Tagovi

Sirova nafta pala 10,27%, na "mediteranskom tržištu" samo INA zna

U petak je na robnoj burzi u New Yorku cijena sirove nafte pala za 10,27% na cijenu od $77,70 po barelu. Radi se o futures ugovoru s isporukom u studenom.

Prisjetimo se, vršna rekordna cijena barela sirove nafte u ožujku 2003.g. je iznosila $147,27 i do danas je ukupno pala za 47,24 posto.

INA u utorak korigira cijene. Ho?e li se opet vaditi na to famozno "mediteransko tržište nafte"? I zašto to "mediteransko tržište nafte" (op.a. kojeg nisam uspio "izguglati" osim u izjavama iz INE, btw) toliko jako odstupa od svjetskih burzi nafte?

Kada su cijene nafte divljale na svjetskim tržištima, tada je INA marljivo korigirala i gledali smo mnoge "proboje" psiholoških granica koja je prvo bila 8,00 kn, pa 9,00 kn i na kraju 10,00 kn. Zatim je nafta po?ela gubiti vrijednost ali ne i na "mediteranskom tržištu".

P.S. ima netko link sa cijenama nafte na tom "mediteranskom tržištu"?

Closing Crude Oil Futures Price

Komentari

Zanimljivo kako ne mogu naci

Zanimljivo kako ne mogu naci cijene goriva na sluzbenoj stranici Ine.

Pa sam kopao po novinama da ne moram prepisivati sa benzinske:

Eurosuper 95 - 8,28 kn (-34 lipe)
Eurodizel - 8,43 kn (-29 lipe)
Supera 95 - 8,09 kn (-33 lipe)
Super plus 98 - 8,35 kn (-35 lipe),
Dizel - 8,19 kn (-36 lipe).
Dizel Plavi - 5,26 kn (-34 lipe)
Lož ulje - 5,63 kn (-36 lipe).

Tko je glasao

Naslovna>Benzinske

Naslovna>Benzinske postaje>Cjenik goriva
http://www.ina.hr/default.aspx?id=203

leddevet

leddevet

Tko je glasao

prema tvom grafu nafta je u

prema tvom grafu nafta je u 10. Mjesecu 2007. bila 80 dolara.
u to vrijeme je cijena eurosupera kod nas probila 8 kn. npr. link -> http://vinkovci.com.hr/vijesti/hrvatska/ina/
prije nekih mjesec dana kad je nafta bila 150 dolara, eurosuper nije prelazio 10kn. Znači na poskupljenje nafte od 50 %, benzin je poskupio 25%.
Nije da branim inu, jer uvijek imamo najskuplje gorivo u regiji, samo želim pokazat da cijena sirove nafte ne utječe dosljedno na cijenu benzina, barem ne u kraćim periodima.

Tko je glasao

naravno, vrijedi imati na

naravno, vrijedi imati na umu koliko je krajnja cijena nafte/goriva na benzinskoj stanici opterećena raznim porezima i trošarinama i kada to tako gledaš onda ćeš vidjeti da je udio stvarnog troška nafte doista i pratio cijene na tržištu

Tko je glasao

Kada bi u Hrvatskoj

Kada bi u Hrvatskoj postojali mehanizmi kontrole siguran sam da bi ta kontrola utvrdila da je Dragičević najobičniji lažac, kada je sva ovo sitna smanjenja pravdao preskupom kupovinom sirove nafte.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Prema kretanju cijena Gasoil

Prema kretanju cijena Gasoil 0.2 CIF Med izračunava se naša prodajna cijena diesela.

kretanje cijene diesela

FYI: cijena u $/Bbl pomnožena s 7,46 daje cijenu u $/mt.

Tko je glasao

Jest da je pala cijena

Jest da je pala cijena nafte ali je skočio dolar, sada će se pravdati....

Tko je glasao

Zanimljivo je da "PRAVILNIK

Zanimljivo je da "PRAVILNIK O UTVRĐIVANJU CIJENA NAFTNIH DERIVATA" od 27. travnja 2005. (NN 59/05) u stvari nigdje pri izračunu prodajne cijene derivata ne uzima u obzir cijenu sirove nafte, nego cijenu derivata na mediteranskom tržištu (odnosno CIF/FOB Italija)!

(...)
Članak 4.
Osnova za obračun prodajne cijene izražene u kn/t formira se po formuli:

OB = osnova za obračun = X1 × X2 + X3 + X4 + X5

X1 = prosječna srednja cijena naftnih derivata – prosjek objavljenih kotacija u »Platt’s European Marketscan«, na paritetu CIF Mediteran Basis Genova/Lavera, u obračunskom razdoblju (dan iza prethodnog obračuna do dana novog obračuna)
X2 = prosječni prodajni tečaj za devize u kn/USD – Hrvatska narodna banka Zagreb (HNB) u obračunskom razdoblju (dan iza prethodnog obračuna do dana novog obračuna). Iznimno u slučaju naglih promjena tečaja (± 4%) umjesto prosječnog tečaja primijenit će se tečaj na dan obračuna
X3 = iznos carine u kn/t prema propisanoj carinskoj stopi na uvoznu cijenu pojedinog derivata
X4 = iznos na ime troškova primarnog skladištenja i manipulacije koji iznosi 68,17 kn/t za motorne benzine, odnosno 56,00 kn/t za dizelska goriva i lož ulje. Iznos X4 mijenja se pri povećaju/sniženju cijena na malo većem od ± 4% (indeks cijena na malo Državnog zavoda za statistiku), tako što će se troškovi primarnog skladištenja i manipulacije korigirati za postotak promjene cijena na malo umanjen za 20%.
X5 = iznos na ime priznavanja troškova nabave (trošak kapitala) i trošak skladištenja obveznih zaliha nafte i naftnih derivata koji iznosi 79,60 kn/t za motorne benzine, dizelska goriva i lož ulje. Iznos X5 određuje nadležno ministarstvo.

Članak 5.
Pod prosječnom cijenom naftnih derivata (X1) koriste se prosječne srednje kotacije cargoes FOB Med – Basis Italy i cargoes CIF Med – Basis Genova/Lavera cijene iz Platt’s European Marketscana
(...)
Članak 7.
Prodajne cijene naftnih derivata na veliko i malo iz članka 4. ovoga Pravilnika formiraju se tako, da se osnova za obračun prodajnih cijena iz članka 4. ovoga Pravilnika preračunata u litre, uveća za dodatke iz članka 6., a prema sljedećoj formuli:

PC=((OBxρ)/1000) + M

PC = prodajna cijena
OB = osnova za obračun
ρ = gustoća derivata (za MB 98 0,755 kg/l, za BMB 95 0,772 kg/l, za BMB 98 0,772 kg/l, za dizelska goriva EURODIZEL i DIZEL i loživo ulje ekstra lako LU EL 0,845 kg/l)
M = marža kn/l.

Tko je glasao

Komplicirano u našim

Komplicirano u našim uvjetima najčešće služi za zamagljivanje onoga što je u osnovi jednostavno.

Od svega u izračunu na što nikako ne možemo utjecati je prosječna srednja cijena naftnih derivata na "mediteranskom tržištu". Sve drugo, prosječni prodajni tečaj za devize HNB), iznos carine na uvoz derivata (ministarstvo), troškovi primarnog skladištenja i manipulacije (vezano uz kretanje cijena na malo) i priznati trošak nabave (ministarstvo) je nešto što s Mediteranom ima veze jedino prema geografskom položaju Hrvatske.

Dakako, za zamagljivanje pravih razloga poskupljenja, baš kao i kod drugih roba i usluga, jako dobro dođe za ovu Vladu već uobičajeno "na to nismo mogli utjecati" i "ne ovisi o nama".

Ja odavno tvrdim da veliki državni sustavi (INA, HEP, JANAF, ranije HT) cijene formiraju po principu "toliko nam treba" jer isti osigurava dovoljno njima, državi i željenom "napretku". Trošak naravno da pada na leđa građana.

Ovdje ne pale povjerenstva za praćenje cijena i dogovore s isporučiteljima jer bi značilo da država pregovara sama sa sobom i ne bi mogla reći da "krivi su trgovci jer imaju prevelike marže".

A i kako bi bilo da Sanader s TV ekrana pozove Šukera da smanji maržu.

B-52

Tko je glasao

A i kako bi bilo da Sanader

A i kako bi bilo da Sanader s TV ekrana pozove Šukera da smanji maržu.Neće. Postoji 50 000 razloga za to.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

eh, ja jesam uspio

eh, ja jesam uspio izgooglati i to je poprilično komplicirano

dakle postoji nešto što se zove burza u genovi, no u stvari to su uvjeti isporuke za genovu (ili tako nekako), postoji i jedan web site i newsletter (koji se plaća neke relativno ozbiljne novce) koji se bavi statistikom i cijena goriva se računa kao prosjek cijene u proteklih xy dana,
dakle da je i u genovi pala cijena za 10% u petak to će se vidjeti tek za 15 dana, jer pad od 10% u dva-tri dana nosi mali pad ukupno

mimo toga, u formuli se koriste i neki fiksni troškovi (transporta, obrade, skladištenja i slično) a koji se pak izračunavaju ne baš svaki puta nego kada cijena padne za više od 3-4% ili tako nekako

ukratko, situacija je relativno komplicirana a način na koji se računa (dakle ta burza u genovi) je poprilično standardizirani način praćenja cijena goriva u europi

da bi našao više, moraš googlati točne nazive koji se spominju u pravilniku o izračunavanju cijene goriva; nažalost, iako je formula javna, njezini inputi nisu javni (barem ne svi) pa nije na jednostavan način moguće odrediti kako je INA došla do upravo te cijene

Tko je glasao

Ovo je bio jedan nagli pad

Ovo je bio jedan nagli pad od 10 posto. To se vjerojatno nece previse odraziti. No vise me nekako kopka matematika oko smanjenja od 40%. Ne mogu sada naci tablicu kretanja cijene benzina no cak i ovako laicki vidim da "nesto ne stima" sa cijenom koja bi trebala drasticno pasti.

Jer po grafu se vidi da je cijena otprilike kakva je bila prije invazije na Irak kada smo benzin placali 7.5kn. Zasto ga danas placamo skoro 9kn ? :))

No Ina zna najbolje.. :)

Tko je glasao

Mr. Mrak.......mogu ja

Mr. Mrak.......mogu ja ponuditi filozofski odgovor na ovu zagonetku? (ono ko pican u OŠ)

ZNA SE!

i pitajte one iz HDZa.... jerbo..... HDZ ZNA!

:)

Jakša

Obrisan

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci