Tagovi

Sitni ljudi

3 svježa primjera vladinih "poklona" turizmu

"Dvostruko povećanje PDV-a, aktualno povećanje naknade za OIE i porez na nekretnine samo su tri svježa primjera enormnih povećanja obveza za poslodavce turističkog sektora", kažu iz Hrvatske udruge poslodavaca za Index nakon što smo ih upitali za komentar nedavnih događaja oko investicija u turizmu te za reakciju resornog ministarstva. Upitali smo ih također kako bi se najnovije odluke vlade uz krizu u Agrokoru mogle odraziti na poslovne rezultate u turizmu.

U HUP-u tako pojašnjavaju za Index da se i bez utjecaja Agrokora radi o milijunskim iznosima dodatnih davanja koja su za turistički sektor uvedena u zadnjih godinu dana i to bez kompenzacijskih mjera.

Nestabilni uvjeti poslovanja odrazit će se na poslovne rezultate

U isto vrijeme godinama stoje neriješena pitanja turističkog zemljišta i pomorskog dobra. Tržište rada diktira dodatni pritisak na rast plaća, pa je za pretpostaviti, kažu poslodavci, da će bez obzira na vrlo pozitivne trendove rasta turističkog prometa negativni efekti dodatnih opterećenja i rasta troškova poslovanja dugoročno imati negativan utjecaj na ulaganja, rast i poslovne rezultate.

"Sve navedeno nema samo negativne efekte na poslovanje, nego je i u suprotnosti sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma i reformskom politikom aktualne vlade, koja je trebala donijeti smanjenje fiskalnih i parafiskalnih davanja i povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva te povećati potencijal gospodarstva za nove investicije", napominju iz HUP-a. Oni smatraju da je priopćenje Valamara samo posljedica onog na što se godinama upozorava, a to je "nestabilnost uvjeta poslovanja" i "pravna nesigurnost investitora".

Tagovi

Komentari

Imaš odlične predispozicije

Imaš odlične predispozicije za pisanje satire, pa te molim, okušaj se na nekim natječajima, da ne gledam kako uvijek jedna te ista ekipa pobjeđuje - namješteno ;)

Nego, podsjetilo me ovo na današnje vijesti, doduše na radiu jer mi je Tv više od 2 godine iskopčan iz struje. Kako kaže Elemental: "U moru informacija, odabirem utapanje".

I slušam ministre kako se hvale da je predsezona bolja od prošle i kako je najveći porast skandinavaca i kineza (kao da oni nisu naselili cijelu zemlju već). I nije mi jasno. O kojim to turistima oni pričaju, kad je turizam svake godine sve gori i gori.

Evo, skoro sredina 7. mjeseca, a kvart mi je prazan, gostiju nigdje. Ipak ja živim u turističkom naselju u kojem bi prije sve vrvilo od stranih registracija i stranih glasova.

Mislim da nam se uopće ne isplati pratit medije. Osim u službi razbibrige, ali i za to možemo naći bolju zamjenu :))

Tko je glasao

turizam & Jurčić

Jučer je (ne znam gdje) novinarska doživljavala višestruke ushite govoreći "porast ovoga, porast onoga..." na što joj je Jurčić rekao nešto kao "Draga gospođice, vi zaboravljate da su skoro svi podaci koje ste naveli vezani uz - uvođenje fiskalizacije".

Zbog obiteljskog posla sam prošli vikend boravio u Istri (uzduž i poprijeko) i šokirao se koliko je prazna, što sada nikako ne bi trebala biti.

Tko je glasao

nedelja pred 2 dana je valjda prije proslog vikenda?

zaphod — Ned, 07/07/2013 - 16:32.
nepodnošljiva lakoća pristojnog izražavanja
Što ti znači "hac odlazi u tuđe ruke"? Zar je u planu privatizacija hac-a?
http://pollitika.com/dobar-dio-drzavne-imovine-treba-rasprodati-i-privat...

Pa kak ti pobogu nije neugodno?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ispravak: Pa kak ti pobogu nije neugodno?

zaphod — Pon, 08/07/2013 - 08:00.
skoro pa nema turista
Pretpostavljam da imaš neki podatak koji to potkrepljuje ili to onako, iz glave?
http://pollitika.com/dobar-dio-drzavne-imovine-treba-rasprodati-i-privat...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kako se malo udaljavamo od teme....

samo bih ipak skrenula pažnju na činjenicu da, dok mnogi koplja lome treba li ili ne treba fiskalizirati biznismene s placa, medijskim mogulima koji nas napajaju svojim neprocjenjivim sadržajima je upravo znatno smanjen porez i to ako njihove veleumnosti premašuju 25000 riječi po izdanju. Znanstveni časopisi i slično izuzeti... Toliko o Linićevoj predanosti što se oporezivanja tiče.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ispravak i dopuna

Ispravak: nije 25000 riječi nego slova
Dopuna: http://www.h-alter.org/vijesti/mediji/fingiranje-procedure-oko-redakcijs...

Objašnjenje dopune na jednostavni i kratak način - da bi tiskovina ostvarila pravo na manji porez, osim uvjeta od 25 000 slova, mora imati i donešen Statut. Statut (otprilike) utvrđuje i uređuje neovisnost urednika, uređivačke politike i novinara. Ilustrativno, ako se primjerice promijeni vlasnik novina, on se i nadalje ne smije miješati u uređivačku politiku, jer je tako utvrđeno Statutom. Statut je mogao i trebao biti donešen i do sad, ali nije. Predmetne tiskovine donijele su ga tek sad, navrat-nanos, u par dana, a sve samo zbog smanjenja PDV-a.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ispravak ispravka

Ipak je riječi :(

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

riječi, riječi, riječi

vidim da iz 24 sata kelje simpatične plakate po gradu upravo na tu temu, malo zajebavaju zokija i kukurikavce.
uglavnom, moj prijedlog je da svi koji već ne zadovoljavaju kriterij stave na papir koliko bi ih koštalo tiskanje par ekstra stranica u usporedbi sa uštedom na pdv-u i naštancaju par listova samo riječi. doslovno, riječ, riječ, riječ, riječ, riječ, riječ i tako dok se ne dosegne zadana norma od 25 iljada. pravila su zadovoljena, imaš 25 000 riječi, oslobođen si pdv-a, sve po zakonu, sve apsurdno, ko i inače.

Tko je glasao

što se tiče brojanja riječi

što se tiče brojanja riječi otkriti ću vam tajnu, kod nas u Preku postoje kompjuteri, to je jedna skroz napredna tehnologija koja omogućava i projenje riječi. kad bi se tekstovi pisali na kompjuteru a ne guščjim perom problem bi brzo riješili.

druga stvar je da vlada nije propisala da mora biti točno 25 000 riječi. može i više pa bi mohli za svaki slučaj i malo više teksta biti pa bi se i odoka kad vidiš koliko kartica teksta imaš moglo izračunati ima li dovoljno riječi.

ali nije ni čudo da se ljudi bune zbog vladina prijedloga, pogotovo na pollitici. ovakva politika bi mogla dovesti do povećanja zapošljavanja novinara i jačanja njihove uloge, a to ne želimo. ipak je pollitika pro biznis smanjimo troškove zaposlenih mjesto.

Tko je glasao

linčina san

je baš sam lijen, već dva puta sam počeo pisati dnevnik o 25 000 riječi i novinama, ali mi se nekako ne da pisati. baš sam bez volje.
zato ću iskoristiti ovaj tvoj komentar da nešto izbrljam.

prvo i prvo, ne znam čemu tolika kritika te ideje o 25 000 riječi? moglo je biti i bolje uređeno sve to s novinama i ja se zalažem za drukčiji sistem, s velikim porezima i jakom redistribucijom koju vrši država, ali u okviru onoga što sada imamo prijedlog mi se ne čini lošim.

ovako se potiče produktivnost, a kod nas se stalno priča da treba više proizvoditi da oni koji više proizvode trebaju dobivati olakšice i poticaje. sjetite se samo priča o tome da se ne treba subvencionirati "jedan hektar, jedna kravica" poljoprivredu, već pare treba dati velikim proizvođačima, koji prizvode više. sad ti sti likovi i njihovi istomišljenici njurgaju što vlada potiče veću produktivnost. odjednom su počeli cmizdriti o kvaliteti i "malo je lijepo" pričicama. pročitajte šunjin komentar na tportalu, pa on je neka umjetnička osjetljiva dušica.

veća produktivnost ne jamči veću kvalitetu, ali isto tako ni manja. više teksta možda neće donijeti veću kvalitetu ali to je uvjet da bi je imali, jer sve manje teksta i pretvaranje novina u slikovnice sigurno, ali sigurno, ne donose kvalitetu.

ako treba više teksta, valjda će se onda zaposliti i više novinara, više će pisati pa možda s vremenom dobijemo i bolje novinarstvo.

ovako će se možda isplatiti i novinama da rade bolje i kvalitetnije i zapošljavaju novinare.
ako 25 000 riječi donosi smanjenje poreza i ako tako novinama ostane 25 lipa više po prodanom primjerku, to bi novinama što prodaju 4000 primjeraka moglo donijeti 1000 kn dnevno. pa sad vidi je li se isplati zaposliti još 1-2 novinara na dnevnicu od 250-300 kn, pa imaš i više sadržaja i novinara i veću zaradu.
znači može se gledati i ovako, ako veće prihode donosi više novinarskog rada nego što a donse reklame možda će se potruditi oko tekstova i biti manje podložni utjecaju onih koji plaćaju reklame u novinama.

sada kad markentigu ide loše povećane prihode bi mogli donijeti novinari i njihov rad. što je ipak interes javnosti.
vlada oslobađa poreza novine jer je to u interesu javnosti, a ne da gazde novina imaju više para. vlasnici medija se bune jer oni misle da te pare njima pripadaju. oni žele pare bez ikakve obaveze. pa kakve su to gluposti. oslobodite nas poreza pa ćemo mi poslije vidjeti što ćemo i kako i hoćemo li poboljšati kvalitetu novina. to je kao s pdv-om na ugostiteljske usluge, godinama cmizdre da imaju visoke cijene zbog poreza i da su zato nekonkurentni, a onda kad se porez smanji cijene ostaju iste "jer ionako nisu bile prevelike u odnosu na konkurente". pa to je smijurija.

meni se puno toga kod ove naše vlasti ne sviđa i mislim da bi mogli i bolje, ali nemojmo ih zato sprdati i kritizirati i tamo gdje rade dobro i idu u dobrom smjeru.
još ću na kraju i sdp-ovac postati :P

ako žele manje poreze, neka više pišu i daju više informacija, novine kako reklamni katalog nisu interes javnosti i takvo što ne treba oslobađati poreza.

Tko je glasao

magarac?!

Reci da se zajebaješ...?!?!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ne mislim ozbiljno. pa što je

ne mislim ozbiljno. pa što je tu loše?

25 000 riječi je granica, može malo gore ili dolje ali mislim da treba postaviti pravila. ako se oslobađaju poreza neka onda izvole dostaviti i neke informacije.

kažem nije to savršeno ali ide u dobrom smjeru.

u jednu stranicu dnevnih novina stane nekih 2400 riječi čistog teksta. znači to bi bilo nekih desetak stranica. sve drugo su naslovi, slike, praznine reklame....

a što bi trebalo osloboditi poreza pa da onda za dva miseca vlasnici medija opet počmu cmizdriti da im je sve skupo pa otpuste još novinara i natrpaju još slika.

ovo nije savršen prijedlog vlade ali ide u dobrom smjeru.

Tko je glasao

Ma, jel ti to ozbiljno misliš

Ma, jel ti to ozbiljno misliš kako će se ova lova "pretočiti" u novinare i njihove kvalitetne (dugačke) članke?!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ok ovako bi to bilo. gazda

ok ovako bi to bilo.
gazda hoće smanjiti troškove, sad kaže staviti ćemo par slikica više, tiskati par stranica manje i otpustiti par novinara.

onda mu drugi kaže ali ako imaš manje teksta i otpustiš novinare plaćati ćeš veći pdv i sve oštede će ti sse poništiti. bolje neka onda ti novinari istražuju teme koje zanimaju čitatelje pa ćemo prodati više primjeraka novina.

Tko je glasao

grrrr

fali mi zarez

ne mislim ozbiljno. pa što je tu loše?

dakle trebalo je pisati

ne, mislim ozbiljno. pa što je tu loše?

dakle svaka čast vladi na ovakvom prijedlogu. iako bih ja sigurno nešto još bolje smislio :P

Tko je glasao

Mislim da neke drzave imaju

Mislim da neke drzave imaju nizi PDV za tiskovine koje imaju manje od odredjenog postotka reklamnog materijala. Meni se to cini bolje od ovog prijedloga jer ne znam zasto bi bile oslobodjene poreza samo dnevne novine (a koje mogu imat i 25 000 rijeci i 75 000 rijeci reklama- kao npr. Jutarnji List), a ne tjednici i periodicke tiskovine (ne znam, jesam li ovdje u krivu)- meni se zbog toga cini da se u ovom primjeru radi o akciji spasavanja vojnika Pavica (da bi ono sto mu je ostalo odrzalo kakvu takvu vrijednost).

Tko je glasao

da po meni bi bilo dobro da i

da po meni bi bilo dobro da i tjednici i periodicke tiskovine imaju iste uvjete. a zamisli halabuke da se je smanjenje poreza uvjetovalo smanjenjem oglasa, koje cviljenbje i cmizdrenje bi onda imali.

pitanje je koliko riječi imaju druge dnevne novine, zadarski list, novi list, glas salvonije.

možda im ne fali puno riječi da uđu i oni u područje da budu oslobođeni poreza. zato sam gore u komentaru i stavio ono o 4000 prodanih primjeraka i zapošljavanju noviara. možda bi uz par novozaposlenih novinara imali i veće prigode i profit ali više zaposlenih novinara. ne znam otkad je to otpuštanje i sve manji i namanji broj novinara koji rade dobro za novinarstvo i medije uopće.

Tko je glasao

naravno da se zajebaje.. zna

naravno da se zajebaje.. zna on zbrajat i mnozit.. cim mu je matematika falsa odma znas da se zajebaje..

samo minus mu treba spicit, barenko ja jesam, jer ima judi koji bi mu mogli i povirovat

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

A "mali ljudi", jel to OK?

Nemaju pravo 100.000 obitelji baciti na ulicu

Nismo zadovoljni, ide dalje prosvjed. Ništa se nije dogodilo, nemaju razumijevanja za malog čovjeka.

Jedna mala žena kaže: U tri dana bacila sam 4 tone robe. Hm, 1.300 kila inače proda dnevno, ona mala sirota sama? :-)

Tko je glasao
Tko je glasao

a zasto mislis da je to

a zasto mislis da je to nemoguce?
jer zena nije isla na ribe.... ili.............?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Čiji je ovo problem?

Ovo je gruba stvarnost. Odajem priznanje Slavku, jer on barem priznaje problem, a priznaje i da je problem njegov i Vladin. Isto tako priznaje da nema rješenje, osim brze privatizacije.
http://www.vecernji.hr/biznis/na-rubu-smo-bankrota-10-mlrd-kn-deficita-i...

Tko je glasao

neki dan sam citala nesto sa

neki dan sam citala nesto sa latvijskim ili litvanskim predsjednikom i njegovim mjerama koje su zapocele sa -30%...

rasprodaja nije zarada.. vec upravo to sto jest.. u najboljem slucaju prodaja, ako vec nije sveopci sale, kao sto se nama sprema.. kad jednom prodas onda iz toga vise nemas prihoda, kad prodas sve iz cega imas prihod i jos opteretis neizvjesnoscu cijene i ovisnoscu sve preostale koji van drzavnog sektora proizvode .. sa hirovitoscu novog vlasnika..

onda si naprosto napravio sranje.. sveopce sranje.. nepovratno sranje..

neki bi rekli i pocinio veleizdaju

prema tome ovo sto Linic trabunja je njegovo pravo, no skrivati svoju nesposobnost kao i nesposobnost kolega politicara bombasticnim izjavama kojima je jedina svrha da svi ostanemo bez svega.. sramota je..

i za drzavu i za drustvo, a nadasve za zdravu pamet

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

nema straha od sveopće

nema straha od sveopće rasprodaje, to je jedan mit o investicijskoj navali na obiteljsko zlato i srebro. teško da će se naći netko tko bi platio 22 milijarde kuna za ceste, za ove male bančice možda, i CO ali ne za tu cijenu, koju politika planira. HEP se mora najprije raspasti, da bi se mogao prodati..... tako da izlaz iz bankrota prije treba tražiti na radikalnom smanjenju plaća i penzija.

Tko je glasao

naci ce se dovoljno novca za

naci ce se dovoljno novca za razvlascenje.. novac nije bitan, milijardu sim ili tam, oni koji ga imaju imaju i tu razliku, a samo vlasnistvo zasigurno nosi tu ili bilo koju drugu razliku novca povratno.. jer novac je imaginaran, kao i dug, no vlasnistvo pa tako i koristenje kupljenog nije

dakle sve dok drzava ostaje dovoljno duzna da bi bila ovisna, sve dok se trudi vracati besmisleno velik i prakticno ne-vrativ dug, naci ce se i kupac koji ce platiti trazeni novac od politicke uprave..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

1300 kg robe dnevno, to je

1300 kg robe dnevno, to je ipak velika količina robe za prodati jednom malom čoviku, na kojoj razini bi ljudi uopće trebali početi plaćati porez.

da radi 10 na dan to je 130 kg na sat, ili preko 2 kg u minuti svakih pola minute bi trebala primiti narudžbu, izvagati spakirati i naplatiti po kg robe.

a pošto je vjerojatnije da radi 5 h dnevno to bi bilo da svakih 15 sec. proda kilogram robe. to je ipak malo nestvarno. mislim pokažite je volio big vidjeti kako uspije.

a neka je cijena robe u prosjeku 10kn to je onda 13000 kn dnevno.

Tko je glasao

4 tone robe dnevno...

Kome se da računati, neka to pretvori u volumen (neka doda volumen i težinu gajbi ili kartonskih kutija ili čega već), pa neka vidi koliko ti kombija treba za to (voće i povrće su prilično "kabasta roba").

Tim tempom... 1300 kg na dan.... ušla bi u sustav PDVa za tjedan dana :)

Tko je glasao

riba dolazi brodom ne

riba dolazi brodom ne kombijem, osim purgerima
a dalje se vozi na kariolama, onim za gajbe, kolicima koja su ostala od nosaca itd.. sve ekoloski..

ps
i nije dnevno nego trodnevno

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

mala škola matematike...

"4 tone u tri dana" = 1333 kg dnevno prosječno.

Ne znam za purgere, moji su iz Dalmacije i Istre... pa ponešto znam o ribi... jedan bratić ima koču, drugi ronilački klub... pametnjakovićka.

Tko je glasao

taj sa kocom, mora da je

taj sa kocom, mora da je odusevljen tvojim zalaganjem..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

naravno da jest

On je u sustavu PDVa, jedan od osnivača prvog centra za otkup i skladištenje ribe u Istri itd. itd... ne glumi "malog nemoćnog koji proda 4 t ičega u tri dana".

Tko je glasao

koca.. srdele.. prvo, ne radi

koca.. srdele..
prvo, ne radi ka stanc masina pa da to ima svaki dan..
a ka drugo, ta sjora sa peskarije sigurno nije mali od timuna da bi srdela bila njen proizvod po zakonu..
mogu bit i pedoce ili tuna iz uzgajalista.. di isto sjora nema nista sa tim jer ih ona ne pita svaki dan niti ne vadi..

inace, a koliko san ja imala prilike vidit.. jedan prodaje za njih par .. i taj ne ide na ribe, niti pita.. a ako neko misli da je moguce drugacije neka prova sam.. par dana na more a onda lipo dva dana na peskariju barenko do dvi tri ure popodne..

pa ti sad vidi.. je il nije moguce..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Sv. Luna

Prvo, odakle ti informacija da je riječ o ribi?

Drugo, svi ti "sitni ljudi" su joj predali robu, nisu znali za događanje na tržnicama - i pustili su da se roba usmrdi? Ma daj :)

Meni ovo više liči na nekoga tko proizvodi, ne znam - salatu na veliko recimo... i tko snabdjeva stotine manjih prodavača, jedino se takvome može dogoditi da mu propadne tolika količina robe odjednom. A onda je stvarno pitanje, ako netko ima cca 13.000 kn prometa dnevno - kada bi trebao ući u neki sustav (pdv, fiskalizacije i sl.)?

Tko je glasao

pa? fiskalizacija placa je

pa?
fiskalizacija placa je naprosto glupost.. kao i uvijek jebivjetarski odnos prema stvarnom stanju.. za to je dovoljno otici na plac pa vidjeti..

prekupci i slicno.. postoje zelene trznice, postoji vaga, postoje kamioni, ulaz izlaz.. i tamo treba rjesavati te probleme kontrole prometa i kupovine..

postoje i inspektori koji jako dobro mogu vidjeti (kao sto i svugdje drugdje vide) da li se radi o domacoj robi ili uvoznoj.. plac je prvenstveno namijenjen domacem proizvodacu.. poljoprivreda i ribarstvo je u principu pausalno oporezovana.. plac je samo mjesto gdje mi mozemo tu robu vidjeti da se ne lomatamo po raznim farmama, njivama ili lukama..

zelena trznica, gdje caruje sustav koji treba staviti pod kontrolu, "todoric" od kojeg se kupuje na manje veliko radi preprodaje.. su mjesta koja se kontroliraju na nacin na koji linic hoce..

no kao i uvijek.. postupci i ideje ne idu tamo gdje trebaju vec vrlo sporednim putevima koji u konacnici mogu imati jedino efekt da mali proizvodaci nestanu.. kao i gomile zaposlenih u tom "sitnom" sektoru.. gomile onih koji nisu na socijalnoj pomoci, koji rade na otvorenom, na mokrom, hladnom ili na 50 stupnjeva.. za vrlo sitne pare..

to sto linic predlaze nece urediti sustav, samo ce dovesti do jos vise nezaposlenih.. bas kao sto su i sve dosadasnje mjere dovele..

sto se tice drzave puno je korisnije da ljudi zive od prihoda van sustava nego od prihoda iz budzeta.. sve dok se sustav ne dovede u pristojno stanje i prestane zderati sve ostalo.. ovo vodi u propast.. principijelno

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

sitni ljudi...

Meni se čini da mnogo nabrojanog nije uopće u Linićevoj jurisdikciji... Postoje državni inspektorati, postoje inspekcije... Sorry, nećeš me lako uvjeriti da netko tko proda 4000 kg bilo kojeg proizvoda u tri dana ne bi trebao biti u nekom sustavu.

Naime, ti isti - za koje govoriš da je korisno da žive od "prihoda van sustava"... to uopće nije istina. Budući da nisu ni u jednom sustavu, svi ti ljudi imaju sufinanciran vrtić, jednokratne socijalne pomoći, dječji dodatak i gomilu beneficija koje se naplaćuju iz poreza onih koji jesu u sustavu.

To je duboko nepravedno i nefer prema onima koji plaćaju porez. Pošto oklada da, kada bi netko "protresao" imovinsku karticu gđe koja prodaje 4000 kg nečega u tri dana - da bi našao svašta nepravilnoga?

Tko je glasao

ti ljudi nemaju ugovor sa

ti ljudi nemaju ugovor sa opcinom, gradom, komunalnim poduzecem, skolom, vrticem ili fakultetom.. ne rade u "institutu za istrazivanje magle", kao ni s njim.. ne crtaju crte po ulicama jer nemaju vremena za takva farbanja, ne demonstriraju ni za pingvine ni za vjetroelektrane ni protiv ni za gay zajednicu.. naprosto zive na margini drustva jer je i iskljucivo zato jer ih je drustvo tamo metnulo...
dizu se u tri ili pet ujutro, preuzimaju rizik za svoj zivot u svoje ruke, uglavnom nemaju holivudski osmjeh a sa pedesetak godina imaju artritis ili krivu kicmu.. djeca su im poslije skole na placu kao i u doba skolskih praznika.. jebe im se za krlezu i obamu.. a znaju za milanovica jer je na televiziji..

no imaju svoj prihod i ne traze od nikog nista... ni kredit niti posao u javnoj nabavi.. ni u drzavnoj sluzbi..

eto, zive skoro kao i radnice kamenskog danas, samo sto im nije bandic osigurao prostor a ni mi empatiju..

uglavnom, jos uvijek su sposobni za prezivljavanje

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Joj ajme demagogije na n-tu.... :-)

Gospođa Herkulesa ustaje svaki dan u tri, i radi do ponoći da bi proizvela i onda i osobno jelte prodavala tu sitnicu od 1.300 kila dnevno, tek toliko da ima za puru s mlijekom i opanke za bidnu dicu (kao dobra Hrvatica ima ih barem 12, kao Herkulovih podviga), i onda je gnjave nekakvi fiškali i žandari za porez, u pauzi između demonstracija za pingvine iza pedere. :-D

Tko je glasao

si probao raditi svojim

si probao raditi svojim rukama po svim vremenskim uvjetima? jel si ikada u zivotu radio uopce, pa makar kao turisticki radnik, ako vec ne na placu? njivi? polju? hranio kokice? brao salatu?

nije svima dano da zive od na racun "instituta za prodaju magle"... da bi 3 ili 5 ujutro shvacali kao nebulozu.. vec im je to najobicnija svakodnevica..

bahata budala..

bolje ganjaj vjetrenjace nego da se sprdas sa savim obicnim zivotima mnogih.. ne zato sto je vjerodostojnije vec iskljucivo zato sto je manje gadljivo..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Demagogija na n+1

si probao raditi svojim rukama po svim vremenskim uvjetima?
Ovo je naravno nenadjeb... ovaj, nepobjediv argument u svakoj raspravi ovoga tipa. :-P

- Sumnjaš da su doktori krivi, jer je nakon operacije tvoga muža došlo do velikih komplikacija? A jesi ti kad pokušala sam nekog poerirat, haaaaaa?

- Žališ se da su policajci prekasno došli na poziv? A jesi ti kad pokušala bit policajka, haaaaaaa?

A najbolji štos je, da se pitanje zapravo uvijek postavlja kao retoričko. Uopće se ne uvažava mogućnost da netko odgovori "jesam", i to s dovoljno osnova. Ako tako i odgovori, to se uopće ne uzima u obzir kao relevantno.

Pokrivam se ušima i pokunjeno povlačim iz rasprave. :-(

-

Tko je glasao

sv. Luna

S kojom lakoćom ti konstruiraš tuđe živote po najglupljim stereotipima (žuljevite ruke i ustajanje u tri ujutro vs. boraca za pingvine na državnim jaslama).

Čovjek bi rekao da neki q radiš u životu :)

Tko je glasao

gledam i primjecujem.. za

gledam i primjecujem..
za razliku od vas dvoje..

koji se pravite slijepi.. gluhi.. i nadasve glupi..
da ste stvarno ne bi ni bilo toliko degutantno, no ovako..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

bla bla

Nema goreg neko kad netko krene s ovako ljigavom demagogijom... težačke ruke, ustajanje u tri ujutro i slična sranja. Jesi li ikada prodavala na tržnici, btw? Ja jesam, mjesecima (jednom tjedno, naravno), čisto da vidim kako je to. 90% njih tamo neka nikakve žuljevite ruke, čisto za tvoju informaciju.

Trenutno ogroman broj "domaćeg povrća" dolazi izravno iz Metro C&C centara, prema tome... fakat buncaš. 4000 kg u tri dana... pa nema proizvoda na tržnici koji je ispod 10 kn/kg a da se mora baciti nakon tri dana. Koga ti uopće braniš i zašto? Da bi ispala plemenita prema žuljevitim rukama? I još napadaš druge kao da si neka sveta poljoprivrednica? :) Daj molim te...

Tko je glasao

ja nikog ne branim... samo

ja nikog ne branim... samo ukazujem na logicke cinjenice.. nista drugo..

a sto se tice trznice.. i zuljevitih ruku.. pa bas fino da si im gledao ruke.. no za ovakve nebuloze od upisa nisi morao ne samo tamo "raditi", nego ni otici.. to se moze i na pausal, onak, otfrljiti.. pa svima je jasno da ti ljudi inace izgledaju kao filharmonijski muzicari i to ne bilo cega, vec iskljucivo violina..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

žuljevi na rukama

Žuljeve na rukama sam vidio jedino kod prekupaca koji su nas (kao predstavnike proizvođača zelene salate) htjeli tući, a i ti su bili od poker-aparata i lupanja po "veća-manja"...

Da je propis dobar - daleko od toga. Nejasno je zašto ribari nisu oslobođeni fiskalizacije, zašto medari nisu oslobođeni itd. itd.

Ali ovo čuđenje prekupaca, a zakon je izglasan prije više od pola godine je - gadljivo. Kao i oni koji ih brane.

Tko je glasao

tocno..

gadljivo je..

jako puno toga

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

prijedlog

Jedan jednostavan prijedlog:

Nemoj nikada gledati vijesti na televiziji

Ako pitaš zašto ?

Odgovor glasi:

Ako dobro pratiš u TV vijestima ima najmanje vijesti. Koliko puta tjedno na TV vijestima čuješ neupitnu činjenično ispravnu istinu, a koliko puta PR ?

Nemoj gledati TV vijesti nego vijesti prati ili u novinama ili na internetu gdje u Božjem miru možeš odvojiti činjenice od PR-a

Tko je glasao

KUMICE-SMOKVIN LIST ZA SVE MARIFETLUKE I DNO DNA

Gledam ovu furtutmu s ovim fiskalnm blagajnama u vrijeme kad nam je industrijska proizvodnja dosegla rekordno dno. Slavka Linića znam godinama i mislim o njemu da je nesposoban etatčik, koji je vjerovatno smiješan na Zapadu pri susretima ministara financija (čovjek ima 63 godine i nema ništa,baš kao Superhik !) .Ali on to zna,jer sam mu to i rekao otvoreno ,koliko god se pjenio.
No,nije ovdje riječ o Liniću, koji se doista trudi,moram priznati (sam sebi), uvesti reda u baruštinu zvanu tržnice, kojom vladaju prekupci,šverceri i tko li sve ne. Dakako,oni su također boranija u hijerarhiji, novinar koji bi pratio put kontejnera ,recimo, banana ili povrća iz inozemstva kod nas,iznenadio bi se koliko je velikih igrača (bata Todor,pa dalje ) u igri. Naravno, za prodaju svega i svačega za cash se moraju stvoriti uvjeti: nijedan prekupac i pvercer ne može garantirati izostanak inspekcije s place ili izostanak fito-sanitarne isnpekcije,veterinara na granici- stoga je tu paralelna država. Od osnutka RH nemamo propisan i dovoljan broj inspektora i stručne inspekcije za hranu ,a oni koji se zapošljavaju, znaju da je rodijačko sito i rešeto najbitnije,a struku možeš objesiti za uho.
Pa onda imaš stiuaciji iz filmova Jacquesa Tatija- inspektori lijepo parkiraju kola u hladovini, prtljažnik je otvoren i štafeta darova slijedi , tako i na granici, pa na tržnici....
A kumice su zadnja sad crta obrane.dirljivo je gledati medije poput RTL-a,NOVE TV, INDEX-a,JL-a i VL-a , kako su se uhvatili u zajedničko kolo, pa ispade da će kumice biti endemi na tržnicama .Kao da to već nisu, ispada što se više priča o njima, sve ih manje ima.
I tako, hoće Slavko kumice da progna, a u Zakonu lijepo piše da one nisu obveznice fiskalizacije, kao niti OPG-i, ali džaba činjenice, bitan je efekat. I suzne okice naših švercera ,koji prvi put u životu nešto i rade,osim što varaju državu, držeći one fino ispisane parolice , podsjećaju na one nevine puterice djevojačke iz filmova o vampirima, kad ih prvi puta vide u četiri oka. Ovdje je vampir račun, sram ga bilo,pokrijmo ga lukom švercerskim,pardonček kineskim.
I uhvatile se tržnice Rijeka,Zadar,Split,Zagreb,Osijek u kolo s njima, nije u redu , pa ti nam ljudi pune džepove, a eto mi 20 godina nismo u stanju obezbijediti pristojne WC-e, a sad bi Slavko htio el.energiju i wi-fi, k'o da smo u dvadesetom, a ne i još nekom drugom, stoljeću. Pa zar da nam ugroze sad to malo keša i crne love za izbore i financiranje stranaka ,koje smo imali ,dok im prodajemo nešto sagrađeno još samodoprinosom ili od majke Austro-Ugarske ? E neće moći ići. Kumice,istupite naprije,u prve borbene redove,taman da vas i nema...

Tko je glasao

priče s placa

na tržnicima, naročito u većim gradovima sve manje i manje se mogu naći kumice koje prodaju proizvode sa svoje zmelje, svojih krava , a sve više i više onih koji prodaju robu prekupca. p
muž od moije kolegice s posla ostao je bez psola i prodavao je j za jednog prekupca na dolcu. prodavao je svaki dan od 7-16 bez obzira da li je peklo suiuncem padla kiša, šibao vjetar ili je bilo -20. za mjesec dana dobio je 1000 kn, tip za kojeg je radio na crno je imao kućerinu, viletinu, aute.
na tržnici Kvtrič (isto Zagreb) sam bila svjedokom jedne scene - par prodavačica, koje su nalikovale na one naše tipične kumice, je pričalo jer nije bilo puno ljudi na tržnici. pokraj njih se šetao jedan brko s popriličnim trbuhom, zbog kojeg je držao ruke na leđima. u jednom trenutku brko im kaže 9radite, nemojte pričati9. nije nii završio rečenicu prodavačice se rsušte poput vrabaca.
koliko se sjećam porezna je u nekoliko navrata rekla da sami proizvođači neće morati imati fisklanu blagajnu. prema tome bune se oni koji rade za prerprodavače koji su uvozom loše hrane unipštili dobrim dijelom našu poljoprivredu i privredu - uvozom jeftine obleke.

w. ;)

Tko je glasao

ovaj linicev potez, kao i svi

ovaj linicev potez, kao i svi ostali, uostalom.. rjesava stvari na krivi nacin i po dzepu "najsitnijih"..

to sto se porezna i drzava opcenito ne zna ophoditi prema prekupcima, to sto sluzbenici raznih ministarstava i inspektorata spadaju pod one koji "umrezeni" ne placaju porez za "prihode" u cashu.. i sve ostale takve "sitnice"..

drzava pokusava rijesiti uvodeci potpuno besmislene aparate koji kostaju na mjestu koje je potpuno suludo..

krivo, lose... i kontraproduktivno..

i ponovo zastita losih sluzbenika koji ne rade svoj posao a prebacivanje tereta na one van "sustava uhljebljenja".. Pa dokle tako?

nek si gospoda urede svoj "aparat" prvo pa ce i sve drugo biti jednostavno staviti u normalne okvire.. a ne nabacivati bespotrebne i ogromne troskove na sve, ali bas na sve koji zive i rade van sustava javne nabave, drzavnih sluzbi i ostalih budzetskih prihoda.. no to izgleda nije cilj, ili se samo meni tako cini? .. jer
..
ako bi se to desilo, ako bi vansustavni poceli normalno zivjeti zbog malog i uredenog, jeftinog sustava.. nestali bi ovisnici.. ilitiga biraci i podrzavaoci "aparata torture i diktature" drzave..

koja na zalost ne samo da zdere sve vanjske, vec ce i sve ostalo.. prvo drzavu i javno, pa na kraju i sebe.. "totalitarizam" .. na "meki" nacin..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

što Linić jest, a što Linić nije...

Linić je ministar financija, a ne ministar uprave niti je premijer. Kada bi svaki ministar radio poslove drugog resora, onda ne bi daleko došli. Ovako je Linić, manje-više - najuspješniji ministar (u svom resoru!).

Naime, Linić NE određuje hoće li neka škola na selu otvoriti pet područnih škola ili hoće li se osnovati Agencija za praćenje radova drugih agencija. Njegov je posao - stvoriti novac gdje ga može stvoriti - i omogućiti što pravedniju (u poreznom smislu) tržišnu utakmicu.

Zakon OSLOBAĐA samostane poljoprivrednike od troškova i postupka fiskalizacije. A OPTEREĆUJE prekupce i trgovce. Prema tome - dobar potez. To što se neki sedam mjeseci od donošenja zakona prave grbavi - njihova stvar.

Drugo - kada bi Linić i imao moć "trenutnog otpuštanja milijarde državnih službenika" - što bi se dogodilo? Em bi svi oni, na temelju trenutnih zakona imali višemjesečne i višegodišnje pravo na naknadu za ovo i ono, em bi država morala utući gomile novaca u njihove doprinose - em bi ogromna većina njih prešla upravo u ovo što trenutno ova fiskalizacija malo suzbija - u rad na sivo i crno.

Naravno da bi se i meni sviđalo da cijela državna administracija ima 1000 ljudi, da je jeftina i učinkovita, a da svi super poslujemo. ALi očekivati od jedog ministra financija (dakle - ne gospodarstva, ne državne uprave) da to sam postigne je smiješno. Čovjek naplaćuje porez. Onaj isti iz kojeg se financiraju porodiljske naknade, subvencije za studiranje, subvencije za nezaposlene, mirovine... itd., itd.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci