Tagovi

Sedmi Pečat

U posljednje vrijeme nameće mi se pitanje koje zadire paranormalne aktivnosti. Da li je švedski režiser Ingmar Bergman bio vidovit i da li mu je Hrvatska 2001-te bila inspiracije za film Sedmi pečat (snimljen 1957.). Za one mlađe ili one koji se ne mogu sjetiti radnje filma ukratko:
Sredinom 12.stoljeća nakon 10 godišnjeg križarskog rata vitez Antonius ( Max von Sydow) vraća se kući u Švedsku. Prati ga licemjerni štitonoša. Preživjevši Križarski rat na povratku kući shvaća da je smrt došla po njega. Svjestan je da kad nije umro u ratu to će se dogoditi pred kućnim pragom. Putem prema domu nailazi na razne likove i pojave srednjeg vijeka.
Kuga, pljačkaši, spaljivanje vještica, okrutnost feudalaca i plemstva, sijanje straha od strane svećenstva u njemu bude pitanja ništavila koje slijedi nakon života i sumnja u postojanje Boga. Svaku večer smrt (Bengt Ekerot) dolazi po njega. U nastojanju da produži život Antonius pristaje na više dnevnu partiju šaha. Ukoliko dobije nastavi živjeti. Znajući da se smrt ne može pobijediti Antonius omogućuje mladom paru putujućih zabavljača da iziđu iz šume i nastave život,a on pokušava sam sebi odgovoriti na neka pitanja i potvrditi svoje sumnje. U posljednjoj ispovijedi u kućnoj kapelici Antonius se ispovijeda ne sluteći da je s druge strane smrt a ne svečenik. Otkriva potez kojim pobjeđuje i shvaća da je kraj života tu u vlastitoj kući. Njegove sumne potvrđije dijalog sa smrti.

Vitez: „Želim znati. Ne želim vjerovati. Ni pretpostavljati. Nego znati. Želim da mi Bog pruži ruku, da mi otkrije svoje lice, da mi govori.“
Smrt: „Ali on šuti.“
Vitez: „Dozivam ga u noći, ali ponekad je to kao da nema nikoga.“
Smrt: „Možda nema nikoga.“
Vitez: „Onda je život bezrazložan strah. Nitko ne može živjeti sa Smrću ispred očiju a znajući da je sve ništavilo.“
Smrt: „Većina ljudi ne misli ni na Smrt ni na ništavilo.“
Vitez: „Jednog dana se ipak nađu na krajnjem rubu života i gledaju prema Noći.“

I gdje je tu poveznica s događanjima u nas. Izašli smo iz rata. Ratnici koji ostadoše živi vraćaju se kućama. Fabrike, firme iz kojih su otišli nestadoše ili dobiše nove vlasnike. Život iz godine u godinu donosi sve veće sumnje. Nama više progona vještica ali ima progona neistomišljenika. Nama kuge, ali boleštine koje vladaju jače su od kuge. Plati da bi živio. Stani u red na listu ili odi privatno,bez liste čekanja. Lokalni feudalci, moćnici, tajkuni imaju dobiše moć koju smo im dali a da nismo ni znali. Crkvena hijerarhija valja se bogatstvu novaca i siromaštvu nauka.
I ja bi volio Poput Antoniusa Blocka želio znati. Ne vjerovati, ne sumnjati, ne pretpostavljati.
Tko sam ja u ovoj državi? Ljudsko biće ili samo OIB. Broj koji se upotrebljava kao glasačka mašinerija, persona koja plaća poreze prireze i druge štibre. Ja sam samo broj koji im zajedno sa drugim brojevima omogućuje lagodan život. Jedino mi dušu još nisu uzeli.
Sjetite se dragi kolege kako ste ne tako davno dizali glas, a neki i mini prosvjede za jednog branitelja. Oni koji su bili najviše krivi kupiše ga za nekoliko škuda. Postadoše mu „otac i mati“. Žalosno je gledati čovjeka koji pohlepno uzima kovertu iz ruke jednog „sportskog radnika“. No to bi već sada zašlo u domenu Ghoetovog Fausta. Smisao je zapravo na što smo spremni da si produžimo život.
Bolje rečeno na što je spremna vladajuća garnitura kako bi produžila život, to jest ostanak na vlasti. Partiju šaha odavno izgubiše jer nisu imali ni pravog kandidata za majstora, a kamoli velemajstora. Ostade im Papa i EU. Sve ostalo zaraženo. Ne pomaže ni karantena. Sve me podsjeća na posljednju scenu Sedmog pečata ili Totentanz.

Tagovi

Komentari

boltek, ovo sto se dogadja u

boltek, ovo sto se dogadja u nas i u svijetu i jeste TOTENTANZ ljudskog roda.
pitanje je samo - koliko ce trajati i kad ce mu doci kraj?

a sto se tice zatupljenih Hrvata ispranog mozga, oni ce opet odusevljeno pokazati svoju podanicku slugansku lojalnost svom sada rimsko-njemackom papi i primiti njegove verbalne blagoslove a koji ce im donijeti i "prave blagoslove" i blagoslovljenu Hrvatsku (kao sto se to vec triput desilo)!
i cekati svog spasitelja u raspadajucoj EU!

Tko je glasao

boltek..

..pametan i lijep dnevnik....da čovjeku mislit..
p.s. taj bergamov film je sjajan (uostalom kao i gotovo svi iz njegove radionice).

CC

Tko je glasao

obzirom da je vladajuća garnitura u podskupini ratnih profitera

koja je ratno navijačka iz pozadine daleko od crte bojišnice, pitanje je sa koje strane šahovske ploče sjedi ona....naša nada je u tome što ta ekipa ima predvidljive poteze i slabo igra šah (ni smrt nije što je nekad bila)

Tko je glasao

Ljudsko biće boltek,

nisi ti OIB (malo si i JMBG;), nego prije svega - čovjek.

Pogledaj Kupu kako mirno teče, bistrija nego ikad - ona zna kud ide...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci