Tagovi

Samoubica se ubio s leđa (o idealu, rokenrolu i živim mrtvacima)

JEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTA

Komentari

Alo Rebel, jesi li danas

Alo Rebel, jesi li danas gledao najbolji Nu2 ikad? Najbolji jerbo se najavio sljedeći Nu2, dolazi Psiho! :))

Tko je glasao

nisam, slab sam ti ja sa

nisam, slab sam ti ja sa televizijom, ali Damira ću popratit, evo nekidan kupio baš "Na krvi ćuprija" knjigu njegovu

Tko je glasao

E, bio bi red da se i ja

E, bio bi red da se i ja posvetim, evo na rockmark.hr ima i Enter džehenem.

Tko je glasao

imam ja, daj na PM adresu,

imam ja, daj na PM adresu, šaljem

Tko je glasao

Bora Čorba je postao srpski antifašist

Četnici su u Srbiji promaknuti u istinske antifašiste, pa ova titula za Boru Čorbu, znači da je "inauguriran" u antifašističke snage, koje njeguju tradiciju antifašizma iz ww2.rata.

Pravi fekalac-analac- istočni Balkanac-oduvijek u duši!

Evo malo njegove poezije( "Ravnodušan prema plaču"), vjerujem da je utjecala na odrastanje i stasanje do autora dnevnika, (ili možda ne toliko ona, već taj palanački duh, koji nam je dolazio s tih istočnih prostora, a danas od nekih koji su ga ponijeli sa sobom) "Govno od naroda"- u kojemu progovara duh analca-Balkanca, opsjedutoga fekalijama:

Go.nava sloboda

"Iz klozeta go.na
idu na slobodu,
jer je neki ke.aroš
povukao vodu"
-----

"Naivna je patnja svaka
prema patnji od stomaka.

Isterajmo zlotvore,
kroz analne otvore"

--------
"Ko to tvrdi
da se mnogo p.di
to se samo peva
iz debelog creva".
------

"Boli me d.pe za Iran i Irak
oni se kokaju, a ja sam miran"
(Sve je ispjevao "boem", "pjesnik" i "antifašista", a ne ""samoubica" s leđa")

I tvoje o Bori:
Pitam se kako netko u rasponu od samo 6-7 godina uspije sa Arsenom otpjevati prekrasnu "Takvim sjajem može sjati", sa onim šeširom lutalice, boema, pjesnika, stanovnika Svijeta na glavi, i potom ulaziti u krajnje degutantne kolaboracije sa pro-fašističkim talogom sa dna balkanske septičke jame, koje vihor rata samo može dignuti na površinu?
Oduvijek analac, oduvijek Balkanac, oduvijek srpski četnički "antifašista".

I tvoje o Hrvatima:
Od govana se pita ne pravi, pa tako ni od Hrvata država, ma koliko kuharica dobru namjeru imala i u svoje ruke se uzdala.
Autor -oduvijek analac- zauvijek Balkanac, fekalac na pollitika.comu-trenutno se "pere" i ovim dnevnikom

I ovo tvoje o hrvatskome narodu::
Ovo licemjerno i isprazno govno od naroda koje od mantija, krunica i križeva ne vidi Krista u kojeg se tako odvratno, površno, iskvareno kune. Pa da se držimo Kristovog nauka taman toliko koliko u zrno soli ga stane, ne bi ovo što državom zovemo ovakvo gnjilo i trulo mjesto bilo.
Autor -analac- oduvijek, Balkanac- zauvijek, fekalac-trenutno se "pere" i ovim dnevnikom

Tko je glasao

Ovog posta ne bi se

Ovog posta ne bi se postidjeli ni autori "Zikine dinastije"....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Posebno onaj dio gdje je

Posebno onaj dio gdje je "poezija" i koji je citiran i podebljan!

Tko je glasao

@ppetra

Cijeli kolegij onog frankfurtskog Sigmund Frojd instituta imao bi najmanje dvije godine posla sa tobom.

Koristiti u polemici pojam "duh palanke", a ujedno biti na ovom portalu istaknuti promoter uprvo tog duha, može samo čovjek koji nije pročitao ni jednu stranicu Filozofije palanke.
Ti da si Srbin (ne daj Bože… je l’ da), ali isti onakav kakva si kao Hrvat, ti bi Konstantinovića prosto prezirala, jer je on u stvari (u hegelijanskoj formi i hegelijanskim jezikom) analizirao nešto mnogo, mnogo gore od onoga o čemu je Rebel pisao u svom dnevniku Govno od naroda.

Pa eto npr. samo to što ti misliš da je duh palanke ekskluzivno srpska karakteristika
(...) , već taj palanački duh, koji nam je dolazio s tih istočnih prostora, (...)
upravo je i jedno od istaknutih svojstava palanačkog duha, koji sve zlo i sve loše smješta sa “druge strane brda”.

Konstantinović iz analize tog duha na primjeru svog naroda (što je vrhunski izraz i etičnosti i intelektualnog poštenja) indukuje njegovu ne samo balkansku, nego i “vaseljensku” univerzalnost. I to je odmah prepoznato, a nekoliko decenija kasnije nažalost i u praksi je potvrđeno:

"Zaboravismo, ali postoji Filosofija palanke. Knjiga. Ono što se događalo u hrvatskoj književnosti i šire u društvu, kao mentalitet na prelazu milenija, bar približno, opisano je odavno u Srbiji. Radi se o novom-starom mentalitetu, prošvercanom ispod hadezeovskog ogrtača, koji je zamračio mrak koji se kotrljao godinama prije: mikrosvijet unutar varošice okružene drvenom ogradom i koljem. Potpuna nezainteresiranost i neznanje o onome što se događa preko brda, u svijetu. Ogromna selektivnost prema stvarima koje dolaze iz svijeta. Uniformnost unutarnjeg stila, jednoobraznost. I kao rezultat čuveno (evo jedne nove riječi), jednoumlje, kao totalitet duha palanke."
Rade Jarak, Filosofija palanke, prilozi jednoj alternativnoj povijesti

Duh palanke je duh plemena.
Po Konstantinoviću iz palanačkog duha izvire duh nacije, jer palanački duh je elementarna “prirodna “ homogenizacija, a nacionalizam je samo njegova ideološka nadgradnja.
Po njemu, nasilje se nalazi u samoj prirodi nacionalizma, te se zato palanački duh zna realizovati i kroz fašizam, kao svoj ekstremni izraz.

Niko od nas nije imun na palanački duh, jer nam je kako Konstantinović kaže ”iskustvo palanačko” .., ali kada sa tim duhom ti argumentuješ, e onda je to više od blasfemije – to je onda ideološki hara-kiri.

Tko je glasao

Ovdje je to lijepo sazeto:

Ovdje je to lijepo sazeto: http://fake-poet.blogspot.com/2011/03/duh-palanke.html

Posve se slazem da pricati o palanackom mentalitetu nije automatska ispricnica upravo za palanacko ponasanje sto mnogi govornici sireg spektra misle da jeste i stoga pozivanje na palanacki mentalitet prakticiraju kad god mogu. Po meni je moralna panika i opcenito panicarenje oko Bore Corbe upravo izraz te potrebe da se po palanackim nacelima prokaze to sto se prokazuje (cetnistvo). Ako je za prokazati cetnistvo potrebno organizirati moralno panicarenje, e pa onda smo na niskoj grani ....

Bora Corba je naprosto pravi predstavnik roka cije smo pjesme svi pjevali. Ja se doslovno nikad nisam spustio na rano jutarnje pecanje na Dunav da nisam u sebi ispjevao cijelu "Svanulo je iznad crkve Svetog Marka". To je uslo pod kozu. Mogu sad nad tim okretati glavu i pokusavti takov sto objasniti, no cemu.

Naknadno od toga sad stvarati moralnu paniku sto je tip zabrazdio u Cetnike je nista nego spomenuta palanka. Ukazivanje svojem plemenu da je zbog naknadne zabludnjelosti sad on manje vrijedan roker je izvan pameti. Deder, neke druge argumente oko aktivnog cetnistva i tretiranja tako zabludnjelih rokera, recitatora, umjetnika, ...

Ne treba uopce mistificirati "palanacki mentalitet", hrvatska verzija moze komotno biti agramerski mentalitet samo malo ekstenzivnije uzeto. Jedina razlika je u uome sto je prvi naravno zesceg oblika, dok je drugi onako postojano domobransko-obranaškog dometa.

Mislim zasto ga nitko ne upita sto to eto ima neodoljivo u cetnistvu da ga eto jedan takav roker s veseljem prihvati umjesto da se moralno panicari?

PS Posve sam svjestan problema kad ti idoli, reference ili makar vazni predstavnici naknadno moralno zablude. To medutim nije nista cudno, idoli i sluze tome da ih covjek na neki nacin i koliko je to moguce nadraste, preraste i sl. Vaznija je ta cinjenica nadrastanja od svega. Oko toga treba graditi zadovoljstvo, a ne nekakvo panicarenje.

Tko je glasao

plus zbog ovog Ne treba uopce

plus zbog ovog

Ne treba uopce mistificirati "palanacki mentalitet", hrvatska verzija moze komotno biti agramerski mentalitet samo malo ekstenzivnije uzeto. Jedina razlika je u uome sto je prvi naravno zesceg oblika, dok je drugi onako postojano domobransko-obranaškog dometa.

sa ostalim se principijelno slazem, ali posto se odnosi na boru corbu, mogu reci da kod mene nikad nije znacio nista.. ni kao roker, ni kao simbol iceg pozitivnog.. naprosto primitivac bio i ostao, palanacki ili gradski svejedno.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

E bravo Red@ odlično mini

E bravo Red@

odlično mini predavanje na temu palanke za nekoga kome su puna usta toga ali u tuđem oku traži trun

svaki drugi komentar je suvišan, pa i ovaj njen odgovor ispod koji je naprosto - za bogu plakati

Tko je glasao

Globalni fašizam iz palanačkoga duha globalista

Pa eto npr. samo to što ti misliš da je duh palanke ekskluzivno srpska karakteristikaNe mislim, dokaz za to je i dnevnik "Govno od naroda" iz Dugoga Sela!

Duh palanke je duh plemena.Je, danas globalističko-ateističkoga plemena, koje u ime svoje"vjere"- vjere u novac, želi uništiti i nacije, i nacionalne države, te njihova gospodarstva, u stvaranju jednoga jedinoga plemena-zombija.

Pravi globalni fašizam iz palanačkoga duha globalista nastoji uništiti plemeniti duh mnogih "nacionalnih plemena"!
Pristajanje na to je, ne samo ideološki hara-kiri.

Cijeli kolegij onog frankfurtskog Sigmund Frojd instituta imao bi najmanje dvije godine posla sa tobom."Kada nas oni koji idu za nama, ne mogu stići, zaklinju se da smo zalutali"!

Tko je glasao

Bora je objavio i

neku knjižicu "pesama" ,pa po sjećanju, evo jedne.

"Sa zida me gleda slika od domaćeg izdajnika
to moj deda brada seda u oči me pravo gleda,
ispalo je da ne valja
što je verno služio kralja"

Knjižica je objavljena negdje osamdesetih.

sve dobro...

Tko je glasao

"Mehmet Shehu se ubio s leđa..."

"Mehmet Shehu se ubio s leđa..."

Tko je glasao

Pa jel' opet o... go*nima?

Pa jel' opet o... go*nima? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

a gledajte MKn Bob Marley - o

a gledajte MKn

Bob Marley - o suncu, Bogu i marihuani

Pearl Bak - o Kini

Neil Young - o zlatnoj groznici, indijancima i bizonima

svatko o onome što ga okružuje :)

naime na Balkanu je "govno" neizostavan element društvenih i kulturoloških zbivanja :)

Tko je glasao

a da malo pauziras

a da malo pauziras Rebel?
upisi ti postaju nesto prilicno morbidni...
od hrvatskih govana pa do srbijanskog smeca i ludih rokera...
bas si se raspistoljio, ajd' se malo smiri i sredi

Tko je glasao

mazohizam...

... pa što ih čitaš onda? :)

Tko je glasao

psjdntst kmntrnjm.

h, n mzs dlt d nst n bbns!?
n ctm blnt, dvljn m j prltjt nk tkst d skzm cm s rd.
nc, z mn s t sm msljn mzrj, n svkm lnc pklpc, dzrn kmnttr kj svm sv zn!! s sttnm kmntr, trlv, prvk plltk, m st, prv @zhd.(cdm s vm st s tbm rsprvljj- sck!)
blj b t bl d rds nst krsn mjst st vsnck vss n plltk!

Tko je glasao

Razlika između tebe i mene

Razlika između tebe i mene političkih Hrvata u glazbenom smislu je to šro ja nemam korjenske uplive u glazbeni život da bih se bavio Srbijancima i njihovom industrijom glazbe, čak se Goribor kod nas snima.

Tko je glasao

o bože gdje se ja to bavim

o bože

gdje se ja to bavim njihovom industrijom glazbe?

od Čorbe mislim da ne znam niti jednu pjesmu snimljenu nakon 89-e, ane cijenim ništa van prva 3-4 albuma u muzičkom smislu

a Goribor (eto baš u četvrtak bio na koncertu u Močvari) je trenutno najbolji regionalni bend za moj skromni ukus

pozdrav

Tko je glasao
Tko je glasao

pisao sam recenziju njihovog

pisao sam recenziju njihovog albuma i imao FB raspravu :)

jel na to aludiraš?

Tko je glasao

Ne buraz, iskreno danas sam

Ne buraz, iskreno danas sam ih tek zamijetio. :-)

Tko je glasao

gdje se ja to bavim njihovom

gdje se ja to bavim njihovom industrijom glazbe?
Pa rodio si se tamo te tako imaš taj klik zbog kojeg se nakaniš pisati o tamošnjim likovima. Ja nemam, apsolutno mi je svejedno da li je Balašević četnik ili je Bora blaženik.

Tko je glasao

gdje se ja to bavim njihovom

gdje se ja to bavim njihovom industrijom glazbe?
Pa rodio si se tamo te tako imaš taj klik zbog kojeg se nakaniš pisati o tamošnjim likovima. Ja nemam, apsolutno mi je svejedno da li je Balašević četnik ili je Bora blaženik.

Tko je glasao

ja se nakanim jer sam se

ja se nakanim jer sam se rodio tamo?

pa Bora ti se javlja u HTV-ove emisije uživo, pola Hrvatske se uzgojuni čim on spomene koncert u Zagrebu, u Sloveniju mu Splićani nose transparent a ljudi iz Preloga dres Hrvatski na kojem piše Riblja Čorba?

i onda se ja nakanim jer sam napisao jedan tekst o njemu u 20 godina od raspada SFRJ

mašala

Tko je glasao

Nisu moji postovi na ovom

Nisu moji postovi na ovom dnevniku radi toga da bih zamjerio nego si posebna zvjerka ovdje na pollitici, politički se tu i tamo poklopimo ali glazbeno si mi gadan buraz ovdje.

Mene ti likovi ne zanimaju, Goribor su izuzetak koji potvrđuje pravilo, pogledam i pročitam što bi Divjan imao reći, Koju nažalost još nisam imao priliku pogledati, Partibrejkerse da.

Od svega što sam čuo od devedesete jedino Galiji skidam kapu za ono Pravoslavlje sa simfonijskim što sam gledao na krajinskim televizijama, Bregoviće, Bajagiće i Čoliće preskačem k'o Rozge.

Tko je glasao

Bora Čorba je uvijek spadao u one...

čije sam riječi znala, ali nikad ne bih kupila ploču...

U istu je kategoriju spadalo Bijelo dugme, Prljavo kazalište, Bajaga i Film.

Što se tiče psihološkog profila, čini mi se da mu pašu Bregović i Kusturica...

Prilikom jednog (da se razumijemo, vrlo površnog susreta) činio mi se prepotentnim i kao osoba koja se ne zna zajebavati na svoj račun. I činilo mi se da loče... A to nisu dobre osobe...oni koji svinjski loču i ne znaju se zajebavati na svoj račun...

Što se tiče mojih procjena zbivanja na tadašnjoj sceni, zeznula sam se jedino u vezi Olivera Mandića... za njega sam očekivala da će lijepo i dostojanstveno umrijeti od droge, a ne se pročetnikarit... On me jako razočarao...

Kad bi Bora Čorba slučajno i došao u Hrvatsku, ne sumnjam da bi bio oduševljeno dočekan, jer četnici su na ovim prostorima uvijek imali dobrih saveznika.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulice

Jedna od grupa koja je svirala često u Makarskoj u kampu Ferijalnog saveza Jugoslavije tzv. Ferijali.
Tu im i počinje penjanje na vrh tadašnje rock scene. (kraj sedamdeetih i početak osamdesetih).
Neke članove grupe sam i upoznao.
Boru si dobro opisala. Ja bi i gore:):)
Jedino mi je ova tvoja rečenica malko čudna:
"Kad bi Bora Čorba slučajno i došao u Hrvatsku, ne sumnjam da bi bio oduševljeno dočekan, jer četnici su na ovim prostorima uvijek imali dobrih saveznika."

Osobno mi se nikada nisu sviđali niti sam ih slušao od gušta. Ali mnogi jesu bez obzira na nacionalnost. Mnogi o njima pričaju pohvalno i danas. I to bez obzira na politička uvjerenja.

Što se tiće tih godina bila mi je puno draža Niška "Galija" sa repertoarom koji su tada izvodili.
Za mene su bili potpuno drugačiji od Čorbe i po muzici i po ponašanju.
Bilo je zajedničkog ubijanja do zore:):):).
Davne uspomene.

http://www.youtube.com/watch?v=9p_Ho2_KS0k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=v5P4LsUyXV4&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=i7OVUwbgIyo&feature=relmfu

a ova me zaista ........

http://www.youtube.com/watch?v=ivOdyRyDs0E&feature=relmfu

Tko je glasao

Galija...

Oni pripadaju ako se ne varam prednovovalovskim vremenima... vremenima Smaka, Drugog načina... tad je glazba ovih prostora bila u samom svjetskom vrhu, mogla je stati uz bok najvećim svjetskim zvijezdama tog vremena.... Lijepo...

Što se tiče čudne rečenice, da i meni je čudna. Ali kad bih ti je sad počela objašnjavati, diskusija bi otišla u posve drugom smjeru, a tako lijepo razmjenjujemo lijepe spotove... evo jednog... http://www.youtube.com/watch?v=Kk1jEqme9jI...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigi

ok.
U stvari mislim da sam shvatio što si željela reči.
(što se tiće Drugog načina-Legende)

Tko je glasao

Mnogi o njima pričaju pohvalno

Mnogi o njima pričaju pohvalno i danas. I to bez obzira na politička uvjerenja.

http://www.youtube.com/watch?v=j-iCRvi6OC0

http://www.youtube.com/watch?v=oFm_8WaoDl0

I ne samo zbog sjajnog glazbenog opusa, već i zbog antiratne inicijative.

@grdiline, što misliš kome je posvećena "Molitva"?

Tko je glasao

ppetra

Stvarno priznajem da te nisam razumio.
Ili nisi baš dobro pročitala moj komentar.
No da malo bolje pojasnim.
Dakle i Čorba i Galija su svirali u isto vrijeme u Makarskoj.
I Rebelov dnevnik me podsjetio na to.
Zatim sam ih usporedio.
I napisao da mi je Galija bila pri srcu i neću lagati ako kažem da mi je ponekad i danas drago poslušati koju njihovu pjesmu za razliku od Čorbe koja mi nije ni onda ležala.
A znam da i danas (ovo ponavljam) ima ljudi koji vole slušati Čorbu nevezano za to što je on deklarirani četnik i dvostruki vojvoda.
Ne znam ima li još koji dvostruki vojvoda.
Uh o PARTIBREJKERSIMA smo pisali na Spličinom dnevniku.
Bili prošlo lito u Makarskoj.
Šteta lošeg ozvučenja.
link:
http://sickofitall.blog.hr/2011/07/1629383616/buba-beach-bar-partibrejke...

Sad si me podsjetila na još nešto. Na našeg čovika. pročitaj:):):)
http://vojnapovijest.vecernji.hr/clanak/broj-14/vrhunski-glazbenik-i-hrv...

Tko je glasao

@grdiline, nisi shvatio

@grdiline, nisi shvatio, niti ti išta prigovaram.

Samo sam ti linkala sjajnu pjesmu" Molitva"- da poslušaš, čuješ i vidiš riječi.

Tko je glasao

ppetra

O njima sve dobro. Samo mi nije bilo jasno zašto ulet sa njima.

Tko je glasao

Ljudi koji su pravi ljudi

O njima sve dobro. Samo mi nije bilo jasno zašto ulet sa njima..Zato da pokažem ljude iz Srbije koji su bili pravi ljudi , a ne "Bore", tih ratnih godina.
I uvijek će takvi, biti dobrodošli u RH.

Pogledaj, ako ti se da, o antiratnom aktivizmu Mladenovića i Kostića u dokumentarcu o EKV : "Kao da je bilo nekad".
Tada to u Srbiji nije bilo jednostavno i bezopasno.

http://www.youtube.com/watch?v=6nmROXlw2Lk&feature=related

Drugo- u "Molitvi" je Vukovar , pitanje krivnje i pitanje oprosta.

Zadovoljan?

Tko je glasao

(malo umješavanje)

Baš mi je simpatično kako ppetra objašnjava grdom tko je Mladenović i njegov aktivizam :)))

(inače, bili Partibrejkerski na zadnjem Špancir festu u Varaždinu... eto, sve vas pozdravljaju) :)

Tko je glasao

Kad bi Bora Čorba slučajno i

Kad bi Bora Čorba slučajno i došao u Hrvatsku, ne sumnjam da bi bio oduševljeno dočekan, jer četnici su na ovim prostorima uvijek imali dobrih saveznika.
Mogao bi pozvati Thompsona kao spesl gest star i snjime otpevati/otpjevati duet. Recimo neku talijansku pjesmu.

Tko je glasao

Haha, najbolje da pozove...

Juru Stublića :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

nježno

bigulice,

zanimljivo i neobično je od tebe čuti ovakvu usporedbu
nekako mi se jura stublić prije činio antipod bori čorbi
sasvim drukčije govori o ljubavi, ženama, sebi
pa i o ratu govori iz kuta koji poznaje većina koja pozive nije odbila
jer im se činilo neprilično

luka

Tko je glasao

Nespretna duhovitost...

Sjetila sam se Stublićevog "E moj druže beogradski" i BoraČorbinog "E moj druže zagrebački"...

Stublić je antipod BoraČorbi, ali ono totalni... Drago mi je da sam zbog tvog komentara to i izrazila...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

a sad me boli noga

bigulice,

hvala, slušaj, pao mi je kamen sa srca

http://www.youtube.com/watch?v=NNfWC4Sgkcs&feature=player_detailpage

a i ovoga će se netko sjećat za 20 godina

luka

Tko je glasao

pa da se primijetiti da mnogi

pa da se primijetiti da mnogi koji slusaju thompsona slusaju i corbu..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

svijet je prije bio bolji...

... reći će svatko tko je ostario, pa tako i ja :)

No - nešto mi je palo na pamet... ok, možda je Bora "ispod kože" stvarno uvijek bio ovo što jest. No, navodno na čovjeka jako utječe i oklina... pa onda ovdje trese smeće kroz prozor, a u Beču nosi čik do kante za smeće...

Dakle... ovo vrijeme (i mjesto - Srbija) u Bori budi tako plemenita osjećanja da je postao - četnički vojvoda. E pa, čestitam, vojvodo.

Međutim, bila su neka druga vremena (i mjesta) - koja su u tom istom vojvodi budila neke druge osjećaje. Tko nije pokušavao pijan svirati "Dva dinara druže" cmoljeći nad nekom izmišljenom ljubavlju... Tko nije pjevao "Neke su žene pratile vojnike..."?

Pjesme tipa "Lutka sa naslovne strane", "Nazad u veliki prljavi grad", "Egoista", "Ostani đubre do kraja", "Nemoj srećo nemoj danas", "Rekla je..."... oš-neš govore o jednom senzibilitetu, smislu za uočavanje bitnog... nažalost takve pjesme su samo na prva četiri albuma, kasnije slijedi potop.

No, nešto mu se mora priznati, ostao je dosljedan sebi... đubre do kraja :)

Tko je glasao

Meni je bila fascinantna ta

Meni je bila fascinantna ta opcinjenost muskaraca Borom Cetnikom (mislim bila je opcinjenost 80-tih a u srbiji je valjda i danas.
Zenama se vecinom nije stigao zgaditi kao cetnik, jer im se davno prije zgadio zato jer je bio smrdljiva musko-sovinisticka svinja....
Eto meni se zgadio negdje 80-81

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

pa sad...

... ok, mogu shvatiti takvo mišljenje - pogotovo zbog nekih pjesama.

Iako, mislim da se on više poigravao, tj. "igrao" na tu kartu mačo-muške svinje.

A opet, neke su mu pjesme stvarno bile vrlo nježne i bez trunke mačizma, neke odlično socijalno obojene... Po meni je ocjena "muška šovinistička svinja" malo prejednostavna, barem za rano razdoblje.

Tko je glasao

zato jer nisi zensko pa

zato jer nisi zensko pa rijeci pjesama drugacije dozivljavas.....
u ranom razdoblju je bila litka s naslovne strane - zar ne?
Dok ste vi muski padali u sevdah na tu stvar, dobrom dijelu zena je izazivala zbljuv
o evo ta za taxi da ne pricam....
i necu se sad vise sjecati pjesama da ne kvarim vecer....
covEk je gad, svinja pa je onda razumljivo da je posto i cetnik (sto u stvari jedno drugo ne iskljucuje)

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

e stoji...

... ali ima i kontra-primjera... možda najbolji "Neke su žene pratile vojnike"

Pjevanje o "ti si lutka sa naslovne strane - treba ti lova" je pjesma o ženama gospodina koji gazi Talijane gliserom, naprimjer, nije baš tako loša.

Vjerojatno jako ovisi koje si godište bio/la dok su te stvari nastajale. Meni kao pubertetliji (i mom društvu) su legle - taman. I prestale "ležati", zato ga ne slušam već desetljećima.

Tko je glasao

Osnovne poruke u "ljubavnim"

Osnovne poruke u "ljubavnim" pjesmama Bore Četnika na koje se vecina muskaraca palila (i decki iz moga banda, pa sam i ja morala svirati nekoliko) su:
zajebala si me kurvo i sada jadan patim ili otepi jer sam te samo htio kresnuti, ili svi su krivi sto je meni tesko ili zbog tebe sam sjebao zivot i sve tako slicno
Tu nema ni lj od ljubavi - barem ne onakve kako to zenama sjeda, samo njegov egoizam i elem, primitivizam
(nisam ja u stvari pijandura nego pijem zbog kurvetine koja me ostavila bla bla)

Neke od njih imaju svoju funkciju kada se osoba cupa iz emocionalnih govana pa joj je potrebno da mazohisticki ljujne na dno da bi se pocela dizati.

No taj njegov osnovni odnos prema zenama koji se provlaci kroz sve pjesme u biti zenu podcjenjuje - svodi je ili na hladnu kucku koja ga je odjebala ili na prostitutku koju jedinu smatra korektnom za vrijeme koje je kupio.

Ovo nije feministicka eskapada nego cisto objasnjenje koje su poruke zene vidjale u Cetnikovim pjesmama.

A sudeci po njegovom daljenjem zivotu (mislim da mu se i zena ubila unazad nekih godina) njegov stav iz pjesama jeste njegov stav i u zivotu.

E sad, moje moguce subjektivno objasnjenje njegove definitivno vece popularnosti medju muskarcima nego medju zenama je mozda to sto njega muskarci razumiju kao sto vise zena razumije Balasevica.

Balasevic naime pjeva i ljubavi koju zene zele, sanjaju i ocekuju, a Bora Cetnik o onoj koju vecinom dobijaju.
A buduci da tu i takvu ljubav zene vecinom dobijaju od muskaraca razumjevanje je logicno samo po sebi....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci