Tagovi

Sanadera "pomalo izbjegavaju"

Kaže Sanader u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada vlada" da je dojma da se "pomalo izbjegava" odgovor iz EU oko njegova prijedloga da se održi sastanak Hrvatska, Italija, Slovenija i Europska komisija o ZERP-u. Eufemizam "pomalo izbjegavati" premijer je upotrijebio da ne mora priznati kako ga već dva mjeseca nitko u Briselu ne ferma 2 posto.

Na tom sastanku koji se "pomalo izbjegava" Sanader bi predstavio misteriozno rješenje kojim bi zadovoljio Italiju i Sloveniju, a Hrvatska bi zadržala ZERP i nastavila pregovore s EU. Naravno hrvatska javnost o tom rješenju ništa ne zna, a očito je da EU to ne zanima.

E sad, nakon što ga već dva mjeseca "pomalo izbjegavaju", premijer je odlučio Uniji pokazati zube. Neće oni izbjegavati njega, nego će on njih. Pa kaže... "da će Hrvatska, nastavi li se i dalje na Europsku komisiju vršiti pritisak da službeno blokira hrvatske pregovore o članstvu u EU, to tumačiti kao neobjektivan pristup rješavanju problema oko primjene ZERP-a, te odlučiti u kojem će smjeru tada voditi svoju politiku."

No nije stao samo na pokazivanju zubi. Odlučio je da i svi mi ostali trebalo pokazati zube i pasti travu. Naime... "ako nas se bude ucjenjivalo, onda se priklanjam stavu predsjednika Mesića da će se na dnevnom redu naći pitanje ili ZERP ili EU".

Jel očito je da se Sanadera ucjenjuje! Pa nitko s njim neće pričat s njim već dva mjeseca. A čovjek zna 4 jezika.

Mudar državnik kakav je odlučio je Briselu ostaviti mogućnost da se časno izvuče iz ove situacije. Pa je... "naglasio kako je Hrvatska i dalje stava da se na kvadrilateralnom sastanku može naći rješenje koje bi zadovoljilo sve strane, da u ovom trenutku ne može u javnosti izaći s prijedlogom s kojim bi Hrvatska izašla na tom sastanku, već da će to učiniti ako do sastanka uskoro ne dođe."

S obzirom da će Sanadera Brisel i dalje nastaviti ignorirati, i to opravdano (kao da je stvarno bitno što smo tamo nekad 2004. potpisali), on će urbi et orbi objaviti svoje spasonosno, a opet tako misteriozno rješenje. I tako nam omogućiti da nakon što se napasemo trave imamo s čime obrisati slinave gubice.

Komentari

j..evropu bez hrvatske

j..evropu bez hrvatske

Tko je glasao

Sanaderova retorika ne

Sanaderova retorika ne iznenađuje. Kao ni ona iz EU:

Najoštriji u raspravi bio je slovenski socijademokrat Borut Pahor, koji je rekao da je hrvatski premijer Ivo Sanader "drsko izjavio da je Slovenija kriva za zastoj u hrvatskim pregovorima".

A kako bi drukćije i mogli kad Sanader hoće o istom jednu politika u zemlji a drugu u EU. Odavno upozoravamo da će tome jednom morati doći kraj. Sve maske su pale, ostaje veliki finale i naklon publici. Jedino mislim da će pljesak ovaj puta izostati.

Za promijeniti finale su usmjereni veliki napori, uvedene su sveže snage na čelu s Vesnom a i predsjednik je malo oko toga kad je rekao EU ili ZERP. Nova scena je postavljena i igra ide dalje, samo ova Evropa nešto kvari i neće u skladu s tim.

Sanaderu treba alibi da odustane od ZERP-a, baš onako kako je još 2004.godine odustao potpisujući "usuglašeni zapisnik".

Scenario kaže da će Evropa još malo ovako tvrdo, Mesić je već naznačio izbor "ovo ili ono", Sanader će još malo "i ovo i ono" a onda "kad ulazak u EU dođe u pitanje", teška srca i "u interesu građana Hrvatske" (jer drugačije nikada ne bi) odustati od ZERP-a na zadovoljstvo EU i svoje vlastito. On bi to trebao zadnji i "protiv svoje volje" jer će on "šititi hrvatske interese do kraja" ali kad već građani od njega traže da odustane, pa i predsjednik Mesić, pa još kad bi i oporba ponovila da je za EU jer Vesna sigurno hoće,...

Scenario vrijedan divljenja, izvedba solidna, vuk sit i ovce na broju. Najbolje predstave su one za koje publika misli da su stvarni život.

Moglo bi proći jer je i do sada puno birača vjerovalo.

B-52

Tko je glasao

Za promijeniti finale su

Za promijeniti finale su usmjereni veliki napori, uvedene su sveže snage na čelu s Vesnom a i predsjednik je malo oko toga kad je rekao EU ili ZERP. Nova scena je postavljena i igra ide dalje, samo ova Evropa nešto kvari i neće u skladu s tim.
Kako redovito primam newsletter od ELDR Party eu, evo što piše u današnjem:
Vesna Pusic, ELDR vice-president and current leader of HNS became president of the National Committee for Monitoring the Accession Negotiations of the Republic of Croatia to the European Union.
The National Committee is the most significant parliamentary body established as a means of parliamentary oversight of the process of Croatian EU accession. Vesna Pusic will chair the Committee for the next four years. “HNS was the first Croatian party to strongly advocate European values – commented Vesna Pusic - and can take a lot of credit of building consensus on the necessity of EU accession in Croatian society. The National Committee for Monitoring the Accession Negotiations is the result of the achieved consensus on EU integration, which guarantees Croatia’s long-term stability and high standards.”

U prijevodu:
Vesna Pusić, potpredsjednica ELDR-a i čelnica HNS-a imenovana je za predsjednicu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora sa EU.
Nacionalni odbor je najznačajnije parlamentarno tijelo osnovano kao sredstvo parlamentarnog nadzora u priključivanju Hrvatske EU. Vesna Pusić predsjedavat će Odboru u naredne četiri godine.
"HNS je prva hrvatska stranka koja je čvrsto zagovarala europske vrijednosti i može preuzeti puno povjerenje u stvaranju hrvatskog konsenzusa oko nužnosti pristupanja u EU. Nacionalni odbor za praćenje pregovora sa EU rezultat je postignutog konsenzusa oko eu integracija koja Hrvatskoj osigurava dugoročnu stabilnost i visoki standard."- izjavila je Vesna Pusić.

Tko je glasao

HNS je prva hrvatska stranka

HNS je prva hrvatska stranka koja je čvrsto zagovarala europske vrijednosti i može preuzeti puno povjerenje u stvaranju hrvatskog konsenzusa oko nužnosti pristupanja u EU.
Ovo podosta odgovara u slučaju Hrvatske i ta podudarnost EU i HNS će se sve više vidjeti i osjetiti u vezi RH te BiH, Crne Gore i ostalih djelova ex SFRJ, tim više što zahtjevi EU rastu bitno iznad zahtjeva prethodnih pridruživanja a preiskusne RH i ostale ex SFRJ snage su također veoma respektabilne u forsanju:
- EU i ex SK liberalna mladež na čelu HNS su jedini koji misle da se trakavicama muljanja stvarane zavrzlame u vlasničkom i stvarnom stanju raznih struktura i infrastruktura mogu jednostavno i liberalno rješiti, antibirokratski i ne obazirući se na bilo šta, što je HNS i radio u vlasti u državi (Čačić) i Zagrebu (Pusić). Manji dio toga se može tako rješiti, ali i to prilično skandalozno a veći dio će se rješavati jako dugo. I ostale starnke to ne razumiju u osnovi, ali su nepogrešivog instinkta i iskustva da je to živo blato, pa se iskusno šlepaju kao SK, izvode egzibicije i egzistiraju na tome. EU šalje sve gluplje i sve kvarcanije birokrate a vodstvo HNS-a se razvija slično, imitira to, pa sada nema mogućnosti uzmaka. Slijedi duga zabava o tome;
- daljnje napredovanje EU u ovom djelu i HNS vodstva karakterizira sve veća praznina svega drugog osim njih, nezamjenjivost, što je u vezi BiH and EU pa i HNS doseglo da je BiH nešto čega nema, bilo živahno i nema ga više, da bi se kontroliraalo gađenje. Izraženo je to bilo i prije a i sada jako kod drugih, ali ne do tako čistih formi. Tako da će sada Vesna Pusić, kao u vladanju Zagrebom, podstaći onu praksu koaj pretpostavlja da to što je bilo prije i u šta se ušlo nešto kao GUP Zagreba, neka neproduktivna zbrka koju su oni rješili. To će podstaći slične snage iz drugih stranki, one turbofolk turbo sve stignu i mogu, više od SF, u jednom liku po 30 velikih uloga i angažmana = ukupno cca 150 natprosječnih ljudi, dosegnuti nivo "socijalizma s ljuduskim licem" u zlatnoj fazi, kardelčjizam više stupnja i svjetski rekordnog trošenja nezarađene love i forsanja s tim u vezi;
- EU i HNS ponekad jedini zbilja iskreno misle da su božanski pozvani za RH i Balkana koji nestaje, Tito je znao da je vojnik revolucije a ostali znaju da ipak glume.

Tako je smisao jače uloge HNS-a od primjerene u tome kao i u razdoblju 2000.-2003.g. i slično smisao života Monthy Paytona logično. I bez toga bi se stvari razvijale, a s time još više, da će nakon nekih rundi biti širom otvorena vrata za bilo kakav populizam, npr. bandićevski. I tako iz etape u etapu, iz kruga u krug, dok ne stignemo na kolosjeke kuda se vozilo za smušenog dr Mačeka, ekstrakonzervativca liberalne prakse, primitvca koji je predvodio najveći evropski razvitak toga doba i jedini politički čelnik koji je odbio biti ičiji kvisling - industrija i sve se razvija, složeno usklađivanje interesa ali svi sve drže pa ide, vlasništa i i sve čisto i po zakonu, Evropa nije neki pojam jer se obostrano normalno vozi ... Uloga HNS.a u tome napredovanju je izgleda ključna, kao i bezbroj ključeva na dugom putu.

Tko je glasao

Vjerujem da ce se nesto ipak

Vjerujem da ce se nesto ipak ispregovarati, iako na prvi pogled sve ide kako si opisao, sm. Uvjeren sam u to nakon izjava koje su po zavrsetku drugog citanja izvjestaja o napredovanju Hrvatske dali neki članovi/članice EU Parlamenta.

Postoji jak lobi koji radi za DrIvu odnosno za 2009. godinu (prije svega Doris Pack). Oni ce se pobrinuti da njegov imidž ostane neokaljan, a da se ZERP ipak nekako ne primjenjuje na zemlje clanice.

Ako dođe do problema i ako nas vlada zaista stavi u situaciju da biramo ili ZERP ili priključenje, krivac bi se mogao naci u Friščiću, a u pitanje bi mogla doći i koalicija. Kad bi kojim slučajem DrIvo popustio vođi seljaka, izgubio bi i one zadnje simpatizere u EU.

Ipak mi se najvjerojatnijim čini scenarij odlaganja godine priključenja. Ta bi varijanta, sa svim spin obrazloženjima koja bi ju pratila, za Sanadera i njegovu vladavinu bila najmanje štetna (a HDZ bi dobio još vremena za svoj hohštapleraj u uvjetima nefunkcioniranja pravne države).
grgo

grgo

Tko je glasao

Ipak mi se najvjerojatnijim

Ipak mi se najvjerojatnijim čini scenarij odlaganja godine priključenja. Ta bi varijanta, sa svim spin obrazloženjima koja bi ju pratila, za Sanadera i njegovu vladavinu bila najmanje štetna (a HDZ bi dobio još vremena za svoj hohštapleraj u uvjetima nefunkcioniranja pravne države).

Kvaka je u tome da nije ZERP problem za godinu priključenja. Ključno je sve drugo, najviše reforme kojih nema i od kojih je pravna država najbitnija.

ZERP je samo uvjet da se počne o drugom što nema šanse da se napravi s ovom garniturom i odličan alibi da sve stane kao zbog toga.

Da se i sutra riješi, ZERP je još uvijek dobar izgovor zašto se izgubilo vrijeme od 2004. do sada pa se eto nije stiglo ostalo do 2009.godine.

A to da će se odustat, hoće se odustat, samo DrIvo sprema sve da ni za to ne bude kriv on već svi gore napisani, uključno složena situacija u svijetu koja je alibi i za inflaciju i pad standarda i ostalo običnim ljudima najbitnije.

B-52

Tko je glasao

Opet poušava nametnutu ZERP

Opet poušava nametnutu ZERP kao temu, da se malo glođemo sa susjedima oko toga. U međuvremenu se može malo odmoriti od neugodinh tema poput gospodasrstva, pravosuđa, korupcije,..
Kao da je ZERP jedini i glavni problem Hrvatske.
Sanader je izgubo svaki krediblitet i doma, i u EU. Sastav nove vladi je ubio svaku nadu o nekoj kompetenciji i rješavanju problema.
Umjesto da šuti i pokuša nešto korisno napraviti, on nama kuka kako ga izbjegavaju, o Bože jada. A kad dođemo u pregovaračku situaciju ili...ili, onda smo potonuli do kraja. Dosizanje takve pozicije je dokaz krajne pregovoračake nesposobnosti.

Tko je glasao

Sanader priča gluposti i

Sanader priča gluposti i muti vodu da može muljati i dalje.

P.S.
Mrzim kad novinari bez rezerve uzimaju izjave političara, kad ocjenjuju sebe, kao relevantne podatke i stvarno stanje.

Tko je glasao

Bez obzira što Vlada ima

Bez obzira što Vlada ima pravo odlučivati o ZERP-a i EU način na koji se to radi i priprema govori definitivno o

- ako ima rješenja a druga strana odbija razgovor - onda je izgubila vjerodostojnost u inozemstvu
- ako nema rješenja, mada stalno govori da ih ima, - onda je nekompetentna prema procjenama inozemnih sugovornika.

Što se unutrašnje politike tiče već sama najava i postavljanje alternative ZERP - EU za mene odražava gubitak kompetentnosti i vjerodostojnosti politike kojom su branili svoje uspjehe u prošlom razdoblju i rada Vlade u ovom razdoblju.

Tko je glasao

A kad on izbjegava

A kad on izbjegava sindikate, to je onda u redu? Ivek se malo previše zaigrao u svojoj povijesnoj ulozi koja će po svemu sudeći završiti kao i ona Hoeneckerova.

Tko je glasao

ajde molim te pa sindikati

ajde molim te pa sindikati su za njega stoka sitnog zuba. eeeeej, pa on je predsjednikom madridskog reala romanom calderonom dogovarao da oni gostuju za hajdukov rođendan u splitu. znamo kako je to završilo...

Tko je glasao

Vrijeme je za državničku

Vrijeme je za državničku politiku.

Kada je NATO 1999.g. bombama zasuo prijateljsku Srbiju, povrjedivši pri tome naš suverenitet, pokojni predsjednik Tuđman je zaprijetio glavnom šefu te ekipe (USA) da je već bio dao nalog za napad na njihove tenkove kod Martin Broda, na granici iznad Knina pema BiH, koji provociraju, da drugi put neće opozvati naredbu ako naprave i najmanju grešku te da ide u prijateljsku Rusiju s njihovim predsjednikom potpisati sporazum o prijateljstvu i suradnji. kao Tito kada je udario po glavnom vojnom pomagaču u II svjetskom ratu, vojsci Njegovog veličanstva kralja velike Britanije i pola svijeta. Kao sada Milo Đukanović i Srbija.

Ovo miriše na sinhroniziranu akciju i naših državnika, sada kada su omogućili Vesni Pusić da odmah krene furiozno na ekipe EU i naših koji petljaju i birokratiziraju oko nekih poglavlja. Mesić je kod starog prijatelja Gadafija, bave se prekrajanjem prava veta stalnih članica VS UN. Sanader je iznenađujuće krenuo. Prilika je dok je Rupel glavni dijagnostičar po Balkanu koji nestaje. U skladu s tradicijom ćemo potom vjerojatno nešto popušiti i vikati "Trst je naš".

Ovaj put nas jedino BiH može izvući ako se sinhronizirano pokrene.

Tko je glasao

pa neće nas EU primiti zato

pa neće nas EU primiti zato što smo im simpatični,jer stara je stvar da kao narod imamo vrlo malo simpatizera u Europi.Primit će nas u EU onda kad to bude u interesu njihovim jakim financijskim lobijima,tako da se nemoramo brinuti zbog toga.Htjeli mi ili nehtjeli usisat će nas u tu zajednicu,pa im baš onda netreba skinuti gaće na svakom pitanju.
Uostalom nekako osjećam da smo bliži i topliji s Rusima pozivnica za EU bi nam već bila došla.

Tko je glasao

znaš onu staru, poslije

znaš onu staru, poslije spolnog općenja nema kajanja. ako su 2004. dali guzice, zašto sad plaču da ih se ucjenjuje? jel hido potpiso? potpiso! a sad će sanader, nakon što je sve zajebo, kupit bodove na priči "e baš nećete, ne damo vam naše more"? neće moći. not in my name

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci