Tagovi

Sanjam… (I have a dream…)

Pred dva tjedna skupilo se 75 odličnika u stranačkim prostorijama. U kafićima obližnjeg trgovačkog centra guralo se tridesetak novinara, čekajući na izjave. Neki od njih su tvrdili da su ugledali još nekoliko odličnika u kafiću na mezaninu. No to nije bila istina - jer njih 28 je shrvala gripa pa su se doma liječili čajem.

On je nervozno pogledavao prema vratima očekujući da mu tajnica da znak. K vragu, već je 11:20 a njih još nema. Ta poslao je vozača u Šestine pred pola sata. Nisu Šestine daleko, a ni njegov vozač se baš ne pridržava prometnih propisa. Nije valjda odbila doći, a već mjesecima gnjavi i iskače iz paštete da se želi obratiti ovoj grupici. Odjednom, tajnica maše na vratima. On ustaje i ne čekajući da mu Leko da riječ najavljuje da odmah prelaze na petu točku dnevnog reda. Zaludu je Leko vapio „Zorane, ne možeš tako“ - On je već najavio Aleksandru. Nju su pak, na brzinu dovukli na Iblerov trg tako da je još uvijek bila u trenirci. Održala je govor okupljenim stranačkim kolegama. Na kraju govora, njih desetak je počelo pljeskati, dok su se ostali, zbunjeni govorom, okrenuli prema Njemu očekujući neki mig. On ustane, krene prema govornici plješćući. Tajnica mu doda buket crvenih karanfila koje je uručio Aleksandri zahvaljujući joj na svemu što je napravila za unapređenje demokratičnosti Partije. Napokon je i 64 odličnika, inače spremnih izglasati i da je Zemlja ravna ploča kada bi On to od njih zatražio, počelo pljeskati. Još uvijek se ne snalazeći u novorođenom djetešcu demokracije na Iblerovom trgu, počeli su si međusobno čestitati.

Eh, a onda sam se probudio. Istini za volju, nisam se probudio jer ovo nisam sanjao. Bilo bi to jako čudno, čini mi se i opasno po moje zdravlje, da sam makar i slučajno usnuo ovaj san (inspirirao me članak Deane Knežević na autograf.hr). Kome god da sam pričao o ovoj ideji, rekao bi mi „samo ti sanjaj“…

Točno je godina dana od moje zadnje objave na pollitika.com, tema je bila ista, ozračje isto (tekst sam napisao 28.12. ali ga nisam stigao objaviti sve do sada). Možda su se razlikovala imena. U međuvremenu se mladi Saucha primirio, odnosno primirio je samog sebe na neko vrijeme, pa ćemo ga ostaviti da boluje i da se oporavlja od svega. Dok god je u takvom stanju, može nanositi ožiljke samo sebi, ali ne i drugima, pa je već i to jako dobro.

Što smo u ovih godinu dana vidjeli? Koji napredak smo napravili? Apsolutno nikakav - zanemarimo li efemerne gluposti istaknute u mini kampanji koju su za potrebe Vladajućeg napravili marketinški stručnjaci. Na žalost, Vladajući i njegova kamarila nastavili su vladati Sanaderovim metodama – u nedostatku sustavne politike i promišljenih poteza - izmišljanjem vijesti i potpaljivanjem vatri kako bi se odvratila pozornost sa stvarnih problema. No, uz sav respekt prema kolegama pr-ovcima, rezultati takvog vladanja su sve lošiji – rekli bi susjedi Bosanci - ne može se od govna napraviti pita…

Vladajući (On) i njegova kamarila, prokleto su nam nepovratno odnijeli dvije godine života igrajući se Vlade i upravljanja državom. I dok Jakovina prebacuje odijela i kutije u crni Tourag, glumeći uspješnog poslovnjaka u rano jutro negdje na parkiralištu u Zelinskoj, Europska komisija mu kao zadnjem diletantu vraća strategiju ruralnog razvoja na doradu. U privitku strategiji, napisanoj na preko 300 stranica poslali su mu i odgovarajuće primjedbe, također napisane na preko 300 stranica. Pitam se što je, dovraga, Jakovina radio ovih dvije godine, osim što je rješavao repove svoje biljne ljekarne? Tko će ovom društvu nadoknaditi štetu jer nismo iskoristili sredstva koje nam je Unija stavila na raspolaganje? Nije Jakovina sam, na žalost, svi ti pripravnici u i oko Vlade, svi ti rođaci, kumovi i prijatelji koji su po stranačkoj liniji uhljebljeni na pojedinim mjestima u ministarstvima i raznim agencijama koštaju ovo društvo puno više od plaće, auta i mobitela. Što li će tek neka sljedeća vlada pronaći kada krene čistiti recentne kosture iz ormara?

Nikakvu korist nemamo od hrpe nezadovoljnika u Partiji koji se okupljaju i govore protiv ovakve situacije unutar Vlade i stranke (premda me stanje unutar SDP-a brine manje od lanjskog snijega). Još manju korist imamo od više ili manje latentnog nezadovoljstva predsjednika države (kvragu, napravi čovječe nešto – nije da nemaš mogućnosti). Jedinu korist ćemo imati ukoliko svi oni svoje nezadovoljstvo artikuliraju javno. Jer neupitan izborni legitimitet ovoj Vladi nisu izborili On i kojekakve Opačićke, Mrsići, Marasi, Jakovine, Grčići... Legitimitet je osvojila široka koalicija koja je građanima obećala promjene i zaokret. Promjene u foteljama i u voznom parku su se dogodile, ali nije došlo do zaokreta. Premda su vladajući s Njim na čelu dobili placet da naprave ne znam kako bolne rezove, samo da bismo se napokon izvukli iz krize i krenuli naprijed, oni su odlučili jednostavno već dvije godine ne raditi ništa, vodeći se logikom da je to jednostavnije ali i da tko ne radi ne griješi.

Već godinama govorim kako je ulazak u EU oko kojeg je vladao nacionalni konsenzus bio samo izgovor za izostanak bilo kakvih drugih politika. Već godinama se pitam hoćemo li imati ideju što raditi nakon što jednom, napokon, uđemo u EU. Izgleda da sam bio u pravu, naša politika je nakon ulaska u EU ostala bez ikakve niti vodilje. Zacijelo idemo u dobrom smjeru, jer nemamo pojma kamo idemo pa nam je svaki put dobar, a od pravocrtne politike nam se može samo svima vrtjeti u glavi.

Vratimo se na početak ove tople božićno-novogodišnje hrvatske političke inventure. Kolarićku su optužili da je poistovjetila HDZ i Sanadera na vlasti sa SDP-om i Njim na vlasti. Oh kako je to krivo i kako je to apsolutno neusporedivo.

Kada se Sanaderova vladavina opako zaljuljala tragičnim ubojstvom mlade Hodakice, na brzinu je u vladu doveo Karamarka i Šimonovića. Možemo o njima misliti što god želimo, ali ni Karamarko ni Šimonović nisu odavali dojam da će Sanader njima upravljati kao što je to radio, primjerice s Čobankovićem. Ni jedan ni drugi nisu se ponašali kao trbuhozborci. K tome, Šimonović mi se oduvijek činio intelektualno barem na istoj razini sa Sanaderom. I kako to onda usporediti s Njim?

Država i društvo su u nikad lošijem stanju, o gospodarstvu da ne govorim. Što On radi? Dovodi li stručnjake? Ne. Odmah na početku je potjerao s mjesta pomoćnika ministra Ferdeljija, za kojeg je čak kroz zube gotovo s gađenjem procijedio da je taj „tek iz trećeg ešalona“. Isto je napravio i kad je govorio o Kolarićki. Antologijsko je njegovo pitanje „tko je ona“. Ne ulazeći u unutarstranački ustroj, ona je kao i svi mi gospođa državljanka RH i On ju kao premijer mora saslušati s poštovanjem i uvažavanjem. Međutim kod Njega toga nema. Valjda bismo mu se trebali obraćati sa „Sveti oče Premijeru“? Mislite li da će On, takav, dovesti u Vladu nekog gospodarskog (ili bilo kakvog drugog mislećeg) stručnjaka? Ili da će formirati savjetodavni tim nezavisnih mislećih ljudi koji će promišljati o dobrobiti društva? Kako da ne. I dalje će mu biti najvažnije smisliti s kime će i gdje otići na ručak taj dan (ručak s Ciglom je svaki petak, kako bi ovaj stigao objaviti kolumnu u nedjelju).

Dvije su godine prošle od stupanja Njega i Njegove kamarile na vlast. Sretna vam druga godišnjica propuštenih prilika! Ne brinite, obilježit ćemo ih još nekoliko…

Komentari

...iz brodskog dnevnika, lokacija "paralelni svemir"

Pred dva tjedna skupilo se 75 odličnika na komandnom mostu Enterprisea. U prostorima brodskog komunikacijskog centra guralo se tridesetak novinara, čekajući na izjave. Neki od njih su tvrdili da su ugledali još nekoliko odličnika u kafiću na mezaninu. No to nije bila istina - jer njih 28 je shrvala postkriogenska gripa pa su se svojim kriogenim komorama liječili čajem.
On je nervozno pogledavao prema vratima očekujući da mu Spock da znak. K vragu, već je 11:20 a njih još nema. Ta poslao je shuttle u Vulcan pred pola sata. Nije Vulcanija daleko, a ni njegov pilot se baš ne pridržava prometnih propisa. Nije valjda captain Spock odbio doći, a već mjesecima gnjavi i iskače iz paštete da se želi obratiti ovoj grupici. Odjednom, captain maše na vratima. On ustaje i ne čekajući da mu Leko da riječ najavljuje da odmah prelaze na petu točku dnevnog reda. Zaludu je Leko vapio „Kirk, ne možeš tako“ - On je već najavio Klingonicu Aleksandru. ...

Tko je glasao

DCroat, plus za dojam jer ubi me u pojam...

izuzetno cijenim tvoj stil, blagu ironiju i još blaži sarkazam.
ali, osuđenog kriminalca i jeftinog šarlatana nazvati intelektualcem
smatram vrhuncem suptilne lirike.

hdz u srcu ... puna lisnica u džepu,
vilurda na brdu, jahtica u šlepu...
kome treba vlada koja pravi reda?
jer prijevare i pljačke slađe su od meda.

Tko je glasao

Lirika

Gdje sam "osuđenog kriminalca i jeftinog šarlatana" nazvao intelektualcem?

Tko je glasao

amnezija

preporučio bih ti da pročitaš svoju umotvorinu u kojoj uzdižeš dugobabskog muljatora čak iznad razine pravog intelektualca dr. ivana šimonovića.
a što se tiće karamarka, on je bio i ostao trbuhozborac i slugan svih svojih šefova:
tuđmana,mesića, sanadera,kosorice i najomiljenijeg mu ...miljana brkića vase.
inače, čitav dnevnik je prizemna oda voljenom ti hdz-eu.

Tko je glasao

NEpravednik

ti si uglavnom najveći seronja na ovom portalu, trebalo bi te s govnastom metlom izudarati po faci

sve dobro...

Tko je glasao

Uf sirovo drvo zar baš ti da

Uf sirovo drvo zar baš ti da baciš prvi kamen! Zna se da nema vode koja bi sprala tvoja sranja!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

jes ti budala

ili što...

još nisi skužio kako ovo ovdi funkcionira

sve dobro...

Tko je glasao

Misliš da nisam skužio kako

Misliš da nisam skužio kako ovo ovdi funkcionira. Znači nisam u pravu da ovdje ima par pametnih a ostatak čoporativni bolesnici na terapiji!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Pa zar ne kužiš da se

Pa zar ne kužiš da se terapija daje u raspravama, a ne padobranski kao ti? Kako misliš da možeš osjetiti četvrtinu osobe ako nisi bio s njom u raspravi?

Ti pripremaj prvi dnevnik i na njemu si u komentarima zadaji odnose s osobama, nakon što vidimo što znaš o prilikama.

Tko je glasao

Nekolicina kroničnih

Nekolicina kroničnih bolesnika napraviše od pollitike smetlište! Dok kukolj kolo vodi nema tu ozbiljne rasprave.
http://pollitika.com/comment/reply/13097/452425

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Nekolicina kroničnih

Nekolicina kroničnih bolesnika napraviše od pollitike smetlište! Dok kukolj kolo vodi nema tu ozbiljne rasprave.
Ovo je bedastoća.

Rasprava na internetu u obliku dnevnika s komentarima i podnitima predstavlja savršen primjer nečeg gdje se ne može voditi jedno kolo. Može se oko teme razviti rasprava gdje će određena grupacija profilirati stav gdje netko drugačijeg mišljenja neće pronaći dovoljno argumenata za razviti raspravu u značajno drugačijem smjeru.

Ali kao i uvijek se ne može istaknuta činjenica opovrgnuti ukoliko onaj tko ju donosi inzistira na njoj. Ako ne inzistira onda je to neistina, ako inzistira izbjegavajući meritum onda je laž.

Skup jasnih činjenica i oblikovanih stavova "vodi kolo" u podniti, prije šest godina je sukus pollitika.com bio sveden na štetu koju čini lopovski HDZ, danas je sukus na šteti koju katastrofalnim potezima čini SDP.

Jedan od razloga kad rasprava nije moguća jeste apatija. Rješenje je ne u apatičnim izljevima bijesa i vrijeđanju kako se naučilo u RH, već u konstruktivnom ukazivanju na nestabilne dijelove stava sugovornika podesne za na taj način stvoren parcijalni izlaz iz apatije - onako kako se naučilo na pollitika.com.

Tko je glasao

Nekad je politika bila alfa i

Nekad je politika bila alfa i omega. Da nekada je skup jasnih činjenica i oblikovanih stavova "vodio kolo" Danas kolo vodi uglavnom šačica organiziranih provokatora.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Posebno mi je drago kada

Posebno mi je drago kada vidim da se prozvani uspinju na stražnje noge i daju minuse. Ta je putokaz da sam na pravom putu.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

još jedan omnipotentni

prosvijetitelj @zrakomlat

Danas su na vlasti mladi skojevci s kojima ne treba u rukavicama.

Njihovi savjetnici i aparatčici čitaju ovo sve što se piše. Zato npr. ja ponekad napišem ponešto da mu se govno smrzne ( čitaču).

Ovakvih budala još nismo imali na vlasti ( imali smo i lopova i izdajnika).

sve dobro...

Tko je glasao

dva plusa

drvosjek,

dobro si objasnio zašto ponekad tako pišeš ...

luka

Tko je glasao

plus za "Ovakvih budala još

plus za "Ovakvih budala još nismo imali na vlasti ( imali smo i lopova i izdajnika)."

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Pozdravi od Vase...

Daj, molim te, kopiraj mi dio u kojem ja to veličam Sanadera. Znam da nemam astigmatizam, ali možda ipak ne vidim dobro...
Oda HDZ-u? Preko šest godina sam na ovom portalu, nekada sam bio vrlo aktivan, i nikada nikom nisam napisao da je kratkovidna budala, pa to neću napisati ni tebi...

Tko je glasao

Iako je tvoj tekst

Iako je tvoj tekst jednostavan i čitljiv, ipak je potrebna barem minimalna "intelektualna" širina da ga se pročita.

Inače činjenica je da je Sandar inteletktualac, obrazovan, elokventan, dopadljiv i sigurno puno veći radnik nego primjerice Milanović. u isto vrijeme je i lopina koja je napravila štetu ovoj državi od koje se nećemo godinama oporaviti. O HDZu mislim da su bili prilično loša i nesposobna vlast. Ova garnitura je isto tako prilično loša i nesposobna samo u puuuno većoj mjeri. Milanović da je iole pošten odma bi raspisao izbore i prepustio svoje mjesto u SDPu nekom drugom. Naime, rezultati su toliko loši da se tu nema što dodati.

Tko je glasao

...

vjerojatno pravednik misli na ovu rečenicu...

K tome, Šimonović mi se oduvijek činio intelektualno barem na istoj razini sa Sanaderom.

mada, ni ja tu ne vidim nikakvo veličanje sanadera, osim autorovog utiska da su obojica na istoj intelektualnoj razini...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

janus,

upravo suprotno, mislio sam na intelektualnu prazninu krimosa sanadera.
DCroata je vjerojatno mislio na visoku razinu intelekta individue koja je tako priglupo osmislila javnu pljačku hrvatske na svim razinama vlasti.
dnevnik je ipak samo prizeman obračun sa vladom koja se trudi popraviti nepopravljivu štetu
vladavine tog inteligentnog intelektualca.

Tko je glasao

Popravljati nepopravljivo na račun drugih nanosi najveću štetu

Kad već imaš partijski zadatak nekritički braniti Ga (zbog tebe se nadam da imaš i adekvatnu materijalnu kompenzaciju, da to ne radiš iz pukih uvjerenja), onda Ga barem nemoj dodatno uvaljivati, jer pretpostavljam da pod "Vladom koja se trudi popraviti nepopravljivu štetu" misliš na Milanovića i njegove ministre-pripravnike.
Naime, ako je točno što ti tvrdiš, da se oni trude popraviti nepopravljivo, onda su ili glupi, ili nesposobni - jer nepopravljivo se, kako sama riječ kaže - ne da popraviti. Vlada ima odgovornost prema 4,5 milijuna ljudi, dakle, ako je nešto nepopravljivo onda ovo društvo mora dobiti nešto novo, nešto što nije pokvareno. Idealna je to prilika za nekog tko zna. Na žalostm u ove dvije godine pokazalo se nešto sasvim drugo.
Popravljati nepopravljivo je ne samo uzaludno, bespotrebno već i - nedopustivo jer je to neodgovorno gubljenje vremena sviju nas i na naš račun. Milanović nije dobio izbore da bi se učio na naš račun unutarnjoj i vanjskoj politici - a to upravo radi. Mi nemamo luksuz liječiti njegove komplekse kroz narednih nekoliko godina ne bi li se on osposobio primiti rješavanja problema. Poanta je upravo u tome, ako ne znaš - a evidentno ne znaš i ne snalaziš se - onda dovučeš stručnjake koji znaju. On to ne radi.
Stoga je na tebi da se odlučiš: "popravljaju li oni nepopravljivo" što ih čini neodgovornim arlekinima ili neznalicama, ili ti u žaru opravdavanja nečeg što se ne može opravdati - posljedica nesnalaženja Milanovića i njegovih ministara-pripravnika nemaš argumenata?

Tko je glasao

DCroat

hvala na brizi- finacnijski sam neovisan i nemam nikakve veze sa bilo kojom pol.strankom.
ostajem pri tvrdnji da je 18-godišnja vladavina hdz-a i jataka napravila nepopravljivu štetu.
privatizacijskim kriminalom je u nepovrat otišla državna imovina vrijedna stotine milijardi dolara.400.000 radnika ostalo je bez posla i egzistencije i ta se brojka vrti do današnjeg dana.
hdz je kroz rasipništvo, orgijanje i prekomjerno zaduživanje za vlastitu korist budućim generaciajma hrvatskih građana ostavio spaljenu zemlju.
na tom jadnom zgarištu vlada z.milanovića čeprka po pepelu i traži ostatak ostataka kako bi stvorila novu dodanu vrijednost za zdravi temelj buduće bogate, uljuđene i uređene europske hrvatske na dobrobit svih njenih građana.
slažem se s tobom da bi premijer i svi njegovi ministri trebali hitno kod psihihatra jer očito s njima nešto nije u redu pošto su se svojevoljno prihvatili tog suludog zadatka.

Tko je glasao

Suludost

Zadatak nije sulud, suludo je kako to oni (ne)rade.
Čeprkanje po pepelu je zgodan eufemizam za igranje u pijesku...

Tko je glasao

tko traži taj i nađe...

i u pjesku će oni... pronaći zrnca zlata,
za sizifov posao... bit će to naplata.

Tko je glasao

jes proba

to svoje uglazbit uz gusle

sve dobro...

Tko je glasao

Velim da si jedini pravi

Velim da si jedini pravi vjernik ovdje, svaka tebi dala!

Tko je glasao

I tu nema HDZ-a

Primijeti da u mom komentaru nigdje nema HDZ-a. Jesu li oni moralne ništice, lopovi i varalice, puki demagozi ili nešto treće, nešto je sasvim drugo i nema veze s kritikom nesposobnosti ove garniture.
Ponovit ću primjer Jakovine - nije mu HDZ kriv za biljnu apoteku, nije mu HDZ započeo pisanje strategije, radio ju je sam sa svojim stručnjacima. A nije mu je HDZ ni vratio natrag na doradu. HDZ je u tom slučaju nebitan.

Tko je glasao

Mjerenje inteligencije

Napisah da je Šimonović BAREM na istoj razini, za razliku od Čobankovića i sličnih. Ali nisu oni uopće bitni, nije ovo tekst o nima, bitan je odnos Milanovića prema svima ostalima.

Tko je glasao

A tetkova lomača će narodu:

A tetkova lomača će narodu: "I bi svjetlo!"

Tko je glasao

orah tsunami

DCroat,

prilično je dojmljivo da dnevnik ima samo jedan minus,
(pravednik je ipak ovdje po službenoj dužnosti, kako bi rekao poznati pjesnik i državnik nama bliskog i prijateljskog naroda, đe je jedan to je ka nijedan...)
da je glasanje u rimskom amfiteatru, milanoviću palac dolje
nešto detaljnija analiza izbornog tijela, pokazuje da je prevarant i lažov
izgubio većinu simpatizera
nadam se da je holy u stanju prihvatiti se čvrsto principa
preživjeti tsunami
voditi stranku bez klijentelizma
jer će dobiti nevjerovatnu podršku razumnih poštenih normalnih građana
za neke noćna mora

luka

Tko je glasao

minus

Dnevnik bu sad dobil još jedan minus, ne zato kaj se ja ne bi slagal sa većinom napisanog nego zato kaj mislim da si autor ne smije sam sebi puhat pod rep i davati si plus !
Ajd bok svirači...

vojko27

Tko je glasao

treba i djecu prehranit

vojko27

oprosti,
nisam vidio da radiš

luka

Tko je glasao

Pravednikovo glasanje

Nekda smo vodili silne polemike o glasovima. Jesu li oni izraz neslaganja s porukom dnevnika ili su ocjena za stil.
I moj prethodni tekst, na sličnu temu i s istim "junacima" objavljen pred godinu dana također je dobio negativnu ocjenu od "pravednika".

Tko je glasao

approved by Pedja Grbin

Doista ne vidim na koji bi to način imalo veze s Perkovićevim izručenjem

luka

Tko je glasao
Tko je glasao

Izborni sustav i negativna selekcija

Izborni sustav generira negativnu selekciju.
I orangutan može doći na poziciju vlasti, ako se kumulativno ispune dvije pretpostavke:
1.) Da ga je "vođa" stavio na kandidacijsku listu,
2.) Da je njegova stranka osvojila najmanje 5% glasova (izborni prag).

Sve potom, samo su derivati navedenih kriterija.

Tko je glasao

Svaka sličnost je

Svaka sličnost je namjerna
http://www.youtube.com/watch?v=EJBEgBGyhe0

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci