Tagovi

Sirija

Sirija u 20 stoljeću

Današnja Sirija koju bismo slobodno mogli nazvati malena Sirija je došla pod vlast Francuza po završetku Prvog svjetskog rata. Tijekom svoje kolonijalne vladavine oni su od povjesne Sirije odvojili Veliki Libanon kao buduću državu kršćana (danas se zove samo Libanon) i područje Antiohije koje je 1939 Francuska poklonila Turskoj u ime "prijateljstva" pred početak Drugog svjetskog rata.

Samostalnost će današnja država dobiti 1946. godine,a nakon tri godine i neuspješnog rata s Izraelom 1949. godine dolazi do od strane SADa organiziranog puča.Tokom sljedeće 22 godine Sirija će imati 18 uspješnih državnih udara i samo Bog zna koliko neuspješnih. Dolaskom Assada starijeg na čelo države 1971. godine politička situacija u Siriji će se napokon smiriti, ali će u Jomkipurskom ratu 1973. biti izgubljen Golan kojeg će Izrael anektirati. Na vanjskopolitičkom planu Sirija 1976. dobiva mandat Arapske lige za slanje vojske u Libanon kako bi tamo povratila mir. Ta situacije u kojoj je Libanon de facto protectorat Sirije (nisu imali ni diplomatske odnose) će potrajati do UN rezolucije 2006. godine nakon čega će biti povučena sirijska vojska. Nakon smrti Hafez al Assada na vlast će 2000. godine doći njegov sin Bašir pa Sirija i dalje ostaje većinski sunitska država kojom upravljaju Šiiti.

Konj koji pjeva

Herodot nam je ostavio u naslijeđe priču o pjevajućem konju koja glasi:
"Kriminalac je bio osuđen od grčkog kralja na smrt. Kako bi se spasio povikao je da ima specijalne sposobnosti zbog čega ga se ne smije pogubiti. Na pitanju koje odgovorio je da može naučiti konja pjevati, nakon čega mu kralj dava godinu dana da dokaže da li je to istina.

Svakog dana on je potom iz zatvorske ćelije odlazi u staju konju pjevati,a svaki put pri povratku je bio ismijavan izazivan od svojih zatvorskih kolega dok jednog dana nije rekao: U godini dana ja mogu umrijeti, kralj može umrijeti, a tko zna možda na kraju i konj propjeva"

Ako preskočimo onaj dio da je to ekonomska politika svih naših vlada ovdje se misli na populacijsku politiku svih arapskih vlada koje u strahu od reakcija muslimanskih vjernika odbijaju pozvati na smanjenje populacijske eksplozije kupujući vrijeme i nadajući se da će konj propjevati. Jemen kojem ćemo se kasnije vratiti je potrošio sve moguće vrijeme ovom politikom i na kraju postao propalom državom, a Sirija je na najboljem putu u tom smislu pošto je kada Assad postaje predsednik 1971 imala samo 6 i pol milijuna stanovnika dok ih danas 40 godina kasnije ima 21 milijun.
Syria Demographics

Niti jedna vlada na svijetu ne može otvoriti toliko radnih mjesta koliko je napravljeno djece u ovom razdoblju, pa stoga postoji strašna nezaposlenost.

Moraliziranje

Kratka verzija ovog dijela bi bila fiskizam:"Sirija je mjesto gdje moral umire" ili ako hoćemo možemo citirati Bibliju:"Tko je bez grijeha neka baci prvi kamen".

Neupitno najveći zločin Assadovih je krvavo gušenje muslimanske fundamentalističke pobune u Hami 1982. godine u događaju koji se pamti kao Masakr u Hami. Tokom njega biti će ubijeno 30.000 ljudi (najčešća brojka), a on je te godine prošao bez ikakve međunarodne reakcije. Niti danas u doba zapadnog propagandnog rata protiv Sirije taj masakr se nikada ne spominje, jer to jednostavno nije praktično pošto general koji je pobio sve te ljude danas spada u europsku elitu i živi između svojih vila u Parizu i Londonu. Jednostano nije praktično to spominati zar ne ?

Niti jedna arapska država nije demokracija čak niti u današnjem smislu te riječi, a teško itko može reći da je sirijska nasljedna republika bolji ili gora od naših azerbejdžanskih prijatelja ?

Kao što su zapadni mediji brzo preskočili američki državni udar u Maliju (2012) i potom slanje vojnika kako bi se spasio novi režim, tako šute o našem "prijatelju" i američkom učeniku Paul Kagamiju predsedniku Ruande koji na duši ima 5 milijuna ubijenih u Kongu gdje još uvijek ratuje i sada već bivše sudske optužbe za genocid u Ruandi.

Rwanda leader defiant on killing claim

Uvod u rat

Američki predsjednik Bush je početkom 2006 izjavio:
"Sirijski i Iranski režim dopuštaju teroristima da koriste njihov teritorij za ulazak u Irak. Mi ćemo prekinuti njihovu podršku i mi ćemo uništiti mrežu koja dava napredno oružje našim neprijateljima u Iraku"

nakon čega će po riječima proslavljenog američkog novinara Seymoura Hersha biti postignut dogovor u 4 točke protiv Sirije. On glasi:

1) Izraelu će biti garantirana sigurnost od strane sunitskih vlada
2) Hamas će se odmaknuti od Irana i Sirije i postići dogovor s Fatahom (dogovor postignut 2011)
3) SAD će raditi s sunitskim narodima da zaustavi napredovanje Šiita
4) Saudijska Arabija će dati novac i logistiku za slabljenje Sirijske vlade

U sklopu sporazuma Saudijska Arabija je dala obećanje:
"Mi smo stvorili taj pokret i mi ga kontroliramo. Nije da mi ne želimo da Safalisti bacaju bombe, nego samo da ih usmjerimo na Hezbolah, Iračke Šiite, Iran i Siriju ako nastavi raditi s Hezbolahom i Iranom." (ovo je sve skraćena verzija dugog teksta)

Annals of National Security:
Syria Calling

Rat

Kao što svi sada znamo rat je počeo u proljeće 2011. godine. Opće prihvaćena činjenica je da su vojne baze pobunjenika u Turskoj kao i ona da njihovi politički lideri žive u Europi. Prvi predsjednik pobunjenika (SNS) je bio naturalizirani Francuz koji nakon neuspjeha biva zamijenjen s naturaliziranim Šveđaninom. Na strani pobunjenika protiv sirijske vlade kojom dominiraju Šiiti se bore Suniti s pojačanim vjerskim osjećajima, libijska paravojska koja je sudjelovala u Libijskom ratu, Al Kaida i plaćenici među kojima su i oni naše gore list.

Marinko Krešić, predsjednik udruge ‘Hrvatski generalski zbor’: Assada ruši i stotinu hrvatskih bojovnika

Najčešće citirana udruga u zapadnim medijima o događajima u Siriji je takozvani Syrian Observatory for Human Rights,a iza toga imena se nalazi samo jedan čovjek to jest Rami Abdulrahman vlasnik i trgovac dućana odjeće u Coventriju.

Coventry - an unlikely home to prominent Syria activist

Na proljeće 2012. godine ovaj rat je bio praktički završio pošto su pobunjenici nakratko iz nepoznatih razloga prestali dobiva vojnu pomoć preko Turske od zaljevskih monarhija, SADa i zapadne europe, ali to se drastično promjenilo u svibnju kada su pobunjenička područja postala preplavljena oružjem.

Syrian rebels get influx of arms with gulf neighbors’ money, U.S. coordination

Po završenom naoružavanju pobunjenici su počeli veliku ofenzivu tijekom koje se događaju i dva masakra nad nacionalno, vjerskim "nepoznatim" civilima. Po početnoj verziji pobunjeničke priče o masakru u Houli:

"Na mirne demonstrante u Houli vladine snage su otvorile vatru, nakon čega su "mirni" demonstrani odgovorili istom mjerom".
Syrian forces kill 50 in Homs province: opposition group

koji dan kasnije ta verzija je pretvorena u masovna ubostva nenaoružanih civila od strane vladinih snaga što će biti potvrđeno od UN komisije za ljudska prava koje je sve podatke o masakru dobila u telefonskom razgovoru s pobunjenicima !!??

‘UN Commissioner report on Houla? But they only talk to Syrian opposition – by phone’

Tokom 18 ratnih mjeseci poginulo je po podacima UNa oko 20.000 osoba, a ako se može naći neka sreća u ratu to je podatak da obje strane paze da djeca ne nastradaju pa su njihove žrtve minimalne.

Koga Sirijci podržavaju ?

Ako ćemo vjerovati zapadnim medijima koji nas svakog dana bombardiraju vijestima pobunjenici se bore za slobodu Sirije, ali ti isti mediji bježe kao vrag od tamjana od onoga što Sirijci žele.

Pošto su zapadni državni mediji teoretski govoreći neutralni i pošteni oni su pisali i o tome, ali tekstovi su brzo pokriveni drugima da ih se ne bi previše studiralo. Po BBCu, Deutsche Welle i bivšem savjetniku predsjednika SADa Zbigniew Brzezinskom Assad uživa veliku podršku među stanovništvom uplašenim od pobjede sunitskih fundamentalista:

Brzezinski: Don’t be emotional about Syria
Analysis: Syria's complex and bloody crisis
Ruski poker oko Sirije

Ako želimo tražiti "truli" režim omrznut od stanovnika pogled trebamo usmjeriti prema Bahreinu gdje je nenaružan narod srušio tamošnji režim kojeg nitko nije htio braniti. Na svoju nesreću taj nenaoružan narod su bili Šiiti, nakon čega je došla Saudijska, sunitska okupacija Bahreina s ciljem aneksije ove većinski sunitske državice.

Thousands of Shia Muslims protest over Gulf union plans

Službena verzija ove priče glasi:
Ako su Suniti većina, a njima vladaju Šiiti (Sirija) tada na vlast moraju doći Suniti
Ako su Šiiti većina, a njima vladaju Suniti (Bahrein) tada na vlasti moraju ostati Suniti.

Tko podržava vojni napad NATOa ?

U najboljem Goebelsovom stilu gdje 100 puta ponovljena laž postane istina cijeli svijet osim Rusije i Kine podržava napad na Siriju. Tu potpuno lažnu sliku je vrlo jednostavno razmontirati, ali o tome se niti ne govori niti ne piše.

Protiv vojnog napada NATO saveza su se javno izjasnile sljedeće organizacije:

BRICS
BRICS summit opposes intervention in Syria, Iran

Organizacija muslimanskih država
No support for military intervention in Syria: OIC head

Normalno tu su i Šangajska skupina i ALBA, dok su za napad samo NATO i zajednica zaljevskih država.

Putin je u jednom svom govoru dao poantu svom protivljenju intervenciji koju nitko nije niti pokušao osporiti:

"Što se dogodilo u Libiji ? Što se dogodilo u Iraku ? Da li su tamo stanovnici postali sigurniji ?"

Verzije kraja rata

Verzija kraja rata u kojoj pobjeđuje Sirija je vrlo jednostavna,a tiče se prestanka dostave oružja pobunjenicima. Ako zapadne i zaljevske države to ne prestanu Sirija može prekinuti dostavu oružja upotrebom kemijskog oružja na pobunjeničke linije komunikacija (ne na ljude). Zakonski to Sirija može učiniti pošto nije potpisnik kemijskih konvencija, ali to bi bio signal za otvorenu američku invaziju.

Verzija kraja rata u kojoj pobjeđuju pobunjenici je ona u kojoj dolazi do etničkog čišćenja šiita i kršćana kao što se po pitanju ovih drugih već dogodilo nakon američkog "oslobađanja" Iraka. Ta verzija također ne dolazi u obzir jer 25 % stanovnika Sirije neće sjediti i čekati da ih izbace iz domova ili pobiju. Po ovom pitanju definitivno najvjernije pristalice sirijske vlade čini osim Šiita i 500.000 iračkih kršćana koji su spas našli u Siriji. Ako im vlada da oružje oni neće dopustiti da im se ponovi iračko iskustvo. Ako ipak dođe milošću američkom do pobjede pobunjenika sirijske manjine neće imati drugih izbora osim bijega u Libanon pa će se tamo ponoviti priča o Libiji i Maliju.

Jedina realna verzija kraja rata u Siriji je dogovor pošto vlada ne može poraziti pobunjenike koji putem satelita i komunikacija znaju gotovo unaprijed o svakom pokretu vladinih snaga (kao što je Kagami ratovao protiv Zaira), dok se vladine snage neće nikada predati jer znaju što ih čeka.

Taj dogovor bi bio nešto na liniji dogovora onog u Jemenu kada je nakon više mjeseci pokušaja rušenja predsjednika dogovoreno da on ostaje na svom položaju do kraja mandata, nakon čega ga naslijeđuje podpredsednik koji će biti potvrđen na demokratskim izborima po najvišim jugoslavenskim ili sovjetskim standardima (bio je jedini kandidat za predsjednika).

Komentari

Malena objašnjenja

Ovaj tekst sam napisao onako u šutu tokom 3 sata. Krenuo sam preambiciozno, pa sam na kraju neke sitnice preskočio jer više nisam imao vremena.

Jedna od tih sitnica je da nitko ne traži svjetske, UN potpune sankcije protiv Sirije jer se one ne mogu provoditi pošto Libanon i Irak ili ako ćemo biti precizniji dijelovi njihovih vlada podržavaju Siriju u ovoj borbi pa ona dobiva opskrbu ovim putem.

Druga sitnica bi bila da i dobar dio američkih diplomata i obavještajaca smatra da nije normalan onaj tko vodi ovu politiku rušenja sigurnih sekularnih vlada (Sirija i Libija) kako bi ih se zamjenilo s iz europske i američke perspektive fundamentalističkim vladama.

Trenutačna američka službena politika polupanih lončića glasi: Šiitske vlade su saveznici Irana, a Sunitske SADa ??

Najbolji izvor profesionalnih tekstova na hrvatskom jeziku o Siriji je Zlatko Dizdarević ambasador Bosne i Hercegovine za Bliski Istok. Njegov mandat je istekao (ili je opozvan) ovo ljeto, a dok se nalazio na položaju imao je tjednu kolumnu u Novom Listu o događajima u Siriji pa oni koje više zanima ova tematika mogu pogledati njegove tekstove

Tko je glasao
Tko je glasao

Jel' to onaj...

nakon kojeg "Nobel" više nije isti?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

....Nobel je isti, samo

....Nobel je isti, samo očekivanja nisu ista...
Danas se otprilike očekuje da "...svatko onaj tko ne izazove svjetski rat zaslužuje Nobela za mir"
...po tome si i ti zaslužila Nobela...

Tko je glasao

Ja?

Dakako da jesam!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

jedini odgovor

@Kvarner
Jedini i pravi odgovor stigao je iz svemira.

odgovor

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci