Tagovi

Sanader vs Milanović

Analizirajući na svom blogu: http://pr-eminencija.bloger.hr retoričke vještine javnih osoba, dotaknuh se i komentiranja kvalitete primjene spomenute vještine kod naših političara.
Bez pretenzija komentiranja kvaliteta političkih opcija koje zastupaju, želja mi je da analizirajući prednosti i nedostatke govorničko-prezenterskog umijeća dva najbolja govornika, iste vam predstavim kroz prizmu kojom ih do sada možda niste gledali.

Ivo Sanader
Sanader je školovani govornik koji poštuje sve postulate retorike. Fizički izgled mu je veliki adut u odnosu na konkurenciju, jer Sanader svojom pojavom naprosto dominira kadrom. Vizualni dojam u pravilu zaokružuje odličnim izborom svog outfita. Izgledom, držanjem, tonom glasa i načinom govora komunicira odlučnost, energiju i snagu. Gestama sjajno prati izgovoreno, bilo da daje intervju, govori za govornicom ili vodi sjednicu Vlade. Ima nevjerojatnu sposobnost «omekšavanja» i najneugodnijeg pitanja.
No, da ne pomislite da je bez mane, spomenuti ću povremen, ali vrlo primjetljiv «ispad iz sistema», poput ne tako davnog «aviona, bicikla i Verone» ili «prijetnje izbacivanjem sisačkog gradonačelnika sa sjednice Vlade», a što baca sjenu na Sanadera kao odličnog diplomatu i umjerenog političara. Da li je spomenuto posljedica povremene nemogućnosti obuzdavanja južnjačkog temperamenta ili odraz arogancije koja nakon svakodnevnog gušenja «šminkom» isplivava na površinu, ostaviti ću vama na procjenu.
Sanader je usprkos povremenim gafovima govornički trenutno bez premca na hrvatskoj političkoj sceni … kako dugo, ovisi o jedinom potencijalnom konkurentu koji se pojavio na obzoru.

Zoran Milanović
Gledajući njegove nastupe, a poznavajući retorički prosjek političara, nisam mogao ne osjetiti govorničku školovanost ovog novog političara. Prošavši poput Sanadera diplomatsku školu Ministarstva vanjskih poslova, Milanović je sjajno nadogradio prirođene osobine novo naučenom retoričkom vještinom. Svojim umijećem govorenja u kombinaciji sa «svježom» pojavom privukao je pažnju. Izražavanje mu je vrlo jasno i konkretno, a držanje sigurno. Hladnokrvnost koju komunicira i prilikom najprovokativnijih pitanja i brzina povezivanja odgovora u glavi s njegovim verbalnim izrazom vrlo je impresivna. No, još nije iskusio težinu pravih kriznih situacije pa stoga ostaje da vrijeme pokaže njegovu sposobnost adaptacije i u takvim okolnostima.
Primjenjuje u hrvatskim okvirima rijetko viđeni trik povremenog, ali izrazito fokusiranog pogleda u oko kamere, a kojim se direktno obraća gledateljima što neminovno donosi pozitivne efekte ... jer svi mi volimo taj neposredni kontakt očima pa makar i preko televizijskog ekrana, jer time stječemo dojam da se govornik obraća upravo nama.
Ono što Milanoviću preostaje je da pronađe odgovarajući vokabular kojim će se obraćati SDP-ovim potencijalnim biračima, jer sa trenutnim obraća se uglavnom visokoobrazovanoj populaciji, a ista je u Hrvatskoj zastupljena sa svega 7,8%. Također mu preostaje i "tesanje" svog outfita, jer postojećim se utapa u dosadno neugledne kombinacije koje u političkom miljeu prevladavaju kao "must have". Ako u tome uspije, mogao bi postati Sanaderov jedini pravi konkurent.

Rezime:
Sušta realnost nam govori da su i Sanader i Milanović toliko superiorni, koliko im je konkurencija jadna. Ili u prijevodu, trenutak oduševljenja, zamijenila je spoznaja o jadu većine naših političara čija je retorička vještina toliko mizerna da svatko tko malo vještije barata istom ispada superman.

Komentari

Odlična tema sa odličnim

Odlična tema sa odličnim argumentima. Milanović je sigurno jedna od novih zvijezda najviše politike ukoliko SDP dozvoli da se vrh stranke malo prozrači. Općenito SDP ima dosta sposobnih ali tihih kadrova tipa Komadine, Jurčića ili Milanovića. Ljudi koji rade i koji kada govore imaju što reći. Sanader bi vjerojatno imao drugačiju retoriku da ima drugačije biračko tijelo, ali bez obzira na neke oštre izjave riječ je o jednom od najsposobnijih i najuvjerljiviih političara od samostalnosti.

hatepogodak

Tko je glasao

pa malo su ih pogurali nakon

pa malo su ih pogurali nakon onog sastanka na sljemenu ali se modus operandi opet vratio na staro; bio je i onaj Otvoreno s Dragovanom koji je isto bio prilično dobar (iako, istinu govoreći lik ima vrlo netelevizičnu facu)

jurčić je genijalan i ima kvalitetu da može objasniti jednostavnim riječnikom bilo koji problem, no na primjeru prošlotjednog Otvorenog mogu samo reći da on čak i kada rasturi šukera u argumentima, na kraju ispadne kao da se slažu; dakle super je za objasniti ali je loš u sučeljavanjima (i ne vidim da će se to popraviti), no ljubo rulezzz

Komadina mi još nije zapeo za oko

Tko je glasao

Slažem se s vrlo

Slažem se s vrlo objektivnom analizom navedene dvojice. Proširio bih je jednim elementom koji nužno ne spada u retoričke vještine, ali pod ukupan "umjetnički dojam" svakako.

Sanadera dodatno opterećuje odgovornost za cjelokupnu politiku i pojedine poteze HDZ-a, odnosno njegovih članova. Kod Milanovića to nije slučaj. On ne personificira (barem ne još) SDP i to je njegova prednost.

Kod Sanadera u posljednjih godinu dana prečesto možemo prepoznati "naučene lekcije" ili pojedine šablone. Ne samo kod ili zbog njega (jednostavno ih je natjeran koristiti), nego je više nego primjetno da određenu jezičku konstrukciju doslovno preuzimaju svi članovi njegove stranke. Nebrojenim ponavljanjem jednog te istog, bez razlike barem u jednoj riječi ili zarezu, upravo članovi HDZ-a narušavaju dojam iskrenosti i vjerodostojnosti onoga što tvrde, pa i stranačkog vođe. Pretvara se to u papagajsko ponavljanje, a dojam o autorstvu i vlastitoj uvjerenosti u ono što se govori je gotovo nemoguće postići.

Glede toga je Milanović daleko vjerodostojniji jer mu ne "pomažu" ostali SDP-ovci i cijela stvar ne izgleda unaprijed dogovorena i diktirana. Ostavlja dojam da misli svojom glavom.

Evo Eminencijo, tako ja mislim.

B-52

Tko je glasao

Ali decki nije sve u

Ali decki nije sve u retorici, to je samo element koji primjecujete ako bas ne stima, danas se politicari biraju u inkubatorima da time barataju. Neće se Sanader izvuci na retoriku, niti ce na tome Milanovic dobiti izbore. Dakle tu govorimo o prvom dojmu, on je danas na zapadu nesto bez cega ne mozes biti politicar, puno su vaznije neke druge stvari. Samo je problem da kod nas jedna cijela garnitura politicara ceka da dobije u vritnjak sto ce se vjerojatno i dogoditi nakon sljedecih izbora.

Tko je glasao

Haha :-) Zao mi je

Haha :-)

Zao mi je Milanovica. Covjek nece stic gustat niti godinu dana u ugodnim plodovima svojeg kolaboracionalistickog mentaliteta. Da se bar rodio kojih 10 godina prije. Ovako, stvarno mi ga zao.

Tko je glasao

Kolaboracionistički

Kolaboracionistički mentalitet?

Može pojašnjenje?

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci