Tagovi

Sanader poklonio Italiji 260 milijuna eura... naših eura

Do osamostaljivanja Hrvatske poznata Hrvatska sintagma je bila da sav novac odlazi u Beograd. Nakon osamostaljivanja ta sintagma je doživjela promjenu i za sve nedaće manje razvijenih krajeva sada je glavni krivac Zagreb i za njih sav novac ide u Zagreb iako takva teza nema nimalo veze s istinom. Najnovija burleska oko ZERP-a možda bi i mogla promijeniti dogmatsko objašnjenje za sve nedaće jer sada bar svi znamo da 260 milijuna eura vrijedi talijanski izlov ribe u području ZERP-a, kojeg je Hrvatska velikodušno poklonila Italiji.

No teško je vjerovati da će primjerice dalmatinci odjednom početi kriviti talijane i Sanadera koji im već godinama dozvoljava neometan izlov. Ako ništa drugo, onda zbog klasičnog dalmatinskog mentaliteta koji ne priznaje da je pogriješio, a upravo je zahvaljujući gotovo plebiscitarnoj podršci HDZ-u u Dalmaciji Ivo Sanader i osvojio još jedan mandat.

I što sad? Kad bi u Dalmaciji počeli umjesto Zagreba, psovati Italiju i Sanadera, bilo bi to psovanje samog sebe, jer upravo su oni omogućili Talijanima i Sanaderu da ih se i dalje pljačka godišnje za 260 milijuna eura. Kako je to nepojmljivo u dalmatinskom mentalitetu, možemo i nadalje očekivati da će za Dalmaciju i dalje Zagreb biti glavni krivac. Do sad je sav novac išao u Zagreb, a od sad i onih 260 milijuna eura koji ne idu u Zagreb pripisat će se Zagrebu, ako ništa drugo zato što se zagrepčani nisu bolje potrudili na izborima pa plebiscitarno glasali protiv HDZ-a te tako onemogućili Sanaderu da formira vlast.

Kako god okrenemo, Zagreb je kriv.

cnn.blog.hr

Komentari

Zagreb bu dalmosima uvijek

Zagreb bu dalmosima uvijek kriv, a i presretni buju kad im deca 'na skole' podju u Zagreb.... Isto ko Irci i Engleska. Mrzimo se i sve, al navijamo svi slozmo za Manchester!?

Zveknuo sam ja zato jednu Palamidu lijepu proslo ljeto s vanjske strane Hvara. I tob priznajme bez par sto kuna vrijedne dozvole za ribolov.

Priznajem! :)

Sad bu ispalo da sam je zapravo zveknuo Talijanima, jerbo ak nema ZERP-a oni tamo love vise nego mi... Mozda bi trebo slijedecu ribu na pola razrezat i pola poslat Sanaderu a pola... ko zna ko bu do onda sef u talijanskoj vladi. Oni tamo ne traju tak dugo. Ko nasi hdzjcekovci... koji se nedaju! :)

Ivan | www.SeoConsultant.ie

Tko je glasao

CNN, oli si propuvo ? nisu

CNN, oli si propuvo ? nisu valjda dalmoši birali Bandića ...?
evo jedan zgodan komentar na tvome blogu :

Sagledavajući cjelokupno odvijanje situacije (iz sadašnje perspektive) oko proglašenja kao i današnjeg ukidanja ZERP-a, kao i situacije oko pregovora o pristupanju RH u Europsku Uniju, postoji osnovana sumnja da je organizirana kriminalna skupina na čelu sa Ivom Sanaderom (HDZ), postupajući s izravnom i neizravnom namjerom, svijesno činjenjem i nečinjenjm, prema cjelokupnom narodu RH počinila više kaznenih djela iz Kaznenog zakona RH a kojima je počinjena višestruka nenadoknadiva materijalna i druga šteta ovoj državi, odnosno cjelokupnom narodu koji živi, prebiva i privređuje u toj državi. Postoji osnovana sumnja da su navedeni razna kaznena djela počinili da bi sebi i svojim suradnicima, saučesnicima pribavili imovinsku i neimovinsku korist, točnije osigurali dugoročno obnašanje vlasti u državi na zadnjim provedenim izborima, a sve u cilju pribavljanja za sebe osobno (pojedinačno) svekolike materijalne i druge koristi, a sve na štetu proračuna RH, točnije stanovnika koji pune i doprinose u taj i druge županijske i općinske proračune kao i proračunske i vanproračunske fondove.
Znači kako se iz svega sada poznatog može zaključiti, osumnjičeni su u predizborno vrijeme koristeći svoj položaj, svjesno i namjerno, narod (birače) doveli i držali u zabludi, lažno im prezentirajući situaciju oko ZERP-a i njegove primjene, a u isto vrijeme su znali da su sami potpisali međudržavni trojni ugovor (koji su sakrivali od tog naroda-birača) a po kojem ta primjena ZERP-a uopće, kako se sada vidi, po tom potpisanom ugovoru nije moguća ni sprovediva.
Isto tako s obzirom da su osumnjičeni od 2004 do 2007 god obnašali svekoliku vlast u državi, a imajući u vidu navedeno kao i cjelokupnu financijsku i drugu tešku situaciju u kojoj se država (narod) momentalno nalazi, a kao i ponašanje osumnjičenih u vrijeme od 2001 do 2003 dok su bili opozicija, može se osnovano posumnjati da su isti u razdoblju od 2001 do današnjeg dana svijesno, smišljeno i namjerno, kolektivno po zapovjednoj odgovornosti i pojedinačno počinili najteže oblike kaznenih djela propisanih i kažnjivih po važećem KZ RH i to:

-pripremanje kaznenih djela protiv RH
-povreda ugleda RH
-udruživanje radi činjenja kaznenih djela protih RH
-pronevjera
-diverzija
-zloporaba položaja i ovlasti
-zloporaba obavljanja državne dužnosti
-prijevara u službi
-nesavjesan rad u službi
-protuzakonito posredovanje
-prijevara-računalna prijevara
-zloporaba povjerenja -lihvarski ugovori
-rasna i druga diskriminacija
-povreda slobode odlučivanja (podmićivanje i sl)
-izborna prijevara-povreda tajnosti glasovanja
-zloporaba izbornog prava-uskrata biračkog prava
-povreda ravnopravnosti građana
-povreda prava na rad i drugih prava iz rada
-povreda slobode izražavanja misli
-Povreda slobode vjere
-nedozvoljena uporaba osobnih podataka
-nedozvoljeno snimanje i prisluškivanje
-sklapanje štetnih ugovora
-zloporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju
-povreda ravnopravnosti u obavljanju gospodarske djelatnosti
-primanje mita-davanje mita
-prikrivanje protuzakonitog dobivenog novca
-spriječavanje dokazivanja
-prisila prema pravosudnim dužnosnicima
-širenje lažnih i uznemirujućih glasina
-uništavanje i prikrivanje arhivske državne i druge građe
-onečišćenje okoliša -unošenje radioaktivnog i drugog otpada u RH
-dogovor za počinjenje kaznenih djela
-udruživanje radi počinjenja kaznenih djela

Iako nisam po struci pravnik niti se bavim tim poslovima, kao lojalni građanin ove države, analizirajući cijelokupno ponašanje osumnjičenih u spomenutom periodu, a s obzirom na građansku obvezu i dužnost (a sam osjećajući negativne posljedice), ovom prilikom upoznajem poštovane čitatelje (javnost), posebno ljude pravne i srodne struke da pomno razmotre ovdje navedeno i u skladu propisima i svojim pravima i dužnostima, prikupe određene dokaze i podnesu eventualne kaznene i druge prijave protiv navedenih, a za koje postoji osnovana sumnja da su svojim neodgovornim i drugim ponašanjem svijesno i namjerno počinili navedena kaznena djela, a onda i počinili ogromnu nenadoknadivu štetu cjelokupnom narodu. (urebako - 13.03.2008. 13:50)

Tko je glasao

Oprosti cnn ja san iz

Oprosti cnn ja san iz dalmacije iz svima mrske 9 izborne jedinice, nisan glasa za izdajnike iz hdz-a na čelu sa drivom, tako da ne možeš generalizirati stvari i poticati mržnju protiv dalmatinaca jer nisu svi glasali za adz, a i da jesu, nisu oni odgovorni zbog toga što kanader voli satove i neko mu ih plača, a ponajviše nisu krivi zbog manjka morala političara. Možda jesu naivni.

Tko je glasao

No teško je vjerovati da

No teško je vjerovati da će primjerice dalmatinci odjednom početi kriviti talijane i Sanadera koji im već godinama dozvoljava neometan izlov.

Talijani love u jadranu već najmanje 60 godina. Koliko godina od tih 60 im Sanader dozvoljava neometan izlov?

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Sanader sad ulazi u petu

Sanader sad ulazi u petu godinu, ali još tragičnije je što se Jadran bolje štitio u vrijeme mrske nam Jugoslavije nego danas.

Tko je glasao

daj može Vas biti sramota,

daj može Vas biti sramota, Vi jednostavno ne shvaćate bit, s ovime ste samo dali signal svima da smo spremni raskomadati RH za nešto što će se ionako dogoditi kada to EU odluči, ma stvarno ste smiješni, i ono prodavanje magle da će HDZ unutar jedne godine obaviti sve prema zahtjevima EU i da je za to upravo bitno odgađanje ZERP-a, pa Vi stvarno mislite da smo svi mi budale, a lijepo Vam se voziti sa brodovima ljeti po moru, e pa sada ćete sretati Talijanske ribarice jer ste im ovom odlukom omogućili da se na jednom mjestu bez straha približe na nekoliko milja od naše obale, a na kojem to pitaj Adlešićku i Friščića.

savjesni

Tko je glasao

a upravo je zahvaljujući

a upravo je zahvaljujući gotovo plebiscitarnoj podršci HDZ-u u Dalmaciji Ivo Sanader i osvojio još jedan mandat.
Ovo je huškanje drugih djelova Hrvatske na Dalmatince i namjera je stvorit ne slogu u regijama.

Ovak smo mali i još treba sve rashebat.

Srami se

Tko je glasao

Huškanje je kad se kaže da

Huškanje je kad se kaže da sav novac ide u Zagreb i da je Zagreb kriv što su drugi nerazvijeni, jer to nije istina.

S druge pak strane istina je da je HDZ premoćno pobijedio u Dalmaciji i da nije bilo takve podrške u Dalamciji, HDZ ne bi bio na vlasti. Gdje je tu huškanje? To što sam samo istaknuo činjenicu koje su regije značajno pridonjele pobjedi ovakve vlasti kakvu imamo?

Tko je glasao

S druge pak strane istina je

S druge pak strane istina je da je HDZ premoćno pobijedio u Dalmaciji i da nije bilo takve podrške u Dalamciji, HDZ ne bi bio na vlasti.

Meni je izgledalo da je dijaspora presudila.

Tko je glasao

Možda je dijaspora

Možda je dijaspora presudila u konačnom formiranju Vlade jer je dala još 5 mandata HDZ-u, ali i bez dijaspore je HDZ imao pojedinačno najviše mandata. Zato je Friščić i razgovarao najprije s HDZ-om jer je to rekao i prije izbora. Razgovarat će s onim tko osvoji najviše u Hrvatskoj.
A Dalmacija je presudila na način da je od 61 mandata koliko je HDZ dobio u Hrvatskoj 19 iz Dalmacije. To je trećina.

I da dodam ovdje, mene kao Dalmatinca uopće ne vrijeđa cnn-ov post niti ovaj post vidim kao huškanje.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Huškanje je kad se kaže da

Huškanje je kad se kaže da sav novac ide u Zagreb i da je Zagreb kriv što su drugi nerazvijeni, jer to nije istina.
Zapravo je to problem centralističkog modela vladanja (vlasti, koja se nalazi u Zagrebu) i pogrešne percepcije (po regijama). No to još uvijek ne opravdava tvoje prozivanje dalmatinaca (što zapravo ima huškački prizvuk).

S druge pak strane istina je da je HDZ premoćno pobijedio u Dalmaciji...
Da, na žalost istina, ali isto tako je izborni inžinjering u režiji HDZa bio jako izražen u Dalmaciji. I sjeti se kako je Sanader prije izbora otvoreno obećao ZERP. Naivnost "nekih" ljudi ostavimo za neku drugu priliku/raspravu.

Tko je glasao

Cnn, Seneka ti je odgovoril

Cnn,
Seneka ti je odgovoril mjesto mene.

Tko je glasao

Ako ništa drugo, onda zbog

Ako ništa drugo, onda zbog klasičnog dalmatinskog mentaliteta koji ne priznaje da je pogriješio, a upravo je zahvaljujući gotovo plebiscitarnoj podršci HDZ-u u Dalmaciji Ivo Sanader i osvojio još jedan mandat.

Ovdje je huškanje.

Tko je glasao

To je huškanje koliko i

To je huškanje koliko i izjava da zagorci sve riješavaju po sistemu "s'e bum vas tužil" ili da su ličani tvrdih glava. Dobro svi znamo kakav je dalmatinski temperament i da je sastavni dio tog temperamenta teže priznavanje vlastite greške, uvjerenost da su u svemu u pravu te posebno kult muškarca kao glave obitelji koji je napmetniji.

To je i vječita tema satire, pa smo tako nedavno imali recimo onu seriju "Vaši i naši" koja se temeljila upravo na tim nekim karakteristikama mentaliteta vezanih uz pojedine krajeve. Tako da je ovaj tekst huškački upravo onoliko koliko i satira. Na kraju krajeva, ovaj tekst dijelom i jest satira.

Tko je glasao

Ja bih vas sve molio da

Ja bih vas sve molio da prestanete s tim glupavim idiotizmom baziranim na regionalizmu.Umjeto da se ujedinimo u borbi za pravedu i NAŠU HRVATSKU prije nego postane tuđa (premda velikim dijelom već i jest) gubimo vrijeme i energiju na ovome.Citirat ću pokojnoga dr.Franju Tuđmana (zapravo mu je ovo bila zadnja rečenica koju je izrekao javnosti):"Dajte budite normalni ljudi,po mogućnosti Hrvati".

cogito ergo sum

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci