Tagovi

Sanader (opet) uhvaćen u laži

Sanader laže kad kaže da Vlada RH ne može zaustaviti rast cijene naftnih derivata. Prava istina je da se cijena naftnih derivata može spustiti za otprilike 1 kunu po litri bez da se ikog ošteti. Sve što treba napraviti je promijeniti način obračuna PDV-a na naftne derivate.

Prema sadašnjem modelu obračuna PDV-a on se obračunava na cijenu naftnog derivata i trošarine na te naftne derivate, koje su također jedna vrsta poreza. Drugim riječima PDV koji se obračunava na trošarine je porez na porez i on čini ekstraprofit za državnu blagajnu koja se puni iznad svih očekivanja zbog drastičnih skokova cijena naftnih derivata posljednjih nekoliko mjeseci.

Dakle umjesto jednostavnog rješenja koje bi momentalno imalo pozitivne učinke na stabilizaciju cijena i usporavanje spirale rasta cijena koja je sve izglednija, Sanader trabunja o nekakvim dizanjima neoporezivog dijela plaće i drugim kvazi olakšicama koje na kraju neće imati skoro pa nikakvog učinka jer dovoljno je da kruh poskupi za nekoliko desetaka lipa i da se sve te olakšice istope i onda smo opet na početku.

Glumce od sposobnih razlikujemo u kriznim situacijama, kad sposobni znaju odgovoriti na stvarne probleme, dok glumci jedino što znaju je uvjerljivo govoriti kako se tu ništa ne može. I dok diljem Europe ljudi masovno protestiraju zbog nesposobnih vlada, mi hrvati i dalje šutimo i trpimo udarce, kao da smo kakvi magarci. I jesmo… magarci smo kad dopuštamo da nas namagarče svaki put, a mi i dalje za njih glasamo.

No, ako ništa drugo, ako već Sanader ne zna kako se boriti s podivljalim cijenama naftnih derivata, imali smo prilike uvjeriti se kako je Sanader vrsni nogometni stručnjak pojavivši se u studiju nakon utakmice Austrija – Hrvatska gdje je na kraju govorio više nego pozvani nogometaši. Kad već nema kruha od Sanadera, bar ima igara.

cnn.blog.hr

Komentari

PDV na PDV na PDV na PDV

PDV na PDV na PDV na PDV .....
SANADER na SANADER na SANADER na .....
LAŽ na LAŽ na LAŽ na LAŽ ...
istina

Tko je glasao

Kako smo glas(ov)ali, pa sad

Kako smo glas(ov)ali, pa sad narode šuti, trpi i pati (ne samo zbog cijene goriva).

Tko je glasao

Prema sadašnjem modelu

Prema sadašnjem modelu obračuna PDV-a on se obračunava na cijenu naftnog derivata i trošarine na te naftne derivate, koje su također jedna vrsta poreza. Drugim riječima PDV koji se obračunava na trošarine je porez na porez i on čini ekstraprofit za državnu blagajnu koja se puni iznad svih očekivanja zbog drastičnih skokova cijena naftnih derivata posljednjih nekoliko mjeseci.

CNN bloger je stvarno g**** kao k****c. Prvo je moćno ustanovio da su trošarine porez na porez, a onda se zalaže za rješenje kojim bi milijun stranaca koji će sutra doći u HR na godišnji trebalo subvencionirati za benzin tako da se država odrekne trošarina (ili još bolje PDV-a), kaže CNN bloger...

Sanader trabunja o nekakvim dizanjima neoporezivog dijela plaće i drugim kvazi olakšicama koje na kraju neće imati skoro pa nikakvog učinka jer dovoljno je da kruh poskupi za nekoliko desetaka lipa i da se sve te olakšice istope i onda smo opet na početku.

E hrvati... Daš im 200 kn veću plaću mjesečno - svi kažu, eh to je sitnica kao da ništa nisam niti dobio.. Povećaš cijenu neke usluge 50 kuna mjesečno ili kruha pola kuna - uh odmah buna, to je katastrofa, smanjiti će se standard, gladovati ćemo.... Pa daj se odlučite - jel 200 kn više novaca mjesečno nešto znači ili ne znači? Jer ako je to ništa, onda je i 200 kn više za usluge mjesečno - NIŠTA.

Ova priča ustvari dokazuje da hrvatima ništa ne fali, i da su ove priče o teškoj situaciji ustvari laž jer hrvati ne cijene novac i ne znaju s njime racionalno.
A da imamo novaca dokazuje 100.000 automobila godišnje, 4.4 milijarde na lutriju i klađenje, 1 milijarda kn na kockanje, 3 milijarde na SMS poruke itd itd

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

E hrvati... Daš im 200 kn

E hrvati... Daš im 200 kn veću plaću mjesečno - svi kažu, eh to je sitnica kao da ništa nisam niti dobio..

od kud ti ovaj podatak o placi vecoj za 200 kn?
da bi placa (neto) porasla za 200 kn nakon vladinog povecanja neoporezivog dijela place, placa (neto) ti treba iznositi cca 9000 kn. sto je skoro duplo vise od prosjecne place.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

B2 (odnodno b na 2)

B2 (odnodno b na 2) neupućenima je htio reći da vlada nije glupa da subvencionira benzin za milijun stranaca koji će sutra doći u Hrvatsku tako da se sada odrekne dijela trošarina. Pošto je on insajder možemo iz njegovih riječi protumačiti da će se vlada ipak odreći dijela trošarina ali kad stranci odu, pa će koristi imati samo Hrvati, što svkako jest u evropskom duhu i ovo njegovo pojašnjenje svakako treba pozdraviti.

Ne zadirati u trošarine da stranci slučajno ne prođu nešto jefinije!
One se smiju spuštati samo u godini pred izbore, jer onda samo Hrvati imaju koristi i to dvostruke:
1. kratkoročno: Samo Hrvat u svojoj domovini, i nitko drugi, ima povoljniju cijenu goriva
2. dugoročno: Zadovoljan tom činjenicom, Hrvat će uvijek dati svoj glas za takvu opciju.

B na 2 poručuje: Građani Hrvatske, ako želite imati jeftinije gorivo, treba istjerati strane turiste, ako pak želimo strane turiste, onda svi zajedno moramo plaćati skuplje gorivo.

Kao insajdera, molim b na 2 da nas iz prve ruke informira o tome je li je ministrov šupak slankast ili slatkast, te kolike će nakon poskupljenja same struje, biti trošarine na istu jer se i one moraju uvesti do pristupanja EU, i kad ih možemo očekivati.

Tko je glasao

Na prvi pogled ovo sa

Na prvi pogled ovo sa poskupljenjem struje je vrlo inteligentno i prilicno lukavo rjesenje rjesenje.

Tko je glasao

Na prvi pogled ovo sa

Na prvi pogled ovo sa poskupljenjem struje je vrlo inteligentno i prilicno lukavo rjesenje rjesenje.

Na prvi pogled izgleda da će HEP zamjeniti brodogradilišta. Vlada će ga pumpati novcem a hep će nemilice prati novac. Još treba Vukelića imenovati u nadzorni odbor HEP-a i krug je zatvoren.

Tko je glasao

Nemogu vjerovati tom već

Nemogu vjerovati tom već fanatičnom sljepilu HDZ-ove sljedbe, sve se raspada, ova jadna i nesposobna Vlada, ne da nema strategiju, nego nema ni znanje niti sposobnost bilo što pokrenuti i napraviti.
A ti bijesdrugi ili si totalni kreten ili te treba dati na promatranje. Pratim te već dugo i sve više i više me iznenađuješ, taman kada mislim da si dotaknuo dno ti me iznenadiš.

Tko je glasao

Objektivno je čudno koliko

Objektivno je čudno koliko kod nas nadgradnja (država i sve ostalo) mogu izdržati zbilja nepodnošljivi nemar i presiju baze. Što im se više ugodi, i na dug, to se više bahate. Baš bi bilo zanimljivo šta bi radili Tito i Kardelj da su nastavili jahati do danas.

Ali je zato hrvanje i sa bazom i sa nadgradnjom konačno krenulo u bolje vode. Naprosto je došlo do pune zrelosti i sinteze starog i novog, pri čemu je glavna točka obrata nemoć i besmislenost, od koje se odmiču i baza i nadgradnja i tako (neplanirano) hvataju izravno za ručice u isto kolo.

Djelovanje u sendviču je prošlost i krenulo je bronhi, lakše se diše, i nova poslovanja. Npr. i te duge daveži, 50 kuna sim 50 kuna tam i sav ostali maoistički i postmodernistički trash, dok palme njišu grane, sada su konačno umjesto daveži divna prilika za nova poslovanja, blago zagrijavanje za zarade oko preplaćenih i neplaćenih poreza i doprinosa te oko raznog izobilja plodova.

Tko je glasao

Lupas k'o Maksim po

Lupas k'o Maksim po diviziji. S obzirom na prognoze kretanja cijena nafte koje ce se kad tad i kako tako u bliskoj buducnosti ispuniti upravo nam je ostalo minimalno vremena da povecamo cijene i tako se vec danas pripremimo na sranja koja nas cekaju sutra.
Razumijem fiksaciju Sanaderom, ali ovo sto govoris, neobuzdano, fatalno i pretjerivacki u svakom mogucem smislu nije nist' korisno.
Bolje bi ti bilo da pokrenes temu o biciklizmu, vecem koristenju hodanja, ...

Tko je glasao

Kaj ćemo umjesto kamiona

Kaj ćemo umjesto kamiona početi koristit rikše i bicikle? Problem cijene goriva je dizel koji je pogonosko gorivo u transportu i tu nema zamjene u obliku hodanja ili bicikla.

Tko je glasao

Ne znam da li si čuo za

Ne znam da li si čuo za jedno prijevozno sredstvo koje se zove vlak. I koje, gle čuda, može ići na struju.
Za manje relacije, pogotovo unutar gradova, mogu se koristiti kamioni na električni pogon (primjer1, primjer2), teretni tramvaji i sl. Zaboravi na velike šlepere, njih ionako razvijene zemlje tjeraju na željeznicu i dobra je stvar što će sa skupljom naftom polako nestajati. Manje uništenih cesta, nesreća, zagađenja.. Mada, tko zna, ako se tehnologija baterija znato poboljša, možda ugledamo i velike kamione na električni pogon.

Tko je glasao

Bolje bi ti bilo da pokrenes

Bolje bi ti bilo da pokrenes temu o biciklizmu, vecem koristenju hodanja, ...

evo
(25.1.2008.) di su za mene cnn ili sanader... ;-)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Moje postovanje

Moje postovanje

Tko je glasao

koji vam je vrag, sve po

koji vam je vrag, sve po Ivi... (Slobodna) :

STRAH OD ISTINE
piše : Danko Plevnik, 09.06.2008 | 21:00

Ovo vrijeme euforije složne neobjektivnosti i njezinih nogometnih heroja, provocira raspravu o potrebi za istinom.
Ne postoji kritična masa osobne svijesti o činjenicama jer nacionalnim uspjehom korumpirani kolektivizam protjeruje iz javnosti donkihotski individualizam.
Haaškom svjedoku Vladimiru Gojanoviću, antimafijaškom novinaru Dušku Miljušu i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Gordani Lukač-Koritnik moglo je biti bolje da su vodili računa samo o svojem privatnom interesu, kako to čini većina i njezini političari, nego o načelima, pravdi i dostojanstvu ove države koja je prihvatila demokraciju jednako lažno kao što je ranije prihvatila samoupravljanje.
Zborno laganje o bilo čemu što nosi kakvu korist cijeni se mnogo više od istine o golom caru. Bez obzira na svoju reputaciju istinoljubivosti, školstvo, Crkva i mediji će između etablirane neistine, u koju malo tko vjeruje, i hazardne istine, koja se osjeća, ali je se boji, radije povlađivati prvome.
Takvim se stavom ne razvijaju ni narod ni društvo ni gospodarstvo. Kao najveći doseg slobode u Hrvatskoj onda se i može plasirati podatak da Gojanovića ipak nitko nije raspalio po 'lajavoj gubici', da se Miljušu 'nudila zaštita' i da je Lukač-Koritnikova mogla izbjeći nepotrebnu 'svađu s pijancima'.
Nema bolje ilustracije od pristajanja države uz jačega, mafiju i huligane. Od pojave demokracije u Hrvatskoj, policija je stajala po strani kao da je međunarodni promatrač i dopuštala da se šikaniraju nevini građani ako su se pozivali na pravo mišljenja i govora.
Sastav političara, policije i izgrednika, sve vitez do viteza – bez fair playa - harmoničan je i za sebe neproblematičan.
Probleme stvaraju oni koji ne pristaju na takav 'emocionalni' savez interesa, pa ih radi mira u (javnoj) kući valja povremeno lupiti palicom po glavi ili muški iscipelariti.
Klimu licemjerja u društvu moguće je mijenjati jasnijim angažmanom političara, mnogo eksplicitnijim tumačenjem i određenjem prema 'kontroverznim' društvenim događajima.
U tom smislu pohvalno je Sanaderovo otvoreno postavljanje prema Thompsonu i Bebićevo zauzimanje za antifašističke vrijednosti.

JEST ĆEMO TRAVU !
piše : Saša Ljubičić, 10.06.2008

Došao vrag po svoje : litra goriva je gotovo deset kuna, struja će poskupjeti 27 posto, hrana je već u više navrata išla gore, a trgovci se spremaju ponovno korigirati cijene. Nema dvojbe : i malu - siromašnu i opljačkanu (što od četnika, što od ustaša) Hrvatsku - zahvatio je vir velike svjetske krize. Nakon toliko godina inflacija nam kuca na vrata. Ulaganje u fondove više se ni izbliza ne isplati kao prije, vrijednost dionica pada, a za očekivati je i slom tržišta nekretnina kao u Americi. I bankari strepe : uvjeti za dobijanje kredita sve su strožiji, a kamate više. Vlada Ive Sanadera i 'patuljaka' pušta nas da plivamo bez pojasa za spašavanje dok se i zadnji od nas ne udavi. Sanader, veliki blefer, ne snalazi se u ovakvim situacijama : ekonomija je egzaktna znanost, tu ne pale osmijesi i jeftini trikovi. Veli Ivek na poskupljenje goriva : 'Ne možemo mi to spriječiti'. Pa, kad ne možete, onda lijepo podnesite ostavku svi skupa !
I kako se onda ponašati u ovakvoj situaciji ? Izlaz je samo jedan : manje trošiti, a više raditi - po tom receptu živjet će cijeli zapadni svijet. No, bojim se da se Hrvati neće ponašati tako : umjesto da zasučemo rukave i pritegnemo remen (ako se još pritegnuti da) mi ćemo se zaduživati, a to u uvjetima svjetske recesije vodi ravno u bankrot. Prošlo je, ljudi moji, vrijeme peglanja kartica i bjesomučnog lutanja shopping centrima. Živjet će se lošije, ali će se ipak živjeti - jednom sve to skupa mora proći.

Tko je glasao

Zar ne pise li u Hrv.zakonu

Zar ne pise li u Hrv.zakonu da se PDV "mora" obracunati nakon sto se dodaju svi nameti, porezi, trosarine na cijenu, a ne prije? Tako da drugacije ne moze biti.

Vlada naravno moze smanjiti trosarine :), sto se sigurno nece dogoditi jer se niti jedna vlada trenutno u svijetu ne zeli odreći extra priljeva novca u budget na koji nisu racunali prosle godine!

Tko je glasao

Laže li ili stvarno ne zna,

Laže li ili stvarno ne zna, pitanj je sad. Vjerojatno je da ima i jednog i drugog.

Dok se još i nađe netko od oporbe koji će ustvrditi da poskupljenja jačaju, čitaj pune, državni proračun i omogućavaju tako Sanaderu da diskrecijski udjeljuje milost skupinama kojima hoće tako što ponešto iz proračuna transferira, još nikoga nema da ga podsjeti na osnovnu dužnost njegove vlade - omogućiti da građani zarađuju dovoljno za pristojan život.

Kad je netko poslije izbora čuo da Vlada bar govori o gospodarskom rastu, o proizvodnji, o izvozu kao jedinom izvoru realnog novca?

Umjesto toga, samo "uspješna " rezanja poskupljenja "na pola", pogađanja oko postotaka poskupljenja i lamentiranja oko globalne krize.

I naravno, peta brzina, otvaranje "ćeptersa", samo što nismo ušli u EU. reformatori smo pravi i prvi u svijetu, ...

Povećanje neoporezivog dijela dohotka će smanjiti ionako mali proračunski prihod JLS. Lako je s tuđim gloginje mlatiti. :)

Zato će se milost iz državnog još više cijeniti. Zna on što radi. Samo, dokle će...

B-52

Tko je glasao

Htio bih da mi Šuker kaže

Htio bih da mi Šuker kaže koliko je državni proračun dobio ekstra para od PDV-a zbog ovolikog rasta cijene nafte i šta je sa tim parama bilo. Nikako da čujem taj podatak a smatram ga dosta bitnim.
A što se tiče spirale rasta cijena, nemoj se brigat, povjerenstvo za praćenje rasta cijena će održati sastanak. Pa će pratiti. Il šta ti ljudi tamo već (ne) rade.

Tko se mača laća, sam u nju upada a ćud nikada

Tko je glasao

Htio bih da mi Šuker kaže

Htio bih da mi Šuker kaže koliko je državni proračun dobio ekstra para od PDV-a zbog ovolikog rasta cijene nafte i šta je sa tim parama bilo.

600 milijuna kn će se ciljano vratiti u gospodarstvo i socijalu. Ciljano znači ne turistima koji dolaza mercedesima na godišnji već onima koje dražva klasificira da im treba..

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Hvala na informaciji

Hvala na informaciji

Tko se mača laća, sam u nju upada a ćud nikada

Tko je glasao

Prava istina je da se cijena

Prava istina je da se cijena naftnih derivata može spustiti za otprilike 1 kunu po litri bez da se ikog ošteti.

Ne ulazeći u ispravnost vladine politike cijena goriva, primjećujem da se ovdje govori o svojevrsnom epohalnom otkriću: stvaranje nečega (1 kn/litri) iz ničega jednim potezom pera.

Naravno da bi netko bio oštećen, a to je državni proračun u koji bi se slilo manje novca.

Problem je, s obzirom na 35 mlrd. EURA vanjskog duga i kamate koje prispjevaju, te dnevnu (pre)visoku potrošnju, da novca u državnom proračunu nikad dosta i sve što se prikupi, makar i iznad planiranog, nikako nije višak s kojim ne znaju što će.

Čini mi se da se ipak radi o procjeni gdje ta 1 kuna/litri "manjka" manje boli - a ta procjena ovisi u kojoj se ulozi nalaziš i s kojim informacijama raspolažeš.

The Observer

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci