Tagovi

SDP - kako dalje?

Najsnažnija i najorganiziranija oporbena stranka u Hrvatskoj nakon osamostaljenja proživljava svoje najdramatičnije trenutke.
Zašto sve počinjem sa naj!?

Pa jednostavno, čovjek sa najdužim liderskim stažom u jednoj stranci je prestao politički djelovati. Stranka , istina reformirana, je nastavak jedne političke partije koja je bila na
vlasti skoro 50 godina.
Što bi bilo da je netko drugi bio na mjestu Ivice Račana na dobro znanom IV kongresu
saveza komunista Jugoslavije, nikad nećemo znati , ali sigurno znamo da je u tom trenutku prekinuo tzv. hrvatsku šutnju, te donio vrlo važne i za Hrvatsku povijesne odluke.

Prve izbore u samostalnoj Hrvatskoj Račan je očekivano izgubio. No, stranka se ne raspada već Račan i drugovi strpljivo grade novu, socijaldemokratsku stranku .
Nekoliko godina kasnije, u koaliciji sa HSLS-om i još 4 manje stranke, ponovo dolazi na vlast!
Naravno, nisu ispunili sva obećanja, ali je došlo do nekih pozitivnih promjena, Hrvatska se približila europskim integracijama, provedene su neke gospodarske reforme itd.

Što je danas SDP? Koliko je stranka jaka bez svog prvog čovjeka? Postoje li frakcije u SDP-u? Može li predsjednik stranke prepustiti mjesto premijera nekom drugom u slučaju pobjede na izborima?
Koliko je SDP danas uopće stranka lijeve orijentacije? Ima li konkurenciju u novim ljevičarskim strankama?
Konačno, tko će biti lider stranke i voditi je kroz izbore, pitanje je sad!

Teško je danas dati odgovore na sva ta pitanja, ali kako stranka funkcionira u zadnja dva
mjeseca daju naslutiti da je SDP uistinu dobro organizirana stranka sa puno istaknutih pojedinaca, među kojima će morati izabrati Račanova nasljednika.
Valja sačekati konvenciju stranke pa vidjeti da li su stvarno samo gospodin Jurčić ili Željka Antunović kandidati, ili možda mlađi ali jedini karizmatični
političar u vrhu Zoran Milanović koji bi mogao utjecati na sasvim drugu percepciju stranke kod birača, naravno, ako bude izabran!

Ne treba se čuditi ako neko neočekivano ime dođe u prvi plan, što za stranku može biti samo dobro, jer birači uvijek traže nova lica nadajući se da bi baš oni mogli pokrenuti Hrvatsku u bolje sutra!

Vremena nema! Predizborna kampanja, iako neslužbena, se zahuktava. Ako SDP
želi ravnopravnu utrku sa ostalim, bez obzira na teško stanje u kojem se nalazi gospodin Račan, mora što prije izaći sa novim šefom stranke kako bi se osmislila nova fizionomija stranke te birači imali uvid za koga bi zapravo glasovali ako se odluče za SDP.
Koliko god u ovom trenutku SDP izgledao kao homogena stranka kojoj ne prijeti raskol,
biranje novog lidera skoro uvijek dovede do frakcijskih sukoba u stranci.
HDZ nakon Tuđmana ili HSS kod odlaska Tomčića može nam služiti kao primjer, kako
naizgled monolitno u borbi za prevlast u trenutku postaje veoma krhko i sve su opcije
moguće.

Nadamo se da će SDP izazove koje donosi ovakvo stanje uspješno prebroditi te da će ostati stabilna socijaldemokratska stranka lijevog centra kakva je u svakom slučaju potrebna Hrvatskoj, a tko će biti lider SDP-a to neka odluče njezini članovi!

Komentari

Iako sam podigao palac gore,

Iako sam podigao palac gore, moram ispraviti sitnu grešku. RIječ je o XIV kongresu Saveza komunista Jugoslavije. Sava Centar u Beogradu.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci