Tagovi

Sanader kupio novinske izdavače

Deklarativno, PDV je smanjen kako bi se poboljšala prodaja novina, a one postale dostupnije širem krugu građana. U stvarnosti, cijena novina neće se smanjiti, ali će zato prihodi izdavača skočiti. U prijevodu, Sanader je ljudima koji će pokrivati predizbornu kampanju dao milijune kuna.

***

Izdavači na čelu s Ninom Pavićem godinama su kukali, plakali, vukli premijere za rukav, nudili dogovore i interesna prijateljstva, sve to kako bi ishodili smanjenje PDV-a na novine. I nakon pet godina uzaludnih pokušaja, konačno su uspjeli. I to baš stotinjak dana prije parlamentarnih izbora. Sanaderova Vlada popustila je pritisku izdavača i odrekla se dijela prihoda kako bi PDV na novine bio prepolovljen, s 22 na 10 posto. Odluka stupa na snagu početkom kolovoza.
I sve bi to bilo pohvalno i premijerova dalekovidnost zasluživala bi čestitke. Deklarativno, PDV je smanjen kako bi se poboljšala prodaja novina, a one postale dostupnije širem krugu građana. U stvarnosti, cijena novina neće se smanjiti, ali će zato prihodi izdavača skočiti. U prijevodu, Sanader je ljudima koji će pokrivati predizbornu kampanju dao milijune kuna. U još konkretnijem prijevodu, da je ta mjera uvedena ranije, prošlogodišnji gubitak Europapress holdinga smanjio bi se s 35 na samo 9 milijuna kuna. Ipak, ni ovako nije kasno za saniranje štete.
Zbog toga nije ni čudno da je upravo Pavić, vlasnik dvadesetak izdanja, najviše zagovarao smanjenje PDV-a i da je Sanader u njegovim izdanjima imao - najblaže rečeno - povlašten tretman. Pored toga, Pavić je Sanaderu "skinuo s grbače" Slobodnu Dalmaciju i Feral, a premijer njemu prepolovio PDV.
Građani, dakle, od toga neće imati nikakve koristi. Izdavači hoće. Možda i novinari dobiju neke mrvice, kroz božićnicu i bonove. Ali zato će vladajući političari imati pravo očekivati "pošten tretman" u predizbornoj kampanji. Ipak su dali desetke milijuna kuna.

--
Drugi film je politički web magazin koji, u duhu etablirane prakse anglosaksonskih medija, u hrvatski medijski prostor uvodi načelo transparentnosti, otvoreno favorizirajući određenu političku opciju.

Komentari

HDZ kontrolira sve novine,a

HDZ kontrolira sve novine,a sada kako stvari stoje uspio je pod kontrolu staviti i HTV.
Uglavnom svi politički članci su obojani sa toliko žutila da se vide iz aviona, samo se nadam da će ljudi to primjetiti i shvatiti.

Tko je glasao

Dobro, nek je tak kak ti

Dobro, nek je tak kak ti veliš.

Pod čijom su kontrolom bili do sad?

Tko je glasao

Pogledajte si

Pogledajte si ovo,

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=44c1ffb5-2748-46d6-9b78-578cc...

Kak se bi na to gledalo i s koje strane.

Tko je glasao

Feral 22. srpnja,

Feral 22. srpnja, 2004.

PICAŠKANDAL

ZASTARJELA PRIJAVA PROTIV ČAČIĆA

Dubrovački umirovljenici ostali su bez sedam milijuna eura, u sporu protiv nekadašnjeg direktora varaždinskog Coninga i bivšeg ministra obnove Radimira Čačića, čija je tvrtka započela a nije dovršila Dom, odbačena je kaznena prijava za nestanak rečenog iznosa, jer je “nastupila zastara kaznenog progona”.

Kratko podsjećanje: godine 1990. Republički fond MIORH-a sklapa ugovor s varaždinskim Coning inženjeringom za gradnju Doma umirovljenika u Dubrovniku vrijednog ondašnjih 20 milijuna DEM, odnosno 10 milijuna eura. MIORH osigurava iznos, i u cijelosti ga uplaćuje Coningu kojemu je tada na čelu bio Čačić. U rujnu 1991. godine zbog rata prekidaju se radovi kojih je do tada izvedeno oko 30 posto. Nakon oslobođenja juga Hrvatske od listopada 1993. do lipnja 1994. MIORH i Čačićev Coning (re)obračunavaju neutrošena i sva uplaćena investicijska sredstva, te potpisuju "nagodbu o potrebi nastavka gradnje".

Godine 1995. poništena je pretvorba dotadašnjeg Coning Holdinga, a njegov novi Coning, tvrdi Čačić, nema nikakve veze s gradnjom dubrovačkog Doma umirovljenika. Kako onda, tako i danas, on ne zna kamo je otišao uplaćeni novac namijenjen gradnji Doma.

Dubrovačkim članovima Sindikata umirovljenika puca film; u listopadu 1997. godine pokreću tužbu protiv Čačićeva ex Coninga i devet povezanih tvrtki iz bivšeg Coning Holdinga, ali bez uspjeha. Ne odustaju, pa protiv Čačića i njegove tvrtke 28. listopada 2001. godine podnose izravnu kaznenu prijavu ondašnjem državnom odvjetniku Ortynskom.

Od tada do 30. lipnja ove godine kaznena se prijava u varaždinskom Županijskom sudu i Općinskom odvjetništvu financijsko-knjigovodstveno vještači, utvrđuju činjenice itd., da bi, eto, kazneni progon protiv Čačića zastario. Stoga više nego cinično zvuči obrazloženje dostavljeno dubrovačkim SUH-ovcima u kojemu im se potanko obrazlaže kako su doista platili cijelu investiciju, da Dom stvarno nije dovršen, kakve su se sve statusne promjene događale s Čačićevim Coningom i sljednicima, kojim su se tvrtkama od umirovljeničkih novaca uplaćivale pozajmice...

Na tri stranice obrazloženja dubrovački su umirovljenici precizno obaviješteni da im je ustvari zamračeno sedam milijuna eura, ali da, eto, oštećenik, tj. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (sljednik MIORH-a) sada "može sam preuzeti kazneno gonjenje protiv osumnjičenog Radimira Čačića".

L. BRAILO

*
Zanimljiva ostvarenja u arhivi Ferala. Ali dobro si rekao, Feral je kako je vec svima poznato staro proHDZovsko glasilo...
Sto sve covjek ovdje ne moze procitati. A tek sto sve glasaci mogu izabrati...

Nevjerojatno!

Tko je glasao

I sad koliko ovo ima veze s

I sad koliko ovo ima veze s temom? Samo zato što Drugi film favorizira Čačića, ne znači da su otvorili krivu temu? Činjenica je da će se izdavači natući... a novine neće biti jeftinije...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci