Tagovi

Savez za Hrvatsku - analiza

Vrlina svakog analitičara kojoj treba težiti jest objektivnost. Ja unaprijed moram sebe i vas upozoriti da će mi biti teško napisati objektivnu kritiku nove pojave na sceni jer sam bio osobno involviran u rad najjače stranke ove grupacije (HDSSB), kao i u rad HSP-a. S druge strane, možda kao relativni insajder mogu ponuditi 'informaciju više'.

Podatke o skupini 'Savez za Hrvatsku' uzeo sam s portala Dnevno.hr. Tamo stoji da će inicijalni partneri ove skupine biti sljedeće stranke:
1. HDSSB(Šišljagić)
2.Hrvatska zora(Kujunđžić)
3. Hrast(Ilčić)
4. Hrvatska stranka prava(Srb)
5. A-HSS(Borković)
6. Demokratski centar(Škare-Ožbolt)
7. Akcija za bolju Hrvatsku(Sačić)
8. Obiteljska stranka (Knezović)
9. Zavjet za Hrvatsku (Lukić)
10. Hrvatski Demokratski Slobodarski Savez Dalmacije (Tomasović)

Eventualno će ih podržati Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, kao i Željka Markić.

Onima koji pozornije prate hrvatsku političku scenu odmah će uvidjeti da se u ovoj političkoj grupaciji radi mahom o bivšim članovima HDZ-a (HDSSB, Zora, DC), dvije braniteljske stranke (Akcija i Zavjet) koje po definiciji naginju ili su aktivno podupirali HDZ u jednom dijelu svog rada. HSP je na državnom nivou uvijek samostalno nastupao, ali je zato bio lojalan HDZ-u na terenu. HDSSD je osnovao Glavaš, tako da je, određenom logikom, on zapravo 'unuk' HDZ-a. HRAST je nastao kao alergijska reakcija na spolni odgoj u školama, te je, unatoč potpori brojnih udruga s brojnim članom, ostvario mizerne rezultate. Kao i u slučaju braniteljskih udruga koje postaju strankama - građani jasno razlikuju politiku od udruženja. Obiteljska stranka mi je nepoznanica, ali je bila aktivna oko spolnog i rodnog odgoja.

Iako je ovu grupu moguće povezati na neki način s HDZ-om, ne želim reći da su ti ljudi skloni suradnji s njim. Želim reći da su ti 'mladi i visokoobrazovani' odgojeni kroz politički sustav HDZ-a. Da se poslužim jednom biblijskom slikom: ne treba se novo vino spremati u stare mješine.

Zamišljam sastanak na kojem za stolom sjede narečenih deset predsjednika.

HDSSB je najjača stranka za tim stolom. Jedina parlamentarna. Ali je svjesna da je preslaba za nastup na europarlamentarnim izborima. Međutim, oni postaju preslabi i za nastup i na parlamentarnim izborima. Situacija na terenu prijeti pravom katastrofom. Npr. HDSSB djeluje na razini 5 slavonskih županija. Osim što su na proteklim lokalnim izborima izgubili Osijek, HDSSB je izgubio i cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju (gospodin Pezerović na čije sam propuste upozoravo predsjedništvo, a koje me je zbog toga izbacilo iz stranke, napustio je HDSSB, povukao za sobom ostale vijećnike, te je spala knjiga na jednog županijskog vijećnika), u Brodsko-posavskoj županiji predsjednica HDSSB-a u Brodu napustila je stranku i prešla kod Gabrića, a Požega se razlomila na dva dijela. Stanje u Virovitičkoj županiji nije mi poznato.

HSP na čelu s Danijelom Srbom postao je ostatak ostataka. Prije nekoliko dana u Sisku je održan izvanredni sabor stranke ( na kojem je Srb poizbacivao sve one koji su ga željeli smijeniti) na kojem je sudjelovalo cca 168 delegata stranke. 2009. godine bio sam na Saboru HSP-a, na onom saboru kada je Đapić odlazio iz aktivne politike pozdravljajući 'Za dom spremni', tada je na tom saboru bilo 1200 delegata. Otprilike to je i omjer propadanja u zadnjih 5 godina.

Hrvatska zora je nova stranka nerealiziranog predsjednika HDZ-a. U procesu su osnivanja ogranaka, te za sada djeluju u zanemarivom broju općina. Ta stranka jednostavno nema potencijal za nastup, te osim neinvetivnog imena takav im je i sadržaj - koji će teško uspjeti oformiti. Posebno je teško tražiti identitet ako u roku od 5 mj od osnivanja ulazite u grupaciju u kojoj ipak nećete moći raditi sve kako želite.

Sada sam se sjetio da je i DC zapravo parlamentarna stranka. Vesna Škare Ožbolt je zastupnica s mjestom u saboru, ali u mirovanju. 2015. godine će ga aktivirati. Osim toga, DC ne čini nikakvu političku snagu. Zum beispiel: na izborima za gradsko vijeće grada Vukovara 2011. godine, dobili su 23 glasa, iako je samo na kandidacijskoj listi za gradsko vijeće - 25 imena!

Tko zna Borkovića, i njegov ljubazni karakter, jasno mu je što može očekivati. Njegova fiktivna stranka AHSS nema ništa osim imena.
To se može reći i za ostatak ove 'scene'.

Jedino se špekulira da će Željka Markić, preko HRAST-a ući u ovaj savez. O tome bih želio reći sljedeće: Željka Markić bi imala nekakvoga uspjeha u politici kada bi na izbore izašla samostalno. Međutim, ovim hoću-neću, naslikavanjem s Karamarkom, da mi katolici oproste nadjebavanjem, samo troši ono čega je sve manje: povjerenja. Na kraju od njenog političkog angažmana neće ostati ništa osim općepoznatog imena bez sadržaja.

Stvarno ću sa zanimanjem pratiti daljnji tijek događaja. Pretpostavljam, ali u ovome dijelu na mene utječe moj odnos s HDSSB-om, da je' Savez za Hrvatsku' zapravo 'Savez za spas HDSSB-a'. Glavaševa koncepcija regionalnog saveza, dakle osnivanje stranaka po uzoru na HDSSB po drugim regijama Hrvatske, propao je. Za taj plan znam jer mi ga je osobno Glavaš izložio. Taj plan je bio dobrar i ostvariv, ali je propao zbog principa na kojem je trebao djelovati. Citiram uznika:"Napravit ćemo niz regionalnih stranaka i jedno centralno tijelo koje bi njima trebalo upravljati, a u tom centru ćemo odlučujuću riječ imati mi." Naravno, to mi znači on. Pokušali su sa HDSSD-om. Vidimo kako je prošao.

Bolje je ovako. Ovako 'spašavamo Hrvatsku'.

Prognoza: Ako se uopće dogovore, prvi na listi za europarlament bit će HDSSB. Nevjerujem da će dobiti ijednoga zastupnika. Do kraja godine će se raspasti.

P.S. Prvi je već napustio brod: Hrvoje Tomasović dao je ostavku na mjesto predsjednika HDSSD-a. Smatra da je glavni cilj srušiti SDP, a to se bez HDZ-a nemože. A i HDSSB ne da lovu. Jedan manje, 9 ostaje.

Komentari

ajme

čitamo ove komentare čovječe pa sve pljuju li ga pljuju. a u cijelom članku ni spomena da je HDZ imao vlast dugo godina prije ovih kukurikavih jadnika i da su i jedni i drugi imali šansu pokazati šta znaju i mogu.
da crni cigan sada dođe i kaže ja mogu bolje dajte mi šansu ja bi mu dao šansu jer očito ovi bipolarci NE ZNAJU!
to je prava istina. zato treba svu potporu pružit a ne pljuvat da su ovakvi i onakvi a nisu još ni dobili priliku pokazat kakvi su.
srami se.

Tko je glasao

HDSSB je ovime učinio svoju

HDSSB je ovime učinio svoju najveću pogrešku do sada. "Uglazbiti" tako široku koaliciju nitko nije u stanja a uništiti će sami sebe.

Tko je glasao

Dva manje, 8 ostaje, a nastavak pokreta kuka i motika se očekuje

Zadnja vijest: Sporazum o pristupanju Savezu za Hrvatsku potpisali su
1. HDSSB(Šišljagić)
2.Hrvatska zora(Kujunđžić)
3. Hrast(Ilčić)
4. Hrvatska stranka prava(Srb)
5. A-HSS(Borković)
6. Akcija za bolju Hrvatsku(Cvrtila)
7. Obiteljska stranka (Knezović)
8. Zavjet za Hrvatsku (Lukić)
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Okupila-se-desnica-osnovan-Savez...

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

kad je politika biznis

skupina 'Savez za Hrvatsku' je samo potvrda kako mnogi smatraju kako je bavljenje politikom unosan biznis u kojem se u kratko vrijeme možeš dobro opernatiti. primjer je toga je sisačka županijica ALM. na sreću ipak postoje političari koji svojim potezima pokazujukako postoje i drugi političari koji nisu bahati i kako su uvidjeli da će njima biti dobro ako bude dobro i drugiima pokazuju Božo Petrov, Dubravko Bilić.

w. ;)

Tko je glasao

spontani

starpile,

vlast vrijedi koliko oporba
jer oporba definira standarde
glavna oporbena stranka nije u stanju prijeći barijeru, politički test stvarnog odricanja od korupcije
ne pomaže tu ni opravdana kritika sdpa, hnsa, idsa
i zato je s jedne strane sdp još uvijek
i uz katastrofalne rezultate u relativno komfornoj situaciji
a s druge
nebitne, periferne stranke daju se hipnotizirati od glavaša
kao kokoši
i nastupaju u lošem cirkusu bremenski svirači

glavaš se dokazuje kao autohtona snaga
našao je formu političku koja mu idealno odgovara
regionalna stranka
kao paljetku sonet
upravlja strankom iz zatvora u drugoj državi
bolje nego karamarko svojom iz centra zagreba
i tajnih službi

karamarko ne razumije koliko je kosor odmakla
odbijanjem da štiti lopove
a stier mu je nedohvatljiv, osim pendrekom
koncept vladanja strankom baratanjem tajnim podacima, crnom knjigom, dosjeima
ne može se prenijeti u 2014.-u
on je vjerovatno samo nesposoban
i da nema milanovića koji svaki dan iznova pokazuje kako spontani politički
kretenizam ne poznaje granica
skoro bi čovjek posumnjao da je karamarko agent, ubačen s ciljem da razori hdz
ali što je onda milanović,
isto, s ciljem da upropasti sdp?
to već nema smisla, toliko zavjera nema ni u filmu,
ipak su to spontani nesposobnjakovići
a to su kao najbolji

luka

Tko je glasao

Luka, karamarko je introvert.

Luka,

karamarko je introvert. To ne znači da je glup ili loše upravlja (mada to može i biti tako). to samo znači da percepcija koju imaš o njemu nije prijemčiva. Kao što je Sanader bio lijep, elokventan, obrazovan a iznutra trulež. Kao što je Milanović bio mlad, perspektivan, neopterećne prošlošću a vidiš sada nesposoban do srži. Uništiće SDP ako što je Sanader uništio HDZ. Ali to ne znači da SDP nema kvalitetnih ljudi, ima, samo su isplivali najgori.

Skrećem ti pažnju zato što kao društvo trebamo dublje pormatrati političare. Primjerice onaj gradonačelnik Metkovića, mlad, pristojan, obrazovan, sredio grad (postavio temelje uspjeha) u kratkom roku. A o njemu se ne govori.

Tko je glasao

Luka, karamarko je introvert.

Luka,
karamarko je introvert. To ne znači da je glup ili loše upravlja (mada to može i biti tako). to samo znači da percepcija koju imaš o njemu nije prijemčiva.

Ovo nije kvalitetna logička konstrukcija. Da li ćemo mi razumjeti Lukino viđenje Karamarka nije ovisno o tome da li je Karamarko introvert.

Isprika ako sam pogriješio u smislu, odnosno ako tvoj smisao kvotanog teksta ostaje isti ukoliko se umjesto pridjeva "prijemčiv" napiše "ispravan", "točan" i sl.

Ali to ne znači da SDP nema kvalitetnih ljudi, ima, samo su isplivali najgori.
P logici stvari, u HDZ-u b trebalo biti 5-10 puta više kvalitetnijih ljudi nego u HDZ-u.

Skrećem ti pažnju zato što kao društvo trebamo dublje pormatrati političare. Primjerice onaj gradonačelnik Metkovića, mlad, pristojan, obrazovan, sredio grad (postavio temelje uspjeha) u kratkom roku. A o njemu se ne govori.
Floskula. S obzirom na veličinu grada i s obzirom na prosječno građansko poznavanje imena gradonačelnika i većih gradova (da ne govorim o županijama), taj Petrov je Kardashian.

Tko je glasao

Po logici stvari, u HDZ-u b

Po logici stvari, u HDZ-u b trebalo biti 5-10 puta više kvalitetnijih ljudi nego u SDP-u.

Tko je glasao

??

Zbog manje članarine ili?

Tko je glasao

Ma kakva članarina

Nema članarine.

Tko je glasao

Zbog toga što imaju 5 puta

Zbog toga što imaju 5 puta više članova.

P.S. Napisao sam 5-10 jer tada nisam bio znao podatke.

Tko je glasao

Budimo ozbiljni

Zar ti zaista vjeruješ u brojke iz neažuriranih popisa (kako je to javno priznao i sam Karamarko)?

Tko je glasao

Zar ti zaista vjeruješ u

Zar ti zaista vjeruješ u brojke iz neažuriranih popisa (kako je to javno priznao i sam Karamarko)?
Ne baš, ali vjerujem u pravocrtnost krivulje omjera. Ako HDZ laže za trećinu, vjerujem da SDP ne laže za manje od četvrtinu.

Tko je glasao

Najkvalitetniji ljudi

doći će nam iz Komunističke Partije Kine :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Neka ljudi

neka pokušaju.

Od ovih gori biti ne mogu.

sve dobro...

Tko je glasao

Zamor uma

Do kada će pokušavati? Neki od nas imaju rok trajanja i nemaju rezervni zagrobni život.

Tko je glasao

ne okreći pilu naopako...

... uvijek može gore, bar smo mi to kroz povijest nekoliko puta pokazali.

Tko je glasao

ne okreći pilu naopako... ...

ne okreći pilu naopako...
... uvijek može gore

Spin, toliko je brzo vrtiš da nitko nema muda niti prići, a kamo li vidjeti na kojoj je strani. A sve je u jednom slovu plemena samoglasnik: i -> e.

Da za todoroslavenstvo postoji služba ti bi bio akademik.

Tko je glasao

da nije uništen Imunološki

@sjenka,
potpisah peticiju. ne znam koliko ti je poznato kako je svojevremeno Imunološki zavod u Zagreb proizvodio cijepivo za tzv. rizičnu djecu, za djecu koja se nsiu smjeli cijpiti normalnim cijepivom.. ta cijepiva su se izvozila van Hrvatske i tadašnje Jugoslavije. kood nas su se njima najviše cijepila djeca političara. šteta je što se je zbog privatnih interesa i nebrige godinama uništavao Imunološki zavod umjesto da se dalje razvije ono po čemu je bio poznat. da se je dalje azvijo ne bi čitali o problemima roditelja koji moraju cijepiti dijeta cijepivom na koje može neugodno reagirati, jer više nema cijepiva, za takvu djecu.

w. ;)

Tko je glasao

VEZA ?

?! Veza s temom ? Pomenuti u SAZH-u jesu/nisu cijepljeni, trebaju certifikat, što li ?

Tko je glasao

"PROFESIJA" SPASILAC

Od tolikih spasilaca, Hrvatskoj sve gore....

Tko je glasao

NEŠTO PRIGODNO UZ TOLIKO SPASA

STARA PJESMA
O, ta uska varoš, o ti uski ljudi,
O, taj puk što dnevno veći slijepac biva,
O, te šuplje glave, o, te šuplje grudi,
Pa ta svakidašnja glupa perspektiva!

Čemu iskren razum koji zdravo sudi,
Čemu polet duše i srce koje sniva,
Čemu žar, slobodu i pravdu kada žudi,
Usred kukavica čemu krepost diva?

Među narodima mi Hrvati sada
Jesmo zadnji, robovi bez vlasti,
Osuđeni pasti i propasti bez časti.

Domovino moja, tvoje sunce pada,
Ni umrijeti za te Hrvat snage nema,
Dok nam stranac, majko, tihu propast sprema.

ANTUN GUSTAV MATOŠ, 1909

Tko je glasao

Ah ta svakidašnja glupa perspektiva

Kao i uvijek odličan Matoš. Kao da je naš suvremenik.

Tko je glasao

Super!

Jednim udarcem, deset muha!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

10. Hrvatski Demokratski

10. Hrvatski Demokratski Slobodarski Savez Dalmacije (Tomasović)
Ovaj i službeno nije tu, problem je u tome što valjda smatra da će predizborna koalicija previše naštetiti HDZ-u.

Tko je glasao

Još jedan, pokazat će se,

Još jedan, pokazat će se, neuspješni pokušaj "spašavanja" (koga? čaga?). Previše osobnih neuspjeha/lutanja na političkoj sceni da bi ih biračko tijelo prepoznalo kao "spasitelje".

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci