposobljena za promet. Kada sam shvatila da sam na krivom putu bilo je kasno. Mrak ispred i iza, svjetla nigdje, a bogme ni kraja tunelu. Prilično neugodna situacija. Odlučila sam nastaviti, jer svjetlo na kraju svakog tunela postoji, samo moraš paziti da ne upadneš u provaliju :)

Komentari

Kazu Arapi da valja imat 4

Kazu Arapi da valja imat 4 zene. 1 je usamljena, 2 se svadjaju, 3 furaju urote, a 4 je cisto OK. Imamo 4 kandidata. Znaci, sve ce bit OK.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

evo link na članak iz VL

evo link na članak iz VL gdje V. Mazzocco prilično dobro tumači situaciju; pače, spominje i neke elemente koje sam navodila u svojim postovima (blato po kojem Banderas bez frke gazi do glasova purgera, životnoj važnosti ovih izbora za njega, i o ekskluzivističkom provođenju kampanje Kregija i Sriće)

Dunque, bilo bi zgodno čuti mišljenje Kregija i Sriće o ovoj solidnoj analizi VL novinara.

http://www.vecernji.hr/newsroom/regions/zagreb/3257070/index.do

CC

Tko je glasao

@ Checkpoint Charlie evo

@ Checkpoint Charlie
evo link na članak iz VL gdje V. Mazzocco prilično dobro tumači situaciju; pače, spominje i neke elemente koje sam navodila u svojim postovima (blato po kojem Banderas bez frke gazi do glasova purgera, životnoj važnosti ovih izbora za njega, i o ekskluzivističkom provođenju kampanje Kregija i Sriće)
Dunque, bilo bi zgodno čuti mišljenje Kregija i Sriće o ovoj solidnoj analizi VL novinara.
http://www.vecernji.hr/newsroom/regions/zagreb/3257070/index.do

Ljuština i ekipa logično nesmiljeno provode ovakav sirovi agitprop. Lova, aparat vlasti i non stop filaj toj besplatnoj degustaciji vičnu publiku pop zvijezdom Bandićem. da to karikiram - ako bude trebalo vidjeti ćemo Bandića u Šostarovoj pozi, kako mu neka izgladnjela dama puši u podne dok se nažderani i pripiti dečki zabavljaju i smiju, bilo šta samo da se okreće.

Obratiti pažnju također na poziciju tzv. finih građanskih snaga, gdje se je predstavljao i HNS i građanin presjednik. Zar globalni dojam nije da je tu desetljećima fino jedinstvo vlasti, finih snaga i finije publike, da je Bandić u biti žrtva koja sve to mora osigurati i non stop glumiti gradonačelnika tipa lažni građevinski poslovođa, jer to finija publika voli, da bi se održao u igri!?

U svjstvu nositelja programa i kandidata za gradonačelnika procjenjujem da mi takav uporni kontinuitet odgovara, jer pomalo otvara mogućnosti za fino nijansirane sofisticirane odogovore - npr. svi time sam se bole bavio i surađivao, pa na brzinu snimim finije scene svih tih pop kulturnih klišea, ja kao sve one, te nakraju kažem da je to u bit zajebancija, preseravanje na temeu, a da mogu još uvijek i nešto malo bolje i raznovrsnije, a opalim par malo življih all around, npr. smo kratki inserti nasipom lijevo desno mogu pokazati nadmoćniji i publici privačniji materijal nego što je sav agitprop proizveo sva ova desetljeća za utrošenih 50 mlrd kuna. A gdje je još kolažiranje biranih točki. I sve to za dan dva i sitno troška. Čisto kao ilustracija kardeljističke pušionice (oko toga zadržavam pravo biti nadrealist).

Tko je glasao

Ap, danas je Bandić

Ap,

danas je Bandić zasigurno imao preko stotinu razgovora, ali izravno. Ne podcjenjujem nadrealiste, štoviše, ali moraju se očitovati. I nisam mislio na tebe osobno, dapače, učinio si možebitno i više od mogućega.
Hvala.
Jedino, možebitno, uputi svoje suradnike na izlazak "in vivo".
Toliko, jer moram od danas bitno reducirati komunikaciju sa svima na virtualnom prostoru na razinu od jednom do dva puta tjedno u večernjim satima.
Čujemo se. :)

Tko je glasao

Ono što nedostaje svim

Ono što nedostaje svim nositeljima nezavisnih lista su strast i vjera u pobjedu, a koja se ni po čemu ne može isčitiati u njihovim nastupima i izjavama. Ako npr, JA vjerujem u nešto onda ću taj svoj žar prenijeti i na svoju publiku a neću mlako odgovarati: da, vi ste u pravu, teško da ćemo pobjediti.
Potrebna je ona tanka crvena nit koja vezuje svakog kandidata s potencijalnim biračima, pa makar ona nekada imala i negativni predznak, ali je bitno da postoji. Bandić je tu nit pretvorio u čelično uže i to mu daje vjeru u pobjedu, ali se iscrpljujei ponestaje mu snage, naspram trenutne slabosti naših kandidata, koja ne predstavlja ništa negativno, već im pruža mogućnost da to pretoče u snagu. pa je tako slabost vrlina, a ne mana. moguće je da će se naći na točki preklapanja, slabost i snaga, i jednih i drugih, samo sa bitnom razlikom što Bandiću opada, a ovima, našima raste.
Dakle, unijeti strast, malo živosti i osjećaja u sve to, pa će igra biti bolja i jača. Play-makeri, a ne opinion-makeri, to nam treba.

Tko je glasao

Esperanza, ne bih se baš

Esperanza,

ne bih se baš složio. Prije sam ljut, što ostali "šute", dapače, ovdje jedini dokazujem da je Bandić na "niti" da padne.
U mojoj objavi kandidature, "čilni mi se" da nema "oklijevanja".
Od prvoga ovdje nastupa sam jasan!

Glede nominacije sam osobno oklijevao s odlukom zbog poznatih razloga, a to je šutnja drugih. Objavili smo e-mailove, i uočavam da drugi gledaju da se drugi jave. Ne će se nitko javiti za drugoga, i u tom scenariju Bandić ostaje, jer ima 8.000 članova SDP.
500.000 birača "gleda", među njima najmanje 1000 osoba, od koji oni koji mogu doslovno preokrenuti sve ? Na pollitika.com od tolikih posjetitelja je najmanje pedesetak. No, svi šute i "analiziraju".

Pod pretpostavkom da uspijem pokrenuti dio branitelja, onda će se javiti? Ne, onda će odgovoriti da nam ne trebaju branitelji - političari.
Jeste li svjesni kolikom me osobno stoji ovaj rad u financijskom smislu? Jeste li svjesni koliko još stoje naredni troškovi?
A slušam odgovore - ne ćemo Bandića?

Tko je glasao

Zdravko, činjenica je da je

Zdravko, činjenica je da je u trenutnoj situaciji Bandić u prednosti zbog svoje postojeće infrastrukture, ali... još uvijek ne visi o niti, već ovisi upravo o nama. mi ga hranimo. kako ide prirodni tijek stvari ko bi doli sad je gori, tako i ove brojke, uspavane glasače i uspavane ljepotice treba razbuditi, protresti malo. nije ovo put svile, ovo je put mission imposible..ali sve je moguće, pogotovo u politici. ne treba kukati, treba raditi i uopće se ne osvrtati što govore ankete, jer one su tu da zavaraju protivnika. just money.
Objavili smo e-mailove, i uočavam da drugi gledaju da se drugi jave. Ne će se nitko javiti za drugoga, i u tom scenariju Bandić ostaje, jer ima 8.000 članova SDP.
gledat će i čekat i dalje, jer su tako navikli. jedan ne može ništa, dva već nešto, a četiri svakako puno više.. to ti je kao u ljubavi, za tango je potrebno dvoje :)))

Tko je glasao

500.000 birača "gleda",

500.000 birača "gleda", među njima najmanje 1000 osoba, od koji oni koji mogu doslovno preokrenuti sve ? Na pollitika.com od tolikih posjetitelja je najmanje pedesetak. No, svi šute i "analiziraju".

Zdravkec,

Situacija je malo ne jasna i neki se boje napravit štetu sa pre brzim i ne promišljenim potezima.

Kampanja je tek počela, svi su u zasjdi čekaju poteze protivnika i ispitivaju puls tog istog. Za koji dan bu krenulo.

Tko je glasao

Radi se o pausalnim

Radi se o pausalnim postavkama, odnosno procjeni potencijala kandidata.

Tako je mozda ipak bolje sluziti se konkretnim brojkama:

GRAD ZAGREB UKUPNO
broj birača na obrađenim biračkim mjestima 710.344
glasovalo birača 255.321 35,94 %
1,SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE - SDP
HRVATSKA SELJAČKA STRANKA - HSS
HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA - HSU
MILAN BANDIĆ, dipl.polit. - nositelj liste 102.857...... u postotku 40,95 %
2. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA - HDZ
DEMOKRATSKI CENTAR - DC
HRVATSKA SOCIJALNO LIBERALNA STRANKA - HSLS
HRVATSKI DEMOKRŠĆANI - DEMOKRŠĆANI
MARINA MATULOVIĆ DROPULIĆ - nositelj liste 38.672.... u postotku 15,40 %

Iliti, Bandic jede 100 000 glasova, a i realno mozemo ocekivati da ce barem 20% glasova koje je dobio na proslim izborima sada traziti neki novi put.

Tako ukupno govoreci, 10% izborne podrske je sve, samo ne nesmjenjivo.

PS. Ako je Boris Miksic, pozer nad pozerima ugrozio Mesica i Kosoricu, onda jedan Kregar ili Srica imaju u najmanju ruku jednaku sansu.

Ono sto stoji njima na putu, jedina opasnost koja im se zapravo nalazi jeste problem EGOTRIPa ili instrumentalizacije sa strane Bandica kako bi se razvodnila baza.

Ostalo se itekako da srediti s obziorm na kolicinu animoziteta koji postaju vrlo jak motor kampanje PROTIV.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

gale, tvoja matematika samo

gale, tvoja matematika samo dijelom stoji; recimo, ne kužim ovo oko ovih 20%..kako si došao do tog postotka?

ja čekam, pardon, očekujem, da se Kregar i Srića prestanu zajebavati - sorry, dragi profesori na ovoj riječci - da ostave egotripove doma, barem tih 60 dana, pa to fakat nije puno, jel' tak - i vrate se na početni dogovor o zajedništvo (jer, čitam, bilo ga je, hanhan je pisao o tome). i to asap. ziher je ziher, bandiću su ovi izbori životno važni, i, as i said, za razliku od ovog dvojca, on i ovu kampanju, kao i prethodne, ŽIVI cijelo vrijeme, 24 hours na dan, da ne pričam o ostalim stvarima koje su na njegovoj strani, o tome je već sve rečeno milijun puta...

a glede Mikšića - gledaj gale, taj lik je krenuo s populističkim brijama, isto onakvim kakve je ponudio Mesić kod prvih izbora, i s kakvim igra Banderas za svih svojih mandata. to ti je to. srića and kregar nisu takvi igrači, oni su "finjak" da tako kažem a plebs na to nije navikao. a njihovi glasovi predstavljaju veću masu od glasova doktora znanosti, profesora, advokata, doktora i studenata. simple as that.

na kraju, naravno da su svakakva iznenađenja moguća, samo...puno više bih vjerovala u njih kad bi se ovaj dvojac udružio. eto.

CC

Tko je glasao

Charlie, čudi me da ti, kao

Charlie,

čudi me da ti, kao izuzetna pojavnost pollitika.com, nisi uočila da je naša mala internet komuna selektirala svog kandidata za gradonačelnika Zagreba i da je ap tu činjenicu potvrdio hrabrim činom svoje samo-selekcije i iznošenjem programa "Zagreb 2009 kao izazov" na raspravu i deliberaciju članovima i članicama pollitika.com. Ta nisi valjda svih ovih godina samo mlatila praznu slamu?

nemesis

nemesis

Tko je glasao

naša mala internet komuna

naša mala internet komuna selektirala svog kandidata za gradonačelnika Zagreba i da je ap tu činjenicu potvrdio hrabrim činom svoje samo-selekcije i iznošenjem programa "Zagreb 2009 kao izazov" na raspravu i deliberaciju članovima i članicama pollitika.com.
svojim postovima i komunikacijom sa ovdje prisutnim pollitičarima ispleo je tanku crvenu nit o kojoj govorim i bez koje se ne može ama baš ništa, kako u politici, tako i općenito u životu. zato je on u prednosti ispred ostalih, jer njegovu vjerodostojnost ne može oboriti nitko. Rezultati rada ne dolaze preko noći, oni se stvaraju dugo i mukotrpno, a to je neprocjenjiva vrijednost.

Tko je glasao

Napisal sam prije par dana

Napisal sam prije par dana jedno članu pollitika.com PP i u njoj rekel moje mišljenje o izborima.

Intelektualci Zagreba su pokrenuli kampanju i u tu grupu spada Ap, Kregar, Srića i Gracin. Možda grješim, no za par dana bu došlo van.

Kak je da je ja im želim uspjeh, bez da znam kak se to novorođenče točno zove.

Tko je glasao

ma, neeeeee, pratim ja sve

ma, neeeeee, pratim ja sve to, ne brini (ta, pitala sam te u jednom od postova i odgovorila si mi) but then again, what about RL?

a glede mlaćenja prazne slame, bilo je toga, je; kao i svi mi ovdje nisam ni ja imuna od tih navada:)) btw. ne mogu a da ne spomenem galetovu rečenicu, tu je negdje bila, o tome kako, parafraziram, se sad možemo ugodno zavalit' u foteljice i pratit' događanja a poneko čak i dati konkretan obol ovoj kampanji....

CC

Tko je glasao

Kako je to mali Robi

Kako je to mali Robi shvatio?
Teta je danas na TV-ju pričala zanimljivu bajku. O ljudima s dugačkim žlicama. Izmoždenim, mršavim i na rubu smrti... I ja sam krišom otišao u kuhinju da vidim jesu li mama i tata izmoždeni, mršavi i na rubu smrti zbog toga što jedu dugačkim žlicama. Pa sam izmjerio i maminu i tatinu i svoju žlicu. I sve su bile iste dužine. Pa sam zaključio da njihove žlice nisu dugačke. Jer bih inače i ja bio izmožden, mršav, mrzovoljan i na rubu smrti...
Ali me to s dugačkim žlicama uplašilo. Što ako i ja postanem izmožden, mršav i na rubu smrti...
Onda je teta u nastavku pričala o još jednim, drugim ljudima. Koji stanuju na ulazu do ovih što jedu dugačkim žlicama. I koji su sretni i zadovoljni za razliku od prvih. Ali isto jedu dugačkim žlicama.
Tad mi je pao kamen sa srca. Ipak to s mojim roditeljima nije zbog duljine žlica.
I onda je teta još rekla kako su ovi drugi s dugačkim žlicama sretni i zadovoljni zato što jedni drugima stavljaju hranu u usta.
I onda je rekla: Čiča miča gotova je priča.
A ja sam cijelu bajku pokušao povezati. I zaključio sam da mama i tata nisu nesretni zato što jedu dugačkim žlicama. Nego su nesretni zato što svojim žlicama ne stavljaju hranu drugima u usta. Pa sam zaključio da je zato teta i pričala na početku bajke o kandidatima za gradonačelnika. O puno kandidata za jednog gradonačelnika. I da bi moji roditelji, ako žele biti sretni i zadovoljni, trebali stavljati hranu u usta kandidatima za gradonačelnika. I da im u tome ja moram pomoći. Jer ne mogu podnijeti da su izmoždeni, mrzovoljni, mršavi i na rubu smrti. I zato ćemo, moja mama, tata i ja nahraniti što više kandidata za gradonačelnika....

Tko je glasao

U ulozi nositelja programa

U ulozi nositelja programa "Zagreb 2009 kao izazov" i kandidata za gradonačelnika dao sam na svom dnevniku o tome sažetak rješenja i prikaz rješenja.

Iz toga se vidi situacija nikada nije takva kakvu su prikazala, iako ima u osnovi i to što si prikazala, te da i u fino i ugodno doba nije potrebna niti moguća koncepcija i praksa upravljanja Zagrebom po pravilu povezivanja "mi" a u ovakva je još manje primjerena.

Ad Zagreba mi stalno jesmo i nismo "mi". Jesmo jer smo tu u živo, složeno u zajedničkim poslovima i živoj dinamičkoj i drugoj različitosti. Nismo i da se svi slože i hoće, ni jedan pojedinac nije stalno u skladu niti sam sa sobom i ne treba ni biti. Zbog svega toga sam provedbeno razradio slabost oko toga i raznoga, kao rasterećivanje d nepotrebnih opterećenja krajnosti i kao živu podlogu za ostalo, št nikada nije niti će biti ovo ili ono, kako netko prekidačem promjeni na režim ovaj ili onaj, nego cijeli dijapazon raznog.

Programa "Zagreb 2009 kao izazov" i "ap" kao kandidat za gradonačelnika nije prvenstveno ni u osnovi loženje. I da ostane na ovoj razini, a sve malo živi, mijenja se, u vezi je raznog - to je nešto konkretno. Ako se ne može drukčije shvatiti, dajem neke pomoćne tehnike lako brzog razumijevanja:

- po podjeli rada i zanimanja cca 70 % konkretnog i apstraktnog Grada Zagreba kao lokalne uprave i samouprave te s tim u vezi Zagreba ukupno je osnova ili vezani dio moga legitmnog profesionalnog bavljenja, završio sam legitmni fakultetski smjer i bavio se i bavim se time profesionalno;

- neće rješiti ništa ali pomaže razumijevanju da Zagreb ima cikličku tradiciju te da u tome nije potpuna iznimka u evropskim relacijama, i Berlin i Prag i Krakov itd. su sada u problemu mijenjanja ciklusa neki drukčiji;

- Zagreb je nešto složeno i u složenoj logici, koja osim problema a i djelom baš zahvaljujući problemu omogućuje jako puno toga za "povjesno" rješiti. Npr. tzv. krupni kapital je nešto što je bujalo i funkcioniralo na višekratnim valovima napuhavanja svega i sianjem od grada a ne po vlastitim izvorima napuhivanja. Sada je sve to povezan sa zbiljom grada i svom oko toga više jad i bijeda, neto što po bar peti put u poslu moramo djelom spašavati sa nekoliko desetaka vlastitih tisuća kuna, kojih nema. Nema više nikakve ni teorijske ni SF šanse za nastavak funkcioniranja tzv. kapitalnih projekata i tzv. krupnog kapitala u Zagrebu za bar 30 godina. I ako se dio toga uspije transformirati u krupni kapital, to će biti složeno dionički izmjenjeno i još više u biti izmjenjeno - a što i neće biti tako loše ako uspiju. Krupni kapital se odražava samo po osnovi ZABA i slično, ali ni oni neće moći nači čarobnu formulu kako jako puno zarađivati i slati novce vani a da Zagreb i ostalo ne funkcioniraju, i njima je na dnevnom redu drugu strana medalje. Zato u programu najavljujem neke vrste stečajnog poslovanja sa tim partnerima i oko pitanja prioriteta, što znači sve se otvara duljem složenom sređivanju odnosa u kupu a ne po ad hoc i ekskluzivnim modelima.

Dakle, "moj" program je puno konkretnji nego što je i napisano, jer smo do sada u više dionica dosta toga rješavali o karakteru toga i jer sada svi skupa ne možemo izbjeći bar pola rješevanja po mom programu. I da pobjdi Milan Bandić i da se sve snage jako disciplinirano drže kontinuiteta, opet će ići više po "mome programu" nego po tome. Pa valjda je sada svima jasno da takva "čuda" nisu moguća više nigdje u svijetu, čak ni Banja Luci, te da će puno toga ići po "mom programu" i nečemu sličnom.

Tko je glasao

Ad Zagreba mi stalno jesmo i

Ad Zagreba mi stalno jesmo i nismo "mi". Jesmo jer smo tu u živo, složeno u zajedničkim poslovima i živoj dinamičkoj i drugoj različitosti. Nismo i da se svi slože i hoće, ni jedan pojedinac nije stalno u skladu niti sam sa sobom i ne treba ni biti. Zbog svega toga sam provedbeno razradio slabost oko toga i raznoga, kao rasterećivanje d nepotrebnih opterećenja krajnosti i kao živu podlogu za ostalo, št nikada nije niti će biti ovo ili ono, kako netko prekidačem promjeni na režim ovaj ili onaj, nego cijeli dijapazon raznog.

Ovo ne vrijedi samo za Zagreb, nego i za pollitika.com :-)))) Zato vjerujem da esperanzi to ne treba dodatno pojašnjavati. Ti se, ap, možeš s punim pravom pozvati na "mi" (u citiranom smislu) pollitčara i pollitičarki, jer mi ovdje ni o čemu drugom ne raspravljamo, nego o kontinuitetu i diskontinuitetu napretka po ustaljenim kardeljističkim obrascima poslovanja (na zajednički račun).

Dakle, ako netko razumije da je kucnuo čas za uvalit malo raznog u nužnost koja nije nužna, onda smo to "mi" s pollitika.com i ti kao "naš" kandidat za gradonačelnika Zagreba :-) Ne treba tu ništa "ložiti", jer "ovaj naš svijet niti je ko od bogova niti ko od ljudi stvorio, nego je uvijek bio, jest i bit će vatra vječno živa, koja se s mjerom pali i s mjerom gasi" (Heraklit).

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Da Heraklit ne ostane

Da Heraklit ne ostane usamljen idemo malo na Machiavellia.

Tko zna iz kojih razloga me zavede njegova priča o crkvenoj državi u "Vladaru" gdje na početku rasprave o crkvenim državama Machiavelli kaže

da se one “stječu ili sposobnošću ili srećom...”

da se održavaju na uredbama “koje se oslanjaju na vjeru...”

da vladari “imaju državu i ne brane je, imaju podanike i ne vladaju njima”

te nastavlja tvrdeći:

“Državu, kako nije branjena, nitko ne oduzima; podanici se, zato što njima nitko ne upravlja, ne brinu za vladare, pa niti nastoje niti se mogu odmetnuti od njih. Samo su takve države sigurne i sretne”

Osnivač ovih država je Bog.

Machiavelli smatra ako bi rasprava o ovim državama bila preuzetna i drska: “No kako tim državama upravljaju viši uzroci do kojih ljudski um ne dopire, neću više o njima govoriti; jer kad ih je Bog osnovao i podržao ih, bilo bi preuzetno i drsko da čovjek o njima raspravlja”

Tko zna koliko vrijede ove tvrdnje u našem slučaju, odnosno ima li to ikakve veze sa svezom uopće - Machiavelliev Bog je danas iskusniji za oko 500 godina, tko zna da li se odobrava rasprava o uzrocima "do kojih ljudski um ne dopire".

Tko je glasao

Samo dodatno ad ložači. I

Samo dodatno ad ložači.

I onako se loži, htjeli mi ili ne, kako je ovo Heraklit uočio. I u pretheraklitovksko doba se je ložilo.

U mom dveniku i objavi programa i kandidature je tag Ložači. U zamornom tekstu je prikazan još zamorniji glazbeno-scenski nastup ad formirane grupe, na osnovi male dletanstke glazbene baze koja je svirala na bazi nemoći sviranja renomiranih grupa, naših suradnika i prijatelja (Haustor, Sexa itd.).

Obzirom je to trebalo i označiti, otvarao se je nakon dugo vremena veliki evropski ljetni festival za malđe, alternativne i razne pojave, dali smo ime grupe "Ložači". Puno godina poslije, ne tako davno, Srđan Sacher, glavni autor pjesama grupa Huastor, Vještice itd. me je pitao i lupao se po glavi - bio je suradnik na izradi rock itd. enciklopedije, hteli su obraditi i po njima istaknutima legendarnu kult grupu "Ložači", sve su obradili a nikako tražeći nisu mogli doći do mene i drugih radi imena, koje su zaboravili i zbog čegs su se mučili. Smirio sam ga sa dvije fore, pao iskustvu smirivanja u raznim delikatnijim vezam od prije pa i oko jamčenja za veliku opremu i instrumente (opravdano - hrpa nepažljivih i još neznalice, nije mi mi bilo lako jamčiti dulje vrijeme) - grupa "Ložači" je kao i neke druge jednokratne kult grupe radila na tome da jedva da ima tragova te da to opterećuje što manje ljudi (osobno sam u tome igra ključne uloge) + oni se trebaju definitivno tome prikloniti jer baš to što ih jako zanima a zaboravili su ime pokazuje da se ne trebaku opterećivati time te da nisu to ni zaslužili kada su zaboravili ime njima profijima kult grupe.

Dakle, "Ložači" su ovom slučaju više u funkciji rasterećivanja od loženja i pokazuju da se djelovati može i bez slave itd., onoga št je brzo rasturilo naše nekadašnje pomoćne glazbenike čim su postali slavne grupe novog vala. Ja sam npr. djelovao dugo u zasigurno naj aktivnijoj i razno naj grupi te ključno u niz manje aktivnih grupa a nigde me nema, niti kada smo npr. bili autortske zvijezde i pojava za sve ozbiljne profrsionalce u likvonom itd, području - uspio sm se izvući uz pristojnu ispriku da ne bih ratgovarao bez grupe a grupa nikada nije bila na okupu (zvala se je Pedoped). A što je još karakterističnije, ni čuveni Slobodan Šnajder i suradnivci u glavnom časopisu za kazalište nikada nis objavili ništa kazališnoh grupi koja je bila vodeća u SFRJ i od cca 1977.g. recentna evropska pojava, a što je podloga da se i danas, kada neki ključni članovi rade a mi malo pomažemo, o jednom članu evropskoj zvijezdi i njegovom novom projektu tu pišu najelementarnije laži i konstrukcije, jer život traži nešto a tko bi stigao u 30 godina jako dobrog poznavanja mnogih i nešto elemntarnije i doličnije - ipak si puno važniji i puno bolje prolaziš ako forsaš bilo šta drugo, jer si tada i neka zvijezda. Tako je ogromna količina naše publike jako značajna na tome, čak i se time služe i za politiku i za akademske i sve relacije pa i evropske, a mi smo kao osnova tek neka rubna pojava. Zbog tog sam iznimno zadovoljan i nepoterećen "skromnošću", ne samo što me nema u svemu tome nego me nema i puno upečatljivijim javnim profesionalnim projektima u kojim sam bi ne samo glavni voditelj nego i maksimalni realizator - i da jednom navratim,a nisam nikada, pola ljudi zna da sama ja i kako pravit nezgode brojnima koji egzistiraju na tome da su oni.

Malo je offtopic ali i ne - ilustriram da i sada i uvijek po zagrebu djeluje manjinska ali renomirana scena raznih koji rade bez da to javnost zna. za kljune teme Zagreba je samo meni blisko bar 20 vodećih po područjima a za koje javnost ništa ne zna od druge javnosti.

Tko je glasao

Nedavno je ovu tvoju

Nedavno je ovu tvoju autentičnu priču potvrdio i Branko Kostelnik prigodom promocije novog broja časopisa "15 dana" posvećenog ex-yu punku. Brane je posebno naglasio da novi val nije nastao ipred Zvečke i Kavkaza, nego u Studentskom centru tj. tamo gdje ste se u to vrijeme okupljali ti i "ložači".

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci