Tagovi

SDP će pozvati na prosvjede zbog inflacije

SDP će pozvati svoje članove da se pridruže prosvjedima kada ih sindikati budu organizirali, najavljuje Damir Gašparović, član Izvršnog odbora SDP-a zadužen za radnička i sindikalna pitanja, koji je i sam bivši sindikalac.

SDP će, kao što je to rekao i naš predsjednik Zoran Milanović, sigurno podržati te prosvjede i igrati odgovarajuću ulogu u njima. Mi kao socijaldemokrati ne možemo mirno gledati ova poskupljenja koja srozavaju ionako nizak standard većine građana kaže Gašparović. Njegova je ocjena da sindikati ovoga puta imaju ozbiljnu podršku u članstvu koje želi prosvjede.

Metalna i tekstilna industrija u lošem su stanju, plaće su jadne, a i članstvo jednog od najvećih sindikata, PPDIV-a, nezadovljno je.
Mislim da ima dosta podrške i da bi pamento koordinirana akcija pokazala snagu sindikata za kojom radnici vape kaže Gašparović.

I Dragutin Lesar, također bivši sindikalac, inače predsjednik Kluba zastupnika HNS-a, obećava podršku sindikatima. Doduše, čudi me ova najava formiranja povjerenstva za praćenje cijena. GSV, koliko znam, nije ukinut i njegova je zadaća da prati što se zbva i poduzima mjere.

Znači li to da su se sindikati odrekli rada u GSV-u ili ne žele u njemu sudjelovati, još ne znam, moram razgovarati sa sindikatima, ali jedno je sigurno majstor Ivo kupuje vrijeme ovakvim pokušajima. No, kada nas sindikati pozovu sigurno ćemo se pridružiti svim aktivnostima kaže Lesar.

Nijedan sugovornik nije se htio izjasniti o 12. travnju kao datumu prosvjeda jer se ne žele miješati u unutarnje stvari sindikata, ali svjesni su da ima mišljenja da je sredina travnja malo predaleko. Glavni tajnik HSP-a Vlado Jukić smatra da je najava sindikalnog prosvjeda preuranjena.

Strujni udar od 20 posto
Četiri najveća hrvatska grada – Zagreb, Split, Rijeka i Osijek – odlučit će hoće li povećana inflacija biti prolaznog karaktera ili će se prometnuti u hiperinflaciju sličnu onoj s početka devedesetih.

Ekonomisti su izračunali da oko 80 posto cijena u Hrvatskoj kreira tržište, a 20 posto cijena propisano je administrativnim odlukama vlasti. Taj će segment sada odigrati ključnu ulogu na tržištu.

Loptica gradovima
Uz energente pod kontrolom Vlade, koje Vlada pušta iz ruku, glavninu reguliranih cijena čine komunalne usluge i ako one nastave rasti, kao što su počele, inflacija će izmaknuti kontroli.

– Odgovornost gradova je golema – komentira dr. Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta. On prihvaća Sanaderovo prebacivanje loptice na gradove i općine kao jedine koji sada mogu i trebaju utjecati na stabiliziranje cijena. Premijer je, naime, pozvao gradonačelnike na sastanak u Zagreb. – Suludo je povećati cijene komunalnih usluga 40 posto i tada reći da će one dvije godine mirovati – navodi Lovrinčević.

Usprkos tome što je godišnja stopa inflacije u prosincu bila gotovo 6 posto, a u siječnju se očekuje još više zbog poskupljenja zagrebačke gradske vlasti, on navodi da Sanader ne smije zaustaviti poskupljenje struje i plina najavljeno za proljeće.

– Cijene struje i plina 15 do 20 posto niže su nego o okruženju i one se moraju korigirati da bi država ušla u investicijski ciklus u energetici – kaže Lovrinčević. Energenti, kaže, ne trebaju biti element socijalne politike, a nešto slično zapisano je u stranačkom koalicijskom sporazumu jer će se država dovesti u veliku ovisnost o uvozu, što je dugoročno loše rješenje.

Kao što imaju razumijevanja za pasivan odnos prema poskupljenju nafte, ekonomisti ističu da Vlada ne bi smjela pristati ni na indeksaciju plaća jer bi tek tada krenulo dizanje cijena, koje je počelo poskupljenjem hrane i komunalnih usluga.

Smanjenje carine
Jedino na što bi Vlada sada mogla utjecati jest smanjenje carina za pojedine prehrambene proizvode ili pak jača kontrola gospodarskih sustava koji su odskočili s poskupljenjima. Najjači sindikat, SSSH, najavljuje veliki prosvjed za sredinu travnja, kakav nije bio viđen desetak godina.

Poznavatelji prilika na sindikalnoj sceni kažu da ga unatoč umiješnosti i pragmatizmu Sanader neće spriječiti jer su sindikalni čelnici izloženi pritisku radnika za akciju, a u tome nailaze i na podršku opozicije. Skok cijena je velik, kao što je velika i kreditna zaduženost građana, kojima će dodatne troškove proizvesti i rast kamata na kredite koji se očekuje u nastavku godine.

Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke, ipak vjeruje da će se nakon početnog skoka inflacija do kraja 2008. godine spustiti do 3 posto. Budu li klimatske prilike barem na razini prosjeka, cijena hrane će se stabilizirati.

vecernji.hr

opa, nesto se zbiva... :)

Tagovi

Komentari

ako mi nešto ide na onu

ako mi nešto ide na onu stvar - to su prosvjedi i utrpavanje u iste poradi 'viših ciljeva'. a konkretnih poteza i prijedloga nigdje na vidiku.

btw, gotovo sam sigurna da nit' ce steći neke simpatije u puku tim potezom, nit' nam pomoći. dosta je narodu 'rive', govorništva i prebacivanja loptice.

dolje ping pong! - moj jedini doprinos prosvjedima.

Tko je glasao

Posljedice poskupljenja su

Posljedice poskupljenja su uglavnom kombinacija svih gornje navedenih primjera. Medjutim jedan od najodgovornijih faktora na nasem podneblju je Vlast, bez obzira da li je ona drzavna ili gradska, koja je sa svojom katastrofalnom politikom uveliko potpomogla ovakvoj ekonomsko teskoj situaciji u kojoj se HR danas nalazi, a vlast na drzavnom nivou svakako tu uveliko prednjaci.

Svakako da mi nismo imuni niti ni na vanjske ekonomske cimbenike sto se tice poskupljenja goriva i energetike, klimatskih neprilika katastrofalnih razmjera, te velike potraznje za ethanolom koji direktno utjecu na rast cijena prehrambenih proizvoda po cijelom svijetu. A te pojave se reflektiraju na sami rast inflacije.

Klimatske promjene, ali pretezito u politickom i gospodarskom obliku su i tekako potrebne da bi se nesto moglo i promjeniti. Nesposobne se treba skidati s vlasti, bez obzira da li se radi o pripadnicima HDZa, SDPa, HNSa, i to cim prije te im duboko zahvaliti na balgostanje koje su osigurali njima samima.

SDPova krivnja je u tome sto i dalje besramno podrzava bahatog tiranina na vlasti (a pod izgovorom da bolja alternativa ne postoji) koji je gradjane Zg zaduzio vise od 300.000.000 Eura. A SDP ga ne zeli maknuti s vlasti iz vrlo jednostavnog razloga, a to je neshvatljiva Bandiceva popularnost koja SDPu osigurava vlast u Zagrebu ( a da o drugim beneficijama da i ne govorimo (Vlast = Slast).

Medjutim glavnu krivicu svakako snosi politicka mafija Don Sanader & Ministri Co., rak koji treba odstraniti pod hitno dok ne bude prekasno.

Dakle prosvjedi su nuzni, promjene su nuzne!!!

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

SDPova krivnja je u tome sto

SDPova krivnja je u tome sto i dalje besramno podrzava bahatog tiranina na vlasti (a pod izgovorom da bolja alternativa ne postoji) koji je gradjane Zg zaduzio vise od 300.000.000 Eura. A SDP ga ne zeli maknuti s vlasti iz vrlo jednostavnog razloga, a to je neshvatljiva Bandiceva popularnost koja SDPu osigurava vlast u Zagrebu ( a da o drugim beneficijama da i ne govorimo (Vlast = Slast).
hanhan Bandićeva popularnost se umjetno održava pomoću medija koji su na njegovom platnom spisku, samo pred tom činjenicom svi žmire; podsjeća me na Jockera, lika iz "Batman"-a.

Tko je glasao

"samo pred tom činjenicom

"samo pred tom činjenicom svi žmire" - to se odnosi samo na clanove SDPa ili govoris o vecini Zg stanovnistva?!
(usporedba Bandica s Jockerom ti je odlicna, no moram priznati da mi je Jocker puno simpaticniji :) ).

OK, odgovori mi onda na 2 sljedeca pitanja:

Da li Bandic ima zamrznuto clanstvo u SDPu ?
Zasto Milanovic jos uvjek otvoreno podrzava Bandica (potpuno razumljivo u predizborno vrijeme, ali sada se nalazimo u postizbornom periodu)?

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

¸1. Bandić je predsjednik

¸1. Bandić je predsjednik GO SDP ZG koja je najbrojnija članstvom a umreženost u mjesnoj samoupravi njegovih članova daje mu neograničenu moć nadziranja svega i svagoga
2. Osobno mislim da će doći do raskola u SDP-u jer Bandić ne priznaje olako poraz, pa će morati sam otići i osnovati svoju stranku (nešto slično kao što se dogodilo u HDZ s Pašalićem); sigurna sam da će iskoristiti dolazeće lokalne izbore koji će biti neposredni. U ovom trenutku mu ne paše previše talasanja, a upravo tu činjenicu bi trebao iskoristiti Milanović; međutim, prvo treba sačekati stranačku konvenciju koja bi ga trebala potvrditi za predsjednika i tek tada može u obračun s Bandićem.

Tko je glasao

Rekli su da će podržati

Rekli su da će podržati prosvjede, a ne da će zvati svoje članove, nego će sindikati to organizirati. Toliko o tome. Tako igraju mediji u HR.

Kad smo već kod prosvjeda i organizacije istih, jel to meni zvoni neka Riva u glavi, neki elokventni govornik prosijede kose po imenu dr. Ivo, neki Mirko Čondić koji je, nekako, nestao... hm...

Tko je glasao

"SDP će, kao što je to

"SDP će, kao što je to nedavno dao naslutiti i predsjednik stranke Zoran Milanović, podržati skorašnje sindikalne prosvjede te pozvati svoje članove da im se aktivno pridruže. Najavio je to u današnjem Večernjem listu član Izvršnog odbora SDP-a zadužen za radnička i sindikalna pitanja i bivši sindikalac Damir Gašparović."Iz ove izjave vidi se sva bahatost i licemjernost SDP-a.
http://www.nacional.hr/articles/view/41829/

Tko je glasao

ajmo bobu reći bob, a popu

ajmo bobu reći bob, a popu pop:

Rast inflacije u razdoblju prosinac 2007. prema prosincu 2006. najviše je potaknula hrana, čije su cijene prosječno skočile 11,4 posto, a u indeksu potrošačkih cijena hrana ima najveći udjel, gotovo 28 posto. Najviše su poskupjela ulja i masti (31,1 posto), povrće (23 posto) te voće 21 posto, dok su cijene mlijeka, sira i jaja rasle 17,7 posto, a kruha i žitarica oko 10 posto. Alkohol i duhan skuplji su 6,4 posto, odjeća i obuća za 5,1 posto, a troškovi stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva 3,9 posto, s tim da je opskrba vodom skuplja 6,2 posto. Cijene energije i goriva rasle su 2,9 posto, no cijene tekućih goriva u prosincu 2007. bile su više 18,6 posto prema cjeniku iz prosinca 2006. godine.

sto ste se sad uhvatili bandica ko pijan plota.
ne zelim ustvrditi da su ta poskupljenja opravdana, ali svi podaci kazu da je najveci udar na inflaciju napravila HRANA!
i to u hrvatskoj koja bi hranu mogla / trebala izvoziti!
i gdje je sad u svemu tome "uspjesan" sanaderov ministar cobankovic?
gdje je bila vlada kada je dopustila poskupljenje psenice zbog kretanja na svjetskom trzistu, s kojeg mi ne uvozimo?!?

i onda to nije odgovornost vlade? nego je bandic poskupio vodu i odvoz smeca, i odjednom je u cijeloj hrvatskoj inflacija skocila za 5%?!?
come on, fakat ne mogu vise slusati takve bedastoce.
dosta mi je bombardiranja tom "macekovskom2 propagandom sa televizije, pa da bih jos to citao i u svakom drugom postu na forumima.

zar je taj spin - koji se protivi zdravom razumu i u cije je raskrinkavanje potrebno uloziti samo malo aktivnosti sivih stanica - tako lako popusiti?!?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Odista Bandić nije kriv za

Odista Bandić nije kriv za sve, inflaciju i poskupljenja hrane i energije... Ali istom tom logikom nije ni Vlada kriva za sve, a tu imamo hrpe članaka napisanih na način da je Vlada kriva i što je zadnjih dana južina u Zagrebu...

Globalni porast cijena energije i goriva svakako utječe na rast cijena hrane, to je uvijek povezano. Dodaj još lošu sezonu za neke proizvode, elementarne nepogode i eto ti poskupljenja koja utječu i na inflaciju. Vlada može sada reagirat.

S druge strane Bandić je odgovoran za poskupljenja koja baš i nemaju puno veze s globalnim kretanjima. Odvoz smeća i voda su u zadnjih gdoinu i nešto poskupila u dva navrata i to oba puta za 50%. Što se opravdava nekakvim ulaganjem u infrastrukturu, a Jakuševac smrdi i samo što ne eksplodira, dok je voda na Vrbanima otrovna. Pa jel se ulaže u to ili kaj? (Bandićev kaj :)

Tko je glasao

Isto tako, Bandić nije

Isto tako, Bandić nije jedini gradonačelnik u Hrvatskoj i Zagreb nije jedini grad gdje su se dogodila poskupljenja.
Ubacivanje Bandića u cijelu ovu priču je najobičnije razvodnjavanje problema. Hoćemo pozvati sindikate na prosvjede i zbog rive u Splitu? Ili zbog spomenika suncu u Zadru? Ili zbog GUP-a u Dubrovniku?
Blitva nije poskupila ni zbog Bandića ni zbog Kureta ni zbog Šuice ni zbog Kolege. Ali jeste zbog Čobankovića i Sanadera i ostale ekipe iz vlade.

Prvi službeni sastanak kao novi premijer doktor Ivo Sanader II je imao sa sindikatima i sa HUP-om. I na tom prvom sastanku je odmah slagao. Rekao je da će biti formirano povjerenstvo za hvatanje u koštac sa inflacijom. Formiranje tog povjerenstva je bilo najavljeno za jučer. Povjerenstvo jučer nije formirano.
Nije da meni formiranje tog povjerenstva nešto znači, ali je premijer doktor Ivo Sanader II lagao. Poput premijera doktora Ive Sanadera I.

Ali, eto, je..š to, ajmo razvodnjavati priču.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Isto tako, Bandić nije

Isto tako, Bandić nije jedini gradonačelnik u Hrvatskoj i Zagreb nije jedini grad gdje su se dogodila poskupljenja.
Nije jedini, ali je SDP-ov gradonačelnik najbrojnijeg grada u državi, koji pod okriljem socijaldemokracije provodi nezapamćen kriminal na račun poreznih obveznika.

Tko je glasao

Blitva nije poskupila ni

Blitva nije poskupila ni zbog Bandića ni zbog Kureta ni zbog Šuice ni zbog Kolege. Ali jeste zbog Čobankovića i Sanadera i ostale ekipe iz vlade.

Ajde, nije blitva poskupila ni radi njih... Ili jako neizravno, jer svaku pojavu na kraju krajeva možeš povezat sa Vladom. Šta je moga Cho napravit, odobrit interventni uvoz blitve?
Hrana je poskupila u ciloj Europi zbog takve godine i zbog niza drugih događanja na globalnom tržištu hrane. Recimo, američki kukuruz otišao većinom za proizvodnju etanola, pa nema jeftine stočne hrane i eto ti skuplje meso. Jel tu Cho kriv?

A uvođenje Bandića nije razvodnjavanje priče, njegova poskupljenja su za razliku od ovih ekonomski neobjašnjiva. Samo čekan da mi digne parkiranje u prvoj zoni na 30 kuna.

Tko je glasao

Hrana je poskupila u ciloj

Hrana je poskupila u ciloj Europi zbog takve godine i zbog niza drugih događanja na globalnom tržištu hrane.
A je l'?
Pa što onda Šuker priča?

Je li nas vlada uvjeravala kako nam je super i kako su svi ekonomski pokazatelji nama u prilog? Jeste.
Je li nas vlada uvjeravala da Rohatinski nema pojma? Jeste.
Je li Rohatinski bio u pravu? Jeste.
Jesu li se dogodila poskupljenja neposredno poslije izbora? Jesu.
Jesu li nam, dakle, lagali? Jesu!

Ajde, nije blitva poskupila ni radi njih... Ili jako neizravno, jer svaku pojavu na kraju krajeva možeš povezat sa Vladom. Šta je moga Cho napravit, odobrit interventni uvoz blitve?
Ma vidi boga ti! Nisu oni odgovorni ni za što!? Onda je moj ćaća kriv zbog poskupljenja?
Ako vlada ni na što nema uticaj i ako ne mogu ništa napraviti, postavlja se pitanje što će nam vlada uopće. Ajmo je ukinuti!

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ma vidi boga ti! Nisu oni

Ma vidi boga ti! Nisu oni odgovorni ni za što!? Onda je moj ćaća kriv zbog poskupljenja?
Ako vlada ni na što nema uticaj i ako ne mogu ništa napraviti, postavlja se pitanje što će nam vlada uopće. Ajmo je ukinuti!

Oprosti, ovaj mi je odgovor malo na razini onih sela koje si obilazija po županiji i di su dva kafića :)
Bit će oni itekako krivi ako sad ne reagiraju da se cijene unormale. Pa to je funkcija Vlade, da ispravlja anomalije,a ne da reagira unaprijed i kontrolira tržište. To se samo u planskim ekonomijama radi.

Tko je glasao

Oprosti, ovaj mi je odgovor

Oprosti, ovaj mi je odgovor malo na razini onih sela koje si obilazija po županiji i di su dva kafića :)
Zbog ovakve vlade i imamo takva sela. ;-)

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Samo da potvrdim svoje

Samo da potvrdim svoje navode citatom iz mjesečne analize Hrvatske sa Economist.com

Consumer price inflation rose by 4.6% in November 2007, reflecting the after-effects of unfavourable weather conditions in the middle of the year and the use of land for cultivating renewable energy products.

Tko je glasao

A što je vladajuća ekipa

A što je vladajuća ekipa govorila u studenom?

Kako je sve pod kontrolom, kako nam ide super, kako nema razloga za paniku i tako dalje, i tako dalje i tako dalje.... i odosmo mi dalje.

I trebao bih im sada vjerovati?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ne moraš im ti vjerovati,

Ne moraš im ti vjerovati, samo, ajde meni za uslugu, na tren pusti politiku, vladajuće i oporbu, po strani i razmisli malo... Ako ti čak i svjetski analitičari govore da je porast cijena uzrokovan nekim vanjskim faktorima koji su za sve isti i koji su svugdje djelovali, zašto moramo mi to sve politizirati i vikati na političare i kad nisu krivi?

Pa govorilo se ovo ljeto po medijima da bi zbog iznimne suše i lošeg uroda nekih kultura moglo doći do porasta cijena hrane. Itekako se govorilo. Govorilo se da će rat u Iraku, nestabilnosti u Venezueli, Iranu i Nigeriji dovesti do ogromne cijene nafte, puno se govorilo. Šta tu Vlada može, držali su 8 kuna dok su mogli...

Samo Hrvati, preispolitizirani kakvi jesu, za sve i svašta krive politiku, nebitno koju, bilo bi isto i SDP-u. A pogotovo mi ovdje na pollitici - toliko sluđeni više svim tim praćenjem politike, ne možemo shvatiti da se neke stvari u svijetu događaju i mimo Sanadera, Milanovića, Pusićke, Adlešićke... Jedino ako ne mislimo da su oni jako bitni i u svjetskim razmjerima da kontroliraju klimu i svjetsku sudbinu.
Pusti malo politiku, opusti se ;)))))

Tko je glasao

Da se i ja malo ubacim u

Da se i ja malo ubacim u raspravu.

Možeš li odgovoriti koliko je novaca, radnih mjesta i znanja izgubljeno u svim ilegalnim radnjama pod blagoslovom vlade, i koliko bi taj kapital utjecao na slabljenje inflacije u RH. To mene muči i nema veze sa SDP-om ni HDZ-om ali ima veze sa kriminalom koji nas guši.

Tko je glasao

Oprosti ako ti neću

Oprosti ako ti neću odgovoriti jer to nema veze s trenutnom temom (izvoli napisati tekst pa možemo i o tome), jer nisam osoba odgovorna za to niti odgovoran da imam te podatke te zato što samu izjava da kapital utječe na smanjenje inflacije nemam potrebe komentirati.

Tko je glasao

Samo Hrvati,

Samo Hrvati, preispolitizirani kakvi jesu, za sve i svašta krive politiku, nebitno koju, bilo bi isto i SDP-u. A pogotovo mi ovdje na pollitici - toliko sluđeni više svim tim praćenjem politike, ne možemo shvatiti da se neke stvari u svijetu događaju i mimo Sanadera, Milanovića, Pusićke, Adlešićke... Jedino ako ne mislimo da su oni jako bitni i u svjetskim razmjerima da kontroliraju klimu i svjetsku sudbinu.
Pusti malo politiku, opusti se ;)))))

Je, Whatever je u pravu, pogotovo s ovim zadnjim savjetom. Evo otkada sam zapustio pollitiku zaradio sam 3000 kn mimo plaće posvetiviši se stvarima koje sam i prije radio...
A možeš tu trošiti sate diskutirajući stvarno ne nepotrebnim stvarima...npr. "dokazivajući" kako je Ivo kriv za sva poskupljenja koja su se dogodila kod nas u HR, ali i šire...

Pollitika.com je na svoju nesreću postalo ono što nije (nije?) htjela biti - necenzurirani forum u blog formi za prepucavanja o većinom nevažnim temama, a ton svih diskusija je s dominantnim navijanjem za SDP. Svaki glas protiv se gura pod tepih koordiniranim dejstovanjem nekoliko ćelija tako što po partijskoj liniji dodjeljuju negativne bodove i nula...

Iako je Mrak možda htio pollitiku pozicionirati kao najintelektualnije mjesto za političke i ine diskusije, upravo zbog njega samoga i njegovog neobjektivnog i kafanskog pogleda na politiku rezultat mu je to što ima - neovisno ali ne i neutralno SDP drkalište...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Pa tko ti brani organizirati

Pa tko ti brani organizirati kontraprosvjede s parolama: "Živijo Ivo!", "Živila vlada!" "Dolje loš urod nekih kultura!", "Dolje vanjski faktori!", "Gore cijene!"

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

I ja ću osobno podržati

I ja ću osobno podržati prosvjede kad budem znao što ću dobiti prosvjedima.
Sindikati samo navode uzroke poskupljenja cijena a ne i rješenje.
Valjda ćemo do vremena prosvjeda saznati nešto više i o mogućim rješenjima sudionika i organizatora prosvjeda...

Tko je glasao

SDP će pozvati svoje

SDP će pozvati svoje članove da se pridruže prosvjedima kada ih sindikati budu organizirali, najavljuje Damir Gašparović, član Izvršnog odbora SDP-a zadužen za radnička i sindikalna pitanja, koji je i sam bivši sindikalac.

A hoće li se odazvati član Bandić - on je glavni zaslužni za inflaciju u Zagrebu?

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

pigo1973 0 phoenix

pigo1973 0
phoenix 0
esperanza 4
DEMOS 4

Aje vas dvoje lipo objasnite zašto se čoviku dali 0? Nije valjda da je dovoljno samo vidjeti nick i odmah udri nule..... dajte ljudi sredite se malo....

Tko je glasao

Zasto bi ja ikome morao

Zasto bi ja ikome morao objasnjavati kako sam glasao?? Imam svoje razloge za to i stojim iza toga. Zivimo u demokraciji, barem na ovom portalu. Uostalom tko ste Vi da trazite objasnjenje i zasto bi ja Vama morao polagat racune?? Jedini tko zapravo ima pravo na to je sam autor koji je dobio tu ocijenu te ukoliko me upita odgovorit cu na to ili necu jer, vidi vraga, to je moj izbor. Uostalom minimum kulture bi bio pitat na PM a ne spamt okolo, sto sad na kraju i ja radim odgovaranjem na ovaj post.

Stoga, over and out!

Tko je glasao

Zivimo u

Zivimo u demokraciji........
Jel ti (Vam) to možda sinonim za anarhiju

Uostalom minimum kulture bi bio pitat na PM a ne spamt okolo...
Asti, a ša se odma propinjemo...a, il te taklo u živac..... Daj pa nije vragu da se ni šala ne razumi, il more bit da je...
OK nebitno..... al opet,.. mene zanima.. zašto?...

Tko je glasao

To je krajnje licemjeran

To je krajnje licemjeran potez SDP-a, jer zna se ko je tvorac poskupljenja u Zagrebu.
Nadam se da će SDP u skoro vrijeme dobiti oporbu u Zagrebu i spriječiti anarhiju koju provodi Bandić pod okriljem SDP-a.

Tko je glasao

cisto politikanstvo sdp-a da

cisto politikanstvo sdp-a
da je sdp na vlasti isto bi se dogodilo s inflacijom. na inflaciju bitno utjecu globalni uvjeti.
svjetska trzista vrijednosnih papira biljeze pad, kamate rastu u cijeloj europi, izgleda kao da ce nastupiti usporavanje ekonomije, pa sada koliko na to ima direktno utjecaj nasa vlada i koliko je opravdan prosvjed koji sdp najavljuje, sumnjam.
benzin poskupljuje, trgovci dizu cijene opravdano ili neopravdano, ali u trzisnoj ekonomiji vlada na to nema direktan utjecaj.
veseli leptiric

veseli leptiric

Tko je glasao

cisto politikanstvo sdp-a da

cisto politikanstvo sdp-a
da je sdp na vlasti isto bi se dogodilo s inflacijom. na inflaciju bitno utjecu globalni uvjeti.

s ovim se ne mogu sloziti.
vecina ekonomskih straucnjaka u zemlji se slaze da je externi utjecaj na inflaciju u hr malen. on postoji, prvenstveno preko cijene goriva.
ali taj rast cijene goriva ne moze objasniti visestruki rast cijena HRANE (cija je cijena rasla puno vise nego cijena goriva) u zemlji koja ima potencijale za proizvodnju toliko hrane da moze zadovoljiti potrebe cijele regije!

tu prvenstvena odgovornost lezi na 4 godine mandata prošle vlade - posebno na podrucju poljoprivredne politike, i na podrucju (ne)razvoja proizvodnje, koje bi svojim rastom anuliralo negativne utjecaje eventualne inflacije.

drugi veliki razlog za ovaj iznenadni BUM inflacije je predizborna politika vlade, koja je proteklih sest mjeseci apsolutno sve probleme gurala pod tepih, te novce - na crno - povlacila za predizborne potrebe. tako je crkva dobila iz vedra neba 70 milijuna kuna, umirovljenici su dobili ratu mjesec dana ranije (a sto znaci razlika u isplati od jednog mjeseca najbolje ce oslikati ministar suker koji je izigrao obrazovne sindikate i sa isplatom dogovorene povisice krenuo mjesec dana kasnije, pravdajuci to velikom ustedom za proracun), i to sve od "tehnicke vlade" koja odjednom nakon izbora, vise "nije imala mandat" za reakciju glede cijena benzina.

naravno da su ti svi ekonomski pritisci morali jednog trena rasparati vrecu u koju ih je vlada 6 mjeseci do izbora gurala, i sminkala statistiku. gdje su sada sve one sukerove hvale fenomenalnim uspjesima vlade na makroekonomskom planu? sada, na godisnjoj razini, kada je stvar konacno dosla na svoje mjesto, tj na ono mjesto do kojeg ju je dovela politika sanaderovog kabineta!


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Problem je sto vlada u ove 4

Problem je sto vlada u ove 4 godine nije nista ucinila da se poveca energetska ucinkovitost. Za razlike od njemacke koja potice uvodjenje solarnih celija i prelazak na takve nacine proizvodnje energije mi stojimo i cekamo sto se dogadja vani. da li Hrvatska moze biti poprilicno energetski nezavisna od uvoza? Jer cijena energenata te situacija sa ekonomskim bumom Kine glavni su uzroci ovoga stanja. Osnovno je pitanje tko kontrolira cijenu nafte i kome je u interesu ova cijena od 100 dolara po barelu. Po meni radi se o tipicnoj pljacki u stilu superhika.

Tko je glasao

kažeš "čisto

kažeš "čisto politikantstvo SDP-a". ok, poštujem tvoje mišljenje. moje je mišljenje, recimo da je HDZ napravio "kvantni skok" u politikantstvu :-).
ljute me pomalo ovakvi stavovi. slažem se sa tobom i većina nas ovdje je svjesna globalnih utjecaja na trenutno divljanje cijena u državi ( s tim se složio i Branko Grčić ), ali ne prihvaćam stav da je to tako kako je i da se tu ništa ne može napraviti ( to nam pokušava prodati Šuker). kao vlada tu ništa ne može - to jednostavno NIJE ISTINA.
nisam ekonomski ekspert i nemam iluzija da znam odgovore na teška pitanja, ali zato postoji VLADA i STRUČNJACI koji u njoj sjede. i njihova obaveza i osnovni zadatak je da nam osiguraju uvjete za PRISTOJAN i DOSTOJAN život. kako? na njima je da daju odgovore. nije Vlada sama sebi svrha.
a zadatak opozicije je da stvara pritisak da se odgovarajući odgovori daju i da se ispravljaju krive odluke i kriva riješenja. zato SDP ima puno pravo podržati sindikate i građane koji su za njih glasali kada traže bolje uvjete za život. to se od njih očekuje i to je njihova obaveza. pa makar to netko zvao politikantstvom.

Tko je glasao

SDP bi prvo morao rijesiti

SDP bi prvo morao rijesiti "problem Banditic" i njegovo poimanje rezultata rada, pa tek onda pozivati na prosvjede...

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

ok, Bandić nije "cvijeće"

ok, Bandić nije "cvijeće" i nemam nikakvu namjeru braniti ga, ali da li je:
1. Bandić kriv što je ulje sa 9,5kn poskupjelo na 15 kn unatoč Vladinih 400 milijuna za posljedice suše - mislim da nije;
2. Bandić kriv što je mlijeko, meso, kruh, voće i povrće poskupjelo 30% unatoč gore navedenih 400 milijuna?- mislim da nije;
3. Bandić donosio zakon o "financijskoj decentralizaciji" sukladno čemu je Zagreb ( a i još neki gradovi)izgubio poprilično novaca? - nije.
priča o Bandiću kao glavnom krivcu za inflaciju samo je još jedan u nizu spinova hdzovih majstora za prodavanje magle i skretanje pozornosti sa nesposobnosti Vlade i nedostatka ikakve smislene gospodarske politike. da nema Bandića, našli bi nekog drugog.
slažem se da se provjeri opravdanost podizanja cijena komunalnih usluga u Zagrebu, no to i Bandić kao takav spadaju u neku drugu priču. ovo je priča o ekonomiji i gospodarskoj politici Hrvatske Vlade (ako tako nešto uopće postoji).

Tko je glasao

bandic.. ima holding koji je

bandic.. ima holding koji je osnovan s razlogom racionalizacije i pojefitnjenja usluga... sto je pojeftinilo? sto je racionalizirano u poslovanju? sakom i kapom dijeli socijalne povlastice umjesto da cijene usluga poraspodjeli

-> recimo zet.. zasto karta nebi bila 4 kune s tim da penzicima i socijali vrijedi cijeli dan, a ostalima recimo 120 minuta i to u bilo kom smjeru voznje? ovak 30% ljudi placa masno, a 70% glumi gljive...

-> isto je s procisacame voda gdje je naknadna porasla nebu pod oblake pa se ljudima tu naplacuje sve i svasta cak i tehnoloska para, a da ne pricamo da firme placaju i Hrvatskim voda a i bandicu nakandu za prociscavanje.. (hr vodama naknada za zagadjene slivne vode) pa zasto Bandic nije nasao nacina da bar kod Hr voda za firme na podrucju grada ne placaju dvaputa isti harac?

-> vodopskrba.. gubici cca 40% dok je neki standarad cca 15-17% i sada cemo pricati da je to jer su cijevi strare i odjednom se je pocelo pricati o tome kao razlogu za poskupljenje... a od kada je bandic i ili sdp na vlasti u gradu? od kada znaju za taj problem? od kada gomilaju gubitke??

- naslo bi se jos toga -> vrbani 3, povladjivanje kapitalu pod svaku cijenu, stadion u maksimiru, osvjetljavanje domovinskog mosta (koji je to fetis u rasvjetu mosta na kraju grada utuc 11 milja kuna?!?!?!) natjecaji za dobavljace hrane, .....

-> i za kraj da je zagreb jedini u rvackoj koji je krenuo s ovakvim poskupljenjima i na ovoj stopi....
--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Bandić je prošlu godinu

Bandić je prošlu godinu zadužil Zagreb s 300 000 000 € i sad treba to odplačivat. Rečeno je da bu to udarilo na standard građana, no onda su se pronalazili izgovori kak to nije točno.
No nije to jedini razlog i ima ih još dosta.
Financiraju se i neke stvari koje su poznate i stalno se o njima razglaba.
Pravi račun još nije došel, no ova godina bu puno donesla na svjetlo.

Tko je glasao

A kako bi bilo da Bandić

A kako bi bilo da Bandić pošalje po gradu ljude s košaricama da skupljaju dobrovoljne priloge, ono kao što se sakuplja milostinja u crkvi? Skupi se tu dosta.

Tko je glasao

Ivek, Si videl one sive

Ivek,
Si videl one sive košarice na stupovima koji gore imaju jedan veliki P. One ti se nalaziju od Črnomerca do Dubrave i od Mihaljevca do velesajma.

Tko je glasao

definitivno se slazem s

definitivno se slazem s ovim. zagreb je prezaduzen, a ne bas s razlogom.
to ocito sdp-u nije vazno, zar ne?
veseli leptiric

veseli leptiric

Tko je glasao

Dali to znači da naš

Dali to znači da naš standard ovisi o klimatskim promjenama?

Tko je glasao

Da.

Da.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci