Tagovi

Sanader na mukama oko ZERP-a

Kad ovo danas pogledam, ne mogu vjerovati da SDP nije bolje poentirao na cijeloj priči u cijeloj kampanji. HDZ je potpisom na famozni trilateralni dokument sam sebi vezao ruke, a nitko ga na to nije tjerao. Kao mnogo puta dosad... Sanader nije samo klečao, nego se oprostite i naguzio... Bit će ovih dana puno frke oko ZERPa. Navodno se sprema rješenje po kome bi ZERP, ostao ali bi Vlada uredbom odgodila primjenu. Ako pričate s vodećim HDZ-ovcima - oni su usrani do kraja: Stalno nas postavljaju pred dilemu, Hoćete unutra ili nećete? Crkva je, kao sto ste vidjeli, dosta odlučno zatražila da se ne popušta (komisija Iustitia et Pax). Hrvatsko se društvo u cijeloj ovoj stvari ponaša mjesečarski - kao da se ide u snu nekamo.... Na ovom slučaju se najplastičnije može pokazati beskičmenjaštvo hrvatske politike - daju se velike izjave, ali kad se suoče s potraživanjima izvana budu odjednom strašno mali. Najljepša poanta priče oko ZERP-a jest da pritisci EU-a počivaju na međunarodnopravno nevažećem dokumentu, zapisniku koji su 2004. potpisali predstavnici Hrvatske, Italije i Slovenije, a supotpisao predstavnik Komisije. Naime, ne samo da zapisnik nema uobičajen oblik pa mu se može uputiti mnogo formalnih zamjerki, nego je on u cjelini proceduralno neprihvatljiv zato što države članice Konvencije o pravu mora - a to sve tri države jesu - imaju obvezu da, ako se dogovaraju o nečemu što odudara od Konvencije prethodno, ponavljam prethodno, o tome obavijestiti depozitara Konvencije, glavnog tajnika UN-a koji onda izvješćuje ostale potpisnice, a one se o tome mogu očitovati. To, dakle, nije učinjeno a Vijeće ministara EU pogriješilo je kad je nevažeći dokument/zapisnik navelo kao jedan od temelja na kojima počiva početak predpristupnih pregovora s Hrvatskom. Europska komisija nas je prisilila na međunarodno protupropisnu radnju i dvije njene članice su same sudjelovale u njoj - a poučavaju nas o pravu. To je naročito u zapadnoj javnosti dobar argument koji mi uopće ne koristimo. Gornji filmić je samo jedan od mnogih s hrabrim izjavama kakve se kod nas daju kad treba zamazati oči javnosti pa da se stvori malo publiciteta oko cijele priče. Stvar je, naime, jako ozbiljna jer se u krajnjoj liniji radi o tome da Talijani ne samo da hoće zadržati svoje ribare na programu potpunog izlovljavanja nego i promijeniti granicu na moru - već su prije par godina pisali glavnom tajniku UN-a tražeći da se granica redefinira s obzirom na "promijenjene povijesne okolnosti"!. Više o ZERP-u na pollitika.com potražite ovdje. Tonći, spašavaj! A kako Sanader i Mesić vode vanjsku politiku pogledajte na famoznom insertu - Da li da klečimo?
Update 1 Odličan dnevnik na ovu temu je pa da se ne ponavljamo ZERP i izbori u Hrvata dodatak I. Odtud i link na famozni zapisnik koji je potpisao "izdajnik" nacionalnih interesa Hido Biščević. I uspavana se oporba konačno probudila - SDP će se boriti svim dopuštenim sredstvima da Hrvatska proglasi nešto na što ima pravo, rekao je Milanović na današnjoj presici. Update 2 Ovo su prilozi emitirani točno prije godinu dana - mogli bi ih slobodno ponoviti bez puno izmjena - uključeni su u playlistu s vrha, pa da ih ne ponavljam, pogledajte ih gore

Komentari

HTV je konačno otkrio

HTV je konačno otkrio 12.12.2007. što je Hido Biščević potpisao u lipnju 2004. - sramota. No i u ovom izvještaju nedostaju detalji - da se trebao potpisati sporazum o ribarstvu itd. Svi manipuliraju!

Tko je glasao

Pravo je pitanje zašto smo

Pravo je pitanje zašto smo mi uopće proglasili ZERP i kako ćemo ga provoditi, kada za to nemamo kapaciteta. Još je bolje pitanje po čemu je to inetres nekoliko stotina ribara važniji od interesa cijele zemlje, a to je da konačno uđemo u EU i odlijepimo se od "braće s istoka". A, najbolje je pitanje zašto su najgoliviji zagovornici ZERP-a postali Zagorci i Slavonci, koji s morem imaju veze koliko i Istrani i Dalmatinci sa Skandinavijom?!

Tko je glasao

Pa treba ga proglasiti zato

Pa treba ga proglasiti zato sto talijanski i slovenski ribari love na naaem moru i za to ne plate ni lipe te sve to steti nasem ionako loasm gospodarstvu, a ulazak u EU nece bitno promijeniti mentalitet u glavi da bi se kako ti kazes "odlijepili od Istoka". Uostalom ne vidim razlog zaato se toliko trebamo ponizavati pred tom Europom i sramati se sebe kao da su oni sa Zapada vrjedniji i bolji od nas, zaboga, treba nam malo dostojanstva i interes tih stotinu ribara je u veoj perspektivi interes ove drzave, ako necemo zastititi gradane koga cemo?

Tko je glasao

Pravo je pitanje zašto smo

Pravo je pitanje zašto smo mi uopće proglasili ZERP i kako ćemo ga provoditi, kada za to nemamo kapaciteta. Još je bolje pitanje po čemu je to inetres nekoliko stotina ribara važniji od interesa cijele zemlje, a to je da konačno uđemo u EU i odlijepimo se od "braće s istoka". A, najbolje je pitanje zašto su najgoliviji zagovornici ZERP-a postali Zagorci i Slavonci, koji s morem imaju veze koliko i Istrani i Dalmatinci sa Skandinavijom?!

Tko je glasao

ZERP treba obavezno

ZERP treba obavezno proglasiti!
To je jedan od argumenata za pregovaranje sa EU.Treba znati da se stalnim klimanjem glave i popustanjem u svim pregovorima uvijek lose prolazi.Iskustvo Poljske koja je doista bila tvrdoglava sa svojom poljoprivredom to najbolje pokazuje.Ali su i izvukli najvise moguce.Da nisu bili tvrdi, tesko da bi im to uspjelo.
A sto se tice Slovenije i njihove blokade u poglavlju Ribarstvo......;).
Realno, oni namaju sto blokirati, ako 5-6 najvecih zemalja odluci podrzati Hrvatsku.( a siguran sam da hoce) Tj. slovenski politicari mogu udivljavati svojom vaznoscu domacu glasacu publiku na kratko.Odnosno dobiti ce neku mrkvu i oni, a ako bas ne bude drugacije islo i sibom po prstima.

Tko je glasao

Ova tehnička vlada sa

Ova tehnička vlada sa smečem drivom na čelu je u svakom slučaju bila dužna slušati odluke sabora i pripremiti one službe koje će kontrolirati primjenu ZERP-a od 01.01.2008, kao što je Obalna straža, policija, vojska...itd
Međutim oni taj korak nisu napravili tako da se vidi izrazita namjera da se uopće ne ostvari odluka sabora. Da je SDP došao na vlast smatram da nebi bilo ništa drugačije jer je bivša koalicijska vlast propustila proglasit puni gospodarski pojas kad je bilo daleko manje "prepreka" (iako ih ja ne vidim ni sad). Ma tko će usporit ulazak u EU društvima Societe Generale, Unicredito, Gruppo Intesa, Raiffeisen, Hypo, Erste, Deutsche Telekom, MOL i sličnima te tisućama "sitnih" ulagača na jadranskoj obali za koje su i predviđene turističke zone u novim prostornim planovima u kojima može svoj smještaj naći novih 3.500.000 ljudi. To samo idioti ne shvacaju. Uglavnom nastavak jedne dupeuvlakačke, nesposobne, i bezumne politike koja nam ništa dobro donijeti neće.

Tko je glasao

Ma tko će usporit ulazak u

Ma tko će usporit ulazak u EU društvima Societe Generale, Unicredito, Gruppo Intesa, Raiffeisen, Hypo, Erste, Deutsche Telekom, MOL i
Samo jedna sitna (i ne odveć bitna) napomena: od svih gore navedenih jedino Raiffeisen nije ništa kupila odnosno otkupila u RH nego je došla i osnovala banku od početka odnosno "od nule". Ostali su (jeftino) kupili Hrvatsko (krivo su shvatili kampanju HGK), zaradili na tome pristojne novce i naravno da bi im bilo draže da sad to bude u EU.
I disklejmer: komentator nije ničim povezan s RBA

Tko je glasao

Ma sve u redu, ali bez

Ma sve u redu, ali bez obzira lopovima ili poštenjačinama iz EU paše da budu u EU.

Tko je glasao

Ma sve u redu, ali bez

Ma sve u redu, ali bez obzira lopovima ili poštenjačinama iz EU paše da budu u EU.

A gdje ce novce prati?

Tko je glasao

Na Maršaovim otocima,

Na Maršaovim otocima, Mauricijusu, Panami, Barbadosu..itd. Ali nije ljepše prati unutar EU. Pa mi bi bili jedan od njezinih najkorumpiranijih dijelova. I zato se pregovori neće zaustavljat ni časa.

Tko je glasao

Koje su susjedne države

Koje su susjedne države potpisale SSP nedavno i nadaju se statusu kandidata i pregovorima o članstvu.
I kakve su "peračke" predispozicije tih zemalja, uvećane za mentalitet i shvaćanja ljudi i razinu korumpiranosti?
Naći će oni novu čistionicu (ako već nisu)

Tko je glasao

Hrvatska je bitno uglednija

Hrvatska je bitno uglednija "praonica" i ima više od pola korisnog Jadrana, odličnog za to i inače privlačnog, tako da je vrh i nezamjenjiva. Donešeni su prostorni planovi za više od 15 milijuna ljudi, nakon Istre u kojoj se obavljaju najbolji takvi poslovi u Europi (zemljište skače 300 x) ide se dalje, sve je to tradicija. ZERP je samo pokazatelj te gužve, nakon toga slijede drug stvari.

Upravljanje prostorom u Hrvatskoj je evropsko pitanje. Ako Jadran nastavi biti poligon za "pranje" i evropsko-ruske zabave, neke vrste evropski dubai, Evropa nastavlja neokolonijalnu politiku sa sanitarnim kordonima. Ako se to nastavi bar po našim civilizacijskim kriterijima, Evropa se trazvija puno bliže onome za što se deklarira.

Hrvatska je na raskršću ali i EU. Hrvatska se mora odlučivati za, ili kao zemlja uravnoteženog razvoja i zaštite okoliša ili zemlja švera nekretnina i ostalog šverca, birtija u kojoj se sastaju istok i zapad. Za početak mora odlučno riskirati sa ZERP-om i brzo otvoriti pitanje velikih gradnji i bilo kakvih gradnji države a pogotovu stanova te prostornih planova, odmah potom uravnoteženi razvoj ... Obzirom na izmjenjene političke prilike, u kojima većina birača / građana cca to traži, pokušaji vožnje na isti način, lupanja novaca i šverca sa svim i svakim, bi brzo moglo dovesti urušavanja hrvatske politike, prvo HDZ i SDP a potom i razno po lokalnim razinama.

Tko je glasao

Mesić protiv

Mesić protiv Crkve...

(Index.hr) Mesić: Ništa od ZERP-a 1. siječnja
NAKON što su europski ministri vanjskih poslova, a posebice slovenski Dmitrij Rupel, najavili da će stopirati pregovore s Hrvatskom ukoliko 1. siječnja aktivira ZERP, danas se oglasio i predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić. On je u izjavi za Hrvatski radio rekao da smatra da će ovakav ZERP teško moći 1. siječnja stupiti na snagu.
"Očekujem da će sve tri strane vrlo brzo sjesti za stol i doći do funkcionalnog rješenja koje će zadovoljiti i ribare, i zemlje kojih se to tiče", rekao je Mesić .
Predsjednik je rekao da jučerašnje izjave europskih ministara nisu prijetnje, ali da se očito od Hrvatske traži da dođe do nekakvog kompromisa sa susjednim zemljama. Mesić je kazao da će za dvije godine vjerojatno biti u EU, pa da zato treba naći rješenje koje će biti funkcionalno za ove dvije godine.
Premijer Ivo Sanader se posljednjih dana jasno ne izjašnjava o ovim upozorenjima EU, te se samo poziva na ovakve izjave predsjednika Mesića.
A uvjet HSS-a za sklapanje koalicijskog sporazuma je upravo aktiviranje ZERP-a, te je Josip Friščić jučer rezolutno odbio svaku pomisao da se ponovno odgodi aktiviranje ZERP-a.
SDP također ustraje da se ZERP 1.2008. konačno mora aktivirati, te je njihov Neven Mimica rekao da europski ministri ovakvim prijetnjama samo jačaju svoje pregovaračke pozicije.

(HRT) Iustitia et pax: Ne opozvati ZERP
11. prosinca - Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Iustitia et pax priopćila je da slijedom događaja vezanih uz održane parlamentarne izbore apelira na poštovanje Ustava i institucija, posebno Sabora kao najviše instancije iz koje proistječe mandat Vlade. Komisija smatra da se ne smije opozvati odluka Sabora kao vrhovnog zakonodavnog tijela u zemlji s obzirom na primjenu tzv. zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) u Jadranu, što je u interesu i naših susjeda. Komisija je već poduzela neke korake u svrhu suradnje, osobito s Komisijama Iustitia et pax Bosne i Hercegovine te Slovenije, a surađivat će i dalje i s ostalim europskim komisijama. Komisija je na redovitoj sjednici, održanoj jučer pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića, među drugim aktualnim pitanjima iz društvenog i crkvenog života u Republici Hrvatskoj, posvetila razmatranju pitanja vezanih uz problem zaštite hrvatskih vodnih izvora i Jadrana.
S obzirom na odgovornost koju naš naraštaj ima prema vodi, našem velikom nacionalnom bogatstvu, Komisija smatra da je potrebno učiniti sve u svrhu njezine zaštite i očuvanja. To je poglavito dužnost Hrvatskog sabora koji treba donijeti primjerenu legislativu s obzirom na to prevažno pitanje. Gledano s motrišta da je potrebno uskladiti hrvatske zakone s europskim zakonodavstvom, a polazeći sa stajališta naše odgovornosti prema svemu stvorenome, Komisija u svezi tematike o vodama drži važnim istaknuti da se moraju poštovati osobito dvije dimenzije: voda je naše nacionalno bogatstvo te socijalni aspekt kojim se svakom stanovniku naše zemlje trebaju jamčiti osnovne potrebe korištenja vodom. U tom kontekstu Komisija će u budućem razdoblju objaviti i predstaviti dokument o toj tematici, navodi se u priopćenju Komisije HBK Iustitia et pax.
Nakon još jednog poziva Hrvatskoj iz Bruxellesa da ne primjenjuje ZERP dok se ne postigne zajednički dogovor zainteresiranih strana, ali i slovenske prijetnje da će blokirati pregovore s Hrvatskom u pet do šest poglavlja, političari ključnih hrvatskih stranaka nisu bitnije promijenili svoje stavove o primjeni ZERP-a, prenosi Jutarnji list. "Nemam što dodati onome što sam rekao u subotu, a to je da se u potpunosti slažem s izjavom koju je dao hrvatski predsjednik Stjepan Mesić da treba naći rješenje koje će zadovoljiti sve strane, i Hrvatsku i EU i Italiju i Sloveniju", rekao je premijer Ivo Sanader. Ni predsjednika HSS-a Josipa Friščića po pitanju ZERP-a nije osobito uznemirila vijest iz Bruxellesa. "HSS će biti protiv bilo kojeg pokušaja ponovne odgode primjene ZERP-a na zemlje članice EU", rekao je Friščić. Odbio je odgovoriti na pitanje bi li HSS napustio bilo koju vladu koja bi odustala od primjene ZERP-a, te naglasio da! je važan i ZERP i pregovori.
Hrvatskoj je još ostalo manevarskog prostora, uvjeren je zastupnik SDP-a Neven Mimica. "EU s nama komunicira tako da pokušava pojačati svoje pregovaračke pozicije i traži da se ne primijeni odluka koja je donesena", dodaje. Vlada mora jasno reći da se do 1. siječnja ta odluka ne može promijeniti, a novoj je vladi da započne ozbiljne razgovore s europskim partnerima i inzistira na sadržajnim, a ne samo formalnim razgovorima. "Prijetnja blokadom nekoliko poglavlja u pregovorima nije europsko ponašanje već treba razgovarati, prijeći na sadržajnu razinu razgovora i vidjeti što i da li uopće ugrožava slovenske i talijanske interese", istaknuo je Mimica.

Tko je glasao

Ovo sve skupa samo

Ovo sve skupa samo potvrđuje moju davnu tezu o bijedi hrvatske diplomacije. Ne ide mi u glavu da u 17 godina nije stasala jedna nova i dobro obrazovana ekipa hrvatskih diplomata. A da Hido Bišćčević i ostali partijski sekretari iz Vjesnikove kuće metu ulice. (Ako su i za to sposobni!!)

Tko je glasao

Zašto podcjenjujete

Zašto podcjenjujete smetlare ?
dodajem : iza njih u pricipu ostaje čisto !

Tko je glasao

E taman kad sam napisao

E taman kad sam napisao eklogu, dodatak skroz mijenja smisao komentaru. Eto nista, oprostite na pametovanju :-)

Tko je glasao

Zašto podcjenjujete i

Zašto podcjenjujete i segregirate smetlare. ?

Tko je glasao

Ne da sad branim g. Cerovca,

Ne da sad branim g. Cerovca, ali mislim da u pojedinim verbalnim konstrukcijama jest pozeljno stvari malo pogledati iz prenesenog znacenja, a ne se ko pijan plota loviti svake rijeci. Za metenje ulica ne treba posebna intelektualna vjestina, vec iskljucivo dobra volja. Imas dio za ocistit i znas kaj treba delati. Za pregovaranje je ipak potrebna ogromna kolicina znanja, kako pravnog, povijesnog, bla bla bla, a i mudrosti. Ne da mislim, nego sam siguran, da toga kod nas nema, te je upravo ta cinjenica ono sto je autor komentara htio reci. Bar sam ga ja tako shvatio. Ne daj Boze da se podcjenjuje bilo koji dio drustva. Kako osobno znam cesto iz nepromisljenosti izvaliti slicne stvari, grozim se od laznih moralista pa sam iskljucivo zato se nasao reagirati.

Tko je glasao

Pardon, dupli post.

Pardon, dupli post.

Tko je glasao

Nije stasala jer nisu od

Nije stasala jer nisu od koga imali učiti jer su svi stari kadrovi protjerani.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

mene zanima na temelju čega

mene zanima na temelju čega je hido biščević dao takvo tumačenje, koja je podloga toga?

i također, kada će netko pitati hoće li hido (kojeg je prije nekoliko dana jedna od dnevnih novina proglasila osobom unutarnjeg sanaderovog kruga) dati ostavku?

Tko je glasao

Unaprijed se ispričavam na

Unaprijed se ispričavam na nešto lošijem hrvatskom - ipak su nas u JNA učili samo srpskim.

Problem nije u pravničkoj korektnosti ili nekorektnosti dokumenta "Agreed minutes", nego je omča, koju su si hrvatski političari stavili oko vrata u tome, što su preuzeli političku obavezu, koja je postala temeljem pregovora između Hrvatske i EU.

Politička obaveza (iliti obečanje) ipak nije ludom radovanje. Barem ne u EU, odnosno ne na tom nivou. Morat će to neki mentalni sklopovi još da nauče.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Koji je interes Slovenije da

Koji je interes Slovenije da se udruženo sa Italijom jako ističe oko discipliniranja Hrvatske, da glumi snagu ? Slovenija ima malo mora i u najoptimističnijim varijantama više gubi duljim korištenjem situacije oko raspada SFRJ nego što dobiva, nakon što već gubi oko novaca Ljubljanske banke (RH, BiH ...), Sv. Gere, obračuna troškova NE Krško, smjerova auto-putova (Mađarska Italija) i rasprava fašizam - fojbe.

Šta je Slovenija proglasila na moru kad nema granice sa RH a ni otvoreno more, i kako misli da se tamo ne može a po ostalom Jadranu slobodno, otkud dva režima na Jadranu i otkud Slovenija igra ulogu morske sile ?

Blizu je vrijeme da ćete morati zamoliti Marka Brecelja za diplomaciju sa ex SFRJ zemljama, on ima ugled. U Hrvatskoj se situacija obrće a bogme i u B i H i dalje, slovenski brand gubi naa ugledu .

Tko je glasao

Naravno Smucar. A da li je

Naravno Smucar.
A da li je politicko obecanje tipa pisana izjava predana UN-u da je neka zemlja u prikracenom zemljopisnom polozaju - ludom radovanje? Da li je i obecanje da ce se potpisati Ugovor o partnerstvu u ribarstvu - ludom radovanje?
Naime, Slovenija je deponirala pri UN-u izjavu da je - zemlja u prikracenom zemljopisnom polozaju a sto znaci da je zemlja koja nema pristup medjunarodnim vodama vec je okruzena teritorijalnim morima (ili morem) duge zemlje. Deponirala i - povukla zahvacajuci dalje i dublje. Gdje je zavrsio Memorandum o Piranskom zaljevu iz 1993-e?
Ugovor o partnerstvu u ribarstvu je trebao biti potpisan ali je EU to odbila s obrazlozenjem da ce se to potpisivati prilikom pregovora o ribarstvu i ulaska u EU.

Dakle tko jos igra dvostruke i trostruke igre?
Iskreno, ne me jebat s postenjem i drzanjem rijeci i ugovora, pocinjem rigat vatru!!!!!!!!

Gdje su zastali pregovori? U Briselu! Kada? Ima godina dana! Zasto? Vrsi se politicki pritisak na Hrvatsku, slicno kao i na Tursku. Slovenija blokira pregovore o Ribarstvu????

I gospodine, problem JESTE u pravnickoj korektnosti i nekorektnosti. Problem jeste u tome da HRVATSKA IMA !!!!!! PRAVO !!!!!!! I samo i iskljucivo zato se vrse politikantsi pritisci jer se pravno ama bas nista ne moze!
Nemoj zaboraviti da Hrvatskoj bez prestanka tule o tome kako je EU satkana na vladavini prava. Ja dodajem : Da! Ali na vladavini prava jacega.

Tko je glasao

"A da li je politicko

"A da li je politicko obecanje tipa pisana izjava predana UN-u da je neka zemlja u prikracenom zemljopisnom polozaju - ludom radovanje? Da li je i obecanje da ce se potpisati Ugovor o partnerstvu u ribarstvu - ludom radovanje?
Naime, Slovenija je deponirala pri UN-u izjavu da je - zemlja u prikracenom zemljopisnom polozaju a sto znaci da je zemlja koja nema pristup medjunarodnim vodama vec je okruzena teritorijalnim morima (ili morem) duge zemlje. Deponirala i - povukla zahvacajuci dalje i dublje. Gdje je zavrsio Memorandum o Piranskom zaljevu iz 1993-e?"

==> Možda i je točno to što pišete, ali šta to ima veze sa ZERP - om? Onako iz radoznalosti: Imate li možda koji link, da potkrijepite vašu tvrdnju?

"Ugovor o partnerstvu u ribarstvu je trebao biti potpisan ali je EU to odbila s obrazlozenjem da ce se to potpisivati prilikom pregovora o ribarstvu i ulaska u EU.

Dakle tko jos igra dvostruke i trostruke igre?
Iskreno, ne me jebat s postenjem i drzanjem rijeci i ugovora, pocinjem rigat vatru!!!!!!!!"

==> Nemojte, molim vas, šteti zdravlju.;)) A šta se tiče dvostrukih i trostrukih igara. Hido nije potpisivao bez naređenja (zna se čijeg) i ako ni on, ni njegov šef nisu predvidjeli mogući ishod, koji se sad pokazuje, onda ... bad luck.

"Gdje su zastali pregovori? U Briselu! Kada? Ima godina dana! Zasto? Vrsi se politicki pritisak na Hrvatsku, slicno kao i na Tursku. Slovenija blokira pregovore o Ribarstvu???? "

==> Koliko ja razumijem stvari, zasad još niko ne blokira nikog. Ako pak Hrvatska proglasi ZERP, pogaziće vlastitu obavezu, koja je i temelj pregovora. A ako razvališ temelje, obično se zgrada sruši.

"I gospodine, problem JESTE u pravnickoj korektnosti i nekorektnosti. Problem jeste u tome da HRVATSKA IMA !!!!!! PRAVO !!!!!!! I samo i iskljucivo zato se vrse politikantsi pritisci jer se pravno ama bas nista ne moze!
Nemoj zaboraviti da Hrvatskoj bez prestanka tule o tome kako je EU satkana na vladavini prava. Ja dodajem : Da! Ali na vladavini prava jacega. "

==> Naravno da Hrvatska ima pravo proglasiti ZERP. Koliko ja znam, to joj niko i ne spori. Ali isto tako ima EU pravo, da u tom slučaju, bez postignutog dogovora između sve tri zemlje, prekine sa pregovorima. Podsjetiću još jednom - Hrvatska se sama obavezala, da neće da proglašava ZERP za članice EU bez prethodnog dogovora. Ako sad uradi protivno, ukazuje na problem svoje kredibilnosti, što joj je Rupel već spočitavao.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Koliko ja razumijem stvari,

Koliko ja razumijem stvari, vise od godinu dana se predpristupni pregovori nisu makli s mrtve tocke i EK operastivci sutke izbjegavaju odgovore na pitanja - zasto.

Hido je potpisao zapisnik, kojeg je EU proglasila sporazumom. Obavijestio jeste po naredjenju, neosporno, ali zapisnik je - sporazum? Ma dajte, molim vas!!!! Ipak su to stvari koje imaju malo vecu tezinu nego -jedan zapisik. Upravo se ostre olovke za zauzimanje golemih prostranstava na Sjevernom polu pa bi izuzetci od pravila bas dobro dosli!!! Po Konvenciji o pravu mora cije su clanice i Slovenija i Eu i Italija ali i Hrvatska, po toj Konvenciji koja je jedina meritorna za proglasenje gospodarskog pojasa je takodjer tocno odredjeno kako i pod kojim uvjetima se rade izuzetci, a ono sto Italija, Slovenija i EU prisiljavaju RH jeste - izuzetak.
Vlastita obaveza? Da. Uz obavezu nekih za potpisivanjem Ugovora o partnerstvu u ribarstvu a koji se sad uredno ne spominje. Zasto? Kredibilitet? Ciji?

Zasto sam pisao o Memorandumu i ostalome? Tocno je, na vasu zalost jako tocno. To je pitanje kredibiliteta i rijeci o postivanju ugovora i dogovora. Slovenija kredibiliteta ima koliko i viskija u Rupelovoj boci.
Jos nesto. Rupel i kredibilitet? On spocitavati o necemu cega u njega nema niti u tragovima. I, kome?

Rast euroskepticizma u Hrvatskoj je povelik. Nemoj se zacuditi kad se krene i s antislovenskom propagandom te bojkotom svega slovenskoga.
Sto najvise opameti politicare? Ekonomisti koji zbrajaju minuse njihove pogrjesne politike......

Tko je glasao

Nisam ničiji odvjetnik,

Nisam ničiji odvjetnik, niti znam, ko šta izbjegava. Ali, ako je vaša tvrdnja da EU nešto izbjegava, onda molim za link "jačine" barem priopćenja za javnost nekog zvaničnog tela. Novinama nekako ne vjerujem baš svaku riječ.;))

Fakat je, da EU uvijek nastupa iz pozicije moći. Radila je to sa SLO, sa drugim pristupnicama, a radi i radit će to i sa Hrvatskom, htjeli mi to ili ne, gadilo nam se to ili ne ...

Forma hrvatskog obećanja Uniji za Uniju očito nije bitna, a data obaveza joj očito je. EU interpretacija, kako je ja razumijem, glasi: OK, Hrvatsko, ti želiš, da nam se pridružiš. Dvije naše članice kažu da nema problema, ali cijena, koji treba da platiš, da mi počnemo pregovarat sa tobom, je, da ne proglašavaš nikakav ZERP bez suglasnosti te dvije članice. Take it or leave it!

Rupela neću da komentarišem. Nisam njegov advokat, ali izgleda, da EU dijeli njegovo mišljenje.;))

Bojkoti nikad nisu dobro rješenje. Mogu djelovat i obrnuto, a onda prema Murphy - ju, "when shit hits the fan" ... Samo ću da vas podsjetim, da nema 20 godina, otkako je jedna od tadašnjih socijalističkih republika počela bojkotirati drugu. Gde je to, pored ostalih stvari, dovelo, znate i sami.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

OK. Ja sam za to da ne idemo

OK. Ja sam za to da ne idemo u EU. Ionako u takav kokosinjac ne bih ulazio, gdje je pravo jacega. Ja ionako bojkotiram Sloveniju i slovenske proizvode, a to savjetujem svima.
JA cu bojkotirati Sloveniju i slovensk proizvode i JA savjetujem svima da to cine.
Drzava ionako zbog clanstva u WTO-u to ne moze, ali JA mogu.
Usporedba sa socijalistickim republikama ti je bespredmetna, upravo na Rupelovim tragovima. Osim toga, nismo u istoj drzavi, a nadam se da i necemo biti tako brzo, pogotovo ako se nastavi ovakovo sikaniranje H.

Link? Pa pogledaj taj famozni zapisnik, tamo su i Slovenci i EU i Italija potpisai da ce se ugovor o partnerstvu donijeti. Jasno, nisu rekli kada, pa je RH lijepo napravila ono sto moze. EU izbjegava pregovore otzanjem i zatezanjem. EU ide mrkvom i batinom, ponekim novcicem i trazi puno, previse ustupaka a daje mo i nista. Kad je otvoreno koje poglavlje u pregovorima? Kad su ispunjena mjerila? Nastavi li se ovakvim radom administrativaca EU, Hrvatska ce uci taman zadvadeset godina. Da li je to bojkot? Je. I traje od dana kad je izglasan zakon o punoj primjeni ZERP-a.

Osim toga, upravo EK se zalaze za maritimnu politiku i zastitu mora i morskih resursa a to se Hrvatskoj - brani!!!! Pogledaj malo moj dnevnik, imas gore link pa ces vidjeti. Slovenija i EU idu na silu, idu politikom izbiti ono sto inace ne mogu, zele ucjenom dobiti ustupke. To pravo nije, to pravda nije. I u takvu EU jednostavno ne zelim. Bolje biti dobar susjed nego u losem drustvu. A vi jeste lose drustvo.

Tko je glasao

Danas je i novi predsjednik

Danas je i novi predsjednik hrvatskog SDP-a Milanović izrčito napao diktat EU i posebno slovensko i Rupelovo izigravanje sile, nakon što je Slovenija proglasila i primjenjuje svoj ZERP i koči pregovaraanje o ribarstvu, zajedno s Italijom. To je samo odraz raspoloženja koje raste u Hrvatskoj.

Slovenija je valjda svjesna da je sa takvom Rupel diplomacijom potrošila kvote i da je de facto i de iure preuzela štafetnu palicu za Balkan od Miloševića, da dakle Slovenija puno toga bojkotira.

Kao u slučaju sporazuma Račan-Drnovšek, Hrvatska, u kojoj se tada raspala Vlada, i sada ima sve manje i manje problema s tim da li će jednu godinu sporije ući u EU, jedna godina sporije je čak bolje, dok nije jasno šta Slovenija s tim hoće i šta očekuje.

Vjerojatno prolaze posljednji dani prije brodloma slovenske politike na Balkanu, bahatosti bez pokrića.

P.S. Imam prijatelje i surađujem sa Slovencima, pa sam više zainteresiran za lokalne odnose.

Tko je glasao

O Rupelu neću da kažem

O Rupelu neću da kažem ništa drugo, nego to, da bi bilo bolje, da koji put manje priča javno, i više diskutira o problemima sa relevantnim sugovornicima. Ali izjednačavat ga zbog njegovog ponašanja sa Miloševićem ... I'm speachless! (Koliko znam, nije nikad bio u Karađorđevu press;)))

Možete li da mi objasnite, šta to odnosno koga to Slovenija blokira, odnosno bojkotira? Čisto za moju radoznalost, zanima me vaša percepcija.

"Vjerojatno prolaze posljednji dani prije brodloma slovenske politike na Balkanu, bahatosti bez pokrića."

==> Care to elaborate? Koliko ja vidim, nikakv se brodolom ne bliži. Slažem se, da bi moglo i drukčije, ali gdje i zbog čega se bliži SLO vanjskoj politici na Balkanu brodolom, to me stvarno zanima?

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Karikirano, osnova raspada

Karikirano, osnova raspada ex SFRJ (i SSSR) nakon pada berlinskog zida je raspad po sastavnim djelovima.

Slovenija je jedina prilično uspješno i brzo izišla iz tog procesa, u kojem je "Milošević" devedesetih "kočio" taj neizbježni proces.

U 21. stoljeću pomalo dominira "Rupel". Nakon Ljubljanske banke i raznih prekomjernih okretanja Slovenije u ulogu same EU, teče situacija u kojoj po Balkanu koji nestaje previše dominira "Rupel", što podstiče razne druge pojave karaktera "poslije Tita Tito".

Objektivni interes Slovenije jest sređivanje "poslovnih" prilika u ex SFRJ područjima. Kada "Rupel" proglasi nešto a la ZERP a sa Italijom (EU, Rusijom, NATO-om) igra igru po Jadranu, onda nas prisiljava da po starim vezama sa Markom Breceljom (Andrejom Rozmanom Rozom, Žižekom itd.) razmotrimo stvar i uđemo u igru drugo poluvrijeme (Novo novo novo vrijeme - drugo poluvrijeme).

U Hrvatskoj se razvija logična situacija da RH postaje Berlin, gdje ne važe niti precizna njemačka niti EU niti bilo kakva točna pravila. Jadran je specifično područje u kojem vlada praksa tolerancije a minoriziranje hrvatske igre se stoljećima bilo kome obija o glavu. Situacija sa ZERP-om eskalira, u tom pojasu Italija i Slovenija (EU) ribare kako hoće i ekologiziraju kako hoće, dok hrvatska strana to ne može, a u isto italijansko i slovensko područje ne smije ni priviriti. Dodatno je rehabilitiran talijanski fašizam, čime su usput hrvatski antifašisti i ljevica pretvoreni u budale.

U takvoj situaciji "Rupel" postaje eksploziv.

Tko je glasao

vox populi po jutarnjem: EU

vox populi po jutarnjem: EU zbog ZERP-a prijeti Hrvatskoj blokadom pregovora. Nova vlast treba:

odustati od ZERP-a
2,97%
pustiti da ZERP stupi na snagu
75,25%
izuzeti Italiju i Sloveniju iz ZERP-a
1,98%
dati ribama pravo glasa i raspisati referendum
19,80%

Ukupno glasova: 101

--------------------------------------------------------------------------------

dakle, raspoloženje hrvatske javnosti po ovome (a vjerujem da anketa unatoč malom broju glasova odražava mišljenje javnosti) je da treba aktivirati zerp. e sad je pitanje da li ne znaju na posljedice a obzirom na pristup eu koje mogu proizaći iz toga ili ih nije briga....

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Ovo je pogrešna

Ovo je pogrešna generalizacija. Anketa odražava samo stav osoba koje imaju pristup internetu i čitaju Jutarnji list. To je daleko od reprezentativnog uzorka.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

nisam ni rekla da se radi o

nisam ni rekla da se radi o reprezentativnom uzorku. rekla sam samo da mislim da odražava pravo stanje stvari.
s kim god da u zadnje vrijeme pričam o zerp-u, svi su za to da se aktivira od 1.1., netko iz nekog razloga, ali su svi za.
naravno, rijetki su oni koji znaju išta o tome (osim eventualno što kratica znači), ali eto...

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Pa u tome je i problem. Svi

Pa u tome je i problem. Svi su za iz čistog inata, ničeg drugog, a nemaju blagog pojma o čemu se radi!

Tipično ponašanje hrvatske javnosti.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

A za ponašanje hrvatske

A za ponašanje hrvatske javnosti je ponajvise kriva vlast i mediji koji ne prezentiraju stvari onakvima kakve doista jesu. Svaka cast iznimkama. Hoces li to priznati ili ne, to je tak

Tko je glasao

U potpunosti se slažem s

U potpunosti se slažem s goxicovom opaskom, trebalo je samo pratit kako je prije par dana počeo dnevnik noveTV a kako HRT-ov. Nova Tv je imala jedan balansiran izvještaj o situaciji s ZERP-om, a HRT je počeo dnevnik " EU ili ZERP". Pa to je za povratit i usput ih isprebijat, jer pretplatu sam ionako davno prestao plačati.

Tko je glasao

Iskreno, ako je njima toliko

Iskreno, ako je njima toliko stalo do nase ribe da nas time ucjenjuju i prijece ulazak u EU, meni takva EU ne treba. No, s druge strane znam da je stvar puno kompleksnija te je izravna posljedica nesposobnosti HDZ-a da se izbori za nacionalne interese u medjunarodnoj zajednici. Politika, klekni i okreni guzu vec odavno dolazi na naplatu.....

Tko je glasao

Iskreno, ako je njima toliko

Iskreno, ako je njima toliko stalo do nase ribe da nas time ucjenjuju i prijece ulazak u EU, meni takva EU ne treba.

EU nije stalo do "naše" (hrvatske) ribe nego do "naše" (europske) ribe. Nije EU ta koja želi širiti prava svih na štetu hrvatskih prava nego je Hrvatska ta koja želi širiti svoja ekskluzivna prava na područje koje pripada svima.

Exclusive Economic Zone

The EEZ of the European Union is shared, so vessels or a national from one country can fish in another country's EEZ. see Common Fisheries Policy

Pravna stečevina EU dopušta da brodovi jedne zemlje ribare u ekonomskoj zoni (ZERP-u) druge. Dakle, Hrvatska proglašavanjem ZERP-a koji onemogućava drugima izlov postupa diskriminatorno i protivno europskom pravu.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Da li smo mi clanica EU?

Da li smo mi clanica EU? Imamo li pravo ne podlijegati tim obvezama dok formalno-pravno to ne postanemo? Imamo li pravo cak i kad postanemo imati povlasteni polozaj u vezi ribarenja kako bi ojacali nasu ribarsku flotu? Poljaci su se izborili za 10 godina moratorija na liberalizaciju u poljoprivredi. Ali oni se nisu guzili, vec argumentirano pregovarali.

Tko je glasao

Mi smo zemlja kandidat za

Mi smo zemlja kandidat za članstvo u EU. To nije prazna fraza, to je službeni status RH i jedna od posljedica toga je što se pred svim ministarstvima uz Hrvatsku vijore i zastave EU.

Mi možemo, u bilo kojem trenutku, odustati (trajno ili na neko vrijeme) od procesa priključivanja. To možemo učiniti na nekoliko načina, deklarativno ili zaoštravanjem odnosa na primjer. ZERP nije pravna stečevina RH prije pristupanja EU, to se u ovom kontekstu može tumačiti (a barem dvije članice i hoće) kao akt provokacije. I bilo kakav sličan jednostani potez RH će biti interpretiran na identičan način, jednostavno zato jer je takav postupak pregovaranje sa figom u džepu, na što oni jednostavno ne moraju pristati.

ZERP je, po svojoj osnovnoj namjeni prije svega pitanje zaštite gospodarskih interesa neke zemlje. U Hrvatskoj je to pitanje postavljeno u kontekstu suvereniteta (što ni na koji način nije) i ukoliko bi se Hrvatska inatila, vjerujem kako će se EU jednostavno poduzeti mjere da taj potez učini gospodarski neisplativim. Naravno, naši političari će na tome pokušavati (očito sa određenim uspjehom) zatitrati navijačke emocije mase a ne gledati koji je interes ove zemlje.

ZERP nije ni guženje ni argumentirano pregovaranje (niti su, ruku na srce, to Poljaci radili), ZERP je u Hrvatskoj (a tako i u Sloveniji - od ukupnog izlova u tom pojasu oko 80% rade Talijani, 19% Hrvati i 1% Slovenci) najobičnije politikanstvo. Pogotovo jednostrani potezi nisu u funkciji bilo kakvih pregovora, svi znaju da mi to možemo i ako baš želimo to i smijemo učiniti - pitanje je samo koliko će nas to koštati na nekoj drugoj strani.

Cijelo politikanstvo oko ZERPa proizlazi iz toga što Hrvatska i Slovenija nemaju riješeno granično pitanje i što ga lujke, fanatici i nacisti na obije strane zapravo ne žele ni riješiti. Kao prvo, Hrvatska nema apsolutno nikakvu mogućnost provedbe nadzora koju ZERP zahtjeva, kao drugo sam ZERP je pitanje trgovine - Italija će podržati ZERP ako na primjer za izlov ribe iz tog pojasa Hrvatskoj bude plaćala godišnju naknadu od pet eura (ili ubacite sami ovdje kovanicu koju smatrate zgodnom). Vjerujem da je to recimo i SDPova figa u džepu kod njegovog "zalaganja" za proglašenje ZERPa.

A da smo htjeli ojačati našu ribarsku flotu, što li smo samo čekali zadnjih recimo osam godina?

Tko je glasao

Proglasenje gospodarsko

Proglasenje gospodarsko pojasa jest suvereno pravo svake pomorske zemlje koja ima zakonske mogucnosti proglasiti ga. Braniti nekom isto, ili uvjetovati to, jest zadiranje u suverenitet drzave.
Napade na ZERP ne potencira Sloveija (ona samo provodi) vec Italija. Zasto, pitaj ribare koji harace nemilice ovuda.
Kao prvo, Hrvatska ima mogucnosti prvodjenja ZERP-a ako zeli.
Kao drugo, ZERP se vec kontrolira, ali samo prema - hrvatskim ribarima i hrvatskim brodovima.
Jer vi, gospodine, zaboravljate ekolosku komponentu ZERP-a.

Bilo bi interesantno citati vase komentare da se naprdi neki tanker na putu za Trst. I da nafta uredno zalije Dugi otok i Kornate.

Bi li Italija i Slovenija to cistile?

Tko je glasao

Ovo su notorne demagoške

Ovo su notorne demagoške gluposti i sad ću ih razložiti jednu po jednu.

Proglašenje gospodarskog pojasa jest suvereno pravo svake zemlje jednako kao i što je samostalno određivanje carina, kvota i trošarina na primjer. I jednako kao što Hrvatska svoje carine i trošarine usklađuje prema međunarodnim sporazumima zato jer joj je to u interesu, ista je stvar i sa ekonomskim pojasom. I nitko nigdje ne brani Hrvatskoj njeno nesporno suvereno pravo proglašenja pojasa - samo ju upozorava da će snositi određene posljedice u međunarodnim odnosima ukoliko to pravo iskoristi. "Zadiranje u suverenitet" je najprimitivniji populizam, Hrvatska smije i može raditi štogod suvereno želi. ZERP nije pitanje suvereniteta nego interesa.

"Napade" na ZERP rade sve strane čiji bi interesi (odnosno trenutni status koji uživaju) bili ugroženi, Italija to radi dominantno u gospodarskoj sferi (gdje i spada) a Slovenija daleko više dnevnopolitički (i potpuno neprimjereno posljedicama proglašenja ZERPa po slovensko gospodarstvo). I ti "napadi" su suvereno pravo tih država da štite svoje interese, zar ne?

Hrvatska nema resurse za kvalitetno provođenje nadzora nad vlastitim teritorijalnim vodama i to je problem koji je postao očit u drugoj polovici devedesetih. Nema niti funkcionalan ni radarski a kamo li satelitski (koji su praktički tehnološki preduvjet), "ponos" mornarice (da, nemamo ni obalnu stražu koja bi trebala biti nositelj tog posla jer nadzor državne granice ne radi vojska) su dvije zastarjele patrolne fregate i par poluispravnih helikoptera - a za količunu prometa Jadranom trebali bi povećati ljudstvo bar pet puta (po najkonzervativnijim procjenama), otkud ćemo to platiti i kako će se ti novci vratiti u proračun. Za primjer, u spornom području Piranskog zaljeva Hrvatska nema sredstava držati trajnu zonsku pomorsku ophodnju radi prevencije incidenata - a to je mrvica mora u odnosu na područje obuhvaćeno ZERPom.

Hrvatska kontrolira hrvatske ribare sporadično i ta kontrola nema veze sa ZERPom, tim više jer je usmjerena upravo na izlov za ilegalni izvoz koji ti ribari masovno rade. Pogledajmo prihode RH ostvarene od ribolova i usporedimo sa troškovima koji bi bili potrebni da se ti ribari "zaštite". Pogledajmo koliko je Hrvatska uspješna u hvatanju stranih ribolovaca u krivolovu u teritorijalnim vodama RH. Jednako tako kao i te ribare Hrvatska kontrolira i mene, plaćam li porez i poštujem li propise - to nema veze za ZERPom.

A najdraža mi je demagoška populistička glupost sa ekologijom. Na koji će to način ZERP spriječiti da se bilo koji tanker "naprdi"? Na nikakav koji već ne postoji - po istoj konvenciji o pravu mora po kojoj Hrvatska želi proglasiti ZERP može i raditi ekološku prevenciju (kad bi imala čime) bez proglašenja samog pojasa. I neki će se tanker kad-tad "naprditi" u Jadranu, išao za Trst ili za Krk - i Hrvatska će sama čistiti Dugi otok i Kornate zato jer je upravo to čišćenje pitanje njenog suvereniteta. "Ekološka" komponenta ZERPa je pljuvanje u lice ekologiji jer se zasniva na neprovedivim mjerama i na "kad bi svi ljudi na svijetu" logici koja samo pridonosi tome da posljedice neke nesreće budu gore no što bi trebale biti. Nikakav pojas neće zabraniti promet tankerima kroz Jadran, ni ispuštanje balastnih voda (što je primarna ekološka briga) nego to treba napraviti hrvatska Obalna straža. I to u suradnji sa istim takvim institucijama Italije, Slovenije, Crne Gore i Albanije - jer ako makar jedna ne sudjeluje cijeli sustav pada u vodu (da ne kažem "najslabija karika"). A upravo zato jer o toj suradnji ovisi efikasnost bilo kakvih mjera (od ekologije - a riječ je o zatvorenom moru, pa sve do šverca) glupo je i primitivno povlačiti jednostrane poteze. Pogotovo potpuno besmislene jednostrane poteze, no kako smatram da su naši političari (svi odreda) suvereni vladari besmisla...

Tko je glasao

Ja ne znam kome je u

Ja ne znam kome je u interesu govoriti o tome i medijski pumpati potpuno promašenu teoriju i budalaštinu o tome da mi ne možemo nadzirati ZERP. ZERP se može nadzirati s VTS sustavom koji je već trebao biti u funkciji, zašto nije pitajte drivu. Ovdje treba spomenuti i AIS sustav koji je obavezan za sve komercijalne brodove. Prema tome nadzirati ZERP je vrlo jeftino i vrlo moguče.
A i da nije kakav je to argument uopće?

Tko je glasao

Osobno, vjerujem da bi

Osobno, vjerujem da bi trebalo biti u interesu svakome tko pokušava situaciju sagledati razumno i bez patetike. ZERP se može (i treba) nadzirati na više različitih načina od kojih niti jedan nije u funkciji, a jedan od razloga zbog kojih nisu u funkciji je trivijalan - koštaju. ZERP nije besplatan, on je vrlo vrlo skup. Danas se recimo pojavila cifra od 300 milijuna eura koliko bi se godišnje moglo uprihoditi od ZERPa - pokušao sam na više od nekoliko načina doći do te matematike i nitko ju ne može ili neće pokazati. A bez tehnike, opreme, goriva i ostalih sredstava, samo za plaće i doprinose minimalnog broja ljudi da bi ga mogli održavati sa predviđenom učinkovitošću od 50% troškovi provedbe ZERPa su oko 300 milijuna kuna - nimalo zanemariva brojka. Pa se onda pitam, ako mi ne možete pokazati da se isplati, treba li nam onda ZERP?

Što se pak AISa tiče, to je upravo ona kad-bi-svi-ljudi-na-svijetu argumentacija koja jednostavno ne drži vodu. ZERPu nisu glavni cilj brodovi koji poštuju propise nego upravo oni koji ih ne poštuju. Ako imamo brod u krivolovu, ili koji vozi opasan i neosiguran teret, ili šverca ili radi štogod ilegalno, koliko je osnovano za pretpostaviti da će držati uključen AIS? Da, možemo napraviti nadzor ZERPa jeftino, ako ćemo prihvatiti da bude i neučinkovito. Pa se opet pitam, ako ćemo ga složiti tako da bude neefikasan, treba li nam onda ZERP?

I to je jednostavan argument razuma protiv nečega što ne samo da može stvoriti probleme nego ih već sad stvara a ne nosi stvarnu nego samo deklarativnu korist. Pa se i dalje pitam, ako je samo mrtvo slovo na papiru da zadovolji ego i budi inat, treba li nam onda ZERP?

Tko je glasao

Na primjer - greska jedan.

Na primjer - greska jedan. Hrvatska ima ljude za patrole po Savudrijskoj vali (budite politicki korektni) ali to ne radi upravo da se sprijece incidenti.
Greska dva. Hrvatska ima resurse za kontrolu gospodarskog pojasa ilitiga ZERP-a. I to se moze postici poprilicno brzo i kvalitetno. S par poluispravnih helikoptera, par poluispravnih Pilatusa, par poluispravnih Zlin-ova, par poluispravnih raketnih topovnjaca, par poluispravnih patrolnih camaca, nekoliko poluispravnih brodica pomorske policije, radasrskim sustavima kojima je softver zarib'o prije neg je poceo i tako dalje. O kontroli ribara ipak pitajte - ribare. Nisu sporadicne, zaboravite to. Gdje su fregate, to nisam vidio u HRM?
Tragikomicni ste gosparu. Hrvatskoj je interes more, bio i ostao. More koje se nece tragikomicno spominjati u postovima kao vas vec cuvati, postovati i voljeti, sto do sada niti jedna vlast u Hrvata nije radila.
Mi, primitivni populisti znamo sto se desava kad se u Jadran ispustaju balastne vode bez kontrole. Da, znamo i to koliko se puta desi pokoji incident s izlijevanjem nafte i derivata u Jadran. Znate li gospodine da se godisnje zabiljezi u prosjeku oko 250 izlijevanja nafte i oneciscenja s brodova u Jadran? Mi primitivni populisti bi to vrlo brzo smanjili jer se nijedan od tih slucajeva prakticki ne desava u unutrasnjem moru vec sve vani - u pojasu ZERP-a.
Znate li vi, koji razmisljate globalno, puteve kako ide pomorski promet Jadranom? I opsege prometa koji ide prema Rijeci, Kopru, Trstu, Porto Margeri? Za vasu informaciju, promet naftom i derivatima koji se krece po Jadranu jeste oko 70 milijuna tona. I to ostaviti bez kontrole kao sto je sad slucaj? Pa samo od "malih" izlijevanja nafte se zagadi povrsina tri puta veca od povrsine otoka Cresa godisnje! Jedini je nacin zastite uvesti kontrole i - kaznjavanje.
Glupo i primitivno povlaciti jednosrane poteze? a kakve bi vi? U dogovorus Italijom koja vec povlaci poteze s kojima bi "zbog povijesnih okolnosti" zauzela lavovski dio Jadrana i dosla pralkticki na vrata Kornata. A da ne govorim o tome sto i kako njihovi ribari rade na moru i kako koriste alate i opremu zabranjenu kod njih.

Gospodine, vi ste cisti politikant i demagog.

O cemu vi uopce pisete?

Tko je glasao

Čemu biti politički

Čemu biti politički korektan? Zvali komadić mora Piranskim zaljevom ili Savudrijskom valom to neće nimalo utjecati na sam spor koji se tog komadića mora tiče - to imenovanje je čista demagogija. A pozivanje na njega politikanstvo.

Činjenica jest da je moguće u dogovoru sa drugom stranom (Slovenijom) ustanoviti zajedničke ophodnje koje bi trebale spriječavati incidente na tih par milja - za to niti ima volje jer su ti incidenti upravo mazanje očiju onima koji umjesto na činjenice obraćaju pažnju na "velike" riječi. Činjenica je isto tako da Hrvatska ima ljude za tu ophodnju, ali nema novaca da ih plati niti je isplativo u takvo što ulagati novce.

Tip broda koji je bivši diktatorčić (ili netko da mu se umili) proglasio "raketnom topovnjačom" je inače patrolna fregata, i da, možemo sve nabrojano poslati na more pa brojati nesreće i pitati se zašto to sve toliko košta. Resursi ne postoje u ovom trenutku, niti su dobavljivi ako uzmemo u obzir realne okolnosti - ne bi li bilo bolje i isplatljivije organizirati recimo desetak puta bolju trajektnu službu za otprilike trećinu tih novaca? A što se tiče kontrola ribara, one su gotovo smiješne koliko su sporadične - svakog autoprijevoznika država kontrolira pet do šest puta češće i temeljitije.

I vidim da padate ne velike riječi pa se onda držite njih, meni su one samo propuh koji počinje između ušiju onog koji ih izgovara. Hrvatskoj prije svega u interesu trebaju biti ljudi koji u njoj žive, more je bilo ovdje daleko prije Hrvatske i bit će daleko poslije nje. Poštovati i voljeti more je fraza, demagogija i populizam - jer ako ja to ne radim na uski i primitivan način za koji se vi zalažete to me, po vašem, automatski diskreditira.

I mi koji baratamo logikom i činjenicama znamo što se događa kad brod ispusti balastne vode - vjerojatno daleko više nego populisti - i koliko je to opasno za zatvoreno more. To sam čak i naglasio u prethodnom tekstu, ali populistima je očito teško čitati s razumijevanjem. I to što se događa danas u Jadranu, sva onečišćenja koja spominjete, ZERP neće riješiti sam po sebi. A dio (ključni dio) mehanizama kontrole toga, od praćenja rizičnih brodova pa do sankcioniranja incidenata moguće je riješiti i bez samog proglašenja isključivosti ZERPa - pojas je definiran bez obzira na formalno proglašenje i oko ekoloških komponenti nema prigovora susjeda. To, jeftini moj populistu, nije nikakav argument za proglašenje ZERPa, a upravo zato jer se te mjere koje dolaze iz ljubavi prema moru a ne prema šoldima mogu provoditi i bez ovog politikanstva pokazuje kome je zapravo stalo do tog mora.

A Italija "na vratima Kornata" je obično preseravanje i notorna glupost koja pokazuje svu nemoć "argumentacije" koju koristite. Jedino rješenje koje može donjeti išta dobro bilo Jadranu bilo Hrvatskoj je ono na koje će pristati i Italija i Slovenija i Crna Gora i Albanija. Što čiji ribari rade i krše zakon, to upravo te zemlje trebaju dogovoriti i koordinirati jer je u interesu upravo tih zemalja da se zakoni poštuju. I jednako kako postoje prmitivni populisti koji svojataju Jadran u Hrvatskoj, tako postoje isto takvi primitivni populisti i u Italiji i u Sloveniji. I što im se manje pažnje pridaje to nam je svima bolje.

Gospodine, ja sam retoričar i logičar, a to što vi ljepite etikete onima koji činjenicama poništavaju vaše mitove to je vaš problem.

Ja pišem o Hrvatskom pravu i interesu na Jadranskom moru, koristeći razum i činjenice. Pišem o tome da ma koliko glasne budale bile, ne znači da su u pravu. Pišem o tome da probleme koji postoje treba riješavati a ne koristiti za raspirivanje primitivnih strasti. To što se to ne uklapa u vaše glasno navijanje i raspirivanje mržnje, to mi nije ni najmanji problem.

Tko je glasao

Ma tko ne bi odgovorio na

Ma tko ne bi odgovorio na Vase teoreme, pogotovo kad tako lijepo baratate uvrjedama i cinjenicama tipa - preseravanje, propuh izmedju usiju i tako to.
Vi nemate cinjenica i za dijalog se sluzite uvrjedama.
Na Vas se nivo spustati necu niti Vam odgovarati na Vase pamflete jer to nije nivo koji uobicajeno koristim.

Uzdravlju Vam.

Tko je glasao

Nismo članica EU i možemo

Nismo članica EU i možemo postupiti suprotno pravnoj stečevini. Ali je li nam u interesu kao zemlji kandidatu povlačiti poteze koji su suprotni korpusu prava koje, navodno, želimo usvojiti ulaskom?

Trenutno ponašanje se može objasniti slijedećom hipotetskom analogijom: još nismo u UN-u čija povelja zabranjuje upotrebu sile osim u slučaju obrane ili uz privolu Vijeća sigurnosti pa dok ne uđemo možemo napadati okolo koga hoćemo bez dopuštenja VS i čak kad se ne radi o obrani.

I doista možemo. Ali hoće li to poboljšati izglede za ulazak u UN?

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Da li u pravnu stecevinu

Da li u pravnu stecevinu spadaju progasenja gospodarskih pojaseva svih zemalja clanica EU koje su to mogle proglasiti, osim Grcke?

Pravna stecevina nema nikakve veze s progasenjem gospodarskog pojasa.
Pravna stecevina jest prilagodba zakonskih propisa, implementacija istih, uz ekonomske i drustvene reforme a nigdje, bas nigdje se ne spominjuu - suverena prava RH!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci