Tagovi

Sanader zastrašivao, podmićivao, bacao u zatvor

Evo jednog zanimljivog istraživanja (http://www.ifimes.org/default.cfm?Jezik=Ba&Kat=09&ID=326). Tekst je na hrvatskom, pa prenosim neke dijelove objavljene na index.hr:

O Crkvi

"HDZ nije na dobitku zbog potpore Crkve i nogometaša. Vjeronauk u školama, raspela u uredima, blagoslivljanja javnih ulaganja itd., legitimno izazivaju sumnje u separaciji Crkve i države. Sekularizam moderne Hrvatske ugrožen je dominantnim položajem Rimokatoličke crkve nad drugim vjerskim zajednicama", spominje se u analizi, uz dodatak da je kardinal Josip Bozanić uputio građane kako da glasuju na nadolazećim izborima, savjetujući da ne glasuju za ljevicu.

O HDZ-ovim listama

Spominje se i kako Sanaderovom izbornom listom dominiraju neka "stara imena" poput Šeksa, Jarnjaka, Hebranga, Kosorice, Kalmete, Marine Matulović - Dropulić i tako dalje, "koji su očito dosadili hrvatskoj javnosti".

O strategiji SDP-a

Milanović je, spominju u analizi, odlučio odustati od dijaspore kako bi osvojio simpatije građana, bombardirajući birače sloganima koji ima govore da bi Hrvati koji žive Hrvatskoj trebali odlučivati o njezinoj, odnosno svojoj sudbini.

O Sanaderu

Sanader se, s druge strane, koristi "sofisticiranim, tuđmanovskim metodama". Svoje je najbliže suradnike i članove stranke, piše u analizi, zastrašio i time učvrstio svoj položaj i riješio se potencijalnih suparnika iz svoje vlastite stranke, zastrašujući ih i podmićujući, dok su neki od njih čak završili i u zatvoru, piše u analizi.

O Sanaderovoj sudbini

Ako Sanader izgubi izbore, Milanović će vjerojatno početi kopati duboko u komercijalnu, materijalnu i financijsku prošlost HDZ-ovog vođe, stoji u analizi.

O Sanaderovu ignoriranju Milanovića

Premijer Ivo Sanader odgovorio je na Milanoviće napade na svoju osobu na najbolji i najlukaviji mogući način - ignorirajući ga, spominje se u analizi. Unatoč Milanovićevom ustrajanju, neće biti televizijskog sučeljavanja između dvojice oponenata. To će, stoji u analizi, najviše naštetiti Sanaderu, s obzirom da se javnost pita zašto premijer izbjegava sučeljavanje s Milanovićem, ako već nema što za skrivati.

O Sanaderu kao koalicijskom partneru

Na pitanje zašto HDZ ne predstavlja atraktivnog partnera u budućnosti, IFIMES navodi kako sve stranke Sanaderu zamjeraju bahato ponašanje, tvrdeći da on ne poštiva njihove zahtjeve i ponaša se kao "apsolutni vladar u stilu Franje Tuđmana", što ostale stranke distancira od HDZ-a.

O Sanaderu i manjinama

Kada se domogao moći, Sanader je obećao Bošnjacima i Slovencima reinkorporaciju u Ustav Republike Hrvatske, s obzirom da su oni eliminirani iz preambule Ustava iz 1997., tražeći zauzvrat potporu predstavnika albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine, Šemse Tankovića, podsjećaju u analizi. No, Sanader , stoji u nastavku, nije uspio ispuniti svoje obećanje i na taj je način zavarao bošnjačku i slovensku manjinu koja živi u Hrvatskoj.

Tajni dogovor s Koštunicom?

Aktualni događaji u regiji dokazali su, stoji u analizi, da je "hrvatski premijer stručnjak kada su u pitanju zakulisni utjecaji". Pod njegovim je utjecajem hrvatska vlada zauzela vrlo rezerviran stav spram budućeg neovisnog statusa Kosova i svoje mišljenje izražava samo kada to ne može izbjeći. Nije, međutim, slučajnost, da su odnosi između hrvatske vlade i Kosova zahladili nakon što je Sanader došao na vlast, stoji u analizi. "Govorimo li mi o tajnom dogovoru sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom koji je Sanaderu obećao da će mu za takav 'principijelan stav' spram Kosova uzvratiti potporom Hrvata u Bosni i Hercegovini u uspostavi trećeg entiteta? U ime Koštunice to obećanje sada provodi Milorad Dodik, aktualni premijer Republike Srpske", stoji u zaključku analize.

U međuvremenu sam promijenio naslov jer prvobitni "Tajni dogovor Sanader-Koštunica?" očito nije najbolje odgovarao sadržaju.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci