Tagovi

Search Obama: Terapopularnost Internet predsjednika!

Inauguracija Baracka Obame je i mnoge čak i one najpesimističnije dirnula, otprilike koliko i sam tijek izbora tamo preko bare. Granice su se izbrisale, i svi smo sa strepnjom i neizmjernim očekivanjem gledali u tog karizmatičnog, ali i oku ugodnog Američana kako konačno izgovora „So help me God!". A još i ponosni pogled dražesne žene u žutom odjelcu je i meni natjerao suzu u oko. Htjeli to priznati ili ne, imamo visoka očekivanja a koliko će se ispuniti vrijeme će pokazati. Ono što je već sad vidljivo i provjereno je ogroman boom korištenja elektroničkih komunikacija tokom kampanje i inauguracije, jer većina je htjela ovako ili onako sudjelovati u tom povijesnom trenutku. Sve miriše na to da je došlo novo vrijeme.

Googleov tim je na službenom blogu objavio podatke o potragama tokom inauguracije. S adresa u SAD-u najviše se u tražilicu upisivalo live inauguration coverage, inauguration day 2009 streaming, listen to inauguration live i drugo. Što se tiče ostatka svijeta, čak 12 posto svih pretraga je dolazilo van granica 50 sjedinjenih. Iz Južne Amerike inauguracija najviše na španjolskom i portugalskom, jasno. Podjednako su zainteresirani bili i Evropljani, surferi sa Srednjeg Istoka i Afrike googlajući amtseinführung (inauguracija na njemačkom ברק אובמה (hebrejski) Zanimljivosti radi اوباما je na arapskom Obama. Te, iako je bilo prilično rano jutro u Asiji i Australiji kad se ova svečanost odvijala, potraživalo se i na kineskom (奥巴马就职典礼直播).

Tokom posljednjih devet godina, nije se samo logično povećala potražnja za informacijama već se i promijenio način pretrage, druge ključne riječi su sad u igri. Tek manji dio 2001. za Busheve prve inauguracije, sačinjavao je zahtjev za video a nije bilo traženih live streaminga. Do 2005. potrebovao se audio te se pojavljuje i streaming video. Ovih dana, potrage poput: YouTube live inauguration, live blogging inauguration, inaugural podcast, i Obama inaugural speech mp3 čine jednu trećinu svih pretraga na Googleu. Ipak, tijekom same inauguracije, broj trenutnih korisnika tražilice ja drastično pao, što se objašnjava riječima: svi su pogledi bili uprti na samo jedan događaj.

No, nije samo Google zadrhtao svjestan Obamine tehno-karizme. Obamu se već prozvalo prvim Internet predsjednikom i online senzacijom, jer su milijuni diljem svijeta komentirali, twitali, postali, uploadali i downloadili i sve to samo tokom inauguracije, stoji u članku Media Newsa.
Iz Akamai Technologiesa, kompanije specijalizirane za osiguravanje web stranica da se ne sruše pod pritiskom ogromnog online prometa, potvrđeno je da je streaming dosegao rekordnu razinu: više od 2 terabajta podataka u sekundi! Na Facebooku je izmjereno čak 8 500 updateova statusa na profilima po minuti tijekom Obaminog govora! Uskličnicima je ovdje apsolutno mjesto jer je riječ o velikim brojkama koje potvrđuju novog američkog predsjednika u smislu apsolutnog svjetskog hita.

A sada smo došli i do točke kada nije naodmet spomenuti da imam novu želju za rođendan, Uskrs, Božić ili samo ako mi netko poželi iznebuha nešto pokloniti, molim zabilježite me za BarackBerry. Sigurnosna služba dodala je klasičnom smarthphonu funkcije zaštite komunikacije bez mogućnosti bilo kakvih hakerskih upada. Navodno je vrijednost gadgeta 3 350 dolara. I da, nema veze što njemu to zbilja treba, ja to zbilja želim, čisto tak, da imam, jer je precool. ;-) I onda se netko čudi što je danas Papa otvorio YouTube kanal?


Obama Blackberry

Još nekoliko tekstova, koje je Jutarnji list, objavio netom po pobjedi, bacaju dodatno svjetlo na cijelu ovu priču:
Amerika ima prvog digitalnog predsjednika i Internetom do 650 milijuna dolara

O samoj inauguraciji Baracka Obame čitajte ovdje, a ovaj dnevnik kolegice Ane Filipović s Manjgura.hr prenosim zbog aktualnosti:-)

In a time of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act.
http://manjgura.hr

Komentari

internet mi svetinja,

internet mi svetinja, politicke teme mi nisu strane, volontirala sam i preko bare i u nasoj lijepoj.. iskreno (najiskrenije) misljenja sam da se u zadnje vrijeme malo pretjeruje s clancima "internet & obama".
da americki narod nije kakav jest (citaj, nemamo bas previshe zajednickih kolektivnih osobina) i da obama ne predstavlja ono sto predstavlja, osam interneta i kojekakvih vanzemaljskih mreza ne bi pomoglo.

godinama se u sjevernoj americi novace volonteri i prikupljaju donacije online, nije obama uspio zbog interneta vec zbog toga sto je (po sethu godinu) svojevrsna "plava krava" americke povijesti i politike koje same po sebi dovode do tocke preokreta.

in other words - nije stvar u internetu, stvar je u samom obami.

ps. vrlo slican search boom dogodio se za smrti proslog pape, prije toga oko 911. ako uzmemo u obzir broj korisnika danas i u to vrijeme, alate i socail media servise koji su bili dostupni.. :)

Tko je glasao

in other words - nije stvar

in other words - nije stvar u internetu, stvar je u samom obami.

Apsolutno si u pravu, samo ne znam s kim polemiziraš. Još nisam naišla ne nekog tko bi tvrdio da je internet doveo Obamu na vlast. Govori se, naime, o tomu kako je on uspješno koristio ICT u kampanji i kako će upravo pomoću iste te tehnologije svoju vladavinu učiniti više političkom (javnom, otvorenom, transtparentnom, kolaborativnom, pariticipativnom), a manje birokratskom (tj. tehničkom u smislu vladavine kao puke tehnike upravljanja).

Druga dimenzija je da je njegov uspjeh označio i globalno privlačnom ideju korištenja ICT u revitalizaciji politike i participacije aktivnog građanstva u javnim poslovima zajednice. Možemo očekivati da se pod utjecajem otvorenosti i neutralnosti interneta i klasični mediji otmu korporativnim centrima moći i ponovno zadobiju važnu ulogu u demokratskim društvima.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Ne vidim u čemu se kriju

Ne vidim u čemu se kriju razlozi planetarne opsjednutosti Obamom, osim ogromnog američkog marketinškog spin-stroja-Coca Cola Obame; sada su kao izabrali Afroamerikanca, kako bi pokazali da nisu negrofobi,i multikulturalno društvo u kojem svi imaju šanse na uspjeh, bogatstvo, koji bi kao trebao umiriti jastrebe, zaustaviti ratove, obuzdati vojni kompleks, zatvoriti zatvore ;), a glavni savjetnik mu je demokratski pandan republikanskih jastrebova Zbigniew Kazimierz Brzezinski. Američka vanjska politika se neće promijeniti za milimetar, tko je u Iraku i na burzama jamio jamio je, bogati ostaju bogatiji, sirotinja siromašnija, samo su dobili novog plastičnog crnog Isusa...do novih izbora....

Tko je glasao

Ne vidim u čemu se kriju

Ne vidim u čemu se kriju razlozi planetarne opsjednutosti Obamom, osim ogromnog američkog marketinškog spin-stroja-Coca Cola Obame; sada su kao izabrali Afroamerikanca, kako bi pokazali da nisu negrofobi,i multikulturalno društvo u kojem svi imaju šanse na uspjeh, bogatstvo, koji bi kao trebao umiriti jastrebe, zaustaviti ratove, obuzdati vojni kompleks, zatvoriti zatvore ;), a glavni savjetnik mu je demokratski pandan republikanskih jastrebova Zbigniew Kazimierz Brzezinski.

Sto posto se slažem s robotovom izjavom. Čovjek još nije ništa napravio, tisuće nevinih ginu u iraku i afganistanu tjedno od američkih metaka, milijarde se izvlače iz država i slijevaju u ameriku a Obama se bavi fasadom - zatvorio Gitmo da bi ameri lakše spavali, niti slovom se oglasio za 1000 mrtvih u Gazi...

Budemo vidjeli za 4 godine g
Sigurno da svijet neće biti spašen, moguće je da će samo amerika biti još jača globalna sila, a moguće da će debeli i nezainteresirani ameri živjeti bolje (i to opet na štetu malih naroda)

A u HR sve po starom. Neki Lalić napisao knjigu u Obami i filozofira nešto. Who the fuck is Lalić da on išta pametno može reći o Obami

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Ma mi se bavimo pakiranjem,

Ma mi se bavimo pakiranjem, iako ja često i sadržajem, pa je u tome stvar. Činjenica je da su recimo ovih dana žene fascnirane Obamom - to je taj dojam o kojem pričamo. Sam znaš da se nažalost o sadržaju tako često manje govori. No činjenica je da nakon njega puno stvari neće biti iste. Ako je skupio lovu od milijuna donacija, s novim webom otvara konverzacijsku demokraciju - možda ipak bude nekakvih promjena jer jednom kad kreneš, teško ti je pobjeći od naroda. s druge strane njima treba HOPE, ta nada je izvanredno zapakirani proizvod:-) možda jednako smrdljiv, ali izvanredno zapakiran:-) Evo ti jedne dobre usporedbe:-)

In a time of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act.
http://manjgura.hr

In a time of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act.
http://manjgura.hr

Tko je glasao

Kod Obame često se

Kod Obame često se zaboravlja na činjenicu, da je on daleko manje nego njegovi prethodnici dužan usluge raznoraznim lobijima ...

Ako se ne varam, veliku većinu financijskih sredstava (kojih je stvarno bilo mnogo) za njegovu kampanju činile su donacije pojedinaca preko Interneta u iznosu do 500 $, pa je jedna od njegovih prvih odluka mogla da bude ova:

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/international/3222140/index.do

Pozdrav iz Ljubljane

Tko je glasao

kad je već internet

kad je već internet predsjednik onda je za potpredsjednika i tajnika trebao uzeti
Sergey Brin i Larry Pagea osnivače Googla a ne Clintonicu i ostale promašene
http://www.poslovni.hr/106725.aspx

Tko je glasao

Odmah se bolje osjećam.

Odmah se bolje osjećam.

Tko je glasao

Drago mi je da netko prati

Drago mi je da netko prati ICT dimenziju izbora i inauguracije novog predsjednika SAD-a. Čini se da će i njegov način vladanja u velikoj mjeri uključivati korištenje interneta. Na sam dan inauguracije promijenile su se stranice Bijele kuće. Ovo su promjene koje se najavljuju:
Phillips said the Obama administration had three online goals: communicating with Americans: providing transparency by posting all Obama's executive orders and proclamations: and participation, including posting "all non-emergency legislation" on the site for five days for public review and comment before the president signs it.
Prijevod: Philips je rekao da Obamina administracija ima tri online cilja: komuniciranje s Amerikancima: omogućavanje transparentnosti postanjem svih Obaminih izvršnih naloga i objava: i participaciju, uključujući postanje "svih zakona koji nisu za hitan postupak" na stranici u razdoblju od pet dana radi javne recenzije i komentiranje prije nego ih predsjednik potpiše

Izvor: http://www.courant.com/news/elections/hc-trb-whitehswebsite-0120,0,44878...

Kao što se vidi vrata su otvorena svima. S takvim stupnjem otvorenosti, javnosti i transparentnosti nije problem od građana tražiti i odgovornost. Sjećam se da je i nekadašnji premijer Račan govorio da će vrata njegove vlade biti svima otvorena. Nažalost, ubrzo nakon izbora, vrata su se otvorila samo za malo njih, odškrinula za neke, a zatvorila za većinu.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

To ti je taj novi pojam

To ti je taj novi pojam e-demokracije u kojoj tehnologija omogućuje izravno sudjelovanje u donošenju odluka - pogledaj prof. Colemana u onom mojem dnevniku iz Sarajeva - http://pollitika.com/prema-konverzacijskoj-demokraciji-internet-politica...

In a time of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act.
http://manjgura.hr

In a time of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act.
http://manjgura.hr

Tko je glasao

Znam ja to, Krešo, jako

Znam ja to, Krešo, jako dobro već jedno izvjesno vrijeme :-) Upravo zato mislim da bi bilo koja nova politička "snaga" u Hrvatskoj morala krenuti od činjenice da će budućnost biti onoliko dobra koliko ćemo dobro znati koristiti IC tehnologiju u javnom interesu svih ljudi. Ovako ti ja vidim formulu 21 stoljeća:

ICT + znanost + participativna demokracija = opstanak našeg svijeta

Što prije ju prihvatimo i mi i naše društvo, to ćemo imati veću šansu da se izvučemo iz opće čamotinje u koju smo upali.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Results 1 - 10 of about

Results 1 - 10 of about 260,000,000 for Obama. (0.22 seconds)
Results 1 - 10 of about 4,220,000 for Sanader. (0.13 seconds)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci