Tagovi

SHARON - "jastreb" ili "Arik mirotvorac"?

Smrt nijednog generala današnjice neće izazvati veće kontroverzije nego smrt Ariela Sharona, izraelskog generala i političara koji je nakon osmogodišnje kome umro u bolnici u Izraelu. Jedni će hvaliti njegove vojne vještine i hrabrost i nazivati „nepobjedivi Arik i heroj Izraela“ drugi će ga označavati „najvećim jastrebom izraelske politike od osnutka države 1948. godine.“ Neke će odmah njegovi ime asocirati na pokolj u logorima Sabra i Chatila, u Libanonu, a neke da je najmanje tri puta vodio izraelske trupe u ratovima s arapskim susjedima i sva tri puta – pobijedio! Ipak, u sjeni Sabre i Chatile, gdje je i jedan belgijski sud odbio optužnice o njegovoj krivnji i odgovornosti, i utvrdio da se radilo o obračunu libanonskih milicija (falangista), ali i njegove ostavke 1983., nakon istraga Kahanove komisije (odgovornost za ignoriranje opasnosti od krvoprolića), pod međunarodnim pritiskom, odvijao se njegov nesvakidašnji život i politička karijera. Jedni će se pozivati na propagandističke tekstove iz Brozova vremena kada je Izrael, ma što učinio, agresor, propagator cionizma kao rasističke politike, umjerenjaci pa i realisti konstatirat će pravo Izraela, članice UN, na samoobranu i priznati IDF-u (Israel Defence Forces, hebr. ZAHAL) izvježbanost, motiviranost i vojno umijeće da izađu na kraj s brojčano, pa i tehnički superiornim vojnim protivnicima. Ako bi uzeli samo činjenicu da je umro u subotu za šabat, bilo bi to dovoljno da ga se proglasi pravednikom, jer pravednik je svatko tko umre u vrijeme šabata. Ariel znači lav božji (ari je lav, a el je Bog). Također, to je vrsta gazele koja živi na Bliskom istoku, no figurom je najmanje podsjećao na gazelu.

HRVATSKA LJEVICA I DESNICA RAZLIČITO O SHARONU

Izrael i Bliski istok bio je, i jest, pogodna pozornica salonskim ljevičarima da iskažu svu netrpeljivost prema Izraelu i izraelskoj vojsci vadeći iz zemljopisnog, geostrateškog i geopolitičkog konteksta događaje u Izraelu i oko njega (kriv za pokolj u Sabri i Chatili, ratni zločinac koji je trebao završiti u Haagu). S druge strane, postoji još jedan zanimljiv fenomen u ocjeni Izraela i izraelske vojske pa i njihovih generala – svojevrsno udivljenje izraelskoj vojsci i obavještajnim službama Izraela, a koje dolazi, uvjetno rečeno, od hrvatske desnice (Ariel je židovski Gotovina, nebeski lav, izraelski junak i domoljub).

I u svemu tome zapravo izostaje uvid u obično TKO JE TKO U IZRAELSKOJ VOJSCI I POLITICI?

Ariel Sharon je rođen 1928. kao sin Židova iz Poljske (otac) Rusije (majka) pravim imenom i prezimenom Ariel Scheinermann, u Kfar Malalu, na jednoj farmi u pustinji Negev. Već kao dječak s petnaestak godina priključio se Hagani, vojnoj organizaciji židovskih doseljenika, koja je postala jezgra izraelske vojske: u njoj su stasali i Menahem Begin i Itzak Shamir, mnogi kasniji izraelski generali i političari. Suprotno predrasudama, Sharon je bio solidno obrazovan vojni časnik: pedesetih godina studirao je povijest i orijentalistiku, a zatim se upisao na Pravni fakultet u Tel Avivu. Godinu dana prije studija proveo je 29-godišnji Sharon studentsku godinu na Chamberley Staff College u Velikoj Britaniji. Nikada se neće saznati ni to koliko je njegov turbulentan privatni život utjecao na njegove vojne i političke odluke – njegova prva žena Margalit umrla je prilikom auto nesreće, zajednički sin Gur stradao je smrtno kao jedanaestogodišnjak igrajući se s oružjem. Sharonova druga žena, sestra prve, umrla je od raka i u nemogućnosti da zajedno proslave izbor Sharona za izraelskog premijera, nakon duge zajedničke borbe za taj prestižni položaj u Izraelu i u dijelu svijeta. Dva odrasla sina, Gilad i Omri, činili su sve što djeca mogu činiti za roditelja da bi ga održali na životu - vozili ga na farmu u nadi da će se u tom okruženju prirode, uz nasade i životinje, u okruženje u koje se za života rado povlačio, probuditi se iz kome, vratili ga natrag u bolnicu osluškujući svaki trag aktivnosti mozga koji je ipak odumirao.

SJAJ RATNIH OLUJA I STVARANJE KARIZME

Popularnost je stekao u šestodnevnom ratu 1967. zapovijedajući tenkovskom divizijom kada je do izražaja došla njegova uspješna vojna taktika. Nju je moguće objasniti i time da je kao sabra ( rođeni Izraelac) poznavao odlično teren ratovanja (većinom pjeskovito tlo) ali i mentalitet arapskih vojnika sklonih panici nakon prvih poraza. Godine 1972. napušta vojsku, ali već 1973. u nju se vraća i u vrijeme Jom-Kipurskog rata angažiran je kao komandant tenkovske divizije gdje je Izrael bukvalno zatečen na spavanju zbog religijskog blagdana, ali je nakon nekoliko prodora egipatske vojske upravo Sharon pridonio kontraudaru i forsiranju Sueskog kanala pontonskim mostom, i daljnjim nadiranjem koje je zaustavljeno primirjem samo šezdesetak kilometara do Kaira. Iz Jom-Kipurskog rata vratio se ovjenčan slavom pobjednika i stekao je karizmu koju je nosio sve do moždanog udara početkom 2006. godine. Iste godine, dakle 1973. bio je jedan od osnivača Likud stranke, smještene na desno u izraelskom Knesset pejzažu, i kao njen predstavnik obnašao je razne ministarske dužnosti, sve do ministra poljoprivrede, graditeljstva i ministra vanjskih poslova. Poput još nekih izraelskih generala (npr. Ytzaka Rabina) od zagovornika beskompromisne politike prema Palestincima i „patrona“ židovskih doseljenika pred moždani udar postao je glasnik mira, shvativši da je vojnim sredstvima nemoguće riješiti stoljetni konflikt Arapa i Izraelaca. On je bio ključni propagator ideje da se IDF povuče iz pojasa Gaze što je i učinjeno. U jednom trenutku govorio je doseljenicima: „Sada se svatko mora pokrenuti, požuriti i zgrabiti što više brežuljaka kako bi se izgradila naselja“, da bi početkom XXI stoljeća rekao: „Vidio sam sva lica rata. Vidio sam kako su mi prijatelji izgubili živote. I sam sam bio dva puta ranjen. Morao sam donositi odluke o životu i smrti. Dakle, razumijem značenje mira… i mir mora Židovima donijeti sigurnost u našoj zemlji. To mora biti mir za više naraštaja!“

ROĐENI VOJNIK, ALI BEZ VIZIJA?

Time je izazvao žučne polemike, pa i u sukobe u Likudu koji je napustio i osnovao centrističku stranku Kadima. Koliko je bio kontroverzan svjedoči i reagiranje izraelske javnosti na vijest o njegovoj smrti: Čitavu subotu slušali i gledali su Izraelci na TV mišljenja o njemu – uglavnom su bila podijeljena, ovisno s kojeg dijela političkog spektra dolazi onaj tko ocjenjuje njegovu ulogu u recentnoj izraelskoj povijesti. Lijevi ga kritiziraju jer nije bio pristalica samostalne palestinsku države, desni također jer je povukao vojsku i stanovništvo (naseljenike) iz područja Gaze – na silu uz pomoć vojske – pa smatraju da ih je izdao. U biti svi se slažu da je bio odličan vojnik, profesionalan, odgovoran, veliki borac za Izrael – ali suviše praktičar – tj. vukla ga je “dnevna politika trenutka”, nije imao viziju kako riješiti probleme odnosa s Palestincima. Pokazao se mnogo puta praktičarom i pragmatičarom koji reagira na okolnosti, na trenutnu situaciju i odnos snaga, a nisu ga puno zanimale ideološke premise i vizije razvoja države, iako je bio i ministar u portfeljima gdje se odlučivalo baš o razvoju zemlje. Kao rođeni vojnik u pustinji, dobar za bitke i ratove, no u miru kada treba donositi drugu vrstu odluka, odluke na dugi rok i biti mnogo elastičniji nego kao general, znao je zakazati. Nije volio kompromise, a o tome svjedoči i činjenica, da i u trenutku dok je pregovarao pod patronatom SAD u Marylandu sa Jaserom Arafatom, vođom PLO, nije mu želio pružiti ruku. Gledao ga je kao onoga koji je organizirao terorističke akte, otmice aviona i sl. a takav vojnički pogled na osobe i politiku nije vodio do dugoročnog rješenja stoljetnog sukoba s arapskim svijetom. Tek zadnjih godina pred moždani udar, sklon je bio kompromisima. ali moždani udar bio je brži od njegova mirotvorstva. Ima onih koji tvrde da je zahvaljujući Arielu Sharonu Izrael preživio najteža razdoblja svog postojanja, kao i onih koji tvrde da je poživio svijet bi svjedočio trajnom i dugoročnom rješenju bliskoistočnog sukoba.

Ovako svjedočio je svojevrsnom medicinskom fenomenu, i nagađanju javnost pa i stručnjaka da li taj čovjek koji leži osam godina, poput mumije, ali smirena lica, ipak osjeća okolinu?

DA LI MU JE SRCE KUCALO ZA NEKI NOVI I DRUGAČIJI IZRAEL?

Ariel Sharon pokopa se uz vojne počasti, počašćen je državnim pogrebom, tisuće ljudi dolazi na plato pred izraelski parlament pokloniti mu se! Medicina će nam ostati dužna odgovor kako je radio taj „buldožer“ još osam godina nakon što je mozak manje-više prestao funkcionirati, a srce je kucalo, vjerojatno, za neki novi i drugačiji Izrael.

Ostaje neosporna činjenica, uzimali jedno ili drugo lice Ariela Sharona u obzir, uz Davida Ben Guriona, Menahema Begina, Goldu Meir, Moshu Dayana, Yitzaka Rabina i sadašnjeg predsjednika Izraela Shimona Peresa, nijedan izraelski političar nije toliko dugo i značajno utjecao na prilike u Izraelu i na Bliskom istoku kao Sharon. Za jedne buldožer, seljak koji je postao general, jastreb, prevrtljivac, „hardliner“prema Palestincima, čak i zločinac, a za druge Arik mirotvorac, junak koji je pokušao preskočiti vlastitu sjenku, čovjek kojeg je mogla pobijediti samo – teška bolest i na kraju, smrt.

Napomene:- Molim komenare bez napada "ad hominem"!
-Objavljeno kao kolumna na www.tacno.net 13. 01. 2014.

Komentari

Ariel Sharon je, u svakom

Ariel Sharon je, u svakom slučaju, jako pozitivna ličnost izraelske i svjetske povijesti. Kao osoba rođena na teritoriju koji će kasnije postati Izrael, na svoj Izrael je imao puno veće pravo od egipćanina Arafata. Da nije bilo njega, možda današnji izraelski ljevičari ne bi imali priliku u Knessetu prigovarati njegovim djelima. Šteta što je 1973. zaustavljen pred Kairom, bilo bi lijepo da je bar na jedan dan izvjesio izraelsku zastavu na piramidama. :)

Sabra i Šatila su toliko puta prežvakana priča da je nevjerovatno što se ponovno izvlači iz naftalina. Arapi su se međusobno ubijali širom svijeta i prije i za vrijeme Izraela, a nastavit će čak i da Izrael trenutno nestane. Sabra i Šatila su jedino poznate zato jer je izraelska vojska bila blizu i jer se lakovjerne može uvjeriti u nekakvu krivicu. Taj miroljubivi PLO koji se sakrio u Sabri i Šatili ranije je te godine likvidirao legalno izabranog predsjednika Bashira Gemayela (kršćanina). Sabra i Šatila su bile osveta kršćanskih falangista za tu likvidaciju. Da je Bashir ostao živ i postao predsjednik, odnosi Izraela i Libanona bi danas vjerojatno bili puno bolji, barem kao Izraela i Jordana. Uostalom, uvijek su Libanon i Jordan izvlačili deblji kraj u ratovima koje su zakuhali Egipat i Sirija.

Jedina stvar koja bi se mogla zamjeriti Sharonu je povlačenje iz Gush Katifa i ostalih naselja u pojasu Gaze. To je bila njegova mirovna gesta koja je užasnula Izraelce, a koju je Hamas shvatio kao slabost i znak da se terorizam isplati. Kao posljedica tog povlačenja, Hamas je u pojasu Gaze pobio Fatahovce (krokodilske suze arapskih država su izostale), a Izraelu donio gotovo svakodnevno raketiranje. Ironično je da je čak i Sharonov pogreb bio meta tih raketa.

Kako bilo da bilo, nitko ne može poreći da je bio veliki vojskovođa, državnik i izraelska legenda.
זיכרו לברכה!

Tko je glasao

vn37

Često sam ranije spominjao arapsko, pa i palestinsko nejedinstvo! Ako se samo malo pogled baci na sjeveroistočni dio od Izraela - što se ima za vidjeti?? Jedan od najgnjusnijih građanskih ratova koji svijet današnjice bilježi! I sad će netko reći da je to sve pripremio - Izrael s Mossadom! A Izrael se praktički od prvog dana izbijanja rata u taj rat ne miješa!
I moj je prijedlog svim pristalicama Arapa: odite na Golansku visoravan, nadam se da su sirijski bunkeri izgrađeni po ruskim uputstvima još tamo: uđeš u njih i shvatiš bit arapsko-izraelskog sukoba! Iz tih bunkera su sirsjski vojnici malo-malo pa iz mitraljeza pucali po kibucilijama-ratarima koji su išli u polja na rad...I tako godinama, polupijani sitrijski vojnici, s pogledoma na dolinu gdje su ljudi kao na dlanu, ljudi koji rade... Sve dok 1967. nisu izraelski padobranci u teškim borbama prelazeći minska polja kojima je Golan bio načičkan, osvojili Golansku visoravan.., Sa zadnje linije na izraelsko-sirijskoj granici vidi se Damask prostim okom!
Naš kontigent kao dio UNO-trupa se povukao čim se malo zapucalo, a Izrael s takvim susjedom živi od osnutka države 1948.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

U vezi Golanske visoravni i

U vezi Golanske visoravni i 1967. - još jedan slabo poznati junak Izraela je puno doprinio pobjedi na Visoravni. Eli Cohen (http://en.wikipedia.org/wiki/Eli_Cohen) se uspio pozicionirati u sirijskoj vlasti i uspio ishoditi sadnju drveća iznad bunkera i rovova sirijske vojske na Golanu, da im pravi hlad. Naravno, IDF je 1967. samo gađao ispod drveća. Njegove kosti su još u Siriji.

Tko je glasao

vn37

Jedan moj dobar poznanik, vlasnik jedne manje hrvatske radio stanice napavio je predivnu radio reportažu o Eliju Cohenu i njehovim poduhvatima u vrhu sirijskog, posebno vojnog establishmenta. Jednom visokom sirijskom časniku predložio je da sade eukaliptuse oko vojnih objekata na Golanskoj visoravni i ovaj ga je poslušao! Eli Cohen, kada je otkriven, suđen je po kratkom postupku i javno obješen u Damasku! Za tu reportažu dobio je moj dobar poznanik i radijsku nagradu, Ne znam da li se može naći na you tubu, ali znam da je reportaža prevedena i na hebrejski i mađarski jezik!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ne bi spominjao

Bez krivog gledanja, ali ja se s Cohenom ne bi hvalio kao što bi bilo pametnije da se Izrael s njim ne hvali.

On je bio državljanin Egipta koji se okrenuo protiv vlastite države pa je stoga postao izdajnik.

Kada je otkrien on je za sve postao simbol za antisemitizam.

Ljubo pretpostavljam da znaš zašto to govorim !?

Tko je glasao

@Kvarner

Priznajem da te ne razumijem! On je Židov rođen u Kairu, bio je jedan od najuspješnijih obavještajaca koje je Mossad ikada imao... Zašto je postao simbol za antisemitizam, uopće mi nije jasno? Kao kada bih rekao da je Josip Perković simbol za anthrvatstvo? Ajd, lijepo objasni zašto to govoriš odnosno pišeš?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

kratka verzija

Skraćena verzija bi glasila:

Za Židove Sharon je heroj dok je za Arape ratni zločinac.

Obje verzije su povijesno istinite.

Tko je glasao

Vadim ovaj dio van

"""""" umjerenjaci pa i realisti konstatirat će pravo Izraela, članice UN, na samoobranu i priznati IDF-u (Israel Defence Forces, hebr. ZAHAL) izvježbanost, motiviranost i vojno umijeće da izađu na kraj s brojčano, pa i tehnički superiornim vojnim protivnicima. """"""

- i plus.

Za svoj narod on je heroj. Za neke druge je zločinac. Kako poznato.

sve dobro...

Tko je glasao

Sharon je odgovoran za smrt

Sharon je odgovoran za smrt mnogo ljudi a plus toga svojim dolaskom 2000 na svetište muslimana je uništio sva prijašnja mirovna pregovaranja i isprovocirao nove sukobe. Njegova politika izgradnje naselja na zemlji Palestinaca, je samo širila mržnju među narodima.

Sve u svemu veoma negativna osoba.

Tko je glasao

Sve povjesničar do povjesničara, analitičar do analitičara

Skviki, čovjek se još nije ni ohladio, a ti već daješ ocjene o njegovoj karijeri i karakteru. Ne da je promašeno, nego je krajnje neozbiljno. Ne znaš tko je za što odgovoran tijekom DR-a, a kamoli da znaš tko je što radio u Sabri i Šatili (vjerojatno bi ih promašio na karti). Kanaan, Judeja, Samarija, Palestina, Erec Izrael je domovina Židova ma koliko ti to zanemarivao i zamišljao kako je netko nekome nešto oteo. Ne možeš oteti svoje onima koji su došli nakon tebe. Sjeti se toga kada počneš tvrditi da si hrvatski patriot.

Tko je glasao

Da pojednostavimo. Zločinac

Da pojednostavimo.

Zločinac je i točka.

Ne znaš tko je za što odgovoran tijekom DR-a, a kamoli da znaš tko je što radio u Sabri i Šatili (vjerojatno bi ih promašio na karti). Kanaan, Judeja, Samarija, Palestina, Erec Izrael je domovina Židova ma koliko ti to zanemarivao i zamišljao kako je netko nekome nešto oteo. Ne možeš oteti svoje onima koji su došli nakon tebe.

No kad več spominješ DR, onda sigurno znaš da je i takozvana vojna krajina domovina Hrvata.

Jedna vjerska zajednica je napustila jedan teritorij, na koji se je doselila iz starog Egipta. Po tome bi trebalo značiti da je njihova domovina Egipat, a bili su nekad robovi u toj zemlji.

Tko je glasao

Komentar i točka

Jalova je rasprava u kojoj sugovornik kaže "mišljenje i točka". Tom analogijom možemo i papu-huškača Urbana II. nazvati "zločincem i točka".
Koji dio Vojne krajine je takozvan?
Ne govorim sada o Egiptu i tom povijesnom momentu, nego odnosu islamiziranih potomaka Feničana i potomaka Izaka (kod kojih je nemoguće govoriti samo o vjerskoj pripadnosti; osim ako su ti uzor tzv. totalni asimilanti). Možemo i o Egiptu, ali on je do 20. stoljeća skoro pa nebitan.

Tko je glasao

@Fraise

Teško je raspravljati o povijesti Bliskog istoka i Izraela, kada čovjek ne zna vlastitu, hrvatsku povijest. Jer da zna, onda ne bi Vojnu krajinu, koju su utemeljili Austrijanci, u svrhu obrane od Turaka, i koja se prostirala dugo vremena na području većeg dijela današnje Hrvatske, od Karlovca preko Varaždina do Zemuna, nazivao TAKOZVANOM!
Prijedlog: zaobiđi Skvikija u raspravama, već sam nekoliko puta napisao da taj smiješni čovjek -neznalica ovaj portal pretvara u "skvikionicu"!
Ne znati povijest vlastite zemlje odnosno države, a lupat se u prsa domoljubna...eh, eh...!?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ti si neznalica, naveo je DR,

Ti si neznalica, naveo je DR, Domovinski rat, to Skviki rastura, što će reći da nije mislio na vojnu nego na srpsku krajinu.

A vezano sa Sharonom bi me zanimalo koliko je atentata na Arafata bilo pod njegovom nadležnosti, te da li je onaj uspješni finalni nazdravio sa šampanjcem ili skrušeno u molitvi.

Tko je glasao

@kradem

Nered u pisanju, znači i nered u glavi! Neka se uči preciznom izražavanju!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Trčanje pred rudo - olimpijska disciplina?

Nisam ja neznalica, nego Skviki jednu parakrajinu naziva Vojnom. Zna se koja je krajina tijekom povijesti bila Vojna.
Svoja saznanja o nečijoj umiješanosti u atentat slobodan si iznijeti nadležnim međunarodnim tijelima. Bit će da si upućeniji od svih službenika obavještajnih službi zajedno.

Tko je glasao

Nisam ja neznalica, nego

Nisam ja neznalica, nego Skviki jednu parakrajinu naziva Vojnom. Zna se koja je krajina tijekom povijesti bila Vojna.
DR... Lapsus linguae...

Btw, nemam nikakvih spoznaja, samo pitanje.

Tko je glasao

@Fraise

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ustajte egipatsko roblje

To su robovi koji su u Egiptu uplatili turistički aranžman "posjetite vojnu krajinu - domovinu Harvata".

Tko je glasao

O pokojnicima sve najbolje.

O pokojnicima sve najbolje. Sretnik je bio pod zaštitom Amera! Ostatak je napisan u komentaru http://pollitika.com/comment/reply/13131/453124

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Što se tiče terorističkih

Što se tiče terorističkih akata prvi su krenuli Izraelci davno to koristiti prije 2 svjetskog rata, ali to je povjesna priča koju si zaboravio...

Justice for all !

Tko je glasao

Uf ako je on Ljubo mirotvorac

Uf ako je on Ljubo mirotvorac , onda je Staljin anđelčić...

Neću ulaziti da li je dobar ili ne to je već druga stvar. Za svoj narod je odnio velike bitke, a prema Palestincima je bio pregrub... Sam prosudi - samo ti ko pripadnik tog naroda nažalost više srcem razmišljaš.

Justice for all !

Tko je glasao

izraelski ante gotovina

ljubo,

za tako talentiran narod,s tako teškom povijesti, i tako tegobnih i opasnim okruženjem,
nije neobično, da najkvalitetniji, najsposobniji ljudi generacije budu vojnici
i da kasnije, nakon vojničke karijere budu političari
veliki je dokaz vrijednosti materijala od kojeg su stvoreni
što su i rabin i sharon, baveći se vođenjem cijele države, i naroda
promijenili svoj odnos prema ratu i miru

neizbježna je usporedba
i izjava da je sharon hrvatski gotovina nije nerazumna
kao ni činjenica da je franjo tuđman hrvatski ben gurion

luka

Tko je glasao

SVE GENERALI, A PRAGMATIKA I VIZIONARA NIGDJE

Jadno je to kad bi budućnost jedne zemlje poput Izraela , s toliko talentiranih ljudi, trebali određivati redom vojnici, od kojih se nijedan, osim Rabina, nije uspio osloboditi tog tereta i postati pragmatični političar,a kamo li vizionar.
U tom pogledu Ariel Sharon je kao i Bibi Netanyahu korak-dva unatrag za Izrael nakon Rabina i čovjek koji bi u većini zemalja bio prezren, unatoč vojnim zaslugama, nakon masakra u Sabri i Satili 1982 te izraelskog Kahan Reporta, zbog kojeg je bio prinuđen da da ostavku.
Da je pravde na ovom svijetu, doživio bi suđenje kao ratni zločinac koji je držao lojtre libanonskim mesarima tad, napose Elie Hobeiki koji je,gle,tako zgodno, odletio u zrak s još 3 ljudi 2002.godine, taman kad je trebao biti ključnim svjedokom protiv Sharona za procesa u Belgiji.Pa još druga intifada....
Tragediju Izraela i nedostatka vizije najbolje je sažeo pokojni Rabin,očito imajući i sebe u vidu: "Military cemeteries in every corner of the world are silent testimony to the failure of national leaders to sanctify human life."

Tko je glasao

@GLEMBAY

A kako komentiraš činjenicu da su i danas, na dan pogreba Sharona, za kraj pogreba, doletjele dvije rakete iz područja Gaze na izraelski teritorij? I to iz područja Gaze iz kojeg je povlačenje IDF-a i izraelskih doseljenika NAREDIO i PROVEO upravo - Ariel Sharon!??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Možda je to bio počasni plotun...

od njegovih palestinskih obožavatelja.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

Uzmimo jednu PRETPOSTAVKU, malo ružnu: umro je general Ante Gotovina, obavlja se državni pogreb, a pri kraju pogreba iz Kninske krajine dolete - dvije rakete!! I to bi uzela kao počasni plotun - hrvatskih Srba??
Opsesije salonskih ljevičara su pogubne, draga dušice, pogubne! Između vas i Đapića, Sedlara, Ivkošića...kada je riječ o Izraelu i Židovima, biram ovu trojicu! Znao sam za "crveni antisemitizam" i prije dolaska u Austriju, a onda sam upoznao jednog od najboljih austrijskih novinara porijeklom iz Mađarske, Paula Lendvaja... Čitao sam njegove knjige, slušao ga na ORF-u... i tek tada mi se ukazalo što je to "crveni antisemitizam" i delegitimiranje Izraela od strane evropskih zelenih i crvenih, istina ne svih, ali većine! Ne ljuti se, to su za tebe i tebi slične, ipak neke druge sfere razmišljanja i zapažanja! Kada se to sve uzme u obzir, pa Sharon još dobro u nas prolazi, ne, dušice draga?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Pod tom pretpostavkom

pretpostavljam kako bi bilo za pretpostaviti da bi se proglasila sedmodnevna žalost.

Dotični je kontroverzan i samim Židovima iz Izraela, ali znamo - peronospora zna bolje i od njih samih :P

Dala sam ti bila plus jer mi se učinilo da nastojiš dati objektivan prikaz, makar stisnutih zuba, ali sam se prevarila, pa sam ti, ne ljuti se, ipak spičila minus.

Sharon dobro prolazi jer je u istom paketu s ostalim našim tužnim geopolitičkim činjenicama.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica DIJASPORA kao PERONOSPORA?

Nazvati, pa makar i u šali ŽIDOVSKU DIJASPORUI ili GALUT (hebr.) PERONOSPOROM može samo osoba koja zasta ne razumije tv. židovsko pitanje, ni Izrael. Nisi, nažalost, ni prva ni zadnja!
I vjerovao sam da si stabilna osoba i da te neće kritikica usmjeriti, nakon plusa, na minus.. Ali, vjeruj mi, prestao sam već odavno pisati za ocjenu. jedino ponekad, kada mi minus spiče OPSESIVNI MINUSERI (ovdje ih ima dvoje-troje, vratio se i moj stari pajdo "udbaš", ali sada kao "zrakomlat"; kada vidiš minus na moje upise i dnevnike znaj da je jedan njegov ) e, onda si onako radi ravnoteže spičim PLUS. ( koristim samo legalnu opciju!)

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

EVO IH!

Oooo, kako su se fino posložili??? Da ne bi bilo zabune, ovaj "zrakomlat" je bivši "kukljica" i on je UDBA, moja sudba! Tapka za mnom gdje stigne, konfabulira do besvijesti... i tako već jedno četiri godine! Pogledajte samo ovdje - ispod svakog upisa i ispod svakog dnevnika njegov minus! A specijalitet mu je da meni pripisuje osobine i nečasne radnje koje su njegove! Tako je i prošli puta prije nego je baniran kao "kukljica" tisuću puta ponovio da koristim duple račune odnosno nickove - što nisam činio - da bi na kraju Mrak otkrio da je on sam to radio, i banirao ga!
Najbolje polje "rada" mu je www.virovitica.net gdje imam kolumnu, i tamo ne samo ispod moje kolumne, nego i drugdje dolazi do izražaja njegova opsesija mojim likom. Tamo nastupa kao "fitilj", baš kratkog fitilja! (koga zanima taj opskurni lik, koji me podsjeća na udbaša ili hrvatskog Goebelsa- tisuću puta zalijepi nekome laž, na kraju će mnogi povjerovati - neka zaviri tamo ispod jednog baš zanimljivog članka otprilike naslova "I nakon Tita - Titova kuća". Naime, jedan Virovitičan izrađuje makete, i za Božić je izradio maketu jedne stare virovitičke kuće, i maketa je stavljena u jaslice, u crkvi Sv Roka: mnogi su, o čuda, u kući prepoznali - Titovu kuću iz Kumrovca!!!??
U varoši baš svašta - što izmisli preplašena mašta?!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

plus za

"crveni antisemitizam" Ljubo

Ovo ovdi su ti tkz. ljevičari, titoisti, jugonostalgičari kao i sam što si, ali kad je u pitanju Titin šegrt Jaser Arafat

https://www.google.hr/search?q=Tito+i+Jaser+Arafat&espv=210&es_sm=122&tb...

- oni su ti još zbog uspomene na dragog druga Tita kontra Izraela , ono neki su još u pokretu nesvrstanih, plaču za Sadamom, Gadafijem, nariču nad Asadom i brane ga kao fol " manje zlo".

sve dobro...

Tko je glasao

40 GODINA U ŽICI .OČAJNI-PA ZAŠTO ?

Gaza ? Mislite na onaj logor od 1973. godine, u kojem IDF drži pola miliona ljudi, koji imaju čast gledati kako se na njihovoj otetoj zemlji grade stanovi za vjerske fanatike, dok im se kontrolira el.energija, voda, radna mjesta, školovanje i mogućnost kretanja-ukratko budućnost , pošto ih je 75 % mladih, a za koju je upravo dijelom dobrano zaslužan Sharon ? Eto,prođe i njihova obljetnica- 40 godina u žici, a nitko se od svjetskih medija toga ne "sjeti".

Tko je glasao

@GLEMBAY

I ti si pao na 40 godina manipuliranja Gazom - prvo u Brozovo vrijeme, a onda u Tuđmanovo vrijeme, pa sve do danas??Da si si malo truda dao pa u google maps ukucao Gaza, vidio bi jedan srednje razvijen grad na Bliskom istoku, s elitnim dijelovima, s jednom od najbolje uređenih i najbogatijih tržnica Izraela... Kakva žica, kakvi bakrači! Pa, zar vam je propaganda zaista toliko popila mozak!??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ŠTO NA UMU, TO NA DRUMU

Da je mozak nekomu popijen, definitivno jeste, ali nije na meni da kažem komu... nisam znao da je Gaza u Izraelu, ako se već zalažete za soluciju dvije države , ali dobro, svakomu se dogodi jednom u životu ona narodna "Što na umu,to na drumu". Možda je to po onom čuvenom Sharonovom "mirovnom" planu.
Podsjetilo me to na jedan drugi pogreb onomad, gdje je došao samo jedan predsjednik , i to zemlje od koje smo branili kršćanstvo i Europu(Turske), ovdje niti predsjednik i najveći saveznik, već potpredsjednik (SAD),jedan premijer (Češka) i 17 ministara...izostale je vjerovatno propaganda preobratila.

Tko je glasao

Propaganda

Glembayu, govoriš o propagandi, a diskurs ti je čista propaganda. Kako Palestina još uvijek nije država, Gaza se ne može nalaziti nigdje drugdje nego u Izraelu.

Tko je glasao

POKRPATI RUPETINE NEZNANJA PRVO

Kako vidim da dijelite drugima lekcije, dobro bi bilo najprije da utvrdite gradivo- dosad su Palestinu kao državu priznale 134 zemlje (70 % UN-a), a to što Hrvatska nije, njoj ide na "čast", kao i njenoj sramnoj vanjskoj politici koje i nema.Eto i posljedice, Gaza u Palestini.
Prema tomu, umjesto naklapanja i arogancije spram drugih , u školsku klupu i pokrpati te rupetine neznanja, čiste fakte i malo znanja molim.

Tko je glasao

Birati prijatelje

Prije komentiranja moje razine obrazovanja (a nakon 20 se godina formalnog obrazovanja više nemam namjere vraćati u školske klupe), provjeriti što znači "biti priznat" jer ćemo se lako dovesti u situaciju da političko priznavanje NDH ili nepriznavanje Hrvatske od strane određenih država pogrešno protumačimo.
Jedino oko čega se mogu složiti jest smjer hrvatske vanjske politike, ali ne zbog nepodržavanja tzv. Palestine, već nepodržavanja Izraela. Zemlja koja je ne tako davno bila na meti terorista, izgubila gotovo 15.000 ljudi, pretrpjela na desetke i stotine milijardi materijalne štete zbog nečije sumanutosti, trebala je i treba podržati svaku zemlju koja se susreće s istim terorom umotanim u tzv. borbu za neovisnost/slobodu. Hrvatska potpora tzv. Palestini (a zapravo je potpora teorističkom Hamasu) bila bi sramna za demokratsku i na krvi stvorenu Hrvatsku.

Tko je glasao

@Fraise POHVALA!

Odlično si odgovorila, zaista te želim pohvaliti. Dodao bih još da se države ne stvaraju u Skupštini UN, nego zapravo na određenom teritoriju, sa određenim stanovništvom, granicama i strukturama legalno izabrane vlasti! Skupština UN danas je glasačka mašinerija bivših nesvrstanih, i glasanje za određenu rezoluciju, (ne za određenu odluku!), ne znači izglasavanje države PALESTINE!
Osim toga, pa valjda će se nešto ipak pitati središnju vlast u Jeruzalemu o otvorenim pitanjima o kojima se zapravo sada pregovara između Palestinaca i Izraelaca, uz posredovanje SAD? Da sad ne spominjemo kao Mahmut Abas, kao vođa Palestinskog autonomnog područja i njegov Al Fatah, ne kontroliraju pojas Gaze, koji je pod kontrolom Hamasa!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

"BITI PRIZNAT"-A GDJE JE PEČAT !

Najprije proučiti kako je Izrael nastao i tko je dignuo KING DAVID hotel nakon Drugog svjetskog rata s Britancima u zrak, što je bio Irgun, tko je izvršio masakr 1949.godine u Deir Yassinu (danas Givat Shaul Bet ) ,tko je bio ucijenjen s 10.000 britanskih funti kao terorist, a kasnije postao premijerom,i sl. ,tad Palestinaca nije bilo niti u grahu,niti u fildžanu, što kažu Bosanci. "Biti priznat" i vući paralele s NDH kao valjda argumentom , a onda srceparajući zaključak o "tzv." Palestini ,Izraelu i Hrvatskoj (te "krvnom bratstvu" valjda,ali malo nezgodno zbog NDH u istom komentaru) pokazuju da se doista, formalno obrazovanje od 20 godina ne može zvati znanjem.
Biće eto da su se UN zeznule s rezolucijom o "non-member state" za Palestinu od 29.11.2012. (138 država za, 9 protiv bi trebalo nešto govoriti ) "de facto priznanjem suverene države Palestine" (Indepedent).
Ah da, i UNESCO je uprskao s "biti priznat", pa ih primio u punopravno članstvo 2011 (107 za, 14 protiv).
Pazite se logike "terorista danas-borac za slobodu sutra" (o tome smo polemizirali s gosp. Ljubom u vezi različitih spomen-ploča na hebrejskom i engleskom jeziku o istom događaju iz 40-ih u hotelu "KING DAVID", pogledati malo. ).
Da, doista je "biti priznat" filozofija kao onaj skeč "A gdje je pečat ?"http://www.youtube.com/watch?v=E1brkgPuKaQ
Slažem se za vanjsku politiku RH, ali iz potpuno suprotnih razloga, jer ista i ne postoji, a njene gorke "plodove" (tihe sankcije nesvrstanih, Arapa i dr. ) ,osim onih moralne prirode,ubiremo i na ekonomskom planu.

Tko je glasao

Rastezanje magarca da bi postao konjem

Glembay, pokušaj čitati onako kako piše, a ne kako ti se čini da piše. Nabacivanje podataka, izvlačenje iz konteksta, prostorno i vremensko ograničavanje (kako bi odgovaralo osobnom mišljenju "jer ipak je Židov ubio Y. Rabina") ima smisla koliko i rastezanje magarca da bi postao konjem.

Baviti se temom Izraela ne znači samo jašiti po 1948-oj godini, malo prije ili nakon (a ti to uporno činiš). Poznavati Izrael (posebno izraelsku i židovsku povijest i kulturu) zahtijeva mnogo više od razine na kojoj ti pokušavaš voditi neku raspravu (i usput izmišljati "krvno bratstvo“ koje nitko nije spomenuo). Takve jalove rasprave vodim gotovo svaki dan s jednako "velikim" poznavateljima povijesti i kulture Bliskoga istoka koji me u nedostatku argumenata nazivaju masonom i cionistom (a o cionizmu znaju toliko koliko otprilike i ti). Nije mi cilj nadmetati se s tobom, ali kada se već postavljaš kao autoritet, želim ti samo skrenuti pažnju na nešto: nitko ne zna sve, zapravo, svi znamo pomalo, no važno je na koji način dolazimo do i koristimo informacije/znanje. Meni pitanje manjinskih zajednica (pa tako i židovske) nije hobi, nego profesionalni interes (i u tom kontekstu naglašavam hrvatsko-izraelske veze koje si ti, u maniri zajapurena dječarca, nazvao "srceparajućim"). Pa kada me već pozivaš da se educiram o nastanku Izraela (a židovskoj su me povijesti učili židovski profesori, znanci i prijatelji) mogao bi i sebi učiniti uslugu pa se primiti nekog ozbiljnijeg štiva (pa bi ti bila malo jasnija uloga Britanaca prije i tijekom Drugoga svjetskog rata).

Guranje Unescoa u nešto što nema veze s priznavanjem o kojemu govorimo, tipičan je primjer miješanja jabuka i krušaka (zajedno s onom fasciniranošću brojkama i rezolucijama; uvijek me sjeti rezolucije 1244 kao primjera međunarodne političke pokvarenosti i potpuna nerazumijevanja ikakva lokalnog konteksta).

Inače, postoje zanimljivi rezultati istraživanja o tome kako se o Izraelu govori i poznaje ga samo kroz izraelsko-palestinsko pitanje. Smijem li zaključiti da pristaješ takvima?

Tko je glasao

Ček', ček', ti u ovom

Ček', ček', ti u ovom komentaru spominješ kruške i jabuke, također uplićeš i svoju relevantnost vezano s temom, a u raspravu si ušao s nebuloznom i nadasve nezdravom usporedbom sa SAO Krajinom?

Žišku? Ne treba nama miljardu linija Kabale, odnosno napamet znati Kur'an ili Kishonov opus kako bismo znali da griješiš. Samo je pitanje da li griješiš uslijed neznanja, indoktrinacije ili jeftine bahatosti.

Tko je glasao

Nisam vlak da čekam :)

Koji je dio o Krajini nezdrav? Četnici ili hamasovci, je li bitan naziv? Nezdravo je podržavati palestinski terorizam, a ne usporedba s terorizmom u vlastitom dvorištu. Vrijeme je da se odbace navike "tri dana pamtim".
A o tome griješim li ja ili ti, zaista je promašeno raspravljati. Svatko će za sebe reći da je u pravu, iako istina možda nije ni u sredini.
Osoba nije relevantna, nego kompetentna. No držimo se teme, a ne tvoje ad hoc pseudoprocjene o sugovornicima. Eto, to je irelevantno.

Tko je glasao

Kad su to Izraelci i

Kad su to Izraelci i Palestinci u svojoj povijesti bili potpisali i uživali suživot u samoinicijativno definiranim granicama? Kad su Izraelci i Palestinci uživali u istom jeziku? Kad su imali 99% istih blagdana i bili zaposleni u istim tvrtkama?

U kojem trenutku i sa čime uspijevaš izjednačiti nemogućnost ulaska hrvatskog trgovačkog putnika, policajca i liječnika u SAO Krajinu?

Tko je glasao

Blago naivnima

Sjajno, ispast će da su se Hebreji/Židovi samoprotjerali iz Judeje (kao i Hrvati iz Kninske krajine), a onda se vratili samo da bi napakostili sirotim Palestincima (samo da još doznamo na čemu su im pozavidjeli; možda vješanju bez suda). Kada si se već uhvatio izraelsko-arapskih odnosa: postoje sasma ugodna razdoblja suživota između pripadnika židovskih i neislamiziranih arapskih plemena. Zna se koja je strana započela s brisanjem čitavih plemena s lica zemlje i koja strana danas prijeti razaranju civilizacijskih i kulturnih stečevina.

Ali pohvaljujem stil: mislim da bi vojvođanskim ili bosanskohercegovačkim Hrvatima dobro došao jedan ovakav glasnogovornik i zaštitnik. Hamas je zaokupljen drugim "civiliziranim" poslima http://www.youtube.com/watch?v=Z7CyMgW8bEk, je li tako? A ako ne time, onda barem nasilnim pokrštavanjem tamošnjih kršćana.

Tko je glasao

@Fraise

Ovima koji misle da su Židovi i Arapi VJEČNI neprijatelji treba skrenuti pažnju, što je tebi sigurno poznato, na zlatno doba suradnje Arapa i Židova u Španjolskoj, koje je trajalo u vrijeme kada su Arapi vladali Španjolskom.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Logika

Teorija ti baš ne drži vodu, s obzirom na ulogu Izraela u raznoraznim arapskim proljećima, koji su za posljedicu imali upravo islamizaciju zemalja. Sad su se stavili na stranu suprostavljenu Assadu, sekularnom predsjedniku i upravo sad dolazi do pogroma kršćana od strane raznoraznih islamističkih vojski.

Izraelu odgovara zatucani arapski svijet, a i šire (npr. Guatemala).

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

NAOPAKA TI JE LOGIKA! Izraelu odgovara razvijen arapski svijet, svijet u kojem se poštuju ljudska prava, funkcionira pravna država, poštuju međunarodne obveze...a ne gdje se osiromašene mase valjaju ulicama i trgovima. S predstavnicima takvog svijeta Izrael se ne može ništa dogovoriti!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Dežurnik

Ljubo, skviki je danas dežuran za minuse. Bojim se, da će ih od dosade, početi dodjeljivati sam sebi. Može li to internet podnijeti?

Tko je glasao

@Fraise

Skviki ti ima popust na pollitici, spada u njene doajene...Ali, čim sam te pohvalio, računaj na minuse od mojih "prijatelja"...Inače, najjači je u poznavanju hrvatskog jezika, uvjerit ćeš se!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci