Tagovi

Savez Udruga Stanara Hrvatske--Udruga Stanara Grada Splita

SAVEZ UDRUGA STANARA HRVATSKE
UDRUGA STANARA GRADA SPLIT
Poštovani gosp. Nađvinski,
U svezi s dogovora u prilogu vam šaljem u karatko osvrt na probleme „zaštićenih najmoprimaca“ od donošenjaZakona o najmu 11 mj 1996. do danas 20 12 1990 proglašen je Ustav RH i temeljem njegovih odredbi svi nositelji stanarskog prava bili su jednaki i imali jednaka prava i dužnosti.
U procesu pretvorbe stanarskog prava u apsolutno vlasništvo /koja je bila od l991 – l996/ svi ostali nositelji stanarskog prava dobili su pravo i mogućnost da pretvore stanarsko pravo u potpuno vlasništvo.
Na kraju procesa pretvorbe 11 mj.l996.god Zakonom o najmu stanova dobili smo od jednakih nositelja stanarskog prava dvije grupe potpuno nejednakih gradjana. -s jedne strane potpune i apsolutne vlasnike stanova -s druge strane zaštićene najmoprimce ... gradjane drugog reda koji nisu bili jednaki pred Zakonom, koji su lišeni vlasničkih prava i čiji dom je učinjen neizvjesnim i nesigurnim.
Donošenjem takvog nakaradnog zakona ne može se opravdati zaštitom vlasništva ,jer ona nije opravdan razlog za uskratu prava otkupa korisnicima stanova, ako vlasnik dobiva naknadu.
PO ZAKONU , USTAVU I USTAVNOM SUDU SOCIJALNA PRAVDA JE VAŽNIJA OD VLASNIŠTVA.
U slučaju zaštićenih najmoprimaca važno je naglasiti da današnji nominalni vlasnici /oko 6000 stanova – toliko je zaštićenih najmoprimaca/ njih više od 90% su prekupci tih stanova. Naime, to su ljudi koji su kupovali stanove zajedno sa stanarima od izvornih vlasnika s namjerom
Da ih kupe za bagatelu, a prodaju m,nogo više i time steknu materijalnu korist. Ti nominalni vlasnici su danas najneugodniji prema zaštićenim najmoprimcima.
Zaštićeni najmoprimci već 18 godina žive stresno, u strahu,neizvjesnosti, dali će im se omogućiti da to stanarsko pravo pretvore u potpuno vlasništvo, često su maltretirani od strane nominalnog vlasnika, provode zadnje godine svog života u sudskim parničenjima, neki bivaju nasilno izbačeni bilo odlukom sudova ili pukom silom vlasnika. Ove obitelji u RH su ugrožene,njihov dom, ugrožena su njihova temeljna ljudska prava koja im jamči Ustav i medjunaraodni ugovori koje je RH prihvatila,
U samom Splitu imamo i oko 5o obitelji čiji su članovi učesnici Domovinskog rata.
Medjunarodni Ugovor o pitanjima sukcesije donesen na sjednici Sabora 3.3.2oo4
Aneks G tretira privatnu imovinu i stečena prava u koja spada i stanarsko pravo. U članku 6. Aneksa G se kaže“ domaće zakonodavstvo svake države sljednice glede stanarskog prava mora se primjeniti jednako na osobe koje su imale to pravo, bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi...“
Državno tjelo koje je navedeno za proivedbu tog Ugovor je Ministarstvo pravosudja.To isto Ministarstvo ne provodi ništa, već je ovo pitanje prebacio na Ministarstvo Graditeljstva.
Imamo i izvješće Ustavnog suda RH od 2oo7.god , naime Ustavni sud RH donio je 31.3.1998 god odluku kojom je ukinuta odredba članka 4o.st.2 Zakona o najmu, Taj članak govori o tome da najmodavac može otkazati ugovor o najmu stana sklopljen na neodredjeno vrijeme samo u slučaju ako je najmoprimcu osigurao drugi useljiv stan pod uvjetima za stanovanje koji nisu nepovoljniji za najmoprimca..
Istom odlukom Ustavni sud je odlučio da ukinuta zakonska odredba prestaje važiti istekom šest mjeseci od dana objava odluke.
U tom roku od 6 mj. Zakonodavac je dužan izmjeniti ili dopuniti članak 40. Zakona o najmu.
HRVATSKI SABOR OD DANA OBJAVE OVE ODLUKE USTAVNOG SUDA / 6.4.1998./ DO DANAS NIJE IZMJENIO NI DOPUNIO ČLANAK 40.ZAKONA O NAJMU STANOVA, ALI U TOM RAZDOBLJU VLASNICI STANOVA POKRENULI SU BROJNE POSTUPKE PRED NADLEŽNIM SUDOVIMA RADI OTKAZA UGOVORA O NAJMU.
Toliko o funkcioniranju pravne države.
Danas je situacija slijedeća;
Oko 6 000 obtelji u RH su zaštićeni najmoprimce izloženi svim mogućim maltretiranjima.
Jedan najnoviji slučaj iz Splita. Rodilo se djete, majka živi s roditeljima koji su „zaštićeni najmoprimci“, otac djeteta takodjer / ne smiju zajedno živiti u istom stanu jer im vlasnik ne dozvoljava, a u skladu sa Zakonom/. Roditelji trebaju prijaviti djete, ali ne uspijevaju jer vlasnik ne dozvoljava. Obraćaju se resornom ministarstvu, a ono im odgovara da djete prijave u nekog od srodnika. Nije li to teška povreda zakona RH.
I pitamo se kako se ponašati u ovakvim i sličnim slučajevima.
Za rješenje ovog pitanja ne postoji politička volja, jer namjenskog novca ima. U državnu blagajnu se prema izvješće Rep. Zavoda za statistiku svaki mjesec sliva 4.5oo.ooo € od prodaje ex društvenih stanova.
Nadamo se da će svi naši apeli u ovih 18 godIva Tukićina potaknuti obnašatelje vlasti da više ne odugovlače s rješenjem ovog problema nego da odmah ukinu postojeću zakonsku diskriminaciju te da se ovaj problem riješi u skladu s visokim načelima jednakosti, socijalne pravde, zaštite obitelji i doma, te vladavine prava zapisanim u Ustavu RH.

Pozdrav Predsjednica Udruge Split Iva tukić

Komentari

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci