Tagovi

Sanader, Červar, Obama, Hrvati

Davno sam u postovima pisao o tome kako nam treba jedan jaki vođa, onaj koji bi se suprotstavio sistemu, onaj nepotkupljivi, onaj naš.

Nakon srednjoškolskih prosvjeda srce mi je zaigralo, stvarno, naivno sam povjerovao da će se nešto promjeniti u Hrvatskoj, da će se nešto pomaknuti...
No eto, gotovo pola godine nakon srednjoškolaca - ništa. Niti ičega ima na obzoru... Srednjoškolci su izigrani, vođe prosvjeda vjerovatno kupljeni, i od svega što je ministarstvo obećalo dobili su samo odgodu mature i smiješan site. Naravno, ministarstvo je obećalo moderan portal, gotovo u potpunosti prepušten mladima na uređivanje... I eto, do danas - ništa.

Jesu li Vladajući još jednom namagarčili narod? Jesu.

Jeli ministar Primorac dao otkaz ljudima za koje je tvrdio da su ga obmanuli? Pogađate - nije.

Kako raditi s ljudima koji su te obmanuli? A valjda zna g.ministar...

I eto narode, dok nam uništavaju budućnost i dok nam se ministar šepuri sa "vlastitim" košuljama (valjda misli da ako nosi košulje s inicijalima je isto velik kao i Tito, Mitterrand ili Chirac) izgleda da još uvijek vrijedi ona „kruha i igara" a kako kruha nemamo, odnosno sve je skuplji, ostale su nam igre i to one Olimpijske.

No eto, uvijek ima onih koji pokušavaju postaviti nogu gdje god stignu pa čak dok nekome ide dobro. Tako su ovaj put napali čovjeka koji 50 sekundi prije kraja utakmice u kojoj ima napad i 2 gola razlike govori: „Idemo dečki, nećemo im dati loptu! Za Ivana!". Samo neznam što je trebao, davati detaljan plan napada? Istina da Červar često stvara atmosferu da su „svi" protiv rukometaša pa su, po njegovom viđenju, protudržavni element, no ovaj put stvarno nije bilo osnove za bilokakav prigovor...

No, vratimo se mi na našeg vođu.

Dobar vođa nadahnjuje druge vjerom u sebe, ali odličan vođa nadahnjuje druge vjerom u njih same.
Thomas Jefferson

Odličan primjer modernog, zapadnog vođe je Barack Obama koji provodi politiku community buildinga nadahnjujući ljude da sami stvaraju politiku po onoj "misli globalno, djeluj lokalno", te sebe stavlja u onu esencijalnu ulogu političara kao spone između javnog mijenja i javne politike. Formula jednostavno nepogrješiva, jer svatko stvara svoju politiku.

No, bi li takav političar mogao uspjeti kod nas? Na brdovitom Balkanu?

Sumnjam.

Previše naših ljudi po defaultu žele sebi osigurati egzistenciju, a kad osiguraju sebi hoće i svom bratu, sestri, susjedu, rodjaku, psu...

...tu nema sriće, sve je gluma, ljubav odnosi bujica tekućih računa...

Kod nas prolaze jedino radikalni vođe, uostalom prva stvar koja nam padne napamet kad netko kaze vođa su Milošević i Tuđman.

Nema ratobornih naroda, samo ratobornih vođa.
Ralph Bunche

Prvo moramo shvatiti što mi želimo, gdje vidimo Hrvatsku i Hrvate za 5, 10, 20 godina? Kad odredimo cilj, moramo naći vođu, onda sredstvo i svatko od nas mora prinjeti svoju žrtvu, tek onda nam se smiješe bolji dani.

Dok to ne napravimo nema sreće, ne za Republiku Hrvatsku.

Šta je sreća? Znati šta se hoće i strastveno to željeti.
Felicien Marceau

Komentari

Prvo moramo shvatiti što mi

Prvo moramo shvatiti što mi želimo, gdje vidimo Hrvatsku i Hrvate za 5, 10, 20 godina? Kad odredimo cilj, moramo naći vođu, onda sredstvo i svatko od nas mora prinjeti svoju žrtvu, tek onda nam se smiješe bolji dani.

Ko ce VODITI taj proces?

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Narod? To je refleksan

Narod? To je refleksan proces, jedno uzrokuje drugo...
_____________________________________________________________________________________________
"Narod je de facto i de jure najviša vlast iznad koje nema drugih vlasti, izvor je svih drugih vlasti i odgovoran je samo pred Bogom."
Johann Gottlieb Fichte

_____________________________________________________________________________________________
"Narod je de facto i de jure najviša vlast iznad koje nema drugih vlasti, izvor je svih drugih vlasti i odgovoran je samo pred Bogom."
Johann Gottlieb Fichte

Tko je glasao

Narod nije odgovor. Odgovor

Narod nije odgovor. Odgovor je da das ime i prezime ili da kazes, ja cu ili da ukazes na konkretne pojedince od kojih to ocekujes ili barem u najgorem slucaju ciljane skupine.

Jer kad kazes narod, nisi doslovno nista reko.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Sveti Oče PaPa, lijepo je

Sveti Oče PaPa, lijepo je da, u moru obaveza koje donosi vaša bremenita profesija (navodno pretposljednjeg) vođe rimokatoličkog klera i duhovnog gurua pola milijarde Zemljana, pronađete vremena i za divljenje mladom crnom Ircu Husseinu. No, dopustite da vam savjetujem rezerviranost po tom pitanju. Mladi naočiti senator iz Illinoisa Obama vješto gura u susretu s ratarom, težakom, ribarom i pastirom u frulicu kad zasvira, isto tako i s "poštenom inteligencijom", cheerleadersicama, Kobeom Bryantom i 50 centom, no malo prečesto njegov "Change - yes, we can" instinkt zakašljuca, zatreperi i povuče se u korito najdublje intime kad se začuje neka grmljavina na Capitol Hillu. Naime, čovjek mozga ima ali za dobar omlet trebaju i jaja?
Community building? Može, it's OK, ako platiš u škrabicu škrte gđe Michelle Obama, dotiraš, volontiraš, lijepiš plakate, dilaš bedževe, okolo govoriš da je Hillary klimakterična babuskara a McCain dementni starčić koji možda i nije potpuno izliječio rak kože... Stvarno krasna "izgradnja zajednice". I za Barackom se vuku neki tragovi netransparentna izbjegavanja poreznih obveza što republikanci zasigurno neće prešutjeti slijedećih mjeseci.
Benedikte 16., zapalite pod baldahinom sv. Petra jednu stars&stripes svječicu za vašeg afroameričkog ljubimca, trebaće mu asistencija Svevišnjeg. Već danas (konvencija Demokratske stranke, Denver, 19.30 h, CNN broadcasting) će mu trebati.
P.S. (nema veze s preporukom za oprez s Barackom) Nedavni Barackov rokersko selebritijevski nastup u Njemačkoj je Jay Leno komentirao "kad su vidjeli da 100 tisuća Nijemaca ekstatično vrišti i kriči, Francuzi su se odmah predali, potpisali kapitulaciju, onako preventivno za svaki slučaj".

2decicrnog

Tko je glasao

Reformator Obama. Obzirom da

Reformator Obama. Obzirom da mu je savjetnik Zbigniew Brzezinski (Igrajte deco Žikino kolo,... Kissinger, Rumsfield, Cheney, Brzezinski, ajmo opet, ' ko je na redu?...), ne očekujemo ništa revolucionarno. Broj jedan Zbignew, Obama je Alan Ford, cvjećarnica u NY. Pljuc u ruke, tko je sljedeći, Iran, Venezuela? Ma nema veze, bitno da se štancaju tomahawci, reoplani, rokete i brodi....

Tko je glasao

dobar primjer da se može je

dobar primjer da se može je onaj iz Istre (P. Cucculin)..o tome je već prije pisano a u JL je prošle subote bila reportaža, u prilogu Magazin..dajem link dolje na članak pod optimističkim naslovom: Zaustavio sam rasprodaju Hrvatske (doduše, za sada, samo na malom dijeliću u Istri, ali to je, nadam se, tek početak?)

Svakako pročitati a experti ovdje na pollitici (ekonomisti, pravnici, konzultanti..) bi mogli malo bolje elaborirati cijeli projekt, za one koji se ne kuže u ekonomiju, itd. Mene osobno zanima izvedivost takvog projekta u, recimo, Zagrebu, ili za početak u nekoj local community; muči me ono oko sredstava, jer, ekipa je uložila svoja sredstva, sad kane i plinofikaciju sami izfinancirat, itd. on odbacuje JPP, kredite, ovo ono......a što ako se nema, ili nema dovoljno ?

http://www.jutarnji.hr/magazin/clanak/art-2008,8,16,,130019.jl

CC

Tko je glasao

da, o pliniu će se puno

da, o pliniu će se puno pisati u slijedećih nekoliko mjeseci
dečki su tamo napravili i (barem meni) sjajan video

Tko je glasao

Odličan primjer modernog,

Odličan primjer modernog, zapadnog vođe je Barack Obama koji provodi politiku community buildinga nadahnjujući ljude da sami stvaraju politiku po onoj "misli globalno, djeluj lokalno", te sebe stavlja u onu esencijalnu ulogu političara kao spone između javnog mijenja i javne politike. Formula jednostavno nepogrješiva, jer svatko stvara svoju politiku.
Personal democracy je pojam koji se snažno razvija u Americi, dok mi još za taj izraz nismo našli niti odgovarajućeg prijevoda, prevedeno, nemamo pojma što bi to moglo značiti, biti, u ovim našim uvjetima demokracije.

Tko je glasao

Odličan primjer oko toga i

Odličan primjer oko toga i demokracije je slučaj mature i državnih pprovjera na kraju srednje škole, kojeg spominje autor posta.

Uz sve slabosti je to bilo praktički pripremljeno od onih koji pripremaju, uključujući da je većina nastavnika već bila za a i učenika, čime se ujedno podstiče poboljšanje učenja matematike itd., npr. i u strukovnim školama i u Liki, a ne samo primjerenija provjera i takmičenje.

I onda je u to upao forser bez pokrića u ulozi ministra Primorca. Onda se je razvio prosvjed a la čuveni za radio 101, tako da se ne zna šta se zbilja zbiva i da se isforsa i u vrlu novu snagu promoviraju ne samo mlade nego i turbootpadne snage, pa je logično i jeini krivac Primorac ispao i tu je već zvijezda, od najjačeg igrača na sceni Čačića stavlje kao samo jedna od nekoliko koji dolaze u obzir blizu njega.

Ali, većina tim maoističkim manevrima zbunjenih prosvjetnih snaga pa i maturanata puno bolje zna o čemu se tu radi nego prije.

Pa se personal democracy možda kod nas razvija sporije i tiše ali ne znači da neće bolje nego kod kauboja pa i Evropljana kojima su strani ratovi i sve slične nepogode svojstvene Balkanu, na koji su samo u zadnjih 100 godina sve to donijeli baš oni i zato pokušavaju zarađivati glumeći da nisu.

I ad vođa, to što kod nas polako ali sigurno pada poslovanje što igra na tu kartu ne znači da vodi k lošijem, jer se pomalo sluđene snage uče samostalnijem razmišljanju i poslovanju, i već smo blizu redukciji troškova u tom smislu. Mi se polako krećemo sa omjera na jednog koji nešto radi misli 10 vođa i 89 raznih elitnih snaga na omjer 70:30, što kod nas stvar brze mogućnosti na skokove do 30:70. A mnogi kauoboji i razni drugi sa omjera 20:80 povećavaju omjer u korist vođa i menadžera, tako da su već sada na 50:50.

Dok njih nezgode od minus 5 pa i 3 % gadno ljuljaju i ruše, kod nas se minus 10 % i ne osjeća, pa tekući prodori na minus 20 ili 25 %, u nekim područjima i minus 60 % kao gradnje i nekretnine, samo mogu globalno blagotvorno djelovati.

Složene su to igre, u kojima mi uvijek pobjeđujemo nenadno i nezdrživo pa i naopako od logično, zato što nam to izgleda tako jer nismo obratili pažnju na nešto što tome prethodi ili smo gledali iz naopakog položaja ili uzeli krive naočale.

P.S. Zašto mladi stalno traže svemoguće vođe i svemoguće kvazirevolucije i sređivanja baš dok se igraju složene igre, u kojima neke naizgled obične i nevažne nijanse igraju veliku igru? da li je to od prevelike pušione i dima ili je u modi forsanje bez pokrića, ili i jedno i drugo, ili je to ključni uticaj maoističkih učitelja?

Tko je glasao

personal democracy u ovim

personal democracy u ovim našim uvjetima quasi demokracije bi se moglo prevesti: uzmi stvar u svoje ruke - a po potrebi i katanu :)) at least, that's what I think. *

ono što je tomek-vg pisao (a i ranije brojni drugi ovdje)...ali, prvo bi trebali nešto pokrenuti u tom pravcu - pri čemu nisam sigurna da je nova stranka dobar izbor, možda radije novine, tjednik...totalno independent izdanje, samo ne znam sad tko bi ga financirao jer do reklama bismo teško došli? - lako ćemo onda naći adekvatan prijevod..

* da me prelijepi Karamarko ne bi uzel' z' rende, ovo nije nikakvo zazivanje klanja ili slično nego figurativno (nu, da ti objasnim, ljepoto: dakle, u prenesenom značenju, zazivam konkretne, odlučne akcije, čak to ne mora biti izazak na cestu, to je već deplasirano, ali možda recimo, tražimo sastanak, mi tu s pollitike s Bandićem, sa Sankijem, sa Zokijem...."priprijetimo" se kreiranje nekog novog Ferala, ili slično...)

CC

Tko je glasao

Zasto bi "priprijetila" bilo

Zasto bi "priprijetila" bilo kome?

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

joj, gale, sunac, ne

joj, gale, sunac, ne picajzli oko nebitnih detalja kao kakva seoska učiteljica:))

glagol "priprijetili", u ovom kontekstu ima jasno značenje a ti si pametan lik pa ti ne trebam prevoditi; no, ako baš inzistiraš - ili više zbog drugih ovdje - i ako si baš tak jako senzibiliziran na nijanse i podnijanse, onda može i ovako: upozorili bismo ih na, dali bismo im znati da ćemo nadzirati ovo, ono....
p.s. nadam se da nisi tako osjetljiv kod hrane :))

CC

Tko je glasao

Ta ekipa ne reagira dok im

Ta ekipa ne reagira dok im voda nije do guse.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci