Tagovi

Seksualni odgoj u skolama ugrozava zdravlje mladih

Tužba Hrvatskoj jer je kondom nepoželjan:
“Hrvatska krši odredbe Europske socijalne povelje učeći mlade o seksu kroz neprikladnu i pristranu edukaciju. Iznošenjem netočnih i subjektivnih činjenica ugrožava zdravlje i živote mladih ljudi.
Posljednje desetljeće Hrvatska je favorizirala vannastavni program Teen STAR. Danas se pak pokušava uvesti program udruge GROZD - izjavila je u četvrtak na konferenciji voditeljica programa u CESI-ju Sanja Cesar te dodala kako su Teen STAR i GROZD-ov program vrlo slični.”
http://sutra.hr/vijesti-i-price/tuzba-hrvatskoj-jer-je-kondom-nepozeljan

Kad je svojeveremeno pocelo histericno pohrvacivanje hrvatskog jezika, i kad su nas poceli uciti nasem vlastitom materinjem jeziku, jedan poznanik iz Zaprudja ‘ludi Kranjo’ je to prokomentirao i sazeo rijecima: ‘nepismeni gutiju pismene’ (za one koji ne znaju zagrebacki dijalekt, gutiju = dave).
Tako su se ‘nepismeni’, koje su negativnom selekcijom doveli opet nepismeni i poluludi nasli u prilici da sada ‘gutiju’ i nasu djecu ali drugim nebulozma kroz skolski sustav.
U nasem skolskom sustavu, pogotovo u osnovnim skolama, takvi poluspismeni megalomani opsjednuti glupostima diletantski prave skolske programe i udzbenike, a usudjuju se mijesati u sve, pa cak i to da li ce nasa djeca koristiti kondome.

Za one koji su toliko protiv mijesanja civilnog drustva u politiku i borbu protiv korupcije (vidi post o tome), jedno pitanje: Sto su Teen STAR i GROZD, i da li su digli glas protiv njihovog mijesanja u odgoj nase djece u skolama?

Komentari

Cijela ta prica je van svake

Cijela ta prica je van svake rasprave ako se primijeni jedan zdrav, pametan i pravovremen pristup U OBITELJI. MOzda nije najlakse i svakom milo, ali donosi dobre rezultate. Naravno, ukoliko i sami pokazemo pozitivnim primjerom.
To je osjetljivo podrucje, medutim o intimnim stvarima je ipak najbolje cuti u intimnom okruzenju i od bliske osobe-dakle od roditelja ili rodbine ukoliko je bliska s djetetom. I to sto ranije, a u okvirima i na nacin kad procijenimo da djetetovo razumijevanje to moze pratiti. Poduka o seksu i intimnosti je dvojake prirode - u prvom redu je moramo dati u ranijoj dobi i tad je to skup pravila osnovne higijene ( rano ih naucimo prati zubice, tusirati se svaki dan, jednom tjedno sjeci nokte - malo roditelja ima isti praktican pristup kako ih nauciti druge isto tako sasvim prirodne i normalne cinjenice koje se ticu funkcioniranja njihovog tijela). Drugi dio posla koji roditelj mora odraditi dolazi kasnije u predpubertetskoj dobi kad dijete vec moze razumjeti neke stvari-ako ih moze dovoljno razumjeti da se smijulji s ekipom, moze ih razumjeti i izlozene od strane roditelja na pravi nacin.
Moje osobno iskustvo sa kceri je bilo upravo takvo, prvo poduka o tijelu i kako funkcionira, osnove higijene i normalan razgovor bez zastajkivanja o ama bas svemu gdje se pricalo u istom revijalnom tonu o temema od zastite zubiju do kako ona stvar za sad sluzi samo zato da se svaki dan perucka. Kasnije je dosla nadogradnja - obuka i o seksu je tekla pravovremeno i bez velikih trzavica. Ja sam bila prva koja joj je kupila kondome u odredenoj dobi koja bi sablaznila moju mater da je znala. Ne s namjerom da ih upotrijebi, nego s namjerom da uvijek ima jedan u novcaniku, jer brigu o zdravlju i zivotu ne treba prepustati drugima i slucajnostima. I sa cvrsto ugradenim stavom o vlastitom integritetu - drzim da je obuka o seksu kao emotivnoj i psiholoskoj kategoriji daleko vaznija, seks se dogada u glavi, tijelo je samo ekstenzija. Koliko u tom svijetlu ikakav program moze djelotvorno pokriti kvalitetan odgoj, a da ga participacija roditelja ne moze odraditi bolje?

Tko je glasao

Tyche, Jednostavno rečeno

Tyche,
Jednostavno rečeno normalni odnos roditelja i djece.

Tko je glasao

Autor dobro uočava

Autor dobro uočava povezanost politike i korupcije sa sexom a još bolje da su Teen Star i Grozd dio civilnog društva što možebitno neki nisu znali.

Međutim, najbolje bi bilo da učini još mali iskorak pa uoči kako je to ovaj sex za razliku od korupcije došao do izražaja. Stanovito je ministarstvo raspisalo neki javni natječaj na koji su se mogli javiti svi i ponuditi neki program, u ovom slučaju kako učiti o sexu, na koji su se odazvali neki dijelovi civilnog društva.

Ne ulazeći u rezultat odabira "najboljeg ministra" i u sex kao takav, to ipak čini značajnu razliku u odnosu ovih i udruge Bura. Recimo i to da se na taj natječaj javila Bura, ravnopravno bi dobila mogućnost da politika usvoji njihov program ako bi imala što na tu temu. Nažalost, natječaj se nije dogodio za polje borbe protiv korupcije pa je ispalo tako kako jest zbog čega su nezadovoljni svi, jedni što se drugi miješaju gdje im (za sada) nije mjesto a drugi jer ih neće slušati prvi.

Kad bi se svakoj udruzi dalo da ju politika ne samo uvažava nego i radi kako udruge hoće, koji bi tek to sex nastao. Ne bi nam pomogo ni rigidni Teen Star ni Grozd

B-52

Tko je glasao

Toliko si pametan i duhovit

Toliko si pametan i duhovit da bi bilo najbolje da si stavis kondom na mozak.

Tko je glasao

Za one koji su toliko protiv

Za one koji su toliko protiv mijesanja civilnog drustva u politiku i borbu protiv korupcije (vidi post o tome), jedno pitanje: Sto su Teen STAR i GROZD, i da li su digli glas protiv njihovog mijesanja u odgoj nase djece u skolama?

Obzirom da ti kao civilno društvo propuštaš uočiti bitnu razliku između javljanja na javni natječaj i nepatvorenog arivizma, pokušao sam ja ukazati.

Inače, ovdje smo već apsolvirali i Grozd i sexualni odgoj u školama pa naš stav nije nepoznat i niti malo nije naklonjen tima pa je bilo neumjesno s tvoje strane miješati stav prema Burinoj inicijativi i tome. Koliko god se ne slažemo s odlukom MZOS-a, ne možemo zbog javljanja na javni natječaj kritizirati Grozd (sadržaj programa je druga priča).

To je nebo i zemlja.

Da npr. Sabor ili Vlada raspišu kakav natječaj za programe borbe protiv korupcije, branio bih pravo i Bure da se javi sa svojim (sadržaj je opet druga priča).

Nadam se kako smo si sad malo jasniji.

B-52

Tko je glasao

Razmišljah malo.

Razmišljah malo. Konzervativci će djecu odgajati da se jebu bez kondoma. Pardon, suzdržavaju. A znamo da se djeca ne znaju suzdržavati. A budući da iz konzervativnih obitelji često proizlaze konzervativna djeca, znači da će se oni zaraziti raznim bolestima. To i nije tako loše.

Svaki pravi roditelj će dijete educirati mnogo prije učitelja. Svatko po svom uvjerenju. Sva sreća da SIDA nije smrtonosna. Ali bolesti koje su učestale zbog nje često dovode do umiranja. Jupiiiiiii...

Tko je glasao

Djeca su rijetko na

Djeca su rijetko na roditelje.

Tko je glasao

BAs me zanima da li je u

BAs me zanima da li je u programu predvidjeno prikazivanje porno filmova?
Sto se mene tice to treba biti obavezno

Tko je glasao

Čitao sam da se danas mladi

Čitao sam da se danas mladi sve ranije upuštaju u seksualne odnose. Dakako da to nije po kršćanskom shvaćanju morala. Ali, to je valjda činjenica. Zato ne može biti dovoljno seksualnog odgoja u školi.Može ga biti samo premalo.

Tko je glasao

@Skviki, daj molim te lupi

@Skviki, daj molim te lupi komentar. Vidiš da ovi mladi znaju više o Sanaderu nego o seksu:)

Tko je glasao

Bilo bi im pametnije

Bilo bi im pametnije sprovodit praksu i teoriju upotrebljavat za politiku, zatim u pauzama malo učit o poštivanju protivnika. Sve se jadan dan vrne, kak dobro tak i zlo.

Tko je glasao

Hvala ti. Mi stariji moram

Hvala ti. Mi stariji moram prednjačiti, kaj ne?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci