Tagovi

Sanaderov povratak u Hrvatsku!?

Danas (9.05.) je Zemaljski sud u Salzburgu donio odluku da se Sanader izruči Hrvatskoj po osnovi pokrenutih kaznenih postupaka kojim ga se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno za izvlačenje milijuna kuna iz ministarstava i javnih poduzeća preko tvrtke Fimi medije te nezakonito poslovanje Hrvatske elektroprivrede s Diokijem Roberta Ježića.
Do daljnjega bivši premijer ostaje u pritvoru a njegovi odvjetnici (Goran Suić i Werner Suppan) najavljuju žalbu Visokom sudu u Linzu cija odluka bi trebala biti donesena u roku od 14 dana, a ukoliko i ta drugostupanjska odluka bude ista kao ova današnja, sanaderovim odvjetnicima preostaje jos jedino žalba Vrhovnom i Ustavnom sudu Republike Austrije koja bi njegovu estradikciju mogla odgoditi još za godinu i pol dana.
Sanader se protivi izručenju zbog toga jer njegovi odvjetnici nisu dobili na uvid dokumente iz kojih bi bilo jasno vidljivo za što ga se točno tereti te zbog navodne političke motiviranosti cijelog ovog postupka protiv njega.
Po izmijenjenim odredbama Kaznenog zakona, oni te spise ne mogu ni dobiti, dok bivšeg premijera ne sasluša Ured za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala (USKOK). Uz to, prema Sanaderovim riječima što ih je javnosti prenio njegov bečki odvjetnik Werner Suppan, u Hrvatskoj ne postoje uvjeti za pravično suđenje u smislu Konvencije o ljudskim pravima.
Sanaderovi odvjetnici su pokrenuli i postupak protiv ukidanja odluke o zamrzavanju njegove imovine u Austriji (cca. 10 milijuna kuna gotovine u njegovim austrijskim sefovima) i Hrvatskoj (cca. 19 milijuna kuna u imovini i blokiranim bankovnim računima) koja je sprovedena po nalogu Županijskog suda u Zagrebu.
Motivi Sanadera da odgodi svoje izručenje Hrvatskoj su vrlo jasni i "transparentni" i idealna projekcija tih motiva bi bilo da mu se uskoro ukine pritvor, da mu se omogući obrana sa slobode, da mu se deblokiraju zamrznuti računi (prvenstveno u Austriji!) i da se po mogućnosti skloni negdje dalje do okončanja apsolutne pravne zastare u ovom postupku protiv njega(sveukupno 10 godina) u npr. SJEVERNI DIO CIPRA pod turskom kontrolom koji ne priznaje nijedna država svijeta osim Turske i koji nema ugovor o izručenju ni s kime i dobro je sklonište za međunarodne kriminalce!
Uostalom, usput bi mogao provjeriti i stanje na svojim bankovnim računima na Cipru jer sumnjam da on u skladu sa dobrim mafijaškim navadama nema bar jedan od tih računa i na Cipru, prema kojima su ovi "austrijski" tek djeparac za jutarnju kiflicu!?:)
na drugoj, hrvatskoj strani, više je nego jasno da Sanaderovo išetavanje iz Hrvatske u prosincu prošle godine bio dogovoreni igrokaz Jadranke Kosor, Mladena Bajića i Tomislava Karamarka kojim su mu omogućili nesmetan bijeg kako bi sebe i HDZ oslobodili neugodnog svjedoka čije bi svjedočenje u Hrvatskoj duboko kompromitiralo njih i HDZ!
Sanadera se moralo procesuirati prvenstveno radi zatvaranja europskog Poglavlja 23 i jedini ispravni način (uz moguću egzekuciju u vidu slučajne "saobraćajne nesreće" ili nekog novog "Šlogara") da se zadovolji to "Poglavlje 23", a da se ipak ne zabije zadnji čavao u mrtvački lijes HDZ-a i pokrene kaznena odgovornost njegove još uvijek vladajuće kleptokracije, bio je taj dogovoreni Sanaderov bijeg u Austriju.
Ako zanemarimo svu onu zakonsku formu kojom hrvatska kleptokracija i dalje zavarava eu i kojom se ona samo manifestno zalaže za to Sanaderovo izručenje Hrvatskoj, vidimo da su motivi te vladajuće kleptokracije i njenog bivšeg premijera (a i mnogih drugih iz tog političko-kriminalnog miljea!) gotovo indentični, tako da u najboljoj varijanti (dosta naivnoj) možemo očekivati da će Sanader biti iručen Hrvatskoj za godinu i pol dana, a vrlo vjerovatno.. da ćemo ga na splitskoj "Rivi" ugledati tek 2020g. i to najvjerojatnije u društvu njegovog umirovljenog prijatelja Mladena Bajića!
Iskreno se nadam (možda i naivno!?) da će tih godina Hrvatska konačno postati pravna država u kojoj će se sustavno (zakonski!) kontrolirati imovinska i porezna kartica, u kojoj će se uvesti transparentna kontrola financiranja političkih stranaka i reorganizacija (profesionalizacija!) javne i državne uprave, kao tri nužna preduvjeta da i mi konačno prestanemo biti ta žalosna balkanska "kleptokracija", odnosno, žalosna država vladavine lopova!?

Komentari

Ako Sanader odluci da ne bude

Ako Sanader odluci da ne bude sam za brave i pocne pricati tko j sve u HDZ-u i ne sam HDZ.u
bio umijesan u paljevinu love onda ce to biti kraj jedne nocne more koja nas gusi vec 20 godina.
cak bi mu oprostio bar pola kazne da se to sve javno iznese i utvrdi.
Jer ovako brzinom 1 / 3 dana to ce trajati godinama.

MALA ANALIZA POSLJEDNIH POTONU.... OVAJ DOSTIGNUCA:

Ovakvi clanci su zastitni znak HDZ-a:
http://www.vecernji.hr/vijesti/cobankovic-imali-smo-8-5-a-sada-imamo-51-...
Cini se da ni juniori krade... ovaj maldezi, nisu ni malo naivni.
Vjerojatno vodjeni spoznajom kako teta Jaca i strankanjihova stranacka mrtva ptica fenix, tesko mogu naci ikakav put osim u muzeju ili deponiji, ne gube dragocjeno vrijeme:
http://www.jutarnji.hr/mladez-hdz-a--uskok-istrazuje-mladez-hdz-a--za-vo...
Sve u svemu, situacija je ok i sasvim stabilna pruza dobar oslonac.
Jednostavnije receno, recimo da je gospodarstvo Del Boy, a sank nasa perspektiva i oslonac...
Dobar PR bi sad sapnuo sefu neke stranke i taj bi pobjedonosno rekao:
" I pad je let!"
Nasu neizmjernu sreca opcim klanjem po Libiji, Egiptu i Tunisu koje ce nam usmjeriti turiste, su pomutili sasvim nenadano ( kako za koga....) zlocesti Grci.
Skuzili su da je setanje u Cheovim majica i razbijanje tanjura zavrsilo, a nastupilo je kruljanje zeludaca koje nadjacava zvukove metaxe u praznim tikvama.
http://www.jutarnji.hr/turisticka-sezona-2011--grcka-konkurira-hrvatskoj...
Kako je situacija sluzena jos ce jadnici na kraju morati hvatati vec uhvacene hobotnice da bi skucali koji € ( jos uvijek pred dolazecu drahmu).
Vjerujete isplati se vidjeti zadivljujucu bitko Grka sa hobotnicama:
http://www.youtube.com/watch?v=E-2m_jD6vVM
Osim toga stanje uz 300 buducih otpustenih iz VIP-a i 1000 iz HT-a, je sasvim uobicajeno:
http://www.novilist.hr/hr/Vijesti/Gospodarstvo/Svjetska-banka-odobrila-H...
http://www.poslovni.hr/vijesti/statistika-gora-od-ocekivanja--178383.aspx
http://www.poslovni.hr/vijesti/strana-ulaganja-smanjena-80-posto-176917....
http://www.poslovni.hr/vijesti/krajem-ozujka-38-milijardi-kuna-neizmiren... itd.

Franjo Tahi, vrati se!
Sve ti je oprosteno!

Tko je glasao

OT

(odličan je ovaj crtić o hobotnicama - koje, BTW, više odavno ne mogu jesti, još otkad sam ih vidjela (žive) u prirodnom okruženju)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Don Giovanni

jeftine bombonjere na zidu slika,
i gomila recki tog opskurnog lika.
tranzistorom trešti Čarobna frula,
premijer je bio...a sada ...nula.
Mozartovih kugli na stolu "zlato",
cokula stražarskih... u hodniku staccato.

u mračnog tipa...ogroman ključ,
uzniku slavnom...proradila žuč.
lieber herr ivo...kommen sie bliže,
aus kroatien depeša...upravo stiže!
drhtavim rukama...on poruku uze,
niz obraze blijede...kliznu suze.

slog po slog...čitat naglas stade,
rukopis mu poznat...od mladena "brade":

"ostat ćeš tu...ne brini,moj stari,
jaca i ja...super kočimo stvari.
za krivo parkiranje... mi tužimo tebe,
a pokradenu naciju...baš nam se jebe"!

Tko je glasao

edi3, ja ih ne želim gledati

edi3,

ja ih ne želim gledati na rivi...svakodnevno se suočavam sa posljedicama njihovih nedjela i to u najgorem obliku - patnju djece bez budućnosti, zlostavljane djece jer im očevi piju, majke zapuštene, te ih zanemaruju, za školu koga briga...ej, ovo društvo je noćna mora, ma koliko mi okretali glavu od toga. a uzrok nije samo siromaštvo, već beznađe i nepovjerenje kako u sebe samoga, tako u državu, bližnjega...pogledaj samo koliko verbalne agresije samo na ovim stranicama...

rvacka je totalna psihijatrija i zato ih ne želim vidjeti ni na kakvoj rivi - nek trunu tamo gdje im je i mjesto - iza rešetaka...

Tko je glasao

Treba doći na rivu i suočiti se sa zločinom koji je učinio

E, vidiš, ja ga želim vidjeti na "rivi".
S njime treba dovesti i sve one koji su ga doveli (i domaće i strane "pomagače") tamo gdje je imao prilike raditi ono što je radio, one koji su imali političke moći suprotstaviti se , a nisu, već su godinama šutjeli i čekali, puštali ga da radi kako je htio.

Pa i ovo tvoje je verbalna agresija ili valjda "razvoj optimizma":
.ej, ovo društvo je noćna mora, ma koliko mi okretali glavu od toga. a uzrok nije samo siromaštvo, već beznađe i nepovjerenje kako u sebe samoga, tako u državu, bližnjega..

Evo ti malo optimizma iz EU- društva:
http://www.jutarnji.hr/kriza-u-portugalu--rezite-place-i-zaboravite-na-r...
u kojem valjda očevi ne piju, majke nisu zapuštene, te ne zanemaruju svoju djecu za školu se brinu...ej, to je društvo iz bajke, ma koliko mi okretali glavu od toga. a uzrok nije samo nedostatak siromaštva,..

Iz gornjega linka ovo me neodoljivo podsjeća na Hrvatsku: (traže preuzimanje energijskih postrojenja, uz već preuzete telekomunikacije , a što slijedi zatim- već je viđeno u npr.Mađarskoj):
Zemlja bi morala ubrzati privatizaciju državnih kompanija i smanjiti pretjerani utjecaj države na ekonomiju. Do kraja 2011. godine, primjerice, mora privatizirati dvije energetske kompanije (EDP i REN) te imenovati još dvije državne kompanije, koje će privatizirati do kraja 2012. godine.

Tko je glasao

i ti imaš dijagnozu -

i ti imaš dijagnozu - opsesije. no, ovo nije psihijatrija.com, a i ako seneki prepustim njegove pacijente, meni ostaju samo moji.

(nažalost, tražiš da te se otpili.)

Tko je glasao

Za tvoj nivo

@seneka?
Filozof, body gard, guru ili akademik pollitika.coma?
A što su oni koji ga malo- malo pozivaju?

Pročitaj još jednom moj prethodni komentar.
U njemu se osvrćem na tvrdnje koje iznosiš i dajem svoj sud o njima, istina različit od tvoga, a ti raspaljuješ po osobi - Petri, o bolestima koje joj pripisuješ iz čisto mrzilačko-agresivnih pobuda i nedostatka argumenata ili duha, govoriš o psihijatrija.com-u, o @seneki kao nekom autoritetu i njegovim pacijentima, o sebi: "meni ostaju moji" i ne mogu drugačije nego se braniti kako dolikuje točno za takve:

"Hajde draga, u svoju sobicu, pričekaj i čika doktor će reći zločestoj ppetri da ti ne smije više proturječiti, jer on dobro zna kakav si ti stres preživjela kada je Hrvatska u povijest odbacila tvoj jedini dom, zna da ti pomaže grupna terapija u grupi jednakih stradalnika, te razgovori o "kiselom grožđu" i lupanje po boksačkoj vreći s crveno-bijelim kvadratićima, ali ipak možda te poduči da to nije lijepo jer treba se suočiti sa stvarnošću i prihvatiti je, moći komunicirati i s nekima izvan svoje grupe.

(Nažalost, @velijožice, tražiš da ti se odgovori upravo prema tvome nivou)

Tko je glasao

Hlebine

@edi3
Edi3 Hlebine su nekad bile centar našeg naivnog slikarstva. Rekli bi centar naive. Kad bi to mogao ponoviti za Banske Dvore bilo bi super. Ajde, naivni pa veseli. Poglavlje 23. Ako Austrijanci izruče Sanadera daju svoj pristanak zatvaranju pog. 23. Ako ga ne izruče zbog sumnje da neće imati pošteno suđenje, znači da pog.23. ne može biti zatvoreno.
Drugo. Ni sam neznam da li je dignuta optužnica protiv I. Sanadera ili je sve još u fazi istrage? Dobro si primjetio da je u igri sprega HDZ- DORH-Sabor-USKOK. Da je samo to.
U igri su veliki igrači koji su "davno" otišli iz politike. U igri su veliki igrači koji izravno nemaju veze s politikom. Osobno mislim da su ti iz pozadine oni glavni. O njima ovise ovi navedeni. O svima njima ovisi kada i hoće li se Sanader vratiti u Hrvatsku.

Tko je glasao

austrija ce svakako izruciti

austrija ce svakako izruciti sanadera hrvatskoj, ali u optimalnoj varijanti tek za godinu i pol kad njegovi odvjetnici ispucaju sva pravna sredstva zalbe na tu odluku, kao sto je to bilo u slucaju vladimira zagorca.
protiv sanadera je pokrenuta samo istraga i nije podignuta optuznica( mi laici ipak imamo pravo na takve pravne lapsuse!:)), jer prije njegovog saslusanja u uskoku koji vodi te predmete, optuznica ni ne moze biti podignuta.
sanadera se sumnjici za malverzacije oko fimi-medije i povlastene prodaje struje diokiju roberta jezica.
ukoliko padne optuznica protiv polanceca zbog povlastene prodaje struje sibenskom tlm-u, tad sigurno pada i optuznica protiv sanadera u slucaju diokija.
najzasluznija ce za to biti vlada jadranke kosor koja je nedavno sklopila novi povlasteni ugovor sa tlm-om pozivajuci se na "politicku odluku" i bilo bi apsurdno da se polancecu i sanaderu za istu odluku sudi po krivicnom zakonu.
sanaderu znaci preostaje jedino optuznica protiv fimi-medije u kojoj sigurno ne postoji papirnati trag novca koji vodi do njega, vec ce se sva optuznica bazirati na iskazima svjedoka koji svoje iskaze btw. mogu na sudu potpuno promjeniti.
najveci problem je u tome sto hrvatsko pravosudje mora u estradikcijskom zahtjevu konkretno obrazloziti po kojim osnovama trazi sanaderovo izrucenje, jer mu se jedino po tome moze suditi kad( ako) bude jednom izrucen hrvatskoj.
koliko mi je poznato, nove optuznice se ne mogu podici nakon izvrsene estradikcije.
volio bi kad bi pravnici sa pollitike rekli malo vise o tome?:)

Tko je glasao

zakonska kontrola

zakonska kontrola porezne(prihodi) i imovinske kartice koju za politicku "elitu" provodi nakaradno i smijesno "povjerenstvo za sprijecavanje sukoba interesa"(koje je vec po svom sastavu u sukobu interesa!) na zapadu i pravnim drzavama uopce ne postoji jer se kontrola uskladjenosti tih kartica provodi zakonski za sve(a pogotovo za politicare), sto je osnovni preduvjet da bi se sprijecila korupcija i pljacka nastala iz pozicije zloupotrebe politicke ili neke druge drzavne funkcije.
poznato je da je zapadnoj mafiji najveci problem u legalizaciji ilegalne zarade upravo ta sustavna kontrola imovinske i porezne kartice u kojoj netko, tipa sanader koji je imao cca. 20 000 kuna place i koji je svega godinu dana radio u austriji, sigurno nebi mogao legalizirati tih 29 milijuna kuna( samo dio otkrivenog), a da pritom ne zavrsi(samo zbog toga!) u zatvoru!
zakon o financiranju politickih stranaka je donesen samo zbog pritiska eu, a slucaj "fimi medije", nedavne "afere sa carinom" i svih ostalih nacina tajnog financiranja politickih stranaka jasno ukazuje da se taj zakon u hrvatskoj uopce ne provodi.
profesionalizacija javne i drzavne uprave znaci to da se sa svakom smjenom vlasti ne ide preduboko u promjene sustava drzavne i javne uprave( kao sto je to na zapadu!), jer sa modelom.."promjeni sve pa i cistacice", najvise generira korupcija.
predmoderna drustva zapadne euorope postala su moderna (u pravnom smislu!) tek onda kad su profesionalizirala svoju drzavnu i javnu upravu koja se u pravilu ne dira nakon svake promjene vlasti, cime se uveliko sprijecila i gotovo suzbila korupcija u tim drzavama.
"fimi medija", "dioki" ,"sibenski tlm"..etc, sigurno se nebi dogodili da se diretktori tih javnih poduzeca biraju na javnim natjecajima i po osnovu iskazane strucnosti, a ne po stranackoj podobnosti i poslusnosti, koja se u balkanskoj politickoj varijanti najcesce svodi na sustavnu pljacku drzavnih poduzeca po modelu, "malo" sebi, malo sefu stranke i malo samoj stranci!:)

Tko je glasao

znaci to da se sa svakom

znaci to da se sa svakom smjenom vlasti ne ide preduboko u promjene sustava drzavne i javne uprave( kao sto je to na zapadu!), jer sa modelom.."promjeni sve pa i cistacice", najvise generira korupcija.

kako na pollitici ima i aktivnih clanova raznih politickih stranaka, zanima me njihovo misljenje o ovome!?
poznato je da su zapadna predmoderna drustva korupciju i nepotizam tretirali kao pozeljan oblik politickog ponasanja nakon osvajanja politicke vlasti i da su tek profesionalizacijom javne i drzavne uprave ta drustva rijesila korupcije i nepotizma te prerasla u tzv. moderna demokratska drustva?

Tko je glasao

Utukli su se milijuni eura u

Utukli su se milijuni eura u raznorazne reforme, ali nikakvog bitnog pomaka u funkcioniranju države-korupcije nema. Ljudi su skloni težište staviti na jedan ili više segmenata društva i onda deru po tome, ali od tog drveta ili drveća ne vide šumu. Ako racionaliziraš javnu upravu, a ne riješiš pravosuđe ili obrnuto, ništa od pomaka na bolje. Ako uvedeš stroge kriterije za izbor sudaca, a ne dokineš protuprirodni blud između tri vlasti (izvršna, zakonodavna, sudbena), opet ništa. Perpetuiranje propalih ili nepotpunih reformi dodatno komplicira situaciju, jer se više ne zna što je uzrok a što posljedica u funkcioniranju sustava. Kad se na sve ovo doda duboko ukorijenjeno shvaćanje politike kao borbe interesa i s tim povezan utjecaj privatnog kapitala, onda se nađeš u situaciji da ne znaš otkud da počneš, jer što god da takneš to sa sobom povlači otvaranje bezbroj drugih strukturalnih i funkcionalnih problema.

Moje mišljenje je da pollitičke stranke koje pretendiraju voditi i upravljati javnim poslovima moraju postati svjesne svojih objektivnih ograničenja i prestati se ponašati kao da su bogom dane za sve i da mogu sve. To se moraju naučiti, jer ma kako dobre vizije ili projekte imali, vremena su takva da je element neizvjesnoti odnosno rizika postao sastavni dio svih društvenih operacija i njime se ne može upravljati tehnikama koje su važile početkom prošlog i prijašnjih stoljeća (čitaj sjekirom ili new dealom). A da nove informatičko-komunikacijske tehnologije ne spominjem. Niti bolje organizirane političke organizacije u zemljama s puno dužom demokratskom tradicijom nisu u stanju samostalno se nositi s izazovima globalizacije, financijske krize, ekoloških rizika itd., a kamo li ove naše klijentelističke družine bez karakternog profila.

Ono što se meni čini kao jedini izlaz je pozvati građanke i građane tj. narod u akciju pod nazivom (moj prijedlog) - građanskim aktivizmom do dobrog života u zajednici! Ideju sam zapravo preuzela od mog fb prijatelja, Petera Levinea, filozofa koji se bavi proučavanjem sudjelovanja mladih ljudi u građanskom aktivizmu, a koji je nedavno predstavio svojih 10 točaka za građansku obnovu SADa. Od središnjeg je značenja upravo ta prva točka koja govori o izboru gorućih ili važnih društvenih problema za čije rješavanje se traži angažman građanstva. Poticaj može doći od države, Vlade, parlamenta ili bilo koje druge institucije, a može i od građana samih. Ako je ključni problem hrvatskog društva duboka i sveprisutna korupcija, onda se ona (kao što svih ovih godina svjedočimo) neće riješiti nikakvim zahvatima odozgore, nego upravo mobilizacijom u zajednici i uključivanjem svih u traženju najboljih rješenja. Koristi bi bile ogromne, a rezultati bi se vrlo brzo postigli.

nemesis

Tko je glasao

u pravu si nemesis, jer u

u pravu si nemesis, jer u drustvu u kom je na (ne)djelu dugogodisnje umrezena politicika kleptokracija, kao i u zapustenom vinogradu, ni sam ne znas od kud bi prije trebao zapoceti i bitno je da ipak postoji drustveni konzensus o tome da se taj "vinograd" konacno mora urediti.
nadam se da ipak nismo usli u kolektivnu fazu apatije, iako ni od nje nismo danas daleko.
po pitanju rijesavanja korupcije mislim da je prvi nuzan uvjet njenog suzbijanja konacno dosljedno provodjenje zakonske kontrole (usporedbe!) imovinske i porezne kartice, jer protiv tog modela provjere porijekla novca ni americka mafija nije nasla nacin kako da ga prevari.
u hrvatskoj je uvedena imovinska i porezna kartica, a uveden je i taj nesretni oib, ali jednostavno ne postoji (opca!)politicka volja da on konacno sazivi i da se sprijeci svaki pokusaj legalizacije crnog novca, pa tako i onog od korupcije!
u pravnoj drzavi se sigurno ne moze dogoditi jedan hrvatski sanader koji je svega godinu dana radio u austriji poslove od kojih je jedva prezivljavao, da bi nakon dvadeset godina bavljenja politikom dosao do cifre od cak 29 milijuna kuna u imovini i novcu, a sto je samo manji dio onog sto je u ovih dvadesetak godina on "stekao"!
u pravnim drzavama to ide ovako....
-ivo sanader i njegova zena mirjana imaju ukupne mjesecne prihode od 30 000 kuna(u najboljoj fazi dok je on bio premijer!).
od tih 30 000 kuna mjesecni izdaci za njihovu cetveroclanu obitelj iznose cca. 15 000 kuna, sto u konacnici daje iznos od 180 000 kuna godisnje koliko je obitelj sanader u najboljoj varijanti mogla ustedjeti od svojih prijavljenih prihoda (po poreznoj kartici!).
u dvadeset godina, pod pretpostavkom da su im prihodi bili isti(a nisu, jer su bili i manji!) obitelj sanader je mogla ustedjeti maksimalno 3 600 000 kuna u dvadest godina!
sad da vidimo imovinsku karticu obitelj sanader!
29 milijuna kuna!?
kakvo sudstvo, kakvi bakraci..za toliki disparitet izmedju prijavljenih prihoda i imovinske kartice taj "sanader" bi isti trenutak zavrsio u zatvoru, bez obzira na koji nacin je dosao do tog ilegalnog novca.
dali od dilanja heroina po ulici ili od "fimi-medije", sasvim svejedno!
ovo nije nikakva moja novootkrivena topla voda, vec davno usvojen postupak provjere legaliteta novca zbog kojeg zapadna mafija daje i do 40% cash novca onima koji uspiju njihov prljavi novac legalizirati, odnosno ubaciti u legalne financijske tokove.
zakonskom kontrolom imovinske i porezne kartice, bez pretjerivanja, u startu bi srezali bar 70% korupcije i pljacke drzavne imovine, ili bi je bar sveli na daleko manje novcane iznose od ovih danas.
u normalnim drzavama u takvim uvjetima konrole porijekla novca nikome ne pada ni na kraj pameti osnivati nekakva bedasta "povjerenstva za sprijecavanje sukoba interesa" kojima ovi nasi politicki mlatimudani samo bacaju prasinu javnosti u oci.

Tko je glasao

u hrvatskoj je uvedena

u hrvatskoj je uvedena imovinska i porezna kartica, a uveden je i taj nesretni oib, ali jednostavno ne postoji (opca!)politicka volja da on konacno sazivi

Zar nije to apsurd nad apsurdima: za provoditi zakone potrebna je politička volja! Ako smo prihvatili da živimo pod vladavinom prava i zakona, onda su oni iznad bilo kakve volje. Tko nema volje poštovati zakone, ide u zatvor. Tko je odgovoran za provedbu zakona o imovinskim i poreznim karticama? Ministar financija. Ako on nije imao volju osigurati da se provode zakoni, onda i on ide u zatvor.

Nedavno su u nekoj od nordijskih država (mislim Finskoj) tražili da podaci o imovini svih građana budu javno dostupni pa su se ljudi bunili, jer da su to podaci koji spadaju u zaštićenu sferu privatnosti. Mogla bih to prihvatiti, samo pod gornjim uvjetom: da ministar financija ide u zatvor, ukoliko se zakon o porezu ne provodi. Kad bi ti podaci bili javni, onda bi ministar itekako imao volje odrezati porez ili provjeravati porijeklo imovine.

Ti si, dakle, svojim komentarom otvorio javnu raspravu o provođenju poreznih zakona. Ja sam se priključila prijedlogom o osiguravanju provedbe tih zakona. Kad bi se takva rasprava provela u cijelom društvu i kad bi građani kroz nju kreirali najbolja rješenja (pa čak i za probleme koji možda nisu na prvi pogled vidljivi ili važni, a utječu na situaciju), onda bismo imali dobar temelj za zbiljsku promjenu stanja. Umjesto toga, pod firmom komunikacije s građanima, naši se političari prigodničarski upute na plac i pitaju prodavače pošto je grincajg.

nemesis

Tko je glasao

svojevremeno sam sa marinom

svojevremeno sam sa marinom jurjevicem raspravljao o tome(na blogu!) kako je "povjerenstvo za sprijecavanje sukoba interesa" potpuni anakronizam u drzavi koja je uvela poresku i imovinsku karticu(i kasnije oib!), jer se putem njih moze najbolje pratiti necije porijeklo novca.
uz svo duzno postovanje prema marinu, odgovorio mi je kako je ta ideja zanimljiva i kako ce o njoj pokrenuti raspravu na glavnom odboru sdp-a!?:)
proslo je skoro cetiri godine, ali jos niti jedna politicka opcija (da ne kritiziram samo sdp!) nije izasla sa jasnim stavom o tom ucinkovitom nacinu sprijecavanja pranja neleganog novca.
nemesis, kad bi ti netko na zapadu poklonio milijun dolara casha, taj novac bi ti se destljecima vukao po ladicama a sumnjam da bi ga i tad uspjela potrositi.
mogla bi jedino kupovati namirnice, placati racune po birtijama i trositi ga na turistickim putovanjima.
svaki uplaceni iznos preko 10 000 eura se kontrolira i nema sanse da sto puta dodjes u banku i deponiras po 10 000 eura kako bi izbjegla tu provjeru!:)
ukoliko kupis bilo sto (auto, kucu, njivu..etc.!) sto prelazi iznos od tih 10 000 eura provjeravaju ti poreznu karticu i ukoliko nemas legalno pokrice u prijavljenim prihodima vrlo vjerojatno ces zavrsiti u zatvoru ili sa ogromnom kaznom ako su manji iznosi u pitanju.
spanjolska je dozivjela zanimljiv fenomen sa nekretninama cije cijene su drasticno pale nakon njenog ulaska u eu.
do njenog ulaska u eu, u spanjolsku je mogao doci bilo tko, iskesati par milijuna eura za vilu a da ga nitko ne pita za porijeklo tog novca(poznato zar ne?).
danas, kad "hans" kupi bilo sto u spanjolskoj (pa i obicnu garsonijeru!) za par dana porezna uprava u munchenu dobije izvjesce o toj kupnji i ukoliko nema pokrice (u poreznoj kartici!) za tu kupnju, ceka ga zatvor ili ogromna novcana kazna.
jedini razlog pada cijena nekretnina je u tome sto se u spanjolskoj vise ne moze oprati nelegani novac.
slicna sudbina ceka i hrvatsku, na zalost svih onih koji se naivno ufaju da ce cijene nekretnina nakon naseg ulaska u eu jos vise skociti!:)
skociti ce cijena samo najatraktivnijim nekretninama, a ostalima ce cijena drasticno pasti (pogotovo na jadranu).
na zapadu se nitko ne usudi kupiti nekretninu za koju nema pokrice u svojoj poreznoj kartici(legalnim prihodima!) i svi naivni tipa ive sanadera, koji bi pokupovali milijunski vrijedne nekretnine (na sebe ili na punca, sasvim svejedno!) a za koje nemaju nikakvog pokrica, nasli bi se u buksi samo zbog toga.
za razliku od sanadera koji je tasta i samouvjerena budala koja je bila uvjerena da nikad nece doci na udar zakona zbog te svoje nelegalne imovine, postoji u hrvatskoj i jedan dio inteligentnijih politickih kriminalaca koji svoj (nama ukraden!) novac pere na daleko inteligentniji nacin.
prije par godina ivic pasalic je sklopio ugovor sa jednom stranom firmom koja je njegovo hrvatsko gradjevinsko poduzece kroz partnerstvo dokapitalizirala sa 20 milijuna eura.
sve pet, nista neobicno, samo da ta strana firma nije off shore poduzece sa kajmanskih otocja(ili nerka druga porezna oaza, vise se ne sijecam!) sto jasno indicira da je to novac koji je on svojevremeno popalio u hrvatskoj i sad ga kroz legalne tokove legalizira.
sumnja je sasvim opravdana ali je postupak njenog dokazivanja ravan nuli sve dok i kajmansko otocje pravno ne profunkcionira, jer kad bi drzavno odvjetnistvo (kojim slucajem) poslalo sluzbeni upit o provjeri vlasnistva nad tim off shore poduzecem, nikad odgovor nebi dobilo.
slicno je i sa bankovnim racunima u tim "poreznim oazama"!
pranje novca se dogodilo i oko kupnje zemljista na peljescu gdje je sest off shore poduzeca koje vodi odvjetnicki ured u nizozemskoj za bagatelu pokupovalo te terene dok jos nismo ni sanjali da ce vladajuca kleptokracija krenuti u gradnju tog mosta.
i ovdje je vise nego jasno da se radi o opljackanom hrvatskom novcu koji hadezeovci peru (i visestruko oplodjuju) kroz kupnju tog zemljista.
i sto tu uciniti?
nista!
dodushe da se mene kojim slucajem pita, nakon odlaska ove mafije sa vlasti doveo bi bagere i minere kod onih par stupova tog mosta, okupio novinare a narocito htv i...dao nalog da se sve to srusi i dovede u stanje prije pocetka gradnje.
neka crkne banda lopovska i neka na tim njihovim terenima cuvaju samo ovce.
jednu pastiricu vec imaju!:))

Tko je glasao

Edi, ovo sto si napisao je

Edi, ovo sto si napisao je idealiziranje EU i nema puno veze s stvarnoscu. Spanjolska je usla u EU 1986. propad trzista nekretnina nema veze s EU-om vec iskljucivo s zakonom ponude i potraznje svega sto se u Spanjolskoj izgradilo u periodu 2003-2008 (isto kao i u Irskoj, gradjevinski balon je bio toliko napuhan da je morao puknuti). Sto se tice nemogucnosti pranja novca, hmmm, u zapadnoj Europi je opran prakticki sav ruski 'prljavi novac' zadnjih dvadesetak godina, a clanice su se takmicile koja ce privuci vise milijardera novih 'rezidenata' bez nekakve posebne kontrole. Novac je opran vecinom kroz kupnju nekretnina. U najbogatijim djelovima Londona je dobar dio nekretnina u vlasti ruskih milijardera, isto tako npr. u Njemackoj u Baden Badenu, dijelovima Francuske itd. Mislim da se nije puno pitalo odakle komu sto. Da Nemesis odjednom na racunu osvane milijarda dolara negdje iz inozemstva, mislim da je se ne bi puno pitalo odakle, vec bi svuda bila docekana kao dobrodosla potencijalna investitorica.

Tko je glasao

martine, pad cijena u

martine, pad cijena u spanjolskoj se manifestirao neposredno nakon njenog ulaska u eu (1986g.) kad jos nije bilo ni naznaka globalne krize.
kasniji pad je uvjetovan globalnom krizom, jer je i kod nas, bez obzira na nase dopustenje strancima da slobodno( bez firme i reciprociteta!) kupuju nekretnine u hrvatskoj, doslo do pada njihove zainteresiranosti i do pada cijena!
naravno, na taj pad je utjecala je i nasa domaca kriza.
na zapadu se nije oprao ruski prljavi novac vec su ruski investitori kao legitimni ulagaci usli na europsko trziste.
to sto rusiju nije bilo briga o porijeklu novca njihovih tajkuna(kao sto nije nas!) nije problem tog zapada.
kad govorim o kontroli imovinske i porezne kartice na zapadu, tad govorim o kontroli koju taj zapad vrsi nad svojim gradjanima i ona je tu vrlo rigorozna, gotovo idealna!:)
koga briga sto ce neki rus ili luka rajic uloziti milijarde ukradenih kuna kad za to nije briga drzavu iz koje su oni ukradeni!?
kad se radi o investitorima koji su legitimni u svojim drzavama u pravilu se te investicije ne provjeravaju, medjutim kad neki (anonimni!)stranac na zapadu otvori bankovni racun i kad se na njega pocnu slijevati dolari tad uredi za pranje novca uredno obavjeste drzavu iz koje je taj stranac.
austrijski ured za pranje novca je prijavio i ratka maceka kad mu je na njegov racun leglo par milijuna dolara iz hrvatske (brodosplita!), sto jasno govori da moje "idealiziranje" ima itekako smisla.
bar kad smo mi balkanci u pitanju!:)

Tko je glasao

španjolska je sama kriva (a i mi ćemo biti ako ponovimo)

ulaskom u eu španjolska se zbog naglo širokog tržišta trudila u maksimalnoj apartmanizaciji iizgrađivanjem velikog dijela obale (golf terenima na prvom mjestu) koji je uzrokovao:

1. pretjerano napuhivanje cijena,
2. štetu u prostoru enormnih razmjera koja je razbila taj balon,
3. milijune praznih nekretnina.

Obrazac kojim sada ekipe developera opkušavaju "lobiranjem" kod nas ponoviti, jer žetva je žetva.

http://www.dugirat.com/kultura/urbanizam/12365-tsunami-urbanizacije-slua...
http://www.poslovni-informator.com/index.php?option=com_content&task=vie...

Tko je glasao

off shore poduzeca su

off shore poduzeca su ogranicena u vecini zemalja.. nije moguce iz takvih poduzeca bas samo tako financirati projekte..

pogotovo se trazi dokaz o porijeklu kod ulaska veliko stranog kapitala u neciju zemlju.. radi pranja novca od droge, oruzja i slicnog..

ima metoda, kad se hoce..

i samo veliki majstori ih znaju legalno izbjeci, ako se sistem dobro poslozi..

da nije tako, mogao je napr. pasalic uputiti taj novac iz off shore comp. i u njemacku.. ali nije, ne samo radi novog ulaganja, nego zato sto to ne moze

dosta sam zaboravila o tome, no to je bio hit od 90 do 97..

bivsi ex Yu drzavljani hmm poduzetnici, su imali off-shore racuna skoro koliko i domacih

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Da bi reč rekla, edi :-)

Da bi reč rekla, edi :-) Jedino se nadam da će jednog lijepog dana i te porezne oaze (kojih ima u sred Londona i New Yorka, usput budi rečeno) nestati, jer postaju problem i puno bolje stojećim državama od naše.

nemesis

Tko je glasao

radi politicke ravnoteze,

radi politicke ravnoteze, kako pollitici i prilici..u takvim drustvima se nebi mogao dogoditi ni jedan stipe mesic koji je prije umirovljenja kupio dva stana za dva milijuna kuna, a kad su ga novinari pitali od kud mu novac za te stanove lakonski je odgovorio..-posudio mi je jedan prijatelj-?
o bandicu, vidosevicu, kalmeti, milinovicu i ostaloj kleptokratskoj bratiji ne treba trositi tinte ni slova!:)

Tko je glasao

Al Capone

Ma sve je to lijepo i svi znamo kako je pao Al Capone jedino tu ima sitna razlika, a to je da je Al Capone bio na čelu policije i/ili vlade nekad taj ne bi dospio u zatvor.

To je ono što se zove preventiva i inteligentno planiranje, a još kad pronađe takvu gomilu sitnozubana nema veće sreće! Vjerojatno sam već svima dosadan no stvarno se treba pitati koliko netko mora biti glup da bi popušio Ivinu retoriku na splitksoj rivi?

leddevet

Tko je glasao

@edi3 Naivan?

Pišeš:
------------------------------
Iskreno se nadam (možda i naivno!?) da će tih godina Hrvatska konačno postati pravna država u kojoj će se sustavno (zakonski!) kontrolirati imovinska i porezna kartica, u kojoj će se uvesti transparentna kontrola financiranja političkih stranaka i reorganizacija (profesionalizacija!) javne i državne uprave, kao tri nužna preduvjeta da i mi konačno prestanemo biti ta žalosna balkanska "kleptokracija", odnosno, žalosna vladavina lopova!?
----------------------------------------------------
Ne "možda naivno", nego stvarno naivno! Država nastala na krajnje sumnjivoj privatizaciji i pretvorbi, može se oporaviti samo temeljitim preslagivanjem kockica moći, VELIKIM POSPREMANJEM! To znači sazrijevanje i profiliranje NOVIH političkih snaga, koje nažalost, ne vidim na obzorju. Kleptokrati su još toliko umreženi i moćni, da im se sada može staviti samo malo soli na rep. Natezanje sa Sanaderom bit će kost koju ćemo glodati još nekoliko godina, a za to vrijeme će se tek za nijansu manje krasti. Dokaz za to su i carinici koji su zadnju godinu-dvije krali, u vrijeme najžešće borbe protiv korupcije. Dokaz za to je i dvoličnost Austrije koja je deblokirala Sanaderovu imovinu - naravno, jebe im se za to kada nije ukradeno njihovo!! Ući će se u EU i krasti će se i dalje, jer se krade i u EU!! I to naveliko! I prima pokradena lova iz cijelog svijeta (baš primjer Austrije u kojoj se desetljećima gomila novac pokraden u zemljama tranzicije, posebno iz Rusije!!).
Pa ljudi moji ovaj Sanaderov bijeg je čista sprdačina spomenute trojke u dnevniku. Pogledajte pažljivo TV snimku kada dolazi USKOK po Sanadera u Kozarčevu. Pa tip REDA RADI pita za Sanadera, a zna unaprijed odgovor: još nije do kraja saslušao odgovor ("Nije kod kuće!") a već se odmiče od ulaznih vrata! Koja lakrdija! KOJI IGROKAZ? Ako onda Karamarko nije pao, neće još najmanje deset godina!
FUUUUUUJ!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ljubo, dugo sam se bavio

ljubo, dugo sam se bavio fenomenom kako to da nasi gastarbajteri po munchenu ne bacaju ni obican cik po podu, a kad predju breganu..u pravilu iskrenu cijelu pepeljaru po cesti!?
salu na stranu, u osnovi svake demokracije je pravna drzava i njeni zakoni koji se moraju postivati i krsenje kojih se zakonski strogo kaznjava.
prva generacija njemaca nakon uvodjenja visoke novcane kazne za bacanje tih opusaka po cesti, libila se bacati te opuske najvise zbog straha od te visoke novcane kazne.
slijedece generacije su taj obrazac usvojile kao kulturoloski obrazac ponasanja i vise sam nego uvjeren da kad bi se danas ukinula ta odredba o novcanoj kazni zbog bacanja tih otpadaka po ulici, velika vecina njemaca ih opet nebi bacala jer je zakon vec prerastao u kulturolosko ponasanje.
poanta je u tome, da bez pravnog uredjenja drzave u kojoj se zakon stvarno primjenjuje, nema nista od tog novog postenja politickih "elita", ma koje one bile..jer ukoliko me ne kontrolirate i prepustite samo mojoj savjesti (koja najcesce ustukne pred egom!)... nista nebi bilo ni od mog postenja!:))
igra sa carinarnicama traje vec punih dvadeset godina(a ne samo u zadnjih dvije tri, od kad traje ovaj igrokaz sa eu) po modelu, "malo" sebi, malo sefu i malo stranci dajem.
u ovoj akciji su nastradale samo sitne ribe i to opet samo zbog tog igrokaza za eu!
da vam ispricam jednu davnu pricu!
danasnji sef bregane stilinovic radio je devedesetih na prelazu macelj kao obicni carinik kojemu je dosao na pregled sleper u kojemu je bio deklariran namjestaj, a bio je pun marlbora.
kako ga nitko nije obavjestio da propusti taj sleper,obavjestio je policiju (na vise razina) i doslo je do zapljene tog marlbora.
stilinovic je te godine nagradjen kao carinik godine, da bi nakon par mjeseci u haustoru bio prebijen i da bi do prije par godina radio kao carinik u carinarnici na velesajmu, sto je bila degradacija te njegove "maceljske" funkcije!
problem je jedino bio u tome sto je taj marlboro bio od nevenke tudman i njenog tadasnjeg partnera thomas gozdeckya ( tadasnji sef acy) koji su pod okriljem noci iz njenog dutya u umagu punili talijanske mafijaske glisere tim cigaretama!:)

Tko je glasao

sto se tice tog austrijskog

sto se tice tog austrijskog licemjerja tu si potpuno u pravu!
na osnovu kojih parametara su dosli do zakljucka da su ti sanaderovi racuni u austriji legalni?
zbog toga sto se sanader jedino u periodu od 1989-90g.(do poziva tudmana da se vrati u hrvatsku) bavio privatnim businessom po austriji tapkajuci pin-up slicice golih zena za tadasnji "cik" i "start" ili zbog toga sto je kao premijer zaradjivao cca 20 000 kuna mjesecno!?:))
da nije bilo sanadera, koruska hypo banka bi i danas bila seoska banka i ako je po tome, austrijanci bi sanaderu trebali i spomenik podici zbog nje!:)

Tko je glasao

Medijska patka

sto se tice tog austrijskog licemjerja tu si potpuno u pravu!
na osnovu kojih parametara su dosli do zakljucka da su ti sanaderovi racuni u austriji legalni?

Nisu svi računi odblokirani već samo onaj otvoren na ime tasta i to samo privremeno na zahtjev same banke zbog namirenja "nekih troškova"!
Ostali računi su i nadalje u obradi zbog pranja - dokle, vidjet ćemo!

Tko je glasao

golgota, tesko je kroz

golgota, tesko je kroz pavicev medijski manipulacijski filter uopce odrediti o cemu se tu radi, sto je uostalom i bila zelja vladajuce kleptokracije kad je sanaderu omogucila bijeg iz hrvatske!?
po jednoj varijanti ti racuni nisu odblokirani, po drugoj jesu, a po onome o cemu danas pise pavicev jutarnji list...samo su neki od tih racuna odblokirani i to oni od njegovog punca!?
kako se na osnovu tih "informacija" uopce moze pratiti sto se dogadja oko sanadera!?
sto je sa aferom hypo zbog koje su austrijski istrazitelji ispitali sanadera?
a sto je uostalom sa istragama oko poslovanja(pranja novca) hypo banke u hrvatskoj?
na zalost, hrvatsko javno mijenje danas stvaraju mediokriteti poput ninosava pavica, a i oni malobrojni koji jos uvijek misle svojom glavom od te medijske magle nista suvislo ne mogu zakljuciti.
bez obzira sto ne idealiziram zapad i sto ne mislim da je on savrsen, moj osobni stav je da austrijsko pravosudje sebi nebi dozvolilo luksuz (glupost!) da ukine vlastitu odredbu o zamrzavanju sanaderovih racuna, a pogotovo zbog toga sto je i ono pokrenulo vlastitu istragu protiv ive sanadera zbog sumnje u pranje novca po prijavi jedne koruske banke (pretpostavljam hypo banke!)!?
jos apsurdnije bi bilo da tu odluku obrazlozi sa tim.."kako kod tih racuna nista nije sporno"..o cemu se pisalo u hrvatskim medijima!?
sam zdrav razum govori da dok traje istraga protiv pranja novca, da se prije okoncanja te istrage ne moze govoriti o tome dali je osumljicenik nevin ili kriv, a pogotovo mu se prije toga ne moze odblokirati preventivno zamrznuta imovina i bankovni racuni?

Tko je glasao

@edi3 Divljenje!

Zapravo, ja se divim tvom optimizmu i vjerovanju da su mogući zaokreti. Upao sam u fazu teškog pesimizma - hoće to s godinama... Sada, naknadno, mi je postalo jasno, zašto sam po desetak sati čekao na Carinarnicama na Žitnjaku i na Jankomiru, da bi sredio papire za izvoz knjiga... Jedan osobni auto, i teški kamioni s prikolicama... I tako godinama. Na ulazu, na Macelju bilo je lakše, knjige koje sam dovozio NIKADA nisu zanteresirale carinike...Ali, zato su me austrijski carinici često šikanirali, i bez 10 % unaprijed plaćenog MwSt nisu me puštali dalje - objašnjavao sam da su to knjige(znaš ono-slobodan protok ljudi, ideja itd.) oni su meni tvrdili da je to roba kao svaka druga...Jednom su mi zaplijenili sve knjige, desetak banana kutija knjiga, prepakirali u njihove kutije, plombirali i poslali me na Centralnu carinarnicu u Beč. Zašto?
Zato što sam među knjigama imao REPRINT Sarajevske Hagade, i cariniku je bilo sumnjivo, da to nije možda original..??? I jednom sam Austrijancima platio carinu i prekršajnu kaznu jer sam imao jednu i pol kutiju cigareta, a bez carine se moglo unijeti u Austriju samo 25 KOMADA cigareta... Dakle, imao sam 5 cigareta više nego je dozvoljeno unijeti...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

o rigoroznoj kontroli porezne

o rigoroznoj kontroli porezne i imovinske kartice( u pocetku, bar za politicke duznosnike!) hrvatski politicari i stranke se ne izjasnjavaju.
jos manje se izjasnjavaju o strozoj kontroli stranackih prihoda i o tome da se javna i drzavna uprava potpuno profesionalizira, sto bi uveliko smanjilo korupciju ali i kapitalizaciju njihove izborne pobjede kojom zbrinjavaju svoje clanove u tim sluzbama i pune ilegalne budjete svojih stranaka.
nemesis, sto da sad radim sa ovim svojim prijedlozima?
sumnjam da bi i moj kucni ljubimac pozelio da ih njemu sve njih zakacim za rep!?:))

Tko je glasao

Ako mene pitaš, ja ne bih

Ako mene pitaš, ja ne bih trošila ni sekunde na slanje apela našim strankama. Rješavanje ovakvih problema traži mobilizaciju samosvjesnih građanki i građana. Tko nema volje za to, može se samo ufati da će nam za sto godina možda biti malo bolje, ako nas u međuvremenu netko ne uzme "pod svoje" (za čim većina puka, ispravi me ako griješim, ionako potajice čezne).

nemesis

Tko je glasao

kriminal na hrvatskim

kriminal na hrvatskim carinama se ne radi u reziji pojedinaca ili "grupe carinika", vec taj kriminal sustavno provodi hdz gotovo punih dvadeset godina.
hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ima niz ogranicenja kod uvoza, a kojima se navodno stiti domace trziste, domaci proizvodjaci, poljoporivrednici, vinogradari, stocari..etc i o cemu se vec javno sve ne blebece, a u biti radi se napumpavanju cijena uvoznih proizvoda koje kod crnog uvoza stvaraju ogromnu zaradu na razlici cijene za politicki podobne "uvoznike".
konkretno, cijena nizozemske gaude je trenutno oko 3.3 eura po kilogramu, s tim da se na izvoz iz eu daje dodatni poticaj od 0,40 centi/kg koji se vraca izvozniku.
kad takav sleper prodje na crno preko macelja ili bregane, sasvim svejedno..minimalna "zarada" za takvog "uvoznika" je 50 000 eura!
kod sverca goriva koji je hdz-u posebno drag (zbog kojeg je bivsi voditelj sluzbe za sprijecavanje krijumcarenja pri carinskoj upravi robert matijevic ekspresno dobio nogu kad se usudio taknuti u taj osinjak!) "zarade" po cisterni prelaze iznose i od 80 000 eura.
trosarine na alkohol se odredjuju prema postotku alkohola u picima, a kod cistog alkohola samo one iznose novih 98% davanja na uvoznu fakturu.
proizvodjacka cijena marlbora je cca. 5 kuna po kutijici, a sve ostalo(do 22 kune!) su davanja drzavi i minimalne marze trgovcima.
nakon dvadeset godina sverca koji se mjeri u milijardama kuna hrvatska vladajuca kleptokracija pokrece jos jednu svoju smijesnu "akciju" protiv korupcije u kojoj sprovode cak i one koji su pustili da se unese 35 (nije greska!) trsa vinove loze iz slovenije!?:))
mislim da bi bilo pametno ovih dana izbjeci svaki shopping u austriju, jer kako je vladajuca kleptokracija odlucila stati na kraj tom kriminalu( i opet jedino zbog poglavlja 23) bilo bi suludo da zavrsite na naslovnici dnevnika kao jos jedan krupni kriminalac koji je pokusao unijeti cak jednu neprijavljenu djecju majicu preko granicnog prelaza na macelju!:))

Tko je glasao

kol'ko košta kad unutra plačem...

Nakon ovog dnevnika ne znam bih li se smijao ili plakao :)

Na dušu onima koji si ga izbrali, uz slogan Pokre(te)nimo Hrvatsku!...

Tko je glasao

mene u pravilu hvata neka

mene u pravilu hvata neka mucnina, kao da cu povratiti!:)

Tko je glasao

@edi3, aha sada si se

@edi3, aha sada si se otkrila!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Mučnina

Izgleda da je mučnina opća i možda bi ja bio sretniji da nam ga ne vrate i da ga više nikad ne vidim. Nisam ga nikad ni "mogao vidit" i sad mi se možda napokon želja i ostvari.

leddevet

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci