Tagovi

Sisak: politička močvara, koja je usisala i bivše zelene

Sad se ograđuju, ali u to su kolo svjesno ušli! Što su očekivali od Tomislava Karamarka i Ruže Tomašić - pacifizam i poštovanje različitosti!?

13-04-26- Sisak plakat Jednostavan izbor!Među 8-9 registriranih stranaka u Hrvatskoj, koje u imenu imaju "zeleno", Zelena lista je do prije tri godine bila najuspješnija. Jedina je nastupala na izborima samostalno i osvojila neke mandate u predstavničkim tijelima. Povezala se s Europskom zelenom strankom i postigla status promatrača (observer). U skladu s vrednotama zelenih, odlučno je zastupala pravo na različitost te redovno sudjelovala na Gay Prideu.

Pokazalo se međutim niz unutrašnjih slabosti, koje su konačno dovele do gotovo potpunog organizacijskog rasula i potpunog moralnog kraha. Bitni događaji zbivali su se u Sisku, o čemu sam u studenom 2010. objavio izvještaj Zelena lista u Sisku : Groteksna prevara. Oni što su danas u stranci ostali, politički su kriminalci: idu samo za osobnom taštinom, položajima i materijalnom koristi, gaze ljude i načela koji im zasmetaju. Stranka je diskretirana u Europskoj zelenoj stranci i nema nikakve šanse za redovno članstvo, a nakon posljednjeg skandala mogla bi izgubiti i status promatrača.

(Nažalost, i oni koji su izašli, pokazuju fatalne slabosti. Na listi stranke "Zeleni zajedno" za Europski parlament, od 12 kandidata i kandidatkinja, trenutno se okupilo osam bivših članovi ZL, koji su iz nje izašli između 2006. i 2010.. Ni tu, kao što sam pisao nema potencijala. Sada su sklopili farsičnu "koaliciju" sa jednočlanskom tzv. "Hrvatskom zelenom strankom".)

Zelena lista u Sisku odmah nakon lokalnih izbora 2009. počela je surađivati s HDZ-om i drugim desnim strankama. Suradnja je bila plodonosna (travanj 2011.: HSP i Zelena lista kontroliraju sisačke tvrtke). U siječnju ove godine, krunisana je potpisivanjem koalicije za lokalne izbore. Neprijatelj su im SDP, HNS i HSU. Koalicija desnog bloka "Svi za Sisak" nada se velikoj pobjedi

Zanimljivo je da vijest o toj koaliciji nikad nije bila objavljena na mrežnom sjedištu Zelene liste To pokazuje da je preostaloj klikaškoj grupi u Zagrebu možda ostalo još malo stida.

Prije dva tjedna, lokalni mediji i Večernji list, nakon tiskovne konferencije SDP-a i HNS-a, objavili su informacije o nekim koruptivnim radnjama, u kojima su sudjelovali i ljudi iz Zelene liste u Sisku. (9. travnja: Sisački vodovod i gradska vlast novac koristi za političku korupciju!; 12. travnja: SKANDAL: Sisački vodovod podijelio gotovo milijun kuna donacija podobnima )

Ključno ime koje se spominje jest Siniša Gajić, o kojem se u gore spomenutom izvještaju iz 2010. može podosta saznati. Upućeni znaju da je on središnja figura politički zločinačke organizacije koja je u prethodnih desetak godina parazitirala u četiri ili pet drugih stranaka, a Milan Lončak, postavljen za supredsjednika stranke, samo je potrčko (nikad ga nitko nije čuo da nešto govori u ime stranke).

Ali sad priča postaje uistinu groteksna! Zelena lista odgovara 10. travnja priopćenjem koje potpisuju Milan Lončar i supredsjednica Vlasta Toth: Politička stranka Zelena lista se neutemeljeno i neodgovorno blati u Sisku. Oni pišu:

U doba osnivanja podružnice u Sisku je član stranke Zelena lista bio i g.Siniša Gajić. Spomenuti je stranku napustio tijekom 2010. godine jer nije u njoj uspio ostvariti neke svoje osobne interese te je izbrisan iz članstva.

Ma je li zaista!? U Registru političkih stranaka RH (pristupljeno 26. travnja 2013.) piše, da je Siniša Gajić tajnik podružnice Sisak!

Spominje se fantomska udruga pod istim imenom "Zelena lista", koja je dobivala čudne donacije. Uvidom u Registar udruga RH, također na mrežnom sjedištu ministarstva uprave, nalazimo da je udruga zaista registrirana 17. kolovoza 2010.. Supredsjednik i supredsjednica stranke "Zelena lista" sada se toga odriču, tvrde da donedavno nisu za tu udrugu ni znali i da je to zločesti Gajić izmanipulirao. Ali, u registru nalazimo da je predsjednik udruge "Zelena lista" Zoran Zechner, a Gajić je tajnik. A na web sajtu Zelene liste (pristupljeno 26. travnja 2013.) piše, da je Zoran Zechner predsjednik podružnice Sisak! (Ne piše tko je tajnik.)

13-04-26- Sisak plakat 2Takva je to ekipa. U takvom se blatu danas valja nekad časna zelena ideja! A da stvar bude groteksnija, spomenuto priopćenje, također, uopće nije objavljeno na sajtu Zelene liste! Ta ekipa iz Zagreba, koja se odrekla polovice članstva i polovice izabranih vijećnika u vijećima gradskih četvrti u Zagrebu, koja se odrekla svih članova iz Karlovačke županije, koja se odrekla svih članova iz Splitsko-dalmatinske županije (doslovce, jer je u te dve županije 2010. bilo 10 podružnica, gotovo polovica cijele stranke, a sad više nema nijedna!), koja se svjesno uhvatila u kolo sa svim mastima premazanim političkim kriminalcima iz Siska, sad se pokušava ponašati, kao da je ono u Sisku neka druga stranka!

Konačno, kad je posredstvo agilne ljevičarske grupe "Građanska akcija" i portala index.hr "pukla bruka" i skandal oko sramotnog plakata i letaka u Sisku podignut na nacionalnu razinu (te također i međunarodnu, jer su u Europskoj zelenoj stranci obavješteni i odmah reagirali), konačno su morali nešto reći, pa su promptno objavili, da iz koalicije u Sisku istupaju. Ovog puta su to čak objavili i na svojem mrežnom sjedištu.

Kasno je, puno prekasno da se opere savjest! Znali ste dobro, jako dobro, s kim se u kolo hvatate. Prvo ste se pokušali odreći najkompromitiranijeg, kojeg će možda konačno susresti jedna od brojnih krivičnih prijava zbog skandala u prethodnih desetak godina. Sada istupate iz koalicije, a pritom čak ni ne znate kako vam se zove koalicijski partner: nije HSP, nego "HSP dr. Ante Starčević"! Poznata štovateljica različitosti Ruža Tomašić, čuli ste za nju?

Ali ima jedna druga kvaka, nažalost, koja je vjerojatniji razlog da ste digli nos, a ovo je bio samo povod: u toj gužvi puno jačih stranaka, širokoj koaliciji, izgurali su vas i dobili biste mjesta u drugom dijelu liste kandidata, bez šanse za ulazak u Gradsku skupštinu. Prije četiri godine, na klijentelističke veze Gajića & co., koaliciju sa Strankom umirovljenika (u kojoj je Gajić, u tom trenutku, istovremeno još bio član!) i na blef, jer su ljudima u Sisku zeleni bili simpa, osvojili ste dva mandata. Sad ste pročitana knjiga. Kao i u Zagrebu. Lovice će možda još nešto kapnuti, ali obraz očistiti više ne možete.

Komentari

umrijeti se mora

nema dvojbe
pa nema dvojbe ni oko izbora

ako izabereš petokraku - drži i je desnica
ako izabereš desnu ruku - sigurna smrt

odnosno dizajnerska blaga šala mala - dobar prikaz stvarnosti

Tko je glasao

Ideologija ili interes?

Zanimljiv je ovaj post, pun informacija i činjenica, ali jedno mi upada u oči......Recimo, npr, da ta zelena nije toliko izblamirana i recimo da nema toliko afera, ili recimo da stvari navedene u ovom postu nisu istine, pretpostavimo sve to. Bi li onda bio problem da takva neka zelena koalira sa HDZ ili HSP-om?

Ovdje se pretpostavlja da su zelene stranke već po samom svojem nazivu "lijeve" ili "anacionalne" ili bogtepita kakve. Ali nije li logično da se mala stranka, sa određenom željom za očuvanjem okoliša ili nešto tome slično, udruži sa onim većim strankama s kojima pretpostavlja da bi mogla ostvariti svoj primarni interes? Evo, primjer je SDSS. Nije li koalirao sa HDZom i nije li ostvario većinu interesa koje smatraju da su dobri za građane srpske nacionalnosti? Time mislim prvenstveno na obnovu, prava iz radnog odnosa, druga materijalna prava, pa čak i dvojezičnost, a da nije bilo Vesne Pusić, možda čak i nekakvu ZO.

Mislim da "zelene" stranke nikad neće osvojiti vlast ni u jednoj županiji, a kamoli državi. Njihova budućnost je u usklađivanju svojih interesa i koaliranjuu sa većim strankama. Jedino tako mogu ostvariti svoj prinmarni interes. Zbog toga je pljuvanje po zelenima koji koaliraju sa HDZom ili HSPom totalno promašeno. Jer očuvanje okoliša ne poznaje ideologiju, planet zemlja ili okoliš ne daju ni pet para ni za ustaše ni za partizane.....jedino u onom slučaju u kojem su dobri za zagnojavanje zemlje.

Kažem, ostavimo sa strane ove stvari oko manipulacija i pljački, pretpostavimo da je zelena stranka u Sisku "poštena".

Tko je glasao

Bi li onda bio problem da

Bi li onda bio problem da takva neka zelena koalira sa HDZ ili HSP-om?
Bio bi problem s gledišta vrednota i načela, koje zastupaju stranke udružene u European Green Party (gdje "Zelena lista" ima status promatrača) i Global Greens. Dolje sam objasnio tu situaciju u odgovoru na slično pitanje.

Slika dolje: supredsjednica Zelene liste Vlasta Toth i njezin suprug Tom na Gay Prideu u Zagrebu 2010.

Evo, primjer je SDSS. Nije li koalirao sa HDZom i nije li ostvario većinu interesa koje smatraju da su dobri za građane srpske nacionalnosti?
Ali, HDZ je tada bitno promijenio svoju retoriku i politiku prema Srbima u Hrvatskoj. Osim toga, stranke nacionalnih manjina i njihovi zastupnici po prirodi su uvijek pragmatični, zastupaju posebni interes kako i sam kažeš; slično i stranke umirovljenika (bila je nekad jedna sad ih ima 11). Zeleni su nastali kao "stranke vrednota".

Mislim da "zelene" stranke nikad neće osvojiti vlast ni u jednoj županiji, a kamoli državi. Sigurno neće. Nigdje i nisu, osim što su u vlade ulazili u koalicijama. Ali u zemljama zrelije demokracije 1.) Koalicije ne uključuju zajedničke liste, gdje se identitet stranaka gubi, te 2) koliko god politika neminovno bila pragmatična, ipak koalicijski sporazumi uključuju načelne dogovore, gdje veća stranka koalicije prihvaća neke policy zahtjeve manje stranke kao program zajedničke vlade.

Jer očuvanje okoliša ne poznaje ideologiju, planet zemlja ili okoliš ne daju ni pet para ni za ustaše ni za partizane
Ta se rasprava svuda u svijetu vodila od 1970-ih, kad su se stranke novoga tipa počele pojavljivati, kako sam skicirao u već spomenutom odgovoru dolje. Kod nas, vodila se već 1989., kad je postajalo jasno da se postojeći politički sustav raaspada, pa je nasuprot "Zelenoj inicijativi" koja je zastupala autonomni nastup, većina u tadašnjem "Savezu zelenih Hrvatske" i dalje inzistirala na legalnom (po tadašnjim zakonima) djelovanju unutar Socijalističkog saveza radnog naroda.

I kasnije, mnogo puta, zastupa se to da bi okolišari trebali biti u svim strankama i unutar njih djelovati i promovirati svoje ideje. To funkcionira u naprednijim državama, ali ne i u Hrvatskoj, iako ima nekoliko pojedinaca toga tipa (svojedobno Tonči Tadić u HSP, danas Mirela Holy u SDP). Nema stranačkog lidera koji bi čak i spomenuo "klimatske promjene", jedno od ključnih globalnih političkih pitanja danas. Sve stranke na jednak način negdje u marginalnim točkama programa spominju "zaštitu okoliša".

S druge strane, osnivale su se i "one-issue" stranke, isključivo okolišarske ili ekologističke, koje su odbijale izjasniti se o drugim društveno spornim pitanjima. No, nigdje se neka takva stranka nije održala i postala iole utjecajna. Ne može dobiti dovoljno glasova, jer ljudi žele znati što ljudi za koje će glasovati misli i o drugim pitanjima. Za same stranačke ljude, tražil obi se da se fokusiraju samo na tu temu i da pređu preko razlika o brojnim drugim političkim temama, a praktički je nemoguće da to na iole dulji rok djeluje.

Ovo što kažeš može se primijeniti na djelovanje udruga i drugih organizacija i pokreta u civilnogme društvu, koji djeluju na "osvješćivanju javnosti" (public awereness), "javnom zagovaranju" (public advocacy) i lobiranju. To je vrlo značajno, uostalom i ja svojm pisanjem tako djelujem, ali stranačko djelovanje je drugo.

Konačno, glede konstatacije "očuvanje okoliša ne poznaje ideologiju", već sam spomenuo da se ekologizam spominje kao ideologija. Nisu "ideologija" samo "ustaše i partizani", i nije sama riječ negativna (iako se u praksi često tako koristi), no kad govorimo o političkim ideologijama, to označava manje-više koherentan sustav ideja, zato je "-logija", dakle tehnički termin, ne vrijednosni, "ekologizam" je politička ideologija, kao i "feminizam", "liberalizam" ili "fašizam".

Tko je glasao

Iz svega ovog što ste

Iz svega ovog što ste napisali i dalje mi nije jasno zašto bi zelene stranke trebale izbjegavati koaliciju sa većim strankama samo zbog nekakvih imaginarnih ideoloških razlika? OK, ako su vrijednote određene zelene stranke jako različite od neke druge stranke, onda je to razumljivo. Ali u ovom konkretnom slučaju ne vidim razloga zšto neka od bilokojih zelenih stranaka u Hrvatskoj ne bi koalirala sa HDZ-om? Jesu li "vrijednote" koje zastupa HDZ dijametralno suprotne od onih "vrijednota" koje zastupa neka zelena stranka? A pogotovo kad govorimo o lokalnoj razini gdje je operativa, a ne ideologija ili nešto drugo, najvažnija?

Moje skromno mišljenje, mada ja nisam toliko upoznat ni sa ekologizmom, ni sa bilokakvom zelenom ideologijom, je da bi zeleni trebali više naglaska staviti na interes nego na nekakve imaginarne stvari. Realno gledajući, okoliš je u Sisku uvijek bio problem. Na lokalnoj razini sve više postaje problem. U Sl Brodu, recimo. Ili u Varaždinu, gdje će pristup problemu rješavanja smeća najvjerojatnije biti ključan u ovim izborima.
Ako će zeleni izbjegavati jake stranke na lokalnoj razini, izgubit će šansu za nacionalnu, a time će izgubiti i šansu da utječu na rješavanje problema zagađenja okoliša......jer, realno, većina tog sranja se događa na lokalnoj razini.

Tko je glasao

@Weteran:

Iz svega ovog što ste napisali i dalje mi nije jasno zašto bi zelene stranke trebale izbjegavati koaliciju sa većim strankama samo zbog nekakvih imaginarnih ideoloških razlika?
Nezgodno je, po mom sudu nekorektno, kad se postavlja pitanje tako, da se uključi neka vlastita pretpostavka, naime da su ideološke razlike imaginarne. Osim toga, imaj u vidu da se u gorenjem tekstu ja ne pozivam na vlastito mišljenje, nego na načela i praksu Europske zelene stranke. I sam nastavljaš: OK, ako su vrijednote određene zelene stranke jako različite od neke druge stranke, onda je to razumljivo.
Da, u slučaju današnjega HDZ-a, to jest slučaj, a da ne govorimo o HSP-u ili Akciji za bolju Hrvatsku.

Tvoje osobno opredjeljenje je da u poltiici treba gledati interes. To je sasvim u redu, ali nekorektno je da sve osim interesa (recimo, vrednote ili ideje) smatraš imaginarnim. U redu je da ti politiku tako doživljavaš, ali Europska zelena stranka ima bitno drugačiji pristup.

Ako će zeleni izbjegavati jake stranke na lokalnoj razini, izgubit će šansu za nacionalnu
Pa, na ovim izborima sve stranke u Hrvatskoj, koje imaju "zeleno" u imenu, njih šest aktivnih, ušle su u raznolike koalicije (tj. formirale zajedničke liste) na lokalnoj razini, sa doslovce svim parlamentarnim strankama i nekim vanparlamentarnim. Gotovo svuda su samo privjesak. (Neočekivano, nakon ovog skandala, izuzetak je Sisak, gdje Zelena lista nastupa samostalno. Bit će zanimljivo vidjeti kako će proći - 2009. su osvojili dva mandata u koaliciji sa Strankom umirovljenika. Izgradili su klinentelističke veze, koje će im donijeti neke glasove.)

Zahvaljujući tome, osvojit će nekoliko mandata u tijelima lokalne i mjesne samouprave. Međutim, gube svaku šansu na prepoznatljivost i na nacionalnoj razini nemaju nikakve šanse i značaja. Mogu se opet pojaviti kao "privjesak" velikima, ali smatram malo vjerovatnim da će neka postići toliko uvažavanje, da joj jači partneri prepuste neko od mjesta na listi koje daje izglede za stvarni ulazak u Sabor.

Imamo primjer Istre, gdje isti čovjek, predsjednik stranke koja je više puta mijenjala ime i sad se zove "Zeleni savez", već četiri mandatna perioda, od 1997., zahvaljujući koaliciji sa SDP-om, sjedi u Županijskoj skupštini, ali mimo toga stranka u Istri nema gotovo nikakav značaj, a još manje van nje.

Jedina koja danas pokazuje određenu perspektivu, po vrednotama bliska zelenima, je stranka "Za grad" u Zagrebu (vidi ovdje dnevnik o njima, gdje sam komentirao).

Također je vrlo zanimljiva građanska lista, koju su u Dubrovniku formirali sudionici kampanje "Srđ je naš".

Na lokalnom nivou se u nekim slučajevima može ići za "one-issue" kampanjom. Na nacionalnom, kako sam gore spomenuo, praksa u posljednji 40 godina jest da se "stranke zaštite okoliša", koje se fokusiraju samo na taj jedan interes a ostalo zanemaruju, nigdje nisu uspjele.

S druge strane, međutim, ekologističke ideje prodrle su u razvijenim zemljama u razne stranke. Osobiti je primjer Njemačka, gdje je današnja kancelarka započela političku karijeru na saveznom nivou kao ministrica okoliša u vladi H. Kohla sredinom 1990-ih. Na svojoj fb stranici i blogu "Ekološka ekonomija" stalno pratim njemački "Energiewende", "Energetski zaokret" (njemački termin sad prepoznaju i koriste i na engleksom govornom području). U Njemačkoj postoji konsezus svih bitnih stranaka oko dugoročne (do 2050.) strategije energetike (smanjivanje potrošnje, obnovljivi izvori pokrivaju veliku većinu potreba, isključivanje nuklearki).

Tko je glasao

zanimljivo

zelena lista u sisku koalira s HDZom, a u zgb s HSLSom

Tko je glasao

?

Imam info da su jučer izašli iz koalicije u Sisku.

Tko je glasao

Imam info da su jučer izašli

Imam info da su jučer izašli iz koalicije u Sisku.
Pa to piše i u dnevniku!

Tko je glasao

Podijeljenost "zelenih" mikrostranaka u Zagrebu

U četvrtak su predane liste kandidata za vijeća gradskih četvrti i za mjesne odbore u Zagrebu.

Zeleno ime bit će često na glasačkim listićima!

"Zelena lista" je u koaliciji sa HSLS, HSS i Demokratskom strankom umirovljenika. Supredsjednica ZL Vlasta Toth je nositeljica liste za vijeće četvrti Gornji grad - Medveščak (druga je Dorica Nikolić).

"Zelena stranka" (faktički riječka lokalna stranka, predsjednik Aljoša Babić) pojavljuje se u svim četvrtima kao članica koalicije sa SDP, HNS i HSU.

"Zeleni zajedno" i "Hrvatska stranka zelenih - eko savez" pojavljuju se kao koalicija. (Potonja je nastala 1997. kao dio tadašnjeg HDZ-ovog formiranja satelitskih stranaka. Nema nikakvih aktivnosti, vječni predsjednik mobilizira ljude za listu preko bilderskih klubova.)

"Zeleni Hrvatske" (sjedište u Osijeku, predsjednik Zdravko Peko) u koaliciji su s "Agendom mladih demokrata". ZH su inače u čvrstoj koaliciji sa HDSSB i s njima su imali zajedničku listu na izborima za EP.

K tome se još može dodati nova stranka "Za grad", po programu i mentalitetu bliska zelenima (jezgra za osnivanje bio je "Sindikat biciklista", zastupaju participativnu demokraciju).

Kao što sam pisao, "Zelena lista" izgubila je svaki kredibilitet. "Zeleni zajedno" su jedna od frakcija nastalih nakon rasula "Zelene liste", a i među njima, koliko god mali, dogodili su se novi raskoli.

Na izborima 2009., Zelena lista je nastupila samostalno s listama u 12 četvrti (od 17) i u 11 je prešla prag, osvojivši 14 mandata. Većina izabranih vjećnika iz stranke je bilo izbačeno ili je napustilo (tu je i Ivan Pernar, sad je njegova stranka "Savez za promjene" u koaliciji s Akcijom socijaldemokrata i još par mikrostranaka)..

Tko je glasao

Načelno

U skladu s vrednotama zelenih, odlučno je zastupala pravo na različitost te redovno sudjelovala na Gay Prideu.

Ima pitanje načelne prirode vezane uz ovu temu; nemojmo se referirati na sisački slučaj.
Zar je nužno da "zelene" stranke imaju tako rigidno definirane "ostale" stavove/vrednote.
Naime je li moguće zalagati se za zaštitu okoliša, a biti protiv gay brakova ?
Zašto se "zelene" stranke izbaciju iz europskih koordinacija ukoliko koaliraju s desnim strankama, a s ljevima ne ?
Smatram da bi zelene stranke trebala biti primarno definirane oko zaštite okoliša i održivog razvoja... Ostale vrijednosti bi po meni trebale biti u drugom planu. Zašto ne bi smjele postojati zelene stranke s desnim predznacima?

->Pointer

Tko je glasao

Osnova

"Zeleni" u svom političkom nastanku uopće nisu imali političke ambicije. Osnova organiziranja bila je humanistički obojena. Onog trena kad su dobili priznanje i prihvat javnosti, a kao posljedicu i broj zastupnika, postali su suprotnost osnovnoj ideji. Ne može se od ljubavi (pa makar to bilo drveće) raditi politički kapital, a još manje materijalni probitak. "Zeleno" je jednostavno stil života, pa makar bili "lijevi" ii "desni".
Na toj iskrenoj podlozi, može se jednom ubuduće osnovati iskrena stranka "zelenih".

Tko je glasao

Tonči, mislim da ti ovdje ne govoriš o stvarnim strankama

Ja sam gore opisao kako je tekao taj povijesni proces formiranja stranaka novog tipa 1970-ih i 1980-ih. Konkretno kako je bilo, a ne kako bi trebalo biti.

"Zeleni" u svom političkom nastanku uopće nisu imali političke ambicije.
Zelene STRANKE, po definiciji, jesu imale političke ambicije, sudjelovale su na izborima, osvajali mandate.

Osnova organiziranja bila je humanistički obojena.
Što zapravo znači "humanistički"? Pojam je preširok. Koja stranka NIJE "humanistička"? Uostalom, neki ekologisti su izraziti anti-humanisti. (Ja imam simpatije za Human Race Extintion Movement.)

Onog trena kad su dobili priznanje i prihvat javnosti, a kao posljedicu i broj zastupnika, postali su suprotnost osnovnoj ideji.
Misliš li da se to po automatizmu događa uvijek i svuda, u trenutku osvajanja mandata, ideja je automatski izdana? Ja sam mizantrop, ali mi se ova tvrdnja ipak čini pretjeranom.

"Zeleno" je jednostavno stil života, pa makar bili "lijevi" ii "desni".
To nije uobičajeni način korištenja te riječi. Niti udruge kao Greenpeace ili Zelena akcija, niti stranke kao Los Verdes ili Die Grünen, ne zastupaju naprosto "stil života".

Tko je glasao

Plakat

Već sam činjenica da objavljujete plakat sa logom ZL uz pripadne zaključke, a sami znate da ZL niti je znala niti je dala suglasnost za isti, ukazuje na Vašu opredijeljenost.
Vi ste jednostavno postali time - političar.
Istovremeno i prestali biti "zeleni" u osnovnoj ideji.

Tko je glasao

Aha, znači ja sam kriv! :-(

O tvrdnji da "Zelena lista nije znala niti dala suglasnost" već sam se u dnevniku izjasnio.

Tko je glasao

Zar je nužno da "zelene"

Zar je nužno da "zelene" stranke imaju tako rigidno definirane "ostale" stavove/vrednote.
Naime je li moguće zalagati se za zaštitu okoliša, a biti protiv gay brakova ?

Moguće je, naravno. Stvar je povijesnog razvoja, kako su nastale te stranke, novoga tipa, generalno na ljevici po stavovima u ekonomiji i kulturi ali jasno odvojeni od etabliranih stranki ljevice nastalih iz radničkoga pokreta (socijalisti i komunisti). Nastajale su tijekom 1970-ih, imale su razna imena (povijesno prva koja se formirala na nacionalnom nivou bila je 1972. na Novom Zelandu pod imenom "Value Party", Stranka vrednota), a zbog snage i utjecaja njemačkih Die Grünen tijekom 1980-ih većina uzima ime "zeleni". Idejno gledano, vrlo su hibridne, s utjecajima iz anarhizma, marksizma, liberalizma, feminizma, pacifizma...

Oni koji su počeli zastupati interese zaštite okoliša, našli su se sukobljeni s "frontom odbijanja" etabliranih stranaka kako ljevice, tako i desnice, koje su u tadašnjem periodu brzog ekonomskog rasta, rasta materijalnoga blagostanja i korištenja prirodnih resursa, zastupale interese "industrijalizma", bilo s gledišta kapitala, bilo s gledišta radnika. U tadašnjoj državi "klasnoga kompromisa" vrhovi biznisa, države i sindikata u uskom krugu donose odluke i mnogi interesi kao "alternativni" ne mogu se kroz dominantne stranke politički zastupati. Do brojnih društvenih sukoba oko okoliša dolazi lokalno, kad se lokalne zajednice sukobljavaju s interesima velikih tvornica koje zagađuju zrak, gradnjom novih tvornica, cesta, aerodroma isl.. Tako se na ideje ekologizma logično nadovezuje i zamisao participativne demokracije, sudjelovanja građana u odlučivanju kroz niz mehanizama (ne samo referendum). Zatim, kad se traži šira politička podrška, povezuju se sa zastupnicima drugih "alternativnih" interesa, nezastupljenih u postojećim odnosima: mirovnim pokretom, femoinisticama "trećeg vala", pokretom solidarnosti sa Trećim svijetom, homoseksualcima, zastupnicima "antipsihijatrije", braniteljima prava nacionalnih manjina idr... Kroz takav konglomerat, dolazi se do znatnijeg broja glasova.

Na toj šarolikoj osnovi, nastaju zelene stranke kao samostalni politički entitet, ulaze u parlamente i vlade. Respektabilna su politička činjenica u Europi (udružene u "Europsku zelenu stranku"), te i u nekim državama van nje (udružene u "Global Greens"). Konzervativni ekologisti, zaštitari i okolišni aktivisti nigdje se nisu uspjeli održati i doći do utjecaja kao samostalne stranke.

No treba reći, u grupi koja je početkom 1980. g. pokrenula osnivanje njemačkih Die Grünen prevladavali su konzervativci. Ubrzo prevladavaju lijevo orijentirani, pa je već u jeseni 1980. došlo do raskola i konzervativci napuštaju stranku. Nešto kasnije (koliko se sjećam, već tijekom 1981.) bila je donesena odluka o nemogućnosti dvojnoga članstva, čime su isključeni članovi tradicionalnih lijevih stranaka koji su nastojali postići dominaciju nad izranjajućim pokretom. Tako je stranka položila osnove svojoj osobenosti.

Ne postoji dakle nužna veza. Neki ekologisti su recimo odbacivali ideju demokracije, argumentirajući da se radi o izvanrednom stanju, borbi za opstanak, pa je potrebna "eko-diktatura". Mnogi sudionici lokalnih prosvjeda protiv za okoliš štetnih projekata su konzervativno opredjeljeni pa na izborima obično neće glasati za ovakve zelene stranke (koje su ostale urbane, mnogo više glasova dobivaju u gradovima nego selima).

Nije nužno, ali ipak ni puka slučajnost. Postoji afinitet između ekologizma kao svjetonazora (nasuprot npr. "fizikalizmu", u biologiji pitanje "Geja ili sebični gen?", ta razlika je vidljiva u nekim diskusijama koje sam vodio sa sljedbenicima tzv. "novih ateista") ili političke ideologije (npr. u knjizi Slavena Ravlića "Suvremene političke ideologije" postoji poglave "ekologizam") i zastupanja "prava na različitost" općenito, jer se zastupaju male zajednice i "male" tehnologije" ("Small is Bautiful", recimo danas decentralizirana proizvodnja energije), protiv masovne proizvodnje i uniformiranosti (npr. u poljoprivredi, organska poljoprivreda nije naprosto "povratak na staro", nego drugačiji pristup, ne da se razvije jedan hibrid kao najbolji pa onda prilagođava tlo da taj hibrid najbolje uspijeva, nego se analizira lokalno tlo i razvija sorta koja će tu najbolje uspijevati; više istraživanja i invencije, ne manje!). Ne mora se sad to pravo na različitost potezati preko granica uže zajednice i na samu osobnost, ali ta tendencija je prisutna.

Dominantni duh ekologizma je progresivistički, ne konzervacionistički (koji ipak naravno jest prisutan, dakle zastupanje tradicionalnih vrednota i načina života, odbacivanje modernih tehnologija generralno isl.), potiče inovativnost (u tehnologijama, ali i društvenom organiziranju), inicijativnost (društveni aktivizam!), nove tehnologije (ali ne sve), raznolikost (koja naravno pogoduje inovativnosti).

Kako ukazuje na ograničenosti materijalnog rasta i materijalnoga obilja (protiv "industrijalizma", ali i "potrošačkoga društva"), potiče okretanje ka drugim vrednotama, osobnim i društvenim, ali dominantno je to kod ekologista usmjereno na razvoj osobnosti (ka "samoaktualizaciji", bogatstvu ličnosti, osobnom rastu u smislu koncencepcija u filozofiji i psihologiji npr. E. Fromma, A. Maslowa, J. Piageta isl.; u odgoju npr. "permisivistički" pristup, spominjao sam Piageta u diskusiji o spolnom odgoju, suprutni, tradicionalistički pristup zastupa npr. Z. Miliša), a ne očuvanju tradicionalnih institucija i navika u koje se pojedinac i pojedinka trebaju ukalupiti. Ja sam to unio i u svoju formulaciju Načela ekologizma (točna formulacija je moja, naravno nisam to isisao iz prsta), gdje ipak, u 6. točki, samo općenito spominjem "druge vrijednosti", ali i "potrebu za osobnim rastom", dakle iz ljudske osobnosti, iz ljudske "prirode" koja je specifična u cijeloj prirodi jer je čovjek samosvjesno biće, a ne iz nekih metafizičkih načela). Drugi ekologisti mogu tu ljudsku posebnost zanemariti ili je shvatiti drugačije (pozivajući se recimo na religijske koncepcije, bilo "Majku Zemlju", bilo kršćanske ili druge).

Zašto se "zelene" stranke izbaciju iz europskih koordinacija ukoliko koaliraju s desnim strankama, a s ljevima ne?
Pretpostavljam da pod "koordinacije" misliš zapravo na "Europsku zelenu stranku", samo jedna, a više je od "koordinacije" (iako naravno, unatoč imenu, nije jedna stranka). Nisam točno pratio sve što se događalo u konkretnoj poltici. Obično se ne radi baš o samoj koaliciji, nego o vrednotama, koje zastupaju, a to je na zapadu prilično čvrsto definirano, kako sam opsao. Raspadom istočnoga bloka, zaista su se pojavili pokreti za zaštitu okoliša koji se nekad i politički artikuliraju, ali u drugim pitanjima zastupaju konzervativne, čak reakcionarne stavove (npr. pokret "Eko-glasnost", neko vrijeme vrlo aktivan u Bugarskoj, pristupio je desnoj, monarhističkoj koaliciji, koja je snažno nastupala protiv romske i turske manjine). No u Poljskoj su zeleni recimo stupili u koaliciju sa konzervativnom Seljačkom strankom i koliko znam nisu isključeni. I njemački zeleni su u jednom Lander-ušli u koaliciju sa demokršćanima.

Dominiraju koalicije sa lijevim strankama, jer su se ove postepeno znatno više otvorile prema vrednotama (ekologističkima i drugima) koje zeleni zastupaju.

Zašto ne bi smjele postojati zelene stranke s desnim predznacima?
Mogu naravno (u smislu "ekologističke" stranke), ali neće biti primljene u članstvo Europske zelene stranke niti Global Greens. Međutim, kako sam spomenuo, jednostavno se nije dogodilo da se neka ekologističko-konzervativna stranka afirmira kao značajniji politički čimbenik. One nisu stvarno "zelene" u poltičkome smislu, u punom smislu riječi prema današnjoj upotrebi tog pojma. (Kao što recimo "Hrvatska narodna stranka" nije "narodna", jer to ime nose ili socijalističke, ili konzervativne stranke)

Nešto o terminologiji:

Zeleni; termin postoji u imenima mnogih udruga u svijetu i u Hrvatskoj. Trebalo bi biti jasno, kad govorimo o politici, da pod "zeleni" mislimo na konkretnu političku pojavu, stranke okupoljene u "Global Greens" i koje slijede njihova načela, koja nisu samo okolišarska ili ekologistička.

Ekologija: nije to "zaštita prirode". Ekologija označava znanstvene discipline, s jedne strane kao dio biologije, s druge kao "socijalna ekologija". To je naravno povezano onda, kad istražujemo ljude kao vrstu koja ima posve specifična obilježja.

Ekologizam: jedan svjetonazor ("filozofija") ili uže politička ideologija (koji, naravno, kako je to uvijek slučaj, imaju više varijanti, često međusobno posvađanih). Ja za sebe kažem da sam "ekologist" u smislu svjetonazora, kako je to u duhu hrvatskoga jezika, dok je u engleskome "ecologist" znanstvenik, koji se bavi ekologijom.(i naravno ime slavnog časopisa, koji ipak, iako jest znanstveni, promovira i svjetonazor).

Okolišni pokret, Environmental movement: pokret za zaštitu okoliša, u kojem su naravno mnogi ljudi aktivni zbog specifičnih interesa i ne moraju biti ekologisti.

Okolišar, environmentalist: svatko tko sudjeluje u nekoj inicijativi za zaštitu prirode i okoliša, ne mora naravno biti ekologist.

Tko je glasao

ekologija nije dio već je naknadno podieljena

@Zoki,
vidi se da u definicije ulaziš kao humanist i sa sociološkog aspekta. isto takvo gledanje imaš i na okoliš. bojim se ako je to i glavni problem kod stranke zelenih u Hrvatskoj.
ekologija nije nikakav spoj biologije i sociologije. ona je prirodna znanost koja proučava odnose među živim organizmima i njohov utjecaj na okoliš u kojem prebivaju. evo nekoliko linkova o ekologiji s wikipedije:
http://bs.wikipedia.org/wiki/Ekologija ; http://hr.wikipedia.org/wiki/Ekologija;
istina odnose između živih biića proučava i sociologija ali na jedna drugačiji način. nju ne zanima koliko će na životinje i biljke u Gorskom kotaru utjecati rušenje šume zbog gradnje vjetroelektrana. to zanima ekologiju.
okoliš čine skup živih bića (biljke i životinje) i neživ priroda na nekom staništu.

bojim se kako stranke zelenih u Hrvatskoj imaju premalo prirodnjaka (biologa, agronoma) u svojim redovima.

w. ;)

Tko je glasao

ekologija nije nikakav spoj

ekologija nije nikakav spoj biologije i sociologije. ona je prirodna znanost
Nije spoj. Nadam se da ne misliš da ne znam Haeckelovu definiciju! Naravno da postoji prirodoslovna ekologija, koja analizira odnose u prirodi, bez čovjeka. Ali čim u analizu uključiš čovjeka, moraš uzeti u obzir da je on posve osobena pojava. Proučavati kako on djeluje na okoliš i mijenja ga, i prilagođava sebi, ne možeš samo metodama prirodnih znanosti.

Valjda nećeš socijalnoj ekologiji oduzimati naslov akademske discipline? :-(

A riječ "ekologija" bila je i PRIJE E. HAECKELA upotrebljena, i to za istraživanje ljudskog stanovanja. Korijen "oikos-" u grčkom nema veze s prirodom, označava ljudsko stanovanje, gazdinstvo (zato eko-nomija).

Valjda ne spadaš u one "prirodnoznanstvene fundamentaliste" koji bi svoj "humanistici" odrekli da su uopće znanosti? :-(

bojim se kako stranke zelenih u Hrvatskoj imaju premalo prirodnjaka (biologa, agronoma) u svojim redovima.
ZABORAVI stranke koje u nazivu imaju "zeleno" u Hrvatskoj, nema tu nikoga!

Tko je glasao

grubi prijevod

ako se ekologija u potpunosti primijeni na sadašnje vrijeme onda se može govoriti o čovjekovom utjecaju na okoliš. pošto čovjek da bi živio mora manje ili više utjecati na okoliš, treba se gledati koliko je taj utjecaj štetan i da li se može ili ne može izbjeći. nova njiva isto vrši utjecaj na okoliš. stanovnici životinje moraju napustiti prostor na kojem se stvara njiva. pravljenje dječjeg igrališta je isto utjecaj na okoliš. ali oni minimalno utječu na biocenozu - zajednicu biljaka i životinja. u biti zelleni, udruge i stranke, trebali bi biti ona struja koja će utjecati da se spriječe zahvati u okolišu koji su štetni - ispravljanje korita rijeka, gradnja vjetroelektrana na mjestu gdje je bila šuma a postoji adekvatniji prostor, spriječiti gradnju velikih hidroelektrana . pogotovo na područjima koja nisu prikladna za to - Ombla. i da dalje ne nabrajam . trebaju se baviti čisto zelenom politikom i njome utjecati na postojeću politiku bez obzira bili u tom trenutku lijevi ili desni na vlasti.

w. ;)

Tko je glasao

u biti zelleni, udruge i

u biti zelleni, udruge i stranke, trebali bi biti ona struja koja će utjecati da se spriječe zahvati u okolišu koji su štetni
To bi značilo biti uvijek reaktivan, uvijek u defanzivi. Zeleni odnosno ekologisti ipak mogu ponuditi i nude i znatno više, bilo kao udruge, bilo unutar pojedinih stranaka, bilo kao samostalne stranke.

Tko je glasao

Iz perspektive poltičkog

Iz perspektive poltičkog marketinga, plakat je prva klasa, a to dokazuje šiza, vriska i pjena na ustima onih koji su se, to je više nego očito - prepoznali :-)

Evo:

Građanskoj akciji smeta 'crna' ruka a ne smeta petokraka pod kojom je razaran Vukovar

Simbol socijaldemokracije, naime, nije crvena JNA petokraka. Možda da to netko šapne Zokiju & co..? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Demanti

Logo Stranke ZL na plakatu objavljen je bez znanja i suglasnosti ZL.
Golema šteta "zelenima" je time učinjena, međutim i podsjetnik građanima na bezobzirnost političke borbe, u kojoj su građani samo publika bez ikakvog upliva na politička zbivanja.

Tko je glasao

To oni tvrde, ali...

Logo Stranke ZL na plakatu objavljen je bez znanja i suglasnosti ZL.
... ali, iako i jest moguće da za taj plakat konkretno nisu znali, kao što napisah gore - svjesno su se uhvatili u kolo s HDZ-om još ubrzo nakon izbora 2009., pa sa HSP-om, pa sa HSP-AS.

Golema šteta "zelenima" je time učinjena
Ma sama sadašnja "Zelena lista" je golema šteta zelenima. :-(

Čak i više, barem KJTV (a priznajem, da sam subjektivan!) nego što je sadašnji SDP golema šteta socijaldemokratima. :-((

---------

KJTV= Kako Ja To Vidim

Tko je glasao

Cijenim tvoj općeniti

Cijenim tvoj općeniti doprinos kako bismo uvidjeli što sve lošega otkrivaju i skrivaju Zeleni, ali bi objektivni promatrač mogao pogrešno pomisliti kako je baš među Zelenima špica nekakvih nečasnih i kriminalnih radnji - naprotiv, PROSJEČNI SU DO BOLI, to im i jeste najveća mana!

CK SKH ima za jedini cilj uništiti debipolarizaciju, nepoćudne snage kapaciteta većeg od pukog talasanja se uništavaju ili iznutra (pravaši, krajnje lijeve koalicije, ...), kombinirano (alternativne umirovljeničke stranke, ...) ili se jednostavno iskoristi D'Hondt kako bi se zamazalo oči (ovdje bih naveo školski primjer te taktike u gradu Zadru - trenutno Kalmeta i HDZ na lokalnim izborima imaju kao "oponente" dva svoja najznačajnija financijera...).

Tko je glasao

(Zadrani, dajte se više

(Zadrani, dajte se više saberite i prestanite sramotit te maknite tog Kalmetu i ostalu žgadiju...)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kad bi u Zadru izašla nekakva

Kad bi u Zadru izašla nekakva stvarno nezavisna lista tipa Antić ili ovi bukvalno anonimusi s Brodarice, te kad bi na izbore izašlo više od 70% birača (izaći će 40%...), e tada bi postojala nekakva minimalna, ali ono baš minimalna šansa da HDZ ne uspije sastaviti gradsku vlast nego da se moraju ponoviti izbori.

HDZ je u Zadru barem duplo moćniji nego što je CK bio prije rata.

Tko je glasao

Mene drob zaboli kad vidim

Mene drob zaboli kad vidim tko vlada u zadru i preku, ali kad malo sa strane pogledas tko je jos tu i sto gradjani misle i kako shvacaju politiku onda me drob zaboli jos i vise. Mozda ce trebati biti jos puno gore da bi poslije doslo bolje.
Mislim da trebamo najprije raditi na mjenjanju shvacanja sto je politika. Sto se moze a sto ne, kako se pristupa problemima i politickom radu. A tek poslije mozemo mijenjati ljude.

Tko je glasao

Politika je, ma koliko mi

Politika je, ma koliko mi šutjeli o tome, mogućnost da sebi i svojima omogućiš bolji život. Razlika je samo i jedino u različitim tumačenjima ovog "sebi i svojima".

Tako da smatram kako je upravo suprotan pristup tvome potreban da bi se u Zadru HDZ srušio s vlasti.

Tko je glasao

moj pristup je da se mora

moj pristup je da se mora raditi s ljudima cijelu godinu, ne pitati ih što žele ne samo dijeliti savjete, već objašnjavati što je demokracija, kako politika funkcionira, gdje zapinje, što se i gdje radi. kako u biti grad općina i županija funkcioniraju i koje ovlasti imaju.

zatim su tu i manje akcije koje se može poduzeti da se pokaže da je nešto moguće napraviti makar bio i u oporbi.

osobito me živcira što su stranački ljudi zaintreresirani za glasače samo ka su izbori, onda bi pričali i razgovarali. a kad prođu izbori onda se samo među svojima ili među svojom političkom kastom dogovaraju.
i glupo je to što se misli da ako nisi na vlasti da ništa ne možeš, da se ne treba ni truditi jer će tvoje prijedloge odbaciti. i odbačeni prijedlozi daju vjerodostojnost i otkrivaju ljudima što se može očekivati od stranke.

Tko je glasao

moj pristup je da se mora

moj pristup je da se mora raditi s ljudima cijelu godinu
HDZ nema potrebe za tim, SDP to ne radi jerbo u Zadru NE ŽELE vlast, ostali nemaju resursa. I da se nekako nabave resursi, učinak će maksimalno biti ulazak u gradsko vijeće, te mogućnost koaliranja s HDZ-om, treća mogućnost ne postoji.

Stanje u državi je katastrofalno, jedina prava ispomoć dolazi od strane države, a jedini način kako konzumirati tu ispomoć je biti blizu vlasti na bilo kojem polju. Sukladno tome HDZ u gradu Zadru ima tih svojih desetak tisuća glasova koji su mu prema sadašnjim uvjetima dovoljni za dobiti vlast. One godine kad nekakva zahuktalost predvidi izlaznost veću od pedesetak posto će HDZ upogoniti i neke druge kapacitete, zasad im to nije potrebno i igraju na njihovu potvrđeno najjaču kartu - slab odaziv.

Tko je glasao

@Zoran Oštrić

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

krajnji neukus, nepazljivost, potpuni primitivizam..

sto su pisci htjeli reci ovim plakatom nije mi bas jasno...

lijeva ruka je ruka mrtvaca, utopljenika ili davljenika.. onoga koji je poplavio.. sama ideja ili spljepoca designera koji stavlja takvu ruku je potpuno degutantna.. bez obzira da li je politicka poruka ovakva ili onakva..

krajnji neukus, nepazljivost, potpuni primitivizam..

a sto se tice politicke poruke... nakon ovog gore navedenog sasvim je jasno sto su htjeli reklamirati oni koji su takav promidzbeni plakat postavili.. svoju primitivnost i potpuno divljastvo.. a politika im zasigurno nije na pameti kao drustvena djelatnost..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@Zoki

postoji jedna stara narodna poslovica koja govori kao riba od glave smrdi. ovo što se je dogodilo sa Zelenom listom (strankom/udrugom) u Sisku teško bi se dogodilo bez zelenog svijetla tj. dozvole iz Zagreba, gdje je uostalom i centrala stranke. unutarstranačka politika koja je s funkcija micala aktivne članove, koji su govorili i postavljala poslušne i prijatelje, dovela je do osipanja same stranke.
osobno smatram kako su 'Zeleni' previše razjedinjeni i kako ta razjedinjenost ne samo da šteti ideji već debelo odgovara vladajućima u devastaciji prirode - Srđ i golf tereni, hidrolektrana Ombla, vjetrolektrane kod Fažane i da dalje ne nabrajam.
nije sisak močvara koja je usisala zelen već se je Zelena lista svojom politikom pretvorila u močvaru koja usisava 'Zelene'.

w. ;)

Tko je glasao

@walpurga: naravno, pa znaš da ja to znam iz nulte ruke! :-)

unutarstranačka politika koja je s funkcija micala aktivne članove, koji su govorili i postavljala poslušne i prijatelje, dovela je do osipanja same stranke.
Ja sam stranku osnivao (nas četvero smo bili jezgra koja je na tome počela raditi u proljeće 2004.), a 2010. bio član Glavnog odbora i urednik stranačkog glasila, oko kojeg je i krenuo raskol u stranci, a povod je bio upravo tekst o tome da ZL u Sisku zapravo surađuje s HDZ-om (što je pak bio prenesen razgovor sa supredsjednikom stranke).

Međutim, nije problem samo u ponašanju toga kruga, koji se okupio oko supredsjednice stranke Vlaste Toth i njenog supruga u Zagrebu (koji su pokazali i neke bitne kvalitete i napravili dobrih stvari, ranije). Bio je cijeli niz sukoba i prosvjednog istupanja iz stranke ili potpune pasivizacije grupa koji su ostali u manjini i onda digli noseve i otišli, umjesto da čekaju priliku. To je totalni politički diletantizam. .

Da ne idem u detalje, nema smisla i nije dovoljno zanimljivo ljudima koji nisu uključeni, prvi sukob dogodio se 2006. (već prije su neki demonstrativno istupili iz stranke jer neki njihovi prijedlozi nisu bili prihvaćeni), i ja sam bio sretan jer je to bio pravi frakcijski sukob, ne samo oko osoba nego oko nekih načela - naime, stranka je postala dovoljno velika da ima frakcije. :-) Onda, na glavnoj skupštini, iz grupe koja je ostala u manjini, neki su demonstrativno iz stranke istupili, drugi su se posve pasivizirali i nisu ni pokušali sudjelovati i utjecati na stranačka zbivanja.

Da pak to nisu napravili, bili bi u većini, kad je došlo do slijedećeg sukoba, ovog puta posve vezanog uz osobne računice a ne načela, 2008.. godine.

Treći raskol nastao je u proljeće 2010., smijenjen je tadašnji supredsjednik iz Karlovca, nakon čega je većina iz Karlovačke županije (tri od četiri aktivne podružnice) napustila stranku. Konačni sukob započeo je kako rekoh zbog Siska, par mjeseci kasnije. Da su ovi iz Karlovačke županije ostali i pridružili se tadašnjoj "opoziciji", imali bi sigurnu većinu.

Zelene stranke su svuda vrlo šarolike, vidio sam to, nema teorije da bi kod nas tako različiti ljudi bili u istoj stranci. Ali ipak su stranke, uvijek ima i osobnih ambicija, svađa isl., kao što svuda toga ima. Naš mentalitet, ali ne samo taj pohlepan za vlašću koji prevlada nego i onaj koji se odmah uvrijedi i odustane, to ne može usvojiti. zbog potonjeg ponjašanja, oni beskrupolozni, gramztivi za vlašću (makar i simboličkom, u jednoj maloj stranci) i dobitkom (opet, makar i malim) prevladavaju.

E, ali konačni fijasko mojih svjesnih napora da se stranka poboljša (od ožujka 2010.) bio je, kad se ta ekipa koja je napustila ZL okupila, i ja sam vidio da su se u par dana stvorile četiri frakcije. Vidio sam da ne mogu utjecati da se to prevlada, i onda sam konačno odustao. Jedna od tih frakcija je osnovala stranku "Zeleni zajedno".

[Moj je osobni problem da bar neke stvari dobro vidim racionalno, idejno (druge doduše ni sa 50 godina nisam vidio, nego samo naslućivao i to me grizlo i tjeralo u emotivne ispade), idejno podržavam odnosno podržavao sam neku vrstu humanizma, moglo bi se reći da imam neku "intelektualnu empatiju" za druge, ali osobno, emotivno sam ego-centrik, ne podnosim međuljudske odnose, pa ne mogu u društvu valjano djelovati osobno, nego to uspijevam uglavnom samo pisanjem. Kako napisah nedavno o programu "Zelenih zajedno" za EP: ma super, kao da sam ga ja pisao... hm, pa i jesam! :-) ]

Tko je glasao

@Zoki,

nažalost ni stranke zelenih kod nas nisu otporne na virus moći koji truje većinu stranaka. taj virus moći nije jako opasan kad ide za dobro okoline, ali postaje jako opasan kad ide na štetu kvalitetnih ljudi. kad se u pojedina tijela postave ljudi koji nikad, ama baš nikad nisu bili prisutni na nekom sastanku, nekoj akciji već su se pojavili samo na izbornoj skupštini i u u prijateljskim su odnosima s dopredsjednicom stranke, a u isto vrijeme se makne s mjesta tajnika osoba koja se je isticala u nastupima, onda se moraš zapitati gdje prestaje demokracija a počinje autokracija.
zelene stranke će biti uvije šarolike jer će se u njima sakupljati ljudi koji su vođeni jednom idejom a to je zaštita okoliša a po političkoj orijentaciji su ili lijevi ili desni ili apolitični. problem nastupa ako dotična zelena stranka želi imati predstavnike u saboru, gradskoj skupštini ili na lokalnoj razini i onda je zbog izbornoga sistema i glasača kojih ima više nego stanovnika u Hrvatskoj prisiljena koalirati kako bi dobila makar jedno mjesto jer joj je samoj teško preći izborni prag. tada dolazi do rascjepa jer jedna dio njenih članova ili ne bi išao u koaliciju ili bi koalirao s onima kojima to članstvo naginje. mislim kako se s istim problemom susreću i 'zeleni' u drugim državama.
mislim kako bi trebalo napraviti ono što pokušava napraviti Ruža Tomšić sa pravašima - ujediniti stranke u jednu. isto to bi trebali napraviti 'zeleni' i ujediniti stranke u jednu. na taj način se ne bi cjepali glasovi malobrojnih birača koji podupiru zelenu opciju a i ne bi se trebalo ići u koaliciju s drugim strankama i na tj način stvarati frakcije koje svojim odlaskom odvuku i dio članova.

w. ;)

Tko je glasao

Ta je šansa davno propala

mislim kako bi trebalo napraviti ono što pokušava napraviti Ruža Tomšić sa pravašima - ujediniti stranke u jednu. isto to bi trebali napraviti 'zeleni' i ujediniti stranke u jednu
Nema nikakve šanse za to. Evo sad u Zagrebu, moglo bi biti više zelenih nego ikada. "Zelena lista" s HSS-om i HSLS-om i Fedreljijem (ali me zanima koje će mjesto dobiti na listi), "Zelena stranka" (iz Rijeke), "Zeleni zajedno" i "Hrvatska stranka zelenih" podupiru ostojića (možda bude i zajedničkih lista), "Zeleni Hrvatske" s Agendom mladih demokrata, "Zeleni savez" (iz Istre) pregovara s Bandićem o javnoj podršci.

Druga stvar. zeleno ime u politici definitivno je kompromitirano u Hrvatskoj nakon toliko godina. Nema nikakve šanse. Neka stranka s ekologističkim programom možda, ali ne pod zelenim imenom. Sad se pojavila "Za grad" u Zagrebu, tu su mladi ljudi, a opet u vodstvu ne totalno zeleni, oko 30 i imaju iskstava, pa bi MOŽDA moglo biti nešto od njih. Graditi TIMSKI RAD.

Tko je glasao

zeleni su 'in'

@Zoki, bojim se kako je ova šarolikost zelenih samo pokazatelj kako je na ovim prostorima postalo 'in' biti zeleni ali nažalost sama ideja zelenih je zahvatila samo mali dio. kao biolog koji je prilično osjetljiv na svaku devastaciju prirode mogu reći kako političke stranke s kojima kolaraju stranke zelenih nisu ništa napravile po pitanju zaštite prirode i okoliša, čak nisu smanjile ni devastaciju. HSS je bio prilično dugo na vlasti u koaliciji s HDZ-om a ni malim prstom nije ništa poduzeo po pitanje zaštite okoliša i prirode. koliko mi je poznato većina političkih stranaka u svom programu ima navedeno i zaštita prirode i okoliša, neki čak i posebne odbore (znam za laburiste) ali od onoga što je navedeno u programu u realnosti ništa mislim kako bi zeleni puno više napravili da su međusobno koalirali - osim što bi dobili par mjesta pokazali bi svu svoju ozbiljnost u vezi onoga za što se zalažu i osigurali si daljnju političku budućnost. koaliranje s političkim strankama je stavljanje omče oko vrata ideji zelenih - zaštita okoliša, prirode, čovjeka., pravo na kvalitetan život, razvoj privrede - poljoprivrede koja ne sadrži GMO, razvoj prirodnih izvora energije (vjetrolektrane, solarne elektrane), izgradnja samoodrživih kuća (kuća koje same proizvode potrebnu energiju) ...

w. ;)

Tko je glasao

Večernji list ŠEF HDZ-A

Večernji list

ŠEF HDZ-A SMATRA DA PLAKATI ŠALJU JASNU PORUKU

Karamarko o sisačkim plakatima: Poruka je u redu
Estetika plakata mogla je biti duhovitija i ljepša, ali to je već stvar ukusa – izjavio je Tomislav Karamarko

facebook : 400 people like this.

Tko je glasao

višeznačni plakat

Meni je plakat fantastičan, jer se može iščitati na nekoliko načina:

1. Oni koji žive od svog rada su komunisti, a oni koji imaju njegovane ruke bave se vjerom? (!)

2. Crni su komunisti, a bijelci su kršćani.

Kada tu dodamo i slogan "Za sigurno sutra" - autor plakate želi reći da treba pod hitno glasati za komuniste (i crnce) budući oni rade, imaju žuljevite ruke - a samo rad donosi sigurno sutra. Treba među nama prepoznati one s njegovanim rukama (i krunicom) i nikako ne glasati za njih.

Autore, svaka čast.

Tko je glasao

Da li ja jedini ovdje vidim

Da li ja jedini ovdje vidim revolucionarnu subliminalnu poruku - "tko te šiša južnoamerička komunjaro, tebe i tvoje željezne križeve"?

Tko je glasao

Drvo je prvo

Onaj tko bira željezo - taj je zapravo komunjara, a izbor drvenoga - onaj pravi jest! :) OK, može i tako...

Tko je glasao

Napomena: ova petokraka

Napomena: ova petokraka lijevo je definitivno pozlaćena, a križ desno ima jednak odsjaj: križ na plakatu je zlatni.

Tko je glasao

Plakat je turbo glupav (čisti

Plakat je turbo glupav (čisti rasizam - crnac - bijelac , komunist - vjernik...) , ali šta ćeš kada to prolazi posebno kod jednog dijela našeg naroda.

Najžešće mi je kada na komunizam (zato ja namjerno kažem JA SAM KOMUNIST - a oni znaju svi da mi cijela obitelj izrazito patriotska i domoljubna pa šute... :)) ukazuju oni koji su nekada bili komunisti i udbaši... Općenito većina tih koji ukazuju na Crkvu nisu ni praktični vjernici niti idu u Crkvu osim na velike blagdane da se vide. Tako je kod mene (sve velike "ustaše" nema ih uopće u Crkvi...) , a vjerujem i drugdje...

Justice for all !

Tko je glasao

Situacija u Sisku

nije takva kako je opisuješ Zorane.

Situacija je još gora.

sve dobro...

Tko je glasao

Zmazana ruka

Zmazana ruka je od rada u Željezari ili Rafineriji.
Čista ruka je od uredskog posla.

Tko je glasao

Meni je baš fora ovaj plakat.

Meni je baš fora ovaj plakat. Treba uočiti da je petokraka u desnoj ruci. HDZ je poslao finu subliminarnu poruku da su oni, u stvari, komunjare.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

@silverci

koliko se sjećam pokojni Račan je svojevremeno izjavio kako puno više komunista iz bivše Juge ima u HDZ-u nego u SDP-u.

w. ;)

Tko je glasao

HDZ je poslao finu

HDZ je poslao finu subliminarnu poruku da su oni, u stvari, komunjare

Ne bi valjalo da si još pripišu da su oni za komunizma stvorilu željezaru, rafineriju i slično (sve u Jugi napravljeno...) , oni su te privredne objekte terminirali... zajedno sa drugom stranom - SDP i ekipom...

Ja vjerujem da brdo Sisčana zazivaju vrijeme Juge i komunizma kada su imali posao i ponosno svojom glavom razmišljali ne ližući dupe kretenima iz raznih stranaka. Ironija je što ova banda plaši ljude komunistima koji su ironije li doslovno izgradili i stvorili radna mjesta u Sisku...

Justice for all !

Tko je glasao

Pa ispada je Zelena lista

Pa ispada je Zelena lista podzemna organizacija poput Glavaševe stranke.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci