Tagovi

SDP-ovci u Gradskoj skupštini Grada Zagreba - dio prvi

Završili su lokalni izbori, konstituirala se Gradska skupština Grada Zagreba, Bandić je i dalje gradonačelnik ali je sada preuzeo i Gradsku skupšninu gdje je na čelo instalirao Kosora. Napredak za Bandića, za HDZ, HSLS,... Jedino nazadak za SDP.
Pošto SDP na svim razinama pokušava lokalne izbore prikazati kao uspjeh isto kao i HDZ, mislim da su obje najveće stranke izgubile. HDZ jer nije pobijedio ni u jednom većem gradu, a SDP jer je izgubio Zagreb koji novčano nosi više nego svi drugi gradovi zajedno. Koliko god se SDP trudio uvjeriti nas da nije izgubio Zagreb jer ga nije ni imao (prema Komadini), porazna činjenica je ipak da je SDP izgubio prevlast u Skupštini. Mislilo se da je to nemoguće. Da će zagrepčani uvijek i bezuvjetno glasovati za SDP bez obzira što SDP radio (ili bolje rečeno - što ne radio), tko mu bio na čelu, tko ga predstavljao i kako zastupao zagrepčane u Skupštini. Ovdje ću pokušati ukratko dati svoj sud i podijeliti informacije o tome tko to zastupa SDP-ove glasače u Skupštini. Ti ljudi su, samim time što su na ovim pozicijama, postali javne ličnosti i mislim da zagrepčani imaju pravo znati tko ih to zastupa. Jer ih zastupa dosta čudna ekipa. Pa krenimo onda redom (ili preko reda).

Tin Pažur:
Rođen 1981. godine. Jedan od poznatih "vječitih studenata" koji je ipak uspio završiti politologiju nakon nekih 10-tak godina pomnog i predanog studiranja. Očito je Tin toliko volio svoj faks da je svaku godinu pomno utvrđivao. Nije htio krenuti u život i politiku nespreman, pa je svaku godinu proučavao barem dvije. Naravno, izabrao je jedan od najdeficitarnijih i Hrvatskoj najpotrebnijih fakulteta. Nije to medicina, elektrotehnika, veterina, poljoprivreda,... To je politologija. Političari su naš najnoviji izvozni proizvod. Hrvatskoj treba školovanih političara. I profesionalnih također. Onih koji ništa u životu nisu radili doli političili. I strančarili.
Tin je kadar koji je iznikao iz Foruma Mladih u kojem je on i dan-danas "međunarodni tajnik". Ne znam što je to, no moguće je da postoji netko kome je to jasno. Pored toga, član je predsjedništva zagrebačkog SDP-a kao i Glavnog odbora SDP-a Hrvatske (naravno, između ostalog, i njegovo ime je bilo na onim famoznim papirićima na izbornoj konvenciji SDP-a, što je sve proglašeno legitimnim načinom lobiranja). Dio klape Bernardić-Špicer-Meić-Subotić-Pažur-Jovanović,.... Zastupnik u skupštini Grada Zagreba od 2009-te godine. Tada je imao 28 godina. Bez staža i radnog iskustva, ali to ionako nije bilo bitno. Bitno je bilo samo biti dobar sa određenim ljudima u SDP-u.

Zvane Brumnić:
Diplomirani građevinar. Rođen 1969. godine. Jedan od rijetkih koji su završili nešto "opipljivo". Ne znam da je ikada radio kao građevinar i nešto izgradio, no izgleda da je radio u uredu za prostorno uređenje Grada Zagreba. Nešto na izdavanju građevinskih dozvola ili nešto takvo slično. Dakle, državne ili gradske jasle. Pomalo liči na Balaševića, no samo izvana jer je karakterom bitno drugačiji. Prilično nabusit prema običnom čovjeku kao što to često znaju biti činovnici koji rade u državnim službama i koji očekuju da im se "klijenti" snishodljivo obraćaju a da se oni na njih obaćaju "s visoka". Politički dril prošao pod Bandićem i sa kojim dijeli većinu političkih stajališta (tj. ideologija mu nije važna), no "Sokol ga nije volio" (tj. Bandić) pa si je Zvane, nakon što je ojačao u Skupštini, uzeo u obavezu naučiti Bandića pameti i pokazati mu tko i što je Zvane. Na našu i Zvaninu žalost, nije mu to pošlo za rukom.
Jedan od kreatora Bernardića i onih koji su Bernardića izmislili, glavni politički strateg ZG SDP-a (kao što to i priliči glavnom tajniku gradskog SDP-a), često nabusit i teško umiljat tip. Član Glavnog Odbora SDP-a. U više navrata izazivao sukobe unutar SDP-a sa Špremom, protivno svom vlastitom klubu davao nezakonite amandmane koji je onda isti taj klub morao odbijati... Jednom prilikom navodno greškom pomogao Bandiću da se proda gradsko zemljište i time navukao bijes svojih kolega, no jedan dio kolega ima mišljenje da se ne radi o grešci obzirom da je upravo to područje koje on vrlo dobro poznaje pošto je godinama radio posao vrlo tijesno vezan za tu problematiku tako da je vrlo teško povjerovati u priču da se radi smo o grešci nego da se radi o namjernom postupanju u zamjenu za nepoznatu protuuslugu. Slično se "zeznuo" i prilikom izglasavanja "Bandićevih" fontana. Imajući na umu da se radi o njegovom fahu, previše da bi bilo slučajno. Zar ne?

Martina Jović:
Rođena 1983. godine. Ovo joj je drugi mandat u Gradskoj Skupštini. Isto spada u grupu donedavnih vječitih studenata, no uspjela nedavno je ipak diplomirati politologiju nakon 10-tak godina studija i utvrđivanja gradiva iz te, za Hrvatsku, jako deficitarne i jako važne idustrije. Također dio klike iz foruma mladih (članica je predsjedništva) gdje je i uspostavila odnose sa Bernardićem, Livunom, Špicerom, Pažurom i drugim mladim pandanima nekadašnjim SKOJ-evcima. Bez konkretnog radnog istustva kao i većina ostalih. U potpunosti ovisi o svojoj političkoj poziciji i bez politike bi bila "gladna kruha" jer nema profescije ili joj je profesija samo politika. Članica Glavnog odgora SDP-a (ime sa liste na papirićima). Kad ode Bernardić - odlazi i ona. U potpunosti odana Bernardiću što ne libi i pokazati. Nije baš da govori: "Kud Bero, tu i ja", ali za to nema niti potrebe. Žene u SDP-u je u pravilu "ne mirišu", no svejedno nema pravu konkurenciju u Zagrebu. Čvrsto se drži i Zvane Brumnića sa kojim je zajedno sa Bernardićem glasovala protiv proračuna za koji su digli ruku svi ostali SDP-ovi zastupnici (barem oni koji su bili u vijećnici).

Damir Godec:
Rođen 1970. godine. Član Glavnog odbora SDP-a. Ganja akademsku karijeru i bavi se politikom. Nikad nije radio u realnom sektoru (koliko je meni poznato, ali molim da me se ispravi ukoliko griješim). Sa Bernardićem ga upravo i veže ta "akademska" priča obzirom da Bernardić skuplja staž i poene kako bi jednog dana mogao doktorirati. Doktorirao na izradi kalupa za plastiku što svakako može biti iznenađenje i pokazati na čemu se sve može doktorirati, no svejedno - barem je doktorirao i stvarno asistirao na faksu. U jakoj vezi i sa Pilašem, starim SDP-ovcem iz komunističkih dana te funkcionerom za sva vremena. Definitivno diže prosjek obrazovanja SDP-ovog kadra. Ambicija mu je u narednom mandatu ući u Sabor i preko politike izboriti se za jaču poziciju na fakultetu te preuzeti neku od katedri na faksu. Generalno, ne voli vječite studente, ali radi višeg cilja spreman na određene kompromise. Btw, vjerojatno je to osnovni razlog što trpi tu grupu vječitih studenata oko sebe. :)

Saša Molan: Rođen 1971. godine. Diplomirao ekonomiju. Godinama radi u zagrebačkoj vodoprivredi kao računovođa. Začudo, opet državne jasle. Posao je pronašao preko politike i kao politički kadar, no barem ima nešto staža van politike. U nekoliko firmi je u nadzornom odboru i sveukupno prima solidnu mjesečnu lovu (jako veliku za prosječnog Hrvata). Relativno dobar sa svima, a opet ni sa kime previše. Sa Brumnićem je stari partijski drug, no zakačili su se oko Brumnićeve podvale u vezi prodaje građevinskog zemljišta. Politički surviver. Više SKH-ovac nego SDP-ovac (ili je bivši član SKH ili je član SDP-a još od samog osnutka). Relativno malo eksponiran i ne voli se eksponirati. Član predsjednišva zagrebačkog SDP-a, no nije u Glavnom odboru SDP-a zbog navodnog propusta kod pisanja imena na listiće. Sa Bernardićem dobar dok je Bernardić jak, no napustiti će ga čim se na horizontu pojavi netko drugi. Identificiran kao mogući prebjeg iz Bernardićevog tima.

Komentari

Kalupiranje moždanih vijuga

Nikako da mi se odgovori koliko je tih kalupa od miljon eura prodato vani . More bit da je to poslovna tajna.

Vidim da se ovdi mnogi razumidu u tehniku i biznis ( plusevi uvaženom sdp doktoru)
pa bi ima još za pitat .

Svojevremeno san sa škverskim materijalom izradija kalup za olovni peškafondo i rado bi ga proda za sto eura . Kalup je vrhunski, dokazano, ali me muči ka legalistu pravni aspekt prodaje . Kalup je izrađen u škveru dok je škver bija radnički . Ako prodam kalup moram li dija zarade dat svim radnicima ili debeljaku koji je kupija škver .
Molia bi griotttu ili nekog drugog pravnika da me svituje . Razumite me, nebi volija da me debeljak ganja po sudu radi tog kalupa .

Ps
Imam još kalupa za ribarska olova te razrađenu tehniku za samolovke i vrhunski uređaj za morske crve

Tko je glasao

hoćemo

imovinske kartice i financijski put svakog rukovodećeg člana svih partija u rvackoj. kad je i gdje radio, kolika su mu bila primanja, kolika mu je sad imovina i podudara li se to dvoje.
dotad su svi lopovi i parazitčine.

Tko je glasao

A malo više provjerenih informacija?

Evo prilike da se javi i jedan od "analiziranih" ako se to uopće može nazvati analizom. Neću ulaziti u ocjene drugih, no svakako si dajem za pravo reagirati na poluinformacije i neistine (da ne kažem gluposti) koje se odnose na mene osobno. Pa idem redom. Da radio sam u realnom sektoru. Počeo sam u radionici kod oca sa cca 12 godina, a i prvi posao nakon diplome, prije zapošljavanja na FSB mi je bio u realnom sektoru. A od tada "ganjam" akademsku karijeru. No ako netko već baca ovakve floskule trebao bi se raspitati npr. koliko katedra na kojoj radim odradi godišnje projekata s realnim sektorom. Konstruirati kalup za preradu plastike vrlo je realan posao i za realan sektor - a radio sam za Bosch, Mercedes, AD Plastik, .... I da, ne samo u Hrvata, već i u inozemstvu (npr. Deutschland) mnogi doktoriraju upravo na tim alatima i tehnologijama. Takvi kalupi koštaju i do 1 mil EUR pa čovjek mora nešto i znati da se upusti u projekt konstruiranja. Realni sektor će imati koristi i od provedbe EU projekata preko kojih mi kao Katedra/Fakultet u ovom trenutku povlačimo značajna sredstva. Toliko o tome kako onaj tko radi npr. na fakultetu, u stvari ne radi ništa.

A što se moje teme doktorske disertacije tiče, prvo pročitajte rad pa ga komentirajte. Da jeste, ne biste pisali s omalovažavanjem o temi ili niste razumjeli što znače aditivne tehnologije (ovo drugo mogu shvatiti). Možete se malo i educirati u Globusu od 07.06.2013.

U komentaru na račun mog probitka na radnom mjestu "preko politike", opet ste pokazali nepoznavanje kako funkcionira sustav napredovanja u znanstvenoj zajednici. Prvo kandidat mora ispuniti određene znanstvene uvjete pa tek onda napredovati (slobodno provjerite je li ih ja zadovoljavam pošto ste me već prozvali). A napreduje se opet kroz proces u kojem u pravilu nema mjesta politici. Ne vjerujete li u to u mom slučaju, provjerite moj put napredovanja, pa ćete vidjeti jesam li napredovao "preko reda", ili po političkoj liniji, ili sam napredovao redovnom procedurom.

Odakle vam info da ja imam ambicije zasjesti u Sabor? Ako to niste čuli od mene osobno, onda to ne postoji.

A isto tako ako niste vi osobno "vječiti student" koji je studirao kod mene, tj. polagao ispite, ili pisao diplomski rad, nemate me pravo ocjenjivati s ocjenom kako "ja ne volim vječite studente". Baš je prošli tjedan diplomirao kolega kojem sam bio mentor. On je stariji jedno 3-4 godine od mene (ja sam diplomirao 1995.), dakle uvelike stariji od mojih stranačkih kolega na koje ste u stvari aludirali u svojoj "analizi". Pitajte ga na koji je način osjetio moju neljubaznost prema "vječitim studentima" :-)).

Sudeći prema osobnom slučaju, mogu reći da ova analiza ne daje informacije nego polu- ili četvrt-informacije, a ima i hrpu dezinformacija. Pa ako vam je baš stalo da građane Grada Zagreba korektno informirate, onda ih informirajte s provjerenim i istinitim informacijama. Ili istina nije toliko "pikantna" i zanimljiva?

Damir Godec, član Gradske skupštine Grada Zagreba

Tko je glasao

@dgodec

Moja analiza tvoje "poslovne" karijere kako si je ti ovdje napisao bi ti bila:

Počeo sam u radionici kod oca sa cca 12 godina

Da mi obični smrtnici dobijemo novac od svake osobe na položaju koja objašnjava svoju poziciju time što su radili kao djeca ili što su počeli perući aute, brišući podove i slično mi bi postali milijunaši. (prvi negativni bod)

a i prvi posao nakon diplome, prije zapošljavanja na FSB mi je bio u realnom sektoru

Radio si u realnom sektoru, ali se baš ne sjećaš gdje ??? (drugi negativni bod)

Konstruirati kalup za preradu plastike vrlo je realan posao i za realan sektor - a radio sam za Bosch, Mercedes, AD Plastik

Bod za tebe.

I da, ne samo u Hrvata, već i u inozemstvu (npr. Deutschland) mnogi doktoriraju upravo na tim alatima i tehnologijama

Ako želiš reći da si radio u Njemačkoj iako imaš samo pasivno znanje Njemačkog jezika dobijaš novi negativni poen. Razlog za to bi bio vrlo jednostavan:Došao si iz Njemačke kod nas u politiku jer ovdje sigurno računaš na veću zaradu.

Ako nisam dobro razumio onda ništa. Već sam ti dao pozitivni bod za kalupe.

Osobno razmišljanje

Normalno uspješne osobe izazivaju ljubomoru, a Vi ste definitivno uspješna osoba. To je pretpostavljam jedan od razloga za komentare, ali drugi razlog i dalje stoji,a tiče se političara koji su potpuno odvojeni od stvarno svijeta. To su općeniti razlozi koji nemaju baš neke veze s Vama.

Za kraj još mogu dodati da Vam službena biografija ima rupu od 6 godina (1990-96) koja se poklapa s Domovinskim ratom u kojemu pretpostavljam niste sudjelovali nego ste bili na fakultetu ?

Tko je glasao

kolko je prodato tih kalupa ??

Doktore pišete :

,Takvi kalupi koštaju i do 1 mil EUR pa čovjek mora nešto i znati da se upusti u projekt konstruiranja. Realni sektor će imati koristi i od provedbe EU projekata preko kojih.......

Nebi komentira vašu stručnost jerbo nije u redu da med. sestra ocjenjuje doktora ali me živo interesira koliko je hrvacka dosad prodala tih miljonskih kalupa .

More jedno osobno pitanje ,, Dali vas je ljubav prema hrvackom narodu , socialna osjetljivost i pravednost nagnala da se učlanite u sdp ili je to bio nedajbože osobni interes drpačine toliko prisutan kod vaših stranačkih kolega .

Tko je glasao

Dvojka iz zalaganja

Damire, na početku odmah želim reći da mi je drago što si se javio. Doduše, volio bih da su se neki drugi javili prije tebe (recimo Tin) i komentirali ono što sam rekao, ali uredu si mi i ti.
Na prvom mjestu, nisi ti analiziran. Ti si javna ličnost i ljudi imaju pravo znati što ti i tvoje kolege radite u životu, koje su vaše kvalifikacije van politike i da li ono što govorite da mi trebamo (npr. biti vrijedni, pošteni, strpljivi, itd.) i sami upražnjavate. Ako ti se to ne sviđa, to sigurno nije moja krivica nego tvoja jer si ti sam izabrao taj put, a ne ja.
Ali da krenem sa "analizom" tvojih odgovora i vidimo jesi li stvarno demantirao ono što sam rekao...
Na prvu vidim da kažeš da se radi o poluinformacijama i neistinama, ali loše ti ide sa demantijem. Ako ti misliš da si radio u realnom sektoru tako da si starom pomagao u radionici kada si imao 12 godina, onda je svaki dalmatinac koji je sa barbom išao "na ribe" ili "na sviću" radio u realnom sektoru. Ili svi zagorci koji su radili u obiteljskom vinogradu. Dakle, ne drami s pomaganjem u radionici.
A što se tiče tvoga rada u realnom sektoru, kako možeš reći da si radio u relanom sektoru? Molim te, reci kako? Diplomirao si 1995-te, a asistent si od 1996-te. Ruku na srce, nisam znao da si nekada nešto radio, ali ako ti tih nekoliko mjeseci provedenih van fax-a možeš nazvati radom onda ti svaka čast. Nisi ti toliki genijalac da si za tako kratko vrijeme savlada "tajne" realnog sektora. Nisi. Nego znaš što? Ja mislim da si ti nakon tih par mjeseci vidio da je šljaka zajeban posao i lijepo se ubacio na fax. Eto, to mislim i poreci da nije tako!
Što se tiče tvog napredovanja u akademskoj karijeri - to nisam niti spomenuo. Ne znam kojeg vraga uopće to spominješ? I izmišljaš da te prozivam za to! (Da. Sada si mi malo dignuo tlak).
Ja sam rekao da želiš uz pomoć politike izboriti bolju poziciju na fax-u i preuzeti katetru. Da. To nije moja izmišljotina. Pogledaj malo oko sebe i poslušaj što ljudi pričaju. I molim te nemoj mi reći da nemaš takvu ambiciju (btw, nema ništa loše imati takvu ambiciju)!
Dakle, izvrćeš moje riječi.
Što se tiče tvoje disertacije, neću je čitati. Moje pravo da imam mišljenje da izgrada kalupa za plastiku nije rocket science i ostajem pri njemu. Napraviš kalup, u njega uštrcaš polimer (i valjda ga zagriješ) i to je to. Da.
A priča da si radio za Bosch, Mercedes, i druge,... To je ništa drugo nego prodavanje magle i spin. Radio na projektima, a ne za Mercedes. Koliko ja znam, nikada nisi (molim ispravi me ako griješim) radio za Mercedes. Ti si radio/radiš za faks (sada doduše radiš i za nas jer te plaćamo iz propračuna koji punimo). Poreci!

Ja sam rekao da dižeš prosjek obrazovanosti u svom okruženju. I to je istina. Ovi oko tebe su studirali 100 godina. Evo, Špicer još uvijek nije diplomirao, a on ono studira koliko? 15 godina? Manje? Više?
Koliko je ono studirao Pažur? Ili Jovićka? Ili Bero? Svi po desetak godina! Jeb...! Pa nemoj mi samo reći da je to OK i ispravno!
I nemoj mi reći da ti takvi ne idu na živce. Idu, idu. Ali šutiš.

Na kraju, samo da zanaš, mogao sam ja napisati o svima vama i pikanterije. Ali ne pišem to. Iako ste javne ličnosti, to ne znači da zagrepčani trebaju znati tko je sa kim bio u ljubavnoj vezi, tko je bio i sa ovim i onim, tko je plakao na tulumima i tko je za kim plazio. To su osobne stvari i to ne komentiram.

Život je rijeka

Tko je glasao

Sjedni - jedan

Nije mi namjera gubiti vise vrijeme s nadmudrivanjem s likovima poput tebe (ja sam bio kulturan i kao prvo se potpisao za razliku od tebe a osobu koju ne poznajem oslovljavam sa Vi - ok ti me jako dobro poznajes pa si presao na Ti). Dakle samo ti analiziraj javne osobe ali radi to korektno - ovako ispada da ti znas bolje od mene samog tko mi se svidja a tko ne :-)).

Sve u svemu djeluješ poput neimenovanih izvora koji na drugim mjestima iznose neutemeljene tvrdnje uz naravno zaštitu svog identiteta.

Damir Godec

Tko je glasao

Činjenice se mogu svakako prikazivati i okretati, ali....

Damire, ti jako dobro znaš što se i kako radilo i kako se radi, a znaš i zašto.
Ako se netko pita zašto više ne polemiziraš ili zašto ne "braniš" svoje kolege, eto mu odgovora.

Život je rijeka

Tko je glasao

Lista za skupštinu vjerno

Lista za skupštinu vjerno prikazuje politiku GO SDP-a u zadnje četiri godine, i sama činjenica da je potrebno pisati tekstove iz kojih se saznaju biografije govori dovoljno za sebe. Bernardić je imao isključivu i apsolutnu slobodu formiranja te liste i javnosti je prezentirao listu političkih anonimaca čija je presudna karakteristika da su "ljudi od povjerenja". Pa je lista polučila najgori SDP-ov rezultat u ovom stoljeću, ništa bitno bolji od Ostojićevog, a u pravilu lošiji od rezultata po četvrtima.

http://aleksandar-hatzivelkos.from.hr/tko-je-izgubio-u-zagrebu/


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

općolog

"'Ovdje ne možete biti općolog što u saboru pali da ne znate stručno, a da možete pričati svašta o svačemu. Ovdje to ne funkcionira, morate biti stručni i kompetentni', izjavila je Biljana Borzan za RTL, hrvatska EU zastupnica (SDP). link. kako je u Hrvatskoj jako 'in' borzanina općologija vidljivo je po zastupnicima u saboru i u gradskim skupštinama. nažalost nije samo SDP primjer kako među njegovim zastupnicima ima jako malo onih s radnim iskustvom u pojedinim područjima, to je boljka i većine drugih stranaka.
također je za pitati se kako to da građevinac koji za sobom vuče nekoliko puta čudno 'zeznuo' na štetu građana a u korist nekih intersnih lobija našao mjessto u gradskoj skupštini. očito je milanovićava ljestvica poput filtra kroz koju ne prolaze samo neki popu Holy.

w. ;)

Tko je glasao

@poslušnici

Bez krivog gledanja, ali 90 % izabranih su poslušnici koji nisu u stvarnosti nikada ništa radili (državne firme i službe se računaju u to) i od kojih se samo u ekstremnim situacijama tražilo da misle svojom glavom.

Ako ti je cilj udarati po SDP imam za tebe kao primjer političara koji predstavlja budućnost te stranke.

Po mom skromnom mišljenju to je gospodin Vuk Prica koji je rođen 1987. godine.
2004 godine postaje član Foruma Mladih
2005-2007 vrši dužnost tajnika Foruma Mladih Rijeke
2009 prije navršene 22 godine života ulazi u gradsko vijeće Rijeke
2012 završava medicinski fakultet, nakon čega kreće na postdiplomski studij u Split
2012 biva zaposlen u riječkoj bolnici
2013 dobiva drugi mandat u Rijeci

Složiti ćemo se da je to "mali" koji obećava (iz SDP perspektive) ?

Tko je glasao

Prica je prototip političara

Prica je prototip političara novog kova. Vrli novi političar.

Život je rijeka

Tko je glasao

Netko je dolje dao komentar

Netko je dolje dao komentar kako bi se ovakvi tekstovi trebali plasirati prije a ne nakon izbora. Stoji da bi bilo jako dobro sve ovo znati prije lokalnih pa i parlamentarnih izbora ali se zaboravlja da je SDP netom najavio unutarstranačke izbore kao i to da su već istaknute pojedine kandidature za čelno mjesto SDP-ove najveće gradske organizacije. Izvan svake sumnje je, dnevnik treba promatrati isključivo u toj funkciji.

Problem tzv. vječitih studenata nije samo SDP-ov, kod njih se samo najviše ističe. Nositelji te nekad prestižne titule se ne nalaze samo unutar gradske skupštine, legenda kaže da ih ima i u Saboru pa i na vrlo istaknutom mjestu u kabinetu premijera. Bilo je svojevremeno članaka o novčanim primanjima nekih od njih, radilo se o doista visokim iznosima. Gubitak gradskih izbora je na tom polju donio ogromne promjene budući podrazumijeva promjene u upravnim i nadzornim tijelima diljem grada. Izmjene zakona kojima je isključivo gradonačelniku dana ovlast za imenovanje u ta tijela također su pridonijele gubitku unosnih sinekura. Stoga je logično da su neki odlučili reći "dosta" i krenuti u bitku za povrat pozicija. Najistaknutiji od kandidata to zove "vratiti pobjednički duh".

Uzimajući u obzir i ovaj dnevnik, izgleda kako će se glavna bitka voditi na kadrovskom polju pa ćemo, nema sumnje, doznavati još pikanterija. Sad su na udaru "Bernardićevi ljudi" a ostaje nam za vidjeti hoće li ostali dijelovi, ovaj je dnevnik naslovljen kao prvi, obuhvatiti i druge tabore. Ne bude li tako, znat će se iz kojeg to tabora ovaj vjetar puše. Što naravno ne umanjuje zanimljivost i važnost skretanja pažnje na "kvalitete" svih koji se bore u političkom ringu. Stavimo li unutarstranačke interese na stranu, od ovakvih dnevnika može profitirati i šira javnost, koja još ne zna skim sve ima posla. Zbog toga plus.

B-52

Tko je glasao

sm

Ok komentar.
Samo ja ne volim dnevnike koji se napišu pa onda autor dalje ništa ne komentira.

Tko je glasao

Evo, ispravljam. :)

Evo, ispravljam. :)

Život je rijeka

Tko je glasao

Općenito me ne zanima tko i

Općenito me ne zanima tko i šta radi , a kamoli koji je fakultet završio (ionako većina naših fakulteta ne vrijedi jedne kune...) . Taj kadar je uhljebnički i bez nikakvog bunta - pokaz uz ostale "velike" stranke kako ne trebaju izgledati političari. To nisu POLITIČARI - TO SU SLUGE !

Justice for all !

Tko je glasao

tak je rekel i tetec Bandi

@Busola
Imaš praf. Jednom prilikom kad smo ga Vladimir Kočiš -Zec i ja nekaj rasrdili, tetec Bandi je zasukal mustače, izvadil čibuka iz ustiju i rekel.
" Čim bute dalje v školu hodili bolje bute bedasti."
I nekak mi se stalno nameće jedna misao dana;

"Dok je bio naš predsjednik bravar,
sva su nam vrata bila otvorena I SVI LOPOVI POD KLJUČEM !"

Tko je glasao

Pljuvati po političarima zgodna je zabavica...

... i bez rizika, za razliku od vremena prije 1990. pa i 1990-ih, ali ovdje je ipak očito da su ovi tračevi i zloba iz suprotnoga tabora, tj. u političkom interesu jedne od SEP-u suprotstavljenih grupacija - HDZ-a ili Bandićevaca. (Čak i ako se možda radi o bivšem, razočaranom SDP-ovcu, očito je promijenio tabor, a nije doživio prosvjetljenje o političarima generalno. Inače bi nas usrećio sličnim pregledom o druge dvije grupacije.)

Tko je glasao

Zorane, nije meni ovo

Zorane, nije meni ovo zabavica. Meni je ovo jad.
Želiš li reći da mi je super jer me nitko neće strpati u maricu kao što je to bilo prije 90-te?
Nije valjda da bih zbog toga trebao biti sretan?
Jesam li ja razočaran ili ne u SDP, to ti samo i dalje nagađaj. Ja ovdje nisam govorio o SDP-u, nego o ljudima koji su javne ličnosti. Nisam iznosio njihov prljavi veš, nego pričao o njihovim zastupničkim kvalitetama. Možda bi ti bilo draže da pišem o Bandićevoj ekipi? Sačekaj malo. Možda i napišem.

Život je rijeka

Tko je glasao

Zorane, nije meni ovo

Zorane, nije meni ovo zabavica. Meni je ovo jad.
Bod za samokritiku! Da, ovo što radiš (trećerezredni "vojnik partije" koji je dobio zadatak da pljuje po ljudima iz druge partije - koji su iznad tebe jer su drugorazredni) je stvarno jadno.

Želiš li reći da mi je super jer me nitko neće strpati u maricu kao što je to bilo prije 90-te?
Nije valjda da bih zbog toga trebao biti sretan?

Pa... ne. Ja sam zbog toga sretan, ali znaš, drugo sam ja, mene su trpali u maricu i onom sistem, a bogami i u ovom. Dobri stranački poslušnici kao ti su se međutim i onda snalazili kao i ti sada!

Ja naravno nemam ni pol posto razloga braniti esdepenjare - ali tvoje me licemjerje nervira. Hjah, a bez veze zapravo, totalno si tipičan... :-(

Tko je glasao

U nedostatku činjenica,

U nedostatku činjenica, umišljaš stvari.
Nisam ja vojnik partije niti me partija zanima već nekoliko godina. Živim, radim i sam zarađujem svoj kruh svojim radom.
Nisu me trpali u maricu zbog politike. Nemam toliko godina i ne sramim se toga.
Jesam li tipičan - ne znam. Ako jesam - ne bježim od toga.
Bitno mi je da sam rekao istinu, a primjećujem da ti ne sporiš ono što govorim, nego lamentiraš koji su moji razlozi za ovo pisanje.
Znači, ne čitaš, ne sporiš nego pokušavaš me oblatiti. Ne znam gdje si to naučio. Možda dok su te hapsili i maltretirali u nekom podrumu, pa ti se "primilo" i počeo si koristiti njihove metode.

Život je rijeka

Tko je glasao

Kolega ne razumije institut zastupanja

Ovdje ću pokušati ukratko dati svoj sud i podijeliti informacije o tome tko to zastupa SDP-ove glasače u Skupštini. Ti ljudi su, samim time što su na ovim pozicijama, postali javne ličnosti i mislim da zagrepčani imaju pravo znati tko ih to zastupa.

Najprije tvrdite da Skupština predstavlja SDP, a potom da ista zastupa zagrepčane. Jedna tvrdnja je netočna i to je netočna ova zadnja. Skupština ne predstavlja građane-ovdje zagrepćane jer ti zagrepčani nisu odabrali tog Pažura, Brumnića, Jovića, Godeca... Njih je odabrala stranačka kuhinja i kroz izbore koji to nisu nametnula zagrepčanima kao njihov izbor što je manipulacija čl 1. st.3. Ustava. Naravno da se ta priča ponavlja po čitavoj državoj izbornoj vertikali što se parlamenta tiće. O demokratskom legitimitetu izabranih Slavka i Marka s osvojenih 1% elektorata nebih - već sam s tim dodijala i "bogu i narodu"!

Obzirom da ste kolega u navedenom zaključku krenuli od pogrešne premise poanta je pogrešna i zato negativna ocjena što vam u konačnici daje poticaj da na ovom portalu nešto i naučite. Naravno da ovdje ima i onih koji su godinama ovdje ali naučili nisu ništa - ljepota raznolikosti u rajskom vrtu.

Tko je glasao

Kako na državnoj razini-tako na lokalnoj

Ovo je priča o "mladim lavovima", a što rade "stari lavovi"?

Piše ovdje:
http://www.vecernji.hr/vijesti/vlada-danas-raspravlja-prodaji-croatia-os...

-po običaju opet rasprodaju hrvatsko, jer su navikli uzimati/dijeliti tuđe, a ne stvarati okvire za rad i proizvodnju, za zapošljavanje.

RH ili Zagrebački holding- isti model upravljanja: "upropasti i ostani na vlasti", a ako drugi dio ne uspije opet će ogrnuti plašt "manje zlo" i "Plan -već neki broj ".

Zašto bi na lokalnoj (zagrebačkoj) razini, u lavljem vrtiću, lavići radili drugačije od odraslih lavova?

Tko je glasao

državna razina

@ppetra,

Kada uspoređuješ zagrebačku organizaciju SDP-a s djelovanjem sadašnje hrvatske vlade, ti očito držiš da je Milanović po vokaciji doista socijaldemokrat, a ne obični elitist?
Ti očito držiš da je Milanović starosjedioc u SDP-u, a ne intelektualni i ideološki uljez?
Da li se varam?

Tko je glasao

Ubili su socijaldemokraciju i ogrnuli se njenom kožom.

Da li se varam?Varaš se.
Starosjedioci su i oni kojima je stari sjedio na političkim pozicijama u bivšoj vlasti.

Dakle biološki podmladak starosjedioca također je politički starosjedilac u partiji.
Ima li ikakve razlike između njega i recimo ministra Linića?
Nema. Jedan je star, a drugi mlad, a politički su metamorfozirani starosjedioci koji su metamorfozirali od socijalkomunista, preko socijaldemokrata do predstavnika krupnokapitalista i rušitelja socijaldemokracije.

Ti očito držiš da je Milanović starosjedioc u SDP-u, a ne intelektualni i ideološki uljez?Ne mislim da je on "intelektualni i ideološki uljez" u SDP-u, već da je reprezentativni primjer onoga u što se pretvorio SDP, a što pokazuju rezultati njihova rada na hrvatskome gospodarstvu, na državnim medijima, na zdravstvu, na prosvjeti, ...

Da je tako svjedoče djela: rasprodaju CO, HPB, namjera davanja HAC-a u koncesiju, sprega s tajkunima i gaženje sitnih gospodarstvenika, namjerno zaduživanje vodoprivrede kako bi je predali u ruke- kome je to već obećala koalicija SDP-HDZ, sudjelovanje u dampinškome napadu na HEP i njegovoj predaji ,...

Sve ovo pokazuje da nemaju ni trunke socijaldemokratskoga u sebi, te da su postali stranka opasna po građane RH (jer sve rade kako bi ih što bolje upropastili, ogolili od svake imovine, uništili im bilo koju mogućnost za opstanak prodajući što donosi dobit, ubili medijsku slobodu, kadroviranje bez natječaja,...

Ubili su socijaldemokraciju i ogrnuli se njenom kožom.

Tko je glasao

@ppetra, Ne mislim da je on

@ppetra,

Ne mislim da je on "intelektualni i ideološki uljez" u SDP-u, već da je reprezentativni primjer onoga u što se pretvorio SDP...

Sve ovo pokazuje da nemaju ni trunke socijaldemokratskoga u sebi, te da su postali stranka opasna po građane RH...

Ubili su socijaldemokraciju i ogrnuli se njenom kožom.

Složili smo se odmah. Lažna socijaldemokracija, a ja ponovo dodajem: elitisti. Jasno, u službi krupnog kapitala.
Nisam ni sumnjao u tebe.
Pozz

Tko je glasao

polako ljudi

@DavorDeb
Čovjek je tek tjedan dana i par sati član portala, a vi odmah krenuli s minusima. Ako je išao izravno s imenima ima dvojako značenje. Ili čovjek ima "muda" ili nije svjestan da može snositi i posljedice ako se navedeni osjete "ugroženima".
DavoreDeb. A kaj si ti očekival da se na SDP-ovoj listi osvane radnička klasa ? Proleteri ?
Takvih u SDP-u nema. (nema ih ni u HDZ-u). Nema ih ni na Bandićevoj listi.
Nema ih jkednostavno jer danas više ne postoje. Ovi muškarci i žene koji danas rade možeš svrstati u neku vrst roblja, kmetova.

Tko je glasao

Tko je tko- trebalo bi prije izbora,ali u neposrednim izborima

@DavorDeb, dao si priliku upoznati neke ljude koji vode politiku u Zagrebu.

Ovakvih analiza o ljudima (iz raznih stranaka) koji nam rade u politici trebalo bi daleko više, i svakako, prije samih izbora. Bilo bi potebno puno više pravih informacija (tko je gdje radio, s kojim uspjehom, je li bio u strukturama bivše države, gdje je bio za DR - ako je bio u dobi u kojoj se mogao uključiti u obranu, je li upropastio koju državnu tvrtku, ili vlastitu, kolika mu je imovina- da bi se kasnije moglo usporediti, ... ) i što potpuniji životopis da bismo, kao birači, mogli birati.
Uz nabrojano, bilo bi potrebno sve vijećnike birati neposredno tako da bi oni odgovarali biračima, a ne partijskome vođi i partijskim manipulacijama.

Ovako nam uvaljuju "gnjile jabuke", a zdrave služe samo kao mamac kojim uvaljuju gnjile. Na taj način se i poneki "zdravi" plod brzo zagnjili, ili ga sami izbace jer je odradio svoje: namamio glasače na biranje gnjilavaca. Time se u partijama razvijaju najniže ljudske osobine: udvornost, poslušništvo iz koristoljublja, suzbijanje sposobnih i poštenih i napredovanje "ljigavaca", polukriminalaca,...
Partija svojim partijskim životom stvara ljude sumnjivih kvaliteta, vječne laktaroše, "čepiće",...i onda uglavnom takvi dolaze na vlast i svojim djelovanjem kvare društvo, usput ga pljačkajući, uništavajući demokraciju, uništavajući slobodu tiska, bahate prema politički "nižima" i prema građanima, a ljigavo poslušničkima prema politički "višima".

Ovakvu analizu lokalnoga kadra, voljela bih pročitati i za svoj grad, s iscrpnim biografijama, tako da točno znamo tko upropaštava određene zajednice. Isto za županiju, za državu.

Iako, nisu ti koji su nabrojani ništa gori od prethodnika- rade po starome principu isisavanja novca za "partijaše"- samo je građanima dosadilo imati "pipl mast trast as" dok pričaju priče o socijaldemokraciji, a rade sasvim kriminalno (loše:))) i na račun lokalne zajednice opskrbljuju svoje partijaštvo (to je svima zadani modus pa je građanima sasvim svejedno koji partijaš je na poziciji- sve su joj jednako štetne- jer rade partijaški, a ne građanski).

Samo neposredni izbori - "za osobu, a ne partiju", mogu suzbiti "močvaru" u političkim strankama u kojoj oni onda guše građanstvo, seljaštvo, radništvo,... - a za koje bi trebali stvarati okvire za bolji im život.

Parola "Bolji život svima, a ne samo njima" pretvorila se u "Bolji život svakome tko je s nama, a trošak istoga svima vama"

Tko je glasao

bjvljvt vkv trćrsk

bjvljvt vkv trćrsk zlbn kmntr ljdm s mnm przmnm, pd psdnmm, vrl j prljv. tr j nrvn nkkv "vjčt stdnt", sm z Bndćvg l HDZ-vg krd, p pnjkv n z sprtng tbr.

Tko je glasao

Lijepa se ekipa minusera okupila. :-)

Što samo dokazuje da sam u pravu.

Da autor ovako nešto (osobni napad!) napiše POD VLASTITIM IMENOM i da nam predoči SVOJU biografiju - ne bih mu dao minus. (Ne može se izmotavati "ja nisam javna osoba". Jeste, kao što je svatko tko javno piše! Ako pišemo o općim temama, OK, ne mora se znati ime, ali ako se osobno napada, bilo bi korektno i osobno se prestaviti. Svakako je plus što se danas, za razliku od prije 1990, ne ide tako lako u zatvor zbog politike.)

Tko je glasao

kaj se duriš ?

@Zoran Oštrić
Pa kaj se duriš ? Čovjek ni spomenul tebe. On pita za radničku klasu. Realni sektor i slično.
To kaj je vudril po priljepcima te ne bi smelo pogoditi.
U koji sektor ti spadaš ?

Tko je glasao

Da. Radnička klasa i

Da. Radnička klasa i socijalna demokracija. Smuči ti se slušati kako svi trebamo zapeti od ljudi koji su se zajebavali po birtijama, trošili državne pare na (ne)studiranje, i uvijek bili niš koristi.

Život je rijeka

Tko je glasao

Karijeristi

@Zoran Oštrić,

Nemam dojam da je autor iz kontra-tabora. Po meni, vjerojatnije je da se radi se o razočaranom SDP-ovcu. Peče ih poraz u Zagrebu...
Kako god bilo, ostaje činjenica da su "mladi" na čelu s Bernardićem svojevremeno napravili prevrat u gradskom SDP-u i izbornim inženjeringom pobacali van stariju ekipu s kakvom-takvom vizijom socijaldemokracije. Pa su vječni studenti, a zapravo čisti karijeristi i oportunisti, postali lideri, a rezultate takve selekcije smo vidjeli na lokalnim izborima.
Inače, unutarstranačka previranja u SDP-u mene ne bi osobito zanimala da zahvaljujući njima nisu ponovo uskrsnuli likovi poput Bandića ili ex ministrice Ane Stavljanić-Rukavine s njegove liste...Strašno.

Tko je glasao

i meni

se čini da je autor nekad jahao s mladim lavovima sdp-a pa je došlo do raskola, kakogod, uveseljavaju me unutarpartijski sukobi, međusobno prozivanje i iznošenje prljavog rublja.
s posebnim voajerskim užitkom bi volio gledat potpuni raspad svih tih šugavih stranaka i svjedočit seobi karijerističkih štakorčića na burzu rada.
nema od toga ništa, ali čovjek može barem maštati, to je još besplatno.

Tko je glasao

Nesanica

Da, bilo bi ih dobro vidjeti kolektivno na burzi rada uz napomenu da su političke stranke jedini mehanizam za suvislo artikuliranje političkih interesa i suvislo vođenje politike.
No, kao što rekosmo, ovdje se radi o političkom otpadu pa ne bi bilo nikakve štete.

Tko je glasao

jesu, ali da li je ijedna

jesu, ali da li je ijedna politicka stranka uistinu politicka stranka?

meni se cini da je davno proslo to vrijeme kad su politicke stranke imale generalno onaj stav koji su i deklarirale... da je davno svrseno vrijeme kad si se mogao osloniti da je odabrani kandidat neke stranke stvarno te orijentacije...

bez promjene unutarstranackih funkcioniranja, bez demokracije unutar stranaka (a to je fakt danasnjice) potpuno j esvejedno da li je netko clan stranke ili ne... to naprosto nista ne znaci ... isto vrijedi i za stranku u cjelini...

kad bi bilo drugacije, kad bi stranke stvarno zastupale deklarirane stavove onda bih se mogla s tobom sloziti, no tome vec odavno nije tako.. sve stranke su pune apartcika, uhljeba na vrhovima globalno i lokalno, poslusnika bez stava... samo postojanje stranke i clanstvo danas moze znaciti samo da je grupacija xy organizirana kao "XY".. i nista vise..

dok se dode do vise onih koji stvarno postuju i imaju stav u skladu sa stranackim treba ici jako daleko od svih vrsta uprave svih stranaka

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Potpisujem

Sve stranke kod nas su nedosljedne i više ili manje korumpirane.
Podcrtavam tvoj stav da je ključni problem potpuni nedostatak unutarstranačke demokracije, odnosno problem je autoritarno vođenje koje rađa ulizice umjesto političara s integritetom i vizijom na korist sugrađana.

Međutim, ovdje je riječ o SDP-u i "vječnim studentima" koji su zapasali njihovu gradsku organizaciju s poznatim rezultatima na lokalnim izborima.

I još je naglasak da su političke stranke jedini mehanizam za stvarno vođenje politike.
I tu se slažemo, zar ne?

Tko je glasao

da, ja smatram da je

da, ja smatram da je unaprijed politicki definirani stav nuznost za bavljenje politikom.

ako gledamo na neku grupaciju onda bi to trebala biti stranka. problem je sto stranke, makar pise u nekom davno napisanom statutu nemaju blage veze sa izvornim smislom i znacenjem svoje deklaracije..

problem je sto im i vecina clanova ne samo da svjesno krsi deklarirani stav (clanstvom) vec i nema blagog pojma sto on podrazumijeva.

u stvari je problem sto je citav sustav doveden do apsurda u kojem politicke stranke bez politickog stava, preko ljudi koje delegiraju sasvim nedemokratski... upravljaju citavom drzavom..

rezultat vidimo..

mislim da je davno proslo vrijeme kad smo se trebali pitati

- Kakav je uopce smisao ovakvih politickih stranaka i od njih delegiranih predstavnika za demokratski sustav?

i potraziti neku soluciju da se taj apsurd prekine..

napr. obavezno demokratsko ustrojstvo stranaka za sve unutarstranacke izbore, jedan covjek jedan glas.. direktna demokracija i slicno..

ili promjena izbornog sustava u kojem stranke vise nece biti vazne, dakle direktni izbor covjeka

na zalost mislim da u danasnjoj situaciju nema nikakve veze da li sustav vodi ova ili ona stranka.. jer cim ga vodi stranka on je automatski nedemokratski.. i potpuno bez ikakvog politickog identiteta, naprosto zato sto su stranke takve..

tu se gubi smisao tvoje ideje, i moje do jucer... danas mislim da trebamo veliku promjenu

jer ovo sa danasnjim strankama naprosto ne vodi nicem osim propasti

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Jeftina demagogija koje si

Jeftina demagogija koje si kao uvijek puna nije nikog daleko odvela, a sto 'direktan izbor covjeka' znaci pokazuju svaki (grado)nacelnicki izbori.

Tko je glasao

...možda je vrijeme za novu

...možda je vrijeme za novu fazu razvoja društva i demokratskog upravljanja.
Vrijeme za demarhiju iliti po naški lottokraciju. Za uređenje u kojem bi se upravljači birali slučajnim odabirom iz redova građana u svrhu stvaranja "savjeta koncenzusa" ili nečeg sličnog...
Iz priloženih apsurdnih zastranjenja "parlamentarne demokracije" i strančarenja je sada jasnije što je još u 18 stoljeću primjetio baron de Montesquieu:
"...izbor lutrijom je prirođeniji demokraciji, dok je onaj po odabiru (prirođeniji) aristokraciji"

Tko je glasao

kako stvari stoje, uz neke

kako stvari stoje, uz neke minimalne uvjete za kandidaturu (pismenost, IQ, EI - iskljucivo pisani testovi) lutrija bi dala puno bolji odabir..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

...kako god bilo, ja bih za

...kako god bilo, ja bih za uvjete ostavio jedino punoljetnost i državljanstvo.
Pa kom´ obojci....sumnjam da bi i mlađi punoljetnik/ca s QI 62,5 bio sposoban za ´vake devastacije kao dosad´. Ako je imalo dobronamjeran/a i logičan/a, naravno...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci