Tagovi

Saving private Milanovic ili posljednji pokusaj brice da od guzice napravi lice

Suočen s još jednim gubitkom izbora uzrokovanih prije svega njegovom nesposobnošću i nekompetencijom vlade koja u ovih tri godine nije uspjela napraviti bog zna kaj osim fiskalizacije Zoran Milanovic i njegova druzina pokusava pronaci formulu opstanka na vlasti. Prostim zbrajanjem postotaka dosli su do ideje o sirokoj koaliciji centra nalijevo to jest oni bi pod svoju kapu predizborno stavili sve sto se mice na politickoj sceni a da vec nije u koaliciji sa HDZ-om. Tu se Mirela Holy pokazala u prvom tenutku kao pretvrd Orah te nju planiraju kao koalicijskog partnera nakon izbora. Prvi su na redu laburisti koji su nakon EU izbora potopljeni na oko 1,5 do 2% no i dalje imaju odredjenu tezinu.
Obilaznim manevrom preko Krizevaca i Koprivnice laburisti su prvo uvuceni u koaliciju za izbore za mjesne odbore (cemu sam se ja protivio te sam zbog zaplotnjackog rada mojih bivsih kolega napustio stranku) uz konkretna obecanja dvojcu koji vodi zupanijsku i gradsku organizaciju napravljen je prvi korak.
Slijede pomirljive izjave prvo nansi Tireli:
'U stranci smo počeli razgovarati na tu temu, ali nismo donijeli nikakvu odluku. Nitko sa SDP-ove strane ni direktno ni posredno nije kontaktirao s nama oko moguće koalicije', tvrdi Tireli.
No šefica Laburista ne odbacuje mogućnost koalicije, osobito nakon što je, kako je rekla, vidjela snagu desnice na posljednjim predsjedničkim izborima.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/366545/Tireli-Ljevica-se-mora-uje...
Nakon predsjednistva SDP-a i s druge strane dolaze slicne izjave:
Kao potencijalne partnere SDP vidi Hrvatske laburiste i Reformiste Radimira Čačića. No, glavobolje im zadaje IDS, čiji čelnici poručuju da još nisu sigurni hoće li ostati u Kukuriku koaliciji. O tome će IDS odlučiti na izbornom saboru stranke u veljači, a sasvim je sigurno da će i opstanak koalicije biti tema razgovara sastanka čelnika svih stranaka Kukuriku koalicije zakazanog za ovaj tjedan.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/sdp-kopira-karamarkovu-formulu-stvara...
Ovo je pokusaj zbijanja svih redova ne bi li ova promasena garnitura dobila jos jednu priliku obnasanja vlasti.
Namjerno siju strah pred HDZ-om da bi sto vise omeksali koalicijsku volju potencijalnih partnera.
Finale bi trebalo biti nakon izbora kad bi pred Mirelu Holy stavili sudbonosno "Pa neces valjda dozvoliti da HDZ preuzme vlast?" Na sto bi Orah tebao poskociti od srece i poput sina razmetnoga pustiti koju suzicu i vratiti se pod okrilje partije.
Ovakav rasplet dogadjaja znacio bi eutaniziranje i laburista i Oraha i fakticki nestanak sa politicke scene poput HSLS-a i HSS-a koji su danas utopljeni u veliku desnu koaliciju.
No pitat ce znatizeljni citatelj a koja je alternativa svemu ovome.
Alternativa je predizborna koalicija laburista i oraha uz jos ponekog sitnog igraca i time pokusaju biti relevantni faktor na politickoj sceni. ovim potezom vjerujem da bi se ostvario sinergijski ucinak i relevantan broj saborskih mjesta. U slijedecem koraku trebalo bi sa svima osim sa HDZ-om i SDP-om napraviti koaliciju kojoj bi osnovni cilj trebao biti preustroj drave iz partitokratskog u normalni okvir ruseci sve klijentelisticke zasade od zupanija, gradova i opcina preko raznih agencija i tako dalje. U slucaju da ove opcije nemaju dovoljno ruku onda bi doslo do mogucnosti za ostvarenje prirodne koalicije izmedju SDP-a i HDZ-a s cime bi sav ideoloski naboj partizana, ustasa i ostalog bio potisnut u stranu te bi doslo do otreznjenja i s lijeva i s desna te bi bile stvorene pretpostavke za prociscenje politicke scene u hrvata.
Inace osobno smatram da bi oko HDZ/SDP-a trebalo napraviti cordon sanitarie.

No budimo realni. trenutno je laburistima samo u interesu zadovoljavanje pojedinacnih potreba za dobijenjem saborskih mandata (vjerojatno ce im SDP dati oko 3) nego vodjenje politicke borbe za bolju i pravedniju Hrvatsku.

Naravno vrh SDP-a sve ovo vodi ne bi li spasio svog celnika a i sebe od neminovne propasti i zabiljezbe o najgoroj vladi u povijesti moderne Hrvatske.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci