Tagovi

SDP protiv sebe

Zvijezda prelaznog roka našeg prvenstva, Ljubo Jurčić. Taj ocvali igrač koji u ovoj igri nema niti jedne utakmice, potpisao je za SDP. Svoje nastupe okrunio je sa serijom auto golova. Nakon što je napunio mrežu svoga kluba, ponoseći se ustašama, i uživajući uz nježne stihove Tomsona, u laganom driblingu nadmudrio je Željku Antunović i Tonina Piculu i lagano smjestio loptu u gol iznenađenom golmanu Liniću. Nakon gola, sa sredine igrališta potrčao je kapetan Zoran Milanović, oborio je golgetera Jurčića, ljubio ga i tapšao po daljnjem djelu leđa. Bravo, tako se to radi, zemljače. Kada su se strasti malo smirile, Milanović se okrenuo prema gledateljima i tv kamerama i pokazao im srednji prst, pokazao bi i više da mu gaće nisu bile čvrsto vezane.

Za to vrijeme, iskusni igrač SDP-a, Milan Bandić uz pomoć gradskih huligana, na tribinama je ponižavao navijeće iz Zagreba. Prijetio im izgonom iz njihovih domova, ako ikad spomenu zakone ili propise RH. On je njihov igrač i imaju navijati za njega. On je zakon.

Utakmica je završila u regularnom vremenu bez produžetaka. Osim auto golova Jurčića, auto golove svom voljenom klubu dali su i kapetan Milanović i Bandić. Koliko je samo taj mićo auto golova dao?

Važno je napomenuti da u ovoj utakmici nije bilo druge strane, drugog tima. Unatoč toj činjenici SDP nije uspio prijeći centar.

Nakon utakmice zamolili smo ljude od struke i gledatelje da prokomentiraju ovaj jedinstven događaj.

Milorad Pupovac:
To pokazuje da Jurčić ne poznaje pravo stanje stvari i obnavlja retoriku kakvu je HDZ imao prije 5 – 10 godina. Podsjeća Pupovac Jurčića na 200.000 izbjeglica u Srbiji koje predstavljaju osjetljivu populaciju, a ne bi trebale stvarati problem hrvatskim tvrtkama koje posluju u Srbiji.

Radimir Čačić smatra kako Jurčićeva izjava nije do kraja prihvatljiva, jer je, kako kaže, srpski kapital u Hrvatskoj dobrodošao, ako nije kriminalnog porijekla.

Od SDP-ovke Željke Antunović pokušali smo saznati njezino viđenje stvari povodom izjave stranačkog kolege, no ona nam je kazala kako ne zna ništa o Jurčićevim izjavama jer nije čitala novine, a niti namjerava.

HSP-ov zastupnik Pero Kovačević kazao je kako je Jurčićeva izjava dio SDP-ove demagogije koja prelazi sve razmjere, a u Hrvatskoj ima daleko težih problema o kojima bi se trebalo raspravljati.

Damir Kajin

Više ne znam što je lijevo, a što desno, i ne znam kako osuditi ovakvo političko sljepilo – radikalan je Kajin koji je se pita zna li Jurčić da Hrvatska uvozi u Srbiju 350 milijuna dolara, te da je desetak hrvatskih tvrtki preuzelo tržište u Srbiji.

Đurđa Adlešić

Čudi me da ovakve izjave daje ekonomist i baš me zanima što Jurčićeva stranka misli o tome – zapitala se Adlešić i dodala kako bi se sada moglo očekivati i obrnuta reakcija sa srpske strane, jer se radi o reciprocitetu.

HSLS-ovac Zlatko Kramarić smatra kako je Jurčićeva izjava u dubokoj koliziji s ekonomskom logikom i načinom poslovanja.

Reakcija na grubi nasrtaj SDP-ovog napadača Milana Bandića i skupine huligana na mirne građane u Galjufove ulice, kojm prilikom SDP-ovac izjavljuje da grad ima sve potrebne dozvole.

Na Bandićem pokušaj driblinga građana javilo se Ministarstva graditeljstva priopćenjem u kojem naglašavaju da je sukladno članku 84. Zakona o gradnji za takve radove potrebno ishoditi konačnu odnosno pravomoćnu građevinsku dozvolu. U slučaju nastavka driblanja građana prema dostavljenoj dokumentaciji, građevinska inspekcija će primijeniti propisane mjere", stoji u priopćenju.

I šećer na kraju, kapetan momčadi koja je pobjednik posljednjeg prvenstva i apsolutni šampion u postizanju golova samom sebi. Dr. Ivo Sanader.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader
, u komentiranju izjave SDP-ova kandidata za premijera Ljube Jurčića o ne ulasku srpskog kapitala u Hrvatsku rekao kako je to "potpuno glavinjanje SDP-a" te da je ta izjava "za anale političke gluposti".

Toliko u događajima i reakcijama oko našeg SDP-a.

Kako prvenstvo još nije gotovo, vjerujem da se nešto može promijeniti. Pitanje je dali stručni tim SDP-a ima znanja i volje da učini promjene koje su nužne za napredak stranke. Svakim danom je sve jasnije da od “stručnjaka” neće nikad biti političara, da mladost ne garantira; napredak, svježe ideje i pozitivne promjene, da Bandić nije socijaldemokrata, da ne poštuje pravnu državu, građane koje predstavlja i stranku kojoj pripada.
Stručni tim treba shvatiti da javnost nije naivna i da neće prihvatiti ljude i programe bez rezultata. Ljudski potencijali SDP-a koji su trebali biti izborni hit, postali su promašaj. Program SDP-a koji je predstavljen trebao je biti i primijenjen i testiran na lokalnoj razini. Možda je program SDP-a, program koji provodi Bandić u Zagrebu? Ako je crno nam se piše.

Više na Javno i Business.hr

Komentari

Evo i novog Milanovića

Evo i novog Milanovića kojega je dobro najavio ap govoreći općenito o žabokrečini odnosa koju treba dobro promućkati (ovo je iz JL, ali ga prenose svi medij, no ne i njegov blog):Milanović je izjavio kako je SDP pun optimizma u vezi predstojećih izbora, te da radi timski i u velikom dijelu Hrvatske nailazi na potporu građana.
Ne volim kad netko misli da u Hrvatskoj može podići "Kineski zid" posred hrvatskog društva i dijeliti ljude na ljevicu i desnicu, rekao je Milanović dodavši kako on želi srušiti taj zid.

Tko je glasao

Iz pozicije kakve je puno,

Iz pozicije kakve je puno, gdje desetljećima ne možeš naći suvisle logike podjele na ljevicu i desnicu (karakteristična Šuvarova karikatura "ljevica jednako desnica" u kontekstu obrane od napada sa tih strana) a u stvarnoj praksi niti bitnu različitost političkih opcija, gdje su puno veće razlike i težišta u raznom globalnom i pojedinačnom, pod "SDP protiv sebe" i ovim i raznim Milanovićevim odgovorima na razna pitanja, bez stranačkih uvida i interesa za to, zbilja diletantski, mi se čini slijedeće:
- Račan je nekako izdržao madat koalicijske Vlade i politički život i tražio malo zraka. Vjerojatno je malo kalkulirao i sam a možda mu je netko nešto pročitao i malo evanđelja po G-news-u (kakva sugestija iz one knjižnice, da je muka od vizija na neki način dosta), pa je nešto malo blago korigirao neke konce;
- to se poklapa s nekim drugim točkicama kontinuiteta hrvatske politike, gdje je najprije dvaput eliminiran Budiša, nakon što je iznio kandidatske stavove da je nacionalna dionica postavljena i da na red dolaze druge teme, te je potom revidirani HDZ dobio neke minimalne pirotehzničke zadatke, čime je stvar logično zadržana u okvirima svima bliskim, naviknutoj politici napredovanja i sređivanja na balkanu koji iščezava;
- velike i naviknute snage napretka, cijela jedna moćna industrija, sigurno su upoznate s potrebom daljnjih malih korekcija, ali s deklaracija prjeći na djelo je jako teško zbog velike kocentracije na velike uspjehe. I sad bilo šta se tu zbiva, a ništa značajno, najednom uzbuđuje duhove, i još k tome svi na visokom nivou. Tu se ispod dubokih mrena i fatamorgana ukazuje impresivna ekskluziva (čega, to je zanimljivo), kad su takva čuda od nekoliko ad hoc razgovora. Možda što je lanuo da će dati ostavku ako izgube izbore (nastaviš u nekoj drugoj ulozi, pa se opet kandidiraš itd.). Ili je panika kako se to iskombiniralo sa kandidatom za premijera (kao Hajdukovi kandidati za trenera, bio Pudar sada nije, nekoliko puta Vulić bude i ne bude, kao u Italiji za najboljih dana);
- očigledno komešanja, (ne)svijest dugog napretka i rezultata humorom se služi, i nepoznati Milanović je za tren u poziciji Budiše u predsjedničkoj kampanji 2000.g.;
- velika poznata taktička komešanja krenula su svim razinama. U iskusnoj i bogatoj zemlji, gdje se na nešto davno zapuštenih njiva zaradi kakvih 30-40 milijuna EUR-a, ništa nije apstrakcija, i uspješan čovjek mora igrati bar na 3 strane;
- koja bi ludnica tek zavladala da neko čudo izbaci još 2-3 nova lika i da samo sitno nešto vezu, strogo bez velikih obećanja, a čuda izazivaju kakvim sitnim forama. Npr. ja sam za ravnopravne uvjete i brigu za sve naše ljude, pa i malo zamazane, svako sređivanje stanja po mogućnosti dobrovoljno, npr. kao akcije dobrovoljne predaje oružja u valovima isto tako dobrovoljne i anonimne predaje eventualno i bez ikakve loše namjere uzete kakve love, čisto da se djeca ne ozlijede, da cvijeta stotinu cvijetova i stotinu škola se natječe, da se razne službe više ne naprežu jer čemu beskrajna naprezanja, sve mirno i ugodno, nikakvih bitnih promjena ni drama samo malo srediti kako jeste, da svima bude ugodnije itd.;
- zamislite koja bi to ludnica bila, ne obećaš ništa (šta bi obećao, u tome uopće nije kod nas fora) a svi vide duga (r)evolucija je završena, jedini svijet koji znamo iščezava itd.

Tko je glasao

Ideja nacionalne pomirbe je

Ideja nacionalne pomirbe je bila jedna od fiksacija Franje Tuđmana koji ju je počeo provoditi afirmacijom NDH i marginalizacijom partizanskog, u tome otišao predaleko i po mnogome osnažio stare podjele. Nesklad riječi i djela, kao i prečesto i predaleko vraćanje u prošlost je učinilo svoje.

Ispravnu ideju Milanović očito namjerava realizirati na drugi način. O prošlosti progovara bez strasti i opterećenja. Za njega nema tabu tema jer prošlost smješta u prošlost, čeprkanje prepušta povjesničarima a politiku usmjerava na životne teme i ka budućnosti.

Ovakav pristup ideji ima šanse da uspije. Podržavam.

B-52

Tko je glasao

Več dugo nisam pročital

Več dugo nisam pročital tak nekaj bedastog. Niko nije otišel pre daleko u prošlost i osnažil podjele. Bilo je tolko ljudi kod nas koji se nisu mogli pomirit s raspadom jugoslavije i kopali su tak dugo dok nisu skopčali da je sve gotovo i da se nebu više vratilo ono staro. Onda su počeli poput gorila lupat se po prsima i odlazit u različite političke stranke jel su znali da se samo u partijskom krugu dobivaju izgubljene privilegije.

Kakva su to pre daleka vračanja u prošlost?

O tome kaj Milanović namjerava nek se izjasni, to kaj on očito nekaj namjerava na drugi način realizirat je puno ljudi ne vidljivo.

Tko je glasao

U napisanom je fiksacija

U napisanom je fiksacija usredotočenost, a izraz otići predaleko nije vezan za godine, iako bi se moglo i o "stoljeću sedmom", već pretjerivanje u pojedinim postupanjima.

Otići predaleko znači natjecanje u tadašnjem novogovoru, povijesne odore dok onih za vojsku nije bilo dovoljno, NDH kao izraz povijesne težnje hrvatskog naroda, sreća zbo žene nesrpkinje i nežidovke, toleriranje otvorenih manifestacija ustaštva, rušenje oko 3000 antifašističkih spomenika, toleriranje izbacivanja iz vojnih stanova i njihova otimačina, toleriranje ubojstava nehrvata i još mnogo toga.

Ideja pomirbe se ne realizira rehabilitacijom i glorifikacijom povijesno osuđenog i omalovažavanjem povijesnih vrijednosti ili drugačije, prekrajanjem prošlosti.

Ideja pomirbe se postiže izučavanjem prošlosti i razgovorom o njoj bez opterećenja jer je ipak prošlost. To se postiže učenjem iz prošlosti da se ne bi ponavljale iste geške a sve to s ciljem da imamo bolju budućnost.

Nadam se kako sad razumiješ, a ako ti je i dalje bedasto, neka.

Svako ima pravo na svoje viđenje.

B-52

Tko je glasao

Ideja pomirbe se postiže

Ideja pomirbe se postiže izučavanjem prošlosti i razgovorom o njoj bez opterećenja jer je ipak prošlost. To se postiže učenjem iz prošlosti da se ne bi ponavljale iste geške a sve to s ciljem da imamo bolju budućnost.

Ovo je interesantna rečenica i dobro si bum ju zapamtil.

Na ovim stranicama se povjest s leve strane stalno razglaba i uzima se u zaštitu nacionalizacija poslje WWII.
Ima ljudi koji su još danas u politikci i onda su pjevali ustaške pjesme, a danas se pronalaze razni izgovori za te postupke.

Po tvome izučavanje i razgovor o prošlosti mora dolazit samo s jedne strane i drugi moraju biti kuš.

Imali smo takva učenja i razgovore skoro 50 godina.

Tko je glasao

Ma ko zagovara

Ma ko zagovara nacionalizaciju, samo ne možeš nakon 50 godina sve riješiti preko noći - problem je bilo da su s ostatkom povlaštenih stanara ostali negdje na sredini i zato danas imamo problem. To treba sada odlučno dovesti do kraja - ako je Sanader mislio isplatiti Austrijance, onda može i Milanović riješiti pitanje zaštićenih najmoprimaca.

Tko je glasao

To nisu nikakvi povlašteni

To nisu nikakvi povlašteni stanari već diskriminirani stanari. Nekad su imali sva prava kao i svi ostali nosoici stanarskog prava, a danas se ni ne smiju ženiti bez dozvole nominalnog vlasnika.

Tko je glasao

Trgovanje likom i djelom

Trgovanje likom i djelom bivšeg jugoslavenskog lidera Josipa Broza Tita između predsjednika HDZ-a Ive Sanadera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića za naš list komentirala je Titova unuka, poznata redateljica Saša Broz.
— Ne sviđa mi se loptanje mojim djedom, kojeg neki SDP-ovci najčešće koriste po potrebi. SDP je zbog skretanja udesno te ulizivanja desnom biračkom tijelu i izgubio vlast na prošlim izborima, a ta se politika, čini mi se, nastavlja punim jedrima i danas. To zbunjuje birače.
Predsjednik SDP-a, nažalost, nije se do sada puno odmaknuo od svojih prvih atributa - mlad i zgodan. Možda ima loše pomagače, možda mu nedostaje političke zrelosti, no zadnji je čas da sve to SDP-ovo vrludanje desno-lijevo otrijezni tu stranku, ukoliko žele dobiti izbore - poručila je Saša Broz.
Slobodna Dalmacija

Meni se sviđa što je Zoran Milanović rekao o odgovornosti Sašinog djeda za poratne zločine (nisam siguran je li upotrijebio baš termin zločin kod Stankovića). Razumljivo je da ona ne dijeli moje mišljenje. Mislim, ne može mi nitko reći da je masakr 20.000 ratnih zarobljenika kod Maribora obavljen bez suglasnosti njenoga djeda. Ona bi se trebala naučiti da Josip Broz Tito nije samo njen djed nego i povijesna ličnost o kome imaju pravo iznositi mišljenje svi, a ne samo ona. A da ne napominjem kako u navodnoj zabrinutosti za sudbinu SDP-a ima i osobnog stava obzirom da se lani žalila kako je izgubila posao u INK-u jer joj je zaručnik Livio Bolković iz SDP-a prešao u Istarski socijaldemokratski forum.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Ona govori kao unuka i

Ona govori kao unuka i građanka a možda se malo i sveti :)
Masakar koji je napravljen trebao je biti istražen barem od vlasti nakon '90. Oćito krivci imaju utjecaja u svim strankama. Nikad nismo doznali što se točno dogodilo i tko je odgovoran. Sada, kako kome paše koristi te žrtve. Žalosno i jadno.

Tko je glasao

Mucke, primjetio sam da

Mucke, primjetio sam da ekipa tipa Pukanic, Butkovic i ostali uvazeni novinari, moralne i ine krune hrvatskoga drustva u zadnje vrijeme napadaju Jurcica zbog cinjenice da je lik jednostavnim potezom rjesio vjekovnu hrvatsku podjelu na partizane i ustashe, podjelu koja je osigurava divide et impera djir, podjelu koja apsolutno niceg dobrog nije donjela Hrvatskoj.

OK, jasno mi je da moralne vertikale naseg drustva tipa Pukanic ili Butkovic u tome vide problem, ali pobogu, zar i ti u tome vidis problem? Ovo mi nije jasno, bilo bi mi drago da se malo vise usmjerimo na ovaj detalj, jer to detalj zapravo i nije.

Sve u svemu, Jurcic igra dobru igru (mada mi nije jasna ona prica o ulaganjima u Srbiju i slicno), sto je tebi u toj prici uopce sporno? Pametan si covjek, vjerujem da ces to moci lijepo argumentirati.

Poslje mozemo i o srbijanskom kapitalu.

Tko je glasao

Nisu bitni partizani i

Nisu bitni partizani i ustaše, naši i vaši, bitno je dobro i zlo. Zlo treba osuditi a dobro nagraditi. Jednostavna logika.
Premjer neke države mora imati jasne stavove. Te svoje stavove mora znati dobro prezentirati. Svaki njegov kiks može imati posljedice po narod koji ga je izabrao.
Ljubo Jurčić očito ima problema sa prezentacijom svojih stavova, njegove izjave mogu se tumaćiti kako nekome paše. Dokaz su naši komentari. To se politićaru broj jedan ne može tolerirati. Osim u dobru i zlu, Jurčić se ne snalazi niti u diskriminaciji. On neki kapital bi, neki ne bi, pa onda nebi tu ali tamo bi. U demokraciji nema diskriminacije. Diskriminacije sada imamo i previše. Ako nismo podobni ne možemo dobiti posao, ne možemo napredovati, ne možemo dobiti pošteno suđenje... Zato bježimo i od pomisli na to zlo.
Dobar političar priča jedno a provodi drugo. Svi su zadovoljni i to se zove politika.
Pitanje je tko se uklapa u taj moj kalup? :-)

Tko je glasao

"Premjer neke države mora

"Premjer neke države mora imati jasne stavove. Te svoje stavove mora znati dobro prezentirati. Svaki njegov kiks može imati posljedice po narod koji ga je izabrao."

Pobogu. Apsolutno sve se moze okretati naglavce, vaditi iz konteksta, napumpavat, pogresno interpretirati i tako dalje. I tu ne postoji politicar koji je imun na te mogucnosti, ma kako koncizan bio. Cak niti Milanovic koji je za dva reda jaci igrac od dosadasnje ekipe.

Tu je sada samo pitanje medijske podrske kreatora javnog mnijenja, a to je ipak stvar politicke infrastrukture, a na same izjave Jurcica koja je po pitanju ustasha korektna.

Ili ti mislis da su bolji oni koji u sat vremena nece apsolutno nista reci, po staroj logici ko ne radi, niti ne grijesi. Meni se cini da je ipak vrijeme da podrzimo one koji rade, pa cak i ako tu i tamo pogrijese. Taj dio da se korigirati.

Po pitanju diskriminacije kapitala, fakat nisam upucen u njegovu izjavu, ali mogu primjetiti da odredjeni makinatori forsaju kao po pitanju ustashe partizani i da je Jurciceva izjava opet krajnje pogresno, mozda cak i zlonamjerno pogresno protumacena.

I tu bismo mogli i podsjetiti da Hrvatska i Srbija nisu razrjesile pitanje ratne odstete ili se bar toga ne sjecam, odnosno da Hrvatska cak nije niti pokrenula to pitanje, pitanje koje bi Jurcic imao puno pravo pokrenuti, s obzirom da se na nasim prostorima ipak dogodio rat i da je za taj rat netko IPAK odgovoran.

"Dobar političar priča jedno a provodi drugo. Svi su zadovoljni i to se zove politika."

Vidis, ovo je mozda bila lagana pjesnicka figura, ali ta je figura netocna. Puno je ljudi, a mozda su cak i vecina (ne bi me cudilo niti najmanje da je tako), kojima je dosta lazi i prevare. Jasno, nije lako steci vjerodostojnost, ali bez vjerodostojnosti, politicar je de facto nemocan.

Tko je glasao

I tu bismo mogli i

I tu bismo mogli i podsjetiti da Hrvatska i Srbija nisu razrjesile pitanje ratne odstete ili se bar toga ne sjecam, odnosno da Hrvatska cak nije niti pokrenula to pitanje, pitanje koje bi Jurcic imao puno pravo pokrenuti, s obzirom da se na nasim prostorima ipak dogodio rat i da je za taj rat netko IPAK odgovoran.Mi nismo bili u ratu sa Srbijom.

Tko je glasao

OK. S kime smo bili u ratu?

OK. S kime smo bili u ratu?

Tko je glasao

A to je valjda slično onoj

A to je valjda slično onoj pravnoj priči, ne možeš nekog kazniti ako tad nije bilo zakona. Ne možeš tražiti od Srbije ratnu odštetu kad tada nisi objavio rat. Mi smo ratovali protiv domaćih separatista i terorista koji su potpomagani od svojih sunarodnjaka i/ili istomišljenika iz cijelog svijeta, a najviše iz Beograda. Ako bi tražili ratnu odštetu od Srbije, kad tad bi morali i od Rusije ili UN-a.

Valjda možemo tužiti Srbiju, ali to nije ratna odšteta.

Tko je glasao

Ne možeš tražiti od

Ne možeš tražiti od Srbije ratnu odštetu kad tada nisi objavio rat.Objava rata je nebitna, on je faktično stanje i neovisan o deklaracijama. Rat počinje i postoji od kad počinju neprijateljstva (čak i ne nužno oružana). Nije problem u neobjavi rata nego upravo u tome da...smo ratovali protiv domaćih separatista i terorista koji su potpomagani od...Beograda..koji, makar je primio izbjeglice iz odmetnutih regija, nije pravni sljednik RSK. Hrvatska je ratovala protiv srpskog satelita zvanog "Republika Srpska Krajina" i njegovim uništenjem dokinula subjekt od kojeg bi tražila odštetu. Traženje odšete od Srbije samo zbog činjenice da je u jednom dijelu rata druga strana bila JNA je pravno prilično neizvedivo.

Presuda u slučaju BiH v. Srbija za genocid (a ne rat kao takav!) pokazuje da ni za Bosnu nije bilo dovoljno dokaza o direktnoj umješanosti Srbije kakvi su potrebni u međunarodnom pravu i koji bi rezultirali njenom odgovornošću za nešto što se desilo u drugoj državi. Ratnu odštetu od Srbije Hrvatska teško može potraživati jer utjecaj Srbije na događaje u Hrvatskoj nije bio takvog intenziteta da postoji delikt države (Srbije) prema međunarodnom pravu.

No to ne znači da ne može koristiti diplomatski pritisak i prijetiti zahtjevima za odštetom jer određena doza političke odgovornosti Srbije je neupitna.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

A rekoh idem ja malo probati

A rekoh idem ja malo probati tinjalicom dok majstor ne dođe...:-)No to ne znači da ne može koristiti diplomatski pritisak i prijetiti zahtjevima za odštetom jer određena doza političke odgovornosti Srbije je neupitna.Svakako. Smatraš li da ima pravnih detalja koji bi na suđenju sedmorci (+ sedmorci) mogli Srbiji pripisati suodgovornost (van humanitarne) za Martićevu odluku o napuštanju domova?

Tko je glasao

Odgovornost Srbije je već

Odgovornost Srbije je već naznačena u presudi Martiću - suci nisu zaboravili spomenuti koliku su ulogu imale srpske tajne službe, "dobrovoljci" odnosno paramilitarne skupine iz Srbije i politika Miloševića, Šešelja, Simatovića, Martića, Babića i drugih zajedno. Postupak koji treba početi protiv Šešelja i Frenkija dodatno će rasvijetliti odgovornost Srbije za rat u Hrvatskoj.

No ono što ti postupci sigurno neće donijeti su dokazi da je u Hrvatskoj proveden ili pokušan genocid, za što je Hrvatska, kao i BiH, tužila Srbiju.

Na koju "sedmoricu" misliš, na Milutinovića i druge? Taj postupak je o Kosovu, ne Hrvatskoj. Ili misliš na sedmoricu bosanskih Srba kojima se trenutno sudi za Srebrenicu i Žepu? To isto neće otkriti baš nešto bitno za Hrvatsku. Ili misliš na Simatovića, Šešelja i ostale?

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

RH igrači: sedmorka

RH igrači:

Jedna od stavki optužnice je protjerivanje srpskog stanovništva. Ako postoje naznake da je napuštanje domova forsirala Srbija radi budućih političkih ustupaka vezano s Republikom Srpskom i Kosovom, vjerujem da bi optužnica pala na toj stavci.

Tko je glasao

Ne znam zašto postupak

Ne znam zašto postupak protiv trojice nazivaš "suđenjem sedmorici" - i u Miloševićevoj optužnici su se spominjali drugi članovi UZP-a pa je to i dalje bilo "suđenje Miloševiću", a ne "sedmorici" ili kome već. Postupak "Tužitelj v. Gotovina i drugi" je suđenje trojici.

Kakvi će se dokazi pojaviti u tom postupku ćemo tek vidjeti. No sve i da se pojave dokazi koji pokazuju da je Srbija "forsirala" hrvatske Srbe na napuštanje domova, to nipošto ne znači da "optužnica pada na toj stavci". To što je Srbija bila faktor koji je odlasku doprinjeo ne znači da je to bio i jedini uzrok odlaska. Optužnica se ipak bavi progonom kroz ubojstva, pljačku, palež i onemogućavanje povratka, a sa svime time Srbija ima jako malo veze.

Ne vidim kako bi optužnica mogla na toj stavci tako olako pasti - međunarodni tužitelji ipak ne rade optužnicu kao kulu od karata.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

A ne znam, od prvog dana me

A ne znam, od prvog dana me asociralo na Sedam sekretara SKOJ-a. :-)

Ovo ostalo je jasno i izdašno. Živio!

Tko je glasao

Najviše mi je žao što je

Najviše mi je žao što je ICTY odustao od optužbe protiv Ace Vasiljevića. Držim, da nije samo ICTY kriv za to što se s njim nagodio da bi dobio nešto protiv Miloševića već i Vasiljevićeve hrvatske kolege koje Haagu nisu poslale prave materijale kako mu se ne bi zamjerile.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao
Tko je glasao

Ne bi se složio

Ne bi se složio političari, moraju biti vrhunski manipulatori u govorništvu. Pogledaj i slušaj Sanadera, može dugo govoriti, svi ga slušaju i na kraju plješću, a rezime, nije rekao ništa bitno ili novo. A što je rekao nije dvosmisleno. Nitko ga ne može izvaditi iz konteksta.
Kada će tu vještinu steći Jurčić neće imati problema. Za savladavanje tih vještina potrebno je imati talenta, iskustava i školovanje.

a na same izjave Jurcica koja je po pitanju ustasha korektna

Ako su ustaše bile na strani fašista,europa i svijet su protiv fašizma. Pa nekako, ponositi se fašistima za premjera nije veliki plus.

Tko je glasao

Slažem se oko govornika,

Slažem se oko govornika, ali nemoj generalizirati ovo o ustašama, puno je mladića i djece nevino stradalo. Ne branim sustav, bili su zločinci imenom i prezimenom, ali je bilo i puno nevinih, mobliziranih itd. On se nije ponosio zločinima, ali mnogi i danas smatraju da su se oni borili za samostalnu Hrvatsku, jer su oni to iskreno i vjerovali (ali ne vjerujem da su ti ubijali - to su bili bolesnici a la Luburić)

Tko je glasao

Neki nikako da razumiju.

Neki nikako da razumiju. Situacija je bilo raznih, nema generaliziranja, pa ni kod toga.

Mog su tasta npr. početkom `45. mobilizirali (unovačili, odveli) ustaše u povlačenju. Nije se pitalo.
E sad, on je imao sreće jer je za jednog zastanka za odmor na Bilogori uspio pobjeći pa je s njima bio nekih 5 dana. Ipak, svejedno su ga partizani kasnije pokupili i vodali po križnom putu. I tu je imao sreće pa se i vratio. Ne pada mi na pamet smatrati ga krvolokom i zločincem.

Pitam se koliko ima onih koji nisu imali prilike ili nisu uspjeli izbjeći odvođenje ili pobjeći kao on. Pa im se zalomilo da dočekaju kraj rata i zarobljavanje, a neki i metak.

Zar je razumijevanje za takve desničarenje i toliki grijeh?

B-52

Tko je glasao

Vidim da se slažemo,

Vidim da se slažemo, ustaše su bili na strani fašista, a među žrtvama tih ustaša bilo je puno hrvata koji su bili prisilno mobilizirani ili zavedeni i prisiljavani provoditi fašističku politiku. Znaći, bili su žrtve. To nitko ne spori. Ali onda treba reći da nam je žao žrtva ustaškog režima.
Nešto bih dodao. Politički analitičari za ovo što se događa sa Jurčićem tumaće kao:
1. Nesnalaženje, nespretnost
2. borba za glasove desnih glasaća

Obje varijante smatraju lošim za stranku. Slažem se sa njima.

Tko je glasao

Ja kao politicki analiticar

Ja kao politicki analiticar vidim u ovome potpuno novi pristup koji osigurava vjerodostojnost, a samim time i politicku moc koja proizlazi iz sirih krugova drustva.

Ovo smatram nuznim, s obzirom da smo poprilicno deficitarni sa politickim kanalima koji bi osigurali zastitu opceg dobra.

BTW, Mucke.

Moram se ipak osvrnuti na tvoj stav malo podrobnije. Naime, Dresden, Nagasaki, cjenkanje sa Hitlerom poradi zaustavljanja Staljina, 10 milijona smaknutih Rusa sa strane Staljina (najveci zlocinac mozda i svih vremena), stavljanje britanskog veta na likvidaciju Hitlera i tako dalje i tako dalje i tako dalje.

Iliti, razglabanje o borbi ideologija u vrijeme drugog svjetkog rata je, moglo bi se reci neumjesno, namjenjeno za povrsne intelektualne pojave. Jer kao i obicno, bila je obicna borba za dominacijom i/ili osiguravanjem postojeceg polozaja.

Ukoliko se ptrudimo sagledati situaciju malo korektnije, bez kacenja na dogme pobjednickih vojski koje pisu povjest, gdje su jedni neosporni pozitivci, a drugi neosporni negativci (pa onda oni prvi niti teoretski ne mogu ciniti zlocin, kao sto je i pripadnost onim drugima po definiciji nenadmasiv zlocin, etc.), tada izjava Jurcica postaje ne samo korektnom vec i krajnje umjesnom i naprednom.

Ili ti stvarno mislis da mjesta za reviziju povjesti pisane sa strane pobjednika, a ne povjesnicara, nema mjesta? Ako je tako, ako cemo dogmatizirati stvarnost, ako cemo svaki pokusaj nadilazenja tih dogmi smatrati neumjesnim, tada se mi necemo moci niti suociti sa prosloscu, sto ce nam ostati trajni biljeg i uzrocnih novih podjela.

I zato ponavljam, svatko tko je voljan napraviti korak naprijed, zasluzuje bezrezervnu podrsku, sto je konkretno slucaj Jurcica.

Jasno, mozda je tebi drazi nas poznati dogmata Mesic? Meni se ipak cini da smo sazreli za krupan korak naprijed. Dapace, siguran sam u to.

Tko je glasao

Slažem se sa tezom da nije

Slažem se sa tezom da nije dovoljno istraženo doba od '40 na ovamo. Pobjednici, komunisti su si prilagodili povjest. Nevinih žrtava bilo je mnogo, mnogo je ostalo tajni. Mnogo krivaca doživjelo je duboku starst kao ugledni građani i t.d. Sada nedavno u Sloveniji su otkrivene nove grobnice pobijenih hrvata.
Nažalost i nakon '90 nije se pokrenulo ništa. Naprotiv i domovinski rad nismo postavili na pravo mjesto. Za puno toga nema još odgovora. Ako se ne dođe do prave istine, godinama će se nagađati istina bas kao što se nagađa istina o partizanima.

Moje mišljenje o Jurčiću, amater koji nije dorasao visokoj politici. Svaki novnar u stanju ga je ismijati.

Tko je glasao

Ma OK. Ni meni Jurcic ne

Ma OK. Ni meni Jurcic ne lezi, s obzirom da nema politicko iskustvo.

No, mi smo razgovarali o konkretnoj tezi koju je Jurcic isfurao. Ako cemo lomit Jurcica, neka to budu smislene stvari, pobogu.

Tko je glasao

A možda se samo radilo o

A možda se samo radilo o iskrenom (iako u RH ne posve uobičajenom) odgovoru na direktno postavljeno novinarsko pitanje?

Tko je glasao

Prema reakcijama javnosti,

Prema reakcijama javnosti, tako ne bi smio razmišljati budući premjer. Ipak bi bilo vrijeme da toliko godina od rata shvati što je fašizam ili da se bavi poslom gde sa takvim izjavama ne bi štetio narodu. I ne samo on.

Tko je glasao

Ne razumijem ovaj dio.

Ne razumijem ovaj dio. Reakcije javnosti. Sto bi to trebalo predstavljat? "Misljenje" Butkovica, Pukanica i slicnih ili si puco na nesto drugo?

BTW, osobno nisam imao nikakvih problema podici Jurcica u ocima ekipe s kojom sam prico, upravo zahvaljujuci ovim njegovim izjavama. A ekipa je najcesce bila daleko, daleko od desnice i slicnih drustvenih pojavnosti.

Tko je glasao

Ne razumijem ovaj dio.


Ne razumijem ovaj dio. Reakcije javnosti. Sto bi to trebalo predstavljat? "Misljenje" Butkovica, Pukanica i slicnih ili si puco na nesto drugo?

Javnost smo svi. Prema demokratskim principima većina određuje pravila. Kako smo si zadali cilj da hrvatsku priključimo evropi, njihov službeni stav je ne fašizmu, a ako hoćemo u njihovo društvo, predpostavljam, da je to i stav večine građana hrvatske.

Osobno možemo imati svoja mišljenja i stavove. Ali ako se bavimo politikom i želimo postići zadane ciljeve onda moramo poštivati službene stavove.
Ako prihvatimo stav da ustaše nisu fašisti, moramo mjenjati i cilj. Prikljućenje europi.

Tko je glasao

"Javnost smo svi." Znaci,

"Javnost smo svi."

Znaci, javnost je sve i nista. Nije pretjerano jako uporiste. A vec sam primjetio odnos ekipe prema navedenoj Jurcicevoj tezi koju je ekipa prihatila i po kojoj bi Jurcic bio vrhunski politicar.

Iliti, igramo se u krajnje pausalnoj sferi koja ne moze imati utjecaj na donosenje kvalitetnih zakljucaka oko politickog etabliranja Jurcica.

"Kako smo si zadali cilj da hrvatsku priključimo evropi, njihov službeni stav je ne fašizmu, a ako hoćemo u njihovo društvo, predpostavljam, da je to i stav večine građana hrvatske."

Jurcic niti trenutka nije velicao ustaski rezim. Dapace, osudio ga je, ako se dobro sjecam. O cemu mi onda uopce govorimo (naravnmo, ako ne grijesim)?

"Ali ako se bavimo politikom i želimo postići zadane ciljeve onda moramo poštivati službene stavove."

Ne. Mi moramo kao razumne osobe na kojima je vodstvo jedne drzave pokazati sposobnost da propitamo sve nedorecenosti. Onaj koji to nije sposoban, nije sposoban niti da vodi jednu naciju. Klasican primjer je Mesic sa svojim shemama oko Pasalica (Pasalic je nakon svih Mesicevih objeda i dalje uspjesan poduzetnik, a btw, Mesic predlaze suce vrhovnog suda).

"Ako prihvatimo stav da ustaše nisu fašisti, moramo mjenjati i cilj. Prikljućenje europi."

Zelis reci da je prikljucenje Europi moguce samo kroz forsiranje predrasuda? Ako je tako, koliko nam Europa moze uopce pomoci u napretku ka opcem dobru?

Tko je glasao

Ako prihvatimo stav da

Ako prihvatimo stav da ustaše nisu fašisti, moramo mjenjati i cilj.

Ima li neki relevantan politički faktor koji je prihvatio takav stav?

B-52

Tko je glasao

Apsolutno, kad narod više

Apsolutno, kad narod više voli laž od istine (čast izuzecima)

Tko je glasao

Ovakvo misljenje ne pristoji

Ovakvo misljenje ne pristoji saborskom zastupniku, s obzirom da garantira politicku dekadenciju.

Tko je glasao

Pa da, za sve su krivi

Pa da, za sve su krivi birači. Krivi su oni koji biraju HDZ, krivi su oni koji slušaju i čujeju izgovorenu rečenicu koju kritiziraju i onda su krivi jel nisu razmeli političke izjave koje se moraju dobro prožvakat dva ili tri put i ak imaju sreču buju razmeli. Sve tak zmuljate da se može na razne načine shvatit.

Tko je glasao

Vaši preci (SK) to su zvali

Vaši preci (SK) to su zvali unutarnji neprijatelji :).
Možda ne bi bilo zgorega podsjetiti te da je taj narod (čast izuzecima) tebi omogućio sjedenje u saboru, omogućio da ga zastupaš.

Tko je glasao

Ma apsolutno! Iako, ne znam

Ma apsolutno! Iako, ne znam ja kak se to zvalo u proslosti.

Mene zanima da se govori istina. I zalosno mi je kad ljudi ne mogu popiti istinu i iskrenost.

(Inače, mislim da se ne razumijemo dobro u ovim komentarima, ali da mislimo na isto)

Tko je glasao

Onda govori istinu, pobogu.

Onda govori istinu, pobogu.

Tko je glasao

Pa rekla je istinu... svi

Pa rekla je istinu... svi više vole čuti lijepu laž nego ružnu istinu... nije to niš novog... tako je i u politici... svi će dati glas onome tko obećava brda i doline, a ne znoj i suze...

Tko je glasao

Upravo zato Ciro, Rojs, Vuco

Upravo zato Ciro, Rojs, Vuco i ekipa svake godine poberu preko 50% glasova neodlucnih.

Sad ozbiljno, u zurbi sam. Ali jedna od temeljnih stvari za suvislu politicku misao jeste obracun sa ovim brizljivo tetsoenim predrasudama koje su do jucer opravdavale neradnistvo naseg politickoga vrha.

Sad to nije vise potrebno, sad je vrijeme da te predrasude konacno ogolimo u svojoj punoj ispraznosti.

Tko je glasao

komentirali smo Jurčića i

komentirali smo Jurčića i njegov stav o ustašama. Mišljenje o fašizmu kako god da pogledaš ne može biti ljepo. U konkretnom slučaju proziva se narod da je nasjeo lažima. Nebih rekao, te metode prebacivanja krivice sam proživio u komunizmu. Kada partiji nešto nije štimalo krivac je bio narod, unutarnji neprijatelj.

Tko je glasao

A kaj je Jurcic rekao o

A kaj je Jurcic rekao o ustasama osim sto je na novinarsko pitanje odgovorio da je netko iz njegove familije (stric ili nesto tako) bio tamo?

Kaj je trebao lagati?

I cijela se pompa oko toga digla... Kaj mu je netko iz familije bio u ustasama. A on je usput i osudio fasizam.

Ili se ja sve krivo sjecam?

Tko je glasao

Nije bilo baš tako, malo se

Nije bilo baš tako, malo se ponosio ujacima ustašama i nešto kao voli slušati Tomsona.
Još mogu razumjeti generaciju koja je na prelasku iz kratkih u duge hlaće pa da ih pale mitski tipovi ali budući premjer?
Ustaše ipak ne zavređuju toliki prostor, imamo i stvarnih problema.

Tko je glasao

"Nije bilo baš tako, malo

"Nije bilo baš tako, malo se ponosio ujacima ustašama i nešto kao voli slušati Tomsona."

Mozda sam propustio ovaj dio. Naime, gdje se to Jurcic ponosio ujacima ustashama? Sto se tice drugog detalja, zvanog Tomson, jeli grijeh zapjevati "daleko, daleko"?

Tko je glasao

Ma Mućke voli malo

Ma Mućke voli malo mućkati, a kad mu se pokaže istina onda lijepi naljepnice - Ljubo Jurčić - ISTINA! Ako je ima:-)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci