Tagovi

Sindikalci: Nećemo Mesića!?

Čitam u dnevnim novinama i ne mogu povjerovat u ono što piše, a bogme i nakon trljanja očiju opet piše kako sindikalci na „svom“ prosvjedu 12.04. ne žele Stjepana Mesića. Neki će sada kazati da nije tragično bilo bi smiješno. Naši vrli sindikalci su opet pokazali svoju kratkovidnost da ne kažem debilnost valjda naslijeđenu još iz onog vremena kad im je jedini posao bio nabaviti svježe svinjske polovice, suvo meso, ulje itd.
Dakle u onom trenutku kada im je sa neba pala prilika da skup 100% uspije i dobro zaljulja vladu što „svojim“ skupom zasigurno i žele, oni kažu kako Stipe ne može govoriti na tom skupu jer on tj. skup, pazi sad „nije politički skup“. Iskreno kazano i sam sam mislio nekako doći u Zagreb 12.04. no nakon ovog jasno pokazanog altruizma, naglo me obuzeo realizam naše političko trgovačke svakodnevnice.
Sad me živo zanima koji će biti komentar hanhan-a na ono najavljivano „čudo“ 12.04…… jer kažem, baš sam nekako i zbog tog najavljivanog „čuda“ hrvatske demokracije i mislio zapalit put metropole…. Kad ono ćorak, ej… oni neće prihvatiti otvorenu ponudu predsjednika Hrvatske koji bi svakako svojim prisustvom privukao znatan broj ljudi….. ali Sindikati: Mesića ne želimo na prosvjedu

Sindikalni čelnici podijeljeni su oko Mesićeva dolaska na prosvjed i čini se da šef države ipak neće biti pozvan. - Protivnik sam toga da se poziva predsjednika, to ne dolazi u obzir. Kada bi predsjednik došao na prosvjed, bilo bi logično da se i obrati prosvjednicima, a to bi bilo u suprotnosti s odlukom da nema politike na prosvjedu - rekao je Ozren Matijašević. Za razliku od njega, predsjednica SSSH Ana Knežević smatra da je Mesić “predsjednik svih građana, pa nema zapreke da dođe na skup”.

Ali o mogućem pozivu, slaže se ona, morale bi se dogovoriti sve sindikalne središnjice koje organiziraju prosvjed. Krešimir Sever cijeni socijalnu osjetljivost predsjednika Mesića, ali i on drži da ne bi trebao dolaziti na prosvjed. - Nakon što smo jasno rekli da to nije politički skup, za predsjednika bi bilo delikatno da dođe tamo.

Njegov dolazak mogao bi se protumačiti kao prosvjed protiv Vlade, a to mu ne bi dobro došlo, kaže Sever. On bi rado vidio Mesića na prosvjedu kao građanina, “ali na predsjednika se uvijek gleda kao na predsjednika, pa bi tako bilo i sada”. (Nikola Jelić) Jutarnji list

PS. Zna li se uopće tko je tu neprijatelj "njihovih" neprijatelja ?????

Komentari

sto se tice medijske

sto se tice medijske eksponiranosti - pogledajte samo sto dr.ivo i na koji nacin radi ova dva dana (petak/subota) pred i tokom prosvjeda.
prikazuje se kao spasitelj lenca i petrokemije potpisujuci ugovore o stecaju i podjeli dionica koji su na snazi skoro 10 godina :-/
smrdi li ikome to?
vidi li netko i tko su neki od kvislinga u sindikalnim redovima?
razmislite malo...a onda svi na trg!!!

Tko je glasao

sto se tice medijske

sto se tice medijske eksponiranosti - pogledajte samo sto dr.ivo i na koji nacin radi ova dva dana (petak/subota) pred i tokom prosvjeda. .... zato sam već negdje i napisao kako su vlada i sindikati "organizirali" vrlo ne/uspješne "prosvjede".....

Tko je glasao

Kad sam pisao svoj dnevnik

Kad sam pisao svoj dnevnik pretpostavio sam da će prosvjed po broju nazočnih vjerojatno biti ispod očekivanja, te da će sve skupa otprilike biti popračeno na ovakav način u medijima, no za tako nešto su zaigurno najviše krivi sami organizatori koji nisu znali "zaintrigirati" sedmu silu,.... a mogli su i te kako.... pa između ostalog i pozivanjem na skup predsjednika Mesića,.... kojeg mediji naravno ne mogu zaobići....
........ali ne žele oni "dijeliti slavu" ni sa kime,..... A neuspjeh???

Tko je glasao

Najava za okupljanje

Najava za okupljanje anarhosindikalnog bloka

CIJENE SE DIŽU, DIGNIMO SE I MI!

U Zagrebu, 12.04.2008. u 10:30h na sjevernoj strani Zapadnog kolodvora zajedno ćemo formirati anarhosindikalni blok utemeljen na radničkoj solidarnosti, otporu kapitalizmu te neoliberalnom sustavu koji ga održava. Potaknuti najavljenim velikim sindikalnim prosvjedima, razlozima koji stoje iza njih i svojim slobodarskim uvjerenjima, odlučili smo se solidarizirati, te na svoj način ukazati na nužne promjene društva i odnosa unutar njega!

Kao sadašnje i buduće radništvo, svakodnevno smo izloženi pritiscima vladajuće elite koja parazitira na našim leđima, prisvajajući plodove našeg rada za vlastite interese. Dizanje cijena još je jedan bezobzirni kapitalistički udar na radnički džep. Dokle ćemo to trpiti? Ako se ne pobunimo i ne kažemo "Dosta!" odmah, postupci kojima se profit sve više stavlja iznad ljudskih života, nastaviti će se još intenzivnije!

Stoga, pozivamo sve pojedince, grupe i kolektive koji dijele naše stavove i metode djelovanja da se pridruže bloku u navedeno vrijeme, kako bi zajednički krenuli prema Trgu Francuske republike te tako pokazali kako borbu za bolje sutra i ideal o istinski slobodnom društvu ne mogu i neće ugušiti ni kapitalizam, ni reformistički zahtjevi sindikalnih vođa, niti vlastodršci i močnici bilo kakvog kova.

Vidimo se na ulici!

Mreža anarho-sindikalista/kinja (MASA)

Tko je glasao

Way to go. Don't forget

Way to go. Don't forget baseball bats.

Tko je glasao

Ozren Matijašević je

Ozren Matijašević je poznati VlastFriendly sindikalist, pa on je autor onih izjava i potpisanih deklaracija kako nema štrajka do izbora, pa on je primljen u upravni odbopr HFP-a, on je tvorac sa Sanaderom onoga vijeća sindikata , poslodavaca i vlasti koje prati cijene i reagira......paralizom........... (jel se tko sjeća tih nedavnih događaja)..............On je drivin mali sitni amortizer. A onaj tko mu plaća članarinu je kreten. Njemu i onome imbecilu Jozi Mariću.

Tko je glasao

Nije mi jasan Sever. OK, ovo

Nije mi jasan Sever. OK, ovo nisu političke domonstracije, pa ne žele političare, tako ni predsjednika.
Ali da bi dolazak predsjednika značio da je prosvjed usmjern protiv vlade, nije baš nešto logičan. Šta je predsjednik borac protiv Vlade. Jeste da ih tu i tamo dohvati, ali ne vide se nešto rezultati.
Protiv koga demonstrira sindikat, onda struge strane. Oni demonstriraju za, ma da sigurno. Oni demonstriraju jer imaju nešto protiv, nečega, niskih plaća, prava radnika i stanja u poduzećima, odnosno u hrvatskoh ekonomiji. Kako se zna tko je odgovoran po ovim pitanjima, onda se demonstrira protiv njih, vlasti, odnosno Vlade, koja kroji kapu i njima i poslodavcima, s tim da ide naruku puno više poslodavcima, nego sindikatima.
Sindikalci su bili i ostali prodane duše i prodavači svinjskih polovica, i ništa više od toga.

Tko je glasao

Vidim da većina ovdje

Vidim da većina ovdje zastupa stav o prodanosti Sindikata, slizanosti s Vladom, te kako bi trebalo zvati Mesića. Sklon sam, i to ne samo zbog ovog "slučaja", prikloniti se tom stavu (iako nisam siguran je l' u igri glupost/nesposobnost ili baš slizanost s Vladom) i mislim da bi bilo dobro da sličan komentar stave i ostali koji dijele taj stav. Pollitiku mnogi čitaju i nije isključeno (mada nije niti jako vjerojatno) da se ti komentari čuju/pročitaju tamo gdje bi trebalo (gdje god to bilo; kod sindikalnih vođa (koji već dugo više liče na vladine stečajne upravitelje sindikata nego na sindikalne vođe), kod prosvjednika, kod... štajaznam koga). Nešto kao prosvjed protiv ovakve organizacije prosvjeda.

Mislim da nije na nikome da razmišlja umjesto Mesića. Pri tome mislim na "to za njega [valjda za Mesića, op.a.] ne bi bilo dobro", ali i na silvercijev komentar. Naime, na njemu (Mesiću) je da sroči prikladan govor, a na nama da donesemo sud o tom govoru. On, naravno, može reći "Kuku svima nama, moja plaća je mizerna, bla, ser, truć...", ali isto tako može pokazati razumijevanje za običnog čovjeka i prozvati krivce. Osobno, očekujem da bi bio između te dvije krajnosti, no - ponavljam - to je na Mesiću da mozga, a ne na Severu ili nama ili bilo kome (osim samog Mesića).
--
At the River of Oath...

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

Charon, ovo nije direktno

Charon, ovo nije direktno vezano uz tvoj komentar, ali htio bih i ja nesto dodati.

Vidim da većina ovdje zastupa stav o prodanosti Sindikata, slizanosti s Vladom,...

Ne bih rekao da su sindikati potpuno slizani s vladom, ali cvrsto vjerujem da vlada na nekoliko kljucnih pozicija ima odane petokolonase koji koce i ometaju potpuni sindikalni angazman. Za primjer cu samo navesti (pre)brzo zaboravljenog Borisa Kunsta, o kojem je bilo vec govora i na ovom portalu. Samo mali podsjetnik na opus doticnog :

http://www.vjesnik.hr/Html/2002/04/25/Clanak.asp?r=tem&c=1
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/izbori07/fset.html

Uz ovakve sindikalne vodje bolje je po hitnom postupku odmah zatraziti clansku iskaznicu vladajuce s(t)ranke nego organizirati jalove prosvjede. A bojim se da i ovaj bude jos jedan takav. Dao Bog da sam u krivu.

Tko je glasao

Još jednom pokazuju kako

Još jednom pokazuju kako dobro maste brke na svojim položajima. Nikako se ne smije pomisliti da predsjednik prosvjeduje protiv Vlade, prava sramota. Treba im dati mirovinu običnog čovjeka pa ćemo onda vidjeti tko je za kakve prosvjede.

Nemrembilivit

Tko je glasao

A i što će im Mesić na

A i što će im Mesić na prosvjedu? Da prosvjeduje zbog svoje male plaće i pada standarda?

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

A i što će im Mesić na

A i što će im Mesić na prosvjedu? To ti je isto ka i da pitaš dobitnika na lotu ša će mu bingo od stotinjak milijuna,..... koje ovaj tukac koji je zaigra, odbija preuzet jer ..... šta će njemu lova :-)))))
... eto to je njihova logika

Tko je glasao

Gledaj, mislim da bi

Gledaj, mislim da bi snažnija poruka bila da se Mesić uključi u prosvjednu povorku kao građanin(što mu ne može zabraniti nitko) nego da tamo drži neki govor(a pravo je organizatora da odluči tko će govoriti).

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Gledaj, mislim da bi

Gledaj, mislim da bi snažnija poruka bila da se Mesić uključi u prosvjednu povorku kao građanin(što mu ne može zabraniti nitko) nego da tamo drži neki govor(a pravo je organizatora da odluči tko će govoriti). @silverci, štos je u tome što bi Mesić sa svoje dvije rečenice polučio višestruko veći efekt nego da oni svi zajedno tri dana trkeljaju. Toga su naravno svjesni i oni, a i jasno im je da će ne telkama biti prikazano dvi tri rečenice Mesićeve (što je sasvim OK) a njihove ako ako... možda jedna...... a godinu dan apred lokalne izbore to oni neće dopustiti jer kako kažu..... skup "nije politički"...... moš mislit.

Tko je glasao

Njegov dolazak mogao bi se

Njegov dolazak mogao bi se protumačiti kao prosvjed protiv Vlade, a to mu ne bi dobro došlo, kaže Sever.

Meni zapravo nije jasno tko je taj "mu" u prethodnoj izjavi.

  1. Da li se misli na prosvjed, pa da za prosvjed to ne bi bilo dobro da se misli da je protiv Vlade. (kako je pretpostavio redinn22)
    Tu se nameće dodatno pitanje protiv koga ili čega se prosvjeduje. Naime, prosvjed se obično ipak uputi na neku adresu.
  2. Ili se misli na Mesića, kao, njemu ne bi bilo baš dobro da bude na prosvjedu protiv Vlade. (kako je meni izgledalo na prvo čitanje)
    Pa se onda postavlja pitanje zašto su neki pozvani misliti umjesto nekih drugih. Ako je predsjednik sam rekao da će doći ako ga pozovu - zna zašto je to rekao i kakve to političke i nepolitučke posljedice nosi sa sobom.

Ukoliko se odgonetne na koga ili što je Sever mislio, voljela bih to čuti.
Također, ako netko nabasa na link koji je ovako ili čak drugačije parafrazirao, bilo bi lijepo da ga stavi ovdje.

eleven plus two = twelve plus one

Tko je glasao

"Meni zapravo nije jasno tko

"Meni zapravo nije jasno tko je taj "mu" u prethodnoj izjavi."

Moguće je i treće tumačenje: da je Sever mislio na Sanadera.:-)

grgo

grgo

Tko je glasao

Na koga god je mislio sve se

Na koga god je mislio sve se opet vraća na to da na skupu ne žele predsjednika Mesića.... što je blago kazano potpuno glupavo..

Tko je glasao

Kad ovo čuje i Sanader će

Kad ovo čuje i Sanader će se kandidirati za jednog od govornika. Bilo bi zanimljivo da im se javi. Nebi se iznenadio da skup ne preraste u podršku Vladi.

Tko je glasao

Nebi se iznenadio da skup ne

Nebi se iznenadio da skup ne preraste u podršku Vladi. Sve ima svoju cijenu, a kada je rasprodaja, onda još i manju :-))

Tko je glasao

pročitao nekoliko puta i ne

pročitao nekoliko puta i ne vjerujem svojim očima:

"Njegov dolazak mogao bi se protumačiti kao prosvjed protiv Vlade, a to mu ne bi dobro došlo, kaže Sever."

pa protiv koga ili čega onda sindikati prosvjeduju ?! i sam prosvjed ako se prosvjeduje nije politički nego ćemo ga valjda doživjeti kao sportski?
gospodine sever i ostali sindikalni LIDERI, ako na ovakav način promišljate taj famozni skup preporučam da ga otkažete i sačuvate lovu za grah u Maksimiru. tamo možete pozvati polančeca a bome i kunsta. i to onda neće biti politički skup. barem ne protiv Vlade. nego za Vladu. koja vas je kupila.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci