Tagovi

Sjeverna Koreja

Za početak što drugo reći nego da ovo nije priča o državi koja ima atomsko oružje od 1991. godine, oops htio sam reći 1997, to jest 1999, to jest 2003 ili 2010, to jest imati neće imati atomsku bombu prije 2015. Shvatili ste ovo nije priča o Iranu nego o bivšoj komunističkoj državi poznatoj pod imenom Sjeverna Koreja.

Možda bi netko drugi s pollitike mogao napisati nešto pozitivno o Sjevernoj Koreji, ali meni to ne ide jer ja ne mogu ništa pozitivno napisati o državi koja nije u stanju organizirati prehranu vlastitog stanovništva pa ću taj dio potpuno preskočiti.

Iz uvoda ste možda shvatili da će u dnevniku biti riječ o nuklearnom programu Sjeverne Koreje i vanjskoj politici. Svatko s imalo mašte bi trebao čestitati glavnom sjevernokorejskom pregovaraču (ili njegovom savjetniku) na njegovoj kreativnosti ne ulazeći u problematiku tamošnjeg sistema. Ovo je na kraju krajeva priča o sjevernojkorejskoj pregovaračkoj kreativnosti i mogli bismo reći američkoj diplomatskoj naivnosti.

Nuklearni program

Sjeverna Koreja je krajem osamdesetih ili početkom devedesetih godina počela raditi na svom nuklearnom vojnom programu,a s tom činjenicom će izaći u javnost 1993. godine. To je vrijeme kada su se već raspali komunistički sistemi u Europi,a Sjeverna Koreja se zbog toga našla u katastrofalnoj ekonomskoj krizi zbog obustave sovjetskih subvencija. Kombinacija prijetnje američkim vojnim napadom i katastrofalne ekonomske situacije je rezultirala dogovorom:
U zamjenu za odustajanje od gradnji plutonijskih atomskih bombi za koje Sjeverna Koreja ima proizvodne kapacitete SAD je dao godišnju pomoć u prije svega gorivu.

Iako SAD nije u potpunosti ispoštovao dogovor Sjeverna Koreja ga je poštovala i počela graditi industrijske kapacitete za proizvodnju atomske bombe od uranija. Tu činjenicu će SAD otkriti 2002. godine nakon čega dolazi do obustave pomoći Sjevernoj Koreji jer ona navodno nije poštivala dogovor. To je bilo vrijeme Bushove osovine zla, a kao što danas svi znamo u svom odgovoru Sjeverna Koreja je izvršila 2004. godine prvi nuklearni pokus kojeg niti sama u medijima neće priznati,a 2006. godine će doći i do službene detonacije.

Slično ismijavanje zapadne imperjalne velesile se dogodilo i ove godine to jest Sjeverna Koreja je u zamjenu za 240.000 tona hrane obećala SAD-u 2012. godine obustavu obogaćivanja urana za nuklearne bombe i obustavu razvoja balističkih projektila.

U svom stilu oni su to učinili to jest ispoštovali dogovor, ali kako on nije govorio o lansiranju satelita u svemir dečki su lansirali satelit u orbitu 12.12.2012. Normalno diplomacija SAD-a je imala nervni slom i normalno kao i u Hrvatskoj kada birokracija zasere nitko nije odgovoran,a Sjeverna Koreja je učinila samo ono što se od nje moglo očekivati.

Kao što su SSSR i Kina različitim primjerima uspješno dokazali konfrotacija koju Sjeverna Koreja vodi s SAD-om ne vodi u pobjedu nego u poraz, ali ovo nije bila priča niti o tome nego o malenim djetinjastim diplomatskim pobjedama Sjeverne Koreje koje njihovo stanovništvo skupo plaća

Komentari

Nadopuna

Zbog nove Korejske krize važnija nadopuna teksta. Vodstvo Sjeverne Koreje je još od rata u Vijetnamu postalo užasno paranoično, ali tokom devedesetih njihova paranoja je dostigla nove visine. Bez obzira na to nemojmo nikada zaboraviti da čak i paranoici imaju neprijatelje ili u prijevodu:

Po vijestima CNN-a SAD je imao namjeru 1994. godine izvesti invaziju Sjeverne Koreje. Od invazije i okupacije su odustali u posljednji trenutak a procjena im je bila milijun ubijenih ljudi.

Washington was on brink of war with North Korea 5 years ago

Posljednjih negdje 15 godina Južna Koreja i SAD vrše redovne vojne vježbe koje izluđuju šefove Sjeverne Koreje. Ove godine u tim vježbama učestvuje 220.000 vojnika tako da to 100 % nije šala.

Općenito govoreći ostajem pri ranijoj tvrdnji da je rukovodstvo Sjeverne Koreje udareno jer tko će ih napasti kada imaju atomsko oružje i rakete za lansiranje. Jedina verzija napada bi bila iznenadni napad koji će uništiti sve sjeverno korejske atomske bombe,a to teško da će proći.

Namjesto da te američke provokacije potpuno ignoriraju, oni se deru kao da ih se kolje !?!?
Nisu normalni !!

Tko je glasao

Baby Kim

...ne razumijem? nitko ne pokazuje simpatije za Kim Jong-una koji se je tek nedavno vratio sa školovanja u mjestašcu pokraj Berna, Švicarska e da bi preuzeo brigu o proletarijatu svoje zemlje?...
...a mogao bi biti ponosom svjetske revolucije...
otprilike kao što pamtimo Pol Pota koji je preuzeo odgovornost prema svjetskoj revoluciji po povratku iz Francuske, kao V.I.U. Lenin poslije boravka u Švicarskoj, ili u to vrijeme socijalista
Misolinija kojeg je takođe osvjestio boravak u Švicarskoj,...
...sve sami alfa mužjaci kakve vole mase, vođe bez nedoumica, prometeji s certifikatima stranih učitelja,
...zar u Baby Kima baš nitko ne polaže nadu da će se svijet povesti njegovim primjerom?

Tko je glasao

rat obmana

stvar je prilično jednostavna, dokle god amerikanci troše najveću lovu na vojni budžet od ostatka svijeta, a svi to plaćamo kroz cijene nafte i bogtezana koliko dolara u opticaju, oni imaju najveću batinu. koriste najsofisticiraniju tehnologiju, mogu si dozvoliti da recimo naprave f-22 i da sa njim nikada ne izvedu ratnu misiju jer imaju "problemčiće" sa letenjem, a najskuplja ratna igračka ikada f-35 kojega trebaju napraviti u nevjerojatnih 2000 primjeraka za 400 mrld usd je nedavno prizemljen zbog problema sa turbinom. dakako u pozadini imaju "skunk works", eksperimente sa novim scramjet propulzijama i tehnologijama kojima su još uvijek ispred ostatka svijeta, čime prisiljavaju ruse i kineze da odriješe kesu, i malo zagrebe u zlatne rezerve ili bunkere sa devizama. moderni ratovi se vode internetom, cnnom više nego pametnim bombama. sun tzu je davno rekao u svojoj genijalnoj knjizi umijeće ratovanja da se ratovi dobijaju obmanama, kada si jak pretvaraš se slab, i obratno.
amerikanci uvijek imaju negdje "bad guya", da bi oni mogli biti "good guy"; isto tako na svim kritičnim mjestima u svijetu stimuliraju "pax americana", prividni mir koji u svakom trenutku može postati rat, kao otprilike bosna i kosovo na balkanu, ravnoteža neravnoteže.
sa druge strane nikada mi nije jasno zašto je "problematičan" sjevernokorejski nuklearni program (posebice u svjetlu cia-inog izvješća da u stvarnosti imaju jako malo operabilnih bombi), a nije recimo pakistanski ili izraelski?

Tko je glasao

ravnoteža

@Kvarner
Kao prvo ne razumijem o kakvoj pregovaračkoj kreativnosti Sjeverne Koreje govoriš. Tu ili takvu "kreativnost“ posjedovale su sve komunističke zemlje gdje je bio jedan vođa i jedna partija. Sličnu „kreativnost“ imali su i srbi ili JNA prilikom invazije na Hrvatsku i mnogobrojnih primirja koja su im služila za pregrupiranje i naravno kršili bi ih prema potrebi.
Da li su ameri naivni kad smatraju da dogovoreno treba sprovoditi? Imali su dobar monitoring i znali su da korejci ni jednog sata ne odustaju od zacrtanog. Stoga ni oni nisu željeli do kraja ispoštovati dogovoreno.
Tko će na kraju izgubiti „bumo vidli“. Na kraju bu u Sjevernoj Koreji život bio kao iz bajke. Ali one „Carevo novo ruho“.

Tko je glasao

@boltek

Imam utisak da nisi skužio.

Sjeverna Koreja je u potpunosti poštivala svoje međunarodne obveze to jest dogovore s SAD-om.

Po pitanju atomske bombe Sjeverna Koreja je obećala da neće graditi atomsku bombu od plutonija. Oni je nisu izgradili od plutonija.

Znaš kako se ono pričalo:
Obećano Ostvareno

Na žalost kao što sam naveo u dnevniku tu pregovaračku kreativnost i američku naivnost plaća stanovništvo Sjeverne Koreje.

SAD je prekršio potpisane dogovore,a ne Sjeverna Koreja koja se slijepo držalo potpisanog,ali to je potpuno nevažno onima koji pate

Tko je glasao

Igra riječi

@Kvarner
Imaš praf Nisam skužio. Specijalno ne ovo:

Shvatili ste ovo nije priča o Iranu nego o bivšoj komunističkoj državi poznatoj pod imenom Sjeverna Koreja.

Zašto bivša?

Možeš i s tom igrom riječi da će se atomska bomba graditi od plutonija ili ne. U sporazumima je bilo riječi o kompletnom nuklearnom programu.
Povijest tih pregovora možeš pogledati ovdje.

http://www.armscontrol.org/factsheets/dprkchron
Ovo je link na kome imaš Chronology of U.S.-North Korean Nuclear and Missile Diplomacy
možeš pogledati i okvirne ugovore postignute između USA i Sjeverne Koreje.

No pustimo to . Duboko se nadam da će stvari krenuti polako, polako u pravom smjeru.
Sjeti se ping-pong diplomacije s Kinom. Da li će i ovdje početi sa športskom diplomacijom
( Denis Rodman baš i nije neki diplomatski športaš ali može polučiti znatiželju) bumo vidli.

Tko je glasao

@boltek

Po ustavu iz 2010. i onda promjenama iz 2012. Sjeverna Koreja je pojednostavljeno govoreći vojna država s nuklearnim naoružanjem. Nemoguće je reći koliko je ta definicija "neobična" !?

Link za tekst o ustavu iz 2010 po kojemu Sjeverna Koreja postaje vojna država:
North Korea calls time on Communism as ideals are 'hard to fulfil'

Linka za tekst o ustavu iz 2012 po kojemu je Sjeverna Koreja država s nuklearnim naoružanjem:
We ARE a nuclear power: North Korea's chilling claim in new constitution

Tko je glasao

lansiranje

nuklearnog projektila od strane sjevernokoreanaca je proteklo u izrazito svečanom tonu :)

http://i.imgur.com/xw9SkQD.gif

Tko je glasao

Probaj obrnuto.

Zamisli samo obrnutu situaciju, da Sjeverna Koreja ima normalan režim koji je otvorio zemlju prema svijetu i nije prijetnja miru na tromeđi Kine, Južne Koreje i Japana?

Kako bi u tom slučaju Amerikanci pravdali svoji prisutnost u tom dijelu globusa, a trenutno se bez njih ne može niti prdnuti u Južnoj Koreji i Japanu.

Pa cijeli svijet zna da se u Sjevernoj Koreji nalaze velike zalihe rude urana, pa su ih zato i usmjerili u preradu iste kad su im zabranili plutonij.

Ovakvo stanje je u interesu i Kini i Americi. Ne paše samo Japanu i Korejama.

Tko je glasao

kako objašnjavaš da ovako

kako objašnjavaš da ovako zatvorena i siromašna zemlja ima nuklearnu tehnologiju, uran i plutonij, napredna metalurgiju za proizvodnju raketnih letjelica, naprednu kemijsku industriju za proizvodnju raketnog goriva, hardware i software za regulacijske i upravljačke sustave, kvalitetan inženjerski kadar....?

Tko je glasao

pa nije to baš teško

pa nije to baš teško objasniti, svi znamo da su sjevernjaci, vrijedni, disciplinirani, ulažu u znanost i imaju radnu etiku.

sjeverna europa.... sjeverna amerika..... sjeverna koreja....

Tko je glasao

sjeverna hrvatska :D

sjeverna hrvatska :D

Tko je glasao

...

tribina sjever :)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Dobro pitanje. Kina? Rusija?

Dobro pitanje.

Kina?

Rusija?

Tko je glasao

Kina. Preko Sjeverne Koreje

Kina. Preko Sjeverne Koreje eksperimentiraju sa vojnom, nuklearnom i raketnom tehnologijom, s tim da ih drže na kratkoj uzici. S.Koreja ima premalo vlastitih resursa da bi samostalno razvila projekt balističkih raketa s nuklearnim naoružanjem.

Tko je glasao

Ne mora biti...

Zar misliš da Sjevernokoreanci nemaju mozga?

Prije pada željezne zavjese, dok su bili pod tehnološkim embargom zapada, Rumunji i Bugari su imali neka jako dobra IT rješenja koja su nadilazila ograničene tehnološke mogućnosti. I danas su vrsni u tome...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ma to stoji više sam mislio u

Ma to stoji više sam mislio u smislu logistike, zaista sam laik po tom pitanju ali vjerujem da nije tako lako doći do ili posjedovati, proizvesti svu potrebnu tehnologiju u zemlji koja je toliko izolirana

Tko je glasao

Nije tu problem tehnologije,

Nije tu problem tehnologije, nego političke odluke i raspoloživih rudnih bogatstava koje oni imaju. Cijena te političke odluke je užasan standard većine građana.

Tko je glasao

kako nije problem

kako nije problem tehnologije?

pa nuklearne velesile su sile između ostalog jer sprečavaju druge zemlje da razviju takvu vrstu naoružanja

u tom smislu kako reče i Hlad@ čisto sumnjam da S.Koreja može bilo što učiniti bez patronata Kine i to sa naglaskom na kratku uzicu jer i Kina ne želi imati psa koji nije na lancu u dvorištu sa nuklearnom kosti u vilici..

Tko je glasao

Mislio sam na to da je ta

Mislio sam na to da je ta tehnologija poznata već 70 godina. Rudu imaju, znanje za razvoj balističke rakete i nuklearnog oružija se u 20 godina može sakupiti i tehnologija usvojiti ako se gospodarstvo tome podredi. Samo što je posljedica izolacija. Zato kažem da je to politička odluka, a ne tehnološko dostignuće. A slažem se da je to tehnološko pitanje s obzirom na posljedice na svim drugim područjima.

Pa i Tito je imao ideju da Juga razvije atomsko oružije, pa su mu znanstvenici rekli da to nije znanstveno pitanje nego pitanje resursa industrije i rudnog bogatstva. Novca.

Tko je glasao

zso zso communication

zso zso

communication breakdown :)

Tko je glasao

Ne bih se složio s tvrdnjom

Ne bih se složio s tvrdnjom da su diplomacije obiju strana posebno kreativne ili naivne.
Dobro se zna koji su im ciljevi. Amerikanci žele promjenu režima dok se s druge strane taj režim pokušava održati za njih jedinim mogućim sredstvom. Jačanjem vojske, a od kraja 20. stoljeća i nuklearnim oružjem.
Diplomacija drugim sredstvima, na provokaciju jedne strane odgovara se pokazivanjem mišića. Dosadašnji sporazumi nisu bili nikako uravnoteženi, a nije bilo niti volje da se do kraja ispoštuju. Zbog sve težeg stanja u DNRK te moguće promjene kursa od strane Amerikanaca (John Kerry, državni tajnik) mišljenja sam da su nedavna testiranja bila poziv Obami da se ponovno sjedne za stol.
Kako bilo, ovaj sukob će ovu godinu "navršiti" 60 godina.

Tko je glasao

Jesi li siguran da SAD želi

Jesi li siguran da SAD želi promjenu režima?

Iz kojeg razloga? Filantropije?

Meni je nekako logičnije da im odgovara nekakva kvazi konstantna prijetnja

http://m.imdb.com/title/tt1234719/

Tko je glasao

Hollywood

Hollywood uživa kvazi prijetnje.

Filantropija sigurno ne. Promjena režima je dio američke vanjske politike već desetljećima, a DNR Korea nije iznimka, Bush mlađi je to dobro naglasio konstrukcijom "osovine zla". Čak je i Clinton bio spreman na vojnu akciju, a Obamin "Pacific Pivot" vraća Pacifik u centar njihove vanjske politike. Vjerujem da im je cilj ujedinjenje. Reklo bi se da je to cilj gotovo svim interesnim stranama, samo se način kako do njega doći razlikuje.

Slažem se da im odgovara i kvazi prijetnja koja dolazi kao dobar razlog za ostanak američke vojske u Južnoj Koreji. Primjer je gradnju baze na otoku Jeju u Korejskom tjesnacu (koja je po logici više orijentirana na Kinu nego na DNRK)

Tko je glasao

Papar

Znaš kolega Papar je u pravu. Da nema Sjeverne Koreje amerikanci bi ju morali izmisliti da zadrže vojne baze u Japanu i Južnoj Koreji.

Pošto Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje promjena režima se može dogoditi samo ako njihov politički vrh poludi i počne glumiti Gorbačova. Na obojenu revoluciju ili događanja naroda možeš slobodno zaboraviti jer je amerikancima prijateljski Uzbekistan svim pokazao kako se one brzo i jednostavno rješavaju.

Po mom mišljenju šteta je da tu svoju vojnu kreativnost Sjeverna Koreja ne koristi u ekonomiji (za dobrobit stanovništva) koja je u anarhiju nego samo za vojsku kao da ih SAD smiju napasti bez zelenog svijetla Kine.

Tko je glasao

"Veliki nasljednik"

Snalažljivost im se mora priznati, a o tome će se više pisati u budučnosti. Naime poznato je, već je kolega Papar naveo, veliko rudno bogatstvo sjevera Korejskog poluotoka. Prema procijenama depozit rijetkih minerala na sjeveru je vrijedan 6 bilijuna američkih dolara.
Nažalost velika većina dobiti od trgovine tim mineralima je rezervirana za održavanje vladajuće klase i vojne potrošnje, a na štetu domaćeg stanovništva. Znamo kako je za održavanje vlasti ponekad potreban unutarnji ili vanjski neprijatelj, bio on stvaran ili ne.
Kako će takozvani "Veliki nasljednik" Kim Jong - Un i vladajuča klasa to bogatstvo iskoristiti ostaje za nagađanje.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci