Tagovi

Sanaderova velika rošada

Čini mi se da je veliki meštar hrvatskog političkog spina spreman za jednu veliku rošadu nakon idućih izbora koja će mu omogućiti sigurno ostajanje na vlasti. HSP koji se stalno percipira kao rezerva (iako nekad nestašna) će na kraju ipak dobiti svoju priliku. I to po malo cijeni za Sanadera i HDZ. Štoviše, izgleda kao da Sanader od prvog dana Vlade čeka na to.

Uostalom HSP se već dugo šminka za tu udaju. Već godinama to nije stranka ekstremista nego klasična desna konzervativna stranka. Ako je Europa malo i prigovarala prilikom prošlih izbora zbog imidža HSP-a iz 90-tih sada više niti to ne može. HSP je prilično promijenio garnituru na vrhu. Sada su tamo i Granić i Letica, umjereni konzervativci poput Rožića ili Kovačevića, iznimno aktivni i sposobni zastupnici Tadić i gospođa Tomašić. Ne može im Europa nabijati na nos još desetljećima ekstremizam iz vremena rata. Europa voli zaboravljati. Đapić u koaliciji sa Sanaderom bio bi vijest eventualno dan ili dva. Nikakva velika priča.

A udaja HSP-a za HDZ dogoditi će se po iznimno maloj cijeni za HDZ ako se stvari pogledaju malo detaljnije. Javna je tajna da Đapić želi biti ministrom oružanih snaga. Danas je na toj poziciji malo zbunjeni Rončević kojeg Sanader može izgubiti bez puno problema.

Druga potencijalna pozicija koju HSP može tražiti je ministarstvo policije za Ružu Tomašić. Zamjena Kirina sa Ružom Tomašić bi štoviše Sanaderu odlično odgovarala jer je Kirin (ne svojom krivnjom) postao uteg HDZ-a, a gospođa Tomašić je u očima javnosti (možda čak uz pomoć HDZ-ovog spina) postala vitez u borbi protiv kriminala.

Slijedeća pozicija koju bi se moglo ponuditi HSP-u za Tončija Tadića bilo bi Kalmetino ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Iako je Kalmeta iznimno važan za HDZ-ovu pobjedu (zbog zadarskih glasova) ima već dovoljno putra na glavi da je pravo čudo da ga još niti jedna afera nije značajnije okrzla. Moguće je čak da Sanader sam malo poradi na isplivavanju neke aferice nakon izbora da smjena glađe prođe. Ako je Žužula bilo moguće zamijeniti, moguće je i Kalmetu.

Moguće je također ponuditi i ministarstvo poljoprivrede ili ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske skrbi. U oba ministarstva su potrošni kadrovi (Čobanković i Kosor), a riječ je o potencijalno interesantnim ministarstvima s obzirom na HSP-ovo biračko tijelo u kojem je dosta branitelja i ratnih stradalnika, a stranka je jaka u Slavoniji.

Navedena rošada po ministarstvima Đapića bi sasvim zadovoljila, a Sanaderu bi ostavila ona najznačajnija ministarstva i ključne ljude u ovoj garnituri Vlade, te mirne 4 godine vladanja u slijedećem mandatu.

Naravno ukoliko HSP ne bude dovoljan uvijek može pozvati u vladu HSLS-HSS koaliciju koji će dati sve za poziciju u vlasti (sa ministarskom pozicijom ili bez nje) radi vlastitog političkog opstanka.

Jedina obrana lijevog bloka je iskorištavanje HDZ-ovog izbornog zakona koji ide na ruku najjačoj stranci ili koaliciji (valjda su mislili da će to uvijek biti oni) i sa HNS-om u predizbornoj koaliciji ostvariti većinu u kojoj će moći vladati kao danas HDZ. Sanaderu koalicija prije izbora niti sa kime nije prihvatljiva niti isplativa čime gubi šansu da bude najjača stranka/koalicija i iskoristi sustav što su ga sami HDZ-ovci skrojili za sebe.

Komentari

Samo prepucavanja u

Samo prepucavanja u komentarima. Pa dajte se potrudite, tema je dobro pogođena. Ali, zaboravljeno je da sve ankete i lokalni izbori ove godine pokazuju da HDZ i HSP nemaju, niti će imati zajedno većinu, možda uz HSU ...?
Ipak izgleda da će HSP radije sa SDP (Velika Gorica, Slavonski Brod, Zagreb) nego sa HDZ. Šta kažete na tu koaliciju "Hrvatine" i "Partizani" ;-)
Već vidim Bandića premijera, a Đapića predsjednika Sabora = obojica su već izrazili svoje ambicije.
SDP,HSP,HSU = Nightmare scenario ?

Tko je glasao

Iz teksta proizlazi da su

Iz teksta proizlazi da su skoro svi ministri iz sanaderove vlade potrošeni ili preciznije rećeni loši, što je točno. Rezultati sanaderove su vladavine mršavi, neispunjena predizborna obečanja, uništeno pravosuđe, korupcija, puno afera i tako dalje. Ako nakon izbora Sanader dođe ponovo na vlast i ponovo formira vladau hrvatskoj se loše piše. Uz sanadera koji nije demokrata i ne poštuje zakone, đapić, trgovac svim i svačim izvrsno bi se uklopio. Oni su zajedno vladali i omogučili bankrot jedne županije i stvorili Vladu Zeca. Taj duet bi bio raj za mafiju.

Tko je glasao

Iz Sanaderove vlade nije

Iz Sanaderove vlade nije nitko potrošen, pogotovo ne ministrica Kolinda Grabar Kitarović, ministar Primorac, Polančec, Kalmeta ni drugi. Dapače u naponu su snage i volje za radom. To pokazuju i rezultati Sanaderove vlade, koji nisu mršavi, već su u danim okolnostima itekako dobri. Korupcija se počela rješavati tek za vrijeme ove vlasti, pohvatane su krupne zvijeri, kojima se Račan nije usudio ni imena izustiti. Kod doktora možeš na miru otići bez eura i deviza, a ni suci i javni bilježnici nisu više nedodirljivi. Na putu smo u NATO i EU kao što je i rečeno, sve smo ispunili i još samo o njima ovisi kojeg će nam trenutka dati zeleno svjetlo. Vraća se dug penzićima, onaj isti dug za koji je Račan rekao da će ga vratiti 2014-te godine (vjerojatno je to mislio-bolimebrigaza njih- smjestiti nekoj budućoj vladi. Što se tiče Vlade Zeca, ako me sjećanje ne vara, čovjek je u ćuzi. Tko je za Račanove vladavine završio u ćuzi: možda Vrhovnik, ili tko?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Kolinda, Primorac i

Kolinda, Primorac i Polančec još uspijevaju sebe uvjeriti u istinitost onoga što govore pa nešto uvjerljivije lažu. Ostali to čine lošije jer si više ne vjeruju ni sami.

Kalmeta je nešto drugačiji slučaj jer on trenutno ide Dalmacijom i dijeli naše novce šakom i kapom, točnije obećanja da će ih dati.
On još nije "pogodio" sve autoceste koje je planirao i normalno je da nešto agilnije brani izvor za punjenje privatnih džepova.

Ako borba s korupcijom rezultira samozatvaranjem Sanadera, zatvaranjem Vukelića, Žužula, Kalmete i još nekih, ja ću također glasati za HDZ.

B-52

Tko je glasao

Korupcija se počela

Korupcija se počela rješavati tek za vrijeme ove vlasti, pohvatane su krupne zvijeriKoje ?
Kod doktora možeš na miru otići bez eura i devizaDi ti živiš ?
a ni suci i javni bilježnici nisu više nedodirljiviHow yes no ;-)

Tko je glasao

Zamjena Kirina sa Ružom

Zamjena Kirina sa Ružom Tomašić bi štoviše Sanaderu odlično odgovarala jer je Kirin (ne svojom krivnjom) postao uteg HDZ-a

a čijom je to krivnjom kirin postao teret?

Tko je glasao

Ako čovjeku ne leže javni

Ako čovjeku ne leže javni nastupi pa izgovori gluposti jer se zbuni to ne znači niti da je loš čovjek niti da je loš ministar. Jubito serija dokazuje samo loše komunikacijske vještine, a ne policijske, organizacijske ili menadžerske.

hatepogodak

Tko je glasao

Rekla bih Sanaderovom. Da ga

Rekla bih Sanaderovom. Da ga Sanader nije postavio za ministra, on bi svoju gnijalnost demonstrirao samo po Virovitici i okolici. Ovako je cijela Hrvatska spoznala njegove kvalitete i sposobnosti, te je tako postao uteg. Njegove intelekualne sposobnosti ne mogu spoznati koliko ne zna i što prevazilazi njegove sposobnosti, stoga nije mogao reći ne ovako primamljivoj ponudi. S druge strane, Sandar, genijalac i intelektualac, vođa, morao je moći spoznati nečije domete i naravno, kako ih kontrolirati. Ovo sad se otelo kontroli.

Tko je glasao

Što fali Kirinu, osim što

Što fali Kirinu, osim što nije profesionalni govornik, kao mnoge komunjare kojima je političko govorništvo jedina škola koju su završili?!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Za početak mozak.

Za početak mozak.

Tko je glasao

Tebi fali mozak i za

Tebi fali mozak i za početak i za kraj.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Pa ovo postaje jako osobno.

Pa ovo postaje jako osobno. Ako se ne slažeš, nema potrebe da vrijeđaš. Predhodna moja izjava nije vrijeđanje, nego samo konstatacija činjenica koja nam je g. Kirin predočio svojim djelovanjem na poziciji ministra. Vjerujem da bi smo svi bili puno sretniji da to nismo spoznali. Ali šta se može, život je prilično okrutan. Stoga, ako ne možeš podnijet drugačije mišljenje, ili drugačiji proces percepcije činjenica, nemoj pisati na blogu. Jednostavno, postoji razmjena mišljenja, ako se ne slažeš, ok, ali ne vrijeđati. Ali tvoje ponašanje je postalo jako nepristojno. Na kraju te ljubazno molim da se smiriš i upristojiš.

Tko je glasao

Prethodna tvoja konstatacija

Prethodna tvoja konstatacija je itekakvo vrijeđanje čovjeka koji je u životu napravio više od tebe, zato jer je ministar u vladi jedne države, a ti si najobičnija frustrirana babetina, koja svoj mozak želiš učiniti većim na način da ćeš Kirinov proglasiti manjim. Otkud ti znaš kakav je Kirin u svom poslu? Nemaš pojma. Ne poznaješ ga osobno, već samo temeljem zlonamjernih Jubitu isječaka, a usuđuješ ga se optuživati i govoriti da nema mozga. Čovjek koji je završio faks. Bez obzira na manjkavo govorništvo. Pa što onda, nisu svi rođeni govornici. Jako dobro nam je poznato da komunjare nisu studirale ništa drugo doli govorništva i da je njihova visokoumna retorika samo isprazna priča od koje ovaj narod za njihova mandata nije dobio baš ništa. Kirin barem lovi zločince, a Račanovoj kompaniji je među zločincima vladao zakon šutnje. Jer RAčan nije znao pjevati niti njih natjerati pjevati.

Stoga prestani vrijeđati. Kad prestaneš to činiti i ja ću prestati vrijeđati tebe.

Oko za oko, zub za zub.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

...ti si najobičnija

...ti si najobičnija frustrirana babetina...

B-52

Tko je glasao

i ti si ti si najobičnija

i ti si
ti si najobičnija frustrirana babetina...
muškog roda (da li uopće?).

Ali odustajem. Ne želim da mi mrak dijeli jedinice zbog vaše bezobraštine prema Kirinu. Može vas biti sram što drugog čovjeka blatite samo iz razloga što nema govorne vrline, iako ne možete "a" reći protiv njegova rada. Sram vas bilo. Eto.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ali Lionice, molim uoči da

Ali Lionice, molim uoči da se u gornjem radi o tvojem citatu kojem dodatni komentar ne treba.

Njime sam htio istaknuti razinu komunikacije koja je, uvjeren sam, ili bi barem trebala biti, daleko ispod nivoa ljudi koji ovdje pišu.

Zar je nužno ponašati se kao u balkanskoj krčmi nakon što se ugasi svjetlo? Ili kao specijalci kad ulete u disco pa radi jednog pijanca razvale sve redom?

Pratim tvoje komentare nakon što si ponovno počela pisati i u njima gotovo da više nema sadržaja puno različitog od onoga što sam citirao.

Gdje su nestali tvoji argumenti, gdje je staloženo repliciranje, gdje je tvoja utemeljena analiza ili britka politička ocjena nekog ili nečega?

Toga je u početku bilo, a sad je netragom nestalo. Zašto?

Mogu shvatiti frustraciju zbog prokazane jalovosti i nepoštenja aktualne vlasti iz tvoje političke opcije, ali za to ovdje nitko ne proziva tebe već one koji su stvarno krivi.

Braniti Kirina, Sanadera, Vukelića, Kalmetu, ... , jednako je učinkovito kao kad se zubnom četkicom riba hodnik (stariji će se sjetiti slike iz vojske).

B-52

Tko je glasao

kako možeš zamisliti da

kako možeš zamisliti da čovjek koji ne zna govoriti može komunicirati sa svojim suradnicima

uostalom, reci što je to policija mudroga učinila u posljednje vrijeme?

Tko je glasao

primjerice, pohvatala

primjerice, pohvatala dilere, koji su radili o glavi Ruži Tomašić. Imaš nešto protiv?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

jel to misliš na onog

jel to misliš na onog dilera koji je policajce odveo na kavu čekajući trajekt?

i uostalom gdje je tu zasluga policije, kao i u apsolutno svim drugim situacijama policija je učinila nešto tek kada je pritisak javnosti (domaće ili strane) postao toliko veliki da su jednostavno nešto morali učiniti (a malo kopanja po arhivi će ti ukazati na činjenicu da su se lokalni stanovnici organizirali i skoro ove u katran i perje uvaljali, tako da je ovima sigurnije biti na policijskoj brizi nego biti na slobodi)

Tko je glasao

ne na toga, taj je već

ne na toga, taj je već duže u zatvoru, bez obzira na kavu. na ove druge mislim. a ima ih još i još će ih ići u buharu. a svi su oni dilali i za vrijeme račana. pa nisu bili u buhari.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

da i polovica vodstva HVa je

da i polovica vodstva HVa je dilala također pa su eto još uvijek na slobodi

Tko je glasao

čudno, ja mislila da ih je

čudno, ja mislila da ih je Velika koalicija počistila iz HV-a i s koko-tržišta. Zar nije?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

To nije bilo potrebno (a i

To nije bilo potrebno (a i pitajboga koga su ulovili - ne bi bilo prvi put da promaše) jer o Ružinoj sigurnosti brinu Eliot Đapić i Pero Ness.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci