Tagovi

SDP - ni srca, ni dobrih promjena

Svoju izbornu konvenciju za vodeća tijela stranke, bolje rečeno partije, hrvatska Socijaldemokratska partija održala je pod motom „Srce dobrih promjena“. Taj detalj sam po sebi ukazuje na to koliko SDP kao vladajuća stranka na čelu Kukuriku koalicije ne shvaća realnost hrvatske političke, gospodarske i financijske zbilje. Nakon šest mjeseci na vlasti, premda je to bilo očigledno i prije isteka simboličnih 100 dana, SDP nije ponudio široj hrvatskoj javnosti ništa od onoga što bi se moglo podvesti pod tri značajke navedenog gesla.

Iako su u svojemu predizbornom Planu 21 obećavali biračima med i mlijeko, prva stvar koja nema veze ni sa srcem ni sa dobrim promjenama bila je povećanje porezne stope za 2 posto na 25 posto, po čemu Hrvatska spada u red država s najvišom poreznom stopom u Europi. To je samo dokaz da SDP zajedno sa svojim ambicioznim partnerima, a osobitom HNS-om, uopće nije bio spreman za preuzimanje vlasti, odnosno da za ovih osam godina koliko su bili u oporbi nisu pripremili realan plan izlaska iz krize. Ispostavilo se da je njihov Plan 21 bio samo mamac za naivne birače koje nije trebalo mnogo uvjeravati da korupcijski HDZ mora sići s vlasti. To je prva politička zabluda SDP-a koji vjeruje da su pobijedili HDZ zahvaljujući svojem programu, a ne da su birači dajući glas koaliciji glasovali više protiv HDZ-a, nego za SDP i partnere. Ni srcu, ni dobrim promjenama ne pripadaju ni druge mjere koje je SDP poduzeo, počevši od povećanje ministarstava za pet, iako su najavili štednju, ali očito samo za pučanstvo, ali ne i za njih same.

Zemlja je u ozbiljnoj gospodarskoj i financijskoj krizi, pa je njezin kreditni rejting snižen na donju granicu do samog „smeća“, a vladajuća koalicija bavi se potpuno sporednim poslovima i mjerama koje taj kreditni rejting ne će podignuti i izvući zemlju iz recesije. Da smo u recesiji priznao je i sam neiskusni premijer Milanović, kao što je to svojedobno priznao njegov prethodnik Ivo Sanader koji je ustvrdio da je „Hrvatska u banani“ To međutim nije bio signal da još tada SDP i njegovi partneri prionu na posao i ponude realan i odlučan zaokret u upravljanju državom, njezinim gospodarstvom i financijama. Oni očito nemaju savjetnike, jer taj program ne mogu ostvariti prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i ministar financija Slavko Linić najavama da će prodati i posljednji komad obiteljskog srebra. Indikativno je da se Zoran Milanović nakon samo nekoliko dana lišio gospodarskog savjetnika Vladimira Ferdeljija koji je došao iz proizvodnog sektora, jer je kritizirao Vladu zbog neodlučnosti da radikalno uđe u nužne promjene. Simbolički rečeno, on je nudio „dobre promjene“, ali SDP-u više odgovara kozmetika.

Vlada se u ovih šest mjeseci više bavila sobom i ideologijom naslijeđenom iz komunističkih dana nego onim što ovoj zemlju treba, pa je tako ukinula pokroviteljstvo nad obilježavanjem stradanja hrvatskog naroda u Bleiburgu, raspravljala o medicinski potpomognutoj oplodnji, čak i mijenjala poslovnik u Saboru, zatim ukidanjem naknade za pet ambalažu, i sličnim glupostima. Postavlja se pitanje znaju li uistinu u SDP-u i njegovim Kukuriku partneri što se događa u državi i ne gdje Hrvatska hrli, nego gdje je već stigla.

U takvim uvjetima i okolnostima održati konvenciju vladajuće stranke pod geslom „Srce dobrih promjena“ zvuči kao dobar vic, ili još bolje novo povlačenje birača i javnosti za nos. Očito PR agencije koje se bave uljepšavanjem SDP-a i same ne znaju o čemu se radi. To neznanje prezentirao je i svojim istupima na konvenciji predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji će pored ostalih nebuloza koje je dosad izjavio ostati zapamćen po izjavi da je „demokracija ponekad dosadna“, opravdavajući tom izrekom način na koji je sam izabran za predsjednika stranke bez izazivača. Tražeći od građana razumijevanje i malo strpljenja Milanović je izjavio „promjene su tu, dolaze, traju, ali ne vidi ih se u svakom trenutku“. Ono što su građani dosad vidjeli od promjena koje su već došle i vidi ih se u svakom trenutku jest da je životni standard ozbiljno ugrožen vladinim palijativnim mjerama štednje i novim nametima i poskupljenjima.

On je čak ustvrdio da je SDP bio srce dobrih promjena i 1990, 1995, 2000. i 2007. To jednostavno nije točno, jer je SDP 1990. godine izišao iz sabornice kad se odlučivalo o osamostaljenju Hrvatske. Ne zna se na što je mislio Milanović kad je rekao da su se dobre promjene dogodile 1995. godine kad njegova stranka bila u oporbi, ali je sasvim u krivu kad tvrdi da je SDP izvršio dobre promjene 2000. godine kad je Ivica Račan umjesto da polupredsjednički sustav zamijeni za istinskim parlamentarnim, promjenom Ustava sebi dodijelio kancelarske ovlasti, pa je otada Sabor samo tijelo koje izglasava ono što aktualna vlada traži. Možda zato mladi premijer smatra da je demokracija ponekad dosadna, posebice ako ona treba proizlaziti iz vlasti naroda a ne političke elite. Je li bila dobra promjena za SDP 2007. godine kad je on izabran na demokratski način između više kandidata pokazalo se njegovim ponovnim izborom za čelnika stranke bez protukandidata. To se može opisati jedino kao korak unazad, jer dobra promjena nikako ne može biti biranje predsjednika stranke kao što se to radi u Sjevernoj Koreji.

Mora se ipak priznati da je ova izborna konvencija SDP-a pokazala da je članstvo svjesno situacije u kojoj se nalazi i sama stranka i država, jer je izabrano nešto osvježeno čelništvo stranke iz kojeg su otpali, baš kao što se to dogodilo na konvenciji HDZ-a, stariji kadrovi. Ono što SDP međutim još uvijek nije riješio unutar sebe to je pitanje vlastitog identiteta vodeće ljevičarske stranke u zemlji. SDP je još uvijek opterećen postkomunističkom ideologijom, pa se s jedne strane nije još kroatizirao a niti kristijanizirao. U zemlji u kojoj se više od 90 posto stanovnika izjašnjava kao kršćani apsurdno je da u vodećim tijelima SDP-a nema ni jednog vjernika. To se po staroj komunističkoj terminologiji naziva sektaštvom. Jednako tako kroatizacija znači i čvrstu i odlučnu obranu hrvatskih nacionalnih interesa, a samo za primjer Zorana Milanovića se jedva čulo u povodu izjave novog srbijanskog predsjednika Tomislav Nikolića da je Vukovar srpski grad, i da se Hrvati nemaju što vraćati u njega. Da bi se stvarno vodio srcem i usvajao dobre promjene SDP mora preispitati svoju poziciju u hrvatskoj politici jer kao najjača stranka ljevice snosi jednako kao i zasad oslabljena desnica odgovornost za stabilnost i prosperitet Hrvatske. Za to nisu dovoljne lažne parole. I to je to, rekao bi Zoran Milanović.

www.zivaistina.info

Komentari

Čudno je da niz korisnika

Čudno je da niz korisnika žučno raspravlja ispod dnevnika kojem nije dao ocjenu!?

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

kaj ga trebam minusirati da

kaj ga trebam minusirati da bi raspravljao? :)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

@hatzivelkos sory nisam

@hatzivelkos sory nisam primjetio da raspravljaš s vkrsnikom o temi njegovog dnevniku!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

komunjara

kukljica,

hatzivelkos je tipičan predstavnik komunjarsko-boljševičke skupine na ovom poratlu. ono što ne odgovara njegovom dogmatskom pogledu na stvarnost spada ui srednji vijek.

ako je stvarnost da je u hrvatskoj 87 posto katolika a više od 90 posto kršćana, a da u vodećim tijelima SDP-a nema uopće vjernika nego su mahom ateisti, a predsjednik Republike agnostik, onda drug hatzivelkos teško može ući u diskusiju kako sastav SDP-a ne odgovara ni približno konfesionalnom sastavu hrvatskog pučanstva. drugim riječima SDP je s jedne strane dekristijaniziran i vodi ga manjina koja terorizira većinu.

S druge strane SDP je partija koja se još nije oslobodila jugonostalgičarskih iluzija što znači da još uvijek nije kroatizirana. tu drug hatzivelkos, ali i mnogi drugi uz njega na ovom portalu jednostavno nemaju argumenata da uđu u neku suvislu raspravu, pa guraju namećući boljševički svoju istinu kao jedino ispravnu. a to je onda mnogo bliže inkviziciji nego demokraciji 21. stoljeća. zato SDP zajedno sa svojim kukurikavcima već sad može pakirati kofere iz sabora, ako dočekaju kraj ustavnog mandata.

Tko je glasao

fakat je steta kaj si

fakat je steta kaj si novinar..

kod todorica na lijepljenu etiketa si mogao i udarnicku zaraditi

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

komunjara(2)

lunoprof,

vi ste se u svojim dosadašnjim komentarima već potvrdili kao rigidna komunjarka, koja ne trpi drukčija mišljenja, pa nema potrebe da to stalno potvrđujete.

Tko je glasao

Španca

Izgleda da kolega Krsnik ima šprancu u kojoj pise tko je rigidni komunist ili politicki srbin i da mijenja samo nickove a da je ostatak copy paste.

Tko je glasao

špranca

seneka,

ako tko ima šprancu, onda je imaju takvi poput lunoprofa koji nikad ne polemiziraju s mojim dnevnicima, nego im smetam ja kao osoba.

a to je slučaj i s vama. ako imate nešto kazati osvrnite se na dnevnik, a ne na moju malenkost.

međutim, znam da vam je lakše pljuvati po krsniku nego po činjenicama koje iznosi. to se jedino može svrstati pod kategoriju boljševizma, odnosno ponašanje komunjara koji ne priznaju drukčije mišljenje. takvih je na ovom portalu sva sila, pa me to posebno zabavlja. posebno me zabavlja kad se netko nađe uvrijeđen što ga etiketiram kao komunjaru ili jugonostalgičara, a onda dotični kopa mo mojoj tanjugovskoj prošlosti i sličnim glupostima.

Tko je glasao

a kad je pointless. ono,

a kad je pointless. ono, kristijanizacija i kroatizacija.
ne da mi se "raspravljati" u terminima srednjeg vijeka :)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Wikipedia

"..jer je SDP 1990. izašao iz sabornice kad se odlučivalo o osamostaljenju Hrvatske."

http://hr.wikipedia.org/wiki/Socijaldemokratska_partija_Hrvatske

Mirtaflora

Tko je glasao

hvala

mirtaflora,

ispričavam se zbog krivog datuma. to je bilo 1991¸. godine, a ne 1990.

Tko je glasao

200.000 Kineza u Hrvatsku !!!

U Angolu i Zambiu Kina je uspjela useliti 200.000 Kineza koji im osiguravaju tržište i sirovine. Čačić i hr.Vlada nešto slično muljaju sa Kinezima koji imaju vrlo mudru strategiju.

Tko je glasao

Glavna kineska strategija

Glavna kineska strategija protiv osvajača kroz povijest je bila asimilacija. Jednostavno bi ih pustili da uđu i nakon jedne, dvi genracije svi ovi bi postali Kinezi. Pa sad ti vidi.

Tko je glasao

Vkrsnik

Ovaj komentar je kvalitetan i objektivan.

Tko je glasao

Meni je najveća ironija šta

Meni je najveća ironija šta Hrvatska danas preživljava samo i isključivo zahvaljujuči prodaji komunističke odnosno nevjerničke stečevine.
Danas sa kunama štampanima u Njemačkoj kupija kruv - zemlja porjekla Austrija, kupija čačkalice - zemlja porjekla Nizozemska. Kruv uvozimo... ajme majko!
Još samo fali da na hrvatskoj zastavi piše made in China pa ćemo bit kompletna demokracija predanih vjernika.
Dobro je Tito reka "prije će Sava uzvodno nego šta će Hrvati imat suverenu državu". Ključna je ona rič "suverenu".

Tko je glasao

znate li čitati?

kurir jovica iz splita,

u ovom dnevniku naglasak je na SDP-u i njegovoj konvenciji, a ne na vjernicima.

moj šjor, očito ne znate čitati ili logički razmišljati.

poznta titova izreka ne sadrži odrednicu suverenitet. a ako već pričamo o suverenitetu, on je izgubljen u trenutku kad je račanova vlada donijela odluku da Haaški tribunal bude nadležan za Bljesak i Oluju, nakon što je Tuđmanova vlada donijela Ustavni zakon o suradnji s Haaškim trbunalom.

Za ovu državu položeno je 15.000 života a političari su zbog svojih interesa, a ne zbog hrvatskih interesa tu žrtvu pogazili. to nema nikakve veze s vjernicima, ali što se može kad je netko dogmat ostaje uvijek dogmat.

Tko je glasao

Dobro je Tito zna šta

Dobro je Tito zna šta govori.
Meni su tvoji članci u patetični dok se neki uvjeren san grohoton smiju. Naše razne uprave, vijeća, ministarstva, parlament i vlada pune su vkrsnika i sličnih mediokriteta. Svaki put kad moran imat posla s njima popijen šaku tableta za smirenje i želučane tegobe. Još mi se dogodi da koji put okrenen tu kutiju tableta u nadi da ću pronać ono plavo slovo P.
Samo ti nastavi tupit a ja iden do butige kupit konzervu ribe koju su taljanci ulovili u hrvatskome moru bez da ikoga išta pitaju pa je nama prodaju nazad ka konzervu nakon šta su našin ribarima iskidali mriže bez da ih iko išta pita.
Jeftinija je od one naše postirske, jedine tvornice za preradu ribe koja još radi od nekadašnjih sedan. Radi to ga ti je 15000 ljudi poginilo, a moj rođak ostavija nogu na Svilaji da bi umisto nje dobija protezu - zemlja porijekla USA.

E da! Skoro san zaboravija. Jeli mogu bit Jovan umisto Jovica? Nekako mi ono Jovica pari ka da san neki pizdek. Jovan mi pari onako ka Blek Stena.

Tko je glasao

savjet

kurir jovica,

kupite još tableta, prva doza nije dovoljna.

zdravi i veseli bili.

Tko je glasao

Jovan!! Sto mu gromova i

Jovan!! Sto mu gromova i jelenskih mu rogova, svih mi dabrova s Ontaria, karamba, karambita, tako mi čukundede vrača i bubnjeva Darkvuda, dal je bilo bolje za vrijeme druga Tita.
Eto na, bolje da se sad dobro obskrbin tabletama dok kuna nije skočila na 12 za 1 euro sad nakon šta je otiša Rohatinski.

Tko je glasao

Milardović & cpi

Kad se netko referira na Milardovića treba znati da na cpi stranici (čiji je on šef) nema niti jednog prevoda lustracijskog zakona što govori o njegovoj ozbiljnosti i sručnosti.
Kad znamo da je cpi na državnim jaslama jasno je i zašto Milardović sprječava objavu nekog od lustracijskih zakona.

Tko je glasao

nego, jel ti znas da postoji

nego, jel ti znas da postoji svijet i izvan pojma "lustracije". ne bi covjek rekao, ali postoje mnoga kvalitetna mjesta koja se bave mnogim zanimljvim politickim temama a koje takodjer nemaju prevedne lustracijske zakone. cudno, ne?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Tja... evo, u napadu čisto

Tja... evo, u napadu čisto zlobnog i zlokobnog velikodušja, dajem kukurikavcima još pola godine. A onda... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

a onda...

... pocinjes traziti condrica?
da uvalis novog sanadera? :-D


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Temeljni problem RH

Najveći problem RH nisu ni kleptokracija ni korupcija ni nepotizam, nego baš ova priča, ona prema kojoj je za eventualni pad SDP-ove vlade kriv onaj tko bi je srušio, a ne nemoć SDP-a da spriječi to rušenje.

SDP se igra politike i to je ključ problema ove države. Da SDP ima muda održati se na vlasti nakon makar i bestijalnih napada HDZ-a, tada bi SDP bio stranka koja je sposobna izvući RH iz gore spomenutih sranja. Ovako je SDP za vjeke vjekova druga momčad, ona za drugu četvrtinu dok žestoki momci malo ne odmore i konsolidiraju redove.

HDZ mrzim, ali mi je SDP još i gadljiv. Pravo gadljiv, k'o Glavaš ili Čačić.

Tko je glasao

ups

hocu reci, karamarka.
"novog sanadera" treba zamijeniti sa "karamarka".


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Ma daj, pa i sam vidiš da se

Ma daj, pa i sam vidiš da se kukuriku ponašaju kao komibinacija trećerazrednih mađioničara koji vade zečeve iz šupljih šešira, i slonova u staklani. Tbh daleko bi im bolje bilo da u ovih pola godine nisu radili - ništa, jer se onda ne bi tako brzo pokazalo koliko malo znaju i koliko malo mogu. Kao rekoh, još cca pola godine ovako, i sami će sebe ukloniti.

Kramarko? Pobogu, pa i Jaca je bila bolja od ovog.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

HDZ je bio loš jer nije radio

HDZ je bio loš jer nije radio ništa. Ali barem nije radio direktnu štetu kao Milanović.

Najnoviji potez, smjena Rohatinskog telefonom. Možemo govoriti o tome da li je Vujčić jednako dobar ili bolji i možemo polemizirati općenito o politici Rohatinskog ali Rohatinski je čovjek kojemu su ljudi vjerovali i bio je točka stabilnosti u ovoj državi i to se ne radi u jeku krize a pogotovo ne zato što je Vujčić prijatelj od Milanovića (što baca veliku sjenu na ovu smjenu). To nije radio niti HDZ a mogao je i znamo što je sve HDZ radio. Da su ga barem pustili još 2 godine i sada najavili smjenu da to ulijeva stabilnost i povjerenje kod građana.

Da ne govorimo o padu potrošnje na malo od 7.4%. Jedna vijest lošija od druge. Smjenjuje se red loših vijesit sa redom loših odluka koje će opet donijeti loše vijesti u budućnosti. Ovo je Miki Maus vlada.

Tko je glasao

Antologija

HDZ nije radio ništa, ali nije radio štetu. Majko mila.
Kako da dalje pratim tvoje komentare?

Tko je glasao

držim da je povećanje poreza

držim da je povećanje poreza koje je napravila ova vlada izrazito štetno, osobito PDVa, također i najavljeni porez na nekretnine. Nažalost u prilog mi govore podaci o padu javne potrošnje u trgovina na malo od 7.4% u travnju i pad industrijske proizvodnje od 9.4% (to su da se razumijemo katastrofalni podaci) kao i opća depresija poduzetnika i građana.

Ne mislim da je HDZ imao dobru gospodarsku politiku niti ih aboliram samo mislim da je ovo još gore i da ne može biti bolje temeljem ovih poteza koje su povukli nego još gore od ovog. Osobno u ovom trenutku mi je jako žao da Jurčić ne vodi gospodarsku politiku SDPa.

Tko je glasao

HDZ je bio loš jer nije radio

HDZ je bio loš jer nije radio ništa. Ali barem nije radio direktnu štetu kao Milanović.

Ti se malo šališ?!

Prvih 10 godina vladavine HDZa obilježava kriminalna pretvorba za rodjake i kumove, pljačka stare štednje, mirovinskih fondova, love od otkupa stanova, love od dijaspore, upropaštavanje domaćih banaka...

Zadnjih 10 godina vladavine HDZa obilježava kontinuitet prvih 10 godina, ali zbog nedostatka prostora za pljačku djelatnost se širi na nesmiljeno isisavanje budžeta kroz nebrojene afere od kojih su samo neke danas tema pravosuđa i Remetinca.

Što bi tek bilo da je HDZ "nešto i radio"? I kako to misliš da HDZ nije radio ništa, a "znamo što je sve HDZ radio"?!

Da su ga barem pustili još 2 godine i sada najavili smjenu da to ulijeva stabilnost i povjerenje kod građana

Roha već barem dvije godine ne zna jel bi piškio ili kakio, pa malo hoće u privatnike, malo osnivati stranku, malo priključiti se nekoj postojećoj političkoj opciji..., a najmanje razmisliti o monetarnoj politici koju kreira i koja je dobrim dijelom zaslužna za krizu koju imamo. Ostavlja zemlju i građane u teškoj dužničkoj krizi s valutnom klauzulom, kao taoce proždrljivih banaka koje je godinama tovio, kao ovisnike o uvoznicima koje je godinama protežirao...

Ovoj bi Vladi bilo najlakše skrivati se iza kvaziautoriteta Rohatinskog i "ne raditi ništa", ali onda bi ih brižni optužili da nije sposobna za "oštre rezove". Kad se Vlada naposlijetku odluči na "teške odluke", brižnima opet nije po volji...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulica, ne šalim se. HDZ je

Bigulica,

ne šalim se.

HDZ je prošlost. Afere su prošlost, mnogi će biti u zatvoru. Svi znamo što je HDZ radio. mene osobno to ne zanima ali zanima me gospodarska situacija. isto tako, HDZ nije izgubio izbore zbog afera nego zbog katastrofalne gospodarske politike. da je u državi med i mlijeko ne bi izgubio izbore bez obzira što mi mislili o tome.

Ajmo malo na sadšnjost. Pad potrošnje u trgovini na malo 7.4% u travnju, pad industrijske proizvodnje 9.4%. Već je 4 ili 5 godina kontinuirane krize. Ova vlada je samo ubrzala gospodarski pad jer je podigla poreze, strahovito je srušila povjerenje poduzetnika i građana i svou politku uglavnom bazira na represiji.

Rohatinski je odgovoran za monetarnu a ne fiskalnu politiku. Fiskalna politika je u ingerenciji vlade a Rohatinski ima točno određen zadatak zakonom propisan. Monetarna politika nije zaslužna za krizu nego je dapače spasila zemlju od propasti jer je Rohatinski osigurao stabilnost financijskog sustava. To mu je i zadaća. Ostalo je posao vlade.

Ne moramo se složiti oko načina ali mislim da se slažemo oko toga da u ovom trenutku svi trebamo radna mjesta i veće plaće prije svega. Ono oko ćega se ne slažem sa ovom vladom niti onom prije jest da mislim da bez reindustrijalizacije i potrošnje koja je bazirana na zarađenom a ne posuđenom nema izlaska iz krize. Nikakvi porezi, nikakvi monetarne mjere, nikakve "investicije" (to je neka nova mantra), samo otvaranje radnih mjesta u proizvodnji. Povećanje poreza smanjuje potrošnju i vodi dugoročno u još dublju krizu. Graditi ceste ili fasade isto je. To je trenutno poboljšanje ali ne vodi ničemu. BDP pada taj čas kada se osuši boja na fasadi. Druga varijanta je da se pomirimo sa time da smo siromašna zemlja ali onda tako moramo i živjeti. 50% manje plaće, slabija zdravstven zaštita, slabije škole i sve što sa tim ide.

Što se tiče monetarne politike i koliko bi ona utjecala na blagostanje pogledaj malo koliko izvozimo. Mi izvozimo oko 10-15 milijardi dolara. Jedna Danska koja je slična zemlja kao i mi ima mislim preko 90 milijardi eura izvoza. neka na tih 10 milijardi dolara netko zaradi 20% i temeljem izvoza ti ostaje u zemlji 2 milijarde dolara (previše sam optimističan). to je oko 12 milijardi kuna u nekoj optimističkoj varijanti. ali nama je godišnji budžet 120 milijardi kuna. A u naravi ti neće ostati 12 miliardi kuna u nekim tvrtkama nego manje i neće sve ići u budžet. Pa onda pogledaj strukturu izvoza, npr izvozimo drvena trupce umjesto da radimo finalne proizvode od drva. koliko možeš zaraditi na drvenom trupcu? Ili na brodu koji svaki napravimo sa gubitkom? Linić kaže da je pad industrijske proizvodnje od 9.4% uzrokovao nerad rafinerije, HEP i DIoki. Pa koliko je to loše ako nama kao zemlji pada industirjska proizvodnja skoro 10% zbog tri firme? Zamisli se malo o tome.

Tko je glasao

Roha

Svoju (NE)dosljednost je pokazao pišući na ovom portalu kao i na forum.hr.

grd & lin

Tko je glasao

Jesi siguran? A znaš li pod

Jesi siguran? A znaš li pod kojim nickovima?

Tko je glasao

Krek

Zar sumnjaš?
Analizom, analitikom, usporedbama.
A najviše radi jednog hobija koji je bio potvrda svega.

No nije to toliko bitno.
Više mi je značila karakterna osobina vidljiva iz pisanja.

Tko je glasao

Ne sumnjam, samo ja i dalje

Ne sumnjam, samo ja i dalje ne znam tko bi to mogao biti. Jedini čijih se ja analiza sjećam bio je tip s nickom hdz-ekonomija, ali ne vjerujem da je to Roha.

Tko je glasao

Najnoviji potez, smjena

Najnoviji potez, smjena Rohatinskog telefonom.

cisto da povucem paralelu sa cinjenicama. rohatinski nije smijenjen, vec mu istice mandat.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

@hatzivelkos nije šija nego

@hatzivelkos nije šija nego vrat!

Rohatinski je bio vjerni vojnik lupeža s našim lisnicama u svojim đepovima i lupeža na vlasti, bez obzira koja je opcija političkog kupleraja imala vlast u Banskim dvorima i Markovom trgu.

Daklem od precijenjenog tečaja kune korist imaju svi osim naroda koji plaća ceh sprege lupeža na vlasti i interesnih lobija, u prvome redu bankara i uvoznika.

Po meni treba se upitati zašto Zoki luzer ne želi dati Rohi treći mandat kada je Roha svih ovih godina držao precijenjeni tečaj kune čime je pogodovao uvoznom lobiju, a uništavao domaću proizvodnju.

Ključno pitanje je što se ono iza brda valja kada će Zoki luzer mandat dati Rohatinskovom naučniku koji tvrdi da će nastaviti provoditi istu monetarnu politiku kao njegov učitelj.

http://www.zadarskilist.hr/clanci/06062012/rohatinski-razbjesnio-milanov...
http://www.vecernji.hr/biznis/cijena-odlaska-rohatinskog-225-milijuna-eu...

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

gle, imho postoji bitna

gle, imho postoji bitna razlika izmedju "ne zeli mu dati treci mandat" i "smijenio ga je".


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

@hatzivelkos je u pravu si!

@hatzivelkos je u pravu si! Na prošlim izborima birači nisu smjenili bandu lopovsku, već su mandat za pljačku države i naroda dali novoj bandi lopovskoj .

Kao što je Jacu zamijenio Zoki tako će Rohatinskog zamijeniti Vujčić. Samo jedna od brojnih rotacija gdje se Murte zamjenjuju Kurtama, a država i narod i dalje u ku*cu!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

znači rohatinski ipak ostaje

znači rohatinski ipak ostaje na mjestu guvernera (jer kako ti kažeš nije smijenjen)?

Tko je glasao

Mickey Mouse vlada, točno,

Mickey Mouse vlada, točno, ali nažalost nije smiješno. Naime, Šiljo prijeti da će otpustiti 15-20.000 ljudi...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

trebali su to vec obaviti.. i

trebali su to vec obaviti.. i smanjiti poreze

kako bi se na drugoj strani otvorila radna mjesta

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

I što sad !?

Pa zar nisu novine i forumi "puni" frustriranih građana/čitatelja, kao i ekonomskih analitičara koji traže
otpuštanje barem 50.000 prekobrojnih iz "administracije", gradova, županija itd.

Ako ne otpuštaju "ne valja", ako otpuštaju opet isto ...

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Čišćenje do temelja

Danas je odlepršao i drug Rohatinski čime su SDP i koalicijski partneri pokazali da zaista nemaju srca ni prema tako "zaslužnom" čovjeku koji je onomad spasio Hrvatsku od bankrota i od MMF-a i zato pobrao nagradu za najboljeg nacionalnog bankara.
Premda se ne slažem s mnogim stvarima koje je Rohatinski poduzimao da bi "spasio" Hrvatsku ( jer je u biti spašavao banke i Sanaderovu guzicu kojoj očito nije bilo spasa) činjenica jest da su kukurikavci ovim činom prešli u preuzimanje HNB-a, instituacije koja bi navodno trebala biti neovisna. Rohatinski je već u par navrata i sam "odlazio" pa se ponovo vraćao, a istu je taktiku pokušao i sada, čak je bio spreman otići na polovici mandata samo da još malo bude na čelu HNB-a, no Milanović milosti nije imao: http://www.vecernji.hr/biznis/rohatinski-premijer-mi-je-rekao-da-nastava...
Ono što mene muči jest činjenica zbog čega se Rohatinski toliko ponizio i praktički molio Milanovića da ga ostavi barem još dvije godine? Zna li Rohatinski nešto što mi ne znamo da će se dogoditi njegovom smjenom i trebamo li možda biti zabrinuti, pogotovo oni koji imaju kredite s valutnom klauzulom, a takvih je cca 75%???

U medijima kao novi guverner spominje se njegov sadašnji zamjenik Boris Vujčić, koji ako bude izabaran možemo očekivati da u monetarnoj politici neće doći do nikakvih bitnih promjena, ali bi možda moglo doći do promjena u glavama štediša. Rohatinski kakav god bio, bio je sidro i pružao je kakvu takvu stabilnost pa su mu i štediše vjerovali, no ovog Borisa malo tko zna i pitanje je kako će štediše reagirati nakon ove vijestice. Što ako krenu podizati svoje oročene eure pa nam se dogodi bank-run?
Nakon svih dosadašnjih gafova koje su počinili kukuriku partneri, samo bi nam još to trebalo da odemo ne u bananau, nego ravno u deveti krug pakla kao i Grčka.

p.s.
ispričavam se autoru dnevnika što sam malo off-topic i koristim priliku da upozorim i na ovaj sitni detalj ;)

Tko je glasao

Krek

Citiram te:

"Rohatinski kakav god bio, bio je sidro i pružao je kakvu takvu stabilnost pa su mu i štediše vjerovali, no ovog Borisa malo tko zna i pitanje je kako će štediše reagirati nakon ove vijestice. Što ako krenu podizati svoje oročene eure pa nam se dogodi bank-run?
Nakon svih dosadašnjih gafova koje su počinili kukuriku partneri, samo bi nam još to trebalo da odemo ne u bananau, nego ravno u deveti krug pakla kao i Grčka."

Krek pa znamo da su kod nas zastupljeni ogranci stanih banaka.
Evo ovdje podaci po imovini hrvatskog bankovnog sustava iz 2011 godine.

"Prema podacima agencije banke iz eurozone imaju najveći vlasnički udio upravo u hrvatskom bankovnom sustavu. Tako je čak 48 posto imovine hrvatskog bankovnog sustava u vlasništvu talijanskih banaka. Banke iz ostale četiri zemlje s periferije eurozone ne djeluju u Hrvatskoj, napominju u Fitchu.

Od ostalih europskih banaka-majki prisutnih u Hrvatskoj slijede austrijske, s vlasničkim udjelom od 36,4 posto u imovini hrvatskog bankovnog sustava, francuske, sa 6,8 posto, i mađarske, s 3,3 posto. Time banke eurozone u imovini hrvatskog bankovnog sustava sudjeluju s 90,9 posto."

Velika večina matičnih banaja imaju probleme u svojim zonama.
Kon nas im je super.
Tu dakle ne vjerujem u izvlačenje novca naših građana iz tih banaka.
Do izvlačenje bi prije moglo doći radi problema u njihovim matičnim zemljama i u E.U.

Mislim da je promjena Rohe dobro došla.
Nije u zadnje vrijeme baš bio konzistentan i otporan na političke pritiske što smo vidjeli i kod zadnjih izbora.
Onako osobno se pitam jel sad slijedi njegov povratak u Todoričevo carstvo ili čije već drugo.

grd & lin

Tko je glasao

kakva stabilnost?

Nema nikakve stabilnosti dok je euro 7,5 kuna ili dolar 6 kuna. To je uništilo hrvatsku privredu, a za to ja "zaslužan" Rohatinski koji je "čuvao" kurs. Prava vrijednost kune je vjerojatno negdje oko 10 kuna za euro i 8 ili 9 za dolar. Tada bi neki od hrvatskih proizvoda bili konkurentni na stranom tržištu. Nema zemlje koja može uvoziti sve i sva, a ne izvoziti ništa. Kada se promijeni tečaj kune, što će vjerojatno učiniti novi guverner, uvozna hrana i proizvodi će biti skuplji, a domaći će biti konkurentni za izvoz. To je jedini recept za oporavak privrede. Posuđivanje uz ogromne kamate više nije moguće.

Tko je glasao

novi guverner ako je imalo

novi guverner ako je imalo pametan to neće učiniti jer ima gomila kredita u Eurima koja bi građane slomila. što se tiče našeg izvoza sumljam da bi drveni trupci i ostali proizvodi koje izvozimo bili konkurenti više ukoliko bi pala kuna. Imaš Njemačku za primjer koja je konkurentna a bazira se na Euru, također i jednu Grčku koja je nekonkurentna a bazira se isto na Euru. Razlika je u industriji. Grčka, Portugal Španjolska (pa i mi) su bazirali svoje gospodarstvo na turizmu, građevini i prekomjernoj potrošnji a Njemačka na industriji tj finalnim proizvodima.

Jedini recept za opravak privrede je proizvodnja i to finalnih proizvoda. to sa tečajem nema previše veze nego sa ulaganjem u znanje i visoke tehnologije a ne u ceste i fasade. tečaj je politika koja je promašena devedesetih sa sada više nema korsiti od rušenja tečaja koje bi bile veće od šteta.

Tko je glasao

tko ih je silio da uzimaju kredite?

Jadni mi. Upropaštavamo privredu jer se netko boji da će sirotinja koja je na kredit kupila preskupe i nepotrebne automobile imati problema sa otplatom kredita. Pa tko ih je silio da uzimaju kredite? Da je 1992 umjesto 4 kune marka bila 6 ili 8 kuna, danas bi izvozili i kriza bi bila daleko manja. Možda bi i brodogradilišta opstala uz takav tečaj kune. Neka ljudi prodaju te aute i ostale luksuze, pa će bar naša djeca imati nekakvu budućnost. Nove kredite više ne možemo uzimati, a stare moramo vraćati. To je moguće jedino ako izvozimo, a uz ovaj tečak kune to je nemoguće.

Tko je glasao

Nisu problem autokrediti, oni

Nisu problem autokrediti, oni su bili na 5-7 godina i uglavnom su otplaćeni, a to ti kazuje i podtaka HNB-a da ja masa auto kredita s 10 milijardi kuna pala na razinu ispod 5 milijardi kuna, a u tih 5 milijardi su i autokrediti u eurima, kunama ( na kartice, leasing).
Problem su stambeni krediti koji su dugoročni. Hrvatska je jedina zemlja koja je zbog guvernera takvog kakvog je imala, pred tim problemom zatvorila oči.
A danas nikome nije jasno zbog čega pada maloprodaja, zbog čega propadaju tvrtke, zbog čega se stanjio proračun, a nitko ne vidi vezu.

Dobit poduzetnika u prvom kvartalu je desetkovana, dok je dobit banaka i dalje stabilna uz enormne "troškove" koje imaju zbog namjerno i palnirano uvezene krize.

Kredit u švicarcima je klasičan primjer toksičnog plasmana kojega treba sanirati, otpisati ili riješiti na bilo koji način da ne radi daljnu štetu.
Da je mudrosti u Milanovića, prvo bi od svog dragog frenda Borisa tražio da riješi taj problem pa da možemo ići dalje.

Tko je glasao

sad sam se tu vratila jer mi

sad sam se tu vratila jer mi je nesto palo na pamet .. a zbog tvog komentara..

eurozona rjesava problem svicarca.. ako udemo nema vise sicarske baze i sve je u euro preracunato po dogovoru najednom..

mozda zato forsira vujcic eurozonu?

samo, opet koliko to ima smisla? iaoko smo i ovako vezani uz euro.. pa ne znam bas da ce biti neka razlika.. no vrijedi razmisliti..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci