Tagovi

San o 88 mandata ni/je utopija ???

Kukuriku koalicija (SDP, HNS, IDS i HSU) je konačnim potpisivanjem sporazuma stavila točku na posao koji rade zadnje dvije godine. Dobro je to poradi birača koji će tako imati i više vremena za promišljanje o tome komu ovaj puta dati svoje povjerenje. Prateći također i razne ankete popularnosti u posljednje dvije godine nije teško zamijetiti kako se prvotna prednost Kukuriku koalicije ispred HDZ-a polako ali sigurno topi, i to već nekoliko mjeseci i sa istim trendom.

Nije teško primijetiti i da se premijerka sve bolje snalazi u verbalnim duelima sa oporbom, posebno sa predsjednikom SDP-a Milanovićem koji iz neobjašnjivih razloga sve češće griješi i tamo gdje se „zavezanih očiju“ može poentirati. A pravi fight koji će tek uslijediti dakle još ni započeo nije.

Kako su i kojim metodama u Kukuriku koaliciji došli do brojke od 88 mandata koliko po njima misle ostvariti je doista enigma, no svakako je dobro za hrabrenje unutar članstva same koalicije. Od same brojke 88 osvojenih mandata još je zanimljivije pogledati samu podjelu po kojoj bi SDP-u pripalo 67, HNS-u 14, HSU-u 4 i IDS-u 3. Dakle u odnosu na prošle parlamentarne izbore došlo je do uvećanje mandata kod svih osim za IDS. Tako bi po ovoj matematici SDP dobio 11 mandata više ili 20%, HNS 7 čak mandata više što je čak 100% povećanje u odnosu na 2007., HSU bi dobio dodatna 3 što je 400% više u odnosu na jednog u prošlom (ovom) sazivu. Jednino je u cijeloj podjeli kolača IDS ostao na svoja 3 mandata koliko je imao i u prethodnom sazivu !?
Reklo bi se dakle kako je i njima samima jasno da od ovakve raspodjele neće biti ništa. IDS u svakom pogledu jest svjestan da više od 3 realno ne može ni imati kao regionalna stanka, dočim se ne može vidjeti opravdan razlog za udvostručenje mandata HNS-u izuzev ako se ne radi o nekoj prijetnji SDP-u u smislu kako bi oni mogli mijenjati koalicijske partnere…. No zar nisu iz HNS-a već više puta jasno kazali da su oni sigurno nakon slijedećih izbora u vladajućoj većini…. A sa desetak saborskih mandata od partnera možeš doslovno tražiti što god želiš,… i dobiti, naravno.
HSU sa jednog na 4 jest samo dokaz da je puno vjerojatnija kombinacija da će na koncu biti samo jedan što je od samog početka pridruživanja koaliciji i bio cilj Silvana Hrelje, a ova navodna četiri su samo da bi se utišali nezadovoljnici u stranci koja je u posljednje dvije godine već ostala bez više od pola članstva i vodstva.
Pojavom Bloka umirovljenici zajedno jasno je svima da HSU nema šansi proći izborni prag ni u jednoj izbornoj jedinici, niti će po svemu sudeći do izbora imati podršku veću od 1%. Biračko tijelo pamti i ne oprašta mu izdaju i trgovanje glasovima umirovljenika.

Bilo kako bilo od ove podjele 88 mandata unutar Kukuriku koalicije po svemu sudeći neće biti ništa jer bi se u preostalih 60-ak morali utrpati svi kojima „ozbiljnije“ ankete daju prolaz. Mislim prije svih na 8 manjinaca, pa onda i na listu predvođenu Blokom umirovljenici zajedno (BUZ) kojeg će nositi prof.dr. Ljubo Jurčić, pa onda je tu i neizostavnih min. 3 iz HDSSB-a, pa nekoliko (možda 3) i iz HSS-a, HSLS kojim se također daje nekoliko mandata (npr. 3), pa onda Lesarovi laburisti koji po anketama stoje jako dobro, HSP koji je podosta ojačao i računa na veliki povratak, a također iste snove sniva i HSP dr. ante Starčević, pa onda ne možemo izbjeći i Milana Bandića koji bi mogao u jednoj izbornoj jedinci imati prolaz, pa je tu onda i Željko Kerum koji u 10-oj izbornoj jedinici računa na prolaz, Ladonja u 8. itd…. …tako da u ovoj Kukuriku računici za HDZ ostaje jako malo….. jedva nekih tridesetak mandata što je priznajmo i u najcrnjoj varijanti doista nerealno malo.

Gledajući pak današnju emisiju nu2 u kojoj je kao prvi predstavnik Kukuriku koalicije umjesto očekivanog Zorana Milanovića ipak gostovao Radimir Čačić, izjavivši kako mirovine ostaju iste odnosno da se zamrzavaju je već sada izgubio moguću potporu i ono malo preostalih umirovljenika koji podupiru HSU. Zasigurno je šamar od biračkog tijela dobio i zbog upornog izbjegavanja davanja jasnih odgovora na vrlo konkretna pitanja. Po viđenom moram kazati da sam sve skloniji u potpunosti prihvatiti mišljenje naših analitičara koji me već dugo uvjeravaju da će Kukuriku koalicija osvojiti manje od 70 mandata, ali ne manje i od 65.
I što sada reći će neki??

Ništa posebno, no to bi doista moglo ukupno biti više mandata od onog što će osvojiti sam HDZ koji će po tome sam i vrlo vjerojatno sa manje od 60 mandata biti jako blizu Kukuriku koaliciji, no po svemu sudeći i što je iznimno važno, pojedinačno ispred SDP-a što ga stavlja u poziciju da kao stranka sa najviše mandata opet prvi dobije priliku za sastavljanje Vlade što bi za Zorana Milanovića označilo kraj igre, a za HDZ bila dobitna pozicija, posebno jer nije teško pogoditi tko bi im u tom slučaju bio prvi sugovornik !!!!???.
Crna kravata ipak nije dovoljna!?

Komentari

@penzić svi znamo da pred

@penzić svi znamo da pred svaku trku, a izbori u naravi nisu ništa drugo do trka, ili nadmetanja za osvajanje što više mjesta na pobjedničkom postolju, Takmičar i takmičarski timovi ne da očekuju, već su uvjereni da će se naći na pobjedničkom postolju. Nadu u pobjedu imaju čak i oni koji svoje učešće pravdaju sloganom: "važno je učestvovati", a kao što se nažalost u izbornoj praksi potvrđuje upravo je najviše onih koji iako nemaju što bi se reklo konja za utrku, uvijek iznova izbore pretvaraju u masovni sport, a ne ozbiljnu utrku.

Zato mi očekivanja kukuriku koalicije, nisu ni manja ni veća od očekivanja ostalih učesnika parlamentarnih izbora, koji kao i kukuriku koalicija očekuju da će dobiti dovoljno mandata za formiranje vlasti.

Ove igrice o porastu popularnosti pojedinih stranaka i naravno njihovih ovnova predvodnika sa pratećom svitom su dio izbornog folklora čiji je cilj uvjeriti biračko tijelo da su upravo oni "dobitna kombinacija" ovih izbora. Kombinacija koja je uvjerena da će povećati broj zastupnika i time dobiti dovoljnu većinu da smijeni postojeću vlast.

Stoga su ankete popularnosti rekao bi kao i statistika. U njih vjeruju samo oni koji su ih naručili, ili napravili.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

ovo mi je onak.. analitika

ovo mi je onak.. analitika ala trla baba lan da joj prode dan.. ili sto se babi tilo to joj se i snilo...

meni je nekak jasno da navijas za svoje, pa cak i da pises politicke pamflete.. ali zar stvarno mislis da je politika kao portal zgodna za reklamu vlastite stranke pamfletima koji kao trebali biti neki dnevnik ?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci