Tagovi

Sjećate li se predizbornih obećanja Kukuriku koalicije ?

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održani su 04.012.2011. godine,na tim izborima pobjedila je Kukuriku koalicija.Kukuriku koalicija sastoji se od četiri političke stranke:SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU-a. 15. rujna 2011. godine u Zagrebu Kukuriku koalicija javnosti objavljuje svoj program podijeljen u 21 poglavlje,a koji nazivaju "Plan 21".

Mnogi od predstavnika Kukuriku koalicije su bili u raznim nadzornim odborima,agencijama ili sabornici koji su sudjelovali u donošenju zakona te su bili upućeni u dnevna političo-gospodarska zbivanja,pa njihove izjave:"oni su ostavili stanje gore nego što su rekli itd." su u najmanju ruku neozbiljne. Do današnjeg dana Vlada nije podnjela kaznenu prijavu protiv bivše Vlade,zbog krivotvorenja dokumenata ili bilo kakvih malverzacija pa je za pretpostaviti da su ipak svi sve znali.

Zahvaljujući web stranici Kukuriku koalicije lako se možemo prisjetiti što su govrorili dok su se borili za vlast.
Evo nekih od predizbornih obećanja Kukuriku koalicije:

Nećemo prodavati obiteljsko srebro!
Vlada je rekla da planira prodati Hrvatsku poštansku banku,jedinu banku u hrvatskom vlasništvu,banku za koju su u predizborno vrijeme tvrdili da bi logično bilo da sve transakcije Državnog proračuna idu preko te banke.Šta se desilo u ovih par mjeseci da to više nije logično...odnosno ne samo da nije logično nego da je trebaju prodati??

http://www.kukuriku.org/plan21/pitanja-i-odgovori/poslovanje-preko-hpb/

Poštovat ćemo kolektivni ugovor!
Početkom godine u medijima je bilo više članaka u kojima su radnici i sindikati opisivani kao jedna od smetnji razvoju Hrvatske...sto je apsurdno,ne moram niti reći da je Kukuriku koalicija u predizborno vrijeme kada su im bili potrebni glasovi obećavala da će poštovati kolektivne ugovore.
Par mjeseci kasnije :"Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potvrdio je da će Vlada mijenjati Zakon o radu."

http://www.kukuriku.org/plan21/pitanja-i-odgovori/postivanje-kolektivnih-ugovora/

Loš Zakon o ovrhama

Ovrhe,javni ovršitelji...iako je bilo puno natpisa u javnosti da FINA građanima blokira sva sredstva iako po zakonu to ne bi smjela ..... država nije poduzela ništa da bi sprječila takvu praksu....javni ovršitelji su za sada samo odgođeni,još uvijek nisu ukinuti,vidjet ćemo šta će se desti 1. srpnja! Naravno Kukuriku koalicija je bila puno osjetljivija dok su bili u predizbornom razdoblju,onda su govorili i o tome da se moze plijeniti samo 1/3 plaće,da banke imaju povlašteni položaj....

http://www.kukuriku.org/plan21/pitanja-i-odgovori/los-zakon-o-ovrhama/

http://www.kukuriku.org/plan21/pitanja-i-odgovori/izmjene-zakona-o-ovrhama/

"Zaposlit ćemo mlade i stručne, a ne podobne"
Ovo je po meni najveće razočaranje ove Vlade,koliko su obećavali...izgleda da će opet sve po istom.Umjesto stručnjaka opet se predlažu stranački ljudi i prijatelji,bez obzira na njihovu biografiju.Najpoznatiji slučaj je imenovanje Srećka Ferenčaka u nadzorni odbor JANAF-a.Srećko Ferenčak je nepravomoćno osuđen za djela gospodarskog kriminala."Mali čovjek" kada traži posao u državnoj službi mora "dati" uvjerenje o nekažnjavanju pa je smješno da se takvi postupci ne primjenjuju i za osobe u nadzornim odborima.Ima tu još puno stvari...od zapošljavanja raznih prijatelja,saborskih zastupnika koji neznaju engleski a idu u EU paralment.....

http://www.kukuriku.org/plan21/pitanja-i-odgovori/zaposlit-cemo-mlade-i-strucne-a-ne-podobne/

"Posao za mlade i obrazovane"

Mladi i obrazovani će dobiti svoju šansu....Imate osobe koje su u svoje obrazovanje uložile najmanje 16 godina a u Hrvatskoj da "dobijaju iskustvo" u privatnim firmama za 1 600,00kn?

http://www.kukuriku.org/plan21/pitanja-i-odgovori/posao-za-mlade-i-obrazovane/

Čudno je kako političari promjene priču u roku nekoliko mjeseci...po mome mišljenju,Kukuriku koalicija ne samo da ne održava svoja obećanja nego u nekoliko primjera postupa u totalnoj suprotnosti sa svojim obećanjima. Pa evo za kraj zar nije smiješna izjava "Ne obećavamo čuda,ali ono što smo obećali to ćemo i ispuniti".

http://www.kukuriku.org/plan21/pitanja-i-odgovori/ne-obecavamo-cuda-ali-ono-sto-smo-obecali-to-cemo-i-ispuniti/

izvor:kukuriku.org,wikipedia,Jutarnji list

....

Komentari

Još malo o obećanjima

-Nećemo prodavati obiteljsko srebro
Cijela kampanja Kukuriku koalicije je bila obiljezena sa time da su privatizacije izvedene loše a da ce oni cuvati nase strateske firme.
Citat intervju Globusa sa Čaćićem

"Hoćete li privatizirati državne i javne tvrtke kako biste osigurali kapital?
- Jasno smo rekli da nećemo prodavati ništa što je prirodni monopol ili od strateškog interesa za Hrvatsku.Istovremeno HDZ-ova vlada otvara prostor za privatizaciju ključnog dijela JANAF-a po modelu po kojem su postupili u INI. "
cijeli intervju:

http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/dat-cemo-dva-milijuna-eura-za-snimanj...

Mislim da sam ostoga opravdano naveo da su ove najavljene privatizacije Hrvatske poštanske banke,Croatia osiguranja....kršenje predizbornih obećanja.
O davanju zagrebačkog aerodroma u koncesiju firmi koja je 90-ih "dobila" tunel Učku,firmi koja ne plaća PDV-e....o tome nebih ni komentirao....ali imam dojam da se nova Vlada uopće ne razlikuje od stare. Napomenuo bih da je Zračna luka Zagreb državna firma koja posluje sa dobiti a a obzirom da je najveća u Hrvatskoj također je smatram strateškim interesom a koliko sam ja upoznat ugovor pod kojim je dan u koncesiju nije predstavljen javnosti.

-Zaposlit ćemo mlade i stručne a ne podobne.
Ovo je više nego smiješno,u par mjeseci da se napravi toliko gafova na vodećim pozicijama .....jednostavno nemam rječi....ali se mogu zapitati kako to izgleda na nižim razinama koje ni "isplivaju" do medija?
Uz Ferenčaka, evo najnoviji o Sanji Klamburi...što je narvano greška djelatnice na sudu a ne ministrice Holy ...

http://www.vecernji.hr/vijesti/na-opcinskom-sudu-nisu-vidjeli-optuznicu-...

Interesantno je i kako to da nitko ne pita Sanju Kalamburu da iako je ona bila svjesna da se vodi postupak protiv nje i stoga pretpostavljam da je znala da je sud pogrješio ipak je predala u natječajnu dokumentaciju potvrdu da se protiv nje ne vodi postupak.....šta nema u tome njene odgovornosti???

pa Linićevi "prijatelji"
http://www.24sata.hr/politika/ministar-linic-svoje-kartaske-prijatelje-j...

-"Posao za mlade i obrazovane"
Kako je moguće da vi nakon 16 godina školovanja idete raditi za 1600kn?
Ok, ako iskustvo stječete u državnim tvrtkama ali da vi svoj rad dajete privatniku a država(odnosno mi građani -većina proračuna se puni iz PDV-a pa sam zato rekako "mi građani"-plaćamo te "sretnike". Onda u toj računici nešto definitivno nije OK). Tko na kraju ima koristi od toga...privatnik! Tko plaća....građani! O daljnjem utjecaju takvih mjera na cijenu rada bolje da ne govorim.....

-"Loš Zakon o ovrhama "
"Pravo" je defintivno poglavlje koje zaslužuje cijeli "post" ne samo Zakon o ovrhama(način provođenja "blokada",cijene postupaka....) . Što će biti sa javnim ovršiteljima znat ćemo početkom srpnja....za sada su odgođeni a ne ukinuti kako su bili najavljivali. Najave da će sudski postupci još dodatno poskupiti ....to svakako ne smatram poboljšanjem ....a izjave da se "Hrvati vole suditi" no coment....već sada plaćamo veće cijene sudskih postupaka od nekih zemalja EU-a . Tako da će pravda biti dostupna samo bogatima a ostali će moći puniti zatvore ,tako da bi se moglo opravdati građenje zatvora.
Najava poskupljenja citat:
"Drugim riječima, Hrvati se i dalje "vole parničiti", pa je ritam otvaranja novih sporova veći nego ritam zatvaranja starih slučajeva. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u Bruxellesu se susreo s europskom povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding i, premda u izjavi novinarima nije želio otkrivati detalje, Večernji list neslužbeno doznaje kakav je plan iznio na tom sastanku. Vlada, ukratko, planira nekoliko mjera koje će početi predstavljati već sljedeći tjedan, a koje će sudovanje učiniti skupljim i ozbiljnijim tako što će se učinkovitije naplaćivati sudske pristojbe i brže provoditi ovrhe. "

http://www.vecernji.hr/vijesti/uvodenjem-reda-osloboditi-sudove-velike-s...

Zbog opširnosti o nekim obećanjima uopće nisam niti pisao tipa PDV-a,PDV-a u turizmu,poticajnoj štednji.....ima togaSvako od ovih obećanja zaslužuje poseban post....
http://www.kukuriku.org/plan21/pitanja-i-odgovori/pdv-i-drzavno-poticana...

Tko je glasao

Jasno smo rekli da nećemo

Jasno smo rekli da nećemo prodavati ništa što je prirodni monopol ili od strateškog interesa za Hrvatsku

Mislim da sam ostoga opravdano naveo da su ove najavljene privatizacije Hrvatske poštanske banke,Croatia osiguranja....kršenje predizbornih obećanja.

ja mislim da nisi, jer ne vidim po kojem su kriteriju CO i HPB "prirodni monopoli".


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

A da nisu možda "od

A da nisu možda "od strateškog interesa za Hrvatsku"?

B-52

Tko je glasao

jos jedna u nizu banaka i jos

jos jedna u nizu banaka i jos jedno u nizu osiguranja?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Ako nemate kruha, jedite kolače

Opet imaš pravo, kad smo već razj... sve, čemu se više zaj... s ovim posljednjim što je još ostalo.

Osloboditi se svih briga oko nekakvog vlasništva, bit će lakše širiti ruke i govoriti da na ništa ne možeš utjecati.

Jedino se pitam, čemu služi vlast koja na ništa ne može utjecati?

Mogli bi onda promijeniti ustav, oživiti banovinu, Milanović da bude ban i nek samozadovoljno paradira i izigrava nekakvu vlast a o bitnim stvarima neka se gomba i odlučuje gazda koji je negdje vani. Recimo u Austriji ili Njemačkoj.

Jednako se kukalo i onda, "na to ne možemo utjecati". No onda se ipak željelo dobiti poluge vlasti u ruke. Za razliku od sada.

Sada se samo priča "želimo preuzeti odgovornost" a kada to treba i učiniti, onda dobijemo "na to ne možemo utjecati".

Zašto onda Vlada ne primijeni Čačićev recept? Pa da troši manje impulsa i uštedom vrati inozemne kredite.

Zašto bi za svoj slučaj rekli da je takav recept glupost a kada se isto sugerira građanima, vrhunaravna mudrost?

B-52

Tko je glasao

Odavno ja priupitah svijest ljudi oko sebe

istim pitanjem " a emu onda uopće političari " !?
Jedina razlika između tebe i mene na ovu temu jest u tome što ja znam da je riječ o RH političarima uopće, a ti misliš da bi lesaristi bili bolji na tu temu ...
Odvratnost licemjerja i populizma lesarista samo kroz "glasajte za EU" dovoljna je, a definitivna potvrda je zdrav razum koji uviđa kontradiktornost prigovora spram Njemačke i Austrije i spomenutog savjetovanja / preporuke ... Ima toga još no neda mi se ponavljati ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Jed(i)na razlika između tebe

Jed(i)na razlika između tebe i mene je ta što meni ne pada na pamet tvrditi da znam što ti misliš.

Ograničavam se na ono što pišeš. I tomu posvećujem pažnje i vremena koliko vrijedi.

B-52

Tko je glasao

aha :)

I ti si meni zanimljiv toliko koliko vidim da se ponekad jako voliš pravit bedst :))
... sve po potribi, kako se namisti u taj čas ...

http://www.youtube.com/watch?v=TMtQ8ozqKXc

Provinciopolis

Tko je glasao

također, neznam da li je tko

također, neznam da li je tko primjetio ali linić želi uvesti odgovornost vlasnika i direktora tvrtki za neplaćene poreze. razlog su tvrtke koje duguju brojne poreze i tim prijedlogom se time želi stati na kraj raznim prevarantima i serijskim otvaračima tvrtki koje ostavljaju dugove iza sebe. međutim, to istovremeno znači i ukidanje instituta d.o.o. (društva za ograničenom odgovornošču). naime, i u drugim zemljama ima prevaranata a d.o.o. nigdje nije ukinut. postoji jako dobar razlog za postojanje d.o.o. i on kao takav postoji u svim zemljama svijeta. postoji mnogo razloga ali jedan od najvažnijih je poticanje ljudi da se bave poduzetništvom te smanjivanje odgovornosti u slučaju neuspjeha jer postoji velika vjerojatnost za neuspjeh, valjda 9/10 tvrtki propadne u prvih godinu dvije postojanja i to ne zato što su varali nego zato jer nisu uspjeli. zapravo, dinamika stvaranja i gašenja tvrtki je jako bitna u svakoj nacionalnoj ekonomiji koja želi biti uspješna. postavlja se pitanje tko pametan želi riskirati svoju egzistenciju ukoliko postoji mogućnost da započeti posao propadne (i to statistički 90%) i da za to potencijalno odgovara svojom imovinom i tako npr ugrozi egzistenciju svoje obitelji.

uopće ne sumljam da će i ovaj zakon proći te dalje opteretiti hrvatsko gospodarstvo sa nepotrebnim rizicima. naime, zna se tko se treba baviti prevarantima (sud i policija) a tko poslom (poduzetnici). u ovom slučaju ovo predstavlja daljni korak ka kriminalizaciji hrvatskih poduzetnika. očito linič smatra da se radi o hrpi prevaranata a ne onima koji stvaraju poreznu bazu i nove vrijednosti.

također, jako me brine činjenica da rastu porezni prihodi a istovremeno raste i nezaposlenost. to jednostavno suštinski nije dobro.

Tko je glasao

chaos,

očito linič smatra da se radi o hrpi prevaranata a ne onima koji stvaraju poreznu bazu i nove vrijednosti.

linić jako dobro zna o čem priča, naime, on sudi po sebi, gazimiru i sličnim pajdašima koji su poslovani na, ili ispod ruba zakona..a fino se izvukli (owing to him as well)...

nisam sigurna jel tak i vani uređeno, treba provjerit? a i ne znam još koje sve to implikacije može imati i u odnosu na strana ulaganja (u smislu, nesigurnost pravne države, itd.)
ak znaš podrobnije praksu vani, i odgovor na ovo moje gore, nabaci par riječi ovdje..

CC

Tko je glasao

linić jako dobro zna o čem

linić jako dobro zna o čem priča, naime, on sudi po sebi,
Točno, fašistički neoliberalizam na tronu dokaza, anofišl državno jpp i neda se približiti drugačijim sredstvima od njihovih.

Ključna greška je d.o.o. gledati kao knjigovodstveno-pravni ud jednog ili više ljudi kad je on zapravo takav ud nekog posla, projekta, ideje, ...

Devedeset posto takvih poslova propada prvih par godina , ali I TAKVI U VEĆINI SLUČAJEVA USPIJU PODMIRITI SVOJA DAVANJA DRŽAVI!

Skrenut ću s izravne teme,

ugledni hrvatski novinar postavlja tezu o u biti neprevelikoj državnoj mašineriji koja može biti ok jerbo i druge neke zemlje to imaju. To pitanje će u ovakvoj rastrojenoj Hrvatskoj polučiti kvorumsko more pristaša iz razloga što je isti novinar počesto na vrijeme ukazivao na ključne probleme ove države i zato što postoji jedna jebeno velika baza hrvatskih lijevocentričara od kojih nekoliko stotina tisuća takvih država i hrani pod partijskom knjižicom HDZ-a i SDP-a.

Ostatak države slabo vesla, ne zato što je ugledni novinar svemoćan ili zato što će to "fejsbuk" svesti na 1-99, nego se u državi ne može razviti rasprava na stabilnim nogama koje će ideju prihvatiti samo kao lijevu i razmatrati je iz te perspektive. Doživjeti ćemo je kao Našu borbu s kapitalizmom, a zapravo su to samo lopovske bitange koje trebamo pravosudno sjebati, izborima, dakako.

Tko je glasao

gledaj, društvo sa

gledaj, društvo sa ograničenom odgovornošču kako ime kaže implicira ograničeni, limitirani rizik za vlasnika u nekom poduzetničkom podhvatu. tu tvorevinu smo mi preuzeli zato što je to tako svugdje u svijetu dnosno barem u razvijenim zemljama gdje ekonomija funkcionira. to nikako ne znači toleranciju na kriminal i prevaru nego jednostavno osigurava vlasnika od propasti koje su nastale spletom okolnosti,propasti poduhvata ili bilo kojeg razloga ali ne brani vlasnika od kriminala koji je počinio. ako malo dublje razmisliš zašto je to uopće moguće a postoje zakoni onda je vjerovatno jedan od razloga opet u državi tj ne funkcioniranju pravosuđa. zašto npr u Francuskoj trgovački lanci moraju plaćati dobavljačima u roku od 60 dana a kod nas je javna tajna da Agrokor ne plaća mjesecima te je tako uništio brojne male dobavljače.

još jedan dublji razlog (rekao bih temeljni) je što ljudi u Hr (a pogotvo ne ova vladajuća garnitura) ne razumiju što je to poduzetništvo. poduzetništvo je sjanja stvar za početak. Mi uopće nemamo kulturu poduzentištva, nemamo čak niti riječ koja bi opisivala pravog poduzetnika u onom klasičnom, arhetipskom smislu. Riječ "entrepreneur" kada je pogledaš u riječnik se prevodi kao poduzetnik. no, entrepreneur nije poduzetnik, on je mnogo više. Razlika je kada npr vodiš restoran, tada si poduzetnik u onom smislu kako mi to shvaćamo. znači radiš neki posao koji već mnogo ljudi radi i stvar je u tome da ga radiš što bolje i ukoliko to dobro i predano radiš imati ćeš uspjeha. Znači naglasak je na upravljanju. međutim, upravljanje ma kako dobro bilo na kraju vodi ka propasti. mi čak nemamo niti solidno upravljanje, mi imamo krađu. U SAD po svim predviđanjima 60tih i 70tih je trebao biti u teškoj recesiji. baby boom generacija (rođeni nakon 2 svj rata) je trebala početi raditi i simulacije su bile da jednostavno ne može biti dovoljno posla za sve. 71 se dogodila i ona kriza naftom koja je zaista trebala dotući SAD. Međutim dogodilo se nešto čega nema u ekonomskim analiazama, nešto što je nepredvidljivo. entrepreneur je poduzentička individua koja stvara novu vrijednosti iz "ničega". nakon 71 je počeo ekonomski uzlet SAD koji je trajao više od jednog desetljeća a razlog je upravo poduzetništvo u smislu inovacije kako to rade entrepreneur-i. facebook, google, micosoft (primjeri iz bliže prošlosti), sve su to npr tvrtke koje su definirale potpuno nove pojmove u poslu, stvorile su tržište koje nije uopće postojalo. SAD zaista njeguje duh takvog stvaranja. Također i Njemačka, pa i Francuska mada malo kaska (entrepreneur je francuska riječ). Kina je napravila jednu društvenu inovaciju u zadnjih dvadesetak godina, otvorila je silne potencijale. Postali su sila. Potukli su zapad na vlastitom bojištu. malo sam skrenuo sa teme koja je predugačka, no prouči malo pojam entrepreneur i tada ćeš shvatiti smisao postojanja d.o.o.. A shvatiti ćeš i zašto kod nas ne postoji kultura d.o.o. nego tranzicija sa obilježjima otimačine. No, nažalost shvatiti ćeš i kamo vode ove odluke trenutno vladajuće garniture. U suprotnom smjeru od onog koji bi svi željeli. u siromaštvo. kada u nekoj državi ne postoji doo u onom pravom smsislu ne postoji niti porezna baza.

Tko je glasao

chaos, odlčno si sve napisal...

...sažeto i instructive...inače, znam što znači entrepreneur itd. samo sad me malo muči upravo ovo što Masni (Linić) trtlja o odgovornosti s privat imovinom, to mi baš nije štimalo (jer govorimo o d.o.o.)...pa sam mislila jel ima neki zakon vani i sl. a da odgovaraš osobnom imovinom (govorim samo o d.o.o.) ja mislim da ne? zato sam se pomuvala, o čem taj laprda? jel to uopće in line with the law on limited liability companies (nije mi se dalo guglat pa te zato pitam)...
koliko ja znam ti možeš samo oderat direktora of d.o.o. od njegovog OD za neka sranja, ali ne i privat imovinu...jel tak?

užasava me diletantizam ove vlade i posve si u pravu da nas sve ovo vodi u siromaštvo...a prave entrepreneurs fakat nemamo (jedva nešto sitno)...a i njih će uništit.

neće ovo potrajat, slutim. posebice ako karamarko zasjedne na čelo HDZa, kmeri će se znojit :))

CC

Tko je glasao

u svijetu ako si kriminalac

u svijetu ako si kriminalac odgovaraš imovinom. ukoliko si propao jer nisi bio uspješan ne odgovaraš. ukoliko skrivaš porez platiš više ako te ulove. također, poreznici rade svoj posao u tišini, nisu svaki dan u novinama.

otimačina imovine loše zvuči ne samo jer nije u duhu doo nego jer podsjeća na nacionalizacije koje smo kao nacija prošli u ne tako davnoj prošlosti. zaziva element nestabilnosti.

po meni moraju forsirati proizvodnju a ne porezne prihode (kao što sada čine). trebaju sve učiniti da je posao profitabilan i jednostavan za prosječnog čovjeka a ne uvlačiti strah u kosti ljudima. od otvaranja do zatvaranja, troškova itd. ovako se šalje poruka "bolje ti je ništa ne raditi, više ćeš imati". slična poruka se šalje kada linić kaže bogat si ako imaš stan i vikendicu. znači bolje ti je ne imati ništa, možda ćeš preživjeti. poruka koju vladajuća garnitura tako šalje je "ja nisam osigurao posao niti izvor zarade ali ćeš mi platiti porez bez obzira na to što nemaš od kuda pa ako treba rasprodaj imovinu koju su ti roditelji pribavili". poruka bi trebala glasti "ja sam otvorio radna mjesta i povećao prihode po svim razinama i sada ćeš mi platiti porez na vikednicu zato jer smatram da tako svi možemo kao društvo imati više koristi".

sa ovim potezima dizanja poreza, cijena na svim razinama te utjerivanjem straha ljudima mi ćemo biti sretni ako stagniramo dugi niz godina ili ćemo padati još dvije godine i imati neki statistički neznatni rast kada dosegnemo dno dna što nije dovoljno niti za kamate poplaćati. ne moraš biti neki matematičar da projeciraš što će se dogoditi. ukoliko nemaš bazu koja stvara porez možeš naplatiti samo jednom. to upravo vladajuća garnitura čini.

Tko je glasao

u svijetu ako si kriminalac

u svijetu ako si kriminalac odgovaraš imovinom. ukoliko si propao jer nisi bio uspješan ne odgovaraš. ukoliko skrivaš porez platiš više ako te ulove. također, poreznici rade svoj posao u tišini, nisu svaki dan u novinama.

Budući je to bio i moj point kada ste pogrešno shvatili da sam protiv d.o.o., i još pogrešnije da ne znam što je d.o.o., ovaj puta moram stati u, neke vrste, obranu Linića.

Naime, iako sam prijedlog zakona nije viđđen u javnosti pa je sve, manje ili više, podložno interpretacijama i nagađanjima, Linića sam shvatio upravo na način kako je citirano.

On pravi razliku između poslovanja koje objektivno može doći u teškoće, pa i do mjere da se zatvori firma, i namjernog zatvaranja firme radi izbjegavanja obveza te osnivanja nove kako bi se nastavilo istim sistemom.

Linića vrlo pažljivo slušam jer jedino za njega znam da neće lagati i da mu nije stalo do osobnog rejtinga ili nekog šupljeg PR-a. Koliko sam ja razumio njegove poruke, slušajući i ono iza zareza, odnosno iza najbobastičnijeg, jamčenje osobnom imovinom bi se aktiviralo upravo i samo za kriminalce.

Kakvih kod nas ne nedostaje.

B-52

Tko je glasao

optimizam

Imamo zemlju u kojoj porezna uprava (u firmi kao Kamensko koja nije nijednom mijenjala ime) priznaje da ne može naplatiti porez.

Imamo zemlju u kojoj kada vadiš potvrdu o nekažnjavanju bude normalna izjava "priljepila su nam se dva papira jedan za drugi pa nismo vidjeli da se vodi postupak".

E pa očekivati u takvoj zemlji da će netko uspjeti dokazati nekome kriminalnu namjeru - meni osobno može biti simpatično i poželjno - ali mislim da je to... fantazija.

Tko je glasao

E pa očekivati u takvoj

E pa očekivati u takvoj zemlji da će netko uspjeti dokazati nekome kriminalnu namjeru - meni osobno može biti simpatično i poželjno - ali mislim da je to... fantazija..

Fino, sad još samo citiraj dio u kojem ja govorim o dokazivanju namjere.

B-52

Tko je glasao

Fino, sad još samo citiraj

Fino, sad još samo citiraj dio u kojem ja govorim o dokazivanju namjere.

točno je da nitko nije vidio prijedlog zakona. no točno je i da je linić rekao da neće biti potrebno dokazivanje namjere već će to biti upravni postupak. znači ići će po principu kadija te tuži, kadija ti sudi. porezna će reći da je to bila namjera i porezna će ti sjesti na imovinu.

Tko je glasao

Upravni postupak se razlikuje

Upravni postupak se razlikuje od kaznenog utoliko što ga provodi drugo tijelo i po drugoj proceduri, ali se u oba činjenice treba utvrditi, odnosno dokazati.

Evo, ti kažeš da je Linić rekao da se "neće trebati dokazivati namjera", Zaphod problem vidi u tome "što je namjeru gotovo nemoguće dokazati". To su potpuno suprotne tvrdnje. Pitanje je dakle, da li će se "namjeru" trebati dokazivati ili neće.

Jednog te istog Linića ste vas dvojica očito različito shvatili, ja također.

To samo govori u prilog mojoj tvrdnji da je nemoguće suditi prije nego saznamo što se doista kani. Znači da bi bilo dobro da prije "presude" utvrdimo i neke činjenice.

B-52

Tko je glasao

zaphodu nije niti na kraj

zaphodu nije niti na kraj pameti da se neće trebati ništa dokazivati da bi se nekoga kaznilo, pretpostavljam, ali neka ti on kaže ako smatra nužnim. upravni postupak kako rekoh ići će po principu kadija te tuži, kadija te sudi tj porezna će te optužiti, osuditi i napisati rješenje ukoliko sam dobro shvatio linića. nadam se da ti je jasno da to nije baš u redu sa stanovišta ljudskih prava niti je poticajno za gospodarstvo niti će donijeti neku korist općenito društvu. koristi bi bilo kada bi se odvojilo žito od kukolja. a to se moglo i u okviru postojećih zakona. ukoliko netko ne plaća porez ili pak doprinose, porezna ima sve alate da pukne ovrhu a zašto npr to nije učinila nekim subjektima godinama a mogla je mogu pretpostaviti ali znam da nije problem u sadašnjem zakonu.

Tko je glasao

ajme ljudi.. NAMJERA nije

ajme ljudi..

NAMJERA nije kazneno djelo, cak ni prekrsajno.. naprosto nikakvo..

samo se djelo moze kaznjavati, a ono svatko tko zna svoj posao zna i naci..

pricati o kaznjavanju namjere je naprosto smijesno..

uostalom platiti sto manje poreza, ali u okviru zakonskih normi da bi poduzecu ostalo vise, dakle i radnicima i vlasnicima i jest osnovni cilj i NAMJERA..

koja ni u kom slucaju ne moze biti kaznjiva..

pricati o namjeri kao necem kaznjivom je naprosto idiotski.. a jos gore je tako nesto i ozbiljno predloziti

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

cite...

On pravi razliku između poslovanja koje objektivno može doći u teškoće, pa i do mjere da se zatvori firma, i namjernog zatvaranja firme radi izbjegavanja obveza

Ako sam dobro shvatio - misliš na ovo - "namjerno zatvaranje" tj. zatvaranje s namjerom.

Iskreno - za to već postoje zakoni godinama, samo se, naravno, nisu provodili. U čemu je problem zabraniti nekome tko je ostavio porezni dug - da prvo plati taj porezni dug, a da tek onda smije osnovati novi d.o.o.

Dakle - propadne ti prvi d.o.o. i možda ostavi dugove (prema poreznoj i prema dobavljačima). OK - zakon je na tvojoj strani - doo odgovara samo svojom imovinom. No, kada poželiš otvoriti novi doo - ne može, dok ne namiriš dugove iz prvoga.

Tko je glasao

Ne, nisi dobro

Ne, nisi dobro shvatio.

Umjesto namjerno zatvaranje je moglo stajati i ciljano ili pak samo zatvaranje, svejedno. Nije to to.

Mislim na stvaranje obveza, naručiš recimo određene robe i ne plaćaš ih nego zatvoriš firmu, otvoriš drugu i onda s tom robom dalje posluješ. To dakle jest "namjerno zatvaranje" ali u tom i takvim slučajevima se nipošto ne treba dokazivati namjera jer je sve vidljivo iz konkretnih djela.

Dakle, bitna su djela i njih se dokazuje. Nikako namjeru.

Točno je da i sada postoje određeni mehanizmi za sprečavanje zloporaba, pa mi smo jedna od država s najviše takve regulative. Ali zato i jest sve zapetljano radi čega se neki non stop mogu izvući a neki nadrapati za sitnicu.

Nije loše ako se tu uvede reda. Ali ponavljam, namjeru zakonodavca je najbolje iščitavati iz teksta zakona, barem nacrta ili prijedloga. Za sada toga kod Linića nema pa je teško i tvrditi što on zapravo želi napraviti.

Za veću odgovornost vlasnika i uprava tvrtki, jesam.
Za bolju zaštitu vjerovnika, jesam.
Za bolju zaštitu dužnika, jesam.
Za manje kriminala u poslovanju, jesam.
Za manje korupcije u poslovanju jesam.
Za veći red u gospodarstvu, jesam.
Za uređenije i poštenije društvo, jesam.

Još nisam prepoznao da je za to ili barem slično i Vlada. Za sada je neupitno da su za bolje punjenje državnog proračuna i, posljedično tome, time out do poduzimanja korjenitih reformi i smanjenje troškova koje sami kreiraju ili na koje u velikoj mjeri utječu.

B-52

Tko je glasao

d.o.o.

Eh, @sm, opet ćemo se "počerupat" :)

Dakle - ZAKON jasno definira čime garantira d.o.o. Ako ti proizvodiš med, a ja sam trgovac medom i ti mi daš meda za 100.000 kn na "đemdo" - a ja med držim u skladištu, prodajem i umjesto da ti platim kupim novi laptop, novu fotelju i novu tajnicu - što je to? To je tvoja greška jer nisi pročitao na dnu moje narudžbenice koliki mi je temeljni kapital i jer si mi neodgovorno dao robu. Tuži me, pa će porezna prodati fotelju i dati ti dio. D.o.o će biti zatvoren. I ja ću otvoriti novi. To nije kriminalno djelovanje.

Kriminalno djelovanje je imati zakon koji ti kaže da ako tvrtka 60 dana nije likvidna odgovorna osoba mora pokrenuti stečeja - a onda imamo Jadrankamen ili Kamensko gdje doprinosi nisu uplaćivani godinu dana, i porezna uprava je to vrlo dobro znala. Kako znaju ako ja zakasnim jedan dan? Dakle - uopće ne treba mijenjati zakone. Tj. ne bi ih trebalo mijenjati - u teoriji.

Ovaj "Linićev propis" da će porezna uprava obavještavati banke o tome "je li tvrtka redovni platiša doprinosa ili nije" je živi smijeh, ali to je valjda izraz nepovjerenja u vlastiti porezni aparat ili što li?

No, slažem se - teško je na temelju oskudnih novinskih natpisa i interpretacija točno zaključiti što Linić zapravo želi. No lako je prepoznati da su dobri zakoni napisani (prepisani) prije više desetljeća, samo ih se nitko ne pridržava. Inače ne bi postojale tvrtke koje imaju "dozvolu porezne uprave da ne moraju plaćati doprinose".

Tko je glasao

Da, zakon jasno definira. Kao

Da, zakon jasno definira. Kao što će definirati i novi, tzv. Linićev zakon.

A kako nam on za sada nije poznat, nećemo se počerupat.

B-52

Tko je glasao

tanka linija....

Stvarno je tanka linija između porezne discipline i porezne presije.

Ok - podržavam porezni pritisak i to iz jednostavnog razloga. Ako jedan poduzetnik uredno plaća poreze, kako on može konkurirati poduzetniku "koji ima potvrdu od porezne da ne mora plaćati doprinose"? Nikako.

No u uvjetima nelikvidnosti i dugovanja kojoj je uzrok velikim dijelom - država, stalno dolazi do suludih situacija da poduzetniku neka državna institucija duguje novac, krši neki ugovor ili sporazum - a istovremeno država od istog poduzetnika traži svoj dio kolača.

Iz svoje prakse (na mikro-razini) uočavam trend uvođenja malo reda u narudžbe i slično. Recimo - sva državna tijela sada inzistiraju da se na računu navede broj njihove narudžbenice (tako da postoji trag narudžba-isporučeno-račun) i još neke takve sitnice. Dakle, postoje i dobre stvari - samo što one sporo postaju dio sustava i nisu tako bombastične.

Inače bih uveo dvogodišnji moratorij na besmislene kazne tipa "jednogodišnja kontrola vatrogasnog aparata", "usklađenost stolice za rad na kompjuteru s EU normama" i slične - vrlo je frustrirajuće dobiti takvu nemalu kaznu u ovo doba.

Tko je glasao

mislim da nije .. vrlo je

mislim da nije .. vrlo je jasna..

Stvarno je tanka linija između porezne discipline i porezne presije.

no razlika je sto porezna disciplina trazi drugaciju logiku sistema od one na koju su nasi poreznici nauceni..

svi su lopovi pasu zasigurno utajili promet ili prihod, samo je pitanje koga cemo koliko kazniti ... kaze pravilo po kojem se ravna nasa porezna zadnjih pedesetak godina (gazi burzoaziju)

ta logika u uredenim drzavama ne postoji. zna se sto je porezna prijevara, zna se sto je formalna greska.. i pretpostavlja se da nisi kriminalac ako si poduzetnik (sto je onako poprilicno logicno, jer zasto bi seuopce bavio poduzetnistvom ako ti je kriminal blizak)

sljedece je sto su porezi i nameti prilagodeni zaradi (najvaznije je sto su visoke porezne stope rezervirane samo za dobit..), a ne po prometu kao kod nas jer on u smislu zarade ama bas nista ne znaci, a samo se iz njega moze platiti porez bez da ides u gubitak ili barem nelikvidnost

dakle nije tanka crta nego je velika razlika u osnovnoj postavci, pa time i "team bulding-u" zaposlenika porezne uprave

ps
koji da bi znali sto je greska a sto je prijevara ipak moraju nesto i znati za razliku od vecine nasih..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ok - podržavam porezni

Ok - podržavam porezni pritisak i to iz jednostavnog razloga. Ako jedan poduzetnik uredno plaća poreze, kako on može konkurirati poduzetniku "koji ima potvrdu od porezne da ne mora plaćati doprinose"? Nikako.

tebi porezni pritisak može pomoći u nekoj mjeri koju ti ne možeš osjetiti. to je gotovo beznačajan čimbenik u ovom trenutku jer imamo veće probleme. tvoja konkurentost je nažalost uvjetovana puno više nekim drugim inputima. ti ćeš se (kao i svi mi) sutra morati nositi sa konkurencijom iz EU koja ima niže poreze i opterećenja po svim razinama kao i većim količinama svega što oni rade u odnosu na nas što im pak daje prednost.

porezni pritisak služi da bi se napunila državna blagajna prije svega. a i sam porez dolazi na kraju nekog ciklusa rada, a sve ono prije ti kao poduzetnik u ovoj državi nemaš.

Tko je glasao

Ok - podržavam porezni

Ok - podržavam porezni pritisak i to iz jednostavnog razloga. Ako jedan poduzetnik uredno plaća poreze, kako on može konkurirati poduzetniku "koji ima potvrdu od porezne da ne mora plaćati doprinose"? Nikako.

tebi porezni pritisak može pomoći u nekoj mjeri koju ti ne možeš osjetiti. to je gotovo beznačajan čimbenik u ovom trenutku jer imamo veće probleme. tvoja konkurentost je nažalost uvjetovana puno više nekim drugim inputima. ti ćeš se (kao i svi mi) sutra morati nositi sa konkurencijom iz EU koja ima niže poreze i opterećenja po svim razinama kao i većim količinama svega što oni rade u odnosu na nas što im pak daje prednost.

porezni pritisak služi da bi se napunila državna blagajna prije svega. a i sam porez dolazi na kraju nekog ciklusa rada, a sve ono prije ti kao poduzetnik u ovoj državi nemaš.

Tko je glasao

slazem se.. sve to isto (na

slazem se.. sve to isto (na moj nacin) sam vec napisala na stranicama facea na raznim mjestima.. koji mi sluzi da se malo ispusem na idiotske odluke koje donose..

makar znam da to nema smisla.. ali mi je lakse.. Glupost je tako tesko podnosljiva..

no ono sto sam primijetila je i gomila slicnih komentara tvojem, mojem.. itd..

evo vidi :

Lunoprof .... linic bas i nije koordiniran sa stvarnoscu.. ova nova policijska metoda a prije nego li je vlada podmirila svoje racune, kao i prije nego li su pokrenute bilo kakve investicije... dovesti ce do zatvaranja malih firmica i jos vece gomile nezaposlenih.. a ni velike ne stoje puno bolje.. doprinosi i place.. koliko je meni poznato svi skupljaju novca da bi uopce mogli ista isplatiti.. uz pdv na 30 dana i linicevo uvodenje reda na kraju svibnja treba ocekivati jos 50.000 blokiranih poduzeca.. koje mozda nece direktno zbog toga propasti ali ce im blokada ukinuti mnoge mogucnosti da se izvuku.. kao nap. ukidanje prekoracenja po racunu zbog blokade, ukidanje kartica i naplatu svih bankovnih potrazivanja.. mislim da ministarstvo financija sa mnogo svojih poteza radi suprotno od ministarstva gospodarstva ili ministarstva malih poduzeca.. svima onima koji trebaju stvoriti mogucnost zarade da bi linic imao sto trziti.. Cini mi se da bi bilo boljeda se pozabavi smanjenjem svojeg ministarstva, zaposljavanjem strucnih ljudi u njemu (kojih ima jako jako malo), smanjenjem poreza i pojednostavljenjem administracije tj. ukidanjem suvisne. Porezni zakoni i nameti, parafiskalni ili direktni nameti su nakardno postavljeni i bilo bi mu bolje da se bavi tim nego da zatvori jos par radnih mjesta..

Ili je mozda svejedno pa ce trziti lovu dok ide.. a poslije cemo ionako svi propasti..

Sve mi se cini da je to osnovna ideja covjeka koji je tako daleko od stvarnosti da je to tragicno.. ili ga nije briga..
Wednesday at 9:08am · Like

Lunoprof commented on poslovni-savjetnik.com.
vi ste idioti... ovo rusi ideju d.o.o. tj. ukida ju.. a kriminal je oduvijek bio podlozan sankciji i ova idiotarija od prijedloga uopce nije potrebna da bi netko tko radi kriminalne radnje odgovarao i morao vratiti pronevjereno bilo kome ne samo poreznoj.. dajte se skinite sa spiska.. na kraju ce svi odustati od posla sa ovako idiotskim prijedlozima, nepotrebnim.. u svim drzavama koje poznaju d.o.o. ili d.d. kao formu poduzeca je to tako regulirano.. ali sada linic misli naci topliju vodu od toplije.. fakat krajnji idiotizam.. koji vodi u direktnu propast
Ako tvrtka ne plati porez, direktori će ostati bez privatne imovine | Poslovni savjetnik
www.poslovni-savjetnik.com

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

prvi dio se odnosi na blokade

prvi dio se odnosi na blokade poduzeca zbog isplate doprinosa i placa.. od 01.05.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

sjajan tekst Šole..

...bogme se čovjek mora i nasmijat iako nije smiješno...Šola ukratko analizira pametne poteze naše mudrice Milankice O' Pičić..ministarke socijale...

najgenijalnije mi je ono, njoj je umjetna oplodnja isto što i stavljanje novog bubrega (valjda je to negdje izjavila)

http://www.glas-slavonije.hr/kolumna/21/3184/Moja-zena-Milanka-Opacic

btw. a 60 komentara, osim dva-tri, raja totalno oduševljena, ono, cepa se načisto... .

CC

Tko je glasao

Mogli su u predizbornoj...

...reći:"nismo sposobni za radikalan zaokret, ne trebaju nam korjenite promjene i gledaćemo da propužemo ove 4 godine ako se ikako mogne, a ne obmanjivati javnost o nekakvom čarobnom "21" i vikati "IMAMO PLAN"
To se zove:PREVARA SA PREDUMIŠLJAJEM

Tko je glasao

Klasika

Misliš na komunjarsku cenzuru? Izgleda da je Krsnik diruo u opasan štof!?

Tko je glasao

Ako netko nije stigao

Ako netko nije stigao pročitati:

http://www.zivaistina.info/component/content/article/135-povampireni-jug...

totalno raskrinkavanje povampirenih "antifašista".

Tko je glasao

Ima ovakvih i onakvih raskrinkavanja, npr:

"Protivnik antifašizma danas u Hrvatskoj nije samo vidljivi ili latentni fašizam. To je ništa manje i plošni, dekorativni antifašizam" - http://www.h-alter.org/vijesti/uvodnik/igre-oko-jasenovca

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Prokukurikali su skroz

Prokukurikali su skroz naskroz, a bogami i narod skup s njizi.

I sad je tom narodu muka priznat da ovi deru još više nego oni prethodni. A svako odgađanje suočavanja s istinom odvodi nas u još veće dubioze.

Ovi koji su sada na vlasti su nesposobni, a bahato umišljeni u svoju superiornost što je najveća opasnost. Oni samo misle da znaju.

Ne želim ni pomisliti da su nas s tim planom 21 išli namjerno obmanuti.

Tko je glasao

suocavanje sa istinom ... nemjerljivo povecava index srece

suocavanje sa istinom ... povecava index srece danas, sutra, prekosutra i u buducnosti..

mala primjedba.. pace primjedbica.. na ovu recenicu : I sad je tom narodu muka priznat da ovi deru još više nego oni prethodni. A svako odgađanje suočavanja s istinom odvodi nas u još veće dubioze.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Pa govorim ja cijelo vrijeme

Pa govorim ja cijelo vrijeme da njihov izborni program nema blage veze s onim sto sada rade! Nisam za to da im se na ledja svale svi grijesi, za najveci dio toga je kriv HDZ, ali ovo sto ovi rade gura nas jos dublje u recesiju, umjesto da nas iz nje izvlaci.
Sto se bahatosti tice, vrlo su slicni HDZ-u. U nekim slucajevima cak su i gori.

Tko je glasao

konkretni a najavljeni potezi

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/189916/Linic-i-dalje-vjeruje-u...

Rast od 0,8 posto u ovoj godini je realan i pokazat ćemo da je Vlada bila u pravu, izjavio je za večerašnji Dnevnih Nove TV ministar financija Slavko Linić najavljujući da će u svibnju uslijediti natječaji za investicije, u lipnju će početi otvaranje radova, a za svibanj je najavio i objavljivanje prvih listi poreznih dužnika.

itd itd molim sve procitati.. hrpa najava noviteta

Bas me zanima kako ovo komentirate.. obzirom na sve prethodne komentare ovog dnevnika.. Ovo su konkretne najave poteza slijedicih dana..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Investiranje u potrošnju i gluposti ili u OZBILJNE stvari?

Nove TV ministar financija Slavko Linić najavljujući da će u svibnju uslijediti natječaji za investicije, Koje investicije?
Trpanje u pljačkaške vreće, preko izgradnje škola, ili misliš na STVARNE ozbiljne INVESTICIJE investicije izgradnje nekih proizvodnih pogona i zapošljavanje radnika u njima,....ili već nečega što neće samo gomilati dugove RH i voditi u još veće dubioze, a JPPartnere u siguran i lagodan život na teret proračuna i zaduživanja cijele države za ... nepotrebne gluposti?

Tko je glasao

JPP partnere i prijatelje.

JPP partnere i prijatelje. Negdje sam procitao da se Skegro uoci izbora ( valjda kad je vidio da HDZ- kola klize nizbrdo) slizao s Cacicem, pa da ovaj sad zaposljava njegove kadrove po ministarstvu gospodarstva. Sad je navodno njegov fond i vrlo izgledan kupac brodogradilista. Hoce li nas takvi ljudi izvuci iz krize?!

Tko je glasao

Nekoga će izvući iz krize, a većinu će uvući u dublju krizu

Hoce li nas takvi ljudi izvuci iz krize?! Neće, ali sebe hoće,.. i svoje partnere! Nas će, zbog toga uvući u još dublju krizu.

Tko je glasao
Tko je glasao

Demagogija

Znao sam jednog starijeg momka koji je uporno tvrdio curama kako se od tvrdog kurca dobiva rak.
Tako i Lun...razvija sličnu teoriju.
Ljudima ne ide u glavu da je hrvatski problem u prvom redu POLITIČKI a ekonomska mizerija samo je poslijedica te političke perverzije u kojoj nas komunjare uvjeravaju da mogu ujedno biti i vlast i opozicija.
Ajd što nas lažu, nego i traže da im to i povjerujemo, a kad se još pojave lokalni demagozi, onda ništa nego spasavaj se ko može.

Tko je glasao

Kolektivni ugovori i zakon o

Kolektivni ugovori i zakon o radu

Ovo iz dnevnika takoder nije tocno. Dole postoji link na cacicevu izjavu,aimaih i vise gdje je jasno da ce se mijenjati zakon o radu kao i kolektivni ugovori.
Uostalom to je i nuznost i jednaod prvih obaveza oveVlade jer ovakvikakvijesu,granski mogu donijeti samo jos vise nezapsolenosti i jos manje reda u javne sluzbe..

Primjedba u dnevniku je sasvim kriva i treba se odnositi na sporost promjena u tom polju a ne na promjene koje su obecali odmah zapoceti na tom polju..

Poprilicno mi je zalosno kako su kritike Vlade "ukrivo nastrojene" .. kritizira se ono sto ilije irelevantno ili ima vremena ili je trebalo napraviti odmah.. a kritike i primjedbe se odnose ili na sporedne stvari ili na zapocinjanje proces koje je umjesto stopiranja trebalo vec biti zavrseno.. Dakle obrnuto od potrebnog.

i ona slijedeca primjedba ne stoji.. ne da mi se vise nabrajati.. uglavnom Vlada je zasluzila kritiku ali nikako na stvarima koje joj se zamjeraju..

Poštovat ćemo kolektivni ugovor!
Početkom godine u medijima je bilo više članaka u kojima su radnici i sindikati opisivani kao jedna od smetnji razvoju Hrvatske...sto je apsurdno,ne moram niti reći da je Kukuriku koalicija u predizborno vrijeme kada su im bili potrebni glasovi obećavala da će poštovati kolektivne ugovore.
Par mjeseci kasnije :"Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potvrdio je da će Vlada mijenjati Zakon o radu."

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ako je to tako kako

Ako je to tako kako konsratiras, onda ja jedino mogu zakljuciti da vlada ima problem s objasnjavanjem javnosti svojih poteza. A ne bi trebala imati taj problem jer su upravo radi zaposljavanja glasnogovornika i savjetnika i tajnika mijenjali Zakon o drzavnim sluzbenicima. Dakle, ili su na te pozicije postavili krive ljude (=prijatelje, umjesto profesionalce), ili nesto tu ne stima s provedbom Plana 21. U svakom slucaju, vrijeme prolazi, narod je sve gladniji i nezadovoljniji, a oni i dalje ne shvacaju u cemu je problem. Mozda shvate do sljedecih izbora. Do tada ce im to valjda objasniti i vrhunski strucnjaci koji jh savjetuju.

Tko je glasao

Vlada doista ima problem sa

Vlada doista ima problem sa svojim PRom.. ili bar ja imam takav dojam..

Novinari potenciraju cisto zutilo, i pokazuju totalni neprofesionalizam, to je takoder problem koji je sveprisutan

Sindikati radi protiv zaposlenika u globalu.. boreci se cvrsto za "prava" ili bolje receno neutemeljene povlastice zaposlenika u drzavnom sektoru i javnim poduzecima.. stvarajuci javno misljenje koje diskreditira vladu.. Na zalost kao da smo svi zaboravili kako je vecina sindikalista HDZov prirepak i kupljeni podobnici. Steta sto nisu svi odabrali Kunstov put, bila bi cisca situacija..

Direktori javnih poduzeca cvrsto se bore za svoja stecena prava (Boban i HAC su ocigledan i ipak javnosti objavljen slucaj.. no to imamo i kod raznih savjetnika koji su upravo smijenjeni ali danasnji zakon ne dopusta otpustanje zbog loseg rada)..

Jedno od problema na koje Vlada nailazi je potreba za verifikacijom zakonskih izmjena od strane Bruxelesa prije stavljanjau proceduru.. a oni su spori, a nama se zuri.. O tome ima malo ili nikakvih informacija u javnosti..

Ljudi osjecaju teret krize sve vise. Poduzeca ce ili su vec otisla u stecaj. No zbog nagomilanih problema od prije, a ne zbog rada ove nove Vlade.. Mislim da je sramotno natovarati novima na vrat svo smece koje ih je docekalo i okrivljavati ih za nerjesavanje tih problema.. a to mnogi mediji rade, a Vladin PR kao da je zaspao..

Uglavnom, ja imam jako mnogo primjedbi na rad danasnje Vlade, na neizlaganje javnosti GENERALNOG PLANA sa smjernicama.. cak mislim da ga nisu ni sastavili u nekom prikladnom obliku za javnost.. Kad bi on bio javnosti dostupan mozda bi se lakse shvacalo ono sto se desava..

U stvari mislim da jedan pravi, skupni plan nije ni postavljen, da Milanovic u tome kasni bez obzira sto su ministri svaki krenuli u rasciscavanje svoga podrucja.. i to mi je osnovna primjedba.. jedino takav, koordinirani plan, onaj u koji bi se morale uklopiti pojedinacne mjere raznih ministarstava bi dao sinergijski ucinak.. a on fali.. mislim da fali, a ne da je Vladin PR nesposoban ga izloziti..

Za ovako negativnu sliku Vlade u javnosti cini mi se da je premijer najvise kriv jer cuva sebe gurajuci ministre na vjetrometinu.. No ono sto je neophodno jest koordinator sa jasnim stavovima a ne covjek u sjeni koji sebe popularizira spotajuci ministre kad skrenu u izjavama.. Mislim da je sef vlade kriv i za neobjavu ideja u glavnim crtama koje se pokrecu. (ili tih ideja nema.. uvijek ostaje sumnja ako se ne objavljuju)..

Mislim da smo svi mi krivi ako ocekujemo cudo.. jer danasnja Vlada nije izasla iz madionicarevog sesira vec se formirala od postojecih kadrova.. koji su pojedinacno gledano cak i bolji od ocekivanog (vecina, barem.. ili meni barem).. ali fali KOORDINATOR sa jasno izrecenim stavovima.. koje nece sutra mijenjati (pa ih zato osobno ne izgovara, vec ceka reakciju javnosti) i prilagodavati svakom tko se sjeti zato da se ne smanjuje popularnost..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nista od toga nije sporno.

Nista od toga nije sporno. Ali sve to ne mijenja na cinjenici da su ljudi za Kukuriku glasali da bi im bilo bolje, a ne gore. A gore im je: firme propadaju, nezaposlenost buja, a novih poslova nema ni za lijek. U drzavnoj sluzbi i po javnim poduzecima opet se zaposljava ISKLJUCIVO po kriterijima politicke i osobne podobnosti. Cak su i zakon zbog toga mijenjali, a na to su ih upozorili i iz Bruxellesa. Gdje su tu srvarne promjene, one na bolje? Ja ih ne vidim. Sto ce biti kad broj nezaposlenih dodje do pola milijuna, a doci ce jer cak i drzava najavljuje otkaze?! Imat cemo Grcku, ako ne i nesto puno gore.

Tko je glasao

iluzija je ocekivati bolje u

iluzija je

ocekivati bolje u prvih 6 mjeseci.. ne znam kako je to itko mogao ocekivati..cak i cijelu godinu..

dapace, vrlo je bilo vjerojatno da ce sad doci na naplatu svo nagomilano smece iz ere HDZa &co..

dakle povecanje nezaposlenosti, otpustanja, stecajevi.. cak i inflacija.. pre dugo je trajala divljacka pljacka i devastacija da bi se stvar mogla popraviti samo smjenom na vrhu..

mislim da su takva ocekivanja besmislena.. makar sam svjesna da ljudi zele med i mlijeko i da su jako razocarani sto ga nova vlast nije odmah donjela, mislim da je stvarno takvo razmisljanje potpuni odmak od stvarnosti i shvacanja citave krize, kriminala i problema koje se nagomilalo.. na zalost konformizam nas ne napusta.. i to je jedan od problema s kojim se ova vlada mora konacno suociti i jasno reci ljudima sto ih ceka.. makar nisam nigdje u predizbornoj kampanji cula da je itko obecao poboljsanje prvih mjeseci.. no izgleda daje to trebalo stalno ponavljati.. da bi doprlo dalje od usiju

ono sto mene smeta a sto vlada nije napravila.. je ostavljanje starog sustava.. i to je osnovna i najveca greska. nista od ovih nekoordiniranih pokusaja reforme nece uspjeti jer se sustina funkcioniranja drzave i njena namjena nisu ni pokusale promijeniti. politicka vlast je nastavila svoju birokratsku netalasaj karijeru.. milanovic cuva popularnost na ustrb drzave i gradana nepojavljujuci se i nezamjerajuci.. ministri svaki za sebe nesto pokusavaju, cas dobro cas lose, ali potpuno van ritma i neuskladene melodije.. a ono sto su stvarno teske odluke koje su odmah na pocetku trebali poceti provoditi nisu ni zapoceli,dakle ni nece.. dakle mi smo gotovi..

bez obzira na sav trud i pokusaje i dobru volju pojedinih ministara za provodenjem kozmetickih ili cak okretanje naopako "svog" ministarstva..

gospodarstvo i financije.. rade potpuno odvojeno i idu sasvim suprotnim putevima.. mi se ne mozemo izvuci..

uprava, pravosude, socijala.. ne mrdaju od ustaljenih pravila i navika koje su nas i dovele u propast, a kamoli da bi se slucajno uskladili i krenuli u zajednicko ciscenje i akciju

sindikati i ostali prirepci javnih sluzbi pozivaju na prava da im robovi iz realnog gospodarstva i dalje omogucuju ugodan zivot, a ako ne mogu traze od valde da to radi kreditima.. ljudi ih u velikom broju podupiru u pravima

laznjaci branitelji, penzici i slicno.. kao i smijenjeni manageri .. ubiru i dalje pare kojih realno drzava nema..

linic povecava poreze i ubija i ovo malo sanse da netko pozeli nesto proizvoditi i raditi.. badava sastanci sa investitorima

zakoni sa raznim pravima i podobnostima za mnoge skupine nastavljaju vrijediti a da ih nitko vise ne spominje..

eto.. zato cemo propasti..

a ne zato sto je mrsic zmislio 1600akciju koaj bas i nece imati ucinak, ne zato sto je koncar odustao ili je odbijen od 3maja, ne zato sto ce struja poskupjeti, ni zato sto je plin poskupio.. kao ni zato jer je vrhuska paradirala sa smecem, niti cemo propasti jer ingrid ne zna engleski a milanovic zna, ni zato sto je jovanovic rekao mamicu da si pljune u ogledalo.. a samo takvi natpisi su u novinama kao i na ovom dnevniku.. nevazne primjedbe za sustinu promjene koja nam treba da se izvucemo..

revizija uprave, izmjene zakona o radu i upravljanju, administrativnim poslovima.. smanjenje poreza kao rezultat smanjenja troska.. revizija laznjaka, naplata i povrat ukradenog.. ukidanje subvencija sviam i svakome, biracki spiskovi... to su pravi problemi koje Vlada ne rjesava.. a ne trla baba lan svakodnevnih primjedbi po novinama kao i na ovom dnevniku..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci